Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    20. ஸத்ததினிபாதோ

    20. Sattatinipāto

    531. குஸஜாதகங் (1)

    531. Kusajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    ‘‘இத³ங் தே ரட்ட²ங் ஸத⁴னங் ஸயொக்³க³ங், ஸகாயுரங் ஸப்³ப³காமூபபன்னங்;

    ‘‘Idaṃ te raṭṭhaṃ sadhanaṃ sayoggaṃ, sakāyuraṃ sabbakāmūpapannaṃ;

    இத³ங் தே ரஜ்ஜங் 1 அனுஸாஸ அம்ம, க³ச்சா²மஹங் யத்த² பியா பபா⁴வதீ’’.

    Idaṃ te rajjaṃ 2 anusāsa amma, gacchāmahaṃ yattha piyā pabhāvatī’’.

    2.

    2.

    ‘‘அனுஜ்ஜுபூ⁴தேன ஹரங் மஹந்தங், தி³வா ச ரத்தோ ச நிஸீத²காலே 3;

    ‘‘Anujjubhūtena haraṃ mahantaṃ, divā ca ratto ca nisīthakāle 4;

    படிக³ச்ச² த்வங் கி²ப்பங் குஸாவதிங் குஸ 5, நிச்சா²மி து³ப்³ப³ண்ணமஹங் வஸந்தங்’’.

    Paṭigaccha tvaṃ khippaṃ kusāvatiṃ kusa 6, nicchāmi dubbaṇṇamahaṃ vasantaṃ’’.

    3.

    3.

    ‘‘நாஹங் க³மிஸ்ஸாமி இதோ குஸாவதிங், பபா⁴வதீ வண்ணபலோபி⁴தோ தவ;

    ‘‘Nāhaṃ gamissāmi ito kusāvatiṃ, pabhāvatī vaṇṇapalobhito tava;

    ரமாமி மத்³த³ஸ்ஸ நிகேதரம்மே, ஹித்வான ரட்ட²ங் தவ த³ஸ்ஸனே ரதோ.

    Ramāmi maddassa niketaramme, hitvāna raṭṭhaṃ tava dassane rato.

    4.

    4.

    ‘‘பபா⁴வதீ வண்ணபலோபி⁴தோ தவ, ஸம்மூள்ஹரூபோ விசராமி மேதி³னிங் 7;

    ‘‘Pabhāvatī vaṇṇapalobhito tava, sammūḷharūpo vicarāmi mediniṃ 8;

    தி³ஸங் ந ஜானாமி குதொம்ஹி ஆக³தோ, தயம்ஹி மத்தோ மிக³மந்த³லோசனே.

    Disaṃ na jānāmi kutomhi āgato, tayamhi matto migamandalocane.

    5.

    5.

    ‘‘ஸுவண்ணசீரவஸனே, ஜாதரூபஸுமேக²லே;

    ‘‘Suvaṇṇacīravasane, jātarūpasumekhale;

    ஸுஸ்ஸோணி தவ காமா ஹி 9, நாஹங் ரஜ்ஜேன மத்தி²கோ’’.

    Sussoṇi tava kāmā hi 10, nāhaṃ rajjena matthiko’’.

    6.

    6.

    ‘‘அப்³பூ⁴தி 11 தஸ்ஸ போ⁴ ஹோதி, யோ அனிச்ச²ந்தமிச்ச²தி;

    ‘‘Abbhūti 12 tassa bho hoti, yo anicchantamicchati;

    அகாமங் ராஜ காமேஸி 13, அகந்தங் கந்து 14 மிச்ச²ஸி’’.

    Akāmaṃ rāja kāmesi 15, akantaṃ kantu 16 micchasi’’.

    7.

    7.

    ‘‘அகாமங் வா ஸகாமங் வா, யோ நரோ லப⁴தே பியங்;

    ‘‘Akāmaṃ vā sakāmaṃ vā, yo naro labhate piyaṃ;

    லாப⁴மெத்த² பஸங்ஸாம, அலாபோ⁴ தத்த² பாபகோ’’.

    Lābhamettha pasaṃsāma, alābho tattha pāpako’’.

    8.

    8.

    ‘‘பாஸாணஸாரங் க²ணஸி, கணிகாரஸ்ஸ தா³ருனா;

    ‘‘Pāsāṇasāraṃ khaṇasi, kaṇikārassa dārunā;

    வாதங் ஜாலேன பா³தே⁴ஸி, யோ அனிச்ச²ந்தமிச்ச²ஸி’’.

    Vātaṃ jālena bādhesi, yo anicchantamicchasi’’.

    9.

    9.

    ‘‘பாஸாணோ நூன தே ஹத³யே, ஓஹிதோ முது³லக்க²ணே;

    ‘‘Pāsāṇo nūna te hadaye, ohito mudulakkhaṇe;

    யோ தே ஸாதங் ந விந்தா³மி, திரோஜனபதா³க³தோ.

    Yo te sātaṃ na vindāmi, tirojanapadāgato.

    10.

    10.

    ‘‘யதா³ மங் ப⁴குடிங் 17 கத்வா, ராஜபுத்தீ உதி³க்க²தி 18;

    ‘‘Yadā maṃ bhakuṭiṃ 19 katvā, rājaputtī udikkhati 20;

    ஆளாரிகோ ததா³ ஹோமி, ரஞ்ஞோ மத்³த³ஸ்ஸந்தேபுரே 21.

    Āḷāriko tadā homi, rañño maddassantepure 22.

    11.

    11.

    ‘‘யதா³ உம்ஹயமானா மங், ராஜபுத்தீ உதி³க்க²தி 23;

    ‘‘Yadā umhayamānā maṃ, rājaputtī udikkhati 24;

    நாளாரிகோ ததா³ ஹோமி, ராஜா ஹோமி ததா³ குஸோ’’.

    Nāḷāriko tadā homi, rājā homi tadā kuso’’.

    12.

    12.

    ‘‘ஸசே ஹி வசனங் ஸச்சங், நேமித்தானங் ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Sace hi vacanaṃ saccaṃ, nemittānaṃ bhavissati;

    நேவ மே த்வங் பதீ அஸ்ஸ, காமங் சி²ந்த³ந்து ஸத்ததா⁴’’.

    Neva me tvaṃ patī assa, kāmaṃ chindantu sattadhā’’.

    13.

    13.

    ‘‘ஸசே ஹி வசனங் ஸச்சங், அஞ்ஞேஸங் யதி³ வா மமங்;

    ‘‘Sace hi vacanaṃ saccaṃ, aññesaṃ yadi vā mamaṃ;

    நேவ துய்ஹங் பதீ அத்தி², அஞ்ஞோ ஸீஹஸ்ஸரா குஸா’’.

    Neva tuyhaṃ patī atthi, añño sīhassarā kusā’’.

    14.

    14.

    ‘‘நெக்க²ங் கீ³வங் தே காரெஸ்ஸங், பத்வா கு²ஜ்ஜே குஸாவதிங்;

    ‘‘Nekkhaṃ gīvaṃ te kāressaṃ, patvā khujje kusāvatiṃ;

    ஸசே மங் நாக³னாஸூரூ, ஓலோகெய்ய பபா⁴வதீ.

    Sace maṃ nāganāsūrū, olokeyya pabhāvatī.

    15.

    15.

    ‘‘நெக்க²ங் கீ³வங் தே காரெஸ்ஸங், பத்வா கு²ஜ்ஜே குஸாவதிங்;

    ‘‘Nekkhaṃ gīvaṃ te kāressaṃ, patvā khujje kusāvatiṃ;

    ஸசே மங் நாக³னாஸூரூ, ஆலபெய்ய பபா⁴வதீ.

    Sace maṃ nāganāsūrū, ālapeyya pabhāvatī.

    16.

    16.

    ‘‘நெக்க²ங் கீ³வங் தே காரெஸ்ஸங், பத்வா கு²ஜ்ஜே குஸாவதிங்;

    ‘‘Nekkhaṃ gīvaṃ te kāressaṃ, patvā khujje kusāvatiṃ;

    ஸசே மங் நாக³னாஸூரூ, உம்ஹாயெய்ய பபா⁴வதீ.

    Sace maṃ nāganāsūrū, umhāyeyya pabhāvatī.

    17.

    17.

    ‘‘நெக்க²ங் கீ³வங் தே காரெஸ்ஸங், பத்வா கு²ஜ்ஜே குஸாவதிங்;

    ‘‘Nekkhaṃ gīvaṃ te kāressaṃ, patvā khujje kusāvatiṃ;

    ஸசே மங் நாக³னாஸூரூ, பம்ஹாயெய்ய பபா⁴வதீ.

    Sace maṃ nāganāsūrū, pamhāyeyya pabhāvatī.

    18.

    18.

    ‘‘நெக்க²ங் கீ³வங் தே காரெஸ்ஸங், பத்வா கு²ஜ்ஜே குஸாவதிங்;

    ‘‘Nekkhaṃ gīvaṃ te kāressaṃ, patvā khujje kusāvatiṃ;

    ஸசே மே நாக³னாஸூரூ, பாணீஹி உபஸம்பு²ஸே’’.

    Sace me nāganāsūrū, pāṇīhi upasamphuse’’.

    19.

    19.

    ‘‘ந ஹி நூனாயங் ராஜபுத்தீ, குஸே ஸாதம்பி விந்த³தி;

    ‘‘Na hi nūnāyaṃ rājaputtī, kuse sātampi vindati;

    ஆளாரிகே ப⁴தே போஸே, வேதனேன அனத்தி²கே’’.

    Āḷārike bhate pose, vetanena anatthike’’.

    20.

    20.

    ‘‘ந ஹி நூனாயங் ஸா 25 கு²ஜ்ஜா, லப⁴தி ஜிவ்ஹாய சே²த³னங்;

    ‘‘Na hi nūnāyaṃ sā 26 khujjā, labhati jivhāya chedanaṃ;

    ஸுனிஸிதேன ஸத்தே²ன, ஏவங் து³ப்³பா⁴ஸிதங் ப⁴ணங்’’.

    Sunisitena satthena, evaṃ dubbhāsitaṃ bhaṇaṃ’’.

    21.

    21.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    மஹாயஸோதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Mahāyasoti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    22.

    22.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    மஹத்³த⁴னோதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Mahaddhanoti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    23.

    23.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    மஹப்³ப³லோதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Mahabbaloti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    24.

    24.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    மஹாரட்டோ²தி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Mahāraṭṭhoti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    25.

    25.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    மஹாராஜாதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Mahārājāti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    ஸீஹஸ்ஸரோதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Sīhassaroti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    27.

    27.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    வக்³கு³ஸ்ஸரோதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Vaggussaroti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    28.

    28.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    பி³ந்து³ஸ்ஸரோதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Bindussaroti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    29.

    29.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    மஞ்ஜுஸ்ஸரோதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Mañjussaroti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    30.

    30.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    மது⁴ஸ்ஸரோதி 27 கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Madhussaroti 28 katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    31.

    31.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    ஸதஸிப்போதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Satasippoti katvāna, karassu rucire piyaṃ.

    32.

    32.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    க²த்தியோதிபி கத்வான 29, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்.

    Khattiyotipi katvāna 30, karassu rucire piyaṃ.

    33.

    33.

    ‘‘மா நங் ரூபேன பாமேஸி, ஆரோஹேன பபா⁴வதி;

    ‘‘Mā naṃ rūpena pāmesi, ārohena pabhāvati;

    குஸராஜாதி கத்வான, கரஸ்ஸு ருசிரே பியங்’’.

    Kusarājāti katvāna, karassu rucire piyaṃ’’.

    34.

    34.

    ‘‘ஏதே நாகா³ உபத்த²த்³தா⁴, ஸப்³பே³ திட்ட²ந்தி வம்மிதா 31;

    ‘‘Ete nāgā upatthaddhā, sabbe tiṭṭhanti vammitā 32;

    புரா மத்³த³ந்தி பாகாரங், ஆனெந்தேதங் பபா⁴வதிங்’’.

    Purā maddanti pākāraṃ, ānentetaṃ pabhāvatiṃ’’.

    35.

    35.

    ‘‘ஸத்த பி³லே 33 கரித்வான, அஹமேதங் பபா⁴வதிங்;

    ‘‘Satta bile 34 karitvāna, ahametaṃ pabhāvatiṃ;

    க²த்தியானங் பத³ஸ்ஸாமி, யே மங் ஹந்துங் இதா⁴க³தா’’.

    Khattiyānaṃ padassāmi, ye maṃ hantuṃ idhāgatā’’.

    36.

    36.

    ‘‘அவுட்ட²ஹி ராஜபுத்தீ, ஸாமா கோஸெய்யவாஸினீ;

    ‘‘Avuṭṭhahi rājaputtī, sāmā koseyyavāsinī;

    அஸ்ஸுபுண்ணேஹி நெத்தேஹி, தா³ஸீக³ணபுரக்க²தா’’.

    Assupuṇṇehi nettehi, dāsīgaṇapurakkhatā’’.

    37.

    37.

    ‘‘தங் நூன கக்கூபனிஸேவிதங் முக²ங், ஆதா³ஸத³ந்தாத²ருபச்சவெக்கி²தங்;

    ‘‘Taṃ nūna kakkūpanisevitaṃ mukhaṃ, ādāsadantātharupaccavekkhitaṃ;

    ஸுப⁴ங் ஸுனெத்தங் விரஜங் அனங்க³ணங், சு²த்³த⁴ங் வனே ட²ஸ்ஸதி க²த்தியேஹி.

    Subhaṃ sunettaṃ virajaṃ anaṅgaṇaṃ, chuddhaṃ vane ṭhassati khattiyehi.

    38.

    38.

    ‘‘தே நூன மே அஸிதே வேல்லிதக்³கே³, கேஸே முதூ³ சந்த³னஸாரலித்தே;

    ‘‘Te nūna me asite vellitagge, kese mudū candanasāralitte;

    ஸமாகுலே ஸீவதி²காய மஜ்ஜே², பாதே³ஹி கி³ஜ்ஜா² பரிகட்³டி⁴ஸ்ஸந்தி 35.

    Samākule sīvathikāya majjhe, pādehi gijjhā parikaḍḍhissanti 36.

    39.

    39.

    ‘‘தா நூன மே தம்ப³னகா² ஸுலோமா, பா³ஹா முதூ³ சந்த³னஸாரலித்தா;

    ‘‘Tā nūna me tambanakhā sulomā, bāhā mudū candanasāralittā;

    சி²ன்னா வனே உஜ்ஜி²தா க²த்தியேஹி, க³ய்ஹ த⁴ங்கோ 37 க³ச்ச²தி யேன காமங்.

    Chinnā vane ujjhitā khattiyehi, gayha dhaṅko 38 gacchati yena kāmaṃ.

    40.

    40.

    ‘‘தே நூன தாலூபனிபே⁴ அலம்பே³, நிஸேவிதே காஸிகசந்த³னேன;

    ‘‘Te nūna tālūpanibhe alambe, nisevite kāsikacandanena;

    த²னேஸு மே லம்பி³ஸ்ஸதி 39 ஸிங்கா³லோ 40, மாதூவ புத்தோ தருணோ தனூஜோ.

    Thanesu me lambissati 41 siṅgālo 42, mātūva putto taruṇo tanūjo.

    41.

    41.

    ‘‘தங் நூன ஸோணிங் புது²லங் ஸுகொட்டிதங், நிஸேவிதங் கஞ்சனமேக²லாஹி;

    ‘‘Taṃ nūna soṇiṃ puthulaṃ sukoṭṭitaṃ, nisevitaṃ kañcanamekhalāhi;

    சி²ன்னங் வனே க²த்தியேஹீ அவத்த²ங், ஸிங்கா³லஸங்கா⁴ பரிகட்³டி⁴ஸ்ஸந்தி 43.

    Chinnaṃ vane khattiyehī avatthaṃ, siṅgālasaṅghā parikaḍḍhissanti 44.

    42.

    42.

    ‘‘ஸோணா த⁴ங்கா 45 ஸிங்கா³லா ச, யே சஞ்ஞே ஸந்தி தா³டி²னோ;

    ‘‘Soṇā dhaṅkā 46 siṅgālā ca, ye caññe santi dāṭhino;

    அஜரா நூன ஹெஸ்ஸந்தி, ப⁴க்க²யித்வா பபா⁴வதிங்.

    Ajarā nūna hessanti, bhakkhayitvā pabhāvatiṃ.

    43.

    43.

    ‘‘ஸசே மங்ஸானி ஹரிங்ஸு, க²த்தியா தூ³ரகா³மினோ;

    ‘‘Sace maṃsāni hariṃsu, khattiyā dūragāmino;

    அட்டீ²னி அம்ம யாசித்வா, அனுபதே² த³ஹாத² நங்.

    Aṭṭhīni amma yācitvā, anupathe dahātha naṃ.

    44.

    44.

    ‘‘கெ²த்தானி அம்ம காரெத்வா, கணிகாரெத்த² ரோபய 47;

    ‘‘Khettāni amma kāretvā, kaṇikārettha ropaya 48;

    யதா³ தே புப்பி²தா அஸ்ஸு, ஹேமந்தானங் ஹிமச்சயே;

    Yadā te pupphitā assu, hemantānaṃ himaccaye;

    ஸரெய்யாத² மமங் 49 அம்ம, ஏவங்வண்ணா பபா⁴வதீ’’.

    Sareyyātha mamaṃ 50 amma, evaṃvaṇṇā pabhāvatī’’.

    45.

    45.

    ‘‘தஸ்ஸா மாதா உத³ட்டா²ஸி, க²த்தியா தே³வவண்ணினீ;

    ‘‘Tassā mātā udaṭṭhāsi, khattiyā devavaṇṇinī;

    தி³ஸ்வா அஸிஞ்ச ஸூனஞ்ச, ரஞ்ஞோ மத்³த³ஸ்ஸந்தேபுரே’’.

    Disvā asiñca sūnañca, rañño maddassantepure’’.

    46.

    46.

    ‘‘இமினா நூன அஸினா, ஸுஸஞ்ஞங் தனுமஜ்ஜி²மங்;

    ‘‘Iminā nūna asinā, susaññaṃ tanumajjhimaṃ;

    தீ⁴தரங் மத்³த³ 51 ஹந்த்வான, க²த்தியானங் பத³ஸ்ஸஸி’’ 52.

    Dhītaraṃ madda 53 hantvāna, khattiyānaṃ padassasi’’ 54.

    47.

    47.

    ‘‘ந மே அகாஸி வசனங், அத்த²காமாய புத்திகே;

    ‘‘Na me akāsi vacanaṃ, atthakāmāya puttike;

    ஸாஜ்ஜ லோஹிதஸஞ்ச²ன்னா, க³ச்ச²ஸி 55 யமஸாத⁴னங்.

    Sājja lohitasañchannā, gacchasi 56 yamasādhanaṃ.

    48.

    48.

    ‘‘ஏவமாபஜ்ஜதீ போஸோ, பாபியஞ்ச நிக³ச்ச²தி;

    ‘‘Evamāpajjatī poso, pāpiyañca nigacchati;

    யோ வே ஹிதானங் வசனங், ந கரோதி 57 அத்த²த³ஸ்ஸினங்.

    Yo ve hitānaṃ vacanaṃ, na karoti 58 atthadassinaṃ.

    49.

    49.

    ‘‘ஸசே ச அஜ்ஜ 59 தா⁴ரேஸி 60, குமாரங் சாருத³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘Sace ca ajja 61 dhāresi 62, kumāraṃ cārudassanaṃ;

    குஸேன ஜாதங் க²த்தியங், ஸுவண்ணமணிமேக²லங்;

    Kusena jātaṃ khattiyaṃ, suvaṇṇamaṇimekhalaṃ;

    பூஜிதங் 63 ஞாதிஸங்கே⁴ஹி, ந க³ச்ச²ஸி 64 யமக்க²யங்.

    Pūjitaṃ 65 ñātisaṅghehi, na gacchasi 66 yamakkhayaṃ.

    50.

    50.

    ‘‘யத்த²ஸ்ஸு பே⁴ரீ நத³தி, குஞ்ஜரோ ச நிகூஜதி 67;

    ‘‘Yatthassu bherī nadati, kuñjaro ca nikūjati 68;

    க²த்தியானங் குலே ப⁴த்³தே³, கிங் நு ஸுக²தரங் ததோ.

    Khattiyānaṃ kule bhadde, kiṃ nu sukhataraṃ tato.

    51.

    51.

    ‘‘அஸ்ஸோ ச ஸிஸதி 69 த்³வாரே, குமாரோ உபரோத³தி;

    ‘‘Asso ca sisati 70 dvāre, kumāro uparodati;

    க²த்தியானங் குலே ப⁴த்³தே³, கிங் நு ஸுக²தரங் ததோ.

    Khattiyānaṃ kule bhadde, kiṃ nu sukhataraṃ tato.

    52.

    52.

    ‘‘மயூரகோஞ்சாபி⁴ருதே³, கோகிலாபி⁴னிகூஜிதே;

    ‘‘Mayūrakoñcābhirude, kokilābhinikūjite;

    க²த்தியானங் குலே ப⁴த்³தே³, கிங் நு ஸுக²தரங் ததோ’’.

    Khattiyānaṃ kule bhadde, kiṃ nu sukhataraṃ tato’’.

    53.

    53.

    ‘‘கஹங் நு ஸோ ஸத்துமத்³த³னோ, பரரட்ட²ப்பமத்³த³னோ;

    ‘‘Kahaṃ nu so sattumaddano, pararaṭṭhappamaddano;

    குஸோ ஸோளாரபஞ்ஞாணோ, யோ நோ து³க்கா² பமோசயே’’.

    Kuso soḷārapaññāṇo, yo no dukkhā pamocaye’’.

    54.

    54.

    ‘‘இதே⁴வ ஸோ ஸத்துமத்³த³னோ, பரரட்ட²ப்பமத்³த³னோ;

    ‘‘Idheva so sattumaddano, pararaṭṭhappamaddano;

    குஸோ ஸோளாரபஞ்ஞாணோ, யோ தே ஸப்³பே³ வதி⁴ஸ்ஸதி’’ 71.

    Kuso soḷārapaññāṇo, yo te sabbe vadhissati’’ 72.

    55.

    55.

    ‘‘உம்மத்திகா நு ப⁴ணஸி, அந்த⁴பா³லா பபா⁴ஸஸி 73;

    ‘‘Ummattikā nu bhaṇasi, andhabālā pabhāsasi 74;

    குஸோ சே ஆக³தோ அஸ்ஸ, கிங் ந 75 ஜானேமு தங் மயங்’’.

    Kuso ce āgato assa, kiṃ na 76 jānemu taṃ mayaṃ’’.

    56.

    56.

    ‘‘ஏஸோ ஆளாரிகோ போஸோ, குமாரீபுரமந்தரே;

    ‘‘Eso āḷāriko poso, kumārīpuramantare;

    த³ள்ஹங் கத்வான ஸங்வேல்லிங், கும்பி⁴ங் தோ⁴வதி ஓணதோ’’.

    Daḷhaṃ katvāna saṃvelliṃ, kumbhiṃ dhovati oṇato’’.

    57.

    57.

    ‘‘வேணீ த்வமஸி சண்டா³லீ, அதூ³ஸி குலக³ந்தி⁴னீ;

    ‘‘Veṇī tvamasi caṇḍālī, adūsi kulagandhinī;

    கத²ங் மத்³த³குலே ஜாதா, தா³ஸங் கயிராஸி காமுகங்’’.

    Kathaṃ maddakule jātā, dāsaṃ kayirāsi kāmukaṃ’’.

    58.

    58.

    ‘‘நம்ஹி வேணீ ந சண்டா³லீ, ந சம்ஹி குலக³ந்தி⁴னீ;

    ‘‘Namhi veṇī na caṇḍālī, na camhi kulagandhinī;

    ஓக்காகபுத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, த்வங் நு தா³ஸோதி மஞ்ஞஸி’’.

    Okkākaputto bhaddante, tvaṃ nu dāsoti maññasi’’.

    59.

    59.

    ‘‘யோ ப்³ராஹ்மணஸஹஸ்ஸானி, ஸதா³ போ⁴ஜேதி வீஸதிங்;

    ‘‘Yo brāhmaṇasahassāni, sadā bhojeti vīsatiṃ;

    ஓக்காகபுத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, த்வங் நு தா³ஸோதி மஞ்ஞஸி’’.

    Okkākaputto bhaddante, tvaṃ nu dāsoti maññasi’’.

    60.

    60.

    ‘‘யஸ்ஸ நாக³ஸஹஸ்ஸானி, ஸதா³ யோஜெந்தி வீஸதிங்;

    ‘‘Yassa nāgasahassāni, sadā yojenti vīsatiṃ;

    ஓக்காகபுத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, த்வங் நு தா³ஸோதி மஞ்ஞஸி.

    Okkākaputto bhaddante, tvaṃ nu dāsoti maññasi.

    61.

    61.

    ‘‘யஸ்ஸ அஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஸதா³ யோஜெந்தி வீஸதிங்;

    ‘‘Yassa assasahassāni, sadā yojenti vīsatiṃ;

    ஓக்காகபுத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, த்வங் நு தா³ஸோதி மஞ்ஞஸி.

    Okkākaputto bhaddante, tvaṃ nu dāsoti maññasi.

    62.

    62.

    ‘‘யஸ்ஸ ரத²ஸஹஸ்ஸானி, ஸதா³ யோஜெந்தி வீஸதிங்;

    ‘‘Yassa rathasahassāni, sadā yojenti vīsatiṃ;

    ஓக்காகபுத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, த்வங் நு தா³ஸோதி மஞ்ஞஸி.

    Okkākaputto bhaddante, tvaṃ nu dāsoti maññasi.

    77 (‘‘யஸ்ஸ உஸப⁴ஸஹஸ்ஸானி, ஸதா³ யோஜெந்தி வீஸதிங்;

    78 (‘‘Yassa usabhasahassāni, sadā yojenti vīsatiṃ;

    ஓக்காகபுத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, த்வங் நு தா³ஸோதி மஞ்ஞஸி) 79.

    Okkākaputto bhaddante, tvaṃ nu dāsoti maññasi) 80.

    63.

    63.

    ‘‘யஸ்ஸ தே⁴னுஸஹஸ்ஸானி, ஸதா³ து³ஹந்தி வீஸதிங் 81;

    ‘‘Yassa dhenusahassāni, sadā duhanti vīsatiṃ 82;

    ஓக்காகபுத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, த்வங் நு தா³ஸோதி மஞ்ஞஸி’’.

    Okkākaputto bhaddante, tvaṃ nu dāsoti maññasi’’.

    64.

    64.

    ‘‘தக்³க⁴ தே து³க்கடங் பா³லே, யங் க²த்தியங் மஹப்³ப³லங்;

    ‘‘Taggha te dukkaṭaṃ bāle, yaṃ khattiyaṃ mahabbalaṃ;

    நாக³ங் மண்டூ³கவண்ணேன, ந நங் 83 அக்கா²ஸிதா⁴க³தங்’’ 84.

    Nāgaṃ maṇḍūkavaṇṇena, na naṃ 85 akkhāsidhāgataṃ’’ 86.

    65.

    65.

    ‘‘அபராத⁴ங் மஹாராஜ, த்வங் நோ க²ம ரதே²ஸப⁴;

    ‘‘Aparādhaṃ mahārāja, tvaṃ no khama rathesabha;

    யங் தங் அஞ்ஞாதவேஸேன, நாஞ்ஞாஸிம்ஹா இதா⁴க³தங்’’.

    Yaṃ taṃ aññātavesena, nāññāsimhā idhāgataṃ’’.

    66.

    66.

    ‘‘மாதி³ஸஸ்ஸ ந தங் ச²ன்னங், யோஹங் ஆளாரிகோ ப⁴வே;

    ‘‘Mādisassa na taṃ channaṃ, yohaṃ āḷāriko bhave;

    த்வஞ்ஞேவ மே பஸீத³ஸ்ஸு, நத்தி² தே தே³வ து³க்கடங்’’.

    Tvaññeva me pasīdassu, natthi te deva dukkaṭaṃ’’.

    67.

    67.

    ‘‘க³ச்ச² பா³லே க²மாபேஹி, குஸராஜங் மஹப்³ப³லங்;

    ‘‘Gaccha bāle khamāpehi, kusarājaṃ mahabbalaṃ;

    க²மாபிதோ குஸோ ராஜா 87, ஸோ தே த³ஸ்ஸதி ஜீவிதங்’’.

    Khamāpito kuso rājā 88, so te dassati jīvitaṃ’’.

    68.

    68.

    ‘‘பிதுஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, தே³வவண்ணீ பபா⁴வதீ;

    ‘‘Pitussa vacanaṃ sutvā, devavaṇṇī pabhāvatī;

    ஸிரஸா அக்³க³ஹீ பாதே³, குஸராஜங் மஹப்³ப³லங்’’.

    Sirasā aggahī pāde, kusarājaṃ mahabbalaṃ’’.

    69.

    69.

    ‘‘யாமா ரத்யோ அதிக்கந்தா, தாமா தே³வ தயா வினா;

    ‘‘Yāmā ratyo atikkantā, tāmā deva tayā vinā;

    வந்தே³ தே ஸிரஸா பாதே³, மா மே குஜ்ஜ²ங் ரதே²ஸப⁴.

    Vande te sirasā pāde, mā me kujjhaṃ rathesabha.

    70.

    70.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் 89 தே படிஜானாமி, மஹாராஜ ஸுணோஹி மே;

    ‘‘Sabbaṃ 90 te paṭijānāmi, mahārāja suṇohi me;

    ந சாபி அப்பியங் துய்ஹங், கரெய்யாமி அஹங் புன.

    Na cāpi appiyaṃ tuyhaṃ, kareyyāmi ahaṃ puna.

    71.

    71.

    ‘‘ஏவங் சே யாசமானாய, வசனங் மே ந காஹஸி;

    ‘‘Evaṃ ce yācamānāya, vacanaṃ me na kāhasi;

    இதா³னி மங் தாதோ ஹந்த்வா, க²த்தியானங் பத³ஸ்ஸதி’’.

    Idāni maṃ tāto hantvā, khattiyānaṃ padassati’’.

    72.

    72.

    ‘‘ஏவங் தே யாசமானாய, கிங் ந காஹாமி தே வசோ;

    ‘‘Evaṃ te yācamānāya, kiṃ na kāhāmi te vaco;

    விகுத்³தோ⁴ த்யஸ்மி கல்யாணி, மா த்வங் பா⁴யி பபா⁴வதி.

    Vikuddho tyasmi kalyāṇi, mā tvaṃ bhāyi pabhāvati.

    73.

    73.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் தே படிஜானாமி, ராஜபுத்தி ஸுணோஹி மே;

    ‘‘Sabbaṃ te paṭijānāmi, rājaputti suṇohi me;

    ந சாபி அப்பியங் துய்ஹங், கரெய்யாமி அஹங் புன.

    Na cāpi appiyaṃ tuyhaṃ, kareyyāmi ahaṃ puna.

    74.

    74.

    ‘‘தவ காமா ஹி ஸுஸ்ஸோணி, பஹு 91 து³க்க²ங் திதிக்கி²ஸங் 92;

    ‘‘Tava kāmā hi sussoṇi, pahu 93 dukkhaṃ titikkhisaṃ 94;

    ப³ஹுங் மத்³த³குலங் ஹந்த்வா, நயிதுங் தங் பபா⁴வதி’’.

    Bahuṃ maddakulaṃ hantvā, nayituṃ taṃ pabhāvati’’.

    75.

    75.

    ‘‘யோஜயந்து ரதே² அஸ்ஸே, நானாசித்தே ஸமாஹிதே;

    ‘‘Yojayantu rathe asse, nānācitte samāhite;

    அத² த³க்க²த² மே வேக³ங், வித⁴மந்தஸ்ஸ 95 ஸத்தவோ’’.

    Atha dakkhatha me vegaṃ, vidhamantassa 96 sattavo’’.

    76.

    76.

    ‘‘தஞ்ச தத்த² உதி³க்கி²ங்ஸு, ரஞ்ஞோ மத்³த³ஸ்ஸந்தேபுரே;

    ‘‘Tañca tattha udikkhiṃsu, rañño maddassantepure;

    விஜம்ப⁴மானங் ஸீஹங்வ, போ²டெந்தங் தி³கு³ணங் பு⁴ஜங்.

    Vijambhamānaṃ sīhaṃva, phoṭentaṃ diguṇaṃ bhujaṃ.

    77.

    77.

    ‘‘ஹத்தி²க்க²ந்த⁴ஞ்ச ஆருய்ஹ, ஆரோபெத்வா பபா⁴வதிங்;

    ‘‘Hatthikkhandhañca āruyha, āropetvā pabhāvatiṃ;

    ஸங்கா³மங் ஓதரித்வான, ஸீஹனாத³ங் நதீ³ குஸோ.

    Saṅgāmaṃ otaritvāna, sīhanādaṃ nadī kuso.

    78.

    78.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் நத³தோ ஸுத்வா, ஸீஹஸ்ஸேவிதரே மிகா³;

    ‘‘Tassa taṃ nadato sutvā, sīhassevitare migā;

    க²த்தியா விபலாயிங்ஸு, குஸஸத்³த³ப⁴யட்டிதா 97.

    Khattiyā vipalāyiṃsu, kusasaddabhayaṭṭitā 98.

    79.

    79.

    ‘‘ஹத்தா²ரோஹா அனீகட்டா², ரதி²கா பத்திகாரகா;

    ‘‘Hatthārohā anīkaṭṭhā, rathikā pattikārakā;

    அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ சி²ந்த³ந்தி, குஸஸத்³த³ப⁴யட்டிதா.

    Aññamaññassa chindanti, kusasaddabhayaṭṭitā.

    80.

    80.

    ‘‘தஸ்மிங் ஸங்கா³மஸீஸஸ்மிங், பஸ்ஸித்வா ஹட்ட² 99 மானஸோ;

    ‘‘Tasmiṃ saṅgāmasīsasmiṃ, passitvā haṭṭha 100 mānaso;

    குஸஸ்ஸ ரஞ்ஞோ தே³விந்தோ³, அதா³ வேரோசனங் மணிங்.

    Kusassa rañño devindo, adā verocanaṃ maṇiṃ.

    81.

    81.

    ‘‘ஸோ தங் விஜித்வா ஸங்கா³மங், லத்³தா⁴ வேரோசனங் மணிங்;

    ‘‘So taṃ vijitvā saṅgāmaṃ, laddhā verocanaṃ maṇiṃ;

    ஹத்தி²க்க²ந்த⁴க³தோ ராஜா, பாவெக்கி² நக³ரங் புரங்.

    Hatthikkhandhagato rājā, pāvekkhi nagaraṃ puraṃ.

    82.

    82.

    ‘‘ஜீவக்³கா³ஹங் 101 க³ஹெத்வான, ப³ந்தி⁴த்வா ஸத்த க²த்தியே;

    ‘‘Jīvaggāhaṃ 102 gahetvāna, bandhitvā satta khattiye;

    ஸஸுரஸ்ஸுபனாமேஸி, இமே தே தே³வ ஸத்தவோ.

    Sasurassupanāmesi, ime te deva sattavo.

    83.

    83.

    ‘‘ஸப்³பே³வ தே வஸங் க³தா, அமித்தா விஹதா தவ;

    ‘‘Sabbeva te vasaṃ gatā, amittā vihatā tava;

    காமங் கரோஹி தே தயா, முஞ்ச வா தே ஹனஸ்ஸு வா’’.

    Kāmaṃ karohi te tayā, muñca vā te hanassu vā’’.

    84.

    84.

    ‘‘துய்ஹேவ ஸத்தவோ ஏதே, ந ஹி தே மய்ஹ ஸத்தவோ;

    ‘‘Tuyheva sattavo ete, na hi te mayha sattavo;

    த்வஞ்ஞேவ நோ மஹாராஜ, முஞ்ச வா தே ஹனஸ்ஸு வா’’.

    Tvaññeva no mahārāja, muñca vā te hanassu vā’’.

    85.

    85.

    ‘‘இமா தே தீ⁴தரோ ஸத்த, தே³வகஞ்ஞூபமா ஸுபா⁴;

    ‘‘Imā te dhītaro satta, devakaññūpamā subhā;

    த³தா³ஹி நேஸங் ஏகேகங், ஹொந்து ஜாமாதரோ தவ’’.

    Dadāhi nesaṃ ekekaṃ, hontu jāmātaro tava’’.

    86.

    86.

    ‘‘அம்ஹாகஞ்சேவ தாஸஞ்ச, த்வங் நோ ஸப்³பே³ஸமிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Amhākañceva tāsañca, tvaṃ no sabbesamissaro;

    த்வஞ்ஞேவ நோ மஹாராஜ, தே³ஹி நேஸங் யதி³ச்ச²ஸி’’.

    Tvaññeva no mahārāja, dehi nesaṃ yadicchasi’’.

    87.

    87.

    ‘‘ஏகமேகஸ்ஸ ஏகேகங், அதா³ ஸீஹஸ்ஸரோ குஸோ;

    ‘‘Ekamekassa ekekaṃ, adā sīhassaro kuso;

    க²த்தியானங் ததா³ தேஸங், ரஞ்ஞோ மத்³த³ஸ்ஸ தீ⁴தரோ.

    Khattiyānaṃ tadā tesaṃ, rañño maddassa dhītaro.

    88.

    88.

    ‘‘பீணிதா தேன லாபே⁴ன, துட்டா² ஸீஹஸ்ஸரே குஸே;

    ‘‘Pīṇitā tena lābhena, tuṭṭhā sīhassare kuse;

    ஸகரட்டா²னி பாயிங்ஸு, க²த்தியா ஸத்த தாவதே³.

    Sakaraṭṭhāni pāyiṃsu, khattiyā satta tāvade.

    89.

    89.

    ‘‘பபா⁴வதிஞ்ச ஆதா³ய, மணிங் வேரோசனங் ஸுப⁴ங் 103;

    ‘‘Pabhāvatiñca ādāya, maṇiṃ verocanaṃ subhaṃ 104;

    குஸாவதிங் குஸோ ராஜா, அக³மாஸி மஹப்³ப³லோ.

    Kusāvatiṃ kuso rājā, agamāsi mahabbalo.

    90.

    90.

    ‘‘த்யஸ்ஸு ஏகரதே² யந்தா, பவிஸந்தா குஸாவதிங்;

    ‘‘Tyassu ekarathe yantā, pavisantā kusāvatiṃ;

    ஸமானா வண்ணரூபேன, நாஞ்ஞமஞ்ஞாதிரோசிஸுங் 105.

    Samānā vaṇṇarūpena, nāññamaññātirocisuṃ 106.

    91.

    91.

    ‘‘மாதா புத்தேன ஸங்க³ச்சி² 107, உப⁴யோ ச ஜயம்பதீ;

    ‘‘Mātā puttena saṅgacchi 108, ubhayo ca jayampatī;

    ஸமக்³கா³ தே ததா³ ஆஸுங், பீ²தங் த⁴ரணிமாவஸு’’ந்தி.

    Samaggā te tadā āsuṃ, phītaṃ dharaṇimāvasu’’nti.

    குஸஜாதகங் பட²மங்.

    Kusajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ரட்ட²ங் (க॰)
    2. raṭṭhaṃ (ka.)
    3. நிஸீத³ காலே (க॰)
    4. nisīda kāle (ka.)
    5. குஸாவதிங் (ஸ்யா॰ க॰)
    6. kusāvatiṃ (syā. ka.)
    7. மேத³னிங் (ஸ்யா॰ க॰)
    8. medaniṃ (syā. ka.)
    9. காமேஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. kāmehi (sī. syā. pī.)
    11. அப்³பூ⁴ ஹி (ஸீ॰), அபூ⁴தி (ஸ்யா॰), அப்³பு⁴ ஹி (பீ॰)
    12. abbhū hi (sī.), abhūti (syā.), abbhu hi (pī.)
    13. காமேஹி (ஸீ॰ பீ॰)
    14. அகந்தோ கந்த (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    15. kāmehi (sī. pī.)
    16. akanto kanta (sī. syā. pī.)
    17. பூ⁴குடிங் (ஸீ॰ பீ॰)
    18. ராஜபுத்தி உதி³க்க²ஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    19. bhūkuṭiṃ (sī. pī.)
    20. rājaputti udikkhasi (sī. pī.)
    21. மத்³த³ஸ்ஸ தீ²புரே (ஸீ॰ பீ॰) ஏவமுபரிபி
    22. maddassa thīpure (sī. pī.) evamuparipi
    23. ராஜபுத்தி உதி³க்க²ஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    24. rājaputti udikkhasi (sī. pī.)
    25. நூன அயங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    26. nūna ayaṃ (sī. syā.)
    27. மது⁴ரஸ்ஸரோதி (ஸீ॰)
    28. madhurassaroti (sī.)
    29. கரித்வான (ஸீ॰)
    30. karitvāna (sī.)
    31. வம்மிகா (ஸ்யா॰)
    32. vammikā (syā.)
    33. க²ண்டே³ (ஸீ॰ பீ॰)
    34. khaṇḍe (sī. pī.)
    35. பரிகட்³ட⁴யந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    36. parikaḍḍhayanti (sī. syā. pī.)
    37. வகோ (பீ॰)
    38. vako (pī.)
    39. லம்ப³ஹீதி (பீ॰)
    40. ஸிகா³லோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    41. lambahīti (pī.)
    42. sigālo (sī. syā. pī.)
    43. க³ய்ஹா வகோ க³ச்ச²தி யேனகாமங் (பீ॰)
    44. gayhā vako gacchati yenakāmaṃ (pī.)
    45. வகா (பீ॰)
    46. vakā (pī.)
    47. ரோபயே (க॰)
    48. ropaye (ka.)
    49. மம (பீ॰)
    50. mama (pī.)
    51. மம (ஸீ॰), மத்³தோ³ (பீ॰)
    52. பத³ஸ்ஸதி (பீ॰ க॰)
    53. mama (sī.), maddo (pī.)
    54. padassati (pī. ka.)
    55. க³ஞ்சி²ஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    56. gañchisi (sī. pī.)
    57. ந கரங் (ஸீ॰)
    58. na karaṃ (sī.)
    59. த்வங் அம்ம (ஸீ॰)
    60. வாரேஸி (பீ॰)
    61. tvaṃ amma (sī.)
    62. vāresi (pī.)
    63. பூஜிதா (பீ॰)
    64. க³ஞ்சி²ஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    65. pūjitā (pī.)
    66. gañchisi (sī. pī.)
    67. நிகுஞ்ஜதி (பீ॰)
    68. nikuñjati (pī.)
    69. அஸ்ஸோ ஹஸிஸதி (ஸீ॰), அஸ்ஸோ ஹஸியதி (ஸ்யா॰), அஸ்ஸோ ச ஸிங்ஸதி (பீ॰)
    70. asso hasisati (sī.), asso hasiyati (syā.), asso ca siṃsati (pī.)
    71. யோ நோ து³க்கா² பமோசயே (ஸீ॰), ஸோ நோ ஸப்³பே³ வதி⁴ஸ்ஸதி (பீ॰)
    72. yo no dukkhā pamocaye (sī.), so no sabbe vadhissati (pī.)
    73. ஆது³ பா³லாவ பா⁴ஸஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    74. ādu bālāva bhāsasi (sī. pī.)
    75. கின்னு (ஸ்யா॰ க॰)
    76. kinnu (syā. ka.)
    77. ( ) அயங் கா³தா² ஸீ॰ பீ॰ பொத்த²கேஸுயேவ தி³ஸ்ஸதி
    78. ( ) ayaṃ gāthā sī. pī. potthakesuyeva dissati
    79. ( ) அயங் கா³தா² ஸீ॰ பீ॰ பொத்த²கேஸுயேவ தி³ஸ்ஸதி
    80. ( ) ayaṃ gāthā sī. pī. potthakesuyeva dissati
    81. து³ய்ஹந்தி வீஸதி (ஸீ॰ பீ॰)
    82. duyhanti vīsati (sī. pī.)
    83. ந தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    84. அக்கா²ஸி ஆக³தங் (ஸீ॰)
    85. na taṃ (sī. pī.)
    86. akkhāsi āgataṃ (sī.)
    87. குஸராஜா (ஸப்³ப³த்த²)
    88. kusarājā (sabbattha)
    89. ஸச்சங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    90. saccaṃ (sī. syā. pī.)
    91. ப³ஹு (ஸ்யா॰), ப³ஹூ (பீ॰), ப³ஹுங் (க॰)
    92. திதிக்கி²ஸ்ஸங் (ஸீ॰ பீ॰)
    93. bahu (syā.), bahū (pī.), bahuṃ (ka.)
    94. titikkhissaṃ (sī. pī.)
    95. வித⁴மெந்தஸ்ஸ (ஸப்³ப³த்த²)
    96. vidhamentassa (sabbattha)
    97. குஸஸத்³த³ப⁴யட்டி²தா (பீ॰)
    98. kusasaddabhayaṭṭhitā (pī.)
    99. துட்ட² (ஸீ॰)
    100. tuṭṭha (sī.)
    101. ஜீவகா³ஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    102. jīvagāhaṃ (sī. pī.)
    103. ததா³ (பீ॰)
    104. tadā (pī.)
    105. நாஞ்ஞமஞ்ஞமதிரோசயுங் (ஸீ॰)
    106. nāññamaññamatirocayuṃ (sī.)
    107. ஸங்க³ஞ்சி² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    108. saṅgañchi (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [531] 1. குஸஜாதகவண்ணனா • [531] 1. Kusajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact