Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā |
૪. લક્ખણમાતિકાવણ્ણના
4. Lakkhaṇamātikāvaṇṇanā
૪. સઙ્ગહોયેવ સઙ્ગહનયો. સભાગો. વિસભાગોતિ એતસ્સ ‘‘તીહિ સઙ્ગહો, તીહિ અસઙ્ગહો’’તિ એતેન, ‘‘ચતૂહિ સમ્પયોગો, ચતૂહિ વિપ્પયોગો’’તિ એતેનપિ વિસું યોજના કાતબ્બા. તેન સઙ્ગહો અસઙ્ગહો ચ સભાગો વિસભાગો ચ ભાવો, તથા સમ્પયોગો વિપ્પયોગો ચાતિ અયમત્થો વિઞ્ઞાયતિ. યસ્સ વા સઙ્ગહો ચ અસઙ્ગહો ચ, સો ધમ્મો સભાગો વિસભાગો ચ, તથા યસ્સ સમ્પયોગો વિપ્પયોગો ચ, સોપિ સભાગો વિસભાગો ચાતિ. તત્થ યેન રૂપક્ખન્ધો…પે॰… મનોવિઞ્ઞાણધાતૂતિ ધમ્મા ગણનં ગચ્છન્તિ, સો રુપ્પનાદિકો સમાનભાવો સઙ્ગહે સભાગતા, એકુપ્પાદાદિકો સમ્પયોગે વેદિતબ્બો.
4. Saṅgahoyeva saṅgahanayo. Sabhāgo. Visabhāgoti etassa ‘‘tīhi saṅgaho, tīhi asaṅgaho’’ti etena, ‘‘catūhi sampayogo, catūhi vippayogo’’ti etenapi visuṃ yojanā kātabbā. Tena saṅgaho asaṅgaho ca sabhāgo visabhāgo ca bhāvo, tathā sampayogo vippayogo cāti ayamattho viññāyati. Yassa vā saṅgaho ca asaṅgaho ca, so dhammo sabhāgo visabhāgo ca, tathā yassa sampayogo vippayogo ca, sopi sabhāgo visabhāgo cāti. Tattha yena rūpakkhandho…pe… manoviññāṇadhātūti dhammā gaṇanaṃ gacchanti, so ruppanādiko samānabhāvo saṅgahe sabhāgatā, ekuppādādiko sampayoge veditabbo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધાતુકથાપાળિ • Dhātukathāpāḷi / ૪. લક્ખણમાતિકા • 4. Lakkhaṇamātikā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. લક્ખણમાતિકાવણ્ણના • 4. Lakkhaṇamātikāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. લક્ખણમાતિકાવણ્ણના • 4. Lakkhaṇamātikāvaṇṇanā