Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૨૦. સત્તતિનિપાતો
20. Sattatinipāto
[૫૩૧] ૧. કુસજાતકવણ્ણના
[531] 1. Kusajātakavaṇṇanā
ઇદં તે રટ્ઠન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. એકો કિર સાવત્થિવાસી કુલપુત્તો સાસને ઉરં દત્વા પબ્બજિતો એકદિવસં સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરન્તો એકં અલઙ્કતઇત્થિં દિસ્વા સુભનિમિત્તગ્ગાહવસેન ઓલોકેત્વા કિલેસાભિભૂતો અનભિરતો વિહાસિ દીઘકેસનખો કિલિટ્ઠચીવરો ઉપ્પણ્ડુપ્પણ્ડુકજાતો ધમનીસન્થતગત્તો. યથા હિ દેવલોકા ચવનધમ્માનં દેવપુત્તાનં પઞ્ચ પુબ્બનિમિત્તાનિ પઞ્ઞાયન્તિ, માલા મિલાયન્તિ, વત્થાનિ કિલિસ્સન્તિ, સરીરે દુબ્બણ્ણિયં ઓક્કમતિ, ઉભોહિ કચ્છેહિ સેદા મુચ્ચન્તિ, દેવો દેવાસને નાભિરમતિ, એવમેવ સાસના ચવનધમ્માનં ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખૂનં પઞ્ચ પુબ્બનિમિત્તાનિ પઞ્ઞાયન્તિ, સદ્ધાપુપ્ફાનિ મિલાયન્તિ, સીલવત્થાનિ કિલિસ્સન્તિ, સરીરે મઙ્કુતાય ચેવ અયસવસેન ચ દુબ્બણ્ણિયં ઓક્કમતિ, કિલેસસેદા મુચ્ચન્તિ, અરઞ્ઞરુક્ખમૂલસુઞ્ઞાગારેસુ નાભિરમન્તિ. તસ્સપિ તાનિ પઞ્ઞાયિંસુ. અથ નં ભિક્ખૂ સત્થુ સન્તિકં નેત્વા ‘‘અયં, ભન્તે, ઉક્કણ્ઠિતો’’તિ દસ્સેસું. સત્થા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, ભિક્ખુ, ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ તં પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘મા, ભિક્ખુ, કિલેસવસિકો હોહિ, માતુગામો નામેસ પાપો, તસ્મિં પટિબદ્ધચિત્તતં વિનોદેહિ, સાસને અભિરમ, માતુગામે પટિબદ્ધચિત્તતાય હિ તેજવન્તોપિ પોરાણકપણ્ડિતા નિત્તેજા હુત્વા અનયબ્યસનં પાપુણિંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Idaṃte raṭṭhanti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Eko kira sāvatthivāsī kulaputto sāsane uraṃ datvā pabbajito ekadivasaṃ sāvatthiyaṃ piṇḍāya caranto ekaṃ alaṅkataitthiṃ disvā subhanimittaggāhavasena oloketvā kilesābhibhūto anabhirato vihāsi dīghakesanakho kiliṭṭhacīvaro uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanīsanthatagatto. Yathā hi devalokā cavanadhammānaṃ devaputtānaṃ pañca pubbanimittāni paññāyanti, mālā milāyanti, vatthāni kilissanti, sarīre dubbaṇṇiyaṃ okkamati, ubhohi kacchehi sedā muccanti, devo devāsane nābhiramati, evameva sāsanā cavanadhammānaṃ ukkaṇṭhitabhikkhūnaṃ pañca pubbanimittāni paññāyanti, saddhāpupphāni milāyanti, sīlavatthāni kilissanti, sarīre maṅkutāya ceva ayasavasena ca dubbaṇṇiyaṃ okkamati, kilesasedā muccanti, araññarukkhamūlasuññāgāresu nābhiramanti. Tassapi tāni paññāyiṃsu. Atha naṃ bhikkhū satthu santikaṃ netvā ‘‘ayaṃ, bhante, ukkaṇṭhito’’ti dassesuṃ. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhitosī’’ti taṃ pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘mā, bhikkhu, kilesavasiko hohi, mātugāmo nāmesa pāpo, tasmiṃ paṭibaddhacittataṃ vinodehi, sāsane abhirama, mātugāme paṭibaddhacittatāya hi tejavantopi porāṇakapaṇḍitā nittejā hutvā anayabyasanaṃ pāpuṇiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે મલ્લરટ્ઠે કુસાવતીરાજધાનિયં ઓક્કાકો નામ રાજા ધમ્મેન સમેન રજ્જં કારેસિ. તસ્સ સોળસન્નં ઇત્થિસહસ્સાનં જેટ્ઠિકા સીલવતી નામ અગ્ગમહેસી અહોસિ, સા નેવ પુત્તં, ન ધીતરં લભિ. અથસ્સ નાગરા ચેવ રટ્ઠવાસિનો ચ રાજનિવેસનદ્વારે સન્નિપતિત્વા ‘‘રટ્ઠં નસ્સિસ્સતિ, રટ્ઠં નસ્સિસ્સતી’’તિ ઉપક્કોસિંસુ. રાજા સીહપઞ્જરં ઉગ્ઘાટેત્વા ‘‘મયિ રજ્જં કારેન્તે અધમ્મકારો નામ નત્થિ, કસ્મા ઉપક્કોસથા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સચ્ચં, દેવ, અધમ્મકારો નામ નત્થિ, અપિચ વંસાનુરક્ખકો પન વો પુત્તો નત્થિ, અઞ્ઞો રજ્જં ગહેત્વા રટ્ઠં નાસેસ્સતિ, તસ્મા ધમ્મેન રજ્જં કારેતું સમત્થં પુત્તં પત્થેથા’’તિ. ‘‘પુત્તં પત્થેન્તો કિં કરોમી’’તિ? ‘‘પઠમં તાવ એકં સત્તાહં ચુલ્લનાટકં ધમ્મનાટકં કત્વા વિસ્સજ્જેથ, સચે સા પુત્તં લભિસ્સતિ, સાધુ, નો ચે, અથ મજ્ઝિમનાટકં વિસ્સજ્જેથ, તતો જેટ્ઠનાટકં, અવસ્સં એત્તકાસુ ઇત્થીસુ એકા પુઞ્ઞવતી પુત્તં લભિસ્સતી’’તિ. રાજા તેસં વચનેન તથા કત્વા સત્ત દિવસે યથાસુખં અભિરમિત્વા આગતાગતં પુચ્છિ – ‘‘કચ્ચિ વો પુત્તો લદ્ધો’’તિ? સબ્બા ‘‘ન લભામ, દેવા’’તિ આહંસુ. રાજા ‘‘ન મે પુત્તો ઉપ્પજ્જિસ્સતી’’તિ અનત્તમનો અહોસિ. નાગરા પુન તથેવ ઉપક્કોસિંસુ. રાજા ‘‘કિં ઉપક્કોસથ, મયા તુમ્હાકં વચનેન નાટકાનિ વિસ્સટ્ઠાનિ, એકાપિ પુત્તં ન લભતિ, ઇદાનિ કિં કરોમા’’તિ આહ. ‘‘દેવ, એતા દુસ્સીલા ભવિસ્સન્તિ નિપ્પુઞ્ઞા, નત્થિ એતાસં પુત્તલાભાય પુઞ્ઞં, તુમ્હે એતાસુ પુત્તં અલભન્તીસુપિ મા અપ્પોસ્સુક્કતં આપજ્જથ, અગ્ગમહેસી વો સીલવતી દેવી સીલસમ્પન્ના, તં વિસ્સજ્જેથ, તસ્સા પુત્તો ઉપ્પજ્જિસ્સતી’’તિ.
Atīte mallaraṭṭhe kusāvatīrājadhāniyaṃ okkāko nāma rājā dhammena samena rajjaṃ kāresi. Tassa soḷasannaṃ itthisahassānaṃ jeṭṭhikā sīlavatī nāma aggamahesī ahosi, sā neva puttaṃ, na dhītaraṃ labhi. Athassa nāgarā ceva raṭṭhavāsino ca rājanivesanadvāre sannipatitvā ‘‘raṭṭhaṃ nassissati, raṭṭhaṃ nassissatī’’ti upakkosiṃsu. Rājā sīhapañjaraṃ ugghāṭetvā ‘‘mayi rajjaṃ kārente adhammakāro nāma natthi, kasmā upakkosathā’’ti pucchi. ‘‘Saccaṃ, deva, adhammakāro nāma natthi, apica vaṃsānurakkhako pana vo putto natthi, añño rajjaṃ gahetvā raṭṭhaṃ nāsessati, tasmā dhammena rajjaṃ kāretuṃ samatthaṃ puttaṃ patthethā’’ti. ‘‘Puttaṃ patthento kiṃ karomī’’ti? ‘‘Paṭhamaṃ tāva ekaṃ sattāhaṃ cullanāṭakaṃ dhammanāṭakaṃ katvā vissajjetha, sace sā puttaṃ labhissati, sādhu, no ce, atha majjhimanāṭakaṃ vissajjetha, tato jeṭṭhanāṭakaṃ, avassaṃ ettakāsu itthīsu ekā puññavatī puttaṃ labhissatī’’ti. Rājā tesaṃ vacanena tathā katvā satta divase yathāsukhaṃ abhiramitvā āgatāgataṃ pucchi – ‘‘kacci vo putto laddho’’ti? Sabbā ‘‘na labhāma, devā’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘na me putto uppajjissatī’’ti anattamano ahosi. Nāgarā puna tatheva upakkosiṃsu. Rājā ‘‘kiṃ upakkosatha, mayā tumhākaṃ vacanena nāṭakāni vissaṭṭhāni, ekāpi puttaṃ na labhati, idāni kiṃ karomā’’ti āha. ‘‘Deva, etā dussīlā bhavissanti nippuññā, natthi etāsaṃ puttalābhāya puññaṃ, tumhe etāsu puttaṃ alabhantīsupi mā appossukkataṃ āpajjatha, aggamahesī vo sīlavatī devī sīlasampannā, taṃ vissajjetha, tassā putto uppajjissatī’’ti.
સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા ‘‘ઇતો કિર સત્તમે દિવસે રાજા સીલવતિં દેવિં ધમ્મનાટકં કત્વા વિસ્સજ્જેસ્સતિ, પુરિસા સન્નિપતન્તૂ’’તિ ભેરિં ચરાપેત્વા સત્તમે દિવસે દેવિં અલઙ્કારાપેત્વા રાજનિવેસના ઓતારેત્વા વિસ્સજ્જેસિ. તસ્સા સીલતેજેન સક્કસ્સ ભવનં ઉણ્હાકારં દસ્સેસિ. સક્કો ‘‘કિં નુ ખો’’તિ આવજ્જેન્તો દેવિયા પુત્તપત્થનભાવં ઞત્વા ‘‘એતિસ્સા મયા પુત્તં દાતું વટ્ટતિ, અત્થિ નુ ખો દેવલોકે એતિસ્સા અનુચ્છવિકો પુત્તો’’તિ ઉપધારેન્તો બોધિસત્તં અદ્દસ. સો કિર તદા તાવતિંસભવને આયું ખેપેત્વા ઉપરિદેવલોકે નિબ્બત્તિતુકામો અહોસિ. સક્કો તસ્સ વિમાનદ્વારં ગન્ત્વા તં પક્કોસિત્વા, ‘‘મારિસ, તયા મનુસ્સલોકં ગન્ત્વા ઓક્કાકરઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિતું વટ્ટતી’’તિ સમ્પટિચ્છાપેત્વા અપરમ્પિ દેવપુત્તં ‘‘ત્વમ્પિ એતિસ્સા એવ પુત્તો ભવિસ્સસી’’તિ વત્વા ‘‘મા ખો પનસ્સા કોચિ સીલં ભિન્દતૂ’’તિ મહલ્લકબ્રાહ્મણવેસેન રઞ્ઞો નિવેસનદ્વારં અગમાસિ.
So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘ito kira sattame divase rājā sīlavatiṃ deviṃ dhammanāṭakaṃ katvā vissajjessati, purisā sannipatantū’’ti bheriṃ carāpetvā sattame divase deviṃ alaṅkārāpetvā rājanivesanā otāretvā vissajjesi. Tassā sīlatejena sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko ‘‘kiṃ nu kho’’ti āvajjento deviyā puttapatthanabhāvaṃ ñatvā ‘‘etissā mayā puttaṃ dātuṃ vaṭṭati, atthi nu kho devaloke etissā anucchaviko putto’’ti upadhārento bodhisattaṃ addasa. So kira tadā tāvatiṃsabhavane āyuṃ khepetvā uparidevaloke nibbattitukāmo ahosi. Sakko tassa vimānadvāraṃ gantvā taṃ pakkositvā, ‘‘mārisa, tayā manussalokaṃ gantvā okkākarañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti sampaṭicchāpetvā aparampi devaputtaṃ ‘‘tvampi etissā eva putto bhavissasī’’ti vatvā ‘‘mā kho panassā koci sīlaṃ bhindatū’’ti mahallakabrāhmaṇavesena rañño nivesanadvāraṃ agamāsi.
મહાજનોપિ ન્હાતો અલઙ્કતો ‘‘અહં દેવિં ગણ્હિસ્સામિ, અહં દેવિં ગણ્હિસ્સામી’’તિ રાજદ્વારે સન્નિપતિત્વા સક્કઞ્ચ દિસ્વા ‘‘ત્વં કસ્મા આગતોસી’’તિ પરિહાસમકાસિ. સક્કો ‘‘કિં મં તુમ્હે ગરહથ, સચેપિ મે સરીરં જિણ્ણં, રાગો પન ન જીરતિ, સચે સીલવતિં લભિસ્સામિ, આદાય નં ગમિસ્સામીતિ આગતોમ્હી’’તિ વત્વા અત્તનો આનુભાવેન સબ્બેસં પુરતોવ અટ્ઠાસિ. અઞ્ઞો કોચિ તસ્સ તેજેન પુરતો ભવિતું નાસક્ખિ. સો તં સબ્બાલઙ્કારપટિમણ્ડિતં નિવેસના નિક્ખમન્તિઞ્ઞેવ હત્થે ગહેત્વા પક્કામિ. અથ નં તત્થ તત્થ ઠિતા ગરહિંસુ ‘‘પસ્સથ, ભો, મહલ્લકબ્રાહ્મણો એવં ઉત્તમરૂપધરં દેવિં આદાય ગચ્છતિ, અત્તનો યુત્તં ન જાનાતી’’તિ. દેવીપિ ‘‘મહલ્લકો મં ગહેત્વા ગચ્છતી’’તિ ન અટ્ટીયતિ ન હરાયતિ. રાજાપિ વાતપાને ઠત્વા ‘‘કો નુ ખો દેવિં ગહેત્વા ગચ્છતી’’તિ ઓલોકેન્તો તં દિસ્વા અનત્તમનો અહોસિ.
Mahājanopi nhāto alaṅkato ‘‘ahaṃ deviṃ gaṇhissāmi, ahaṃ deviṃ gaṇhissāmī’’ti rājadvāre sannipatitvā sakkañca disvā ‘‘tvaṃ kasmā āgatosī’’ti parihāsamakāsi. Sakko ‘‘kiṃ maṃ tumhe garahatha, sacepi me sarīraṃ jiṇṇaṃ, rāgo pana na jīrati, sace sīlavatiṃ labhissāmi, ādāya naṃ gamissāmīti āgatomhī’’ti vatvā attano ānubhāvena sabbesaṃ puratova aṭṭhāsi. Añño koci tassa tejena purato bhavituṃ nāsakkhi. So taṃ sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitaṃ nivesanā nikkhamantiññeva hatthe gahetvā pakkāmi. Atha naṃ tattha tattha ṭhitā garahiṃsu ‘‘passatha, bho, mahallakabrāhmaṇo evaṃ uttamarūpadharaṃ deviṃ ādāya gacchati, attano yuttaṃ na jānātī’’ti. Devīpi ‘‘mahallako maṃ gahetvā gacchatī’’ti na aṭṭīyati na harāyati. Rājāpi vātapāne ṭhatvā ‘‘ko nu kho deviṃ gahetvā gacchatī’’ti olokento taṃ disvā anattamano ahosi.
સક્કો તં આદાય નગરદ્વારતો નિક્ખમિત્વા દ્વારસમીપે એકં ઘરં માપેસિ વિવટદ્વારં પઞ્ઞત્તકટ્ઠત્થરિકં. અથ નં સા ‘‘ઇદં તે નિવેસન’’ન્તિ પુચ્છિ. સો ‘‘આમ, ભદ્દે, પુબ્બે પનાહં એકો, ઇદાનિમ્હા મયં દ્વે જના, અહં ભિક્ખાય ચરિત્વા તણ્ડુલાદીનિ આહરિસ્સામિ, ત્વં ઇમિસ્સા કટ્ઠત્થરિકાય નિપજ્જાહી’’તિ વત્વા તં મુદુના હત્થેન પરામસન્તો દિબ્બસમ્ફસ્સં ફરાપેત્વા તત્થ નિપજ્જાપેસિ. સા દિબ્બસમ્ફસ્સફરણેન સઞ્ઞં વિસ્સજ્જેસિ. અથ નં અત્તનો આનુભાવેન તાવતિંસભવનં નેત્વા અલઙ્કતવિમાને દિબ્બસયને નિપજ્જાપેસિ. સા સત્તમે દિવસે પબુજ્ઝિત્વા તં સમ્પત્તિં દિસ્વા ‘‘ન સો બ્રાહ્મણો મનુસ્સો, સક્કો ભવિસ્સતી’’તિ અઞ્ઞાસિ. સક્કોપિ તસ્મિં સમયે પારિચ્છત્તકમૂલે દિબ્બનાટકપરિવુતો નિસિન્નો અહોસિ. સા સયના ઉટ્ઠાય તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. અથ નં સક્કો ‘‘વરં તે, દેવિ, દદામિ, ગણ્હાહી’’તિ આહ. ‘‘તેન હિ, દેવ, એકં પુત્તં મે દેહી’’તિ. ‘‘દેવિ, તિટ્ઠતુ એકો પુત્તો, અહં તે દ્વે પુત્તે દસ્સામિ. તેસુ પન એકો પઞ્ઞવા ભવિસ્સતિ વિરૂપવા, એકો રૂપવા ન પઞ્ઞવા. તેસુ કતરં પઠમં ઇચ્છસી’’તિ? ‘‘પઞ્ઞવન્તં, દેવા’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ વત્વા તસ્સા કુસતિણં દિબ્બવત્થં દિબ્બચન્દનં પારિચ્છત્તકપુપ્ફં કોકનુદઞ્ચ નામ વીણં દત્વા તં આદાય રઞ્ઞો સયનઘરં પવિસિત્વા રઞ્ઞા સદ્ધિં એકસયને નિપજ્જાપેત્વા અઙ્ગુટ્ઠકેન તસ્સા નાભિં પરામસિ. તસ્મિં ખણે બોધિસત્તો તસ્સા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ. સક્કોપિ સકટ્ઠાનમેવ ગતો. પણ્ડિતા દેવી ગબ્ભસ્સ પતિટ્ઠિતભાવં જાનિ.
Sakko taṃ ādāya nagaradvārato nikkhamitvā dvārasamīpe ekaṃ gharaṃ māpesi vivaṭadvāraṃ paññattakaṭṭhattharikaṃ. Atha naṃ sā ‘‘idaṃ te nivesana’’nti pucchi. So ‘‘āma, bhadde, pubbe panāhaṃ eko, idānimhā mayaṃ dve janā, ahaṃ bhikkhāya caritvā taṇḍulādīni āharissāmi, tvaṃ imissā kaṭṭhattharikāya nipajjāhī’’ti vatvā taṃ mudunā hatthena parāmasanto dibbasamphassaṃ pharāpetvā tattha nipajjāpesi. Sā dibbasamphassapharaṇena saññaṃ vissajjesi. Atha naṃ attano ānubhāvena tāvatiṃsabhavanaṃ netvā alaṅkatavimāne dibbasayane nipajjāpesi. Sā sattame divase pabujjhitvā taṃ sampattiṃ disvā ‘‘na so brāhmaṇo manusso, sakko bhavissatī’’ti aññāsi. Sakkopi tasmiṃ samaye pāricchattakamūle dibbanāṭakaparivuto nisinno ahosi. Sā sayanā uṭṭhāya tassa santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Atha naṃ sakko ‘‘varaṃ te, devi, dadāmi, gaṇhāhī’’ti āha. ‘‘Tena hi, deva, ekaṃ puttaṃ me dehī’’ti. ‘‘Devi, tiṭṭhatu eko putto, ahaṃ te dve putte dassāmi. Tesu pana eko paññavā bhavissati virūpavā, eko rūpavā na paññavā. Tesu kataraṃ paṭhamaṃ icchasī’’ti? ‘‘Paññavantaṃ, devā’’ti. So ‘‘sādhū’’ti vatvā tassā kusatiṇaṃ dibbavatthaṃ dibbacandanaṃ pāricchattakapupphaṃ kokanudañca nāma vīṇaṃ datvā taṃ ādāya rañño sayanagharaṃ pavisitvā raññā saddhiṃ ekasayane nipajjāpetvā aṅguṭṭhakena tassā nābhiṃ parāmasi. Tasmiṃ khaṇe bodhisatto tassā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Sakkopi sakaṭṭhānameva gato. Paṇḍitā devī gabbhassa patiṭṭhitabhāvaṃ jāni.
અથ નં પબુદ્ધો રાજા દિસ્વા, ‘‘દેવિ, કેન નીતાસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સક્કેન, દેવા’’તિ. ‘‘અહં પચ્ચક્ખતો એકં મહલ્લકબ્રાહ્મણં તં આદાય ગચ્છન્તં અદ્દસં, કસ્મા મં વઞ્ચેસી’’તિ? ‘‘સદ્દહથ, દેવ, સક્કો મં ગહેત્વા દેવલોકં નેસી’’તિ. ‘‘ન સદ્દહામિ, દેવી’’તિ. અથસ્સ સા સક્કદત્તિયં કુસતિણં દસ્સેત્વા ‘‘સદ્દહથા’’તિ આહ. રાજા ‘‘કુસતિણં નામ યતો કુતોચિ લબ્ભતી’’તિ ન સદ્દહિ. અથસ્સ સા દિબ્બવત્થાદીનિ દસ્સેસિ. રાજા તાનિ દિસ્વા સદ્દહિત્વા, ‘‘ભદ્દે, સક્કો તાવ તં નેતુ, પુત્તો પન તે લદ્ધો’’તિ પુચ્છિ. ‘‘લદ્ધો મહારાજ, ગબ્ભો મે પતિટ્ઠિતો’’તિ. સો તુટ્ઠો તસ્સા ગબ્ભપરિહારં અદાસિ . સા દસમાસચ્ચયેન પુત્તં વિજાયિ, તસ્સ અઞ્ઞં નામં અકત્વા કુસતિણનામમેવ અકંસુ. કુસકુમારસ્સ પદસા ગમનકાલે ઇતરો દેવપુત્તો તસ્સા કુચ્છિયં પટિસન્ધિં ગણ્હિ. સા દસમાસે પરિપુણ્ણે પુત્તં વિજાયિ, તસ્સ ‘‘જયમ્પતી’’તિ નામં કરિંસુ. તે મહન્તેન યસેન વડ્ઢિંસુ. બોધિસત્તો પઞ્ઞવા આચરિયસ્સ સન્તિકે કિઞ્ચિ સિપ્પં અનુગ્ગહેત્વા અત્તનોવ પઞ્ઞાય સબ્બસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પાપુણિ.
Atha naṃ pabuddho rājā disvā, ‘‘devi, kena nītāsī’’ti pucchi. ‘‘Sakkena, devā’’ti. ‘‘Ahaṃ paccakkhato ekaṃ mahallakabrāhmaṇaṃ taṃ ādāya gacchantaṃ addasaṃ, kasmā maṃ vañcesī’’ti? ‘‘Saddahatha, deva, sakko maṃ gahetvā devalokaṃ nesī’’ti. ‘‘Na saddahāmi, devī’’ti. Athassa sā sakkadattiyaṃ kusatiṇaṃ dassetvā ‘‘saddahathā’’ti āha. Rājā ‘‘kusatiṇaṃ nāma yato kutoci labbhatī’’ti na saddahi. Athassa sā dibbavatthādīni dassesi. Rājā tāni disvā saddahitvā, ‘‘bhadde, sakko tāva taṃ netu, putto pana te laddho’’ti pucchi. ‘‘Laddho mahārāja, gabbho me patiṭṭhito’’ti. So tuṭṭho tassā gabbhaparihāraṃ adāsi . Sā dasamāsaccayena puttaṃ vijāyi, tassa aññaṃ nāmaṃ akatvā kusatiṇanāmameva akaṃsu. Kusakumārassa padasā gamanakāle itaro devaputto tassā kucchiyaṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Sā dasamāse paripuṇṇe puttaṃ vijāyi, tassa ‘‘jayampatī’’ti nāmaṃ kariṃsu. Te mahantena yasena vaḍḍhiṃsu. Bodhisatto paññavā ācariyassa santike kiñci sippaṃ anuggahetvā attanova paññāya sabbasippesu nipphattiṃ pāpuṇi.
અથસ્સ સોળસવસ્સકાલે રાજા રજ્જં દાતુકામો દેવિં આમન્તેત્વા ‘‘ભદ્દે, પુત્તસ્સ તે રજ્જં દત્વા નાટકાનિ ઉપટ્ઠપેસ્સામ, મયં જીવન્તાયેવ નં રજ્જે પતિટ્ઠિતં પસ્સિસ્સામ, સકલજમ્બુદીપે ખો પન યસ્સ રઞ્ઞો ધીતરં ઇચ્છતિ, તમસ્સ આનેત્વા અગ્ગમહેસિં કરિસ્સામ, ચિત્તમસ્સ જાનાહિ, કતરં રાજધીતરં રોચેસી’’તિ આહ. સા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા ‘‘કુમારસ્સ ઇમં પવત્તિં આરોચેત્વા ચિત્તં જાનાહી’’તિ એકં પરિચારિકં પેસેસિ. સા ગન્ત્વા તસ્સ તં પવત્તિં આરોચેસિ. તં સુત્વા મહાસત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘અહં ન રૂપવા, રૂપસમ્પન્ના રાજધીતા આનીતાપિ મં દિસ્વા ‘કિં મે ઇમિના વિરૂપેના’તિ પલાયિસ્સતિ ઇતિ નો લજ્જિતબ્બકં ભવિસ્સતિ, કિં મે ઘરાવાસેન, ધરમાને માતાપિતરો ઉપટ્ઠહિત્વા તેસં અચ્ચયેન નિક્ખમિત્વા પબ્બજિસ્સામી’’તિ. સો ‘‘મય્હં નેવ રજ્જેનત્થો, ન નાટકેહિ, અહં માતાપિતૂનં અચ્ચયેન પબ્બજિસ્સામી’’તિ આહ. સા ગન્ત્વા તસ્સ કથં દેવિયા આરોચેસિ, દેવીપિ રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા અનત્તમનો હુત્વા પુન કતિપાહચ્ચયેન સાસનં પેસેસિ. સોપિ પટિબાહતિયેવ. એવં યાવતતિયં પટિબાહિત્વા ચતુત્થવારે ચિન્તેસિ – ‘‘માતાપિતૂહિ સદ્ધિં એકન્તેન પટિપક્ખભાવો નામ ન યુત્તો, એકં ઉપાયં કરિસ્સામી’’તિ.
Athassa soḷasavassakāle rājā rajjaṃ dātukāmo deviṃ āmantetvā ‘‘bhadde, puttassa te rajjaṃ datvā nāṭakāni upaṭṭhapessāma, mayaṃ jīvantāyeva naṃ rajje patiṭṭhitaṃ passissāma, sakalajambudīpe kho pana yassa rañño dhītaraṃ icchati, tamassa ānetvā aggamahesiṃ karissāma, cittamassa jānāhi, kataraṃ rājadhītaraṃ rocesī’’ti āha. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘kumārassa imaṃ pavattiṃ ārocetvā cittaṃ jānāhī’’ti ekaṃ paricārikaṃ pesesi. Sā gantvā tassa taṃ pavattiṃ ārocesi. Taṃ sutvā mahāsatto cintesi – ‘‘ahaṃ na rūpavā, rūpasampannā rājadhītā ānītāpi maṃ disvā ‘kiṃ me iminā virūpenā’ti palāyissati iti no lajjitabbakaṃ bhavissati, kiṃ me gharāvāsena, dharamāne mātāpitaro upaṭṭhahitvā tesaṃ accayena nikkhamitvā pabbajissāmī’’ti. So ‘‘mayhaṃ neva rajjenattho, na nāṭakehi, ahaṃ mātāpitūnaṃ accayena pabbajissāmī’’ti āha. Sā gantvā tassa kathaṃ deviyā ārocesi, devīpi rañño ārocesi. Rājā anattamano hutvā puna katipāhaccayena sāsanaṃ pesesi. Sopi paṭibāhatiyeva. Evaṃ yāvatatiyaṃ paṭibāhitvā catutthavāre cintesi – ‘‘mātāpitūhi saddhiṃ ekantena paṭipakkhabhāvo nāma na yutto, ekaṃ upāyaṃ karissāmī’’ti.
સો કમ્મારજેટ્ઠકં પક્કોસાપેત્વા બહું સુવણ્ણં દત્વા ‘‘એકં ઇત્થિરૂપકં કરોહી’’તિ ઉય્યોજેત્વા તસ્મિં પક્કન્તે અઞ્ઞં સુવણ્ણં ગહેત્વા સયમ્પિ ઇત્થિરૂપકં અકાસિ. બોધિસત્તાનઞ્હિ અધિપ્પાયો નામ સમિજ્ઝતિ. તં સુવણ્ણરૂપકં જિવ્હાય અવણ્ણનીયસોભં અહોસિ. અથ નં મહાસત્તો ખોમં નિવાસાપેત્વા સિરિગબ્ભે ઠપાપેસિ. સો કમ્મારજેટ્ઠકેન આભતરૂપકં દિસ્વા તં ગરહિત્વા ‘‘ગચ્છ અમ્હાકં સિરિગબ્ભે ઠપિતરૂપકં આહરા’’તિ આહ. સો સિરિગબ્ભં પવિટ્ઠો તં દિસ્વા ‘‘કુમારેન સદ્ધિં અભિરમિતું એકા દેવચ્છરા, આગતા ભવિસ્સતી’’તિ હત્થં પસારેતું અવિસહન્તો નિક્ખમિત્વા ‘‘દેવ, સિરિગબ્ભે અય્યા એકિકાવ ઠિતા, ઉપગન્તું ન સક્કોમી’’તિ આહ. ‘‘તાત, ગચ્છ, સુવણ્ણરૂપકં એતં, આહરા’’તિ પુન પેસિતો આહરિ. કુમારો કમ્મારેન કતં રૂપકં સુવણ્ણગબ્ભે નિક્ખિપાપેત્વા અત્તના કતં અલઙ્કારાપેત્વા રથે ઠપાપેત્વા ‘‘એવરૂપં લભન્તો ગણ્હામી’’તિ માતુ સન્તિકં પહિણિ.
So kammārajeṭṭhakaṃ pakkosāpetvā bahuṃ suvaṇṇaṃ datvā ‘‘ekaṃ itthirūpakaṃ karohī’’ti uyyojetvā tasmiṃ pakkante aññaṃ suvaṇṇaṃ gahetvā sayampi itthirūpakaṃ akāsi. Bodhisattānañhi adhippāyo nāma samijjhati. Taṃ suvaṇṇarūpakaṃ jivhāya avaṇṇanīyasobhaṃ ahosi. Atha naṃ mahāsatto khomaṃ nivāsāpetvā sirigabbhe ṭhapāpesi. So kammārajeṭṭhakena ābhatarūpakaṃ disvā taṃ garahitvā ‘‘gaccha amhākaṃ sirigabbhe ṭhapitarūpakaṃ āharā’’ti āha. So sirigabbhaṃ paviṭṭho taṃ disvā ‘‘kumārena saddhiṃ abhiramituṃ ekā devaccharā, āgatā bhavissatī’’ti hatthaṃ pasāretuṃ avisahanto nikkhamitvā ‘‘deva, sirigabbhe ayyā ekikāva ṭhitā, upagantuṃ na sakkomī’’ti āha. ‘‘Tāta, gaccha, suvaṇṇarūpakaṃ etaṃ, āharā’’ti puna pesito āhari. Kumāro kammārena kataṃ rūpakaṃ suvaṇṇagabbhe nikkhipāpetvā attanā kataṃ alaṅkārāpetvā rathe ṭhapāpetvā ‘‘evarūpaṃ labhanto gaṇhāmī’’ti mātu santikaṃ pahiṇi.
સા અમચ્ચે પક્કોસાપેત્વા, ‘‘તાતા, મય્હં પુત્તો મહાપુઞ્ઞો સક્કદત્તિયો અનુચ્છવિકં કુમારિકં લભિસ્સતિ, તુમ્હે એવરૂપં લભન્તા ગણ્હિસ્સથ, ઇમં રૂપકં પટિચ્છન્નયાને ઠપેત્વા સકલજમ્બુદીપં ચરન્તા યસ્સ રઞ્ઞો એવરૂપં ધીતરં પસ્સથ, તસ્સેતં દત્વા ‘ઓક્કાકરાજા તુમ્હેહિ સદ્ધિં આવાહં કરિસ્સતી’તિ દિવસં વવત્થપેત્વા આગચ્છથા’’તિ આહ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ તં આદાય મહન્તેન પરિવારેન નિક્ખમિત્વા વિચરન્તા યં રાજધાનિં પાપુણન્તિ, તત્થ સાયન્હસમયે મહાજનસ્સ સમોસરણટ્ઠાને તં રૂપકં વત્થપુપ્ફાલઙ્કારેહિ અલઙ્કરિત્વા સુવણ્ણસિવિકં આરોપેત્વા તિત્થમગ્ગે ઠપેત્વા અમચ્ચા સયં પટિક્કમિત્વા આગતાગતાનં કથાસવનત્થં એકમન્તે તિટ્ઠન્તિ. મહાજનો તં ઓલોકેત્વા ‘‘સુવણ્ણરૂપક’’ન્તિ સઞ્ઞં અકત્વા ‘‘અયં મનુસ્સિત્થી સમાનાપિ દેવચ્છરપટિભાગા અતિવિય સોભતિ, કિં નુ ખો એત્થ ઠિતા, કુતો વા આગતા, અમ્હાકં નગરે એવરૂપા નત્થી’’તિ વણ્ણેન્તો પક્કમતિ. તં સુત્વા અમચ્ચા ‘‘સચે ઇધ એવરૂપા દારિકા ભવેય્ય, ‘અસુકા રાજધીતા વિય અસુકા અમચ્ચધીતા વિયા’તિ વદેય્યું, અદ્ધા ઇધ એવરૂપા નત્થી’’તિ તં આદાય અઞ્ઞં નગરં ગચ્છન્તિ.
Sā amacce pakkosāpetvā, ‘‘tātā, mayhaṃ putto mahāpuñño sakkadattiyo anucchavikaṃ kumārikaṃ labhissati, tumhe evarūpaṃ labhantā gaṇhissatha, imaṃ rūpakaṃ paṭicchannayāne ṭhapetvā sakalajambudīpaṃ carantā yassa rañño evarūpaṃ dhītaraṃ passatha, tassetaṃ datvā ‘okkākarājā tumhehi saddhiṃ āvāhaṃ karissatī’ti divasaṃ vavatthapetvā āgacchathā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti taṃ ādāya mahantena parivārena nikkhamitvā vicarantā yaṃ rājadhāniṃ pāpuṇanti, tattha sāyanhasamaye mahājanassa samosaraṇaṭṭhāne taṃ rūpakaṃ vatthapupphālaṅkārehi alaṅkaritvā suvaṇṇasivikaṃ āropetvā titthamagge ṭhapetvā amaccā sayaṃ paṭikkamitvā āgatāgatānaṃ kathāsavanatthaṃ ekamante tiṭṭhanti. Mahājano taṃ oloketvā ‘‘suvaṇṇarūpaka’’nti saññaṃ akatvā ‘‘ayaṃ manussitthī samānāpi devaccharapaṭibhāgā ativiya sobhati, kiṃ nu kho ettha ṭhitā, kuto vā āgatā, amhākaṃ nagare evarūpā natthī’’ti vaṇṇento pakkamati. Taṃ sutvā amaccā ‘‘sace idha evarūpā dārikā bhaveyya, ‘asukā rājadhītā viya asukā amaccadhītā viyā’ti vadeyyuṃ, addhā idha evarūpā natthī’’ti taṃ ādāya aññaṃ nagaraṃ gacchanti.
તે એવં વિચરન્તા અનુપુબ્બેન મદ્દરટ્ઠે સાગલનગરં સમ્પાપુણિંસુ. તત્થ મદ્દરઞ્ઞો અટ્ઠ ધીતરો ઉત્તમરૂપધરા દેવચ્છરપટિભાગા, તાસં સબ્બજેટ્ઠિકા પભાવતી નામ. તસ્સા સરીરતો બાલસૂરિયસ્સ પભા વિય પભા નિચ્છરન્તિ, અન્ધકારેપિ ચતુહત્થે અન્તોગબ્ભે પદીપકિચ્ચં નત્થિ, સબ્બો ગબ્ભો એકોભાસોવ હોતિ. ધાતી પનસ્સા ખુજ્જા, સા પભાવતિં ભોજેત્વા તસ્સા સીસન્હાપનત્થં અટ્ઠહિ વણ્ણદાસીહિ અટ્ઠ ઘટે ગાહાપેત્વા સાયન્હસમયે ઉદકત્થાય ગચ્છન્તી તિત્થમગ્ગે ઠિતં તં રૂપકં દિસ્વા ‘‘પભાવતી’’તિ સઞ્ઞાય ‘‘અયં દુબ્બિનીતા ‘સીસં ન્હાયિસ્સામી’તિ અમ્હે ઉદકત્થાય પેસેત્વા પઠમતરં આગન્ત્વા તિત્થમગ્ગે ઠિતા’’તિ કુજ્ઝિત્વા ‘‘અરે કુલલજ્જાપનિકે અમ્હેહિ પુરિમતરં આગન્ત્વા કસ્મા ઇધ ઠિતાસિ, સચે રાજા જાનિસ્સતિ, નાસેસ્સતિ નો’’તિ વત્વા હત્થેન ગણ્ડપસ્સે પહરિ, હત્થતલં ભિજ્જમાનં વિય જાતં. તતો ‘‘સુવણ્ણરૂપક’’ન્તિ ઞત્વા હસમાના તાસં વણ્ણદાસીનં સન્તિકં ગચ્છન્તી ‘‘પસ્સથેતં મે કમ્મં, મમ ધીતાતિસઞ્ઞાય પહારં અદાસિં, અયં મમ ધીતુ સન્તિકે કિમગ્ઘતિ, કેવલં મે હત્થો દુક્ખાપિતો’’તિ આહ.
Te evaṃ vicarantā anupubbena maddaraṭṭhe sāgalanagaraṃ sampāpuṇiṃsu. Tattha maddarañño aṭṭha dhītaro uttamarūpadharā devaccharapaṭibhāgā, tāsaṃ sabbajeṭṭhikā pabhāvatī nāma. Tassā sarīrato bālasūriyassa pabhā viya pabhā niccharanti, andhakārepi catuhatthe antogabbhe padīpakiccaṃ natthi, sabbo gabbho ekobhāsova hoti. Dhātī panassā khujjā, sā pabhāvatiṃ bhojetvā tassā sīsanhāpanatthaṃ aṭṭhahi vaṇṇadāsīhi aṭṭha ghaṭe gāhāpetvā sāyanhasamaye udakatthāya gacchantī titthamagge ṭhitaṃ taṃ rūpakaṃ disvā ‘‘pabhāvatī’’ti saññāya ‘‘ayaṃ dubbinītā ‘sīsaṃ nhāyissāmī’ti amhe udakatthāya pesetvā paṭhamataraṃ āgantvā titthamagge ṭhitā’’ti kujjhitvā ‘‘are kulalajjāpanike amhehi purimataraṃ āgantvā kasmā idha ṭhitāsi, sace rājā jānissati, nāsessati no’’ti vatvā hatthena gaṇḍapasse pahari, hatthatalaṃ bhijjamānaṃ viya jātaṃ. Tato ‘‘suvaṇṇarūpaka’’nti ñatvā hasamānā tāsaṃ vaṇṇadāsīnaṃ santikaṃ gacchantī ‘‘passathetaṃ me kammaṃ, mama dhītātisaññāya pahāraṃ adāsiṃ, ayaṃ mama dhītu santike kimagghati, kevalaṃ me hattho dukkhāpito’’ti āha.
અથ નં રાજદૂતા ગહેત્વા ‘‘ત્વં ‘મમ ધીતા ઇતો અભિરૂપતરા’તિ વદન્તી કં નામ કથેસી’’તિ આહંસુ. ‘‘મદ્દરઞ્ઞો ધીતરં પભાવતિં, ઇદં રૂપકં તસ્સા સોળસિમ્પિ કલં ન અગ્ઘતી’’તિ. તે તુટ્ઠમાનસા રાજદ્વારં ગન્ત્વા ‘‘ઓક્કાકરઞ્ઞો દૂતા દ્વારે ઠિતા’’તિ પટિહારેસું. રાજા આસના વુટ્ઠાય ઠિતકોવ ‘‘પક્કોસથા’’તિ આહ. તે પવિસિત્વા રાજાનં વન્દિત્વા ‘‘મહારાજ, અમ્હાકં રાજા તુમ્હાકં આરોગ્યં પુચ્છતી’’તિ વત્વા કતસક્કારસમ્માના ‘‘કિમત્થં આગતત્થા’’તિ પુટ્ઠા ‘‘અમ્હાકં રઞ્ઞો સીહસ્સરો પુત્તો કુસકુમારો નામ, રાજા તસ્સ રજ્જં દાતુકામો અમ્હે તુમ્હાકં સન્તિકં પહિણિ, તુમ્હાકં કિર ધીતા પભાવતી, તં તસ્સ દેથ, ઇમઞ્ચ સુવણ્ણરૂપકં દેય્યધમ્મં ગણ્હથા’’તિ તં રૂપકં તસ્સ અદંસુ. સોપિ ‘‘એવરૂપેન મહારાજેન સદ્ધિં વિવાહમઙ્ગલં ભવિસ્સતી’’તિ તુટ્ઠચિત્તો સમ્પટિચ્છિ . અથ નં દૂતા આહંસુ – ‘‘મહારાજ, અમ્હેહિ ન સક્કા પપઞ્ચં કાતું, કુમારિકાય લદ્ધભાવં રઞ્ઞો આરોચેસ્સામ, અથ નં સો આગન્ત્વા આદાય ગમિસ્સતી’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ વત્વા તેસં સક્કારં કત્વા વિસ્સજ્જેસિ. તે ગન્ત્વા રઞ્ઞો ચ દેવિયા ચ આરોચેસું. રાજા મહન્તેન પરિવારેન કુસાવતિતો નિક્ખમિત્વા અનુપુબ્બેન સાગલનગરં પાપુણિ. મદ્દરાજા પચ્ચુગ્ગન્ત્વા તં નગરં પવેસેત્વા મહન્તં સક્કારમકાસિ.
Atha naṃ rājadūtā gahetvā ‘‘tvaṃ ‘mama dhītā ito abhirūpatarā’ti vadantī kaṃ nāma kathesī’’ti āhaṃsu. ‘‘Maddarañño dhītaraṃ pabhāvatiṃ, idaṃ rūpakaṃ tassā soḷasimpi kalaṃ na agghatī’’ti. Te tuṭṭhamānasā rājadvāraṃ gantvā ‘‘okkākarañño dūtā dvāre ṭhitā’’ti paṭihāresuṃ. Rājā āsanā vuṭṭhāya ṭhitakova ‘‘pakkosathā’’ti āha. Te pavisitvā rājānaṃ vanditvā ‘‘mahārāja, amhākaṃ rājā tumhākaṃ ārogyaṃ pucchatī’’ti vatvā katasakkārasammānā ‘‘kimatthaṃ āgatatthā’’ti puṭṭhā ‘‘amhākaṃ rañño sīhassaro putto kusakumāro nāma, rājā tassa rajjaṃ dātukāmo amhe tumhākaṃ santikaṃ pahiṇi, tumhākaṃ kira dhītā pabhāvatī, taṃ tassa detha, imañca suvaṇṇarūpakaṃ deyyadhammaṃ gaṇhathā’’ti taṃ rūpakaṃ tassa adaṃsu. Sopi ‘‘evarūpena mahārājena saddhiṃ vivāhamaṅgalaṃ bhavissatī’’ti tuṭṭhacitto sampaṭicchi . Atha naṃ dūtā āhaṃsu – ‘‘mahārāja, amhehi na sakkā papañcaṃ kātuṃ, kumārikāya laddhabhāvaṃ rañño ārocessāma, atha naṃ so āgantvā ādāya gamissatī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti vatvā tesaṃ sakkāraṃ katvā vissajjesi. Te gantvā rañño ca deviyā ca ārocesuṃ. Rājā mahantena parivārena kusāvatito nikkhamitvā anupubbena sāgalanagaraṃ pāpuṇi. Maddarājā paccuggantvā taṃ nagaraṃ pavesetvā mahantaṃ sakkāramakāsi.
સીલવતી દેવી પણ્ડિતત્તા ‘‘કો જાનાતિ, કિં ભવિસ્સતી’’તિ એકાહદ્વીહચ્ચયેન મદ્દરાજાનં આહ – ‘‘મહારાજ, સુણિસં દટ્ઠુકામામ્હી’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તં પક્કોસાપેસિ. પભાવતી સબ્બાલઙ્કારપટિમણ્ડિતા ધાતિગણપરિવુતા આગન્ત્વા સસ્સું વન્દિ. સા તં દિસ્વા ચિન્તેસિ – ‘‘અયં કુમારિકા અભિરૂપા, મય્હં પુત્તો વિરૂપો. સચે એસા તં પસ્સિસ્સતિ, એકાહમ્પિ અવસિત્વા પલાયિસ્સતિ, ઉપાયં કરિસ્સામી’’તિ. સા મદ્દરાજાનં આમન્તેત્વા, ‘‘મહારાજ, સુણિસા મે પુત્તસ્સ અનુચ્છવિકા, અપિચ ખો પન અમ્હાકં કુલપવેણિયા આગતં ચારિત્તં અત્થિ, સચે અયં તસ્મિં ચારિત્તે વત્તિસ્સતિ, નેસ્સામિ ન’’ન્તિ આહ. ‘‘કિં પન વો ચારિત્ત’’ન્તિ. ‘‘અમ્હાકં વંસે યાવ એકસ્સ ગબ્ભસ્સ પતિટ્ઠાનં હોતિ, તાવ દિવા સામિકં પસ્સિતું ન લભતિ. સચે એસા તથા કરિસ્સતિ, નેસ્સામિ ન’’ન્તિ. રાજા ‘‘કિં, અમ્મ, સક્ખિસ્સસિ એવં વત્તિતુ’’ન્તિ ધીતરં પુચ્છિ. સા ‘‘આમ તાતા’’તિ આહ. તતો ઓક્કાકરાજા મદ્દરઞ્ઞો બહું ધનં દત્વા તં આદાય પક્કામિ. મદ્દરાજાપિ મહન્તેન પરિવારેન ધીતરં ઉય્યોજેસિ.
Sīlavatī devī paṇḍitattā ‘‘ko jānāti, kiṃ bhavissatī’’ti ekāhadvīhaccayena maddarājānaṃ āha – ‘‘mahārāja, suṇisaṃ daṭṭhukāmāmhī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā taṃ pakkosāpesi. Pabhāvatī sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā dhātigaṇaparivutā āgantvā sassuṃ vandi. Sā taṃ disvā cintesi – ‘‘ayaṃ kumārikā abhirūpā, mayhaṃ putto virūpo. Sace esā taṃ passissati, ekāhampi avasitvā palāyissati, upāyaṃ karissāmī’’ti. Sā maddarājānaṃ āmantetvā, ‘‘mahārāja, suṇisā me puttassa anucchavikā, apica kho pana amhākaṃ kulapaveṇiyā āgataṃ cārittaṃ atthi, sace ayaṃ tasmiṃ cāritte vattissati, nessāmi na’’nti āha. ‘‘Kiṃ pana vo cāritta’’nti. ‘‘Amhākaṃ vaṃse yāva ekassa gabbhassa patiṭṭhānaṃ hoti, tāva divā sāmikaṃ passituṃ na labhati. Sace esā tathā karissati, nessāmi na’’nti. Rājā ‘‘kiṃ, amma, sakkhissasi evaṃ vattitu’’nti dhītaraṃ pucchi. Sā ‘‘āma tātā’’ti āha. Tato okkākarājā maddarañño bahuṃ dhanaṃ datvā taṃ ādāya pakkāmi. Maddarājāpi mahantena parivārena dhītaraṃ uyyojesi.
ઓક્કાકો કુસાવતિં ગન્ત્વા નગરં અલઙ્કારાપેત્વા સબ્બબન્ધનાનિ મોચેત્વા પુત્તસ્સ અભિસેકં કત્વા રજ્જં દત્વા પભાવતિં અગ્ગમહેસિં કારેત્વા નગરે ‘‘કુસરાજસ્સ આણા’’તિ ભેરિં ચરાપેસિ. સકલજમ્બુદીપતલે રાજાનો યેસં ધીતરો અત્થિ, તે કુસરઞ્ઞો ધીતરો પહિણિંસુ . યેસં પુત્તા અત્થિ, તે તેન સદ્ધિં મિત્તભાવં આકઙ્ખન્તા પુત્તે ઉપટ્ઠાકે કત્વા પહિણિંસુ. બોધિસત્તસ્સ નાટકપરિવારો મહા અહોસિ, મહન્તેન યસેન રજ્જં કારેસિ. સો પભાવતિં દિવા પસ્સિતું ન લભતિ, સાપિ તં દિવા પસ્સિતું ન લભતિ, ઉભિન્નં રત્તિદસ્સનમેવ હોતિ. તત્થ પભાવતિયા સરીરપ્પભાપિ અબ્બોહારિકા અહોસિ. બોધિસત્તો સિરિગબ્ભતો રત્તિંયેવ નિક્ખમતિ.
Okkāko kusāvatiṃ gantvā nagaraṃ alaṅkārāpetvā sabbabandhanāni mocetvā puttassa abhisekaṃ katvā rajjaṃ datvā pabhāvatiṃ aggamahesiṃ kāretvā nagare ‘‘kusarājassa āṇā’’ti bheriṃ carāpesi. Sakalajambudīpatale rājāno yesaṃ dhītaro atthi, te kusarañño dhītaro pahiṇiṃsu . Yesaṃ puttā atthi, te tena saddhiṃ mittabhāvaṃ ākaṅkhantā putte upaṭṭhāke katvā pahiṇiṃsu. Bodhisattassa nāṭakaparivāro mahā ahosi, mahantena yasena rajjaṃ kāresi. So pabhāvatiṃ divā passituṃ na labhati, sāpi taṃ divā passituṃ na labhati, ubhinnaṃ rattidassanameva hoti. Tattha pabhāvatiyā sarīrappabhāpi abbohārikā ahosi. Bodhisatto sirigabbhato rattiṃyeva nikkhamati.
સો કતિપાહચ્ચયેન પભાવતિં દિવા દટ્ઠુકામો માતુયા આરોચેસિ. સા ‘‘મા તે તાત, રુચ્ચિ, યાવ એકં પુત્તં લભસિ, તાવ આગમેહી’’તિ, પટિક્ખિપિ. સો પુનપ્પુનં યાચિયેવ. અથ નં સા આહ – ‘‘તેન હિ હત્થિસાલં ગન્ત્વા હત્થિમેણ્ડવેસેન તિટ્ઠ, અહં તં તત્થ આનેસ્સામિ, અથ નં અક્ખીનિ પૂરેત્વા ઓલોકેય્યાસિ, મા ચ અત્તાનં જાનાપેહી’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા હત્થિસાલં અગમાસિ. અથસ્સ માતા હત્થિસાલં અલઙ્કારાપેત્વા પભાવતિં ‘‘એહિ સામિકસ્સ હત્થિનો પસ્સામા’’તિ તત્થ નેત્વા ‘‘અયં હત્થી અસુકો નામ, અયં હત્થી અસુકો નામા’’તિ તસ્સા દસ્સેસિ. તત્થ તં રાજા માતુ પચ્છતો ગચ્છન્તિં દિસ્વા હત્થિગોપકવેસેન હત્થિછકણપિણ્ડેન પિટ્ઠિયં પહરિ. સા કુદ્ધા ‘‘રઞ્ઞો કથેત્વા તે હત્થં છિન્દાપેસ્સામી’’તિ વત્વા દેવિં ઉજ્ઝાપેસિ. રાજમાતા ‘‘મા અમ્મ કુજ્ઝી’’તિ સુણિસં સઞ્ઞાપેત્વા પિટ્ઠિં પરિમજ્જિ. પુનપિ રાજા તં દટ્ઠુકામો હુત્વા અસ્સસાલાય અસ્સગોપકવેસેન તં દિસ્વા તથેવ અસ્સછકણપિણ્ડેન પહરિ. તદાપિ તં કુદ્ધં સસ્સુ સઞ્ઞાપેસિ.
So katipāhaccayena pabhāvatiṃ divā daṭṭhukāmo mātuyā ārocesi. Sā ‘‘mā te tāta, rucci, yāva ekaṃ puttaṃ labhasi, tāva āgamehī’’ti, paṭikkhipi. So punappunaṃ yāciyeva. Atha naṃ sā āha – ‘‘tena hi hatthisālaṃ gantvā hatthimeṇḍavesena tiṭṭha, ahaṃ taṃ tattha ānessāmi, atha naṃ akkhīni pūretvā olokeyyāsi, mā ca attānaṃ jānāpehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā hatthisālaṃ agamāsi. Athassa mātā hatthisālaṃ alaṅkārāpetvā pabhāvatiṃ ‘‘ehi sāmikassa hatthino passāmā’’ti tattha netvā ‘‘ayaṃ hatthī asuko nāma, ayaṃ hatthī asuko nāmā’’ti tassā dassesi. Tattha taṃ rājā mātu pacchato gacchantiṃ disvā hatthigopakavesena hatthichakaṇapiṇḍena piṭṭhiyaṃ pahari. Sā kuddhā ‘‘rañño kathetvā te hatthaṃ chindāpessāmī’’ti vatvā deviṃ ujjhāpesi. Rājamātā ‘‘mā amma kujjhī’’ti suṇisaṃ saññāpetvā piṭṭhiṃ parimajji. Punapi rājā taṃ daṭṭhukāmo hutvā assasālāya assagopakavesena taṃ disvā tatheva assachakaṇapiṇḍena pahari. Tadāpi taṃ kuddhaṃ sassu saññāpesi.
પુનેકદિવસે પભાવતી મહાસત્તં પસ્સિતુકામા હુત્વા સસ્સુયા આરોચેત્વા ‘‘અલં મા તે રુચ્ચી’’તિ પટિક્ખિત્તાપિ પુનપ્પુનં યાચિ. અથ નં સા આહ – ‘‘તેન હિ સ્વે મમ પુત્તો નગરં પદક્ખિણં કરિસ્સતિ, ત્વં સીહપઞ્જરં વિવરિત્વા તં પસ્સેય્યાસી’’તિ. એવઞ્ચ પન વત્વા પુનદિવસે નગરં અલઙ્કારાપેત્વા જયમ્પતિકુમારં રાજવેસં ગાહાપેત્વા હત્થિપિટ્ઠે નિસીદાપેત્વા બોધિસત્તં પચ્છિમાસને નિસીદાપેત્વા નગરં પદક્ખિણં કારાપેસિ. સા પભાવતિં આદાય સીહપઞ્જરે ઠત્વા ‘‘પસ્સ તવ સામિકસ્સ સિરિસોભગ્ગ’’ન્તિ આહ. સા ‘‘અનુચ્છવિકો મે સામિકો લદ્ધો’’તિ અત્તમના અહોસિ. તં દિવસં પન મહાસત્તો હત્થિમેણ્ડવેસેન જયમ્પતિસ્સ પચ્છિમાસને નિસીદિત્વા યથાધિપ્પાયેન પભાવતિં ઓલોકેન્તો હત્થવિકારાદિવસેન ચિત્તરુચિયા કેળિં દસ્સેસિ. હત્થિમ્હિ અતિક્કન્તે રાજમાતા પભાવતિં પુચ્છિ – ‘‘દિટ્ઠો તે, અમ્મ, સામિકો’’તિ. ‘‘આમ અય્યે, પચ્છિમાસને પનસ્સ નિસિન્નો હત્થિમેણ્ડો અતિવિય દુબ્બિનીતો, મય્હં હત્થવિકારાદીનિ દસ્સેસિ, કસ્મા એવરૂપં અલક્ખિકં રઞ્ઞો પચ્છિમાસને નિસીદાપેસું, નીહરાપેહિ ન’’ન્તિ? ‘‘અમ્મ, રઞ્ઞો પચ્છિમાસને રક્ખા નામ ઇચ્છિતબ્બા’’તિ.
Punekadivase pabhāvatī mahāsattaṃ passitukāmā hutvā sassuyā ārocetvā ‘‘alaṃ mā te ruccī’’ti paṭikkhittāpi punappunaṃ yāci. Atha naṃ sā āha – ‘‘tena hi sve mama putto nagaraṃ padakkhiṇaṃ karissati, tvaṃ sīhapañjaraṃ vivaritvā taṃ passeyyāsī’’ti. Evañca pana vatvā punadivase nagaraṃ alaṅkārāpetvā jayampatikumāraṃ rājavesaṃ gāhāpetvā hatthipiṭṭhe nisīdāpetvā bodhisattaṃ pacchimāsane nisīdāpetvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ kārāpesi. Sā pabhāvatiṃ ādāya sīhapañjare ṭhatvā ‘‘passa tava sāmikassa sirisobhagga’’nti āha. Sā ‘‘anucchaviko me sāmiko laddho’’ti attamanā ahosi. Taṃ divasaṃ pana mahāsatto hatthimeṇḍavesena jayampatissa pacchimāsane nisīditvā yathādhippāyena pabhāvatiṃ olokento hatthavikārādivasena cittaruciyā keḷiṃ dassesi. Hatthimhi atikkante rājamātā pabhāvatiṃ pucchi – ‘‘diṭṭho te, amma, sāmiko’’ti. ‘‘Āma ayye, pacchimāsane panassa nisinno hatthimeṇḍo ativiya dubbinīto, mayhaṃ hatthavikārādīni dassesi, kasmā evarūpaṃ alakkhikaṃ rañño pacchimāsane nisīdāpesuṃ, nīharāpehi na’’nti? ‘‘Amma, rañño pacchimāsane rakkhā nāma icchitabbā’’ti.