Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. મચ્છરિસુત્તવણ્ણના

    2. Maccharisuttavaṇṇanā

    ૩૨. દુતિયે મચ્છેરા ચ પમાદા ચાતિ અત્તસમ્પત્તિનિગૂહનલક્ખણેન મચ્છેરેન ચેવ સતિવિપ્પવાસલક્ખણેન પમાદેન ચ. એકચ્ચો હિ ‘ઇદં મે દેન્તસ્સ પરિક્ખયં ગમિસ્સતિ, મય્હં વા ઘરમાનુસકાનં વા ન ભવિસ્સતી’’તિ મચ્છરિયેન દાનં ન દેતિ. એકચ્ચો ખિડ્ડાદિપસુતત્તા ‘દાનં દાતબ્બ’’ન્તિ ચિત્તમ્પિ ન ઉપ્પાદેતિ. એવં દાનં ન દીયતીતિ એવમેતં યસદાયકં સિરીદાયકં સમ્પત્તિદાયકં સુખદાયકં દાનં નામ ન દીયતીતિઆદિના કારણં કથેસિ. પુઞ્ઞં આકઙ્ખમાનેનાતિ પુબ્બચેતનાદિભેદં પુઞ્ઞં ઇચ્છમાનેન. દેય્યં હોતિ વિજાનતાતિ અત્થિ દાનસ્સ ફલન્તિ જાનન્તેન દાતબ્બમેવાતિ વદતિ.

    32. Dutiye maccherā ca pamādā cāti attasampattinigūhanalakkhaṇena maccherena ceva sativippavāsalakkhaṇena pamādena ca. Ekacco hi ‘idaṃ me dentassa parikkhayaṃ gamissati, mayhaṃ vā gharamānusakānaṃ vā na bhavissatī’’ti macchariyena dānaṃ na deti. Ekacco khiḍḍādipasutattā ‘dānaṃ dātabba’’nti cittampi na uppādeti. Evaṃ dānaṃ na dīyatīti evametaṃ yasadāyakaṃ sirīdāyakaṃ sampattidāyakaṃ sukhadāyakaṃ dānaṃ nāma na dīyatītiādinā kāraṇaṃ kathesi. Puññaṃ ākaṅkhamānenāti pubbacetanādibhedaṃ puññaṃ icchamānena. Deyyaṃ hoti vijānatāti atthi dānassa phalanti jānantena dātabbamevāti vadati.

    તમેવ બાલં ફુસતીતિ તંયેવ બાલં ઇધલોકપરલોકેસુ જિઘચ્છા ચ પિપાસા ચ ફુસતિ અનુબન્ધતિ ન વિજહતિ. તસ્માતિ યસ્મા તમેવ ફુસતિ, તસ્મા. વિનેય્ય મચ્છેરન્તિ મચ્છેરમલં વિનેત્વા. દજ્જા દાનં મલાભિભૂતિ મલાભિભૂ હુત્વા તં મચ્છેરમલં અભિભવિત્વા દાનં દદેય્ય.

    Tameva bālaṃ phusatīti taṃyeva bālaṃ idhalokaparalokesu jighacchā ca pipāsā ca phusati anubandhati na vijahati. Tasmāti yasmā tameva phusati, tasmā. Vineyya maccheranti maccheramalaṃ vinetvā. Dajjā dānaṃ malābhibhūti malābhibhū hutvā taṃ maccheramalaṃ abhibhavitvā dānaṃ dadeyya.

    તે મતેસુ ન મીયન્તીતિ અદાનસીલતાય મરણેન મતેસુ ન મીયન્તિ. યથા હિ મતો સમ્પરિવારેત્વા ઠપિતે બહુમ્હિપિ અન્નપાનાદિમ્હિ ‘‘ઇદં ઇમસ્સ હોતુ, ઇદં ઇમસ્સા’’તિ ઉટ્ઠહિત્વા સંવિભાગં ન કરોતિ, એવં અદાનસીલોપીતિ મતકસ્સ ચ અદાનસીલસ્સ ચ ભોગા સમસમા નામ હોન્તિ. તેન દાનસીલા એવરૂપેસુ મતેસુ ન મીયન્તીતિ અત્થો. પન્થાનંવ સહ વજં, અપ્પસ્મિં યે પવેચ્છન્તીતિ યથા અદ્ધાનં કન્તારમગ્ગં સહ વજન્તા પથિકા સહ વજન્તાનં પથિકાનં અપ્પસ્મિં પાથેય્યે સંવિભાગં કત્વા પવેચ્છન્તિ દદન્તિયેવ, એવમેવં યે પન અનમતગ્ગં સંસારકન્તારં સહ વજન્તા સહ વજન્તાનં અપ્પસ્મિમ્પિ દેય્યધમ્મે સંવિભાગં કત્વા દદન્તિયેવ, તે મતેસુ ન મીયન્તિ.

    Te matesu na mīyantīti adānasīlatāya maraṇena matesu na mīyanti. Yathā hi mato samparivāretvā ṭhapite bahumhipi annapānādimhi ‘‘idaṃ imassa hotu, idaṃ imassā’’ti uṭṭhahitvā saṃvibhāgaṃ na karoti, evaṃ adānasīlopīti matakassa ca adānasīlassa ca bhogā samasamā nāma honti. Tena dānasīlā evarūpesu matesu na mīyantīti attho. Panthānaṃva saha vajaṃ, appasmiṃ ye pavecchantīti yathā addhānaṃ kantāramaggaṃ saha vajantā pathikā saha vajantānaṃ pathikānaṃ appasmiṃ pātheyye saṃvibhāgaṃ katvā pavecchanti dadantiyeva, evamevaṃ ye pana anamataggaṃ saṃsārakantāraṃ saha vajantā saha vajantānaṃ appasmimpi deyyadhamme saṃvibhāgaṃ katvā dadantiyeva, te matesu na mīyanti.

    એસ ધમ્મો સનન્તનોતિ એસ પોરાણકો ધમ્મો, સનન્તનાનં વા પણ્ડિતાનં એસ ધમ્મોતિ. અપ્પસ્મેકેતિ અપ્પસ્મિં દેય્યધમ્મે એકે. પવેચ્છન્તીતિ દદન્તિ. બહુનેકે ન દિચ્છરેતિ બહુનાપિ ભોગેન સમન્નાગતા એકચ્ચે ન દદન્તિ. સહસ્સેન સમં મિતાતિ સહસ્સેન સદ્ધિં મિતા, સહસ્સ દાનસદિસા હોતિ.

    Esa dhammo sanantanoti esa porāṇako dhammo, sanantanānaṃ vā paṇḍitānaṃ esa dhammoti. Appasmeketi appasmiṃ deyyadhamme eke. Pavecchantīti dadanti. Bahuneke na dicchareti bahunāpi bhogena samannāgatā ekacce na dadanti. Sahassena samaṃ mitāti sahassena saddhiṃ mitā, sahassa dānasadisā hoti.

    દુરન્વયોતિ દુરનુગમનો, દુપ્પૂરોતિ અત્થો. ધમ્મં ચરેતિ દસકુસલકમ્મપથધમ્મં ચરતિ. યોપિ સમુઞ્જકઞ્ચરેતિ યો અપિ ખલમણ્ડલાદિસોધનપલાલપોઠનાદિવસેન સમુઞ્જકઞ્ચરતિ. દારઞ્ચ પોસન્તિ દારઞ્ચ પોસન્તો. દદં અપ્પકસ્મિન્તિ અપ્પકસ્મિં પણ્ણસાકમત્તસ્મિમ્પિ સંવિભાગં કત્વા દદન્તોવ સો ધમ્મં ચરતિ. સતં સહસ્સાનન્તિ સહસ્સં સહસ્સં કત્વા ગણિતાનં પુરિસાનં સતં, સતસહસ્સન્તિ અત્થો. સહસ્સયાગિનન્તિ ભિક્ખુસહસ્સસ્સ વા યાગો કહાપણસહસ્સેન વા નિબ્બત્તિતો યાગોપિ સહસ્સયાગો. સો એતેસં અત્થીતિ સહસ્સયાગિનો, તેસં સહસ્સયાગિનં. એતેન દસન્નં વા ભિક્ખુકોટીનં દસન્નં વા કહાપણકોટીનં પિણ્ડપાતો દસ્સિતો હોતિ. યે એત્તકં દદન્તિ, તે કલમ્પિ નગ્ઘન્તિ તથાવિધસ્સાતિ આહ. ય્વાયં સમુઞ્જકં ચરન્તોપિ ધમ્મં ચરતિ, દારં પોસેન્તોપિ, અપ્પકસ્મિં દદન્તોપિ, તથાવિધસ્સ એતે સહસ્સયાગિનો કલમ્પિ નગ્ઘન્તિ. યં તેન દલિદ્દેન એકપટિવીસકમત્તમ્પિ સલાકભત્તમત્તમ્પિ વા દિન્નં, તસ્સ દાનસ્સ સબ્બેસમ્પિ તેસં દાનં કલં નગ્ઘતીતિ. કલં નામ સોળસભાગોપિ સતભાગોપિ સહસ્સભાગોપિ. ઇધ સતભાગો ગહિતો. યં તેન દાનં દિન્નં, તસ્મિં સતધા વિભત્તે ઇતરેસં દસકોટિસહસ્સદાનં તતો એકકોટ્ઠાસમ્પિ નગ્ઘતીતિ આહ.

    Duranvayoti duranugamano, duppūroti attho. Dhammaṃ careti dasakusalakammapathadhammaṃ carati. Yopi samuñjakañcareti yo api khalamaṇḍalādisodhanapalālapoṭhanādivasena samuñjakañcarati. Dārañca posanti dārañca posanto. Dadaṃ appakasminti appakasmiṃ paṇṇasākamattasmimpi saṃvibhāgaṃ katvā dadantova so dhammaṃ carati. Sataṃ sahassānanti sahassaṃ sahassaṃ katvā gaṇitānaṃ purisānaṃ sataṃ, satasahassanti attho. Sahassayāginanti bhikkhusahassassa vā yāgo kahāpaṇasahassena vā nibbattito yāgopi sahassayāgo. So etesaṃ atthīti sahassayāgino, tesaṃ sahassayāginaṃ. Etena dasannaṃ vā bhikkhukoṭīnaṃ dasannaṃ vā kahāpaṇakoṭīnaṃ piṇḍapāto dassito hoti. Ye ettakaṃ dadanti, te kalampi nagghanti tathāvidhassāti āha. Yvāyaṃ samuñjakaṃ carantopi dhammaṃ carati, dāraṃ posentopi, appakasmiṃ dadantopi, tathāvidhassa ete sahassayāgino kalampi nagghanti. Yaṃ tena daliddena ekapaṭivīsakamattampi salākabhattamattampi vā dinnaṃ, tassa dānassa sabbesampi tesaṃ dānaṃ kalaṃ nagghatīti. Kalaṃ nāma soḷasabhāgopi satabhāgopi sahassabhāgopi. Idha satabhāgo gahito. Yaṃ tena dānaṃ dinnaṃ, tasmiṃ satadhā vibhatte itaresaṃ dasakoṭisahassadānaṃ tato ekakoṭṭhāsampi nagghatīti āha.

    એવં તથાગતે દાનસ્સ અગ્ઘં કરોન્તે સમીપે ઠિતા દેવતા ચિન્તેસિ – ‘‘એવં ભગવા મહન્તં દાનં પાદેન પવટ્ટેત્વા રતનસતિકે વિય નરકે પક્ખિપન્તો ઇદં એવં પરિત્તકં દાનં ચન્દમણ્ડલે પહરન્તો વિય ઉક્ખિપતિ, કથં નુ ખો એતં મહપ્ફલતર’’ન્તિ જાનનત્થં ગાથાય અજ્ઝભાસિ. તત્થ કેનાતિ કેન કારણેન. મહગ્ગતોતિ મહત્તં ગતો, વિપુલસ્સેતં વેવચનં. સમેન દિન્નસ્સાતિ સમેન દિન્નસ્સ દાનસ્સ. અથસ્સા ભગવા દાનં વિભજિત્વા દસ્સેન્તો દદન્તિ હેકેતિઆદિમાહ. તત્થ વિસમે નિવિટ્ઠાતિ વિસમે કાયવચીમનોકમ્મે પતિટ્ઠિતા હુત્વા. છેત્વાતિ પોથેત્વા. વધિત્વાતિ મારેત્વા. સોચયિત્વાતિ પરં સોકસમપ્પિતં કત્વા. અસ્સુમુખાતિ અસ્સુમુખસમ્મિસ્સા. પરં રોદાપેત્વા દિન્નદાનઞ્હિ અસ્સુમુખદાનન્તિ વુચ્ચતિ. સદણ્ડાતિ દણ્ડેન તજ્જેત્વા પહરિત્વા દિન્નદક્ખિણા સદણ્ડાતિ વુચ્ચતિ. એવન્તિ નાહં સમ્માસમ્બુદ્ધતાય મહાદાનં ગહેત્વા અપ્પફલં નામ કાતું સક્કોમિ પરિત્તકદાનં વા મહપ્ફલં નામ. ઇદં પન મહાદાનં અત્તનો ઉપ્પત્તિયા અપરિસુદ્ધતાય એવં અપ્પફલં નામ હોતિ, ઇતરં પરિત્તદાનં અત્તનો ઉપ્પત્તિયા પરિસુદ્ધતાય એવં મહપ્ફલં નામાતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો એવન્તિઆદિમાહાતિ. દુતિયં.

    Evaṃ tathāgate dānassa agghaṃ karonte samīpe ṭhitā devatā cintesi – ‘‘evaṃ bhagavā mahantaṃ dānaṃ pādena pavaṭṭetvā ratanasatike viya narake pakkhipanto idaṃ evaṃ parittakaṃ dānaṃ candamaṇḍale paharanto viya ukkhipati, kathaṃ nu kho etaṃ mahapphalatara’’nti jānanatthaṃ gāthāya ajjhabhāsi. Tattha kenāti kena kāraṇena. Mahaggatoti mahattaṃ gato, vipulassetaṃ vevacanaṃ. Samena dinnassāti samena dinnassa dānassa. Athassā bhagavā dānaṃ vibhajitvā dassento dadanti heketiādimāha. Tattha visame niviṭṭhāti visame kāyavacīmanokamme patiṭṭhitā hutvā. Chetvāti pothetvā. Vadhitvāti māretvā. Socayitvāti paraṃ sokasamappitaṃ katvā. Assumukhāti assumukhasammissā. Paraṃ rodāpetvā dinnadānañhi assumukhadānanti vuccati. Sadaṇḍāti daṇḍena tajjetvā paharitvā dinnadakkhiṇā sadaṇḍāti vuccati. Evanti nāhaṃ sammāsambuddhatāya mahādānaṃ gahetvā appaphalaṃ nāma kātuṃ sakkomi parittakadānaṃ vā mahapphalaṃ nāma. Idaṃ pana mahādānaṃ attano uppattiyā aparisuddhatāya evaṃ appaphalaṃ nāma hoti, itaraṃ parittadānaṃ attano uppattiyā parisuddhatāya evaṃ mahapphalaṃ nāmāti imamatthaṃ dassento evantiādimāhāti. Dutiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. મચ્છરિસુત્તં • 2. Maccharisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. મચ્છરિસુત્તવણ્ણના • 2. Maccharisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact