Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૧૪] ૪. લોહકુમ્ભિજાતકવણ્ણના
[314] 4. Lohakumbhijātakavaṇṇanā
દુજ્જીવિતમજીવિમ્હાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો કોસલરાજાનં આરબ્ભ કથેસિ. તદા કિર કોસલરાજા રત્તિભાગે ચતુન્નં નેરયિકસત્તાનં સદ્દં સુણિ. એકો દુ-કારમેવ ભણિ, એકો સ-કારં, એકો ન-કારં, એકો સો-કારમેવાતિ. તે કિર અતીતભવે સાવત્થિયંયેવ પારદારિકા રાજપુત્તા અહેસું. તે પરેસં રક્ખિતગોપિતમાતુગામેસુ અપરજ્ઝિત્વા ચિત્તકેળિં કીળન્તા બહું પાપકમ્મં કત્વા મરણચક્કેન છિન્ના સાવત્થિસામન્તે ચતૂસુ લોહકુમ્ભીસુ નિબ્બત્તા સટ્ઠિ વસ્સસહસ્સાનિ તત્થ પચ્ચિત્વા ઉગ્ગતા લોહકુમ્ભિમુખવટ્ટિં દિસ્વા ‘‘કદા નુ ખો ઇમમ્હા દુક્ખા મુચ્ચિસ્સામા’’તિ ચત્તારોપિ મહન્તેન સદ્દેન અનુપટિપાટિયા વિરવિંસુ. રાજા તેસં સદ્દં સુત્વા મરણભયતજ્જિતો નિસિન્નકોવ અરુણં ઉટ્ઠાપેસિ.
Dujjīvitamajīvimhāti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarājānaṃ ārabbha kathesi. Tadā kira kosalarājā rattibhāge catunnaṃ nerayikasattānaṃ saddaṃ suṇi. Eko du-kārameva bhaṇi, eko sa-kāraṃ, eko na-kāraṃ, eko so-kāramevāti. Te kira atītabhave sāvatthiyaṃyeva pāradārikā rājaputtā ahesuṃ. Te paresaṃ rakkhitagopitamātugāmesu aparajjhitvā cittakeḷiṃ kīḷantā bahuṃ pāpakammaṃ katvā maraṇacakkena chinnā sāvatthisāmante catūsu lohakumbhīsu nibbattā saṭṭhi vassasahassāni tattha paccitvā uggatā lohakumbhimukhavaṭṭiṃ disvā ‘‘kadā nu kho imamhā dukkhā muccissāmā’’ti cattāropi mahantena saddena anupaṭipāṭiyā viraviṃsu. Rājā tesaṃ saddaṃ sutvā maraṇabhayatajjito nisinnakova aruṇaṃ uṭṭhāpesi.
અરુણુગ્ગમનવેલાય બ્રાહ્મણા આગન્ત્વા રાજાનં સુખસયિતં પુચ્છિંસુ. રાજા ‘‘કુતો મે આચરિયા સુખસયિતં, અજ્જાહં એવરૂપે ચત્તારો ભિંસનકસદ્દે સુણિ’’ન્તિ. બ્રાહ્મણા હત્થે વિધુનિંસુ. ‘‘કિં આચરિયા’’તિ? ‘‘સાહસિકસદ્દા, મહારાજા’’તિ. ‘‘સપટિકમ્મા અપ્પટિકમ્મા’’તિ? ‘‘કામં અપ્પટિકમ્મા, મયં પન સુસિક્ખિતા, મહારાજા’’તિ. ‘‘કિં કત્વા પટિબાહિસ્સથા’’તિ? ‘‘મહારાજ, પટિકમ્મં મહન્તં ન સક્કા કાતું, મયં પન સબ્બચતુક્કં યઞ્ઞં યજિત્વા હારેસ્સામા’’તિ. ‘‘તેન હિ ખિપ્પં ચત્તારો હત્થી ચત્તારો અસ્સે ચત્તારો ઉસભે ચત્તારો મનુસ્સેતિ લટુકિકસકુણિકા આદિં કત્વા ચત્તારો ચત્તારો પાણે ગહેત્વા સબ્બચતુક્કયઞ્ઞં યજિત્વા મમ સોત્થિભાવં કરોથા’’તિ. ‘‘સાધુ, મહારાજા’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા યેનત્થો, તં ગહેત્વા યઞ્ઞાવાટં પચ્ચુપટ્ઠપેસું, બહુપાણે થૂણૂપનીતે કત્વા ઠપેસું. ‘‘બહું મચ્છમંસં ખાદિસ્સામ, બહું ધનં લભિસ્સામા’’તિ ઉસ્સાહપ્પત્તા હુત્વા ‘‘ઇદં લદ્ધું વટ્ટતિ, ઇદં લદ્ધું વટ્ટતિ, દેવા’’તિ અપરાપરં ચરન્તિ.
Aruṇuggamanavelāya brāhmaṇā āgantvā rājānaṃ sukhasayitaṃ pucchiṃsu. Rājā ‘‘kuto me ācariyā sukhasayitaṃ, ajjāhaṃ evarūpe cattāro bhiṃsanakasadde suṇi’’nti. Brāhmaṇā hatthe vidhuniṃsu. ‘‘Kiṃ ācariyā’’ti? ‘‘Sāhasikasaddā, mahārājā’’ti. ‘‘Sapaṭikammā appaṭikammā’’ti? ‘‘Kāmaṃ appaṭikammā, mayaṃ pana susikkhitā, mahārājā’’ti. ‘‘Kiṃ katvā paṭibāhissathā’’ti? ‘‘Mahārāja, paṭikammaṃ mahantaṃ na sakkā kātuṃ, mayaṃ pana sabbacatukkaṃ yaññaṃ yajitvā hāressāmā’’ti. ‘‘Tena hi khippaṃ cattāro hatthī cattāro asse cattāro usabhe cattāro manusseti laṭukikasakuṇikā ādiṃ katvā cattāro cattāro pāṇe gahetvā sabbacatukkayaññaṃ yajitvā mama sotthibhāvaṃ karothā’’ti. ‘‘Sādhu, mahārājā’’ti sampaṭicchitvā yenattho, taṃ gahetvā yaññāvāṭaṃ paccupaṭṭhapesuṃ, bahupāṇe thūṇūpanīte katvā ṭhapesuṃ. ‘‘Bahuṃ macchamaṃsaṃ khādissāma, bahuṃ dhanaṃ labhissāmā’’ti ussāhappattā hutvā ‘‘idaṃ laddhuṃ vaṭṭati, idaṃ laddhuṃ vaṭṭati, devā’’ti aparāparaṃ caranti.
મલ્લિકા દેવી રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કિં નુ ખો, મહારાજ, બ્રાહ્મણા અતિવિય ઉસ્સાહયન્તા વિચરન્તી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘દેવિ કિં તુય્હિમિના, ત્વં અત્તનો યસેનેવ મત્તા પમત્તા, દુક્ખં પન અમ્હાકમેવ ન જાનાસી’’તિ? ‘‘કિં , મહારાજા’’તિ. ‘‘દેવિ, અહં એવરૂપં નામ અસોતબ્બં સુણિં, તતો ઇમેસં સદ્દાનં સુતત્તા ‘‘કિં ભવિસ્સતી’’તિ બ્રાહ્મણે પુચ્છિં, બ્રાહ્મણા ‘‘તુમ્હાકં મહારાજ રજ્જસ્સ વા ભોગાનં વા જીવિતસ્સ વા અન્તરાયો પઞ્ઞાયતિ, સબ્બચતુક્કેન યઞ્ઞં યજિત્વા સોત્થિભાવં કરિસ્સામા’’તિ વદિંસુ, તે મય્હં વચનં ગહેત્વા યઞ્ઞાવાટં કત્વા યેન યેનત્થો, તસ્સ તસ્સ કારણા આગચ્છન્તી’’તિ. ‘‘કિં પન દેવ, ઇમેસં સદ્દાનં નિપ્ફત્તિં સદેવકે લોકે અગ્ગબ્રાહ્મણં પુચ્છિત્થા’’તિ? ‘‘કો એસ દેવિ, સદેવકે લોકે અગ્ગબ્રાહ્મણો નામા’’તિ? ‘‘મહાગોતમો સમ્માસમ્બુદ્ધો’’તિ. ‘‘દેવિ, સમ્માસમ્બુદ્ધો મે ન પુચ્છિતો’’તિ? ‘‘તેન હિ ગન્ત્વા પુચ્છથા’’તિ.
Mallikā devī rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ nu kho, mahārāja, brāhmaṇā ativiya ussāhayantā vicarantī’’ti pucchi. ‘‘Devi kiṃ tuyhiminā, tvaṃ attano yaseneva mattā pamattā, dukkhaṃ pana amhākameva na jānāsī’’ti? ‘‘Kiṃ , mahārājā’’ti. ‘‘Devi, ahaṃ evarūpaṃ nāma asotabbaṃ suṇiṃ, tato imesaṃ saddānaṃ sutattā ‘‘kiṃ bhavissatī’’ti brāhmaṇe pucchiṃ, brāhmaṇā ‘‘tumhākaṃ mahārāja rajjassa vā bhogānaṃ vā jīvitassa vā antarāyo paññāyati, sabbacatukkena yaññaṃ yajitvā sotthibhāvaṃ karissāmā’’ti vadiṃsu, te mayhaṃ vacanaṃ gahetvā yaññāvāṭaṃ katvā yena yenattho, tassa tassa kāraṇā āgacchantī’’ti. ‘‘Kiṃ pana deva, imesaṃ saddānaṃ nipphattiṃ sadevake loke aggabrāhmaṇaṃ pucchitthā’’ti? ‘‘Ko esa devi, sadevake loke aggabrāhmaṇo nāmā’’ti? ‘‘Mahāgotamo sammāsambuddho’’ti. ‘‘Devi, sammāsambuddho me na pucchito’’ti? ‘‘Tena hi gantvā pucchathā’’ti.
રાજા તસ્સા વચનં ગહેત્વા ભુત્તપાતરાસો રથવરમારુય્હ જેતવનં ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા પુચ્છિ ‘‘અહં, ભન્તે, રત્તિભાગે ચત્તારો સદ્દે સુત્વા બ્રાહ્મણે પુચ્છિં, તે ‘સબ્બચતુક્કયઞ્ઞં યજિત્વા સોત્થિં કરિસ્સામા’તિ વત્વા યઞ્ઞાવાટે કમ્મં કરોન્તિ, તેસં સદ્દાનં સુતત્તા મય્હં કિં ભવિસ્સતી’’તિ. ‘‘ન કિઞ્ચિ, મહારાજ, નેરયિકસત્તા દુક્ખમનુભવન્તા એવં વિરવિંસુ, ન ઇમે સદ્દા ઇદાનિ તયા એવ સુતા, પોરાણકરાજૂહિપિ સુતાયેવ, તેપિ બ્રાહ્મણે પુચ્છિત્વા પસુઘાતયઞ્ઞં કત્તુકામા હુત્વા પણ્ડિતાનં કથં સુત્વા ન કરિંસુ, પણ્ડિતા તેસં સદ્દાનં અન્તરં કથેત્વા મહાજનં વિસ્સજ્જાપેત્વા સોત્થિમકંસૂ’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Rājā tassā vacanaṃ gahetvā bhuttapātarāso rathavaramāruyha jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā pucchi ‘‘ahaṃ, bhante, rattibhāge cattāro sadde sutvā brāhmaṇe pucchiṃ, te ‘sabbacatukkayaññaṃ yajitvā sotthiṃ karissāmā’ti vatvā yaññāvāṭe kammaṃ karonti, tesaṃ saddānaṃ sutattā mayhaṃ kiṃ bhavissatī’’ti. ‘‘Na kiñci, mahārāja, nerayikasattā dukkhamanubhavantā evaṃ viraviṃsu, na ime saddā idāni tayā eva sutā, porāṇakarājūhipi sutāyeva, tepi brāhmaṇe pucchitvā pasughātayaññaṃ kattukāmā hutvā paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā na kariṃsu, paṇḍitā tesaṃ saddānaṃ antaraṃ kathetvā mahājanaṃ vissajjāpetvā sotthimakaṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અઞ્ઞતરસ્મિં કાસિગામે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો કામેસુ આદીનવં દિસ્વા કામે પહાય ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ ઉપ્પાદેત્વા ઝાનકીળં કીળન્તો હિમવન્તે રમણીયે વનસણ્ડે વસતિ. તદા બારાણસિરાજા ચતુન્નં નેરયિકાનં ઇમેવ ચત્તારો સદ્દે સુત્વા ભીતતસિતો ઇમિનાવ નિયામેન બ્રાહ્મણેહિ ‘‘તિણ્ણં અન્તરાયાનં અઞ્ઞતરો ભવિસ્સતિ, સબ્બચતુક્કયઞ્ઞેન તં વૂપસમેસ્સામા’’તિ વુત્તે સમ્પટિચ્છિ. પુરોહિતો બ્રાહ્મણેહિ સદ્ધિં યઞ્ઞાવાટં પચ્ચુપટ્ઠાપેસિ, મહાજનો થૂણૂપનીતો અહોસિ. તદા બોધિસત્તો મેત્તાભાવનં પુરેચારિકં કત્વા દિબ્બચક્ખુના લોકં ઓલોકેન્તો ઇમં કારણં દિસ્વા ‘‘અજ્જ, મયા ગન્તું વટ્ટતિ, મહાજનસ્સ સોત્થિ ભવિસ્સતી’’તિ ઇદ્ધિબલેન વેહાસં ઉપ્પતિત્વા બારાણસિરઞ્ઞો ઉય્યાને ઓતરિત્વા મઙ્ગલસિલાપટ્ટે કઞ્ચનરૂપકં વિય નિસીદિ. તદા પુરોહિતસ્સ જેટ્ઠન્તેવાસિકો આચરિયં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘નનુ, આચરિય, અમ્હાકં વેદેસુ પરં મારેત્વા સોત્થિકરણં નામ નત્થી’’તિ આહ. પુરોહિતો ‘‘ત્વં રાજધનં રક્ખસિ, બહું મચ્છમંસં ખાદિસ્સામ, ધનં લભિસ્સામ, તુણ્હી હોહી’’તિ તં પટિબાહિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto aññatarasmiṃ kāsigāme brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto kāmesu ādīnavaṃ disvā kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca uppādetvā jhānakīḷaṃ kīḷanto himavante ramaṇīye vanasaṇḍe vasati. Tadā bārāṇasirājā catunnaṃ nerayikānaṃ imeva cattāro sadde sutvā bhītatasito imināva niyāmena brāhmaṇehi ‘‘tiṇṇaṃ antarāyānaṃ aññataro bhavissati, sabbacatukkayaññena taṃ vūpasamessāmā’’ti vutte sampaṭicchi. Purohito brāhmaṇehi saddhiṃ yaññāvāṭaṃ paccupaṭṭhāpesi, mahājano thūṇūpanīto ahosi. Tadā bodhisatto mettābhāvanaṃ purecārikaṃ katvā dibbacakkhunā lokaṃ olokento imaṃ kāraṇaṃ disvā ‘‘ajja, mayā gantuṃ vaṭṭati, mahājanassa sotthi bhavissatī’’ti iddhibalena vehāsaṃ uppatitvā bārāṇasirañño uyyāne otaritvā maṅgalasilāpaṭṭe kañcanarūpakaṃ viya nisīdi. Tadā purohitassa jeṭṭhantevāsiko ācariyaṃ upasaṅkamitvā ‘‘nanu, ācariya, amhākaṃ vedesu paraṃ māretvā sotthikaraṇaṃ nāma natthī’’ti āha. Purohito ‘‘tvaṃ rājadhanaṃ rakkhasi, bahuṃ macchamaṃsaṃ khādissāma, dhanaṃ labhissāma, tuṇhī hohī’’ti taṃ paṭibāhi.
સો ‘‘નાહં એત્થ સહાયો ભવિસ્સામી’’તિ નિક્ખમિત્વા રાજુય્યાનં ગન્ત્વા બોધિસત્તં દિસ્વા વન્દિત્વા કતપટિસન્થારો એકમન્તં નિસીદિ. બોધિસત્તો ‘‘કિં, માણવ, રાજા ધમ્મેન રજ્જં કારેતી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ભન્તે, રાજા ધમ્મેન રજ્જં કારેતિ, રત્તિભાગે પન ચત્તારો સદ્દે સુત્વા બ્રાહ્મણે પુચ્છિ. બ્રાહ્મણા ‘સબ્બચતુક્કયઞ્ઞં યજિત્વા સોત્થિં કરિસ્સામા’’’તિ વદિંસુ. રાજા પસુઘાતકમ્મં કત્વા અત્તનો સોત્થિં કાતુકામો મહાજનો થૂણૂપનીતો, ‘‘કિં નુ ખો, ભન્તે, તુમ્હાદિસાનં સીલવન્તાનં તેસં સદ્દાનં નિપ્ફત્તિં વત્વા મહાજનં મરણમુખા મોચેતું વટ્ટતી’’તિ. ‘‘માણવ, રાજા અમ્હે ન જાનાતિ, મયમ્પિ તં ન જાનામ, ઇમેસં પન સદ્દાનં નિપ્ફત્તિં જાનામ, સચે રાજા અમ્હે ઉપસઙ્કમિત્વા પુચ્છેય્ય, રાજાનં નિક્કઙ્ખં કત્વા કથેસ્સામા’’તિ. ‘‘તેન હિ, ભન્તે, મુહુત્તં ઇધેવ હોથ, અહં રાજાનં આનેસ્સામી’’તિ. ‘‘સાધુ, માણવા’’તિ. સો ગન્ત્વા રઞ્ઞો તમત્થં આરોચેત્વા રાજાનં આનેસિ.
So ‘‘nāhaṃ ettha sahāyo bhavissāmī’’ti nikkhamitvā rājuyyānaṃ gantvā bodhisattaṃ disvā vanditvā katapaṭisanthāro ekamantaṃ nisīdi. Bodhisatto ‘‘kiṃ, māṇava, rājā dhammena rajjaṃ kāretī’’ti pucchi. ‘‘Bhante, rājā dhammena rajjaṃ kāreti, rattibhāge pana cattāro sadde sutvā brāhmaṇe pucchi. Brāhmaṇā ‘sabbacatukkayaññaṃ yajitvā sotthiṃ karissāmā’’’ti vadiṃsu. Rājā pasughātakammaṃ katvā attano sotthiṃ kātukāmo mahājano thūṇūpanīto, ‘‘kiṃ nu kho, bhante, tumhādisānaṃ sīlavantānaṃ tesaṃ saddānaṃ nipphattiṃ vatvā mahājanaṃ maraṇamukhā mocetuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Māṇava, rājā amhe na jānāti, mayampi taṃ na jānāma, imesaṃ pana saddānaṃ nipphattiṃ jānāma, sace rājā amhe upasaṅkamitvā puccheyya, rājānaṃ nikkaṅkhaṃ katvā kathessāmā’’ti. ‘‘Tena hi, bhante, muhuttaṃ idheva hotha, ahaṃ rājānaṃ ānessāmī’’ti. ‘‘Sādhu, māṇavā’’ti. So gantvā rañño tamatthaṃ ārocetvā rājānaṃ ānesi.
અથ રાજા બોધિસત્તં વન્દિત્વા એકમન્તં નિસિન્નો પુચ્છિ ‘‘સચ્ચં કિર તુમ્હે મયા સુતસદ્દાનં નિપ્ફત્તિં જાનાથા’’તિ? ‘‘આમ, મહારાજા’’તિ. ‘‘કથેથ, ભન્તે’’તિ. ‘‘મહારાજ, એતે પુરિમભવે પરેસં રક્ખિતગોપિતેસુ દારેસુ ચારિત્તં આપજ્જિત્વા બારાણસિસામન્તે ચતૂસુ લોહકુમ્ભીસુ નિબ્બત્તા પક્કુથિતે ખારલોહોદકે ફેણુદ્દેહકં પચ્ચમાના તિંસ વસ્સસહસ્સાનિ અધો ગન્ત્વા કુમ્ભિતલં આહચ્ચ ઉદ્ધં આરોહન્તા તિંસવસ્સસહસ્સેનેવ કાલેન કુમ્ભિમુખં દિસ્વા બહિ ઓલોકેત્વા ચત્તારો જના ચતસ્સો ગાથા પરિપુણ્ણં કત્વા વત્તુકામાપિ તથા કાતું અસક્કોન્તા એકેકમેવ અક્ખરં વત્વા પુન લોહકુમ્ભીસુયેવ નિમુગ્ગા. તેસુ દુ-કારં વત્વા નિમુગ્ગસત્તો એવં વત્તુકામો અહોસિ –
Atha rājā bodhisattaṃ vanditvā ekamantaṃ nisinno pucchi ‘‘saccaṃ kira tumhe mayā sutasaddānaṃ nipphattiṃ jānāthā’’ti? ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Kathetha, bhante’’ti. ‘‘Mahārāja, ete purimabhave paresaṃ rakkhitagopitesu dāresu cārittaṃ āpajjitvā bārāṇasisāmante catūsu lohakumbhīsu nibbattā pakkuthite khāralohodake pheṇuddehakaṃ paccamānā tiṃsa vassasahassāni adho gantvā kumbhitalaṃ āhacca uddhaṃ ārohantā tiṃsavassasahasseneva kālena kumbhimukhaṃ disvā bahi oloketvā cattāro janā catasso gāthā paripuṇṇaṃ katvā vattukāmāpi tathā kātuṃ asakkontā ekekameva akkharaṃ vatvā puna lohakumbhīsuyeva nimuggā. Tesu du-kāraṃ vatvā nimuggasatto evaṃ vattukāmo ahosi –
૫૩.
53.
‘દુજ્જીવિતમજીવિમ્હ , યે સન્તે ન દદમ્હસે;
‘Dujjīvitamajīvimha , ye sante na dadamhase;
વિજ્જમાનેસુ ભોગેસુ, દીપં નાકમ્હ અત્તનો’તિ. –
Vijjamānesu bhogesu, dīpaṃ nākamha attano’ti. –
તં ગાથં પરિપુણ્ણં કાતું નાસક્ખી’’તિ વત્વા બોધિસત્તો અત્તનો ઞાણેન તં ગાથં પરિપુણ્ણં કત્વા કથેસિ. સેસાસુપિ એસેવ નયો.
Taṃ gāthaṃ paripuṇṇaṃ kātuṃ nāsakkhī’’ti vatvā bodhisatto attano ñāṇena taṃ gāthaṃ paripuṇṇaṃ katvā kathesi. Sesāsupi eseva nayo.
તેસુ સ-કારં વત્વા વત્તુકામસ્સ અયં ગાથા –
Tesu sa-kāraṃ vatvā vattukāmassa ayaṃ gāthā –
૫૪.
54.
‘‘સટ્ઠિ વસ્સસહસ્સાનિ, પરિપુણ્ણાનિ સબ્બસો;
‘‘Saṭṭhi vassasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;
નિરયે પચ્ચમાનાનં, કદા અન્તો ભવિસ્સતી’’તિ.
Niraye paccamānānaṃ, kadā anto bhavissatī’’ti.
ન-કારં વત્વા વત્તુકામસ્સ અયં ગાથા –
Na-kāraṃ vatvā vattukāmassa ayaṃ gāthā –
૫૫.
55.
‘‘નત્થિ અન્તો કુતો અન્તો, ન અન્તો પટિદિસ્સતિ;
‘‘Natthi anto kuto anto, na anto paṭidissati;
તદા હિ પકતં પાપં, મમ તુય્હઞ્ચ મારિસા’’તિ.
Tadā hi pakataṃ pāpaṃ, mama tuyhañca mārisā’’ti.
સો-કારં વત્વા વત્તુકામસ્સ અયં ગાથા –
So-kāraṃ vatvā vattukāmassa ayaṃ gāthā –
૫૬.
56.
‘‘સોહં નૂન ઇતો ગન્ત્વા, યોનિં લદ્ધાન માનુસિં;
‘‘Sohaṃ nūna ito gantvā, yoniṃ laddhāna mānusiṃ;
વદઞ્ઞૂ સીલસમ્પન્નો, કાહામિ કુસલં બહુ’’ન્તિ.
Vadaññū sīlasampanno, kāhāmi kusalaṃ bahu’’nti.
તત્થ દુજ્જીવિતન્તિ તીણિ દુચ્ચરિતાનિ ચરન્તો દુજ્જીવિતં લામકજીવિતં જીવતિ નામ, સોપિ તદેવ સન્ધાયાહ ‘‘દુજ્જીવિતમજીવિમ્હા’’તિ. યે સન્તે ન દદમ્હસેતિ યે મયં દેય્યધમ્મે ચ પટિગ્ગાહકે ચ સંવિજ્જમાનેયેવ ન દાનં દદિમ્હ. દીપં નાકમ્હ અત્તનોતિ અત્તનો પતિટ્ઠં ન કરિમ્હ. પરિપુણ્ણાનીતિ અનૂનાનિ અનધિકાનિ. સબ્બસોતિ સબ્બાકારેન. પચ્ચમાનાનન્તિ અમ્હાકં ઇમસ્મિં નિરયે પચ્ચમાનાનં.
Tattha dujjīvitanti tīṇi duccaritāni caranto dujjīvitaṃ lāmakajīvitaṃ jīvati nāma, sopi tadeva sandhāyāha ‘‘dujjīvitamajīvimhā’’ti. Ye sante na dadamhaseti ye mayaṃ deyyadhamme ca paṭiggāhake ca saṃvijjamāneyeva na dānaṃ dadimha. Dīpaṃ nākamha attanoti attano patiṭṭhaṃ na karimha. Paripuṇṇānīti anūnāni anadhikāni. Sabbasoti sabbākārena. Paccamānānanti amhākaṃ imasmiṃ niraye paccamānānaṃ.
નત્થિ અન્તોતિ ‘‘અમ્હાકં અસુકકાલે નામ મોક્ખો ભવિસ્સતી’’તિ એવં કાલપરિચ્છેદો નત્થિ. કુતો અન્તોતિ કેન કારણેન અન્તો પઞ્ઞાયિસ્સતિ. ન અન્તોતિ અન્તં દટ્ઠુકામાનમ્પિ નો દુક્ખસ્સ અન્તો ન પટિદિસ્સતિ. તદા હિ પકતન્તિ તસ્મિં કાલે મારિસા મમ ચ તુય્હઞ્ચ પકતં પાપં પકટ્ઠં કતં અતિબહુમેવ કતં. ‘‘તથા હિ પકત’’ન્તિપિ પાઠો, તેન કારણેન કતં, યેનસ્સ અન્તો દટ્ઠું ન સક્કાતિ અત્થો. મારિસાતિ મયા સદિસા, પિયાલપનમેતં એતેસં. નૂનાતિ એકંસત્થે નિપાતો, સો અહં ઇતો ગન્ત્વા યોનિં માનુસિં લદ્ધાન વદઞ્ઞૂ સીલસમ્પન્નો હુત્વા એકંસેનેવ બહું કુસલં કરિસ્સામીતિ અયમેત્થ અત્થો.
Natthiantoti ‘‘amhākaṃ asukakāle nāma mokkho bhavissatī’’ti evaṃ kālaparicchedo natthi. Kuto antoti kena kāraṇena anto paññāyissati. Na antoti antaṃ daṭṭhukāmānampi no dukkhassa anto na paṭidissati. Tadā hi pakatanti tasmiṃ kāle mārisā mama ca tuyhañca pakataṃ pāpaṃ pakaṭṭhaṃ kataṃ atibahumeva kataṃ. ‘‘Tathā hi pakata’’ntipi pāṭho, tena kāraṇena kataṃ, yenassa anto daṭṭhuṃ na sakkāti attho. Mārisāti mayā sadisā, piyālapanametaṃ etesaṃ. Nūnāti ekaṃsatthe nipāto, so ahaṃ ito gantvā yoniṃ mānusiṃ laddhāna vadaññū sīlasampanno hutvā ekaṃseneva bahuṃ kusalaṃ karissāmīti ayamettha attho.
ઇતિ બોધિસત્તો એકમેકં ગાથં વત્વા ‘‘મહારાજ, સો નેરયિકસત્તો ઇમં ગાથં પરિપુણ્ણં કત્વા વત્તુકામો અત્તનો પાપસ્સ મહન્તતાય તથા કથેતું નાસક્ખિ, ઇતિ સો અત્તનો કમ્મવિપાકં અનુભવન્તો વિરવિ. તુમ્હાકં એતસ્સ સદ્દસ્સ સવનપચ્ચયા અન્તરાયો નામ નત્થિ, તુમ્હે મા ભાયિત્થા’’તિ રાજાનં સઞ્ઞાપેસિ. રાજા મહાજનં વિસ્સજ્જાપેત્વા સુવણ્ણભેરિં ચરાપેત્વા યઞ્ઞાવાટં વિદ્ધંસાપેસિ. બોધિસત્તો મહાજનસ્સ સોત્થિં કત્વા કતિપાહં વસિત્વા તત્થેવ ગન્ત્વા અપરિહીનજ્ઝાનો બ્રહ્મલોકે ઉપ્પજ્જિ.
Iti bodhisatto ekamekaṃ gāthaṃ vatvā ‘‘mahārāja, so nerayikasatto imaṃ gāthaṃ paripuṇṇaṃ katvā vattukāmo attano pāpassa mahantatāya tathā kathetuṃ nāsakkhi, iti so attano kammavipākaṃ anubhavanto viravi. Tumhākaṃ etassa saddassa savanapaccayā antarāyo nāma natthi, tumhe mā bhāyitthā’’ti rājānaṃ saññāpesi. Rājā mahājanaṃ vissajjāpetvā suvaṇṇabheriṃ carāpetvā yaññāvāṭaṃ viddhaṃsāpesi. Bodhisatto mahājanassa sotthiṃ katvā katipāhaṃ vasitvā tattheva gantvā aparihīnajjhāno brahmaloke uppajji.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા પુરોહિતસ્સ જેટ્ઠન્તેવાસિકમાણવો સારિપુત્તો અહોસિ, તાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā purohitassa jeṭṭhantevāsikamāṇavo sāriputto ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.
લોહકુમ્ભિજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.
Lohakumbhijātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૧૪. લોહકુમ્ભિજાતકં • 314. Lohakumbhijātakaṃ