Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    3. லோகஸுத்தங்

    3. Lokasuttaṃ

    23. ‘‘லோகோ , பி⁴க்க²வே, ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴. லோகஸ்மா ததா²க³தோ விஸங்யுத்தோ. லோகஸமுத³யோ, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴. லோகஸமுத³யோ ததா²க³தஸ்ஸ பஹீனோ. லோகனிரோதோ⁴, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴. லோகனிரோதோ⁴ ததா²க³தஸ்ஸ ஸச்சி²கதோ. லோகனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴. லோகனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³ ததா²க³தஸ்ஸ பா⁴விதா.

    23. ‘‘Loko , bhikkhave, tathāgatena abhisambuddho. Lokasmā tathāgato visaṃyutto. Lokasamudayo, bhikkhave, tathāgatena abhisambuddho. Lokasamudayo tathāgatassa pahīno. Lokanirodho, bhikkhave, tathāgatena abhisambuddho. Lokanirodho tathāgatassa sacchikato. Lokanirodhagāminī paṭipadā, bhikkhave, tathāgatena abhisambuddhā. Lokanirodhagāminī paṭipadā tathāgatassa bhāvitā.

    ‘‘யங், பி⁴க்க²வே, ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸமாரகஸ்ஸ ஸப்³ரஹ்மகஸ்ஸ ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் அனுவிசரிதங் மனஸா, ஸப்³ப³ங் தங் ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴ங். தஸ்மா ‘ததா²க³தோ’தி வுச்சதி.

    ‘‘Yaṃ, bhikkhave, sadevakassa lokassa samārakassa sabrahmakassa sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā, sabbaṃ taṃ tathāgatena abhisambuddhaṃ. Tasmā ‘tathāgato’ti vuccati.

    ‘‘யஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ரத்திங் ததா²க³தோ அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜ²தி யஞ்ச ரத்திங் அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யதி, யங் ஏதஸ்மிங் அந்தரே பா⁴ஸதி லபதி நித்³தி³ஸதி ஸப்³ப³ங் தங் ததே²வ ஹோதி, நோ அஞ்ஞதா². தஸ்மா ‘ததா²க³தோ’தி வுச்சதி.

    ‘‘Yañca, bhikkhave, rattiṃ tathāgato anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambujjhati yañca rattiṃ anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyati, yaṃ etasmiṃ antare bhāsati lapati niddisati sabbaṃ taṃ tatheva hoti, no aññathā. Tasmā ‘tathāgato’ti vuccati.

    ‘‘யதா²வாதீ³, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ ததா²காரீ, யதா²காரீ ததா²வாதீ³. இதி யதா²வாதீ³ ததா²காரீ, யதா²காரீ ததா²வாதீ³. தஸ்மா ‘ததா²க³தோ’தி வுச்சதி.

    ‘‘Yathāvādī, bhikkhave, tathāgato tathākārī, yathākārī tathāvādī. Iti yathāvādī tathākārī, yathākārī tathāvādī. Tasmā ‘tathāgato’ti vuccati.

    ‘‘ஸதே³வகே, பி⁴க்க²வே, லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய ததா²க³தோ அபி⁴பூ⁴ அனபி⁴பூ⁴தோ அஞ்ஞத³த்து² த³ஸோ வஸவத்தீ. தஸ்மா ‘ததா²க³தோ’தி வுச்சதி’’.

    ‘‘Sadevake, bhikkhave, loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya tathāgato abhibhū anabhibhūto aññadatthu daso vasavattī. Tasmā ‘tathāgato’ti vuccati’’.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் லோகங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஸப்³ப³ங் லோகே யதா²தத²ங்;

    ‘‘Sabbaṃ lokaṃ abhiññāya, sabbaṃ loke yathātathaṃ;

    ஸப்³ப³ங் லோகங் 1 விஸங்யுத்தோ, ஸப்³ப³லோகே அனூபயோ.

    Sabbaṃ lokaṃ 2 visaṃyutto, sabbaloke anūpayo.

    ‘‘ஸ வே ஸப்³பா³பி⁴பூ⁴ தீ⁴ரோ, ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பமோசனோ;

    ‘‘Sa ve sabbābhibhū dhīro, sabbaganthappamocano;

    பு²ட்ட²’ஸ்ஸ பரமா ஸந்தி, நிப்³பா³னங் அகுதோப⁴யங்.

    Phuṭṭha’ssa paramā santi, nibbānaṃ akutobhayaṃ.

    ‘‘ஏஸ கீ²ணாஸவோ பு³த்³தோ⁴, அனீகோ⁴ சி²ன்னஸங்ஸயோ;

    ‘‘Esa khīṇāsavo buddho, anīgho chinnasaṃsayo;

    ஸப்³ப³கம்மக்க²யங் பத்தோ, விமுத்தோ உபதி⁴ஸங்க²யே.

    Sabbakammakkhayaṃ patto, vimutto upadhisaṅkhaye.

    ‘‘ஏஸ ஸோ ப⁴க³வா பு³த்³தோ⁴, ஏஸ ஸீஹோ அனுத்தரோ;

    ‘‘Esa so bhagavā buddho, esa sīho anuttaro;

    ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தயீ.

    Sadevakassa lokassa, brahmacakkaṃ pavattayī.

    ‘‘இதி தே³வா மனுஸ்ஸா ச, யே பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³தா;

    ‘‘Iti devā manussā ca, ye buddhaṃ saraṇaṃ gatā;

    ஸங்க³ம்ம தங் நமஸ்ஸந்தி, மஹந்தங் வீதஸாரத³ங்.

    Saṅgamma taṃ namassanti, mahantaṃ vītasāradaṃ.

    ‘‘த³ந்தோ த³மயதங் ஸெட்டோ², ஸந்தோ ஸமயதங் இஸி;

    ‘‘Danto damayataṃ seṭṭho, santo samayataṃ isi;

    முத்தோ மோசயதங் அக்³கோ³, திண்ணோ தாரயதங் வரோ.

    Mutto mocayataṃ aggo, tiṇṇo tārayataṃ varo.

    ‘‘இதி ஹேதங் நமஸ்ஸந்தி, மஹந்தங் வீதஸாரத³ங்;

    ‘‘Iti hetaṃ namassanti, mahantaṃ vītasāradaṃ;

    ஸதே³வகஸ்மிங் லோகஸ்மிங், நத்தி² தே 3 படிபுக்³க³லோ’’தி. ததியங்;

    Sadevakasmiṃ lokasmiṃ, natthi te 4 paṭipuggalo’’ti. tatiyaṃ;







    Footnotes:
    1. ஸப்³ப³லோக (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. sabbaloka (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. நத்தி² தே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    4. natthi te (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 3. லோகஸுத்தவண்ணனா • 3. Lokasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 3. லோகஸுத்தவண்ணனா • 3. Lokasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact