Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. કુણ્ડધાનવગ્ગો

    4. Kuṇḍadhānavaggo

    ૧. કુણ્ડધાનત્થેરઅપદાનં

    1. Kuṇḍadhānattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘સત્તાહં પટિસલ્લીનં, સયમ્ભું અગ્ગપુગ્ગલં;

    ‘‘Sattāhaṃ paṭisallīnaṃ, sayambhuṃ aggapuggalaṃ;

    પસન્નચિત્તો સુમનો, બુદ્ધસેટ્ઠં ઉપટ્ઠહિં.

    Pasannacitto sumano, buddhaseṭṭhaṃ upaṭṭhahiṃ.

    .

    2.

    ‘‘વુટ્ઠિતં કાલમઞ્ઞાય, પદુમુત્તરં મહામુનિં;

    ‘‘Vuṭṭhitaṃ kālamaññāya, padumuttaraṃ mahāmuniṃ;

    મહન્તિં કદલીકણ્ણિં, ગહેત્વા ઉપગચ્છહં.

    Mahantiṃ kadalīkaṇṇiṃ, gahetvā upagacchahaṃ.

    .

    3.

    ‘‘પટિગ્ગહેત્વા 1 ભગવા, સબ્બઞ્ઞૂ 2 લોકનાયકો;

    ‘‘Paṭiggahetvā 3 bhagavā, sabbaññū 4 lokanāyako;

    મમ ચિત્તં પસાદેન્તો, પરિભુઞ્જિ મહામુનિ.

    Mama cittaṃ pasādento, paribhuñji mahāmuni.

    .

    4.

    ‘‘પરિભુઞ્જિત્વા સમ્બુદ્ધો, સત્થવાહો અનુત્તરો;

    ‘‘Paribhuñjitvā sambuddho, satthavāho anuttaro;

    સકાસને નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Sakāsane nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    .

    5.

    ‘‘‘યે ચ સન્તિ સમિતારો 5, યક્ખા ઇમમ્હિ પબ્બતે;

    ‘‘‘Ye ca santi samitāro 6, yakkhā imamhi pabbate;

    અરઞ્ઞે ભૂતભબ્યાનિ 7, સુણન્તુ વચનં મમ’.

    Araññe bhūtabhabyāni 8, suṇantu vacanaṃ mama’.

    .

    6.

    ‘‘યો સો બુદ્ધં ઉપટ્ઠાસિ, મિગરાજંવ કેસરિં 9;

    ‘‘Yo so buddhaṃ upaṭṭhāsi, migarājaṃva kesariṃ 10;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    .

    7.

    ‘‘‘એકાદસઞ્ચક્ખત્તું, સો 11 દેવરાજા ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Ekādasañcakkhattuṃ, so 12 devarājā bhavissati;

    ચતુતિંસતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.

    Catutiṃsatikkhattuñca, cakkavattī bhavissati.

    .

    8.

    ‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    .

    9.

    ‘‘‘અક્કોસિત્વાન સમણે, સીલવન્તે અનાસવે;

    ‘‘‘Akkositvāna samaṇe, sīlavante anāsave;

    પાપકમ્મવિપાકેન, નામધેય્યં લભિસ્સતિ 13.

    Pāpakammavipākena, nāmadheyyaṃ labhissati 14.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    કુણ્ડધાનોતિ નામેન, સાવકો સો ભવિસ્સતિ’.

    Kuṇḍadhānoti nāmena, sāvako so bhavissati’.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘પવિવેકમનુયુત્તો, ઝાયી ઝાનરતો અહં;

    ‘‘Pavivekamanuyutto, jhāyī jhānarato ahaṃ;

    તોસયિત્વાન સત્થારં, વિહરામિ અનાસવો.

    Tosayitvāna satthāraṃ, viharāmi anāsavo.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘સાવકેહિ 15 પરિવુતો, ભિક્ખુસઙ્ઘપુરક્ખતો;

    ‘‘Sāvakehi 16 parivuto, bhikkhusaṅghapurakkhato;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, સલાકં ગાહયી જિનો.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, salākaṃ gāhayī jino.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘એકંસં ચીવરં કત્વા, વન્દિત્વા લોકનાયકં;

    ‘‘Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, vanditvā lokanāyakaṃ;

    વદતં વરસ્સ પુરતો, પઠમં અગ્ગહેસહં.

    Vadataṃ varassa purato, paṭhamaṃ aggahesahaṃ.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘તેન કમ્મેન ભગવા, દસસહસ્સીકમ્પકો;

    ‘‘Tena kammena bhagavā, dasasahassīkampako;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસિ મં.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, aggaṭṭhāne ṭhapesi maṃ.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘વીરિયં મે ધુરધોરય્હં, યોગક્ખેમાધિવાહનં;

    ‘‘Vīriyaṃ me dhuradhorayhaṃ, yogakkhemādhivāhanaṃ;

    ધારેમિ અન્તિમં દેહં, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસને.

    Dhāremi antimaṃ dehaṃ, sammāsambuddhasāsane.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા કુણ્ડધાનો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā kuṇḍadhāno thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    કુણ્ડધાનત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Kuṇḍadhānattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પટિગ્ગહેસિ (સ્યા॰ ક॰)
    2. તં ફલં (સી॰)
    3. paṭiggahesi (syā. ka.)
    4. taṃ phalaṃ (sī.)
    5. યે વસન્તિ સમેતારો (સી॰)
    6. ye vasanti sametāro (sī.)
    7. ભૂતગણા સબ્બે (સ્યા॰)
    8. bhūtagaṇā sabbe (syā.)
    9. મિગરાજાવ કેસરી (સી॰)
    10. migarājāva kesarī (sī.)
    11. સોયમેકાદસક્ખત્તું (સી॰)
    12. soyamekādasakkhattuṃ (sī.)
    13. ભવિસ્સતિ (ક॰)
    14. bhavissati (ka.)
    15. સાવકગ્ગેહિ (સી॰)
    16. sāvakaggehi (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. કુણ્ડધાનત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Kuṇḍadhānattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact