Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૭. લસુણદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    7. Lasuṇadāyakattheraapadānavaṇṇanā

    હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિકં આયસ્મતો લસુણદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. એસોપાયસ્મા પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્તો ઘરાવાસે આદીનવં દિસ્વા ગેહં પહાય તાપસપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તં નિસ્સાય વને વસન્તો બહૂનિ લસુણાનિ રોપેત્વા તદેવ વનમૂલફલઞ્ચ ખાદન્તો વિહાસિ. સો બહૂનિ લસુણાનિ કાજેનાદાય મનુસ્સપથં આહરિત્વા પસન્નો દાનં દત્વા બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ભેસજ્જત્થાય દત્વા ગચ્છતિ. એવં સો યાવજીવં પુઞ્ઞાનિ કત્વા તેનેવ પુઞ્ઞબલેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઉભયસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા કમેન ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે ઉપ્પન્નો પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા નચિરસ્સેવ અરહત્તં પત્તો પુબ્બકમ્મવસેન લસુણદાયકત્થેરોતિ પાકટો.

    Himavantassāvidūretiādikaṃ āyasmato lasuṇadāyakattherassa apadānaṃ. Esopāyasmā purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto gharāvāse ādīnavaṃ disvā gehaṃ pahāya tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā himavantaṃ nissāya vane vasanto bahūni lasuṇāni ropetvā tadeva vanamūlaphalañca khādanto vihāsi. So bahūni lasuṇāni kājenādāya manussapathaṃ āharitvā pasanno dānaṃ datvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa bhesajjatthāya datvā gacchati. Evaṃ so yāvajīvaṃ puññāni katvā teneva puññabalena devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiṃ anubhavitvā kamena imasmiṃ buddhuppāde uppanno paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā nacirasseva arahattaṃ patto pubbakammavasena lasuṇadāyakattheroti pākaṭo.

    ૮૯. અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિમાહ. તત્થ હિમાલયપબ્બતસ્સ પરિયોસાને મનુસ્સાનં સઞ્ચરણટ્ઠાને યદા વિપસ્સી ભગવા ઉદપાદિ, તદા અહં તાપસો અહોસિન્તિ સમ્બન્ધો. લસુણં ઉપજીવામીતિ રત્તલસુણં રોપેત્વા તદેવ ગોચરં કત્વા જીવિકં કપ્પેમીતિ અત્થો. તેન વુત્તં ‘‘લસુણં મય્હભોજન’’ન્તિ.

    89. Attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento himavantassāvidūretiādimāha. Tattha himālayapabbatassa pariyosāne manussānaṃ sañcaraṇaṭṭhāne yadā vipassī bhagavā udapādi, tadā ahaṃ tāpaso ahosinti sambandho. Lasuṇaṃ upajīvāmīti rattalasuṇaṃ ropetvā tadeva gocaraṃ katvā jīvikaṃ kappemīti attho. Tena vuttaṃ ‘‘lasuṇaṃ mayhabhojana’’nti.

    ૯૦. ખારિયો પૂરયિત્વાનાતિ તાપસભાજનાનિ લસુણેન પૂરયિત્વા કાજેનાદાય સઙ્ઘારામં સઙ્ઘસ્સ વસનટ્ઠાનં હેમન્તાદીસુ તીસુ કાલેસુ સઙ્ઘસ્સ ચતૂહિ ઇરિયાપથેહિ વસનવિહારં અગચ્છિં અગમાસિન્તિ અત્થો. હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેનાતિ અહં સન્તુટ્ઠો સોમનસ્સયુત્તચિત્તેન સઙ્ઘસ્સ લસુણં અદાસિન્તિ અત્થો.

    90.Khāriyo pūrayitvānāti tāpasabhājanāni lasuṇena pūrayitvā kājenādāya saṅghārāmaṃ saṅghassa vasanaṭṭhānaṃ hemantādīsu tīsu kālesu saṅghassa catūhi iriyāpathehi vasanavihāraṃ agacchiṃ agamāsinti attho. Haṭṭho haṭṭhena cittenāti ahaṃ santuṭṭho somanassayuttacittena saṅghassa lasuṇaṃ adāsinti attho.

    ૯૧. વિપસ્સિસ્સ…પે॰… નિરતસ્સહન્તિ નરાનં અગ્ગસ્સ સેટ્ઠસ્સ અસ્સ વિપસ્સિસ્સ ભગવતો સાસને નિરતો નિસ્સેસેન રતો અહન્તિ સમ્બન્ધો. સઙ્ઘસ્સ…પે॰… મોદહન્તિ અહં સઙ્ઘસ્સ લસુણદાનં દત્વા સગ્ગમ્હિ સુટ્ઠુ અગ્ગસ્મિં દેવલોકે આયુકપ્પં દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવમાનો મોદિં, સન્તુટ્ઠો ભવામીતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    91.Vipassissa…pe…niratassahanti narānaṃ aggassa seṭṭhassa assa vipassissa bhagavato sāsane nirato nissesena rato ahanti sambandho. Saṅghassa…pe… modahanti ahaṃ saṅghassa lasuṇadānaṃ datvā saggamhi suṭṭhu aggasmiṃ devaloke āyukappaṃ dibbasampattiṃ anubhavamāno modiṃ, santuṭṭho bhavāmīti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.

    લસુણદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Lasuṇadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૭. લસુણદાયકત્થેરઅપદાનં • 7. Lasuṇadāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact