Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    કુસસઙ્કામનવત્થુકથાવણ્ણના

    Kusasaṅkāmanavatthukathāvaṇṇanā

    ૧૩૮. મહાપચ્ચરિયાદીસુ યં વુત્તં ‘‘પદુદ્ધારેનેવ કારેતબ્બો’’તિ, તં સુવુત્તં. કિન્તુ તસ્સ પરિકપ્પાવહારકમત્તં ન દિસ્સતીતિ દસ્સનત્થં ઇદં વુત્તં. ઉદ્ધારે વાયં આપન્નો, તસ્મા દિસ્વા ગચ્છન્તો ‘‘પદુદ્ધારેનેવ કારેતબ્બો’’તિ ઇદં તત્થ દુવુત્તન્તિ વુત્તં હોતિ. કથં? ‘‘સાટકત્થિકો સાટકપસિબ્બકમેવ ગહેત્વા બહિ નિક્ખમિત્વા સાટકભાવં ઞત્વા ‘પચ્છા ગણ્હિસ્સામી’તિ એવં પરિકપ્પેત્વા ગણ્હતિ, ન ઉદ્ધારે એવાપજ્જતિ. યદા બહિ ઠત્વા ‘સાટકો અય’ન્તિ દિસ્વા ગચ્છતિ, તદા પદુદ્ધારેનેવ કારેતબ્બો’’તિ ન વુત્તમેતં, કિન્તુ કિઞ્ચાપિ પરિકપ્પો દિસ્સતિ, પુબ્બભાગે અવહારક્ખણે ન દિસ્સતીતિ ન સો પરિકપ્પાવહારો, અયમત્થો મહાઅટ્ઠકથાયં વુત્તોવ, તસ્મા ‘‘ઞાયમેવા’’તિ વદન્તિ. કમ્મન્તસાલા નામ કસ્સકાનં વનચ્છેદકાનં ગેહાનિ. અયં તાવાતિ સચે ઉપચારસીમન્તિઆદિ યાવ થેરવાદો મહાઅટ્ઠકથાનયો, તત્થ કેચિ પનાતિઆદિ ન ગહેતબ્બં થેરવાદત્તા યુત્તિઅભાવતો, ન હિ સાહત્થિકે એવંવિધા અત્થસાધકચેતના હોતિ. આણત્તિકે એવ અત્થસાધકચેતના. ‘‘સેસં મહાપચ્ચરિયં વુત્તેનત્થેન સમેતી’’તિ વુત્તં.

    138.Mahāpaccariyādīsu yaṃ vuttaṃ ‘‘paduddhāreneva kāretabbo’’ti, taṃ suvuttaṃ. Kintu tassa parikappāvahārakamattaṃ na dissatīti dassanatthaṃ idaṃ vuttaṃ. Uddhāre vāyaṃ āpanno, tasmā disvā gacchanto ‘‘paduddhāreneva kāretabbo’’ti idaṃ tattha duvuttanti vuttaṃ hoti. Kathaṃ? ‘‘Sāṭakatthiko sāṭakapasibbakameva gahetvā bahi nikkhamitvā sāṭakabhāvaṃ ñatvā ‘pacchā gaṇhissāmī’ti evaṃ parikappetvā gaṇhati, na uddhāre evāpajjati. Yadā bahi ṭhatvā ‘sāṭako aya’nti disvā gacchati, tadā paduddhāreneva kāretabbo’’ti na vuttametaṃ, kintu kiñcāpi parikappo dissati, pubbabhāge avahārakkhaṇe na dissatīti na so parikappāvahāro, ayamattho mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttova, tasmā ‘‘ñāyamevā’’ti vadanti. Kammantasālā nāma kassakānaṃ vanacchedakānaṃ gehāni. Ayaṃ tāvāti sace upacārasīmantiādi yāva theravādo mahāaṭṭhakathānayo, tattha keci panātiādi na gahetabbaṃ theravādattā yuttiabhāvato, na hi sāhatthike evaṃvidhā atthasādhakacetanā hoti. Āṇattike eva atthasādhakacetanā. ‘‘Sesaṃ mahāpaccariyaṃ vuttenatthena sametī’’ti vuttaṃ.

    કુસસઙ્કામનકરણે સચે પરો ‘‘નાયં મમ સન્તકો’’તિ જાનાતિ, ઇતરસ્સ હત્થતો મુત્તમત્તે પારાજિકાપત્તિ ખીલસઙ્કામને વિય. ‘‘અત્તનો સન્તકં સચે જાનાતિ, ન હોતી’’તિ વદન્તિ. એવં સન્તે પઞ્ચકાનિ સઙ્કરાનિ હોન્તીતિ ઉપપરિક્ખિતબ્બં.

    Kusasaṅkāmanakaraṇe sace paro ‘‘nāyaṃ mama santako’’ti jānāti, itarassa hatthato muttamatte pārājikāpatti khīlasaṅkāmane viya. ‘‘Attano santakaṃ sace jānāti, na hotī’’ti vadanti. Evaṃ sante pañcakāni saṅkarāni hontīti upaparikkhitabbaṃ.

    ૧૪૦. પરાનુદ્દયતાયાતિ એત્થ પરાનુદ્દયતાય કોટિપ્પત્તેન ભગવતા કસ્મા ‘‘અનાપત્તિ પેતપરિગ્ગહે તિરચ્છાનગતપરિગ્ગહે’’તિ (પારા॰ ૧૩૧) વુત્તન્તિ ચે? પરાનુદ્દયતાય એવ. યસ્સ હિ પરિક્ખારસ્સ આદાને રાજાનો ચોરં ગહેત્વા ન હનનાદીનિ કરેય્યું, તસ્મિમ્પિ નામ સમણો ગોતમો પારાજિકં પઞ્ઞપેત્વા ભિક્ખું અભિક્ખું કરોતીતિ મહાજનો ભગવતિ પસાદઞ્ઞથત્તં આપજ્જિત્વા અપાયુપગો હોતિ. અપેતપરિગ્ગહિતા રુક્ખાદી ચ દુલ્લભા, ન ચ સક્કા ઞાતુન્તિ રુક્ખાદીહિ પાપભીરુકો ઉપાસકજનો પટિમાઘરચેતિયબોધિઘરવિહારાદીનિ અકત્વા મહતો પુઞ્ઞક્ખન્ધતો પરિહાયેય્ય. ‘‘રુક્ખમૂલસેનાસનં પંસુકૂલચીવરં નિસ્સાય પબ્બજ્જા’’તિ (મહાવ॰ ૧૨૮) વુત્તનિસ્સયા ચ અનિસ્સયા હોન્તિ. પરપરિગ્ગહિતસઞ્ઞિનો હિ ભિક્ખૂ રુક્ખમૂલપંસુકૂલાનિ ન સાદિયિસ્સન્તીતિ, પબ્બજ્જા ચ ન સમ્ભવેય્યું, સપ્પદટ્ઠકાલે છારિકત્થાય રુક્ખં અગ્ગહેત્વા મરણં વા નિગચ્છેય્યું, અચ્છિન્નચીવરાદિકાલે સાખાભઙ્ગાદિં અગ્ગહેત્વા નગ્ગા હુત્વા તિત્થિયલદ્ધિમેવ સુલદ્ધિ વિય દીપેન્તા વિચરેય્યું, તતો તિત્થિયેસ્વેવ લોકો પસીદિત્વા દિટ્ઠિગ્ગહણં પત્વા સંસારખાણુકો ભવેય્ય, તસ્મા ભગવા પરાનુદ્દયતાય એવ ‘‘અનાપત્તિ પેતપરિગ્ગહે’’તિઆદિમાહાતિ વેદિતબ્બં.

    140.Parānuddayatāyāti ettha parānuddayatāya koṭippattena bhagavatā kasmā ‘‘anāpatti petapariggahe tiracchānagatapariggahe’’ti (pārā. 131) vuttanti ce? Parānuddayatāya eva. Yassa hi parikkhārassa ādāne rājāno coraṃ gahetvā na hananādīni kareyyuṃ, tasmimpi nāma samaṇo gotamo pārājikaṃ paññapetvā bhikkhuṃ abhikkhuṃ karotīti mahājano bhagavati pasādaññathattaṃ āpajjitvā apāyupago hoti. Apetapariggahitā rukkhādī ca dullabhā, na ca sakkā ñātunti rukkhādīhi pāpabhīruko upāsakajano paṭimāgharacetiyabodhigharavihārādīni akatvā mahato puññakkhandhato parihāyeyya. ‘‘Rukkhamūlasenāsanaṃ paṃsukūlacīvaraṃ nissāya pabbajjā’’ti (mahāva. 128) vuttanissayā ca anissayā honti. Parapariggahitasaññino hi bhikkhū rukkhamūlapaṃsukūlāni na sādiyissantīti, pabbajjā ca na sambhaveyyuṃ, sappadaṭṭhakāle chārikatthāya rukkhaṃ aggahetvā maraṇaṃ vā nigaccheyyuṃ, acchinnacīvarādikāle sākhābhaṅgādiṃ aggahetvā naggā hutvā titthiyaladdhimeva suladdhi viya dīpentā vicareyyuṃ, tato titthiyesveva loko pasīditvā diṭṭhiggahaṇaṃ patvā saṃsārakhāṇuko bhaveyya, tasmā bhagavā parānuddayatāya eva ‘‘anāpatti petapariggahe’’tiādimāhāti veditabbaṃ.

    ૧૪૧. અપરમ્પિ ભાગં દેહીતિ ‘‘ગહિતં વિઞ્ઞત્તિસદિસત્તા નેવ ભણ્ડદેય્યં ન પારાજિક’’ન્તિ લિખિતં, ઇદં પકતિજને યુજ્જતિ. ‘‘સચે પન સામિકો વા તેન આણત્તો વા ‘અપરસ્સ સહાયભિક્ખુસ્સ ભાગં એસ ગણ્હાતિ યાચતિ વા’તિ યં અપરભાગં દેતિ, તં ભણ્ડદેય્ય’’ન્તિ વદન્તિ.

    141.Aparampibhāgaṃ dehīti ‘‘gahitaṃ viññattisadisattā neva bhaṇḍadeyyaṃ na pārājika’’nti likhitaṃ, idaṃ pakatijane yujjati. ‘‘Sace pana sāmiko vā tena āṇatto vā ‘aparassa sahāyabhikkhussa bhāgaṃ esa gaṇhāti yācati vā’ti yaṃ aparabhāgaṃ deti, taṃ bhaṇḍadeyya’’nti vadanti.

    ૧૪૮-૯. ખાદન્તસ્સ ભણ્ડદેય્યન્તિ ચોરસ્સ વા સામિકસ્સ વા સમ્પત્તસ્સ દિન્નં સુદિન્નમેવ કિર. અવિસેસેનાતિ ‘‘ઉસ્સાહગતાનં વા’’તિ અવત્વા વુત્તં, ન હિ કતિપયાનં અનુસ્સાહતાય સઙ્ઘિકમસઙ્ઘિકં હોતિ. મહાઅટ્ઠકથાયમ્પિ ‘‘યદિ સઉસ્સાહાવ ગચ્છન્તિ, થેય્યચિત્તેન પરિભુઞ્જતો અવહારો હોતી’’તિ વુત્તત્તા તદુભયમેકં. છડ્ડિતવિહારે ઉપચારસીમાય પમાણં જાનિતું ન સક્કા, અયં પન ભિક્ખુ ઉપચારસીમાય બહિ ઠત્વા ઘણ્ટિપહરણાદિં કત્વા પરિભુઞ્જતિ ખાદતિ, તેન એવં ખાદિતં સુખાદિતન્તિ અત્થો. ‘‘ઇતરવિહારે તત્થ દિત્તવિધિનાવ પટિપજ્જિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘સુખાદિતં અન્તોવિહારત્તા’’તિ લિખિતં, આગતાનાગતાનં સન્તકત્તાતિ ‘‘ચાતુદ્દિસસ્સ સઙ્ઘસ્સ દેમી’’તિ દિન્નત્તા વુત્તં. એવં અવત્વા ‘‘સઙ્ઘસ્સ દેમી’’તિ દિન્નમ્પિ તાદિસમેવ. તથા હિ બહિ ઠિતો લાભં ન લભતિ ભગવતો વચનેનાતિ વેદિતબ્બં.

    148-9.Khādantassa bhaṇḍadeyyanti corassa vā sāmikassa vā sampattassa dinnaṃ sudinnameva kira. Avisesenāti ‘‘ussāhagatānaṃ vā’’ti avatvā vuttaṃ, na hi katipayānaṃ anussāhatāya saṅghikamasaṅghikaṃ hoti. Mahāaṭṭhakathāyampi ‘‘yadi saussāhāva gacchanti, theyyacittena paribhuñjato avahāro hotī’’ti vuttattā tadubhayamekaṃ. Chaḍḍitavihāre upacārasīmāya pamāṇaṃ jānituṃ na sakkā, ayaṃ pana bhikkhu upacārasīmāya bahi ṭhatvā ghaṇṭipaharaṇādiṃ katvā paribhuñjati khādati, tena evaṃ khāditaṃ sukhāditanti attho. ‘‘Itaravihāre tattha dittavidhināva paṭipajjitabba’’nti vuttaṃ. ‘‘Sukhāditaṃ antovihārattā’’ti likhitaṃ, āgatānāgatānaṃ santakattāti ‘‘cātuddisassa saṅghassa demī’’ti dinnattā vuttaṃ. Evaṃ avatvā ‘‘saṅghassa demī’’ti dinnampi tādisameva. Tathā hi bahi ṭhito lābhaṃ na labhati bhagavato vacanenāti veditabbaṃ.

    ૧૫૩. ‘‘મતસૂકરો’’તિ વચનતો તમેવ જીવન્તં ભણ્ડદેય્યન્તિ કત્વા દાતું ન લભતિ. વજ્ઝં વટ્ટતીતિ દીપિતં હોતિ. મદ્દન્તો ગચ્છતિ, ભણ્ડદેય્યન્તિ એત્થ કિત્તકં ભણ્ડદેય્યં, ન હિ સક્કા ‘‘એત્તકા સૂકરા મદ્દિત્વા ગતા ગમિસ્સન્તી’’તિ જાનિતુન્તિ? યત્તકે સામિકાનં દિન્ને તે ‘‘દિન્નં મમ ભણ્ડ’’ન્તિ તુસ્સન્તિ, તત્તકં દાતબ્બં. નો ચે તુસ્સન્તિ, અતિક્કન્તસૂકરમૂલં દત્વા કિં ઓપાતો ખણિત્વા દાતબ્બોતિ? ન દાતબ્બો. અથ કિં ચોદિયમાનસ્સ ઉભિન્નં ધુરનિક્ખેપેન પારાજિકં હોતીતિ? ન હોતિ, કેવલં કપ્પિયપરિક્ખારં દત્વા તોસેતબ્બોવ સામિકો, એસેવ નયો અઞ્ઞેસુપિ એવરૂપેસૂતિ નો તક્કોતિ આચરિયો. ‘‘તદહેવ વા દુતિયદિવસે વા મદ્દન્તો ગચ્છતી’’તિ વુત્તં. ગુમ્બે ખિપતિ, ભણ્ડદેય્યમેવાતિ અવસ્સં પવિસનકે સન્ધાય વુત્તં. એત્થ એકસ્મિં વિહારે પરચક્કાદિભયં આગતં. મૂલવત્થુચ્છેદન્તિ ‘‘સબ્બસેનાસનં એતે ઇસ્સરા’’તિ વચનતો ઇતરે અનિસ્સરાતિ દીપિતં હોતિ.

    153.‘‘Matasūkaro’’ti vacanato tameva jīvantaṃ bhaṇḍadeyyanti katvā dātuṃ na labhati. Vajjhaṃ vaṭṭatīti dīpitaṃ hoti. Maddanto gacchati, bhaṇḍadeyyanti ettha kittakaṃ bhaṇḍadeyyaṃ, na hi sakkā ‘‘ettakā sūkarā madditvā gatā gamissantī’’ti jānitunti? Yattake sāmikānaṃ dinne te ‘‘dinnaṃ mama bhaṇḍa’’nti tussanti, tattakaṃ dātabbaṃ. No ce tussanti, atikkantasūkaramūlaṃ datvā kiṃ opāto khaṇitvā dātabboti? Na dātabbo. Atha kiṃ codiyamānassa ubhinnaṃ dhuranikkhepena pārājikaṃ hotīti? Na hoti, kevalaṃ kappiyaparikkhāraṃ datvā tosetabbova sāmiko, eseva nayo aññesupi evarūpesūti no takkoti ācariyo. ‘‘Tadaheva vā dutiyadivase vā maddanto gacchatī’’ti vuttaṃ. Gumbe khipati, bhaṇḍadeyyamevāti avassaṃ pavisanake sandhāya vuttaṃ. Ettha ekasmiṃ vihāre paracakkādibhayaṃ āgataṃ. Mūlavatthucchedanti ‘‘sabbasenāsanaṃ ete issarā’’ti vacanato itare anissarāti dīpitaṃ hoti.

    ૧૫૬. આરામરક્ખકાતિ વિસ્સટ્ઠવસેન ગહેતબ્બં. અધિપ્પાયં ઞત્વાતિ એત્થ યસ્સ દાનં પટિગ્ગણ્હન્તં ભિક્ખું, ભાગં વા સામિકા ન રક્ખન્તિ ન દણ્ડેન્તિ, તસ્સ દાનં અપ્પટિચ્છાદેત્વા ગહેતું વટ્ટતીતિ ઇધ સન્નિટ્ઠાનં. તમ્પિ ‘‘ન વટ્ટતિ સઙ્ઘિકે’’તિ વુત્તં. અયમેવ ભિક્ખુ ઇસ્સરોતિ યત્થ સો ઇચ્છતિ, તત્થ અત્તઞાતહેતું લભતિ કિર અત્થો. અપિચ ‘‘દહરો’’તિ વદન્તિ. સવત્થુકન્તિ સહ ભૂમિયાતિ વુત્તં હોતિ. ‘‘ગરુભણ્ડં હોતી’’તિ વત્વા ‘‘તિણમત્તં પન ન દાતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં, તં કિન્તુ ગરુભણ્ડન્તિ ચે, અરક્ખિયઅગોપિયટ્ઠાને, વિનસ્સનકભાવે ચ ઠિતં સન્ધાય વુત્તં. કપ્પિયેપિ ચાતિ વત્વા, અવત્વા વા ગહણયુત્તે માતાદિસન્તકેપિ થેય્યચિત્તુપ્પાદેન. ઇદં પન સિક્ખાપદં ‘‘રાજાપિમેસં અભિપ્પસન્નો’’તિ (પારા॰ ૮૬) વચનતો લાભગ્ગમહત્તં, વેપુલ્લમહત્તઞ્ચ પત્તકાલે પઞ્ઞત્તન્તિ સિદ્ધં.

    156.Ārāmarakkhakāti vissaṭṭhavasena gahetabbaṃ. Adhippāyaṃ ñatvāti ettha yassa dānaṃ paṭiggaṇhantaṃ bhikkhuṃ, bhāgaṃ vā sāmikā na rakkhanti na daṇḍenti, tassa dānaṃ appaṭicchādetvā gahetuṃ vaṭṭatīti idha sanniṭṭhānaṃ. Tampi ‘‘na vaṭṭati saṅghike’’ti vuttaṃ. Ayameva bhikkhu issaroti yattha so icchati, tattha attañātahetuṃ labhati kira attho. Apica ‘‘daharo’’ti vadanti. Savatthukanti saha bhūmiyāti vuttaṃ hoti. ‘‘Garubhaṇḍaṃ hotī’’ti vatvā ‘‘tiṇamattaṃ pana na dātabba’’nti vuttaṃ, taṃ kintu garubhaṇḍanti ce, arakkhiyaagopiyaṭṭhāne, vinassanakabhāve ca ṭhitaṃ sandhāya vuttaṃ. Kappiyepi cāti vatvā, avatvā vā gahaṇayutte mātādisantakepi theyyacittuppādena. Idaṃ pana sikkhāpadaṃ ‘‘rājāpimesaṃ abhippasanno’’ti (pārā. 86) vacanato lābhaggamahattaṃ, vepullamahattañca pattakāle paññattanti siddhaṃ.

    દુતિયપારાજિકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyapārājikavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / વિનીતવત્થુવણ્ણના • Vinītavatthuvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કુસસઙ્કામનવત્થુકથાવણ્ણના • Kusasaṅkāmanavatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact