Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    536. குணாலஜாதகங் (4)

    536. Kuṇālajātakaṃ (4)

    ஏவமக்கா²யதி, ஏவமனுஸூயதி 1. ஸப்³போ³ஸத⁴த⁴ரணித⁴ரே நேகபுப்ப²மால்யவிததே க³ஜ-க³வஜ மஹிங்ஸ-ருரு-சமர-பஸத³-க²க்³க³-கோ³கண்ண-ஸீஹ-ப்³யக்³க⁴-தீ³பி-அச்ச²-கோக-தரச்ச²-உத்³தா³ர-கத³லிமிக³- பி³ளார-ஸஸ-கண்ணிகானுசரிதேஆகிண்ணனேலமண்ட³லமஹாவராஹனாக³குலகரேணு 2 -ஸங்கா⁴தி⁴வுட்டே² 3 இஸ்ஸமிக³- ஸாக²மிக³-ஸரப⁴மிக³-ஏணீமிக³-வாதமிக³-பஸத³மிக³-புரிஸாலு 4 -கிம்புரிஸ-யக்க²-ரக்க²ஸனிஸேவிதே அமஜ்ஜவமஞ்ஜரீத⁴ர-பஹட்ட² 5 -புப்ப²பு²ஸிதக்³கா³ 6 நேகபாத³பக³ணவிததேகுரர-சகோர-வாரண-மயூர-பரப⁴த- ஜீவஞ்ஜீவக-சேலாவகா-பி⁴ங்கார-கரவீகமத்தவிஹங்க³க³ண-ஸதத 7 ஸம்பகு⁴ட்டே²அஞ்ஜன-மனோஸிலா-ஹரிதால- ஹிங்கு³லகஹேம-ரஜதகனகானேகதா⁴துஸதவினத்³த⁴படிமண்டி³தப்பதே³ஸே ஏவரூபே க²லு, போ⁴, ரம்மே வனஸண்டே³ குணாலோ நாம ஸகுணோ படிவஸதி அதிவிய சித்தோ அதிவிய சித்தபத்தச்ச²த³னோ.

    Evamakkhāyati, evamanusūyati 8. Sabbosadhadharaṇidhare nekapupphamālyavitate gaja-gavaja mahiṃsa-ruru-camara-pasada-khagga-gokaṇṇa-sīha-byaggha-dīpi-accha-koka-taraccha-uddāra-kadalimiga- biḷāra-sasa-kaṇṇikānucariteākiṇṇanelamaṇḍalamahāvarāhanāgakulakareṇu 9 -saṅghādhivuṭṭhe 10 issamiga- sākhamiga-sarabhamiga-eṇīmiga-vātamiga-pasadamiga-purisālu 11 -kimpurisa-yakkha-rakkhasanisevite amajjavamañjarīdhara-pahaṭṭha 12 -pupphaphusitaggā 13 nekapādapagaṇavitatekurara-cakora-vāraṇa-mayūra-parabhata- jīvañjīvaka-celāvakā-bhiṅkāra-karavīkamattavihaṅgagaṇa-satata 14 sampaghuṭṭheañjana-manosilā-haritāla- hiṅgulakahema-rajatakanakānekadhātusatavinaddhapaṭimaṇḍitappadese evarūpe khalu, bho, ramme vanasaṇḍe kuṇālo nāma sakuṇo paṭivasati ativiya citto ativiya cittapattacchadano.

    தஸ்ஸேவ க²லு, போ⁴, குணாலஸ்ஸ ஸகுணஸ்ஸ அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி இத்தி²ஸஹஸ்ஸானி பரிசாரிகா தி³ஜகஞ்ஞாயோ. அத² க²லு, போ⁴, த்³வே தி³ஜகஞ்ஞாயோ கட்ட²ங் முகே²ன ட³ங்ஸித்வா 15 தங் குணாலங் ஸகுணங் மஜ்ஜே² நிஸீதா³பெத்வா உட்³டெ³ந்தி 16 – ‘‘மா நங் குணாலங் ஸகுணங் அத்³தா⁴னபரியாயபதே² கிலமதோ² உப்³பா³ஹெத்தா²’’தி 17.

    Tasseva khalu, bho, kuṇālassa sakuṇassa aḍḍhuḍḍhāni itthisahassāni paricārikā dijakaññāyo. Atha khalu, bho, dve dijakaññāyo kaṭṭhaṃ mukhena ḍaṃsitvā 18 taṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ majjhe nisīdāpetvā uḍḍenti 19 – ‘‘mā naṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ addhānapariyāyapathe kilamatho ubbāhetthā’’ti 20.

    பஞ்சஸதா 21 தி³ஜகஞ்ஞாயோ ஹெட்ட²தோ ஹெட்ட²தோ உட்³டெ³ந்தி – 22 ‘‘ஸசாயங் குணாலோ ஸகுணோ ஆஸனா பரிபதிஸ்ஸதி, மயங் தங் பக்கே²ஹி படிக்³க³ஹெஸ்ஸாமாதி.

    Pañcasatā 23 dijakaññāyo heṭṭhato heṭṭhato uḍḍenti – 24 ‘‘sacāyaṃ kuṇālo sakuṇo āsanā paripatissati, mayaṃ taṃ pakkhehi paṭiggahessāmāti.

    பஞ்சஸதா தி³ஜகஞ்ஞாயோ உபரூபரி உட்³டெ³ந்தி – 25 ‘‘மா நங் குணாலங் ஸகுணங் ஆதபோ பரிதாபேஸீ’’தி 26.

    Pañcasatā dijakaññāyo uparūpari uḍḍenti – 27 ‘‘mā naṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ ātapo paritāpesī’’ti 28.

    பஞ்சஸதா பஞ்சஸதா 29 தி³ஜகஞ்ஞாயோ உப⁴தோபஸ்ஸேன உட்³டெ³ந்தி – 30 ‘‘மா நங் குணாலங் ஸகுணங் ஸீதங் வா உண்ஹங் வா திணங் வா ரஜோ வா வாதோ வா உஸ்ஸாவோ வா உபப்பு²ஸீ’’தி.

    Pañcasatā pañcasatā 31 dijakaññāyo ubhatopassena uḍḍenti – 32 ‘‘mā naṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ sītaṃ vā uṇhaṃ vā tiṇaṃ vā rajo vā vāto vā ussāvo vā upapphusī’’ti.

    பஞ்சஸதா தி³ஜகஞ்ஞாயோ புரதோ புரதோ உட்³டெ³ந்தி – ‘‘மா நங் குணாலங் ஸகுணங் கோ³பாலகா வா பஸுபாலகா வா திணஹாரகா வா கட்ட²ஹாரகா வா வனகம்மிகா வா கட்டே²ன வா கட²லேன வா 33 பாணினா வா ( ) 34 லெட்³டு³னா வா த³ண்டே³ன வா ஸத்தே²ன வா ஸக்க²ராஹி வா 35 பஹாரங் அத³ங்ஸு. மாயங் குணாலோ ஸகுணோ க³ச்சே²ஹி வா லதாஹி வா ருக்கே²ஹி வா ஸாகா²ஹி வா 36 த²ம்பே⁴ஹி வா பாஸாணேஹி வா ப³லவந்தேஹி வா பக்கீ²ஹி ஸங்க³மேஸீ’’தி 37.

    Pañcasatā dijakaññāyo purato purato uḍḍenti – ‘‘mā naṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ gopālakā vā pasupālakā vā tiṇahārakā vā kaṭṭhahārakā vā vanakammikā vā kaṭṭhena vā kaṭhalena vā 38 pāṇinā vā ( ) 39 leḍḍunā vā daṇḍena vā satthena vā sakkharāhi vā 40 pahāraṃ adaṃsu. Māyaṃ kuṇālo sakuṇo gacchehi vā latāhi vā rukkhehi vā sākhāhi vā 41 thambhehi vā pāsāṇehi vā balavantehi vā pakkhīhi saṅgamesī’’ti 42.

    பஞ்சஸதா தி³ஜகஞ்ஞாயோ பச்ச²தோ பச்ச²தோ உட்³டெ³ந்தி ஸண்ஹாஹி ஸகி²லாஹி மஞ்ஜூஹி மது⁴ராஹி வாசாஹி ஸமுதா³சரந்தியோ – ‘‘மாயங் குணாலோ ஸகுணோ ஆஸனே பரியுக்கண்டீ²’’தி.

    Pañcasatā dijakaññāyo pacchato pacchato uḍḍenti saṇhāhi sakhilāhi mañjūhi madhurāhi vācāhi samudācarantiyo – ‘‘māyaṃ kuṇālo sakuṇo āsane pariyukkaṇṭhī’’ti.

    பஞ்சஸதா தி³ஜகஞ்ஞாயோ தி³ஸோதி³ஸங் உட்³டெ³ந்தி அனேகருக்க²விவித⁴விகதிப²லமாஹரந்தியோ – ‘‘மாயங் குணாலோ ஸகுணோ கு²தா³ய பரிகிலமித்தா²’’தி.

    Pañcasatā dijakaññāyo disodisaṃ uḍḍenti anekarukkhavividhavikatiphalamāharantiyo – ‘‘māyaṃ kuṇālo sakuṇo khudāya parikilamitthā’’ti.

    அத² க²லு, போ⁴, தா 43 தி³ஜகஞ்ஞாயோ தங் குணாலங் ஸகுணங் ஆராமேனேவ ஆராமங் உய்யானேனேவ உய்யானங் நதீ³தித்தே²னேவ நதீ³தித்த²ங் பப்³ப³தஸிக²ரேனேவ பப்³ப³தஸிக²ரங் அம்ப³வனேனேவ அம்ப³வனங் ஜம்பு³வனேனேவ ஜம்பு³வனங் லபு³ஜவனேனேவ லபு³ஜவனங் நாளிகேரஸஞ்சாரியேனேவ 44 நாளிகேரஸஞ்சாரியங் கி²ப்பமேவ அபி⁴ஸம்பொ⁴ந்தி ரதித்தா²ய 45.

    Atha khalu, bho, tā 46 dijakaññāyo taṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ ārāmeneva ārāmaṃ uyyāneneva uyyānaṃ nadītittheneva nadītitthaṃ pabbatasikhareneva pabbatasikharaṃ ambavaneneva ambavanaṃ jambuvaneneva jambuvanaṃ labujavaneneva labujavanaṃ nāḷikerasañcāriyeneva 47 nāḷikerasañcāriyaṃ khippameva abhisambhonti ratitthāya 48.

    அத² க²லு, போ⁴, குணாலோ ஸகுணோ தாஹி தி³ஜகஞ்ஞாஹி தி³வஸங் பரிப்³யூள்ஹோ ஏவங் அபஸாதே³தி – ‘‘நஸ்ஸத² தும்ஹே வஸலியோ, வினஸ்ஸத² தும்ஹே வஸலியோ, சோரியோ து⁴த்தியோ அஸதியோ லஹுசித்தாயோ கதஸ்ஸ அப்படிகாரிகாயோ அனிலோ விய யேனகாமங்க³மாயோ’’தி.

    Atha khalu, bho, kuṇālo sakuṇo tāhi dijakaññāhi divasaṃ paribyūḷho evaṃ apasādeti – ‘‘nassatha tumhe vasaliyo, vinassatha tumhe vasaliyo, coriyo dhuttiyo asatiyo lahucittāyo katassa appaṭikārikāyo anilo viya yenakāmaṃgamāyo’’ti.

    தஸ்ஸேவ க²லு, போ⁴, ஹிமவதோ பப்³ப³தராஜஸ்ஸ புரத்தி²மதி³ஸாபா⁴கே³ ஸுஸுகு²மஸுனிபுணகி³ரிப்பப⁴வ 49 – ஹரிதுபயந்தியோ.

    Tasseva khalu, bho, himavato pabbatarājassa puratthimadisābhāge susukhumasunipuṇagirippabhava 50 – haritupayantiyo.

    உப்பல பது³ம குமுத³ நளின ஸதபத்த ஸோக³ந்தி⁴க மந்தா³லக 51 ஸம்பதிவிரூள்ஹஸுசிக³ந்த⁴ மனுஞ்ஞமாவகப்பதே³ஸே 52.

    Uppala paduma kumuda naḷina satapatta sogandhika mandālaka 53 sampativirūḷhasucigandha manuññamāvakappadese 54.

    குரவக-முசலிந்த³-கேதக-வேதி³ஸ-வஞ்ஜுல 55 -புன்னாக³ப³குல-திலக-பியக-ஹஸனஸால-ஸளலசம்பக அஸோக-நாக³ருக்க²-திரீடி-பு⁴ஜபத்த-லொத்³த³-சந்த³னோக⁴வனேகாளாக³ரு-பத்³மக-பியங்கு³-தே³வதா³ருகசோசக³ஹனே ககுத⁴குடஜஅங்கோல-கச்சிகார 56 -கணிகார-கண்ணிகார-கனவேர-கோரண்ட³க-கோவிளார-கிங்ஸுக-யோதி⁴க வனமல்லிக 57 -மனங்க³ண-மனவஜ்ஜ-ப⁴ண்டி³-ஸுருசிர-ப⁴கி³னிமாலாமல்யத⁴ரே ஜாதிஸுமனமது⁴க³ந்தி⁴க- 58 த⁴னுதக்காரி 59 தாலீஸ-தக³ரமுஸீரகொட்ட²-கச்ச²விததே அதிமுத்தகஸங்குஸுமிதலதாவிததபடிமண்டி³தப்பதே³ஸே ஹங்ஸ-பிலவ-காத³ம்ப³-காரண்ட³வாபி⁴னதி³தே விஜ்ஜாத⁴ர-ஸித்³த⁴ 60 -ஸமண-தாபஸக³ணாதி⁴வுட்டே² வரதே³வ-யக்க²-ரக்க²ஸ-தா³னவ-க³ந்த⁴ப்³ப³-கின்னரமஹோரகா³னுசிண்ணப்பதே³ஸே ஏவரூபே க²லு, போ⁴, ரம்மே வனஸண்டே³ புண்ணமுகோ² நாம பு²ஸ்ஸகோகிலோ படிவஸதி அதிவிய மது⁴ரகி³ரோ விலாஸிதனயனோ மத்தக்கோ² 61.

    Kuravaka-mucalinda-ketaka-vedisa-vañjula 62 -punnāgabakula-tilaka-piyaka-hasanasāla-saḷalacampaka asoka-nāgarukkha-tirīṭi-bhujapatta-lodda-candanoghavanekāḷāgaru-padmaka-piyaṅgu-devadārukacocagahane kakudhakuṭajaaṅkola-kaccikāra 63 -kaṇikāra-kaṇṇikāra-kanavera-koraṇḍaka-koviḷāra-kiṃsuka-yodhika vanamallika 64 -manaṅgaṇa-manavajja-bhaṇḍi-surucira-bhaginimālāmalyadhare jātisumanamadhugandhika- 65 dhanutakkāri 66 tālīsa-tagaramusīrakoṭṭha-kacchavitate atimuttakasaṃkusumitalatāvitatapaṭimaṇḍitappadese haṃsa-pilava-kādamba-kāraṇḍavābhinadite vijjādhara-siddha 67 -samaṇa-tāpasagaṇādhivuṭṭhe varadeva-yakkha-rakkhasa-dānava-gandhabba-kinnaramahoragānuciṇṇappadese evarūpe khalu, bho, ramme vanasaṇḍe puṇṇamukho nāma phussakokilo paṭivasati ativiya madhuragiro vilāsitanayano mattakkho 68.

    தஸ்ஸேவ க²லு, போ⁴, புண்ணமுக²ஸ்ஸ பு²ஸ்ஸகோகிலஸ்ஸ அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி இத்தி²ஸதானி பரிசாரிகா தி³ஜகஞ்ஞாயோ. அத² க²லு, போ⁴, த்³வே தி³ஜகஞ்ஞாயோ கட்ட²ங் முகே²ன ட³ங்ஸித்வா தங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் மஜ்ஜே² நிஸீதா³பெத்வா உட்³டெ³ந்தி – ‘‘மா நங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் அத்³தா⁴னபரியாயபதே² கிலமதோ² உப்³பா³ஹெத்தா²’’தி.

    Tasseva khalu, bho, puṇṇamukhassa phussakokilassa aḍḍhuḍḍhāni itthisatāni paricārikā dijakaññāyo. Atha khalu, bho, dve dijakaññāyo kaṭṭhaṃ mukhena ḍaṃsitvā taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ majjhe nisīdāpetvā uḍḍenti – ‘‘mā naṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ addhānapariyāyapathe kilamatho ubbāhetthā’’ti.

    பஞ்ஞாஸ தி³ஜகஞ்ஞாயோ ஹெட்ட²தோ ஹெட்ட²தோ உட்³டெ³ந்தி – ‘‘ஸசாயங் புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ ஆஸனா பரிபதிஸ்ஸதி, மயங் தங் பக்கே²ஹி படிக்³க³ஹெஸ்ஸாமா’’தி.

    Paññāsa dijakaññāyo heṭṭhato heṭṭhato uḍḍenti – ‘‘sacāyaṃ puṇṇamukho phussakokilo āsanā paripatissati, mayaṃ taṃ pakkhehi paṭiggahessāmā’’ti.

    பஞ்ஞாஸ தி³ஜகஞ்ஞாயோ உபரூபரி உட்³டெ³ந்தி – ‘‘மா நங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் ஆதபோ பரிதாபேஸீ’’தி.

    Paññāsa dijakaññāyo uparūpari uḍḍenti – ‘‘mā naṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ ātapo paritāpesī’’ti.

    பஞ்ஞாஸ பஞ்ஞாஸ தி³ஜகஞ்ஞாயோ உப⁴தோபஸ்ஸேன உட்³டெ³ந்தி – ‘‘மா நங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் ஸீதங் வா உண்ஹங் வா திணங் வா ரஜோ வா வாதோ வா உஸ்ஸாவோ வா உபப்பு²ஸீ’’தி.

    Paññāsa paññāsa dijakaññāyo ubhatopassena uḍḍenti – ‘‘mā naṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ sītaṃ vā uṇhaṃ vā tiṇaṃ vā rajo vā vāto vā ussāvo vā upapphusī’’ti.

    பஞ்ஞாஸ தி³ஜகஞ்ஞாயோ புரதோ புரதோ உட்³டெ³ந்தி – ‘‘மா நங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் கோ³பாலகா வா பஸுபாலகா வா திணஹாரகா வா கட்ட²ஹாரகா வா வனகம்மிகா வா கட்டே²ன வா கத²லாய வா பாணினா வா லெட்³டு³னா வா த³ண்டே³ன வா ஸத்தே²ன வா ஸக்க²ராஹி வா பஹாரங் அத³ங்ஸு. மாயங் புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ க³ச்சே²ஹி வா லதாஹி வா ருக்கே²ஹி வா ஸாகா²ஹி வா த²ம்பே⁴ஹி வா பாஸாணேஹி வா ப³லவந்தேஹி வா பக்கீ²ஹி ஸங்கா³மேஸீ’’தி.

    Paññāsa dijakaññāyo purato purato uḍḍenti – ‘‘mā naṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ gopālakā vā pasupālakā vā tiṇahārakā vā kaṭṭhahārakā vā vanakammikā vā kaṭṭhena vā kathalāya vā pāṇinā vā leḍḍunā vā daṇḍena vā satthena vā sakkharāhi vā pahāraṃ adaṃsu. Māyaṃ puṇṇamukho phussakokilo gacchehi vā latāhi vā rukkhehi vā sākhāhi vā thambhehi vā pāsāṇehi vā balavantehi vā pakkhīhi saṅgāmesī’’ti.

    பஞ்ஞாஸ தி³ஜகஞ்ஞாயோ பச்ச²தோ பச்ச²தோ உட்³டெ³ந்தி ஸண்ஹாஹி ஸகி²லாஹி மஞ்ஜூஹி மது⁴ராஹி வாசாஹி ஸமுதா³சரந்தியோ – ‘‘மாயங் புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ ஆஸனே பரியுக்கண்டீ²’’தி.

    Paññāsa dijakaññāyo pacchato pacchato uḍḍenti saṇhāhi sakhilāhi mañjūhi madhurāhi vācāhi samudācarantiyo – ‘‘māyaṃ puṇṇamukho phussakokilo āsane pariyukkaṇṭhī’’ti.

    பஞ்ஞாஸ தி³ஜகஞ்ஞாயோ தி³ஸோதி³ஸங் உட்³டெ³ந்தி அனேகருக்க²விவித⁴விகதிப²லமாஹரந்தியோ – ‘‘மாயங் புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ கு²தா³ய பரிகிலமித்தா²’’தி.

    Paññāsa dijakaññāyo disodisaṃ uḍḍenti anekarukkhavividhavikatiphalamāharantiyo – ‘‘māyaṃ puṇṇamukho phussakokilo khudāya parikilamitthā’’ti.

    அத² க²லு, போ⁴, தா தி³ஜகஞ்ஞாயோ தங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் ஆராமேனேவ ஆராமங் உய்யானேனேவ உய்யானங் நதீ³தித்தே²னேவ நதீ³தித்த²ங் பப்³ப³தஸிக²ரேனேவ பப்³ப³தஸிக²ரங் அம்ப³வனேனேவ அம்ப³வனங் ஜம்பு³வனேனேவ ஜம்பு³வனங் லபு³ஜவனேனேவ லபு³ஜவனங் நாளிகேரஸஞ்சாரியேனேவ நாளிகேரஸஞ்சாரியங் கி²ப்பமேவ அபி⁴ஸம்பொ⁴ந்தி ரதித்தா²ய.

    Atha khalu, bho, tā dijakaññāyo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ ārāmeneva ārāmaṃ uyyāneneva uyyānaṃ nadītittheneva nadītitthaṃ pabbatasikhareneva pabbatasikharaṃ ambavaneneva ambavanaṃ jambuvaneneva jambuvanaṃ labujavaneneva labujavanaṃ nāḷikerasañcāriyeneva nāḷikerasañcāriyaṃ khippameva abhisambhonti ratitthāya.

    அத² க²லு, போ⁴, புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ தாஹி தி³ஜகஞ்ஞாஹி தி³வஸங் பரிப்³யூள்ஹோ ஏவங் பஸங்ஸதி – ‘‘ஸாது⁴, ஸாது⁴, ப⁴கி³னியோ, ஏதங் கோ², ப⁴கி³னியோ, தும்ஹாகங் பதிரூபங் குலதீ⁴தானங், யங் தும்ஹே ப⁴த்தாரங் பரிசரெய்யாதா²’’தி.

    Atha khalu, bho, puṇṇamukho phussakokilo tāhi dijakaññāhi divasaṃ paribyūḷho evaṃ pasaṃsati – ‘‘sādhu, sādhu, bhaginiyo, etaṃ kho, bhaginiyo, tumhākaṃ patirūpaṃ kuladhītānaṃ, yaṃ tumhe bhattāraṃ paricareyyāthā’’ti.

    அத² க²லு, போ⁴, புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ யேன குணாலோ ஸகுணோ தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸங்ஸு கோ² குணாலஸ்ஸ ஸகுணஸ்ஸ பரிசாரிகா தி³ஜகஞ்ஞாயோ தங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங்; தி³ஸ்வான யேன புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா தங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘அயங், ஸம்ம புண்ணமுக², குணாலோ ஸகுணோ அதிவிய ப²ருஸோ அதிவிய ப²ருஸவாசோ, அப்பேவனாம தவம்பி ஆக³ம்ம பியவாசங் லபெ⁴ய்யாமா’’தி. ‘‘அப்பேவனாம, ப⁴கி³னியோ’’தி வத்வா யேன குணாலோ ஸகுணோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா குணாலேன ஸகுணேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸம்மோதி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ தங் குணாலங் ஸகுணங் ஏதத³வோச – ‘‘கிஸ்ஸ த்வங், ஸம்ம குணால, இத்தீ²னங் ஸுஜாதானங் குலதீ⁴தானங் ஸம்மாபடிபன்னானங் மிச்சா²படிபன்னோ’ஸி 69? அமனாபபா⁴ணீனம்பி கிர, ஸம்ம குணால, இத்தீ²னங் மனாபபா⁴ணினா ப⁴விதப்³ப³ங், கிமங்க³ பன மனாபபா⁴ணீன’’ந்தி!

    Atha khalu, bho, puṇṇamukho phussakokilo yena kuṇālo sakuṇo tenupasaṅkami. Addasaṃsu kho kuṇālassa sakuṇassa paricārikā dijakaññāyo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ dūratova āgacchantaṃ; disvāna yena puṇṇamukho phussakokilo tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ etadavocuṃ – ‘‘ayaṃ, samma puṇṇamukha, kuṇālo sakuṇo ativiya pharuso ativiya pharusavāco, appevanāma tavampi āgamma piyavācaṃ labheyyāmā’’ti. ‘‘Appevanāma, bhaginiyo’’ti vatvā yena kuṇālo sakuṇo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā kuṇālena sakuṇena saddhiṃ paṭisammoditvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho puṇṇamukho phussakokilo taṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ etadavoca – ‘‘kissa tvaṃ, samma kuṇāla, itthīnaṃ sujātānaṃ kuladhītānaṃ sammāpaṭipannānaṃ micchāpaṭipanno’si 70? Amanāpabhāṇīnampi kira, samma kuṇāla, itthīnaṃ manāpabhāṇinā bhavitabbaṃ, kimaṅga pana manāpabhāṇīna’’nti!

    ஏவங் வுத்தே, குணாலோ ஸகுணோ தங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் ஏவங் அபஸாதே³ஸி – ‘‘நஸ்ஸ த்வங், ஸம்ம ஜம்ம வஸல, வினஸ்ஸ த்வங், ஸம்ம ஜம்ம வஸல, கோ நு தயா வியத்தோ ஜாயாஜினேனா’’தி. ஏவங் அபஸாதி³தோ ச பன புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ ததோயேவ 71 படினிவத்தி.

    Evaṃ vutte, kuṇālo sakuṇo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ evaṃ apasādesi – ‘‘nassa tvaṃ, samma jamma vasala, vinassa tvaṃ, samma jamma vasala, ko nu tayā viyatto jāyājinenā’’ti. Evaṃ apasādito ca pana puṇṇamukho phussakokilo tatoyeva 72 paṭinivatti.

    அத² க²லு, போ⁴, புண்ணமுக²ஸ்ஸ பு²ஸ்ஸகோகிலஸ்ஸ அபரேன ஸமயேன நசிரஸ்ஸேவ 73 க²ரோ ஆபா³தோ⁴ உப்பஜ்ஜி லோஹிதபக்க²ந்தி³கா. பா³ள்ஹா வேத³னா வத்தந்தி மாரணந்திகா 74. அத² க²லு, போ⁴, புண்ணமுக²ஸ்ஸ பு²ஸ்ஸகோகிலஸ்ஸ பரிசாரிகானங் தி³ஜகஞ்ஞானங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஆபா³தி⁴கோ கோ² அயங் புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ, அப்பேவனாம இமம்ஹா ஆபா³தா⁴ வுட்ட²ஹெய்யா’’தி ஏகங் அது³தியங் ஓஹாய யேன குணாலோ ஸகுணோ தேனுபஸங்கமிங்ஸு. அத்³த³ஸா கோ² குணாலோ ஸகுணோ தா தி³ஜகஞ்ஞாயோ தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தியோ, தி³ஸ்வான தா தி³ஜகஞ்ஞாயோ ஏதத³வோச – ‘‘கஹங் பன தும்ஹங் வஸலியோ ப⁴த்தா’’தி? ‘‘ஆபா³தி⁴கோ கோ², ஸம்ம குணால, புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ அப்பேவனாம தம்ஹா ஆபா³தா⁴ வுட்ட²ஹெய்யா’’தி. ஏவங் வுத்தே, குணாலோ ஸகுணோ தா தி³ஜகஞ்ஞாயோ ஏவங் அபஸாதே³ஸி – ‘‘நஸ்ஸத² தும்ஹே வஸலியோ, வினஸ்ஸத² தும்ஹே வஸலியோ, சோரியோ து⁴த்தியோ அஸதியோ லஹுசித்தாயோ கதஸ்ஸ அப்படிகாரிகாயோ அனிலோ விய யேனகாமங்க³மாயோ’’தி; வத்வா யேன புண்ணமுகோ² பு²ஸ்ஸகோகிலோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் ஏதத³வோச – ‘‘ஹங், ஸம்ம, புண்ணமுகா²’’தி. ‘‘ஹங், ஸம்ம, குணாலா’’தி.

    Atha khalu, bho, puṇṇamukhassa phussakokilassa aparena samayena nacirasseva 75 kharo ābādho uppajji lohitapakkhandikā. Bāḷhā vedanā vattanti māraṇantikā 76. Atha khalu, bho, puṇṇamukhassa phussakokilassa paricārikānaṃ dijakaññānaṃ etadahosi – ‘‘ābādhiko kho ayaṃ puṇṇamukho phussakokilo, appevanāma imamhā ābādhā vuṭṭhaheyyā’’ti ekaṃ adutiyaṃ ohāya yena kuṇālo sakuṇo tenupasaṅkamiṃsu. Addasā kho kuṇālo sakuṇo tā dijakaññāyo dūratova āgacchantiyo, disvāna tā dijakaññāyo etadavoca – ‘‘kahaṃ pana tumhaṃ vasaliyo bhattā’’ti? ‘‘Ābādhiko kho, samma kuṇāla, puṇṇamukho phussakokilo appevanāma tamhā ābādhā vuṭṭhaheyyā’’ti. Evaṃ vutte, kuṇālo sakuṇo tā dijakaññāyo evaṃ apasādesi – ‘‘nassatha tumhe vasaliyo, vinassatha tumhe vasaliyo, coriyo dhuttiyo asatiyo lahucittāyo katassa appaṭikārikāyo anilo viya yenakāmaṃgamāyo’’ti; vatvā yena puṇṇamukho phussakokilo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ etadavoca – ‘‘haṃ, samma, puṇṇamukhā’’ti. ‘‘Haṃ, samma, kuṇālā’’ti.

    அத² க²லு, போ⁴ குணாலோ ஸகுணோ தங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் பக்கே²ஹி ச முக²துண்ட³கேன ச பரிக்³க³ஹெத்வா வுட்டா²பெத்வா நானாபே⁴ஸஜ்ஜானி பாயாபேஸி. அத² க²லு, போ⁴, புண்ணமுக²ஸ்ஸ பு²ஸ்ஸகோகிலஸ்ஸ ஸோ ஆபா³தோ⁴ படிப்பஸ்ஸம்பீ⁴தி. அத² க²லு, போ⁴, குணாலோ ஸகுணோ தங் புண்ணமுக²ங் பு²ஸ்ஸகோகிலங் கி³லானவுட்டி²தங் 77 அசிரவுட்டி²தங் கே³லஞ்ஞா ஏதத³வோச –

    Atha khalu, bho kuṇālo sakuṇo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ pakkhehi ca mukhatuṇḍakena ca pariggahetvā vuṭṭhāpetvā nānābhesajjāni pāyāpesi. Atha khalu, bho, puṇṇamukhassa phussakokilassa so ābādho paṭippassambhīti. Atha khalu, bho, kuṇālo sakuṇo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ gilānavuṭṭhitaṃ 78 aciravuṭṭhitaṃ gelaññā etadavoca –

    ‘‘தி³ட்டா² மயா, ஸம்ம புண்ணமுக², கண்ஹா த்³வேபிதிகா பஞ்சபதிகாய ச²ட்டே² புரிஸே சித்தங் படிப³ந்த⁴ந்தியா, யதி³த³ங் கப³ந்தே⁴ 79 பீட²ஸப்பிம்ஹீதி. ப⁴வதி ச பனுத்தரெத்த² 80 வாக்யங் –

    ‘‘Diṭṭhā mayā, samma puṇṇamukha, kaṇhā dvepitikā pañcapatikāya chaṭṭhe purise cittaṃ paṭibandhantiyā, yadidaṃ kabandhe 81 pīṭhasappimhīti. Bhavati ca panuttarettha 82 vākyaṃ –

    290.

    290.

    ‘‘அத²ஜ்ஜுனோ நகுலோ பீ⁴மஸேனோ 83, யுதி⁴ட்டி²லோ ஸஹதே³வோ 84 ச ராஜா;

    ‘‘Athajjuno nakulo bhīmaseno 85, yudhiṭṭhilo sahadevo 86 ca rājā;

    ஏதே பதீ பஞ்ச மத்திச்ச நாரீ, அகாஸி கு²ஜ்ஜவாமனகேன 87 பாப’’ந்தி.

    Ete patī pañca matticca nārī, akāsi khujjavāmanakena 88 pāpa’’nti.

    ‘‘தி³ட்டா² மயா, ஸம்ம புண்ணமுக², ஸச்சதபாபீ 89 நாம ஸமணீ ஸுஸானமஜ்ஜே² வஸந்தீ சதுத்த²ப⁴த்தங் பரிணாமயமானா ஸுராது⁴த்தகேன 90 பாபமகாஸி.

    ‘‘Diṭṭhā mayā, samma puṇṇamukha, saccatapāpī 91 nāma samaṇī susānamajjhe vasantī catutthabhattaṃ pariṇāmayamānā surādhuttakena 92 pāpamakāsi.

    ‘‘தி³ட்டா² மயா, ஸம்ம புண்ணமுக², காகவதீ 93 நாம தே³வீ ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² வஸந்தீ ப⁴ரியா வேனதெய்யஸ்ஸ நடகுவேரேன பாபமகாஸி.

    ‘‘Diṭṭhā mayā, samma puṇṇamukha, kākavatī 94 nāma devī samuddamajjhe vasantī bhariyā venateyyassa naṭakuverena pāpamakāsi.

    தி³ட்டா² மயா, ஸம்ம புண்ணமுக², குருங்க³தே³வீ 95 நாம லோமஸுத்³த³ரீ 96 ஏளிககுமாரங் 97 காமயமானா ச²ளங்க³குமாரத⁴னந்தேவாஸினா பாபமகாஸி.

    Diṭṭhā mayā, samma puṇṇamukha, kuruṅgadevī 98 nāma lomasuddarī 99 eḷikakumāraṃ 100 kāmayamānā chaḷaṅgakumāradhanantevāsinā pāpamakāsi.

    ஏவஞ்ஹேதங் மயா ஞாதங், ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ மாதரங் 101 ஓஹாய கோஸலராஜங் பஞ்சாலசண்டே³ன பாபமகாஸி.

    Evañhetaṃ mayā ñātaṃ, brahmadattassa mātaraṃ 102 ohāya kosalarājaṃ pañcālacaṇḍena pāpamakāsi.

    291.

    291.

    ‘‘ஏதா ச அஞ்ஞா ச அகங்ஸு பாபங், தஸ்மாஹமித்தீ²னங் ந விஸ்ஸஸே நப்பஸங்ஸே;

    ‘‘Etā ca aññā ca akaṃsu pāpaṃ, tasmāhamitthīnaṃ na vissase nappasaṃse;

    மஹீ யதா² ஜக³தி ஸமானரத்தா, வஸுந்த⁴ரா இதரீதராபதிட்டா² 103;

    Mahī yathā jagati samānarattā, vasundharā itarītarāpatiṭṭhā 104;

    ஸப்³ப³ஸஹா அப²ந்த³னா அகுப்பா, ததி²த்தி²யோ தாயோ ந விஸ்ஸஸே நரோ.

    Sabbasahā aphandanā akuppā, tathitthiyo tāyo na vissase naro.

    292.

    292.

    ‘‘ஸீஹோ யதா² லோஹிதமங்ஸபோ⁴ஜனோ, வாளமிகோ³ பஞ்சாவுதோ⁴ 105 ஸுருத்³தோ⁴;

    ‘‘Sīho yathā lohitamaṃsabhojano, vāḷamigo pañcāvudho 106 suruddho;

    பஸய்ஹகா²தீ³ பரஹிங்ஸனே ரதோ, ததி²த்தி²யோ தாயோ ந விஸ்ஸஸே நரோ.

    Pasayhakhādī parahiṃsane rato, tathitthiyo tāyo na vissase naro.

    ‘‘ந க²லு 107, ஸம்ம புண்ணமுக², வேஸியோ நாரியோ க³மனியோ, ந ஹேதா ப³ந்த⁴கியோ நாம, வதி⁴காயோ நாம ஏதாயோ, யதி³த³ங் வேஸியோ நாரியோ க³மனியோ’’தி.

    ‘‘Na khalu 108, samma puṇṇamukha, vesiyo nāriyo gamaniyo, na hetā bandhakiyo nāma, vadhikāyo nāma etāyo, yadidaṃ vesiyo nāriyo gamaniyo’’ti.

    ‘‘சோரோ 109 விய வேணிகதா, மதி³ராவ 110 தி³த்³தா⁴ 111 வாணிஜோ 112 விய வாசாஸந்து²தியோ, இஸ்ஸஸிங்க⁴மிவ விபரிவத்தாயோ 113, உரகா³மிவ து³ஜிவ்ஹாயோ, ஸொப்³ப⁴மிவ படிச்ச²ன்னா, பாதாலமிவ து³ப்பூரா ரக்க²ஸீ விய து³த்தோஸா, யமோவேகந்தஹாரியோ, ஸிகீ²ரிவ ஸப்³ப³ப⁴க்கா², நதீ³ரிவ ஸப்³ப³வாஹீ, அனிலோ விய யேனகாமங்சரா, நேரு விய அவிஸேஸகரா, விஸருக்கோ² விய நிச்சப²லிதாயோ’’தி. ப⁴வதி ச பனுத்தரெத்த² வாக்யங் –

    ‘‘Coro 114 viya veṇikatā, madirāva 115 diddhā 116 vāṇijo 117 viya vācāsanthutiyo, issasiṅghamiva viparivattāyo 118, uragāmiva dujivhāyo, sobbhamiva paṭicchannā, pātālamiva duppūrā rakkhasī viya duttosā, yamovekantahāriyo, sikhīriva sabbabhakkhā, nadīriva sabbavāhī, anilo viya yenakāmaṃcarā, neru viya avisesakarā, visarukkho viya niccaphalitāyo’’ti. Bhavati ca panuttarettha vākyaṃ –

    293.

    293.

    ‘‘யதா² சோரோ யதா² தி³த்³தோ⁴, வாணிஜோவ விகத்த²னீ;

    ‘‘Yathā coro yathā diddho, vāṇijova vikatthanī;

    இஸ்ஸஸிங்க⁴மிவ பரிவத்தா 119, து³ஜிவ்ஹா 120 உரகோ³ விய.

    Issasiṅghamiva parivattā 121, dujivhā 122 urago viya.

    294.

    294.

    ‘‘ஸொப்³ப⁴மிவ படிச்ச²ன்னா, பாதாலமிவ து³ப்புரா;

    ‘‘Sobbhamiva paṭicchannā, pātālamiva duppurā;

    ரக்க²ஸீ விய து³த்தோஸா, யமோவேகந்தஹாரியோ.

    Rakkhasī viya duttosā, yamovekantahāriyo.

    295.

    295.

    ‘‘யதா² ஸிகீ² நதீ³ வாதோ, நேருனாவ ஸமாக³தா.

    ‘‘Yathā sikhī nadī vāto, nerunāva samāgatā.

    விஸருக்கோ² விய நிச்சப²லா, நாஸயந்தி க⁴ரே போ⁴க³ங்;

    Visarukkho viya niccaphalā, nāsayanti ghare bhogaṃ;

    ரதனந்தகரித்தி²யோ’’தி 125.

    Ratanantakaritthiyo’’ti 126.

    ‘‘சத்தாரிமானி, ஸம்ம புண்ணமுக², யானி (வத்தூ²னி கிச்சே ஜாதே அனத்த²சரானி ப⁴வந்தி; தானி) 127 பரகுலே ந வாஸேதப்³பா³னி – கோ³ணங் தே⁴னுங் யானங் ப⁴ரியா. சத்தாரி ஏதானி பண்டி³தோ த⁴னானி 128 க⁴ரா ந விப்பவாஸயே.

    ‘‘Cattārimāni, samma puṇṇamukha, yāni (vatthūni kicce jāte anatthacarāni bhavanti; tāni) 129 parakule na vāsetabbāni – goṇaṃ dhenuṃ yānaṃ bhariyā. Cattāri etāni paṇḍito dhanāni 130 gharā na vippavāsaye.

    296.

    296.

    ‘கோ³ணங் தே⁴னுஞ்ச யானஞ்ச, ப⁴ரியங் ஞாதிகுலே ந வாஸயே;

    ‘Goṇaṃ dhenuñca yānañca, bhariyaṃ ñātikule na vāsaye;

    ப⁴ஞ்ஜந்தி ரத²ங் அயானகா, அதிவாஹேன ஹனந்தி புங்க³வங்;

    Bhañjanti rathaṃ ayānakā, ativāhena hananti puṅgavaṃ;

    தோ³ஹேன ஹனந்தி வச்ச²கங், ப⁴ரியா ஞாதிகுலே பது³ஸ்ஸதீ’’’தி.

    Dohena hananti vacchakaṃ, bhariyā ñātikule padussatī’’’ti.

    ‘‘ச² இமானி, ஸம்ம புண்ணமுக², யானி (வத்தூ²னி) 131 கிச்சே ஜாதே அனத்த²சரானி ப⁴வந்தி –

    ‘‘Cha imāni, samma puṇṇamukha, yāni (vatthūni) 132 kicce jāte anatthacarāni bhavanti –

    297.

    297.

    ‘அகு³ணங் த⁴னு ஞாதிகுலே ச ப⁴ரியா, பாரங் நாவா அக்க²ப⁴க்³க³ஞ்ச யானங்;

    ‘Aguṇaṃ dhanu ñātikule ca bhariyā, pāraṃ nāvā akkhabhaggañca yānaṃ;

    தூ³ரே மித்தோ பாபஸஹாயகோ ச, கிச்சே ஜாதே அனத்த²சரானி ப⁴வ’’’ந்தி.

    Dūre mitto pāpasahāyako ca, kicce jāte anatthacarāni bhava’’’nti.

    ‘‘அட்ட²ஹி க²லு, ஸம்ம புண்ணமுக², டா²னேஹி இத்தீ² ஸாமிகங் அவஜானாதி. த³லித்³த³தா, ஆதுரதா, ஜிண்ணதா, ஸுராஸொண்ட³தா, முத்³த⁴தா, பமத்ததா, ஸப்³ப³கிச்சேஸு அனுவத்தனதா, ஸப்³ப³த⁴னஅனுப்பதா³னேன – இமேஹி க²லு, ஸம்ம புண்ணமுக², அட்ட²ஹி டா²னேஹி இத்தீ² ஸாமிகங் அவஜானாதி. ப⁴வதி ச பனுத்தரெத்த² வாக்யங் –

    ‘‘Aṭṭhahi khalu, samma puṇṇamukha, ṭhānehi itthī sāmikaṃ avajānāti. Daliddatā, āturatā, jiṇṇatā, surāsoṇḍatā, muddhatā, pamattatā, sabbakiccesu anuvattanatā, sabbadhanaanuppadānena – imehi khalu, samma puṇṇamukha, aṭṭhahi ṭhānehi itthī sāmikaṃ avajānāti. Bhavati ca panuttarettha vākyaṃ –

    298.

    298.

    ‘த³லித்³த³ங் ஆதுரஞ்சாபி, ஜிண்ணகங் ஸுரஸொண்ட³கங்;

    ‘Daliddaṃ āturañcāpi, jiṇṇakaṃ surasoṇḍakaṃ;

    பமத்தங் முத்³த⁴பத்தஞ்ச, ஸப்³ப³கிச்சேஸு 133 ஹாபனங்;

    Pamattaṃ muddhapattañca, sabbakiccesu 134 hāpanaṃ;

    ஸப்³ப³காமப்பதா³னேன 135, அவஜானாதி 136 ஸாமிக’’’ந்தி.

    Sabbakāmappadānena 137, avajānāti 138 sāmika’’’nti.

    ‘‘நவஹி க²லு, ஸம்ம புண்ணமுக², டா²னேஹி இத்தீ² பதோ³ஸமாஹரதி. ஆராமக³மனஸீலா ச ஹோதி, உய்யானக³மனஸீலா ச ஹோதி, நதீ³தித்த²க³மனஸீலா ச ஹோதி, ஞாதிகுலக³மனஸீலா ச ஹோதி, பரகுலக³மனஸீலா ச ஹோதி, ஆதா³ஸது³ஸ்ஸமண்ட³னானுயோக³மனுயுத்தஸீலா ச ஹோதி, மஜ்ஜபாயினீ ச ஹோதி, நில்லோகனஸீலா ச ஹோதி, ஸத்³வாரடா²யினீ 139 ச ஹோதி – இமேஹி க²லு, ஸம்ம புண்ணமுக², நவஹி டா²னேஹி இத்தீ² பதோ³ஸமாஹரதீதி. ப⁴வதி ச பனுத்தரெத்த² வாக்யங் –

    ‘‘Navahi khalu, samma puṇṇamukha, ṭhānehi itthī padosamāharati. Ārāmagamanasīlā ca hoti, uyyānagamanasīlā ca hoti, nadītitthagamanasīlā ca hoti, ñātikulagamanasīlā ca hoti, parakulagamanasīlā ca hoti, ādāsadussamaṇḍanānuyogamanuyuttasīlā ca hoti, majjapāyinī ca hoti, nillokanasīlā ca hoti, sadvāraṭhāyinī 140 ca hoti – imehi khalu, samma puṇṇamukha, navahi ṭhānehi itthī padosamāharatīti. Bhavati ca panuttarettha vākyaṃ –

    299.

    299.

    ‘ஆராமஸீலா ச 141 உய்யானங், நதீ³ ஞாதி பரகுலங்;

    ‘Ārāmasīlā ca 142 uyyānaṃ, nadī ñāti parakulaṃ;

    ஆதா³ஸது³ஸ்ஸமண்ட³னமனுயுத்தா, யா சித்தீ² மஜ்ஜபாயினீ.

    Ādāsadussamaṇḍanamanuyuttā, yā citthī majjapāyinī.

    300.

    300.

    ‘யா ச நில்லோகனஸீலா, யா ச ஸத்³வாரடா²யினீ;

    ‘Yā ca nillokanasīlā, yā ca sadvāraṭhāyinī;

    நவஹேதேஹி டா²னேஹி, பதோ³ஸமாஹரந்தி இத்தி²யோ’’’தி.

    Navahetehi ṭhānehi, padosamāharanti itthiyo’’’ti.

    ‘‘சத்தாலீஸாய 143 க²லு, ஸம்ம புண்ணமுக², டா²னேஹி இத்தீ² புரிஸங் அச்சாசரதி 144. விஜம்ப⁴தி, வினமதி, விலஸதி, விலஜ்ஜதி, நகே²ன நக²ங் க⁴ட்டேதி, பாதே³ன பாத³ங் அக்கமதி, கட்டே²ன பத²விங் விலிக²தி 145, தா³ரகங் உல்லங்க⁴தி உல்லங்கா⁴பேதி 146, கீளதி கீளாபேதி, சும்ப³தி சும்பா³பேதி, பு⁴ஞ்ஜதி பு⁴ஞ்ஜாபேதி, த³தா³தி, யாசதி, கதமனுகரோதி, உச்சங் பா⁴ஸதி, நீசங் பா⁴ஸதி, அவிச்சங் பா⁴ஸதி, விவிச்சங் பா⁴ஸதி, நச்சேன கீ³தேன வாதி³தேன ரோத³னேன 147 விலஸிதேன விபூ⁴ஸிதேன ஜக்³க⁴தி, பெக்க²தி, கடிங் சாலேதி, கு³ய்ஹப⁴ண்ட³கங் ஸஞ்சாலேதி, ஊருங் விவரதி, ஊருங் பித³ஹதி, த²னங் த³ஸ்ஸேதி, கச்ச²ங் த³ஸ்ஸேதி, நாபி⁴ங் த³ஸ்ஸேதி, அக்கி²ங் நிக²னதி, ப⁴முகங் உக்கி²பதி, ஒட்ட²ங் உபலிக²தி 148, ஜிவ்ஹங் நில்லாலேதி, து³ஸ்ஸங் முஞ்சதி, து³ஸ்ஸங் படிப³ந்த⁴தி, ஸிரஸங் முஞ்சதி, ஸிரஸங் ப³ந்த⁴தி – இமேஹி க²லு, ஸம்ம புண்ணமுக², சத்தாலீஸாய டா²னேஹி இத்தீ² புரிஸங் அச்சாசரதி.

    ‘‘Cattālīsāya 149 khalu, samma puṇṇamukha, ṭhānehi itthī purisaṃ accācarati 150. Vijambhati, vinamati, vilasati, vilajjati, nakhena nakhaṃ ghaṭṭeti, pādena pādaṃ akkamati, kaṭṭhena pathaviṃ vilikhati 151, dārakaṃ ullaṅghati ullaṅghāpeti 152, kīḷati kīḷāpeti, cumbati cumbāpeti, bhuñjati bhuñjāpeti, dadāti, yācati, katamanukaroti, uccaṃ bhāsati, nīcaṃ bhāsati, aviccaṃ bhāsati, viviccaṃ bhāsati, naccena gītena vāditena rodanena 153 vilasitena vibhūsitena jagghati, pekkhati, kaṭiṃ cāleti, guyhabhaṇḍakaṃ sañcāleti, ūruṃ vivarati, ūruṃ pidahati, thanaṃ dasseti, kacchaṃ dasseti, nābhiṃ dasseti, akkhiṃ nikhanati, bhamukaṃ ukkhipati, oṭṭhaṃ upalikhati 154, jivhaṃ nillāleti, dussaṃ muñcati, dussaṃ paṭibandhati, sirasaṃ muñcati, sirasaṃ bandhati – imehi khalu, samma puṇṇamukha, cattālīsāya ṭhānehi itthī purisaṃ accācarati.

    ‘‘பஞ்சவீஸாய 155 க²லு, ஸம்ம புண்ணமுக², டா²னேஹி இத்தீ² பது³ட்டா² வேதி³தப்³பா³ ப⁴வதி. ஸாமிகஸ்ஸ பவாஸங் வண்ணேதி, பவுட்ட²ங் ந ஸரதி, ஆக³தங் நாபி⁴னந்த³தி, அவண்ணங் தஸ்ஸ ப⁴ணதி, வண்ணங் தஸ்ஸ ந ப⁴ணதி, அனத்த²ங் தஸ்ஸ சரதி, அத்த²ங் தஸ்ஸ ந சரதி, அகிச்சங் தஸ்ஸ கரோதி, கிச்சங் தஸ்ஸ ந கரோதி, பரித³ஹித்வா ஸயதி, பரம்முகீ² நிபஜ்ஜதி, பரிவத்தகஜாதா கோ² பன ஹோதி குங்குமியஜாதா, தீ³க⁴ங் அஸ்ஸஸதி, து³க்க²ங் வேத³யதி, உச்சாரபஸ்ஸாவங் அபி⁴ண்ஹங் க³ச்ச²தி, விலோமமாசரதி, பரபுரிஸஸத்³த³ங் ஸுத்வா கண்ணஸோதங் விவரமோத³ஹதி 156, நிஹதபோ⁴கா³ கோ² பன ஹோதி, படிவிஸ்ஸகேஹி ஸந்த²வங் கரோதி, நிக்க²ந்தபாதா³ கோ² பன ஹோதி, விஸிகா²னுசாரினீ அதிசாரினீ கோ² பன ஹோதி, நிச்சங் 157 ஸாமிகே அகா³ரவா பது³ட்ட²மனஸங்கப்பா, அபி⁴ண்ஹங் த்³வாரே திட்ட²தி, கச்சா²னி அங்கா³னி த²னானி த³ஸ்ஸேதி, தி³ஸோதி³ஸங் க³ந்த்வா பெக்க²தி – இமேஹி க²லு, ஸம்ம புண்ணமுக², பஞ்சவீஸாய 158 டா²னேஹி இத்தீ² பது³ட்டா² வேதி³தப்³பா³ ப⁴வதி. ப⁴வதி ச பனுத்தரெத்த² வாக்யங் –

    ‘‘Pañcavīsāya 159 khalu, samma puṇṇamukha, ṭhānehi itthī paduṭṭhā veditabbā bhavati. Sāmikassa pavāsaṃ vaṇṇeti, pavuṭṭhaṃ na sarati, āgataṃ nābhinandati, avaṇṇaṃ tassa bhaṇati, vaṇṇaṃ tassa na bhaṇati, anatthaṃ tassa carati, atthaṃ tassa na carati, akiccaṃ tassa karoti, kiccaṃ tassa na karoti, paridahitvā sayati, parammukhī nipajjati, parivattakajātā kho pana hoti kuṅkumiyajātā, dīghaṃ assasati, dukkhaṃ vedayati, uccārapassāvaṃ abhiṇhaṃ gacchati, vilomamācarati, parapurisasaddaṃ sutvā kaṇṇasotaṃ vivaramodahati 160, nihatabhogā kho pana hoti, paṭivissakehi santhavaṃ karoti, nikkhantapādā kho pana hoti, visikhānucārinī aticārinī kho pana hoti, niccaṃ 161 sāmike agāravā paduṭṭhamanasaṅkappā, abhiṇhaṃ dvāre tiṭṭhati, kacchāni aṅgāni thanāni dasseti, disodisaṃ gantvā pekkhati – imehi khalu, samma puṇṇamukha, pañcavīsāya 162 ṭhānehi itthī paduṭṭhā veditabbā bhavati. Bhavati ca panuttarettha vākyaṃ –

    301.

    301.

    ‘பவாஸங் தஸ்ஸ வண்ணேதி, க³தங் தஸ்ஸ ந ஸோசதி 163;

    ‘Pavāsaṃ tassa vaṇṇeti, gataṃ tassa na socati 164;

    தி³ஸ்வான பதிமாக³தங் 165 நாபி⁴னந்த³தி;

    Disvāna patimāgataṃ 166 nābhinandati;

    ப⁴த்தாரவண்ணங் ந கதா³சி பா⁴ஸதி, ஏதே பது³ட்டா²ய ப⁴வந்தி லக்க²ணா.

    Bhattāravaṇṇaṃ na kadāci bhāsati, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    302.

    302.

    ‘அனத்த²ங் தஸ்ஸ சரதி அஸஞ்ஞதா, அத்த²ஞ்ச ஹாபேதி அகிச்சகாரினீ;

    ‘Anatthaṃ tassa carati asaññatā, atthañca hāpeti akiccakārinī;

    பரித³ஹித்வா ஸயதி பரம்முகீ², ஏதே பது³ட்டா²ய ப⁴வந்தி லக்க²ணா.

    Paridahitvā sayati parammukhī, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    303.

    303.

    ‘பரிவத்தஜாதா ச 167 ப⁴வதி குங்குமீ, தீ³க⁴ஞ்ச அஸ்ஸஸதி து³க்க²வேதி³னீ;

    ‘Parivattajātā ca 168 bhavati kuṅkumī, dīghañca assasati dukkhavedinī;

    உச்சாரபஸ்ஸாவமபி⁴ண்ஹங் க³ச்ச²தி, ஏதே பது³ட்டா²ய ப⁴வந்தி லக்க²ணா.

    Uccārapassāvamabhiṇhaṃ gacchati, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    304.

    304.

    ‘‘விலோமமாசரதி அகிச்சகாரினீ, ஸத்³த³ங் நிஸாமேதி பரஸ்ஸ பா⁴ஸதோ;

    ‘‘Vilomamācarati akiccakārinī, saddaṃ nisāmeti parassa bhāsato;

    நிஹதபோ⁴கா³ ச கரோதி ஸந்த²வங், ஏதே பது³ட்டா²ய ப⁴வந்தி லக்க²ணா.

    Nihatabhogā ca karoti santhavaṃ, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    305.

    305.

    ‘கிச்சே²ன லத்³த⁴ங் கஸிராப⁴தங் 169 த⁴னங், வித்தங் வினாஸேதி து³க்கே²ன ஸம்ப⁴தங்;

    ‘Kicchena laddhaṃ kasirābhataṃ 170 dhanaṃ, vittaṃ vināseti dukkhena sambhataṃ;

    படிவிஸ்ஸகேஹி ச கரோதி ஸந்த²வங், ஏதே பது³ட்டா²ய ப⁴வந்தி லக்க²ணா.

    Paṭivissakehi ca karoti santhavaṃ, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    306.

    306.

    ‘நிக்க²ந்தபாதா³ விஸிகா²னுசாரினீ, நிச்சஞ்ச ஸாமிம்ஹி 171 பது³ட்ட²மானஸா;

    ‘Nikkhantapādā visikhānucārinī, niccañca sāmimhi 172 paduṭṭhamānasā;

    அதிசாரினீ ஹோதி அபேதகா³ரவா 173, ஏதே பது³ட்டா²ய ப⁴வந்தி லக்க²ணா.

    Aticārinī hoti apetagāravā 174, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    307.

    307.

    ‘அபி⁴க்க²ணங் திட்ட²தி த்³வாரமூலே, த²னானி கச்சா²னி ச த³ஸ்ஸயந்தீ;

    ‘Abhikkhaṇaṃ tiṭṭhati dvāramūle, thanāni kacchāni ca dassayantī;

    தி³ஸோதி³ஸங் பெக்க²தி ப⁴ந்தசித்தா, ஏதே பது³ட்டா²ய ப⁴வந்தி லக்க²ணா.

    Disodisaṃ pekkhati bhantacittā, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    308.

    308.

    ‘ஸப்³பா³ நதீ³ வங்கக³தீ 175, ஸப்³பே³ கட்ட²மயா வனா;

    ‘Sabbā nadī vaṅkagatī 176, sabbe kaṭṭhamayā vanā;

    ஸப்³பி³த்தி²யோ கரே பாபங், லப⁴மானே நிவாதகே.

    Sabbitthiyo kare pāpaṃ, labhamāne nivātake.

    309.

    309.

    ‘ஸசே லபே⁴த² க²ணங் வா ரஹோ வா, நிவாதகங் வாபி லபே⁴த² தாதி³ஸங்;

    ‘Sace labhetha khaṇaṃ vā raho vā, nivātakaṃ vāpi labhetha tādisaṃ;

    ஸப்³பா³வ இத்தீ² கயிருங் நு 177 பாபங், அஞ்ஞங் அலத்த² 178 பீட²ஸப்பினாபி ஸத்³தி⁴ங்.

    Sabbāva itthī kayiruṃ nu 179 pāpaṃ, aññaṃ alattha 180 pīṭhasappināpi saddhiṃ.

    310.

    310.

    ‘‘நரானமாராமகராஸு நாரிஸு, அனேகசித்தாஸு அனிக்³க³ஹாஸு ச;

    ‘‘Narānamārāmakarāsu nārisu, anekacittāsu aniggahāsu ca;
