Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    10. லோகஸுத்தவண்ணனா

    10. Lokasuttavaṇṇanā

    70. கிஸ்மிந்தி கிஸ்மிங் ஸதி? தஸ்ஸ பன ஸந்தபா⁴வோ உப்பத்திவஸேனேவாதி ஆஹ ‘‘கிஸ்மிங் உப்பன்னே’’தி? லோகோ உப்பன்னோதி வுச்சதி அனுபாதா³னத்தா லோகஸமஞ்ஞாய. ச²ஸூதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ ஸந்த²வந்தி அதி⁴கஸினேஹங் கரோதி அதி⁴கஸினேஹவத்து²பா⁴வதோ அஜ்ஜ²த்திகாயதனானங். உபாதா³யாதி புப்³ப³காலகிரியா அபரகாலகிரியங் அபெக்க²தீதி வசனஸேஸவஸேன கிரியாபத³ங் க³ஹிதங் ‘‘பவத்ததீ’’தி. கிங் பன பவத்ததி? லோகோ, லோகஸமஞ்ஞாதி அத்தோ². ச²ஸூதி இத³ங் நிமித்தத்தே² பு⁴ம்மங். ச²ளாயதனநிமித்தஞ்ஹி ஸப்³ப³து³க்க²ங். அயந்தி ஸத்தலோகோ. உப்பன்னோ நாம ஹோதி ச²ளாயதனங் நாம மூலங் ஸப்³ப³து³க்கா²னந்தி கத்வா. பா³ஹிரேஸு ஆயதனேஸு ஸந்த²வங் கரோதி விஸேஸதோ ரூபாதீ³னங் தண்ஹாவத்து²கத்தா. யஸ்மா சக்கா²தீ³னங் ஸந்தப்பனவஸேன ரூபாதீ³னங் பரிக்³க³ஹிதத்தா லோகஸ்ஸ நிஸேவிதாய ஸங்வத்ததி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ச²ன்னங்…பே॰… விஹஞ்ஞதீ’’தி.

    70.Kisminti kismiṃ sati? Tassa pana santabhāvo uppattivasenevāti āha ‘‘kismiṃ uppanne’’ti? Loko uppannoti vuccati anupādānattā lokasamaññāya. Chasūti etthāpi eseva nayo santhavanti adhikasinehaṃ karoti adhikasinehavatthubhāvato ajjhattikāyatanānaṃ. Upādāyāti pubbakālakiriyā aparakālakiriyaṃ apekkhatīti vacanasesavasena kiriyāpadaṃ gahitaṃ ‘‘pavattatī’’ti. Kiṃ pana pavattati? Loko, lokasamaññāti attho. Chasūti idaṃ nimittatthe bhummaṃ. Chaḷāyatananimittañhi sabbadukkhaṃ. Ayanti sattaloko. Uppanno nāma hoti chaḷāyatanaṃ nāma mūlaṃ sabbadukkhānanti katvā. Bāhiresu āyatanesu santhavaṃ karoti visesato rūpādīnaṃ taṇhāvatthukattā. Yasmā cakkhādīnaṃ santappanavasena rūpādīnaṃ pariggahitattā lokassa nisevitāya saṃvattati, tasmā vuttaṃ ‘‘channaṃ…pe… vihaññatī’’ti.

    லோகஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Lokasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    அத்³த⁴வக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Addhavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 10. லோகஸுத்தங் • 10. Lokasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. லோகஸுத்தவண்ணனா • 10. Lokasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact