Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫૫. ભદ્દિયવગ્ગો

    55. Bhaddiyavaggo

    ૧. લકુણ્ડભદ્દિયત્થેરઅપદાનં

    1. Lakuṇḍabhaddiyattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્મેસુ ચક્ખુમા;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    .

    2.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, સેટ્ઠિપુત્તો મહદ્ધનો;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, seṭṭhiputto mahaddhano;

    જઙ્ઘાવિહારં વિચરં, સઙ્ઘારામં અગચ્છહં.

    Jaṅghāvihāraṃ vicaraṃ, saṅghārāmaṃ agacchahaṃ.

    .

    3.

    ‘‘તદા સો લોકપજ્જોતો, ધમ્મં દેસેસિ નાયકો;

    ‘‘Tadā so lokapajjoto, dhammaṃ desesi nāyako;

    મઞ્જુસ્સરાનં પવરં, સાવકં અભિકિત્તયિ.

    Mañjussarānaṃ pavaraṃ, sāvakaṃ abhikittayi.

    .

    4.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતો હુત્વા, કારં કત્વા મહેસિનો;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, kāraṃ katvā mahesino;

    વન્દિત્વા સત્થુનો પાદે, તં ઠાનમભિપત્થયિં.

    Vanditvā satthuno pāde, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    .

    5.

    ‘‘તદા બુદ્ધો વિયાકાસિ, સઙ્ઘમજ્ઝે વિનાયકો;

    ‘‘Tadā buddho viyākāsi, saṅghamajjhe vināyako;

    ‘અનાગતમ્હિ અદ્ધાને, લચ્છસે તં મનોરથં.

    ‘Anāgatamhi addhāne, lacchase taṃ manorathaṃ.

    .

    6.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    .

    7.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ભદ્દિયો નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Bhaddiyo nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    .

    8.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    .

    9.

    ‘‘દ્વેનવુતે ઇતો કપ્પે, ફુસ્સો ઉપ્પજ્જિ નાયકો;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, phusso uppajji nāyako;

    દુરાસદો દુપ્પસહો, સબ્બલોકુત્તમો જિનો.

    Durāsado duppasaho, sabbalokuttamo jino.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘ચરણેન ચ સમ્પન્નો, બ્રહા ઉજુ પતાપવા;

    ‘‘Caraṇena ca sampanno, brahā uju patāpavā;

    હિતેસી સબ્બસત્તાનં 1, બહું મોચેસિ બન્ધના.

    Hitesī sabbasattānaṃ 2, bahuṃ mocesi bandhanā.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘નન્દારામવને તસ્સ, અહોસિં ફુસ્સકોકિલો 3;

    ‘‘Nandārāmavane tassa, ahosiṃ phussakokilo 4;

    ગન્ધકુટિસમાસન્ને, અમ્બરુક્ખે વસામહં.

    Gandhakuṭisamāsanne, ambarukkhe vasāmahaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘તદા પિણ્ડાય ગચ્છન્તં, દક્ખિણેય્યં જિનુત્તમં;

    ‘‘Tadā piṇḍāya gacchantaṃ, dakkhiṇeyyaṃ jinuttamaṃ;

    દિસ્વા ચિત્તં પસાદેત્વા, મઞ્જુનાભિનિકૂજહં 5.

    Disvā cittaṃ pasādetvā, mañjunābhinikūjahaṃ 6.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘રાજુય્યાનં તદા ગન્ત્વા, સુપક્કં કનકત્તચં;

    ‘‘Rājuyyānaṃ tadā gantvā, supakkaṃ kanakattacaṃ;

    અમ્બપિણ્ડં ગહેત્વાન, સમ્બુદ્ધસ્સોપનામયિં.

    Ambapiṇḍaṃ gahetvāna, sambuddhassopanāmayiṃ.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘તદા મે ચિત્તમઞ્ઞાય, મહાકારુણિકો જિનો;

    ‘‘Tadā me cittamaññāya, mahākāruṇiko jino;

    ઉપટ્ઠાકસ્સ હત્થતો, પત્તં પગ્ગણ્હિ નાયકો.

    Upaṭṭhākassa hatthato, pattaṃ paggaṇhi nāyako.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘અદાસિં હટ્ઠચિત્તોહં 7, અમ્બપિણ્ડં મહામુને;

    ‘‘Adāsiṃ haṭṭhacittohaṃ 8, ambapiṇḍaṃ mahāmune;

    પત્તે પક્ખિપ્પ પક્ખેહિ, પઞ્જલિં 9 કત્વાન મઞ્જુના.

    Patte pakkhippa pakkhehi, pañjaliṃ 10 katvāna mañjunā.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘સરેન રજનીયેન, સવનીયેન વગ્ગુના;

    ‘‘Sarena rajanīyena, savanīyena vaggunā;

    વસ્સન્તો બુદ્ધપૂજત્થં, નીળં 11 ગન્ત્વા નિપજ્જહં.

    Vassanto buddhapūjatthaṃ, nīḷaṃ 12 gantvā nipajjahaṃ.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘તદા મુદિતચિત્તં મં, બુદ્ધપેમગતાસયં;

    ‘‘Tadā muditacittaṃ maṃ, buddhapemagatāsayaṃ;

    સકુણગ્ઘિ ઉપાગન્ત્વા, ઘાતયી દુટ્ઠમાનસો.

    Sakuṇagghi upāgantvā, ghātayī duṭṭhamānaso.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘તતો ચુતોહં તુસિતે, અનુભોત્વા મહાસુખં;

    ‘‘Tato cutohaṃ tusite, anubhotvā mahāsukhaṃ;

    મનુસ્સયોનિમાગચ્છિં, તસ્સ કમ્મસ્સ વાહસા.

    Manussayonimāgacchiṃ, tassa kammassa vāhasā.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘સાસનં જોતયિત્વા સો, અભિભુય્ય કુતિત્થિયે;

    ‘‘Sāsanaṃ jotayitvā so, abhibhuyya kutitthiye;

    વિનયિત્વાન વેનેય્યે, નિબ્બુતો સો સસાવકો.

    Vinayitvāna veneyye, nibbuto so sasāvako.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘નિબ્બુતે તમ્હિ લોકગ્ગે, પસન્ના જનતા બહૂ;

    ‘‘Nibbute tamhi lokagge, pasannā janatā bahū;

    પૂજનત્થાય બુદ્ધસ્સ, થૂપં કુબ્બન્તિ સત્થુનો.

    Pūjanatthāya buddhassa, thūpaṃ kubbanti satthuno.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘‘સત્તયોજનિકં થૂપં, સત્તરતનભૂસિતં;

    ‘‘‘Sattayojanikaṃ thūpaṃ, sattaratanabhūsitaṃ;

    કરિસ્સામ મહેસિસ્સ’, ઇચ્ચેવં મન્તયન્તિ તે.

    Karissāma mahesissa’, iccevaṃ mantayanti te.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘કિકિનો કાસિરાજસ્સ, તદા સેનાય નાયકો;

    ‘‘Kikino kāsirājassa, tadā senāya nāyako;

    હુત્વાહં અપ્પમાણસ્સ, પમાણં ચેતિયે વદિં.

    Hutvāhaṃ appamāṇassa, pamāṇaṃ cetiye vadiṃ.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘તદા તે મમ વાક્યેન, ચેતિયં યોજનુગ્ગતં;

    ‘‘Tadā te mama vākyena, cetiyaṃ yojanuggataṃ;

    અકંસુ નરવીરસ્સ, નાનારતનભૂસિતં.

    Akaṃsu naravīrassa, nānāratanabhūsitaṃ.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, જાતો સેટ્ઠિકુલે અહં;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jāto seṭṭhikule ahaṃ;

    સાવત્થિયં પુરવરે, ઇદ્ધે ફીતે મહદ્ધને.

    Sāvatthiyaṃ puravare, iddhe phīte mahaddhane.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘પુરપ્પવેસે સુગતં, દિસ્વા વિમ્હિતમાનસો;

    ‘‘Purappavese sugataṃ, disvā vimhitamānaso;

    પબ્બજિત્વાન ન ચિરં, અરહત્તમપાપુણિં.

    Pabbajitvāna na ciraṃ, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘ચેતિયસ્સ પમાણં યં, અકરિં તેન કમ્મુના;

    ‘‘Cetiyassa pamāṇaṃ yaṃ, akariṃ tena kammunā;

    લકુણ્ડકસરીરોહં, જાતો પરિભવારહો.

    Lakuṇḍakasarīrohaṃ, jāto paribhavāraho.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘સરેન મધુરેનાહં, પૂજિત્વા ઇસિસત્તમં;

    ‘‘Sarena madhurenāhaṃ, pūjitvā isisattamaṃ;

    મઞ્જુસ્સરાનં ભિક્ખૂનં, અગ્ગત્તમનુપાપુણિં.

    Mañjussarānaṃ bhikkhūnaṃ, aggattamanupāpuṇiṃ.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘ફલદાનેન બુદ્ધસ્સ, ગુણાનુસ્સરણેન ચ;

    ‘‘Phaladānena buddhassa, guṇānussaraṇena ca;

    સામઞ્ઞફલસમ્પન્નો, વિહરામિ અનાસવો.

    Sāmaññaphalasampanno, viharāmi anāsavo.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, buddhaseṭṭhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા લકુણ્ડભદ્દિયો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā lakuṇḍabhaddiyo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    લકુણ્ડભદ્દિયત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Lakuṇḍabhaddiyattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સબ્બપાણીનં (સી॰)
    2. sabbapāṇīnaṃ (sī.)
    3. પુસ્સકોકિલો (સી॰ સ્યા॰)
    4. pussakokilo (sī. syā.)
    5. મઞ્જુનાદેન કૂજહં (સી॰ પી॰)
    6. mañjunādena kūjahaṃ (sī. pī.)
    7. તુટ્ઠચિત્તોહં (સી॰)
    8. tuṭṭhacittohaṃ (sī.)
    9. પક્ખેહઞ્જલિં (સી॰)
    10. pakkhehañjaliṃ (sī.)
    11. નિદ્દં (સ્યા॰ પી॰)
    12. niddaṃ (syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. લકુણ્ડકભદ્દિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Lakuṇḍakabhaddiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact