Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૧૪. ચુદ્દસમવગ્ગો
14. Cuddasamavaggo
૧. કુસલાકુસલપટિસન્દહનકથાવણ્ણના
1. Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā
૬૮૬-૬૯૦. ઇદાનિ કુસલાકુસલપટિસન્દહનકથા નામ હોતિ. તત્થ કુસલં વા અકુસલસ્સ, અકુસલં વા કુસલસ્સ અનન્તરા ઉપ્પજ્જનકં નામ નત્થીતિ તેસં અઞ્ઞમઞ્ઞં પટિસન્ધાનં ન યુજ્જતિ. યે પન યસ્મા એકવત્થુસ્મિઞ્ઞેવ રજ્જતિ વિરજ્જતિ ચ, તસ્મા તં અઞ્ઞમઞ્ઞં પટિસન્દહતીતિ લદ્ધિં ગહેત્વા ઠિતા, સેય્યથાપિ મહાસઙ્ઘિકા; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ; પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. આવટ્ટના પણિધીતિ ઉભયં આવજ્જનસ્સેવ નામં. તઞ્હિ ભવઙ્ગં આવટ્ટેતીતિ આવટ્ટના. ભવઙ્ગારમ્મણતો અઞ્ઞસ્મિં આરમ્મણે ચિત્તં પણિદહતિ ઠપેતીતિ પણિધિ. કુસલં અનાવટ્ટેન્તસ્સાતિ યં તં અકુસલાનન્તરં પટિસન્દહન્તં કુસલં ઉપ્પજ્જતિ, તં અનાવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતીતિ પુચ્છતિ. ઇતરો પન વિના આવજ્જનેન કુસલસ્સ ઉપ્પત્તિં અપસ્સન્તો પટિક્ખિપતિ. કુસલં અયોનિસો મનસિકરોતોતિ ઇદં યદિ અકુસલાનન્તરં કુસલં ઉપ્પજ્જેય્ય, અકુસલસ્સેવ આવજ્જનેન અયોનિસો મનસિકરોતો ઉપ્પજ્જેય્યાતિ ચોદનત્થં વુત્તં. સેસં યથાપાળિમેવ નિય્યાતિ. નનુ યસ્મિંયેવ વત્થુસ્મિન્તિ વચનં એકારમ્મણે સરાગવિરાગુપ્પત્તિં દીપેતિ, ન કુસલાકુસલાનં અનન્તરતં, તસ્મા અસાધકન્તિ.
686-690. Idāni kusalākusalapaṭisandahanakathā nāma hoti. Tattha kusalaṃ vā akusalassa, akusalaṃ vā kusalassa anantarā uppajjanakaṃ nāma natthīti tesaṃ aññamaññaṃ paṭisandhānaṃ na yujjati. Ye pana yasmā ekavatthusmiññeva rajjati virajjati ca, tasmā taṃ aññamaññaṃ paṭisandahatīti laddhiṃ gahetvā ṭhitā, seyyathāpi mahāsaṅghikā; te sandhāya pucchā sakavādissa; paṭiññā itarassa. Āvaṭṭanā paṇidhīti ubhayaṃ āvajjanasseva nāmaṃ. Tañhi bhavaṅgaṃ āvaṭṭetīti āvaṭṭanā. Bhavaṅgārammaṇato aññasmiṃ ārammaṇe cittaṃ paṇidahati ṭhapetīti paṇidhi. Kusalaṃ anāvaṭṭentassāti yaṃ taṃ akusalānantaraṃ paṭisandahantaṃ kusalaṃ uppajjati, taṃ anāvaṭṭentassa uppajjatīti pucchati. Itaro pana vinā āvajjanena kusalassa uppattiṃ apassanto paṭikkhipati. Kusalaṃ ayoniso manasikarototi idaṃ yadi akusalānantaraṃ kusalaṃ uppajjeyya, akusalasseva āvajjanena ayoniso manasikaroto uppajjeyyāti codanatthaṃ vuttaṃ. Sesaṃ yathāpāḷimeva niyyāti. Nanu yasmiṃyeva vatthusminti vacanaṃ ekārammaṇe sarāgavirāguppattiṃ dīpeti, na kusalākusalānaṃ anantarataṃ, tasmā asādhakanti.
કુસલાકુસલપટિસન્દહનકથાવણ્ણના.
Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૩૬) ૧. કુસલાકુસલપટિસન્દહનકથા • (136) 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. કુસલાકુસલપટિસન્દહનકથાવણ્ણના • 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. કુસલાકુસલપટિસન્દહનકથાવણ્ણના • 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā