Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā |
13. லோகஸுத்தவண்ணனா
13. Lokasuttavaṇṇanā
112. தேரஸமே லோகோதி லுஜ்ஜனபலுஜ்ஜனட்டே²ன லோகோ, அத்த²தோ புரிமங் அரியஸச்சத்³வயங் இத⁴ பன து³க்க²ங் அரியஸச்சங் வேதி³தப்³ப³ங். ஸ்வாயங் ஸத்தலோகோ, ஸங்கா²ரலோகோ, ஓகாஸலோகோதி விபா⁴க³தோ ஸரூபதோ ச ஹெட்டா² வுத்தோயேவ. அபிச க²ந்த⁴லோகாதி³வஸேன ச அனேகவிதோ⁴ லோகோ. யதா²ஹ –
112. Terasame lokoti lujjanapalujjanaṭṭhena loko, atthato purimaṃ ariyasaccadvayaṃ idha pana dukkhaṃ ariyasaccaṃ veditabbaṃ. Svāyaṃ sattaloko, saṅkhāraloko, okāsalokoti vibhāgato sarūpato ca heṭṭhā vuttoyeva. Apica khandhalokādivasena ca anekavidho loko. Yathāha –
‘‘லோகோதி க²ந்த⁴லோகோ, தா⁴துலோகோ, ஆயதனலோகோ, விபத்திப⁴வலோகோ, விபத்திஸம்ப⁴வலோகோ, ஸம்பத்திப⁴வலோகோ, ஸம்பத்திஸம்ப⁴வலோகோ, ஏகோ லோகோ ஸப்³பே³ ஸத்தா அஹாரட்டி²திகா, த்³வே லோகா நாமஞ்ச ரூபஞ்ச, தயோ லோகா திஸ்ஸோ வேத³னா, சத்தாரோ லோகா சத்தாரோ ஆஹாரா, பஞ்ச லோகா பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴, ச² லோகா ச² அஜ்ஜ²த்திகானி ஆயதனானி, ஸத்த லோகா ஸத்த விஞ்ஞாணட்டி²தியோ, அட்ட² லோகா அட்ட² லோகத⁴ம்மா, நவ லோகா நவ ஸத்தாவாஸா, த³ஸ லோகா த³ஸாயதனானி, த்³வாத³ஸ லோகா த்³வாத³ஸாயதனானி, அட்டா²ரஸ லோகா அட்டா²ரஸ தா⁴துயோ’’தி (மஹானி॰ 3; சூளனி॰ அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 2).
‘‘Lokoti khandhaloko, dhātuloko, āyatanaloko, vipattibhavaloko, vipattisambhavaloko, sampattibhavaloko, sampattisambhavaloko, eko loko sabbe sattā ahāraṭṭhitikā, dve lokā nāmañca rūpañca, tayo lokā tisso vedanā, cattāro lokā cattāro āhārā, pañca lokā pañcupādānakkhandhā, cha lokā cha ajjhattikāni āyatanāni, satta lokā satta viññāṇaṭṭhitiyo, aṭṭha lokā aṭṭha lokadhammā, nava lokā nava sattāvāsā, dasa lokā dasāyatanāni, dvādasa lokā dvādasāyatanāni, aṭṭhārasa lokā aṭṭhārasa dhātuyo’’ti (mahāni. 3; cūḷani. ajitamāṇavapucchāniddesa 2).
ஏவமனேகதா⁴ விப⁴த்தோபி லோகோ பஞ்சஸு உபாதா³னக்க²ந்தே⁴ஸு ஏவ ஸங்க³ஹங் ஸமோஸரணங் க³ச்ச²தி, உபாதா³னக்க²ந்தா⁴ ச து³க்க²ங் அரியஸச்சங் ஜாதிபி து³க்கா² …பே॰… ஸங்கி²த்தேன பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴பி து³க்கா²தி. தேன வுத்தங் ‘‘அத்த²தோ புரிமங் அரியஸச்சத்³வயங், இத⁴ பன து³க்க²ங் அரியஸச்சங் வேதி³தப்³ப³’’ந்தி. நனு ச லுஜ்ஜனபலுஜ்ஜனட்டோ² அவிஸேஸேன பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு ஸம்ப⁴வதீதி? ஸச்சங் ஸம்ப⁴வதி. யங் பன ந லுஜ்ஜதீதி க³ஹிதங், தங் ததா² ந ஹோதி, ஏகங்ஸேனேவ லுஜ்ஜதி பலுஜ்ஜதீதி ஸோ லோகோதி உபாதா³னக்க²ந்தெ⁴ஸ்வேவ லோகஸத்³தோ³ நிரூள்ஹோதி வேதி³தப்³போ³. தஸ்மா லோகோதி து³க்க²ங் அரியஸச்சங் ஏவ.
Evamanekadhā vibhattopi loko pañcasu upādānakkhandhesu eva saṅgahaṃ samosaraṇaṃ gacchati, upādānakkhandhā ca dukkhaṃ ariyasaccaṃ jātipi dukkhā …pe… saṃkhittena pañcupādānakkhandhāpi dukkhāti. Tena vuttaṃ ‘‘atthato purimaṃ ariyasaccadvayaṃ, idha pana dukkhaṃ ariyasaccaṃ veditabba’’nti. Nanu ca lujjanapalujjanaṭṭho avisesena pañcasu khandhesu sambhavatīti? Saccaṃ sambhavati. Yaṃ pana na lujjatīti gahitaṃ, taṃ tathā na hoti, ekaṃseneva lujjati palujjatīti so lokoti upādānakkhandhesveva lokasaddo nirūḷhoti veditabbo. Tasmā lokoti dukkhaṃ ariyasaccaṃ eva.
யதி³பி ததா²க³த-ஸத்³த³ஸ்ஸ ஹெட்டா² ததா²க³தஸுத்தே நானானயேஹி வித்தா²ரதோ அத்தோ² விப⁴த்தோ, ததா²பி பாளியா அத்த²ஸங்வண்ணனாமுகே²ன அயமத்த²விபா⁴வனா – அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ‘‘அபி⁴ஞ்ஞெய்யதோ பரிஞ்ஞெய்யதோ’’தி புப்³பே³ வுத்தவிபா⁴கே³ன வா அவிஸேஸதோ தாவ ஆஸயானுஸயசரியாதி⁴முத்திஆதி³பே⁴த³தோ குஸலாகுஸலாதி³விபா⁴க³தோ வட்டப்பமாணஸண்டா²னாதி³பே⁴த³தோ, விஸேஸதோ வா பன ‘‘அயங் ஸஸ்ஸதாஸயோ, அயங் உச்சே²தா³ஸயோ’’திஆதி³னா ‘‘கக்க²ளலக்க²ணா பத²வீதா⁴து, பக்³க⁴ரணலக்க²ணா ஆபோதா⁴தூ’’திஆதி³னா ச அபி⁴விஸிட்டே²ன ஸயம்பு⁴ஞாணேன ஸம்மா அவிபரீதங் யோ யோ அத்தோ² யதா² யதா² பு³ஜ்ஜி²தப்³போ³, ததா² ததா² பு³த்³தோ⁴ ஞாதோ அத்தபச்சக்கோ² கதோதி அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴.
Yadipi tathāgata-saddassa heṭṭhā tathāgatasutte nānānayehi vitthārato attho vibhatto, tathāpi pāḷiyā atthasaṃvaṇṇanāmukhena ayamatthavibhāvanā – abhisambuddhoti ‘‘abhiññeyyato pariññeyyato’’ti pubbe vuttavibhāgena vā avisesato tāva āsayānusayacariyādhimuttiādibhedato kusalākusalādivibhāgato vaṭṭappamāṇasaṇṭhānādibhedato, visesato vā pana ‘‘ayaṃ sassatāsayo, ayaṃ ucchedāsayo’’tiādinā ‘‘kakkhaḷalakkhaṇā pathavīdhātu, paggharaṇalakkhaṇā āpodhātū’’tiādinā ca abhivisiṭṭhena sayambhuñāṇena sammā aviparītaṃ yo yo attho yathā yathā bujjhitabbo, tathā tathā buddho ñāto attapaccakkho katoti abhisambuddho.
லோகஸ்மாதி யதா²வுத்தலோகதோ. விஸங்யுத்தோதி விஸங்ஸட்டோ², தப்படிப³த்³தா⁴னங் ஸப்³பே³ஸங் ஸங்யோஜனானங் ஸம்மதே³வ ஸமுச்சி²ன்னத்தா ததோ விப்பமுத்தோதி அத்தோ². லோகஸமுத³யோதி ஸுத்தந்தனயேன தண்ஹா, அபி⁴த⁴ம்மனயேன பன அபி⁴ஸங்கா²ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் தி³யட்³ட⁴கிலேஸஸஹஸ்ஸங். பஹீனோதி போ³தி⁴மண்டே³ அரஹத்தமக்³க³ஞாணேன ஸமுச்சே²த³ப்பஹானவஸேன ஸவாஸனங் பஹீனோ. லோகனிரோதோ⁴தி நிப்³பா³னங். ஸச்சி²கதோதி அத்தபச்சக்கோ² கதோ. லோகனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³தி ஸீலாதி³க்க²ந்த⁴த்தயஸங்க³ஹோ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³. ஸோ ஹி லோகனிரோத⁴ங் நிப்³பா³னங் க³ச்ச²தி அதி⁴க³ச்ச²தி, தத³த்த²ங் அரியேஹி படிபஜ்ஜீயதி சாதி லோகனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³தி வுச்சதி.
Lokasmāti yathāvuttalokato. Visaṃyuttoti visaṃsaṭṭho, tappaṭibaddhānaṃ sabbesaṃ saṃyojanānaṃ sammadeva samucchinnattā tato vippamuttoti attho. Lokasamudayoti suttantanayena taṇhā, abhidhammanayena pana abhisaṅkhārehi saddhiṃ diyaḍḍhakilesasahassaṃ. Pahīnoti bodhimaṇḍe arahattamaggañāṇena samucchedappahānavasena savāsanaṃ pahīno. Lokanirodhoti nibbānaṃ. Sacchikatoti attapaccakkho kato. Lokanirodhagāminī paṭipadāti sīlādikkhandhattayasaṅgaho ariyo aṭṭhaṅgiko maggo. So hi lokanirodhaṃ nibbānaṃ gacchati adhigacchati, tadatthaṃ ariyehi paṭipajjīyati cāti lokanirodhagāminī paṭipadāti vuccati.
எத்தாவதா ததா²னி அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ யாதா²வதோ க³தோதி ததா²க³தோதி அயமத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி. சத்தாரி ஹி அரியஸச்சானி ததா²னி நாம. யதா²ஹ –
Ettāvatā tathāni abhisambuddho yāthāvato gatoti tathāgatoti ayamattho dassito hoti. Cattāri hi ariyasaccāni tathāni nāma. Yathāha –
‘‘சத்தாரிமானி , பி⁴க்க²வே, ததா²னி அவிததா²னி அனஞ்ஞதா²னி. கதமானி சத்தாரி? இத³ங் து³க்க²ந்தி, பி⁴க்க²வே, தத²மேதங் அவிதத²மேதங், அனஞ்ஞத²மேத’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 5.1090) வித்தா²ரோ.
‘‘Cattārimāni , bhikkhave, tathāni avitathāni anaññathāni. Katamāni cattāri? Idaṃ dukkhanti, bhikkhave, tathametaṃ avitathametaṃ, anaññathameta’’nti (saṃ. ni. 5.1090) vitthāro.
அபிச ததா²ய க³தோதி ததா²க³தோ, தத²ங் க³தோதி ததா²க³தோ , க³தோதி ச அவக³தோ அதீதோ பத்தோ படிபன்னோதி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யஸ்மா ப⁴க³வா ஸகலலோகங் தீரணபரிஞ்ஞாய ததா²ய அவிபரீதாய க³தோ அவக³தோ, தஸ்மா லோகோ ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ததா²க³தோ. லோகஸமுத³யங் பஹானபரிஞ்ஞாய ததா²ய க³தோ அதீதோதி ததா²க³தோ. லோகனிரோத⁴ங் ஸச்சி²கிரியாய ததா²ய க³தோ பத்தோதி ததா²க³தோ. லோகனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் தத²ங் அவிபரீதங் க³தோ படிபன்னோதி ததா²க³தோதி. ஏவங் இமிஸ்ஸா பாளியா ப⁴க³வதோ ததா²க³தபா⁴வதீ³பனவஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Apica tathāya gatoti tathāgato, tathaṃ gatoti tathāgato , gatoti ca avagato atīto patto paṭipannoti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – yasmā bhagavā sakalalokaṃ tīraṇapariññāya tathāya aviparītāya gato avagato, tasmā loko tathāgatena abhisambuddhoti tathāgato. Lokasamudayaṃ pahānapariññāya tathāya gato atītoti tathāgato. Lokanirodhaṃ sacchikiriyāya tathāya gato pattoti tathāgato. Lokanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ tathaṃ aviparītaṃ gato paṭipannoti tathāgatoti. Evaṃ imissā pāḷiyā bhagavato tathāgatabhāvadīpanavasena attho veditabbo.
இதி ப⁴க³வா சதுஸச்சாபி⁴ஸம்போ³த⁴னவஸேன அத்தனோ ததா²க³தபா⁴வங் பகாஸெத்வா இதா³னி தத்த² தி³ட்டா²தி³அபி⁴ஸம்போ³தி⁴வஸேனபி தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யங், பி⁴க்க²வே’’திஆதி³மாஹ. அங்கு³த்தரட்ட²கதா²யங் (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.4.23) பன ‘‘சதூஹி ஸச்சேஹி அத்தனோ பு³த்³த⁴பா⁴வங் கதெ²த்வா’’திஆதி³ வுத்தங். தங் ததா²க³தஸத்³த³-பு³த்³த⁴ஸத்³தா³னங் அத்த²தோ நின்னானாகரணதங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். ததா² சேவ ஹி பாளி பவத்தாதி. தத்த² தி³ட்ட²ந்தி ரூபாயதனங். ஸுதந்தி ஸத்³தா³யதனங். முதந்தி பத்வா க³ஹேதப்³ப³தோ க³ந்தா⁴யதனங், ரஸாயதனங், பொ²ட்ட²ப்³பா³யதனஞ்ச. விஞ்ஞாதந்தி ஸுக²து³க்கா²தி³த⁴ம்மாரம்மணங். பத்தந்தி பரியேஸித்வா வா அபரியேஸித்வா வா பத்தங். பரியேஸிதந்தி பத்தங் வா அப்பத்தங் வா பரியேஸிதங். அனுவிசரிதங் மனஸாதி சித்தேன அனுஸஞ்சரிதங். கஸ்ஸ பன அனுவிசரிதங் மனஸாதி? ஸதே³வகஸ்ஸ…பே॰… ஸதே³வமனுஸ்ஸாயாதி ஸம்ப³ந்த⁴னீயங். தத்த² ஸஹ தே³வேஹீதி ஸதே³வகோ, தஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Iti bhagavā catusaccābhisambodhanavasena attano tathāgatabhāvaṃ pakāsetvā idāni tattha diṭṭhādiabhisambodhivasenapi taṃ dassetuṃ ‘‘yaṃ, bhikkhave’’tiādimāha. Aṅguttaraṭṭhakathāyaṃ (a. ni. aṭṭha. 2.4.23) pana ‘‘catūhi saccehi attano buddhabhāvaṃ kathetvā’’tiādi vuttaṃ. Taṃ tathāgatasadda-buddhasaddānaṃ atthato ninnānākaraṇataṃ dassetuṃ vuttaṃ. Tathā ceva hi pāḷi pavattāti. Tattha diṭṭhanti rūpāyatanaṃ. Sutanti saddāyatanaṃ. Mutanti patvā gahetabbato gandhāyatanaṃ, rasāyatanaṃ, phoṭṭhabbāyatanañca. Viññātanti sukhadukkhādidhammārammaṇaṃ. Pattanti pariyesitvā vā apariyesitvā vā pattaṃ. Pariyesitanti pattaṃ vā appattaṃ vā pariyesitaṃ. Anuvicaritaṃ manasāti cittena anusañcaritaṃ. Kassa pana anuvicaritaṃ manasāti? Sadevakassa…pe… sadevamanussāyāti sambandhanīyaṃ. Tattha saha devehīti sadevako, tassa sadevakassa. Sesapadesupi eseva nayo.
ஸதே³வகவசனேன செத்த² பஞ்சகாமாவசரதே³வக்³க³ஹணங் வேதி³தப்³ப³ங், ஸமாரகவசனேன ச²ட்ட²காமாவசரதே³வக்³க³ஹணங், ஸப்³ரஹ்மகவசனேன ப்³ரஹ்மகாயிகாதி³ப்³ரஹ்மக்³க³ஹணங், ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணிவசனேன ஸாஸனஸ்ஸ பச்சத்தி²கஸமணப்³ராஹ்மணக்³க³ஹணஞ்சேவ ஸமிதபாபபா³ஹிதபாபஸமணப்³ராஹ்மணக்³க³ஹணஞ்ச, பஜாவசனேன ஸத்தலோகக்³க³ஹணங் , ஸதே³வமனுஸ்ஸவசனேன ஸம்முதிதே³வஅவஸேஸமனுஸ்ஸக்³க³ஹணங். ஏவமெத்த² தீஹி பதே³ஹி தே³வமாரப்³ரஹ்மேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸத்தலோகோ, த்³வீஹி பஜாவஸேன ஸத்தலோகோ க³ஹிதோதி வேதி³தப்³போ³.
Sadevakavacanena cettha pañcakāmāvacaradevaggahaṇaṃ veditabbaṃ, samārakavacanena chaṭṭhakāmāvacaradevaggahaṇaṃ, sabrahmakavacanena brahmakāyikādibrahmaggahaṇaṃ, sassamaṇabrāhmaṇivacanena sāsanassa paccatthikasamaṇabrāhmaṇaggahaṇañceva samitapāpabāhitapāpasamaṇabrāhmaṇaggahaṇañca, pajāvacanena sattalokaggahaṇaṃ , sadevamanussavacanena sammutidevaavasesamanussaggahaṇaṃ. Evamettha tīhi padehi devamārabrahmehi saddhiṃ sattaloko, dvīhi pajāvasena sattaloko gahitoti veditabbo.
அபரோ நயோ – ஸதே³வகக்³க³ஹணேன அரூபாவசரதே³வலோகோ க³ஹிதோ, ஸமாரகவசனேன ச²காமாவசரதே³வலோகோ, ஸப்³ரஹ்மகவசனேன ரூபீப்³ரஹ்மலோகோ, ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணாதி³வசனேன ஸம்முதிதே³வேஹி ஸஹ அவஸேஸஸத்தலோகோ க³ஹிதோ. அபிசெத்த² ஸதே³வகவசனேன உக்கட்ட²பரிச்சே²த³தோ ஸப்³ப³லோகவிஸயஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴பா⁴வே பகாஸிதே யேஸமேவங் ஸியா ‘‘மாரோ நாம மஹானுபா⁴வோ ச²காமாவசரிஸ்ஸரோ வஸவத்தீ, ப்³ரஹ்மா பன ததோபி மஹானுபா⁴வதரோ த³ஸஹி அங்கு³லீஹி த³ஸஸு சக்கவாளஸஹஸ்ஸேஸு ஆலோகங் ப²ரதி, உத்தமஜ்ஜா²னஸமாபத்திஸுக²ங் படிஸங்வேதே³தி. புதூ² ச ஸமணப்³ராஹ்மணா இத்³தி⁴மந்தோ தி³ப்³ப³சக்கு²கா பரசித்தவிது³னோ மஹானுபா⁴வா ஸங்விஜ்ஜந்தி. அயஞ்ச ஸத்தகாயோ அனந்தோ அபரிமாணோ, கிமேதேஸங் ஸப்³பே³ஸங்யேவ விஸயோ அனவஸேஸதோ ப⁴க³வதா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி? தேஸங் விமதிங் வித⁴மெந்தோ ப⁴க³வா ‘‘ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ.
Aparo nayo – sadevakaggahaṇena arūpāvacaradevaloko gahito, samārakavacanena chakāmāvacaradevaloko, sabrahmakavacanena rūpībrahmaloko, sassamaṇabrāhmaṇādivacanena sammutidevehi saha avasesasattaloko gahito. Apicettha sadevakavacanena ukkaṭṭhaparicchedato sabbalokavisayassa bhagavato abhisambuddhabhāve pakāsite yesamevaṃ siyā ‘‘māro nāma mahānubhāvo chakāmāvacarissaro vasavattī, brahmā pana tatopi mahānubhāvataro dasahi aṅgulīhi dasasu cakkavāḷasahassesu ālokaṃ pharati, uttamajjhānasamāpattisukhaṃ paṭisaṃvedeti. Puthū ca samaṇabrāhmaṇā iddhimanto dibbacakkhukā paracittaviduno mahānubhāvā saṃvijjanti. Ayañca sattakāyo ananto aparimāṇo, kimetesaṃ sabbesaṃyeva visayo anavasesato bhagavatā abhisambuddho’’ti? Tesaṃ vimatiṃ vidhamento bhagavā ‘‘sadevakassa lokassā’’tiādimāha.
போராணா பனாஹு – ‘‘ஸதே³வகஸ்ஸா’’தி தே³வதாஹி ஸத்³தி⁴ங் அவஸேஸலோகங் பரியாதி³யதி, ‘‘ஸமாரகஸ்ஸா’’தி மாரேன ஸத்³தி⁴ங் அவஸேஸலோகங், ‘‘ஸப்³ரஹ்மகஸ்ஸா’’தி ப்³ரஹ்மேஹி ஸத்³தி⁴ங் அவஸேஸலோகங். ஏவங் ஸப்³பே³பி திப⁴வூபகே³ ஸத்தே தீஸு பதே³ஸு பக்கி²பித்வா புன த்³வீஹி பதே³ஹி பரியாதி³யந்தோ ‘‘ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாயா’’தி ஆஹ. ஏவங் பஞ்சஹிபி பதே³ஹி க²ந்த⁴த்தயபரிச்சி²ன்னே ஸப்³ப³ஸத்தே பரியாதி³யதி.
Porāṇā panāhu – ‘‘sadevakassā’’ti devatāhi saddhiṃ avasesalokaṃ pariyādiyati, ‘‘samārakassā’’ti mārena saddhiṃ avasesalokaṃ, ‘‘sabrahmakassā’’ti brahmehi saddhiṃ avasesalokaṃ. Evaṃ sabbepi tibhavūpage satte tīsu padesu pakkhipitvā puna dvīhi padehi pariyādiyanto ‘‘sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāyā’’ti āha. Evaṃ pañcahipi padehi khandhattayaparicchinne sabbasatte pariyādiyati.
யஸ்மா தங் ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴ந்தி இமினா இத³ங் த³ஸ்ஸேதி – யங் அபரிமாணாஸு லோகதா⁴தூஸு இமஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ‘‘நீலங் பீதக’’ந்திஆதி³ ரூபாரம்மணங் சக்கு²த்³வாரே ஆபாத²ங் ஆக³ச்ச²தி, தங் ஸப்³ப³ங் ‘‘அயங் ஸத்தோ இமஸ்மிங் க²ணே இமங் நாம ரூபாரம்மணங் தி³ஸ்வா ஸுமனோ வா து³ம்மனோ வா மஜ்ஜ²த்தோ வா ஜாதோ’’தி ததா²க³தஸ்ஸ ஏவங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴ங். ததா² யங் அபரிமாணாஸு லோகதா⁴தூஸு இமஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ‘‘பே⁴ரிஸத்³தோ³ முதி³ங்க³ஸத்³தோ³’’திஆதி³ ஸத்³தா³ரம்மணங் ஸோதத்³வாரே ஆபாத²ங் ஆக³ச்ச²தி, ‘‘மூலக³ந்தோ⁴ தசக³ந்தோ⁴’’திஆதி³ க³ந்தா⁴ரம்மணங் கா⁴னத்³வாரே ஆபாத²மாக³ச்ச²தி, ‘‘மூலரஸோ க²ந்த⁴ரஸோ’’திஆதி³ ரஸாரம்மணங் ஜிவ்ஹாத்³வாரே ஆபாத²மாக³ச்ச²தி , ‘‘கக்க²ளங் முது³க’’ந்திஆதி³ பத²வீதா⁴துதேஜோதா⁴துவாயோதா⁴துபே⁴த³ங் பொ²ட்ட²ப்³பா³ரம்மணங் காயத்³வாரே ஆபாத²மாக³ச்ச²தி , ‘‘அயங் ஸத்தோ இமஸ்மிங் க²ணே இமங் நாம பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸித்வா ஸுமனோ வா து³ம்மனோ வா மஜ்ஜ²த்தோ வா ஜாதோ’’தி ஸப்³ப³ங் தங் ததா²க³தஸ்ஸ ஏவங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴ங்.
Yasmā taṃ tathāgatena abhisambuddhanti iminā idaṃ dasseti – yaṃ aparimāṇāsu lokadhātūsu imassa sadevakassa lokassa ‘‘nīlaṃ pītaka’’ntiādi rūpārammaṇaṃ cakkhudvāre āpāthaṃ āgacchati, taṃ sabbaṃ ‘‘ayaṃ satto imasmiṃ khaṇe imaṃ nāma rūpārammaṇaṃ disvā sumano vā dummano vā majjhatto vā jāto’’ti tathāgatassa evaṃ abhisambuddhaṃ. Tathā yaṃ aparimāṇāsu lokadhātūsu imassa sadevakassa lokassa ‘‘bherisaddo mudiṅgasaddo’’tiādi saddārammaṇaṃ sotadvāre āpāthaṃ āgacchati, ‘‘mūlagandho tacagandho’’tiādi gandhārammaṇaṃ ghānadvāre āpāthamāgacchati, ‘‘mūlaraso khandharaso’’tiādi rasārammaṇaṃ jivhādvāre āpāthamāgacchati , ‘‘kakkhaḷaṃ muduka’’ntiādi pathavīdhātutejodhātuvāyodhātubhedaṃ phoṭṭhabbārammaṇaṃ kāyadvāre āpāthamāgacchati , ‘‘ayaṃ satto imasmiṃ khaṇe imaṃ nāma phoṭṭhabbaṃ phusitvā sumano vā dummano vā majjhatto vā jāto’’ti sabbaṃ taṃ tathāgatassa evaṃ abhisambuddhaṃ.
ததா² யங் அபரிமாணாஸு லோகதா⁴தூஸு இமஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸுகா²தி³பே⁴த³ங் த⁴ம்மாரம்மணங் மனொத்³வாரே ஆபாத²மாக³ச்ச²தி, ‘‘அயங் ஸத்தோ இமஸ்மிங் க²ணே இமங் நாம த⁴ம்மாரம்மணங் ஜானித்வா ஸுமனோ வா து³ம்மனோ வா மஜ்ஜ²த்தோ வா ஜாதோ’’தி ஸப்³ப³ங் தங் ததா²க³தஸ்ஸ ஏவங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴ங். ஏவங் யங் இமஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங், தங் ததா²க³தேன அதி³ட்ட²ங் வா அஸுதங் வா அமுதங் வா அவிஞ்ஞாதங் வா நத்தி². இமஸ்ஸ பன மஹாஜனஸ்ஸ பரியேஸித்வா அப்பத்தம்பி அத்தி², அபரியேஸித்வா அப்பத்தம்பி அத்தி², பரியேஸித்வா பத்தம்பி அத்தி², அபரியேஸித்வா பத்தம்பி அத்தி². ஸப்³ப³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ அப்பத்தங் நாம நத்தி² ஞாணேன அஸச்சி²கதங். ததோ ஏவ யங் அபரிமாணாஸு லோகதா⁴தூஸு அபரிமாணானங் ஸத்தானங் சக்கு²த்³வாரே ஆபாத²மாக³ச்ச²ந்தங் ரூபாரம்மணங் நாம அத்தி², தங் ப⁴க³வா ஸப்³ப³ங் ஸப்³பா³காரேன ஜானாதி பஸ்ஸதி. ஏவங் ஜானதா பஸ்ஸதா சானேன தங் இட்டா²னிட்டா²தி³வஸேன வா தி³ட்ட²ஸுதமுதவிஞ்ஞாதேஸு லப்³ப⁴மானபத³வஸேன வா ‘‘கதமங் தங் ரூபங் ரூபாயதனங்? யங் ரூபங் சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய வண்ணனிபா⁴ ஸனித³ஸ்ஸனங் ஸப்படிக⁴ங் நீலங் பீதக’’ந்திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 617) நயேன அனேகேஹி நாமேஹி தேரஸஹி வாரேஹி த்³வேபஞ்ஞாஸாய நயேஹி விப⁴ஜ்ஜமானங் ததே²வ ஹோதி, விதத²ங் நத்தி². ஏஸ நயோ ஸோதத்³வாராதீ³ஸுபி ஆபாத²மாக³ச்ச²ந்தேஸு ஸத்³தா³தீ³ஸு.
Tathā yaṃ aparimāṇāsu lokadhātūsu imassa sadevakassa lokassa sukhādibhedaṃ dhammārammaṇaṃ manodvāre āpāthamāgacchati, ‘‘ayaṃ satto imasmiṃ khaṇe imaṃ nāma dhammārammaṇaṃ jānitvā sumano vā dummano vā majjhatto vā jāto’’ti sabbaṃ taṃ tathāgatassa evaṃ abhisambuddhaṃ. Evaṃ yaṃ imassa sadevakassa lokassa diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ, taṃ tathāgatena adiṭṭhaṃ vā asutaṃ vā amutaṃ vā aviññātaṃ vā natthi. Imassa pana mahājanassa pariyesitvā appattampi atthi, apariyesitvā appattampi atthi, pariyesitvā pattampi atthi, apariyesitvā pattampi atthi. Sabbampi tathāgatassa appattaṃ nāma natthi ñāṇena asacchikataṃ. Tato eva yaṃ aparimāṇāsu lokadhātūsu aparimāṇānaṃ sattānaṃ cakkhudvāre āpāthamāgacchantaṃ rūpārammaṇaṃ nāma atthi, taṃ bhagavā sabbaṃ sabbākārena jānāti passati. Evaṃ jānatā passatā cānena taṃ iṭṭhāniṭṭhādivasena vā diṭṭhasutamutaviññātesu labbhamānapadavasena vā ‘‘katamaṃ taṃ rūpaṃ rūpāyatanaṃ? Yaṃ rūpaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya vaṇṇanibhā sanidassanaṃ sappaṭighaṃ nīlaṃ pītaka’’ntiādinā (dha. sa. 617) nayena anekehi nāmehi terasahi vārehi dvepaññāsāya nayehi vibhajjamānaṃ tatheva hoti, vitathaṃ natthi. Esa nayo sotadvārādīsupi āpāthamāgacchantesu saddādīsu.
தஸ்மா ததா²க³தோதி வுச்சதீதி யங் யதா² லோகேன க³தங், தஸ்ஸ ததே²வ க³தத்தா ததா²க³தோதி வுச்சதி. பாளியங் பன ‘‘அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴’’ந்தி வுத்தங், தங் ததா²க³தஸத்³தே³ன ஸமானத்த²ங். இமினா ததா²த³ஸ்ஸிபா⁴வதோ ததா²க³தோதி அயமத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி. வுத்தஞ்ஹேதங் த⁴ம்மஸேனாபதினா –
Tasmā tathāgatoti vuccatīti yaṃ yathā lokena gataṃ, tassa tatheva gatattā tathāgatoti vuccati. Pāḷiyaṃ pana ‘‘abhisambuddha’’nti vuttaṃ, taṃ tathāgatasaddena samānatthaṃ. Iminā tathādassibhāvato tathāgatoti ayamattho dassito hoti. Vuttañhetaṃ dhammasenāpatinā –
‘‘ந தஸ்ஸ அத்³தி³ட்ட²மித⁴த்தி² கிஞ்சி,
‘‘Na tassa addiṭṭhamidhatthi kiñci,
அதோ² அவிஞ்ஞாதமஜானிதப்³ப³ங்;
Atho aviññātamajānitabbaṃ;
ஸப்³ப³ங் அபி⁴ஞ்ஞாஸி யத³த்தி² நெய்யங்,
Sabbaṃ abhiññāsi yadatthi neyyaṃ,
ததா²க³தோ தேன ஸமந்தசக்கூ²’’தி. (மஹானி॰ 156; சூளனி॰ மோக⁴ராஜமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 85; படி॰ ம॰ 1.121);
Tathāgato tena samantacakkhū’’ti. (mahāni. 156; cūḷani. mogharājamāṇavapucchāniddesa 85; paṭi. ma. 1.121);
ஸுத்தந்தேபி வுத்தங் ப⁴க³வதா –
Suttantepi vuttaṃ bhagavatā –
‘‘யங் , பி⁴க்க²வே, ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ…பே॰… ஸதே³வமனுஸ்ஸாய பஜாய தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் அனுவிசரிதங் மனஸா, தமஹங் ஜானாமி, தமஹங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங், தங் ததா²க³தஸ்ஸ விதி³தங், தங் ததா²க³தோ ந உபட்டா²ஸீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.24).
‘‘Yaṃ , bhikkhave, sadevakassa lokassa…pe… sadevamanussāya pajāya diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā, tamahaṃ jānāmi, tamahaṃ abbhaññāsiṃ, taṃ tathāgatassa viditaṃ, taṃ tathāgato na upaṭṭhāsī’’ti (a. ni. 4.24).
யஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ரத்திங் ததா²க³தோ அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜ²தீதி யஸ்ஸஞ்ச விஸாக²புண்ணமரத்தியங் ததா² ஆக³தாதி³அத்தே²ன ததா²க³தோ ப⁴க³வா போ³தி⁴மண்டே³ அபராஜிதபல்லங்கே நிஸின்னோ திண்ணங் மாரானங் மத்த²கங் மத்³தி³த்வா உத்தரிதராபா⁴வதோ அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் ஆஸவக்க²யஞாணேன ஸத்³தி⁴ங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் அதி⁴க³ச்ச²தி. யஞ்ச ரத்திங் அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யதீதி யஸ்ஸஞ்ச விஸாக²புண்ணமரத்தியங்யேவ குஸினாராயங் உபவத்தனே மல்லானங் ஸாலவனே யமகஸாலானமந்தரே அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யதி. யங் ஏதஸ்மிங் அந்தரேதி இமாஸங் த்³வின்னங் ஸஉபாதி³ஸேஸஅனுபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னதா⁴தூனங் வேமஜ்ஜே² பஞ்சசத்தாலீஸவஸ்ஸபரிமாணே காலே பட²மபோ³தி⁴யம்பி, மஜ்ஜி²மபோ³தி⁴யம்பி, பச்சி²மபோ³தி⁴யம்பி யங் ஸுத்தகெ³ய்யாதி³ப்பபே⁴த³ங் த⁴ம்மங் பா⁴ஸதி நித்³தி³ஸனவஸேன, லபதி உத்³தி⁴ஸனவஸேன, நித்³தி³ஸதி படினித்³தி³ஸனவஸேன. ஸப்³ப³ங் தங் ததே²வ ஹோதீதி தங் எத்த²ந்தரே தே³ஸிதங் ஸப்³ப³ங் ஸுத்தகெ³ய்யாதி³னவங்க³ங் பு³த்³த⁴வசனங் அத்த²தோ ப்³யஞ்ஜனதோ ச அனுபவஜ்ஜங் அனூனங் அனதி⁴கங் ஸப்³பா³காரபரிபுண்ணங் ராக³மத³னிம்மத³னங்…பே॰… மோஹமத³னிம்மத³னங், நத்தி² தத்த² வாலக்³க³மத்தம்பி அவக்க²லிதங், ஏகமுத்³தி³காய லஞ்சி²தங் விய ஏகனாளியா மிதங் விய ஏகதுலாய துலிதங் விய ச தங் ததே²வ ஹோதி யஸ்ஸத்தா²ய பா⁴ஸிதங், ஏகந்தேனேவ தஸ்ஸ ஸாத⁴னதோ, நோ அஞ்ஞதா². தஸ்மா தத²ங், அவிதத²ங், அனஞ்ஞத²ங். ஏதேன ததா²வாதி³தாய ததா²க³தோதி த³ஸ்ஸேதி. க³த³அத்தோ² அயங் க³தஸத்³தோ³ த³காரஸ்ஸ தகாரங் கத்வா, தஸ்மா தத²ங் க³த³தீதி ததா²க³தோதி அத்தோ². அத² வா ஆக³த³னங் ஆக³தோ³, வசனந்தி அத்தோ². ததோ² அவிபரீதோ ஆக³தோ³ யஸ்ஸாதி த³காரஸ்ஸ தகாரங் கத்வா ததா²க³தோதி ஏவமெத்த² பத³ஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³.
Yañca, bhikkhave, rattiṃ tathāgato anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambujjhatīti yassañca visākhapuṇṇamarattiyaṃ tathā āgatādiatthena tathāgato bhagavā bodhimaṇḍe aparājitapallaṅke nisinno tiṇṇaṃ mārānaṃ matthakaṃ madditvā uttaritarābhāvato anuttaraṃ sammāsambodhiṃ āsavakkhayañāṇena saddhiṃ sabbaññutaññāṇaṃ adhigacchati. Yañca rattiṃ anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyatīti yassañca visākhapuṇṇamarattiyaṃyeva kusinārāyaṃ upavattane mallānaṃ sālavane yamakasālānamantare anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyati. Yaṃ etasmiṃ antareti imāsaṃ dvinnaṃ saupādisesaanupādisesanibbānadhātūnaṃ vemajjhe pañcacattālīsavassaparimāṇe kāle paṭhamabodhiyampi, majjhimabodhiyampi, pacchimabodhiyampi yaṃ suttageyyādippabhedaṃ dhammaṃ bhāsati niddisanavasena, lapati uddhisanavasena, niddisati paṭiniddisanavasena. Sabbaṃ taṃ tatheva hotīti taṃ etthantare desitaṃ sabbaṃ suttageyyādinavaṅgaṃ buddhavacanaṃ atthato byañjanato ca anupavajjaṃ anūnaṃ anadhikaṃ sabbākāraparipuṇṇaṃ rāgamadanimmadanaṃ…pe… mohamadanimmadanaṃ, natthi tattha vālaggamattampi avakkhalitaṃ, ekamuddikāya lañchitaṃ viya ekanāḷiyā mitaṃ viya ekatulāya tulitaṃ viya ca taṃ tatheva hoti yassatthāya bhāsitaṃ, ekanteneva tassa sādhanato, no aññathā. Tasmā tathaṃ, avitathaṃ, anaññathaṃ. Etena tathāvāditāya tathāgatoti dasseti. Gadaattho ayaṃ gatasaddo dakārassa takāraṃ katvā, tasmā tathaṃ gadatīti tathāgatoti attho. Atha vā āgadanaṃ āgado, vacananti attho. Tatho aviparīto āgado yassāti dakārassa takāraṃ katvā tathāgatoti evamettha padasiddhi veditabbā.
யதா²வாதீ³ ததா²காரீதி யே த⁴ம்மே ப⁴க³வா ‘‘இமே த⁴ம்மா அகுஸலா ஸாவஜ்ஜா விஞ்ஞுக³ரஹிதா ஸமத்தா ஸமாதி³ன்னா அஹிதாய து³க்கா²ய ஸங்வத்தந்தீ’’தி பரேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ வத³தி, தே த⁴ம்மே ஏகந்தேனேவ ஸயங் பஹாஸி. யே பன த⁴ம்மே ப⁴க³வா ‘‘இமே த⁴ம்மா குஸலா அனவஜ்ஜா விஞ்ஞுப்பஸத்தா² ஸமத்தா ஸமாதி³ன்னா ஹிதாய ஸுகா²ய ஸங்வத்தந்தீ’’தி வத³தி, தே த⁴ம்மே ஏகந்தேனேவ ஸயங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸி. தஸ்மா யதா²வாதீ³ ப⁴க³வா, ததா²காரீதி வேதி³தப்³போ³. யதா²காரீ ததா²வாதீ³தி ஸம்மதே³வ ஸீலாதி³பரிபூரணவஸேன ஸம்மா படிபன்னோ ஸயங் யதா²காரீ ப⁴க³வா, ததே²வ த⁴ம்மதே³ஸனாய பரேஸங் தத்த² பதிட்டா²பனவஸேன ததா²வாதீ³. ப⁴க³வதோ ஹி வாசாய காயோ அனுலோமேதி, காயஸ்ஸபி வாசா. தஸ்மா யதா²வாதீ³ ததா²காரீ, யதா²காரீ ததா²வாதீ³ ச ஹோதி. ஏவங்பூ⁴தஸ்ஸ சஸ்ஸ யதா² வாசா, காயோபி ததா² க³தோ பவத்தோ. யதா² ச காயோ, வாசாபி ததா² க³தா பவத்தாதி அத்தோ².
Yathāvādī tathākārīti ye dhamme bhagavā ‘‘ime dhammā akusalā sāvajjā viññugarahitā samattā samādinnā ahitāya dukkhāya saṃvattantī’’ti paresaṃ dhammaṃ desento vadati, te dhamme ekanteneva sayaṃ pahāsi. Ye pana dhamme bhagavā ‘‘ime dhammā kusalā anavajjā viññuppasatthā samattā samādinnā hitāya sukhāya saṃvattantī’’ti vadati, te dhamme ekanteneva sayaṃ upasampajja vihāsi. Tasmā yathāvādī bhagavā, tathākārīti veditabbo. Yathākārī tathāvādīti sammadeva sīlādiparipūraṇavasena sammā paṭipanno sayaṃ yathākārī bhagavā, tatheva dhammadesanāya paresaṃ tattha patiṭṭhāpanavasena tathāvādī. Bhagavato hi vācāya kāyo anulometi, kāyassapi vācā. Tasmā yathāvādī tathākārī, yathākārī tathāvādī ca hoti. Evaṃbhūtassa cassa yathā vācā, kāyopi tathā gato pavatto. Yathā ca kāyo, vācāpi tathā gatā pavattāti attho.
அபி⁴பூ⁴ அனபி⁴பூ⁴தோதி உபரி ப⁴வக்³க³ங் ஹெட்டா² அவீசினிரயங் பரியந்தங் கத்வா திரியங் அபரிமாணாஸு லோகதா⁴தூஸு ப⁴க³வா ஸப்³ப³ஸத்தே அபி⁴ப⁴வதி ஸீலேனபி ஸமாதி⁴னாபி பஞ்ஞாயபி விமுத்தியாபி விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனேனபி, ந தஸ்ஸ துலா வா பமாணங் வா அத்தி², அஸமோ அஸமஸமோ அப்படிமோ அப்படிபா⁴கோ³ அப்படிபுக்³க³லோ அதுலோ அப்பமெய்யோ அனுத்தரோ த⁴ம்மராஜா தே³வானங் அதிதே³வோ ஸக்கானங் அதிஸக்கோ ப்³ரஹ்மானங் அதிப்³ரஹ்மா. ததோ ஏவ ஸயங் ந கேனசி அபி⁴பூ⁴தோதி அனபி⁴பூ⁴தோ. அஞ்ஞத³த்தூ²தி ஏகங்ஸத்தே² நிபாதோ. யஞ்ஹி கிஞ்சி நெய்யங் நாம, ஸப்³ப³ங் தங் ஹத்த²தலே ஆமலகங் விய பஸ்ஸதீதி த³ஸோ. அவிபரீதங் ஆஸயாதி³அவபோ³தே⁴ன ஹிதூபஸங்ஹாராதி³னா ச ஸத்தே, பா⁴வஞ்ஞத²த்தூபனயவஸேன ஸங்கா²ரே ஸப்³பா³காரேன ஸுசிண்ணவஸிதாய ஸமாபத்தியோ சித்தஞ்ச வஸே வத்தேதீதி வஸவத்தீ. எத்தாவதா அபி⁴ப⁴வனட்டே²ன ப⁴க³வா அத்தனோ ததா²க³தபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி.
Abhibhū anabhibhūtoti upari bhavaggaṃ heṭṭhā avīcinirayaṃ pariyantaṃ katvā tiriyaṃ aparimāṇāsu lokadhātūsu bhagavā sabbasatte abhibhavati sīlenapi samādhināpi paññāyapi vimuttiyāpi vimuttiñāṇadassanenapi, na tassa tulā vā pamāṇaṃ vā atthi, asamo asamasamo appaṭimo appaṭibhāgo appaṭipuggalo atulo appameyyo anuttaro dhammarājā devānaṃ atidevo sakkānaṃ atisakko brahmānaṃ atibrahmā. Tato eva sayaṃ na kenaci abhibhūtoti anabhibhūto. Aññadatthūti ekaṃsatthe nipāto. Yañhi kiñci neyyaṃ nāma, sabbaṃ taṃ hatthatale āmalakaṃ viya passatīti daso. Aviparītaṃ āsayādiavabodhena hitūpasaṃhārādinā ca satte, bhāvaññathattūpanayavasena saṅkhāre sabbākārena suciṇṇavasitāya samāpattiyo cittañca vase vattetīti vasavattī. Ettāvatā abhibhavanaṭṭhena bhagavā attano tathāgatabhāvaṃ dasseti.
தத்ரேவங் பத³ஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³ – அக³தோ³ விய அக³தோ³. கோ பனேஸ? தே³ஸனாவிலாஸோ சேவ புஞ்ஞுஸ்ஸயோ ச. தேனேவ ஹேஸ மஹானுபா⁴வோ பி⁴ஸக்கோ விய தி³ப்³பா³க³தே³ன ஸப்பே, ஸப்³பே³ பரப்பவாதி³னோ ஸதே³வகஞ்ச லோகங் அபி⁴ப⁴வதி. இதி ஸப்³ப³லோகாபி⁴ப⁴வனே ததோ² அவிபரீதோ தே³ஸனாவிலாஸோ சேவ புஞ்ஞுஸ்ஸயோ ச அக³தோ³ அஸ்ஸாதி த³காரஸ்ஸ தகாரங் கத்வா ததா²க³தோதி வேதி³தப்³போ³. தேன வுத்தங் ‘‘ஸதே³வகே, பி⁴க்க²வே, லோகே…பே॰… வஸவத்தீ, தஸ்மா ததா²க³தோதி வுச்சதீ’’தி.
Tatrevaṃ padasiddhi veditabbā – agado viya agado. Ko panesa? Desanāvilāso ceva puññussayo ca. Teneva hesa mahānubhāvo bhisakko viya dibbāgadena sappe, sabbe parappavādino sadevakañca lokaṃ abhibhavati. Iti sabbalokābhibhavane tatho aviparīto desanāvilāso ceva puññussayo ca agado assāti dakārassa takāraṃ katvā tathāgatoti veditabbo. Tena vuttaṃ ‘‘sadevake, bhikkhave, loke…pe… vasavattī, tasmā tathāgatoti vuccatī’’ti.
கா³தா²ஸு ஸப்³ப³லோகங் அபி⁴ஞ்ஞாயாதி தேதா⁴துகலோகஸன்னிவாஸங் ஜானித்வா. ஸப்³ப³லோகே யதா²தத²ந்தி தஸ்மிங் தேதா⁴துகலோகஸன்னிவாஸே யங்கிஞ்சி நெய்யங், தங் ஸப்³ப³ங் யதா²தத²ங் அவிபரீதங் ஜானித்வா. ஸப்³ப³லோகவிஸங்யுத்தோதி சதுன்னங் யோகா³னங் அனவஸேஸப்பஹானேன ஸப்³பே³னபி லோகேன விஸங்யுத்தோ விப்பமுத்தோ. அனூபயோதி ஸப்³ப³ஸ்மிம்பி லோகே தண்ஹாதி³ட்டி²உபயேஹி அனூபயோ தேஹி உபயேஹி விரஹிதோ.
Gāthāsu sabbalokaṃ abhiññāyāti tedhātukalokasannivāsaṃ jānitvā. Sabbaloke yathātathanti tasmiṃ tedhātukalokasannivāse yaṃkiñci neyyaṃ, taṃ sabbaṃ yathātathaṃ aviparītaṃ jānitvā. Sabbalokavisaṃyuttoti catunnaṃ yogānaṃ anavasesappahānena sabbenapi lokena visaṃyutto vippamutto. Anūpayoti sabbasmimpi loke taṇhādiṭṭhiupayehi anūpayo tehi upayehi virahito.
ஸப்³பா³பி⁴பூ⁴தி ரூபாதீ³னி ஸப்³பா³ரம்மணானி, ஸப்³ப³ங் ஸங்கா²ரக³தங், ஸப்³பே³பி மாரே அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தோ. தீ⁴ரோதி தி⁴திஸம்பன்னோ. ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பமோசனோதி ஸப்³பே³ அபி⁴ஜ்ஜா²காயக³ந்தா²தி³கே மோசெத்வா டி²தோ வேனெய்யஸந்தானேபி அத்தனோ தே³ஸனாவிலாஸேன தேஸங் பமோசனதோ ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பமோசனோ. பு²ட்டா²ஸ்ஸாதி பு²ட்டா² அஸ்ஸ. கரணத்தே² இத³ங் ஸாமிவசனங், பு²ட்டா² அனேனாதி அத்தோ². பரமா ஸந்தீதி நிப்³பா³னங். தஞ்ஹி தேன ஞாணபு²ஸனேன பு²ட்ட²ங். தேனேவாஹ ‘‘நிப்³பா³னங் அகுதோப⁴ய’’ந்தி. அத² வா பரமா ஸந்தீதி உத்தமா ஸந்தி. கதரா ஸாதி? நிப்³பா³னங். யஸ்மா பன நிப்³பா³னே குதோசி ப⁴யங் நத்தி², தஸ்மா தங் அகுதோப⁴யந்தி வுச்சதி.
Sabbābhibhūti rūpādīni sabbārammaṇāni, sabbaṃ saṅkhāragataṃ, sabbepi māre abhibhavitvā ṭhito. Dhīroti dhitisampanno. Sabbaganthappamocanoti sabbe abhijjhākāyaganthādike mocetvā ṭhito veneyyasantānepi attano desanāvilāsena tesaṃ pamocanato sabbaganthappamocano. Phuṭṭhāssāti phuṭṭhā assa. Karaṇatthe idaṃ sāmivacanaṃ, phuṭṭhā anenāti attho. Paramā santīti nibbānaṃ. Tañhi tena ñāṇaphusanena phuṭṭhaṃ. Tenevāha ‘‘nibbānaṃ akutobhaya’’nti. Atha vā paramā santīti uttamā santi. Katarā sāti? Nibbānaṃ. Yasmā pana nibbāne kutoci bhayaṃ natthi, tasmā taṃ akutobhayanti vuccati.
அனீகோ⁴தி நித்³து³க்கோ². ஸப்³ப³கம்மக்க²யங் பத்தோதி ஸப்³பே³ஸங் கம்மானங் க²யங் பரியோஸானங் அச்சந்தாபா⁴வங் பத்தோ. விமுத்தோ உபதி⁴ஸங்க²யேதி உபதி⁴ஸங்க²யஸங்கா²தே நிப்³பா³னே ததா³ரம்மணாய ப²லவிமுத்தியா விமுத்தோ. ஏஸ ஸோதி ஏஸோ ஸோ. ஸீஹோ அனுத்தரோதி பரிஸ்ஸயானங் ஸஹனட்டே²ன, கிலேஸானங் ஹனநட்டே²ன ச, ததா²க³தோ அனுத்தரோ ஸீஹோ நாம. ப்³ரஹ்மந்தி ஸெட்ட²ங். சக்கந்தி த⁴ம்மசக்கங். பவத்தயீதி திபரிவட்டங் த்³வாத³ஸாகாரங் பவத்தேஸி.
Anīghoti niddukkho. Sabbakammakkhayaṃ pattoti sabbesaṃ kammānaṃ khayaṃ pariyosānaṃ accantābhāvaṃ patto. Vimutto upadhisaṅkhayeti upadhisaṅkhayasaṅkhāte nibbāne tadārammaṇāya phalavimuttiyā vimutto. Esa soti eso so. Sīho anuttaroti parissayānaṃ sahanaṭṭhena, kilesānaṃ hananaṭṭhena ca, tathāgato anuttaro sīho nāma. Brahmanti seṭṭhaṃ. Cakkanti dhammacakkaṃ. Pavattayīti tiparivaṭṭaṃ dvādasākāraṃ pavattesi.
இதீதி ஏவங் ததா²க³தஸ்ஸ கு³ணே ஜானித்வா. ஸங்க³ம்மாதி ஸமாக³ந்த்வா. தங் நமஸ்ஸந்தீதி தங் ததா²க³தங் தே ஸரணங் க³தா தே³வமனுஸ்ஸா நமஸ்ஸந்தி. மஹந்தேஹி ஸீலாதி³கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தத்தா மஹந்தங், சதுவேஸாரஜ்ஜயோகே³ன வீதஸாரத³ங். இதா³னி யங் வத³ந்தா தே நமஸ்ஸந்தி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் த³ந்தோதிஆதி³ வுத்தங். தங் உத்தானத்த²மேவ.
Itīti evaṃ tathāgatassa guṇe jānitvā. Saṅgammāti samāgantvā. Taṃnamassantīti taṃ tathāgataṃ te saraṇaṃ gatā devamanussā namassanti. Mahantehi sīlādiguṇehi samannāgatattā mahantaṃ, catuvesārajjayogena vītasāradaṃ. Idāni yaṃ vadantā te namassanti, taṃ dassetuṃ dantotiādi vuttaṃ. Taṃ uttānatthameva.
இதி இமஸ்மிங் சதுக்கனிபாதே ச²ட்டே² ஸத்தமே ச ஸுத்தே வட்டங் கதி²தங், பட²மது³தியததியத்³வாத³ஸமதேரஸமேஸு விவட்டங் கதி²தங், ஸேஸேஸு வட்டவிவட்டங் கதி²தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Iti imasmiṃ catukkanipāte chaṭṭhe sattame ca sutte vaṭṭaṃ kathitaṃ, paṭhamadutiyatatiyadvādasamaterasamesu vivaṭṭaṃ kathitaṃ, sesesu vaṭṭavivaṭṭaṃ kathitanti veditabbaṃ.
தேரஸமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Terasamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
இதி பரமத்த²தீ³பனியா
Iti paramatthadīpaniyā
கு²த்³த³கனிகாய-அட்ட²கதா²ய
Khuddakanikāya-aṭṭhakathāya
இதிவுத்தகஸ்ஸ சதுக்கனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.
Itivuttakassa catukkanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 13. லோகஸுத்தங் • 13. Lokasuttaṃ