Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૬. કુસુમાસનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
6. Kusumāsaniyattheraapadānavaṇṇanā
નગરે ધઞ્ઞવતિયાતિઆદિકં આયસ્મતો કુસુમાસનિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો મહદ્ધનો મહાભોગો તિણ્ણં વેદાનં પારં ગતો બ્રાહ્મણસિપ્પેસુ કોટિપ્પત્તો સકપરસમયકુસલો માતાપિતરો પૂજેતુકામો પઞ્ચ ઉપ્પલકલાપે અત્તનો સમીપે ઠપેત્વા નિસિન્નો ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતં વિપસ્સિં ભગવન્તં આગચ્છન્તં દિસ્વા નીલપીતાદિઘનબુદ્ધરસ્મિયો ચ દિસ્વા પસન્નમાનસો આસનં પઞ્ઞાપેત્વા તત્થ તાનિ પુપ્ફાનિ સન્થરિત્વા ભગવન્તં તત્થ નિસીદાપેત્વા સકઘરે માતુ અત્થાય પટિયત્તાનિ સબ્બાનિ ખાદનીયભોજનીયાનિ ગહેત્વા સપરિવારં ભગવન્તં સહત્થેન સન્તપ્પેન્તો ભોજેસિ. ભોજનાવસાને એકં ઉપ્પલહત્થં અદાસિ. તેન સોમનસ્સજાતો પત્થનં અકાસિ. ભગવાપિ અનુમોદનં કત્વા પકામિ. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ દ્વે સમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો ભોગયસેહિ વડ્ઢિતો કામેસુ આદીનવં દિસ્વા ઘરાવાસં પહાય પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Nagare dhaññavatiyātiādikaṃ āyasmato kusumāsaniyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbatto viññutaṃ patto mahaddhano mahābhogo tiṇṇaṃ vedānaṃ pāraṃ gato brāhmaṇasippesu koṭippatto sakaparasamayakusalo mātāpitaro pūjetukāmo pañca uppalakalāpe attano samīpe ṭhapetvā nisinno bhikkhusaṅghaparivutaṃ vipassiṃ bhagavantaṃ āgacchantaṃ disvā nīlapītādighanabuddharasmiyo ca disvā pasannamānaso āsanaṃ paññāpetvā tattha tāni pupphāni santharitvā bhagavantaṃ tattha nisīdāpetvā sakaghare mātu atthāya paṭiyattāni sabbāni khādanīyabhojanīyāni gahetvā saparivāraṃ bhagavantaṃ sahatthena santappento bhojesi. Bhojanāvasāne ekaṃ uppalahatthaṃ adāsi. Tena somanassajāto patthanaṃ akāsi. Bhagavāpi anumodanaṃ katvā pakāmi. So tena puññena devamanussesu dve sampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ vibhavasampanne ekasmiṃ kule nibbatto viññutaṃ patto bhogayasehi vaḍḍhito kāmesu ādīnavaṃ disvā gharāvāsaṃ pahāya pabbajito nacirasseva arahā ahosi.
૬૫. સો અપરભાગે પુબ્બે કતકુસલં પુબ્બેનિવાસઞાણેન સરિત્વા સોમનસ્સપ્પત્તો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો નગરે ધઞ્ઞવતિયાતિઆદિમાહ. ધઞ્ઞાનં પુઞ્ઞવન્તાનં ખત્તિયબ્રાહ્મણગહપતિમહાસાલાનં અનેકેસં કુલાનં આકરત્તા ધઞ્ઞવતી, અથ વા મુત્તામણિઆદિસત્તરતનાનં સત્તવિધધઞ્ઞાનં ઉપભોગપરિભોગાનં આકરત્તા ધઞ્ઞવતી, અથ વા ધઞ્ઞાનં બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધખીણાસવાનં વસનટ્ઠાનં આરામવિહારાદીનં આકરત્તા ધઞ્ઞવતી, તસ્સા ધઞ્ઞવતિયા. નગરન્તિ પત્થેન્તિ એત્થ ઉપભોગપરિભોગત્થિકા જનાતિ નગરં, ન ગચ્છતીતિ વા નગં, રાજયુવરાજમહામત્તાદીનં વસનટ્ઠાનં. નગં રાતિ આદદાતિ ગણ્હાતીતિ નગરં, રાજાદીનં વસનટ્ઠાનસમૂહભૂતં પાકારપરિખાદીહિ પરિક્ખિત્તં પરિચ્છિન્નટ્ઠાનં નગરં નામાતિ અત્થો. નગરે યદા અહં વિપસ્સિસ્સ ભગવતો સન્તિકે બ્યાકરણં અલભિં, તદા તસ્મિં ધઞ્ઞવતિયા નગરે બ્રાહ્મણો અહોસિન્તિ સમ્બન્ધો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
65. So aparabhāge pubbe katakusalaṃ pubbenivāsañāṇena saritvā somanassappatto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento nagare dhaññavatiyātiādimāha. Dhaññānaṃ puññavantānaṃ khattiyabrāhmaṇagahapatimahāsālānaṃ anekesaṃ kulānaṃ ākarattā dhaññavatī, atha vā muttāmaṇiādisattaratanānaṃ sattavidhadhaññānaṃ upabhogaparibhogānaṃ ākarattā dhaññavatī, atha vā dhaññānaṃ buddhapaccekabuddhakhīṇāsavānaṃ vasanaṭṭhānaṃ ārāmavihārādīnaṃ ākarattā dhaññavatī, tassā dhaññavatiyā. Nagaranti patthenti ettha upabhogaparibhogatthikā janāti nagaraṃ, na gacchatīti vā nagaṃ, rājayuvarājamahāmattādīnaṃ vasanaṭṭhānaṃ. Nagaṃ rāti ādadāti gaṇhātīti nagaraṃ, rājādīnaṃ vasanaṭṭhānasamūhabhūtaṃ pākāraparikhādīhi parikkhittaṃ paricchinnaṭṭhānaṃ nagaraṃ nāmāti attho. Nagare yadā ahaṃ vipassissa bhagavato santike byākaraṇaṃ alabhiṃ, tadā tasmiṃ dhaññavatiyā nagare brāhmaṇo ahosinti sambandho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
કુસુમાસનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Kusumāsaniyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૬. કુસુમાસનિયત્થેરઅપદાનં • 6. Kusumāsaniyattheraapadānaṃ