Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
૭. લક્ખણસુત્તવણ્ણના
7. Lakkhaṇasuttavaṇṇanā
દ્વત્તિંસમહાપુરિસલક્ખણવણ્ણના
Dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇavaṇṇanā
૧૯૯. અભિનીહારાદિગુણમહત્તેન મહન્તો પુરિસોતિ મહાપુરિસો, સો લક્ખીયતિ એતેહીતિ મહાપુરિસલક્ખણાનિ. તં મહાપુરિસં બ્યઞ્જયન્તિ પકાસેન્તીતિ મહાપુરિસબ્યઞ્જનાનિ. મહાપુરિસો નિમીયતિ અનુમીયતિ એતેહીતિ મહાપુરિસનિમિત્તાનિ. તેનાહ ‘‘અયં…પે॰… કારણાની’’તિ.
199. Abhinīhārādiguṇamahattena mahanto purisoti mahāpuriso, so lakkhīyati etehīti mahāpurisalakkhaṇāni. Taṃ mahāpurisaṃ byañjayanti pakāsentīti mahāpurisabyañjanāni. Mahāpuriso nimīyati anumīyati etehīti mahāpurisanimittāni. Tenāha ‘‘ayaṃ…pe… kāraṇānī’’ti.
૨૦૦. ધારેન્તીતિ લક્ખણપાઠં ધારેન્તિ, તેન લક્ખણાનિ તે સરૂપતો જાનન્તિ, ન પન સમુટ્ઠાનતોતિ દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘નો ચ ખો’’તિઆદિ, તેન અનઞ્ઞસાધારણમેતં, યદિદં મહાપુરિસલક્ખણાનં કારણવિભાવનન્તિ દસ્સેતિ. કસ્મા આહાતિ યથાવુત્તસ્સ સુત્તસ્સ સમુટ્ઠાનકારણં પુચ્છતિ, આચરિયો ‘‘અટ્ઠુપ્પત્તિયા અનુરૂપત્તા’’તિ વત્વા તમેવસ્સ અટ્ઠુપ્પત્તિં વિત્થારતો દસ્સેતું ‘‘સા પના’’તિઆદિમાહ. સબ્બપાલિફુલ્લોતિ સબ્બસો સમન્તતો વિકસિતપુપ્ફો. વિકસનમેવ હિ પુપ્ફસ્સ નિપ્ફત્તિ. પારિચ્છત્તકો વિયાતિ અનુસ્સવલદ્ધમત્તં ગહેત્વા વદન્તિ. ઉપ્પજ્જતીતિ લબ્ભતિ, નિબ્બત્તતીતિ અત્થો.
200.Dhārentīti lakkhaṇapāṭhaṃ dhārenti, tena lakkhaṇāni te sarūpato jānanti, na pana samuṭṭhānatoti dasseti. Tenāha ‘‘no ca kho’’tiādi, tena anaññasādhāraṇametaṃ, yadidaṃ mahāpurisalakkhaṇānaṃ kāraṇavibhāvananti dasseti. Kasmā āhāti yathāvuttassa suttassa samuṭṭhānakāraṇaṃ pucchati, ācariyo ‘‘aṭṭhuppattiyā anurūpattā’’ti vatvā tamevassa aṭṭhuppattiṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘sā panā’’tiādimāha. Sabbapāliphulloti sabbaso samantato vikasitapuppho. Vikasanameva hi pupphassa nipphatti. Pāricchattako viyāti anussavaladdhamattaṃ gahetvā vadanti. Uppajjatīti labbhati, nibbattatīti attho.
યેન કમ્મેનાતિ યેન કુસલકમ્મુના. યં નિબ્બત્તન્તિ યં યં લક્ખણં નિબ્બત્તં. દસ્સનત્થન્તિ તસ્સ તસ્સ કુસલકમ્મસ્સ સરૂપતો, કિચ્ચતો, પવત્તિઆકારવિસેસતો, પચ્ચયતો, ફલવિસેસતો ચ દસ્સનત્થં, એતેનેવ પટિપાટિયા ઉદ્દિટ્ઠાનં લક્ખણાનં અસમુદ્દેસકારણવિભાવનાય કારણં દીપિતં હોતિ સમાનકારણાનં લક્ખણાનં એકજ્ઝં કારણદસ્સનવસેનસ્સ પવત્તત્તા. એવમાહાતિ ‘‘બાહિરકાપિ ઇસયો ધારેન્તી’’તિઆદિના ઇમિના ઇમિના પકારેન આહ.
Yena kammenāti yena kusalakammunā. Yaṃ nibbattanti yaṃ yaṃ lakkhaṇaṃ nibbattaṃ. Dassanatthanti tassa tassa kusalakammassa sarūpato, kiccato, pavattiākāravisesato, paccayato, phalavisesato ca dassanatthaṃ, eteneva paṭipāṭiyā uddiṭṭhānaṃ lakkhaṇānaṃ asamuddesakāraṇavibhāvanāya kāraṇaṃ dīpitaṃ hoti samānakāraṇānaṃ lakkhaṇānaṃ ekajjhaṃ kāraṇadassanavasenassa pavattattā. Evamāhāti ‘‘bāhirakāpi isayo dhārentī’’tiādinā iminā iminā pakārena āha.
સુપ્પતિટ્ઠિતપાદતાલક્ખણવણ્ણના
Suppatiṭṭhitapādatālakkhaṇavaṇṇanā
૨૦૧. ‘‘પુરિમં જાતિન્તિ પુરિમાયં જાતિયં, ભુમ્મત્થે એતં ઉપયોગવચન’’ન્તિ વદન્તિ. ‘‘પુબ્બે નિવુત્થક્ખન્ધસન્તાને ઠિતો’’તિ વચનતો અચ્ચન્તસંયોગે વા ઉપયોગવચનં. યત્થ યત્થ હિ જાતિયં મહાસત્તો પુઞ્ઞકમ્મં કાતું આરભતિ, આરભતો પટ્ઠાય અચ્ચન્તમેવ તત્થ પુઞ્ઞકમ્મપ્પસુતો હોતિ. તેનાહ ‘‘દળ્હસમાદાનો’’તિઆદિ. સેસપદદ્વયેપિ એસેવ નયો. નિવુત્થક્ખન્ધા ‘‘જાતી’’તિ વુત્તા ખન્ધવિનિમુત્તાય જાતિયા અભાવતો, નિબ્બત્તિલક્ખણસ્સ ચ વિકારસ્સ ઇધ અનુપયુજ્જનતો. જાતવસેનાતિ જાયનવસેન. ‘‘તથા’’તિ ઇમિના ‘‘પુબ્બે નિવુત્થક્ખન્ધા’’તિ ઇમં પદં ઉપસંહરતિ. ભવનવસેનાતિ પચ્ચયતો નિબ્બત્તનવસેન. નિવુત્થવસેનાતિ નિવુસિતતાવસેન. આલયટ્ઠેનાતિ આવસિતભાવેન. નિવાસત્થો હિ નિકેતત્થો.
201.‘‘Purimaṃjātinti purimāyaṃ jātiyaṃ, bhummatthe etaṃ upayogavacana’’nti vadanti. ‘‘Pubbe nivutthakkhandhasantāne ṭhito’’ti vacanato accantasaṃyoge vā upayogavacanaṃ. Yattha yattha hi jātiyaṃ mahāsatto puññakammaṃ kātuṃ ārabhati, ārabhato paṭṭhāya accantameva tattha puññakammappasuto hoti. Tenāha ‘‘daḷhasamādāno’’tiādi. Sesapadadvayepi eseva nayo. Nivutthakkhandhā ‘‘jātī’’ti vuttā khandhavinimuttāya jātiyā abhāvato, nibbattilakkhaṇassa ca vikārassa idha anupayujjanato. Jātavasenāti jāyanavasena. ‘‘Tathā’’ti iminā ‘‘pubbe nivutthakkhandhā’’ti imaṃ padaṃ upasaṃharati. Bhavanavasenāti paccayato nibbattanavasena. Nivutthavasenāti nivusitatāvasena. Ālayaṭṭhenāti āvasitabhāvena. Nivāsattho hi niketattho.
તત્થાતિ દેવલોકાદિમ્હિ. આદિ-સદ્દેન એકચ્ચં તિરચ્છાનયોનિં સઙ્ગણ્હાતિ. ન સુકરન્તિ દેવગતિયા એકન્તસુખતાય, દુગ્ગતિયા એકન્તદુક્ખતાય, દુક્ખબહુલતાય ચ પુઞ્ઞકિરિયાય ઓકાસો ન સુલભરૂપો પચ્ચયસમવાયસ્સ દુલ્લભભાવતો, ઉપ્પજ્જમાના ચ સા ઉળારા, વિપુલા ચ ન હોતીતિ ગતિવસેનાપિ ખેત્તવિસેસતા ઇચ્છિતબ્બા ‘‘તિરચ્છાનગતે દાનં દત્વા સતગુણા દક્ખિણા પાટિકઙ્ખિતબ્બા, પુથુજ્જનદુસ્સીલે દાનં દત્વા સહસ્સગુણા દક્ખિણા પાટિકઙ્ખિતબ્બા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૩૭૯) વચનતો . મનુસ્સગતિયા પન સુખબહુલતાય પુઞ્ઞકિરિયાય ઓકાસો સુલભરૂપો પચ્ચયસમવાયસ્સ ચ યેભુય્યેન સુલભભાવતો. યઞ્ચ તત્થ દુક્ખં ઉપ્પજ્જતિ, તમ્પિ વિસેસતો પુઞ્ઞકિરિયાય ઉપનિસ્સયો હોતિ, દુક્ખૂપનિસા સદ્ધાતિ. યથા હિ અયોઘનેન સત્થકે નિપ્ફાદિયમાને તસ્સ એકન્તતો અગ્ગિમ્હિ તાપનં, ઉદકેન વા તેમનં છેદનકિરિયાસમત્થતાય ન વિસેસપચ્ચયો, તાપેત્વા પન સમાનયોગતો ઉદકતેમનં તસ્સા વિસેસપચ્ચયો, એવમેવ સત્તસન્તાનસ્સ એકન્તદુક્ખસમઙ્ગિતા દુક્ખબહુલતા એકન્તસુખસમઙ્ગિતા સુખબહુલતા ચ પુઞ્ઞકિરિયાસમત્થતાય ન વિસેસપચ્ચયો, સતિ પન સમાનયોગતો દુક્ખસન્તાપને, સુખુમબ્રૂહને ચ લદ્ધૂપનિસ્સયા પુઞ્ઞકિરિયા સમત્થતાય સમ્ભવતિ, તથા સતિ ઉપ્પજ્જમાના પુઞ્ઞકિરિયા મહાજુતિકા મહાવિપ્ફારા પટિપક્ખચ્છેદનસમત્થા હોતિ. તસ્મા મનુસ્સભાવો પુઞ્ઞકિરિયાય વિસેસપચ્ચયો. તેન વુત્તં ‘‘તત્થ ન સુકરં, મનુસ્સભૂતસ્સેવ સુકર’’ન્તિ.
Tatthāti devalokādimhi. Ādi-saddena ekaccaṃ tiracchānayoniṃ saṅgaṇhāti. Na sukaranti devagatiyā ekantasukhatāya, duggatiyā ekantadukkhatāya, dukkhabahulatāya ca puññakiriyāya okāso na sulabharūpo paccayasamavāyassa dullabhabhāvato, uppajjamānā ca sā uḷārā, vipulā ca na hotīti gativasenāpi khettavisesatā icchitabbā ‘‘tiracchānagate dānaṃ datvā sataguṇā dakkhiṇā pāṭikaṅkhitabbā, puthujjanadussīle dānaṃ datvā sahassaguṇā dakkhiṇā pāṭikaṅkhitabbā’’ti (ma. ni. 3.379) vacanato . Manussagatiyā pana sukhabahulatāya puññakiriyāya okāso sulabharūpo paccayasamavāyassa ca yebhuyyena sulabhabhāvato. Yañca tattha dukkhaṃ uppajjati, tampi visesato puññakiriyāya upanissayo hoti, dukkhūpanisā saddhāti. Yathā hi ayoghanena satthake nipphādiyamāne tassa ekantato aggimhi tāpanaṃ, udakena vā temanaṃ chedanakiriyāsamatthatāya na visesapaccayo, tāpetvā pana samānayogato udakatemanaṃ tassā visesapaccayo, evameva sattasantānassa ekantadukkhasamaṅgitā dukkhabahulatā ekantasukhasamaṅgitā sukhabahulatā ca puññakiriyāsamatthatāya na visesapaccayo, sati pana samānayogato dukkhasantāpane, sukhumabrūhane ca laddhūpanissayā puññakiriyā samatthatāya sambhavati, tathā sati uppajjamānā puññakiriyā mahājutikā mahāvipphārā paṭipakkhacchedanasamatthā hoti. Tasmā manussabhāvo puññakiriyāya visesapaccayo. Tena vuttaṃ ‘‘tattha na sukaraṃ, manussabhūtasseva sukara’’nti.
અથ ‘‘મનુસ્સભૂતસ્સા’’તિ એત્થ કો વચનત્થો? ‘‘મનસ્સ ઉસ્સન્નતાય મનુસ્સાતિ, સૂરભાવસતિમન્તતાબ્રહ્મચરિયયોગ્યતાદિગુણવસેન ઉપચિતમનકા ઉક્કટ્ઠગુણચિત્તાતિ અત્થો. કે પન તે? જમ્બુદીપવાસિનો સત્તવિસેસા. તેનાહ ભગવા –
Atha ‘‘manussabhūtassā’’ti ettha ko vacanattho? ‘‘Manassa ussannatāya manussāti, sūrabhāvasatimantatābrahmacariyayogyatādiguṇavasena upacitamanakā ukkaṭṭhaguṇacittāti attho. Ke pana te? Jambudīpavāsino sattavisesā. Tenāha bhagavā –
‘તીહિ, ભિક્ખવે, ઠાનેહિ જમ્બુદીપકા મનુસ્સા ઉત્તરકુરુકે ચ મનુસ્સે અધિગ્ગણ્હન્તિ દેવે ચ તાવતિંસે. કતમેહિ તીહિ? સૂરા સતિમન્તો ઇધ બ્રહ્મચરિયવાસો’તિ (અ॰ નિ॰ ૯.૨૧; કથા॰ ૨૭૧).
‘Tīhi, bhikkhave, ṭhānehi jambudīpakā manussā uttarakuruke ca manusse adhiggaṇhanti deve ca tāvatiṃse. Katamehi tīhi? Sūrā satimanto idha brahmacariyavāso’ti (a. ni. 9.21; kathā. 271).
તથા હિ બુદ્ધા ભગવન્તો, પચ્ચેકબુદ્ધા, અગ્ગસાવકા , મહાસાવકા, ચક્કવત્તિનો, અઞ્ઞે ચ મહાનુભાવા સત્તા તત્થેવ ઉપ્પજ્જન્તિ. તે હિ સમાનરૂપાદિતાય પન સદ્ધિં પરિત્તદીપવાસીહિ ઇતરમહાદીપવાસિનોપિ મનુસ્સા ત્વેવ પઞ્ઞાયિંસૂ’’તિ કેચિ. અપરે પન ભણન્તિ ‘‘લોભાદીહિ, અલોભાદીહિ ચ સહિતસ્સ મનસ્સ ઉસ્સન્નતાય મનુસ્સા. યે હિ સત્તા મનુસ્સજાતિકા, તેસુ વિસેસતો લોભાદયો, અલોભાદયો ચ ઉસ્સન્ના, તે લોભાદિઉસ્સન્નતાય અપાયમગ્ગં, અલોભાદિઉસ્સન્નતાય સુગતિમગ્ગં, નિબ્બાનગામિમગ્ગઞ્ચ પરિપૂરેન્તિ, તસ્મા લોભાદીહિ, અલોભાદીહિ ચ સહિતસ્સ મનસ્સ ઉસ્સન્નતાય પરિત્તદીપવાસીહિ સદ્ધિં ચતુદીપવાસિનો સત્તવિસેસા મનુસ્સાતિ વુચ્ચન્તી’’તિ. લોકિયા પન ‘‘મનુનો અપચ્ચભાવેન મનુસ્સા’’તિ વદન્તિ. મનુ નામ પઠમકપ્પિકો લોકમરિયાદાય આદિભૂતો સત્તાનં હિતાહિતવિધાયકો કત્તબ્બાકત્તબ્બતાસુ નિયોજનતાવસેન પિતુટ્ઠાનિયો, યો સાસને ‘‘મહાસમ્મતો’’તિ વુચ્ચતિ અમ્હાકં મહાબોધિસત્તો, પચ્ચક્ખતો, પરમ્પરા ચ તસ્સ ઓવાદાનુસાસનિયં ઠિતા સત્તા પુત્તસદિસતાય ‘‘મનુસ્સા, માનુસા’’તિ ચ વુચ્ચન્તિ. તતો એવ હિ તે ‘‘માનવા, મનુજા’’તિ ચ વોહરીયન્તિ. મનુસ્સભૂતસ્સાતિ મનુસ્સેસુ ભૂતસ્સ જાતસ્સ, મનુસ્સભાવં વા પત્તસ્સાતિ અત્થો. અયઞ્ચ નયો લોકિયમહાજનસ્સ વસેન વુત્તો. મહાબોધિસત્તાનં પન સન્તાનસ્સ મહાભિનીહારતો પટ્ઠાય કુસલધમ્મપટિપત્તિયં સમ્મદેવ અભિસઙ્ખતત્તા તેસં સુગતિયં, અત્તનો ઉપ્પજ્જનદુગ્ગતિયઞ્ચ નિબ્બત્તાનં કુસલકમ્મં ગરુતરમેવાતિ દસ્સેતું ‘‘અકારણં વા એત’’ન્તિઆદિ વુત્તં.
Tathā hi buddhā bhagavanto, paccekabuddhā, aggasāvakā , mahāsāvakā, cakkavattino, aññe ca mahānubhāvā sattā tattheva uppajjanti. Te hi samānarūpāditāya pana saddhiṃ parittadīpavāsīhi itaramahādīpavāsinopi manussā tveva paññāyiṃsū’’ti keci. Apare pana bhaṇanti ‘‘lobhādīhi, alobhādīhi ca sahitassa manassa ussannatāya manussā. Ye hi sattā manussajātikā, tesu visesato lobhādayo, alobhādayo ca ussannā, te lobhādiussannatāya apāyamaggaṃ, alobhādiussannatāya sugatimaggaṃ, nibbānagāmimaggañca paripūrenti, tasmā lobhādīhi, alobhādīhi ca sahitassa manassa ussannatāya parittadīpavāsīhi saddhiṃ catudīpavāsino sattavisesā manussāti vuccantī’’ti. Lokiyā pana ‘‘manuno apaccabhāvena manussā’’ti vadanti. Manu nāma paṭhamakappiko lokamariyādāya ādibhūto sattānaṃ hitāhitavidhāyako kattabbākattabbatāsu niyojanatāvasena pituṭṭhāniyo, yo sāsane ‘‘mahāsammato’’ti vuccati amhākaṃ mahābodhisatto, paccakkhato, paramparā ca tassa ovādānusāsaniyaṃ ṭhitā sattā puttasadisatāya ‘‘manussā, mānusā’’ti ca vuccanti. Tato eva hi te ‘‘mānavā, manujā’’ti ca voharīyanti. Manussabhūtassāti manussesu bhūtassa jātassa, manussabhāvaṃ vā pattassāti attho. Ayañca nayo lokiyamahājanassa vasena vutto. Mahābodhisattānaṃ pana santānassa mahābhinīhārato paṭṭhāya kusaladhammapaṭipattiyaṃ sammadeva abhisaṅkhatattā tesaṃ sugatiyaṃ, attano uppajjanaduggatiyañca nibbattānaṃ kusalakammaṃ garutaramevāti dassetuṃ ‘‘akāraṇaṃ vā eta’’ntiādi vuttaṃ.
એવરૂપે અત્તભાવેતિ હત્થિઆદિઅત્તભાવે. ઠિતેન કતકમ્મં ન સક્કા સુખેન દીપેતું લોકે અપ્પઞ્ઞાતરૂપત્તા. સુખેન દીપેતું ‘‘અસુકસ્મિં દેસે અસુકસ્મિં નગરે અસુકો નામ રાજા, બ્રાહ્મણો હુત્વા ઇમં કુસલકમ્મં અકાસી’’તિ એવં સુવિઞ્ઞાપયભાવતો. થિરગ્ગહણોતિ અસિથિલગ્ગાહી થામપ્પત્તગ્ગહણો. નિચ્ચલગ્ગહણોતિ અચઞ્ચલગ્ગાહી તત્થ કેનચિપિ અસંહારિયો . પટિકુટતીતિ સંકુટતિ, જિગુચ્છનવસેન વિવટ્ટતિ વા. પસારિયતીતિ વિત્થતં હોતિ વેપુલ્લં પાપુણાતિ.
Evarūpeattabhāveti hatthiādiattabhāve. Ṭhitena katakammaṃ na sakkā sukhena dīpetuṃ loke appaññātarūpattā. Sukhena dīpetuṃ ‘‘asukasmiṃ dese asukasmiṃ nagare asuko nāma rājā, brāhmaṇo hutvā imaṃ kusalakammaṃ akāsī’’ti evaṃ suviññāpayabhāvato. Thiraggahaṇoti asithilaggāhī thāmappattaggahaṇo. Niccalaggahaṇoti acañcalaggāhī tattha kenacipi asaṃhāriyo . Paṭikuṭatīti saṃkuṭati, jigucchanavasena vivaṭṭati vā. Pasāriyatīti vitthataṃ hoti vepullaṃ pāpuṇāti.
તવેસો મહાસમુદ્દસદિસોતિ એસો ઉદકોઘો તેવ મહાસમુદ્દસદિસો.
Taveso mahāsamuddasadisoti eso udakogho teva mahāsamuddasadiso.
દીયતિ એતેનાતિ દાનં, પરિચ્ચાગચેતના. દિય્યનવસેનાતિ દેય્યધમ્મસ્સ પરિયત્તં કત્વા પરિચ્ચજનવસેન દાનં. સંવિભાગકરણવસેનાતિ તસ્સેવ અત્તના સદ્ધિં પરસ્સ સંવિભજનવસેન સંવિભાગો, તથાપવત્તા ચેતના. સીલસમાદાનેતિ સીલસ્સ સમ્મદેવ આદાને, ગહણે પવત્તનેતિ અત્થો. તં પવત્તિકાલેન દસ્સેન્તો ‘‘પૂરણકાલે’’તિ આહ. માતુ હિતો મત્તેય્યો, યસ્સ પન ધમ્મસ્સ વસેન સો ‘‘મત્તેય્યો’’તિ વુચ્ચતિ, સો મત્તેય્યતાતિ આહ ‘‘માતુ કાતબ્બવત્તે’’તિ. એસેવ નયો ‘‘પેત્તેય્યતાયા’’તિઆદીસુ. અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેસૂતિ અઞ્ઞમઞ્ઞવિસિટ્ઠેસુ અઞ્ઞેસુ, તે પન કુસલભાવેન વુત્તા કુસલાતિ આહ ‘‘એવરૂપેસૂ’’તિ. અધિકુસલેસૂતિ અભિવિસિટ્ઠેસુ કુસલેસુ, સા પન અભિવિસિટ્ઠતા ઉપાદાયુપાદાય હોતિ. યં પનેત્થ ઉક્કંસગતં અધિકુસલં, તદુક્કંસનયેન ઇધાધિપ્પેતન્તિ તં દસ્સેતું ‘‘અત્થિ કુસલા, અત્થિ અધિકુસલા’’તિઆદિ વુત્તં. નનુ પઞ્ઞાપારમિસઙ્ગહઞાણસમ્ભારભૂતા કુસલા ધમ્મા નિપ્પરિયાયેન સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણપટિલાભપચ્ચયા કુસલા નામ, ઇમે પન મહાપુરિસલક્ખણનિબ્બત્તકા પુઞ્ઞસમ્ભારભૂતા કસ્મા તથા વુત્તાતિ? સબ્બેસમ્પિ મહાબોધિસત્તસન્તાનગતાનં પારમિધમ્માનં સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણપટિલાભપચ્ચયભાવતો. મહાભિનીહારતો પટ્ઠાય હિ મહાપુરિસો યં કિઞ્ચિ પુઞ્ઞં કરોતિ, સબ્બં તં સમ્માસમ્બોધિસમધિગમાયેવ પરિણામેતિ. તથા હિ સસમ્ભારાબ્યાસો, દીઘકાલાબ્યાસો, નિરન્તરાબ્યાસો, સક્કચ્ચાબ્યાસોતિ ચત્તારો અબ્યાસા ચતુરધિટ્ઠાનપરિપૂરિતસમ્બન્ધા અનુપુબ્બેન મહાબોધિટ્ઠાના સમ્પજ્જન્તિ.
Dīyati etenāti dānaṃ, pariccāgacetanā. Diyyanavasenāti deyyadhammassa pariyattaṃ katvā pariccajanavasena dānaṃ. Saṃvibhāgakaraṇavasenāti tasseva attanā saddhiṃ parassa saṃvibhajanavasena saṃvibhāgo, tathāpavattā cetanā. Sīlasamādāneti sīlassa sammadeva ādāne, gahaṇe pavattaneti attho. Taṃ pavattikālena dassento ‘‘pūraṇakāle’’ti āha. Mātu hito matteyyo, yassa pana dhammassa vasena so ‘‘matteyyo’’ti vuccati, so matteyyatāti āha ‘‘mātu kātabbavatte’’ti. Eseva nayo ‘‘petteyyatāyā’’tiādīsu. Aññataraññataresūti aññamaññavisiṭṭhesu aññesu, te pana kusalabhāvena vuttā kusalāti āha ‘‘evarūpesū’’ti. Adhikusalesūti abhivisiṭṭhesu kusalesu, sā pana abhivisiṭṭhatā upādāyupādāya hoti. Yaṃ panettha ukkaṃsagataṃ adhikusalaṃ, tadukkaṃsanayena idhādhippetanti taṃ dassetuṃ ‘‘atthi kusalā, atthi adhikusalā’’tiādi vuttaṃ. Nanu paññāpāramisaṅgahañāṇasambhārabhūtā kusalā dhammā nippariyāyena sabbaññutaññāṇapaṭilābhapaccayā kusalā nāma, ime pana mahāpurisalakkhaṇanibbattakā puññasambhārabhūtā kasmā tathā vuttāti? Sabbesampi mahābodhisattasantānagatānaṃ pāramidhammānaṃ sabbaññutaññāṇapaṭilābhapaccayabhāvato. Mahābhinīhārato paṭṭhāya hi mahāpuriso yaṃ kiñci puññaṃ karoti, sabbaṃ taṃ sammāsambodhisamadhigamāyeva pariṇāmeti. Tathā hi sasambhārābyāso, dīghakālābyāso, nirantarābyāso, sakkaccābyāsoti cattāro abyāsā caturadhiṭṭhānaparipūritasambandhā anupubbena mahābodhiṭṭhānā sampajjanti.
સકિમ્પીતિ પિ-સદ્દેન અનેકવારમ્પિ કતં વિજાતિયેન અન્તરિતં સઙ્ગણ્હાતિ. અભિણ્હકરણેનાતિ બહુલીકારેન. ઉપચિતન્તિ ઉપરૂપરિ વડ્ઢિતં. પિણ્ડીકતન્તિ પિણ્ડસો કતં. રાસીકતન્તિ રાસિભાવેન કતં. અનેકક્ખત્તુઞ્હિ પવત્તિયમાનં કુસલકમ્મં સન્તાને તથાલદ્ધપરિભાવનં પિણ્ડીભૂતં વિય, રાસીભૂતં વિય ચ હોતિ. વિપાકં પતિ સંહચ્ચકારિભાવત્તા ચક્કવાળં અતિસમ્બાધં ભવગ્ગં અતિનીચં, સચે પને તં રૂપં સિયાતિ અધિપ્પાયો. વિપુલત્તાતિ મહન્તત્તા. યસ્મા પન તં કમ્મં મેત્તાકરુણાસતિસમ્પજઞ્ઞાહિ પરિગ્ગહિતતાય દુરસમુસ્સારિતં પમાણકરણધમ્મન્તિ પમાણરહિતતાય ‘‘અપ્પમાણ’’ન્તિ વત્તબ્બતં અરહતિ, તસ્મા ‘‘અપ્પમાણત્તા’’તિ વુત્તં.
Sakimpīti pi-saddena anekavārampi kataṃ vijātiyena antaritaṃ saṅgaṇhāti. Abhiṇhakaraṇenāti bahulīkārena. Upacitanti uparūpari vaḍḍhitaṃ. Piṇḍīkatanti piṇḍaso kataṃ. Rāsīkatanti rāsibhāvena kataṃ. Anekakkhattuñhi pavattiyamānaṃ kusalakammaṃ santāne tathāladdhaparibhāvanaṃ piṇḍībhūtaṃ viya, rāsībhūtaṃ viya ca hoti. Vipākaṃ pati saṃhaccakāribhāvattā cakkavāḷaṃ atisambādhaṃ bhavaggaṃ atinīcaṃ, sace pane taṃ rūpaṃ siyāti adhippāyo. Vipulattāti mahantattā. Yasmā pana taṃ kammaṃ mettākaruṇāsatisampajaññāhi pariggahitatāya durasamussāritaṃ pamāṇakaraṇadhammanti pamāṇarahitatāya ‘‘appamāṇa’’nti vattabbataṃ arahati, tasmā ‘‘appamāṇattā’’ti vuttaṃ.
અધિભવતીતિ ફલસ્સ ઉળારભાવેન અભિભુય્ય તિટ્ઠતિ. અત્થતો પણીતપણીતાનં ભોગાનં પટિલાભો એવાતિ આહ ‘‘અતિરેકં લભતી’’તિ. અધિગચ્છતીતિ વિન્દતિ, નિબ્બત્તમાનોવ તેન સમન્નાગતો હોતીતિ અત્થો. એકદેસેન અફુસિત્વા સબ્બપ્પદેસેહિ ફુસનતો સબ્બપ્પદેસેહિ ફુસન્તિયો એતેસં પાદતલાનં સન્તીતિ ‘‘સબ્બાવન્તેહિ પાદતલેહી’’તિ વુત્તં. યથા નિક્ખિપને સબ્બે પાદતલપ્પદેસા સંહચ્ચકારિનો અનિન્નતાય સમભાવતો, એવં ઉદ્ધરણેપીતિ વુત્તં ‘‘સમં ફુસતિ, સમં ઉદ્ધરતી’’તિ. ઇદાનિ ઇમસ્સ મહાપુરિસલક્ખણસ્સ સમધિગમેન લદ્ધબ્બનિસ્સન્દફલવિભાવનમુખેન આનુભાવં વિભાવેતું ‘‘સચેપિ હી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ નરકન્તિ આવાટં. અન્તો પવિસતિ સમભાવાપત્તિયા. ‘‘ચક્કલક્ખણેન પતિટ્ઠાતબ્બટ્ઠાન’’ન્તિ ઇદં યં ભૂમિપ્પદેસં પાદતલં ફુસતિ, તત્થ ચક્કલક્ખણમ્પિ ફુસનવસેન પતિટ્ઠાતીતિ કત્વા વુત્તં. તસ્સ પન તથા પતિટ્ઠાનં સુપ્પતિટ્ઠિતપાદતાય એવાતિ સુપ્પતિટ્ઠિતપાદતાય આનુભાવકિત્તને ‘‘લક્ખણન્તરાનયનં કિમત્થિય’’ન્તિ ન ચિન્તેતબ્બં. સીલતેજેનાતિ સીલપ્પભાવેન. પુઞ્ઞતેજેનાતિ કુસલપ્પભાવેન. ધમ્મતેજેનાતિ ઞાણપ્પભાવેન. તીહિપિ પદેહિ ભગવતો બુદ્ધભૂતસ્સ ધમ્મા ગહિતા, ‘‘દસન્નં પારમીન’’ન્તિ ઇમિના બુદ્ધકરધમ્મા ગહિતા.
Adhibhavatīti phalassa uḷārabhāvena abhibhuyya tiṭṭhati. Atthato paṇītapaṇītānaṃ bhogānaṃ paṭilābho evāti āha ‘‘atirekaṃ labhatī’’ti. Adhigacchatīti vindati, nibbattamānova tena samannāgato hotīti attho. Ekadesena aphusitvā sabbappadesehi phusanato sabbappadesehi phusantiyo etesaṃ pādatalānaṃ santīti ‘‘sabbāvantehi pādatalehī’’ti vuttaṃ. Yathā nikkhipane sabbe pādatalappadesā saṃhaccakārino aninnatāya samabhāvato, evaṃ uddharaṇepīti vuttaṃ ‘‘samaṃ phusati, samaṃ uddharatī’’ti. Idāni imassa mahāpurisalakkhaṇassa samadhigamena laddhabbanissandaphalavibhāvanamukhena ānubhāvaṃ vibhāvetuṃ ‘‘sacepi hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha narakanti āvāṭaṃ. Anto pavisati samabhāvāpattiyā. ‘‘Cakkalakkhaṇenapatiṭṭhātabbaṭṭhāna’’nti idaṃ yaṃ bhūmippadesaṃ pādatalaṃ phusati, tattha cakkalakkhaṇampi phusanavasena patiṭṭhātīti katvā vuttaṃ. Tassa pana tathā patiṭṭhānaṃ suppatiṭṭhitapādatāya evāti suppatiṭṭhitapādatāya ānubhāvakittane ‘‘lakkhaṇantarānayanaṃ kimatthiya’’nti na cintetabbaṃ. Sīlatejenāti sīlappabhāvena. Puññatejenāti kusalappabhāvena. Dhammatejenāti ñāṇappabhāvena. Tīhipi padehi bhagavato buddhabhūtassa dhammā gahitā, ‘‘dasannaṃ pāramīna’’nti iminā buddhakaradhammā gahitā.
૨૦૨. મહાસમુદ્દોવ સીમા સબ્બભૂમિસ્સરભાવતો. ‘‘અખિલમનિમિત્તમકણ્ટક’’ન્તિ તીહિપિ પદેહિ થેય્યાભાવોવ વુત્તોતિ આહ ‘‘નિચ્ચોર’’ન્તિઆદિ . ખરસમ્ફસ્સટ્ઠેનાતિ ઘટ્ટનેન દુક્ખસમ્ફસ્સભાવેન ખિલાતિ. ઉપદ્દવપચ્ચયટ્ઠેનાતિ અનત્થહેતુતાય નિમિત્તાતિ. ‘‘અખિલ’’ન્તિઆદિના એકચારીહિ ચોરાભાવો વુત્તો, ‘‘નિરબ્બુદ’’ન્તિ ઇમિના પન ગણબન્ધવસેન વિચરણચોરાભાવો વુત્તોતિ દસ્સેતું ‘‘ગુમ્બં ગુમ્બં હુત્વા’’તિઆદિ વુત્તં. અવિક્ખમ્ભનીયોતિ ન વિબન્ધનીયો કેનચિ અપ્પટિબાહનીયો ઠાનતો અનિક્કડ્ઢનીયો. પટિપક્ખં અનિટ્ઠં અત્થેતીતિ પચ્ચત્થિકો, એતેન પાકટભાવેન વિરોધં અકરોન્તો વેરિપુગ્ગલો વુત્તો. પટિવિરુદ્ધો અમિત્તો પચ્ચામિત્તો, એતેન પાકટભાવેન વિરોધં કરોન્તો વેરિપુગ્ગલો વુત્તો. વિક્ખમ્ભેતું નાસક્ખિંસુ, અઞ્ઞદત્થુ સયમેવ વિઘાતબ્યસનં પાપુણિંસુ ચેવ સાવકત્તઞ્ચ પવેદેસું.
202.Mahāsamuddova sīmā sabbabhūmissarabhāvato. ‘‘Akhilamanimittamakaṇṭaka’’nti tīhipi padehi theyyābhāvova vuttoti āha ‘‘niccora’’ntiādi . Kharasamphassaṭṭhenāti ghaṭṭanena dukkhasamphassabhāvena khilāti. Upaddavapaccayaṭṭhenāti anatthahetutāya nimittāti. ‘‘Akhila’’ntiādinā ekacārīhi corābhāvo vutto, ‘‘nirabbuda’’nti iminā pana gaṇabandhavasena vicaraṇacorābhāvo vuttoti dassetuṃ ‘‘gumbaṃ gumbaṃ hutvā’’tiādi vuttaṃ. Avikkhambhanīyoti na vibandhanīyo kenaci appaṭibāhanīyo ṭhānato anikkaḍḍhanīyo. Paṭipakkhaṃ aniṭṭhaṃ atthetīti paccatthiko, etena pākaṭabhāvena virodhaṃ akaronto veripuggalo vutto. Paṭiviruddho amitto paccāmitto, etena pākaṭabhāvena virodhaṃ karonto veripuggalo vutto. Vikkhambhetuṃ nāsakkhiṃsu, aññadatthu sayameva vighātabyasanaṃ pāpuṇiṃsu ceva sāvakattañca pavedesuṃ.
‘‘કમ્મ’’ન્તિઆદીસુ કમ્મં નામ બુદ્ધભાવં ઉદ્દિસ્સ કતૂપચિતો લક્ખણસંવત્તનિયો પુઞ્ઞસમ્ભારો. તેનાહ ‘‘સતસહસ્સકપ્પાધિકાની’’તિઆદિ. કમ્મસરિક્ખકં નામ તસ્સેવ પુઞ્ઞસમ્ભારસ્સ કરણકાલે કેનચિ અકમ્પનીયસ્સ દળ્હાવત્થિતભાવસ્સ અનુચ્છવિકો સુપ્પતિટ્ઠિતપાદતાસઙ્ખાતસ્સ લક્ખણસ્સ પરેહિ અવિક્ખમ્ભનીયતાય ઞાપકનિમિત્તભાવો, સ્વાયં નિમિત્તભાવો તસ્સેવ લક્ખણસ્સાતિ અટ્ઠકથાયં ‘‘કમ્મસરિક્ખકં નામ…પે॰… મહાપુરિસલક્ખણ’’ન્તિ વુત્તં. ઠાનગમનેસુ પાદાનં દળ્હાવત્થિતભાવો લક્ખણં નામ. પાદાનં ભૂમિયં સમં નિક્ખિપનં, પાદતલાનં સબ્બભાગેહિ ફુસનં, સમમેવ ઉદ્ધરણં, તસ્મા સુટ્ઠુ સમં સબ્બભાગેહિ પતિટ્ઠિતા પાદા એતસ્સાતિ સુપ્પતિટ્ઠિતપાદો, તસ્સ ભાવો સુપ્પતિટ્ઠિતપાદતાતિ વુચ્ચતિ લક્ખણં. સુટ્ઠુ સમં ભૂમિયા ફુસનેનેવ હિ નેસં તત્થ દળ્હાવત્થિતભાવો સિદ્ધો, યં ‘‘કમ્મસરિક્ખક’’ન્તિ વુત્તં. લક્ખણાનિસંસોતિ લક્ખણપટિલાભસ્સ ઉદ્રયો, લક્ખણસંવત્તનિયસ્સ કમ્મસ્સ આનિસંસફલન્તિ અત્થો. નિસ્સન્દફલં પન હેટ્ઠા ભાવિતમેવ.
‘‘Kamma’’ntiādīsu kammaṃ nāma buddhabhāvaṃ uddissa katūpacito lakkhaṇasaṃvattaniyo puññasambhāro. Tenāha ‘‘satasahassakappādhikānī’’tiādi. Kammasarikkhakaṃ nāma tasseva puññasambhārassa karaṇakāle kenaci akampanīyassa daḷhāvatthitabhāvassa anucchaviko suppatiṭṭhitapādatāsaṅkhātassa lakkhaṇassa parehi avikkhambhanīyatāya ñāpakanimittabhāvo, svāyaṃ nimittabhāvo tasseva lakkhaṇassāti aṭṭhakathāyaṃ ‘‘kammasarikkhakaṃ nāma…pe… mahāpurisalakkhaṇa’’nti vuttaṃ. Ṭhānagamanesu pādānaṃ daḷhāvatthitabhāvo lakkhaṇaṃ nāma. Pādānaṃ bhūmiyaṃ samaṃ nikkhipanaṃ, pādatalānaṃ sabbabhāgehi phusanaṃ, samameva uddharaṇaṃ, tasmā suṭṭhu samaṃ sabbabhāgehi patiṭṭhitā pādā etassāti suppatiṭṭhitapādo, tassa bhāvo suppatiṭṭhitapādatāti vuccati lakkhaṇaṃ. Suṭṭhu samaṃ bhūmiyā phusaneneva hi nesaṃ tattha daḷhāvatthitabhāvo siddho, yaṃ ‘‘kammasarikkhaka’’nti vuttaṃ. Lakkhaṇānisaṃsoti lakkhaṇapaṭilābhassa udrayo, lakkhaṇasaṃvattaniyassa kammassa ānisaṃsaphalanti attho. Nissandaphalaṃ pana heṭṭhā bhāvitameva.
૨૦૩. કમ્માદિભેદેતિ કમ્મકમ્મસરિક્ખકલક્ખણ લક્ખણાનિસંસવિસઞ્ઞિતે વિભાગે. ગાથાબન્ધં સન્ધાય વુત્તં, અત્થો પન અપુબ્બં નત્થીતિ અધિપ્પાયો. પોરાણકત્થેરાતિ અટ્ઠકથાચરિયા. વણ્ણનાગાથાતિ થોમનાગાથા વુત્તમેવત્થં ગહેત્વા થોમનાવસેન પવત્તત્તા. અપરભાગે થેરા નામ પાળિં, અટ્ઠકથઞ્ચ પોત્થકારોપનવસેન સમાગતા મહાથેરા, યે સાટ્ઠકથં પિટકત્તયં પોત્થકારુળ્હં કત્વા સદ્ધમ્મં અદ્ધનિયચિરટ્ઠિતિકં અકંસુ. એકપદિકોતિ ‘‘દળ્હસમાદાનો અહોસી’’તિઆદિપાઠે એકેકપદગાહી. અત્થુદ્ધારોતિ તદત્થસ્સ સુખગ્ગહણત્થં ગાથાબન્ધવસેન ઉદ્ધરણતો અત્થુદ્ધારભૂતો, તયિદં પાળિયં આગતપદાનિ ગહેત્વા ગાથાબન્ધવસેન તદત્થવિચારણભાવદસ્સનં, ન પન ધમ્મભણ્ડાગારિકેન ઠપિતભાવપટિક્ખિપનન્તિ દટ્ઠબ્બં.
203.Kammādibhedeti kammakammasarikkhakalakkhaṇa lakkhaṇānisaṃsavisaññite vibhāge. Gāthābandhaṃ sandhāya vuttaṃ, attho pana apubbaṃ natthīti adhippāyo. Porāṇakattherāti aṭṭhakathācariyā. Vaṇṇanāgāthāti thomanāgāthā vuttamevatthaṃ gahetvā thomanāvasena pavattattā. Aparabhāgetherā nāma pāḷiṃ, aṭṭhakathañca potthakāropanavasena samāgatā mahātherā, ye sāṭṭhakathaṃ piṭakattayaṃ potthakāruḷhaṃ katvā saddhammaṃ addhaniyaciraṭṭhitikaṃ akaṃsu. Ekapadikoti ‘‘daḷhasamādāno ahosī’’tiādipāṭhe ekekapadagāhī. Atthuddhāroti tadatthassa sukhaggahaṇatthaṃ gāthābandhavasena uddharaṇato atthuddhārabhūto, tayidaṃ pāḷiyaṃ āgatapadāni gahetvā gāthābandhavasena tadatthavicāraṇabhāvadassanaṃ, na pana dhammabhaṇḍāgārikena ṭhapitabhāvapaṭikkhipananti daṭṭhabbaṃ.
કુસલધમ્માનં વચીસચ્ચસ્સ બહુકારતં, તપ્પટિપક્ખસ્સ ચ મુસાવાદસ્સ મહાસાવજ્જતં દસ્સેતું અનન્તરમેવ કુસલકમ્મપથધમ્મે વદન્તોપિ તતો વચીસચ્ચં નીહરિત્વા કથેતિ સચ્ચેતિ વા સન્નિધાનેવ ‘‘ધમ્મે’’તિ વુચ્ચમાના કુસલકમ્મપથધમ્મા એવ યુત્તાતિ વુત્તં ‘‘ધમ્મેતિ દસકુસલકમ્મપથધમ્મે’’તિ. ગોબલીબદ્દઞાયેન વા એત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. ઇન્દ્રિયદમનેતિ ઇન્દ્રિયસંવરે. કુસલકમ્મપથગ્ગ્હણેનસ્સ વારિત્તસીલમેવ ગહિતન્તિ ઇતરમ્પિ સઙ્ગહેત્વા દસ્સેતું સંયમસ્સેવ ગહણં કતન્તિ ‘‘સંયમેતિ સીલસંયમે’’તિ વુત્તં. સુચિ વુચ્ચતિ પુગ્ગલો યસ્સ ધમ્મસ્સ વસેન, તં સોચેય્યં, કાયસુચરિતાદિ. એતસ્સેવ હિ વિભાગસ્સ દસ્સનત્થં વુત્તમ્પિ ચેતં પુન વુત્તં, મનોસોચેય્યગ્ગહણેન વા ઝાનાદિઉત્તરિમનુસ્સધમ્માનમ્પિ સઙ્ગણ્હનત્થં સોચેય્યગ્ગહણં. આલયભૂતન્તિ સમથવિપસ્સનાનં અધિટ્ઠાનભૂતં. ઉપોસથકમ્મન્તિ ઉપોસથદિવસે સમાદિયિત્વા સમાચરિતબ્બં પુઞ્ઞકમ્મં ઉપોસથો સહચરણઞાયેન. ‘‘અવિહિંસાયાતિ સત્તાનં અવિહેઠનાયા’’તિ વદન્તિ, તં પન સીલગ્ગહણેનેવ ગહિતં. તસ્મા અવિહિંસાયાતિ કરુણાયાતિ અત્થો. અવિહિંસાગ્ગહણેનેવ ચેત્થ અપ્પમઞ્ઞાસામઞ્ઞેન ચત્તારોપિ બ્રહ્મવિહારા ઉપચારાવત્થા ગહિતા લક્ખણહારનયેન. સકલન્તિ અનવસેસં પરિપુણ્ણં. એવમેત્થ કામાવચરત્તભાવપરિયાપન્નત્તા લક્ખણસ્સ તંસંવત્તનિકકામાવચરકુસલધમ્મા એવ પારમિતાસઙ્ગહપુઞ્ઞસમ્ભારભૂતકાયસુચરિતાદીહિ દ્વાદસધા વિભત્તા એવ. ગાથાયં ‘‘સચ્ચે’’તિઆદિના દસધા સઙ્ગય્હ દસ્સિતા. એસ નયો સેસલક્ખણેપિ.
Kusaladhammānaṃ vacīsaccassa bahukārataṃ, tappaṭipakkhassa ca musāvādassa mahāsāvajjataṃ dassetuṃ anantarameva kusalakammapathadhamme vadantopi tato vacīsaccaṃ nīharitvā katheti sacceti vā sannidhāneva ‘‘dhamme’’ti vuccamānā kusalakammapathadhammā eva yuttāti vuttaṃ ‘‘dhammeti dasakusalakammapathadhamme’’ti. Gobalībaddañāyena vā ettha attho veditabbo. Indriyadamaneti indriyasaṃvare. Kusalakammapathagghaṇenassa vārittasīlameva gahitanti itarampi saṅgahetvā dassetuṃ saṃyamasseva gahaṇaṃ katanti ‘‘saṃyameti sīlasaṃyame’’ti vuttaṃ. Suci vuccati puggalo yassa dhammassa vasena, taṃ soceyyaṃ, kāyasucaritādi. Etasseva hi vibhāgassa dassanatthaṃ vuttampi cetaṃ puna vuttaṃ, manosoceyyaggahaṇena vā jhānādiuttarimanussadhammānampi saṅgaṇhanatthaṃ soceyyaggahaṇaṃ. Ālayabhūtanti samathavipassanānaṃ adhiṭṭhānabhūtaṃ. Uposathakammanti uposathadivase samādiyitvā samācaritabbaṃ puññakammaṃ uposatho sahacaraṇañāyena. ‘‘Avihiṃsāyāti sattānaṃ aviheṭhanāyā’’ti vadanti, taṃ pana sīlaggahaṇeneva gahitaṃ. Tasmā avihiṃsāyāti karuṇāyāti attho. Avihiṃsāggahaṇeneva cettha appamaññāsāmaññena cattāropi brahmavihārā upacārāvatthā gahitā lakkhaṇahāranayena. Sakalanti anavasesaṃ paripuṇṇaṃ. Evamettha kāmāvacarattabhāvapariyāpannattā lakkhaṇassa taṃsaṃvattanikakāmāvacarakusaladhammā eva pāramitāsaṅgahapuññasambhārabhūtakāyasucaritādīhi dvādasadhā vibhattā eva. Gāthāyaṃ ‘‘sacce’’tiādinā dasadhā saṅgayha dassitā. Esa nayo sesalakkhaṇepi.
અંનુભીતિ ગાથાસુખત્થં અકારં સાનુનાસિકં કત્વા વુત્તં. બ્યઞ્જનાનિ લક્ખણાનિ આચિક્ખન્તીતિ વેયઞ્જનિકા. વિક્ખમ્ભેતબ્બન્તિ પટિબાહિતબ્બં તસ્સાતિ મહાપુરિસસ્સ, તસ્સ વા મહાપુરિસલક્ખણસ્સ. લક્ખણસીસેન ચેત્થ તંસંવત્તનિકપુઞ્ઞસમ્ભારો વુચ્ચતિ.
Aṃnubhīti gāthāsukhatthaṃ akāraṃ sānunāsikaṃ katvā vuttaṃ. Byañjanāni lakkhaṇāni ācikkhantīti veyañjanikā.Vikkhambhetabbanti paṭibāhitabbaṃ tassāti mahāpurisassa, tassa vā mahāpurisalakkhaṇassa. Lakkhaṇasīsena cettha taṃsaṃvattanikapuññasambhāro vuccati.
પાદતલચક્કલક્ખણવણ્ણના
Pādatalacakkalakkhaṇavaṇṇanā
૨૦૪. ભયં નામ ભીતિ, તં પન ઉબ્બિજ્જનાકારેન, ઉત્તસનાકારેન ચ પવત્તિયા દુવિધન્તિ આહ ‘‘ઉબ્બેગભયઞ્ચેવ ઉત્તાસભયઞ્ચા’’તિ. તદુભયમ્પિ ભયં વિભાગેન દસ્સેતું ‘‘તત્થા’’તિઆદિ વુત્તં. અપનૂદિતાતિ યથા ચોરાદયો વિલુપ્પનબન્ધનાદીનિ પરસ્સ ન કરોન્તિ, કતઞ્ચ પચ્ચાહરણાદિના પટિપાકતિકં હોતિ, એવં યથા ચ ચણ્ડહત્થિઆદયો દૂરતો પરિવજ્જિતા હોન્તિ, અપરિવજ્જિતે તસ્સ યથા ઠાને ઠિતેહિ અભિભવો ન હોતિ, એવં અપનૂદિતા. અતિવાહેતીતિ અતિક્કામેતિ. તં ઠાનન્તિ તં સાસઙ્કટ્ઠાનં. અસક્કોન્તાનન્તિ ઉપયોગત્થે સામિવચનં, અસક્કોન્તેતિ અત્થો. અસક્કોન્તાનન્તિ વા અનાદરે સામિવચનં. સહ પરિવારેનાતિ સપરિવારં. તત્થ કિઞ્ચિ દેય્યધમ્મં દેન્તો યદા તસ્સ પરિવારભાવેન અઞ્ઞમ્પિ દેય્યધમ્મં દેતિ, એવં તસ્સ તં દાનમયં પુઞ્ઞં સપરિવારં નામ હોતિ.
204.Bhayaṃ nāma bhīti, taṃ pana ubbijjanākārena, uttasanākārena ca pavattiyā duvidhanti āha ‘‘ubbegabhayañceva uttāsabhayañcā’’ti. Tadubhayampi bhayaṃ vibhāgena dassetuṃ ‘‘tatthā’’tiādi vuttaṃ. Apanūditāti yathā corādayo viluppanabandhanādīni parassa na karonti, katañca paccāharaṇādinā paṭipākatikaṃ hoti, evaṃ yathā ca caṇḍahatthiādayo dūrato parivajjitā honti, aparivajjite tassa yathā ṭhāne ṭhitehi abhibhavo na hoti, evaṃ apanūditā. Ativāhetīti atikkāmeti. Taṃ ṭhānanti taṃ sāsaṅkaṭṭhānaṃ. Asakkontānanti upayogatthe sāmivacanaṃ, asakkonteti attho. Asakkontānanti vā anādare sāmivacanaṃ. Saha parivārenāti saparivāraṃ. Tattha kiñci deyyadhammaṃ dento yadā tassa parivārabhāvena aññampi deyyadhammaṃ deti, evaṃ tassa taṃ dānamayaṃ puññaṃ saparivāraṃ nāma hoti.
તમત્થં વિત્થારેન દસ્સેતું ‘‘તત્થ અન્ન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ યથા દેય્યધમ્મં તસ્સ અન્નદાનસ્સ પરિવારો, એવં તસ્સ સક્કચ્ચકરણં પીતિ દસ્સેન્તો ‘‘અથ ખો’’તિઆદિમાહ. યાગુભત્તં દત્વાવ અદાસીતિ યોજના. એસ નયો ઇતો પરતોપિ. સુત્તં વટ્ટેતીતિ ચીવરસ્સ સિબ્બનસુત્તકં દુવટ્ટતિવટ્ટાદિવસેન વટ્ટિતં અકાસિ. રજનન્તિ અલ્લિઆદિરજનવત્થું. પણ્ડુપલાસન્તિ રજનુપગમેવ પણ્ડુવણ્ણં પલાસં.
Tamatthaṃ vitthārena dassetuṃ ‘‘tattha anna’’ntiādi vuttaṃ. Tattha yathā deyyadhammaṃ tassa annadānassa parivāro, evaṃ tassa sakkaccakaraṇaṃ pīti dassento ‘‘atha kho’’tiādimāha. Yāgubhattaṃ datvāva adāsīti yojanā. Esa nayo ito paratopi. Suttaṃ vaṭṭetīti cīvarassa sibbanasuttakaṃ duvaṭṭativaṭṭādivasena vaṭṭitaṃ akāsi. Rajananti alliādirajanavatthuṃ. Paṇḍupalāsanti rajanupagameva paṇḍuvaṇṇaṃ palāsaṃ.
હેટ્ઠિમાનીતિ અન્નાદીનિ ચત્તારિ. નિસદગ્ગહણેનેવ નિસદપોતોપિ ગહિતો. ચીનપિટ્ઠં સિન્ધુરકચુણ્ણં. કોજવન્તિ ઉદ્દલોમિએકન્તલોમિઆદિકોજવત્થરણ. સુવિભત્તઅન્તરાનીતિ સુટ્ઠુ વિભત્તઅન્તરાનિ, એતેન ચક્કાવયવટ્ઠાનાનં સુપરિચ્છિન્નતં દસ્સેતિ.
Heṭṭhimānīti annādīni cattāri. Nisadaggahaṇeneva nisadapotopi gahito. Cīnapiṭṭhaṃ sindhurakacuṇṇaṃ. Kojavanti uddalomiekantalomiādikojavattharaṇa. Suvibhattaantarānīti suṭṭhu vibhattaantarāni, etena cakkāvayavaṭṭhānānaṃ suparicchinnataṃ dasseti.
લદ્ધાભિસેકા ખત્તિયા અત્તનો વિજિતે વિસવિતાય બ્રાહ્મણાદિકે ચતૂહિ સઙ્ગહવત્થૂહિ રઞ્જેતું સક્કોન્તિ, ન ઇતરાતિ આહ ‘‘રાજાનોતિ અભિસિત્તા’’તિ. રાજતો યથાલદ્ધગામનિગમાદિં ઇસ્સરવતાય ભુઞ્જન્તીતિ ભોજકા, તાદિસો ભોગો એતેસં અત્થિ , તત્થ વા નિયુત્તાતિ ભોગિકા, તે એવ ‘‘ભોગિયા’’તિ વુત્તા. સપરિવારં દાનન્તિ વુત્તનયેન સપરિવારદાનં. જાનાતૂતિ ‘‘સદેવકો લોકો જાનાતૂ’’તિ ઇમિના વિય અધિપ્પાયેન નિબ્બત્તં ચક્કલક્ખણન્તિ લક્ખણસ્સેવ કમ્મસરિક્ખતા દસ્સિતા. એવં સતિ તિકમેવ સિયા, ન ચતુક્કં, તસ્મા ચક્કલક્ખણસ્સ મહાપરિવારતાય ઞાપકનિમિત્તભાવો કમ્મસરિક્ખકં નામ. તેનેવાહ ‘‘સપરિવારં…પે॰… જાનાતૂતિ નિબ્બત્ત’’ન્તિ. ‘‘દીઘાયુકતાય તં નિમિત્ત’’ન્તિ (દી॰ નિ॰ ૩.૨૦૭) ચ વક્ખતિ, તથા ‘‘તં લક્ખણં ભવતિ તદત્થજોતક’’ન્તિ (દી॰ નિ॰ ૩.૨૨૧) ચ. નિસ્સન્દફલં પન પટિપક્ખાભિભવો દટ્ઠબ્બો. તેનેવાહ ગાથાયં ‘‘સત્તુમદ્દનો’’તિ.
Laddhābhisekā khattiyā attano vijite visavitāya brāhmaṇādike catūhi saṅgahavatthūhi rañjetuṃ sakkonti, na itarāti āha ‘‘rājānoti abhisittā’’ti. Rājato yathāladdhagāmanigamādiṃ issaravatāya bhuñjantīti bhojakā, tādiso bhogo etesaṃ atthi , tattha vā niyuttāti bhogikā, te eva ‘‘bhogiyā’’ti vuttā. Saparivāraṃ dānanti vuttanayena saparivāradānaṃ. Jānātūti ‘‘sadevako loko jānātū’’ti iminā viya adhippāyena nibbattaṃ cakkalakkhaṇanti lakkhaṇasseva kammasarikkhatā dassitā. Evaṃ sati tikameva siyā, na catukkaṃ, tasmā cakkalakkhaṇassa mahāparivāratāya ñāpakanimittabhāvo kammasarikkhakaṃ nāma. Tenevāha ‘‘saparivāraṃ…pe… jānātūti nibbatta’’nti. ‘‘Dīghāyukatāya taṃ nimitta’’nti (dī. ni. 3.207) ca vakkhati, tathā ‘‘taṃ lakkhaṇaṃ bhavati tadatthajotaka’’nti (dī. ni. 3.221) ca. Nissandaphalaṃ pana paṭipakkhābhibhavo daṭṭhabbo. Tenevāha gāthāyaṃ ‘‘sattumaddano’’ti.
૨૦૫. એતન્તિ એતં ગાથાબન્ધભૂતં વચનં, તં પનત્થતો ગાથા એવાતિ આહ ‘‘ઇમા તદત્થપરિદીપના ગાથા વુચ્ચન્તી’’તિ.
205.Etanti etaṃ gāthābandhabhūtaṃ vacanaṃ, taṃ panatthato gāthā evāti āha ‘‘imā tadatthaparidīpanā gāthā vuccantī’’ti.
પુરત્થાતિ વા ‘‘પુરે’’તિ વુત્તતોપિ પુબ્બે. યસ્મા મહાપુરિસો ન અતીતાય એકજાતિયં, નાપિ કતિપયજાતીસુ, અથ ખો પુરિમપુરિમતરાસુ તથાવ પટિપન્નો, તસ્મા તત્થ પટિપત્તિં દસ્સેતું ‘‘પુરે પુરત્થા’’તિ વુત્તં. ઇમિસ્સાપિ જાતિયં અતીતકાલવસેન ‘‘પુરેપુરત્થા’’તિ વત્તું લબ્ભાતિ તતો વિસેસનત્થં ‘‘પુરિમાસુ જાતીસૂ’’તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘ઇમિસ્સા’’તિઆદિ. કેચિ ‘‘ઇમિસ્સા જાતિયા પુબ્બે તુસિતદેવલોકે કતકમ્મપટિક્ખેપવચન’’ન્તિ વદન્તિ, તં તેસં મતિમત્તં તત્થ તાદિસસ્સ કતકમ્મસ્સ અભાવતો. અપનૂદનોતિ અપનેતા. અધિમુત્તોતિ યુત્તપયુત્તો.