Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૬. કુસુમાસનિયત્થેરઅપદાનં
6. Kusumāsaniyattheraapadānaṃ
૬૫.
65.
‘‘નગરે ધઞ્ઞવતિયા, અહોસિં બ્રાહ્મણો તદા;
‘‘Nagare dhaññavatiyā, ahosiṃ brāhmaṇo tadā;
લક્ખણે ઇતિહાસે ચ, સનિઘણ્ડુસકેટુભે.
Lakkhaṇe itihāse ca, sanighaṇḍusakeṭubhe.
૬૬.
66.
‘‘પદકો વેય્યાકરણો, નિમિત્તકોવિદો અહં;
‘‘Padako veyyākaraṇo, nimittakovido ahaṃ;
મન્તે ચ સિસ્સે વાચેસિં, તિણ્ણં વેદાન પારગૂ.
Mante ca sisse vācesiṃ, tiṇṇaṃ vedāna pāragū.
૬૭.
67.
‘‘પઞ્ચ ઉપ્પલહત્થાનિ, પિટ્ઠિયં ઠપિતાનિ મે;
‘‘Pañca uppalahatthāni, piṭṭhiyaṃ ṭhapitāni me;
આહુતિં યિટ્ઠુકામોહં, પિતુમાતુસમાગમે.
Āhutiṃ yiṭṭhukāmohaṃ, pitumātusamāgame.
૬૮.
68.
‘‘તદા વિપસ્સી ભગવા, ભિક્ખુસઙ્ઘપુરક્ખતો;
‘‘Tadā vipassī bhagavā, bhikkhusaṅghapurakkhato;
ઓભાસેન્તો દિસા સબ્બા, આગચ્છતિ નરાસભો.
Obhāsento disā sabbā, āgacchati narāsabho.
૬૯.
69.
‘‘આસનં પઞ્ઞપેત્વાન, નિમન્તેત્વા મહામુનિં;
‘‘Āsanaṃ paññapetvāna, nimantetvā mahāmuniṃ;
સન્થરિત્વાન તં પુપ્ફં, અભિનેસિં સકં ઘરં.
Santharitvāna taṃ pupphaṃ, abhinesiṃ sakaṃ gharaṃ.
૭૦.
70.
‘‘યં મે અત્થિ સકે ગેહે, આમિસં પચ્ચુપટ્ઠિતં;
‘‘Yaṃ me atthi sake gehe, āmisaṃ paccupaṭṭhitaṃ;
તાહં બુદ્ધસ્સ પાદાસિં, પસન્નો સેહિ પાણિભિ.
Tāhaṃ buddhassa pādāsiṃ, pasanno sehi pāṇibhi.
૭૧.
71.
‘‘ભુત્તાવિં કાલમઞ્ઞાય, પુપ્ફહત્થમદાસહં;
‘‘Bhuttāviṃ kālamaññāya, pupphahatthamadāsahaṃ;
અનુમોદિત્વાન સબ્બઞ્ઞૂ, પક્કામિ ઉત્તરામુખો.
Anumoditvāna sabbaññū, pakkāmi uttarāmukho.
૭૨.
72.
‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમદદિં તદા;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamadadiṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પુપ્ફદાનસ્સિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphadānassidaṃ phalaṃ.
૭૩.
73.
‘‘અનન્તરં ઇતો કપ્પે, રાજાહું વરદસ્સનો;
‘‘Anantaraṃ ito kappe, rājāhuṃ varadassano;
સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.
Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.
૭૪.
74.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા કુસુમાસનિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā kusumāsaniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
કુસુમાસનિયત્થેરસ્સાપદાનં છટ્ઠં.
Kusumāsaniyattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૬. કુસુમાસનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 6. Kusumāsaniyattheraapadānavaṇṇanā