Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    10. லோகஸுத்தங்

    10. Lokasuttaṃ

    30. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா உருவேலாயங் விஹரதி நஜ்ஜா நேரஞ்ஜராய தீரே போ³தி⁴ருக்க²மூலே பட²மாபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸத்தாஹங் ஏகபல்லங்கேன நிஸின்னோ ஹோதி விமுத்திஸுக²படிஸங்வேதீ³.

    30. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā uruvelāyaṃ viharati najjā nerañjarāya tīre bodhirukkhamūle paṭhamābhisambuddho. Tena kho pana samayena bhagavā sattāhaṃ ekapallaṅkena nisinno hoti vimuttisukhapaṭisaṃvedī.

    அத² கோ² ப⁴க³வா தஸ்ஸ ஸத்தாஹஸ்ஸ அச்சயேன தம்ஹா ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்ட²ஹித்வா பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகேஸி. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா பு³த்³த⁴சக்கு²னா வோலோகெந்தோ ஸத்தே அனேகேஹி ஸந்தாபேஹி ஸந்தப்பமானே, அனேகேஹி ச பரிளாஹேஹி பரிட³ய்ஹமானே – ராக³ஜேஹிபி, தோ³ஸஜேஹிபி, மோஹஜேஹிபி 1.

    Atha kho bhagavā tassa sattāhassa accayena tamhā samādhimhā vuṭṭhahitvā buddhacakkhunā lokaṃ volokesi. Addasā kho bhagavā buddhacakkhunā volokento satte anekehi santāpehi santappamāne, anekehi ca pariḷāhehi pariḍayhamāne – rāgajehipi, dosajehipi, mohajehipi 2.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘அயங் லோகோ ஸந்தாபஜாதோ,

    ‘‘Ayaṃ loko santāpajāto,

    ப²ஸ்ஸபரேதோ ரோக³ங் வத³தி அத்ததோ;

    Phassapareto rogaṃ vadati attato;

    யேன யேன ஹி மஞ்ஞதி 3,

    Yena yena hi maññati 4,

    ததோ தங் ஹோதி அஞ்ஞதா².

    Tato taṃ hoti aññathā.

    ‘‘அஞ்ஞதா²பா⁴வீ ப⁴வஸத்தோ லோகோ,

    ‘‘Aññathābhāvī bhavasatto loko,

    ப⁴வபரேதோ ப⁴வமேவாபி⁴னந்த³தி;

    Bhavapareto bhavamevābhinandati;

    யத³பி⁴னந்த³தி தங் ப⁴யங்,

    Yadabhinandati taṃ bhayaṃ,

    யஸ்ஸ பா⁴யதி தங் து³க்க²ங்;

    Yassa bhāyati taṃ dukkhaṃ;

    ப⁴வவிப்பஹானாய கோ² பனித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் வுஸ்ஸதி’’.

    Bhavavippahānāya kho panidaṃ brahmacariyaṃ vussati’’.

    ‘‘‘யே ஹி கேசி ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ப⁴வேன ப⁴வஸ்ஸ விப்பமொக்க²மாஹங்ஸு, ஸப்³பே³ தே அவிப்பமுத்தா ப⁴வஸ்மா’தி வதா³மி. ‘யே வா பன கேசி ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா விப⁴வேன ப⁴வஸ்ஸ நிஸ்ஸரணமாஹங்ஸு, ஸப்³பே³ தே அனிஸ்ஸடா ப⁴வஸ்மா’தி வதா³மி.

    ‘‘‘Ye hi keci samaṇā vā brāhmaṇā vā bhavena bhavassa vippamokkhamāhaṃsu, sabbe te avippamuttā bhavasmā’ti vadāmi. ‘Ye vā pana keci samaṇā vā brāhmaṇā vā vibhavena bhavassa nissaraṇamāhaṃsu, sabbe te anissaṭā bhavasmā’ti vadāmi.

    ‘‘உபதி⁴ஞ்ஹி படிச்ச து³க்க²மித³ங் ஸம்போ⁴தி, ஸப்³பு³பாதா³னக்க²யா நத்தி² து³க்க²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வோ. லோகமிமங் பஸ்ஸ; புதூ² அவிஜ்ஜாய பரேதா பூ⁴தா பூ⁴தரதா அபரிமுத்தா; யே ஹி கேசி ப⁴வா ஸப்³ப³தி⁴ ஸப்³ப³த்த²தாய ஸப்³பே³ தே ப⁴வா அனிச்சா து³க்கா² விபரிணாமத⁴ம்மா’’தி.

    ‘‘Upadhiñhi paṭicca dukkhamidaṃ sambhoti, sabbupādānakkhayā natthi dukkhassa sambhavo. Lokamimaṃ passa; puthū avijjāya paretā bhūtā bhūtaratā aparimuttā; ye hi keci bhavā sabbadhi sabbatthatāya sabbe te bhavā aniccā dukkhā vipariṇāmadhammā’’ti.

    ‘‘ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங், ஸம்மப்பஞ்ஞாய பஸ்ஸதோ;

    ‘‘Evametaṃ yathābhūtaṃ, sammappaññāya passato;

    ப⁴வதண்ஹா பஹீயதி, விப⁴வங் நாபி⁴னந்த³தி.

    Bhavataṇhā pahīyati, vibhavaṃ nābhinandati.

    ‘‘ஸப்³ப³ஸோ தண்ஹானங் க²யா,

    ‘‘Sabbaso taṇhānaṃ khayā,

    அஸேஸவிராக³னிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங்;

    Asesavirāganirodho nibbānaṃ;

    தஸ்ஸ நிப்³பு³தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ,

    Tassa nibbutassa bhikkhuno,

    அனுபாதா³ 5 புனப்³ப⁴வோ ந ஹோதி;

    Anupādā 6 punabbhavo na hoti;

    அபி⁴பூ⁴தோ மாரோ விஜிதஸங்கா³மோ,

    Abhibhūto māro vijitasaṅgāmo,

    உபச்சகா³ ஸப்³ப³ப⁴வானி தாதீ³’’தி. த³ஸமங்;

    Upaccagā sabbabhavāni tādī’’ti. dasamaṃ;

    நந்த³வக்³கோ³ ததியோ நிட்டி²தோ.

    Nandavaggo tatiyo niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    கம்மங் நந்தோ³ யஸோஜோ ச, ஸாரிபுத்தோ ச கோலிதோ;

    Kammaṃ nando yasojo ca, sāriputto ca kolito;

    பிலிந்தோ³ 7 கஸ்ஸபோ பிண்டோ³, ஸிப்பங் லோகேன தே த³ஸாதி.

    Pilindo 8 kassapo piṇḍo, sippaṃ lokena te dasāti.







    Footnotes:
    1. மோஹஜேஹிபீதி (ஸப்³ப³த்த²)
    2. mohajehipīti (sabbattha)
    3. யேன ஹி மஞ்ஞதி (ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. yena hi maññati (syā. pī.)
    5. அனுபாதா³னா (ஸீ॰)
    6. anupādānā (sī.)
    7. பிலிந்தி³ (ஸீ॰)
    8. pilindi (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 10. லோகஸுத்தவண்ணனா • 10. Lokasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact