Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૪] ૪. મચ્છજાતકવણ્ણના
[34] 4. Macchajātakavaṇṇanā
ન મં સીતં ન મં ઉણ્હન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો પુરાણદુતિયિકાપલોભનં આરબ્ભ કથેસિ. તદા હિ સત્થા તં ભિક્ખું ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. ‘‘કેનાસિ ઉક્કણ્ઠાપિતો’’તિ? ‘‘પુરાણદુતિયિકા મે, ભન્તે મધુરહત્થરસા, તં જહિતું ન સક્કોમી’’તિ. અથ નં સત્થા ‘‘ભિક્ખુ એસા ઇત્થી તવ અનત્થકારિકા , પુબ્બેપિ ત્વં એતં નિસ્સાય મરણં પાપુણન્તો મં આગમ્મ મરણા મુત્તો’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Na maṃ sītaṃ na maṃ uṇhanti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā taṃ bhikkhuṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchi. ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. ‘‘Kenāsi ukkaṇṭhāpito’’ti? ‘‘Purāṇadutiyikā me, bhante madhurahattharasā, taṃ jahituṃ na sakkomī’’ti. Atha naṃ satthā ‘‘bhikkhu esā itthī tava anatthakārikā , pubbepi tvaṃ etaṃ nissāya maraṇaṃ pāpuṇanto maṃ āgamma maraṇā mutto’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ પુરોહિતો અહોસિ. તદા કેવટ્ટા નદિયં જાલં ખિપિંસુ. અથેકો મહામચ્છો રતિવસેન અત્તનો મચ્છિયા સદ્ધિં કીળમાનો આગચ્છતિ. તસ્સ સા મચ્છી પુરતો ગચ્છમાના જાલગન્ધં ઘાયિત્વા જાલં પરિહરમાના ગતા. સો પન કામગિદ્ધો લોલમચ્છો જાલકુચ્છિમેવ પવિટ્ઠો. કેવટ્ટા તસ્સ જાલં પવિટ્ઠભાવં ઞત્વા જાલં ઉક્ખિપિત્વા મચ્છં ગહેત્વા અમારેત્વાવ વાલિકાપિટ્ઠે ખિપિત્વા ‘‘ઇમં અઙ્ગારેસુ પચિત્વા ખાદિસ્સામા’’તિ અઙ્ગારે કરોન્તિ, સૂલં તચ્છેન્તિ. મચ્છો ‘‘એતં અઙ્ગારતાપનં વા સૂલવિજ્ઝનં વા અઞ્ઞં વા પન દુક્ખં ન મં કિલમેતિ, યં પનેસા મચ્છી ‘અઞ્ઞં સો નૂન રતિયા ગતો’તિ મયિ દોમનસ્સં આપજ્જતિ, તમેવ મં બાધતી’’તિ પરિદેવમાનો ઇમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa purohito ahosi. Tadā kevaṭṭā nadiyaṃ jālaṃ khipiṃsu. Atheko mahāmaccho rativasena attano macchiyā saddhiṃ kīḷamāno āgacchati. Tassa sā macchī purato gacchamānā jālagandhaṃ ghāyitvā jālaṃ pariharamānā gatā. So pana kāmagiddho lolamaccho jālakucchimeva paviṭṭho. Kevaṭṭā tassa jālaṃ paviṭṭhabhāvaṃ ñatvā jālaṃ ukkhipitvā macchaṃ gahetvā amāretvāva vālikāpiṭṭhe khipitvā ‘‘imaṃ aṅgāresu pacitvā khādissāmā’’ti aṅgāre karonti, sūlaṃ tacchenti. Maccho ‘‘etaṃ aṅgāratāpanaṃ vā sūlavijjhanaṃ vā aññaṃ vā pana dukkhaṃ na maṃ kilameti, yaṃ panesā macchī ‘aññaṃ so nūna ratiyā gato’ti mayi domanassaṃ āpajjati, tameva maṃ bādhatī’’ti paridevamāno imaṃ gāthamāha –
૩૪.
34.
‘‘ન મં સીતં ન મં ઉણ્હં, ન મં જાલસ્મિ બાધનં;
‘‘Na maṃ sītaṃ na maṃ uṇhaṃ, na maṃ jālasmi bādhanaṃ;
યઞ્ચ મં મઞ્ઞતે મચ્છી, અઞ્ઞં સો રતિયા ગતો’’તિ.
Yañca maṃ maññate macchī, aññaṃ so ratiyā gato’’ti.
તત્થ ન મં સીતં ન મં ઉણ્હન્તિ મચ્છાનં ઉદકા નીહટકાલે સીતં હોતિ, તસ્મિં વિગતે ઉણ્હં હોતિ, તદુભયમ્પિ સન્ધાય ‘‘ન મં સીતં ન મં ઉણ્હં બાધતી’’તિ પરિદેવતિ. યમ્પિ અઙ્ગારેસુ પચ્ચનમૂલકં દુક્ખં ભવિસ્સતિ, તમ્પિ સન્ધાય ‘‘ન મં ઉણ્હ’’ન્તિ પરિદેવતેવ. ન મં જાલસ્મિ બાધનન્તિ યમ્પિ મે જાલસ્મિં બાધનં અહોસિ, તમ્પિ મં ન બાધેતીતિ પરિદેવતિ. ‘‘યઞ્ચ મ’’ન્તિઆદીસુ અયં પિણ્ડત્થો – સા મચ્છી મમ જાલે પતિતસ્સ ઇમેહિ કેવટ્ટેહિ ગહિતભાવં અજાનન્તી મં અપસ્સમાના ‘‘સો મચ્છો ઇદાનિ અઞ્ઞં મચ્છિં કામરતિયા ગતો ભવિસ્સતી’’તિ ચિન્તેતિ, તં તસ્સા દોમનસ્સપ્પત્તાય ચિન્તનં મં બાધતીતિ વાલિકાપિટ્ઠે નિપન્નો પરિદેવતિ.
Tattha na maṃ sītaṃ na maṃ uṇhanti macchānaṃ udakā nīhaṭakāle sītaṃ hoti, tasmiṃ vigate uṇhaṃ hoti, tadubhayampi sandhāya ‘‘na maṃ sītaṃ na maṃ uṇhaṃ bādhatī’’ti paridevati. Yampi aṅgāresu paccanamūlakaṃ dukkhaṃ bhavissati, tampi sandhāya ‘‘na maṃ uṇha’’nti paridevateva. Na maṃ jālasmi bādhananti yampi me jālasmiṃ bādhanaṃ ahosi, tampi maṃ na bādhetīti paridevati. ‘‘Yañca ma’’ntiādīsu ayaṃ piṇḍattho – sā macchī mama jāle patitassa imehi kevaṭṭehi gahitabhāvaṃ ajānantī maṃ apassamānā ‘‘so maccho idāni aññaṃ macchiṃ kāmaratiyā gato bhavissatī’’ti cinteti, taṃ tassā domanassappattāya cintanaṃ maṃ bādhatīti vālikāpiṭṭhe nipanno paridevati.
તસ્મિં સમયે પુરોહિતો દાસપરિવુતો ન્હાનત્થાય નદીતીરં આગતો. સો પન સબ્બરુતઞ્ઞૂ હોતિ. તેનસ્સ મચ્છપરિદેવનં સુત્વા એતદહોસિ ‘‘અયં મચ્છો કિલેસવસેન પરિદેવતિ, એવં આતુરચિત્તો ખો પનેસ મીયમાનો નિરયેયેવ નિબ્બત્તિસ્સતિ, અહમસ્સ અવસ્સયો ભવિસ્સામી’’તિ કેવટ્ટાનં સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘અમ્ભો તુમ્હે અમ્હાકં એકદિવસમ્પિ બ્યઞ્જનત્થાય મચ્છં ન દેથા’’તિ આહ. કેવટ્ટા ‘‘કિં વદેથ, સામિ, તુમ્હાકં રુચ્ચનકમચ્છં ગણ્હિત્વા ગચ્છથા’’તિ આહંસુ. ‘‘અમ્હાકં અઞ્ઞેન કમ્મં નત્થિ, ઇમઞ્ઞેવ દેથા’’તિ. ‘‘ગણ્હથ સામી’’તિ. બોધિસત્તો તં ઉભોહિ હત્થેહિ ગહેત્વા નદીતીરે નિસીદિત્વા ‘‘અમ્ભો મચ્છ, સચે તાહં અજ્જ ન પસ્સેય્યં, જીવિતક્ખયં પાપુણેય્યાસિ, ઇદાનિ ઇતો પટ્ઠાય મા કિલેસવસિકો અહોસી’’તિ ઓવદિત્વા ઉદકે વિસ્સજ્જેત્વા ન્હત્વા નગરં પાવિસિ.
Tasmiṃ samaye purohito dāsaparivuto nhānatthāya nadītīraṃ āgato. So pana sabbarutaññū hoti. Tenassa macchaparidevanaṃ sutvā etadahosi ‘‘ayaṃ maccho kilesavasena paridevati, evaṃ āturacitto kho panesa mīyamāno nirayeyeva nibbattissati, ahamassa avassayo bhavissāmī’’ti kevaṭṭānaṃ santikaṃ gantvā ‘‘ambho tumhe amhākaṃ ekadivasampi byañjanatthāya macchaṃ na dethā’’ti āha. Kevaṭṭā ‘‘kiṃ vadetha, sāmi, tumhākaṃ ruccanakamacchaṃ gaṇhitvā gacchathā’’ti āhaṃsu. ‘‘Amhākaṃ aññena kammaṃ natthi, imaññeva dethā’’ti. ‘‘Gaṇhatha sāmī’’ti. Bodhisatto taṃ ubhohi hatthehi gahetvā nadītīre nisīditvā ‘‘ambho maccha, sace tāhaṃ ajja na passeyyaṃ, jīvitakkhayaṃ pāpuṇeyyāsi, idāni ito paṭṭhāya mā kilesavasiko ahosī’’ti ovaditvā udake vissajjetvā nhatvā nagaraṃ pāvisi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાસિ. સત્થાપિ અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા મચ્છી પુરાણદુતિયિકા અહોસિ, મચ્છો ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ પુરોહિતો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhāsi. Satthāpi anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā macchī purāṇadutiyikā ahosi, maccho ukkaṇṭhitabhikkhu purohito pana ahameva ahosi’’nti.
મચ્છજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.
Macchajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૪. મચ્છજાતકં • 34. Macchajātakaṃ