Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૮૮] ૮. મચ્છુદ્દાનજાતકવણ્ણના

    [288] 8. Macchuddānajātakavaṇṇanā

    અગ્ઘન્તિ મચ્છાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં કૂટવાણિજં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ હેટ્ઠા કથિતમેવ.

    Agghanti macchāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kūṭavāṇijaṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā kathitameva.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કુટુમ્બિકકુલે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્તો કુટુમ્બં સણ્ઠપેસિ. કનિટ્ઠભાતાપિસ્સ અત્થિ, તેસં અપરભાગે પિતા કાલકતો. તે એકદિવસં ‘‘પિતુ સન્તકં વોહારં સાધેસ્સામા’’તિ એકં ગામં ગન્ત્વા કહાપણસહસ્સં લભિત્વા આગચ્છન્તા નદીતિત્થે નાવં પટિમાનેન્તા પુટભત્તં ભુઞ્જિંસુ. બોધિસત્તો અતિરેકભત્તં ગઙ્ગાય મચ્છાનં દત્વા નદીદેવતાય પત્તિં અદાસિ. દેવતા પત્તિં અનુમોદિત્વાયેવ દિબ્બેન યસેન વડ્ઢિત્વા અત્તનો યસવુડ્ઢિં આવજ્જમાના તં કારણં અઞ્ઞાસિ. બોધિસત્તોપિ વાલિકાયં ઉત્તરાસઙ્ગં પત્થરિત્વા નિપન્નો નિદ્દં ઓક્કમિ, કનિટ્ઠભાતા પનસ્સ થોકં ચોરપકતિકો. સો તે કહાપણે બોધિસત્તસ્સ અદત્વા સયમેવ ગણ્હિતુકામતાય કહાપણભણ્ડિકસદિસં એકં સક્ખરભણ્ડિકં કત્વા દ્વેપિ ભણ્ડિકા એકતોવ ઠપેસિ. તેસં નાવં અભિરુહિત્વા ગઙ્ગામજ્ઝગતાનં કનિટ્ઠો નાવં ખોભેત્વા ‘‘સક્ખરભણ્ડિકં ઉદકે ખિપિસ્સામી’’તિ સહસ્સભણ્ડિકં ખિપિત્વા ‘‘ભાતિક, સહસ્સભણ્ડિકા ઉદકે પતિતા, કિન્તિ કરોમા’’તિ આહ. ‘‘ઉદકે પતિતાય કિં કરિસ્સામ, મા ચિન્તયી’’તિ. નદીદેવતા ચિન્તેસિ – ‘‘અહં ઇમિના દિન્નપત્તિં અનુમોદિત્વા દિબ્બયસેન વડ્ઢિત્વા એતસ્સ સન્તકં રક્ખિસ્સામી’’તિ અત્તનો આનુભાવેન તં ભણ્ડિકં એકં મહામચ્છં ગિલાપેત્વા સયં આરક્ખં ગણ્હિ. સોપિ ચોરો ગેહં ગન્ત્વા ‘‘ભાતા મે વઞ્ચિતો’’તિ ભણ્ડિકં મોચેન્તો સક્ખરા પસ્સિત્વા હદયેન સુસ્સન્તેન મઞ્ચસ્સ અટનિં ઉપગૂહિત્વા નિપજ્જિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kuṭumbikakule nibbattitvā viññutaṃ patto kuṭumbaṃ saṇṭhapesi. Kaniṭṭhabhātāpissa atthi, tesaṃ aparabhāge pitā kālakato. Te ekadivasaṃ ‘‘pitu santakaṃ vohāraṃ sādhessāmā’’ti ekaṃ gāmaṃ gantvā kahāpaṇasahassaṃ labhitvā āgacchantā nadītitthe nāvaṃ paṭimānentā puṭabhattaṃ bhuñjiṃsu. Bodhisatto atirekabhattaṃ gaṅgāya macchānaṃ datvā nadīdevatāya pattiṃ adāsi. Devatā pattiṃ anumoditvāyeva dibbena yasena vaḍḍhitvā attano yasavuḍḍhiṃ āvajjamānā taṃ kāraṇaṃ aññāsi. Bodhisattopi vālikāyaṃ uttarāsaṅgaṃ pattharitvā nipanno niddaṃ okkami, kaniṭṭhabhātā panassa thokaṃ corapakatiko. So te kahāpaṇe bodhisattassa adatvā sayameva gaṇhitukāmatāya kahāpaṇabhaṇḍikasadisaṃ ekaṃ sakkharabhaṇḍikaṃ katvā dvepi bhaṇḍikā ekatova ṭhapesi. Tesaṃ nāvaṃ abhiruhitvā gaṅgāmajjhagatānaṃ kaniṭṭho nāvaṃ khobhetvā ‘‘sakkharabhaṇḍikaṃ udake khipissāmī’’ti sahassabhaṇḍikaṃ khipitvā ‘‘bhātika, sahassabhaṇḍikā udake patitā, kinti karomā’’ti āha. ‘‘Udake patitāya kiṃ karissāma, mā cintayī’’ti. Nadīdevatā cintesi – ‘‘ahaṃ iminā dinnapattiṃ anumoditvā dibbayasena vaḍḍhitvā etassa santakaṃ rakkhissāmī’’ti attano ānubhāvena taṃ bhaṇḍikaṃ ekaṃ mahāmacchaṃ gilāpetvā sayaṃ ārakkhaṃ gaṇhi. Sopi coro gehaṃ gantvā ‘‘bhātā me vañcito’’ti bhaṇḍikaṃ mocento sakkharā passitvā hadayena sussantena mañcassa aṭaniṃ upagūhitvā nipajji.

    તદા કેવટ્ટા મચ્છગહણત્થાય જાલં ખિપિંસુ. સો મચ્છો દેવતાનુભાવેન જાલં પાવિસિ. કેવટ્ટા તં ગહેત્વા વિક્કિણિતું નગરં પવિટ્ઠા. મનુસ્સા મહામચ્છં દિસ્વા મૂલં પુચ્છન્તિ. કેવટ્ટા ‘‘કહાપણસહસ્સઞ્ચ સત્ત ચ માસકે દત્વા ગણ્હથા’’તિ વદન્તિ. મનુસ્સા ‘‘સહસ્સગ્ઘનકમચ્છોપિ નો દિટ્ઠો’’તિ પરિહાસં કરોન્તિ. કેવટ્ટા મચ્છં ગહેત્વા બોધિસત્તસ્સ ઘરદ્વારં ગન્ત્વા ‘‘ઇમં મચ્છં ગણ્હથા’’તિ આહંસુ. ‘‘કિમસ્સ મૂલ’’ન્તિ? ‘‘સત્ત માસકે દત્વા ગણ્હથા’’તિ. ‘‘અઞ્ઞેસં દદમાના કથં દેથા’’તિ? ‘‘અઞ્ઞેસં સહસ્સેન ચ સત્તહિ ચ માસકેહિ દેમ, તુમ્હે પન સત્ત માસકે દત્વા ગણ્હથા’’તિ. સો તેસં સત્ત માસકે દત્વા મચ્છં ભરિયાય પેસેસિ. સા મચ્છસ્સ કુચ્છિં ફાલયમાના સહસ્સભણ્ડિકં દિસ્વા બોધિસત્તસ્સ આરોચેસિ. બોધિસત્તો તં ઓલોકેત્વા અત્તનો લઞ્છં દિસ્વા સકસન્તકભાવં ઞત્વા ‘‘ઇદાનિ ઇમે કેવટ્ટા ઇમં મચ્છં અઞ્ઞેસં દદમાના સહસ્સેન ચેવ સત્તહિ ચ માસકેહિ દેન્તિ, અમ્હે પન પત્વા સહસ્સસ્સ અમ્હાકં સન્તકત્તા સત્તેવ માસકે ગહેત્વા અદંસુ, ઇદં અન્તરં અજાનન્તં ન સક્કા કઞ્ચિ સદ્દહાપેતુ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા પઠમં ગાથમાહ –

    Tadā kevaṭṭā macchagahaṇatthāya jālaṃ khipiṃsu. So maccho devatānubhāvena jālaṃ pāvisi. Kevaṭṭā taṃ gahetvā vikkiṇituṃ nagaraṃ paviṭṭhā. Manussā mahāmacchaṃ disvā mūlaṃ pucchanti. Kevaṭṭā ‘‘kahāpaṇasahassañca satta ca māsake datvā gaṇhathā’’ti vadanti. Manussā ‘‘sahassagghanakamacchopi no diṭṭho’’ti parihāsaṃ karonti. Kevaṭṭā macchaṃ gahetvā bodhisattassa gharadvāraṃ gantvā ‘‘imaṃ macchaṃ gaṇhathā’’ti āhaṃsu. ‘‘Kimassa mūla’’nti? ‘‘Satta māsake datvā gaṇhathā’’ti. ‘‘Aññesaṃ dadamānā kathaṃ dethā’’ti? ‘‘Aññesaṃ sahassena ca sattahi ca māsakehi dema, tumhe pana satta māsake datvā gaṇhathā’’ti. So tesaṃ satta māsake datvā macchaṃ bhariyāya pesesi. Sā macchassa kucchiṃ phālayamānā sahassabhaṇḍikaṃ disvā bodhisattassa ārocesi. Bodhisatto taṃ oloketvā attano lañchaṃ disvā sakasantakabhāvaṃ ñatvā ‘‘idāni ime kevaṭṭā imaṃ macchaṃ aññesaṃ dadamānā sahassena ceva sattahi ca māsakehi denti, amhe pana patvā sahassassa amhākaṃ santakattā satteva māsake gahetvā adaṃsu, idaṃ antaraṃ ajānantaṃ na sakkā kañci saddahāpetu’’nti cintetvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘અગ્ઘન્તિ મચ્છા અધિકં સહસ્સં, ન સો અત્થિ યો ઇમં સદ્દહેય્ય;

    ‘‘Agghanti macchā adhikaṃ sahassaṃ, na so atthi yo imaṃ saddaheyya;

    મય્હઞ્ચ અસ્સુ ઇધ સત્ત માસા, અહમ્પિ તં મચ્છુદ્દાનં કિણેય્ય’’ન્તિ.

    Mayhañca assu idha satta māsā, ahampi taṃ macchuddānaṃ kiṇeyya’’nti.

    તત્થ અધિકન્તિ અઞ્ઞેહિ પુચ્છિતા કેવટ્ટા ‘‘સત્તમાસાધિકં સહસ્સં અગ્ઘન્તી’’તિ વદન્તિ. ન સો અત્થિ યો ઇમં સદ્દહેય્યાતિ સો પુરિસો ન અત્થિ, યો ઇમં કારણં પચ્ચક્ખતો અજાનન્તો મમ વચનેન સદ્દહેય્ય, એત્તકં વા મચ્છા અગ્ઘન્તીતિ યો ઇમં સદ્દહેય્ય, સો નત્થિ, તસ્માયેવ તે અઞ્ઞેહિ ન ગહિતાતિપિ અત્થો. મય્હઞ્ચ અસ્સૂતિ મય્હં પન સત્ત માસકા અહેસું. મચ્છુદ્દાનન્તિ મચ્છવગ્ગં. તેન હિ મચ્છેન સદ્ધિં અઞ્ઞેપિ મચ્છા એકતો બદ્ધા તં સકલમ્પિ મચ્છુદ્દાનં સન્ધાયેતં વુત્તં. કિણેય્યન્તિ કિણિં, સત્તેવ માસકે દત્વા એત્તકં મચ્છવગ્ગં ગણ્હિન્તિ અત્થો.

    Tattha adhikanti aññehi pucchitā kevaṭṭā ‘‘sattamāsādhikaṃ sahassaṃ agghantī’’ti vadanti. Na so atthi yo imaṃ saddaheyyāti so puriso na atthi, yo imaṃ kāraṇaṃ paccakkhato ajānanto mama vacanena saddaheyya, ettakaṃ vā macchā agghantīti yo imaṃ saddaheyya, so natthi, tasmāyeva te aññehi na gahitātipi attho. Mayhañca assūti mayhaṃ pana satta māsakā ahesuṃ. Macchuddānanti macchavaggaṃ. Tena hi macchena saddhiṃ aññepi macchā ekato baddhā taṃ sakalampi macchuddānaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Kiṇeyyanti kiṇiṃ, satteva māsake datvā ettakaṃ macchavaggaṃ gaṇhinti attho.

    એવઞ્ચ પન વત્વા ઇદં ચિન્તેસિ – ‘‘કિં નુ ખો નિસ્સાય મયા એતે કહાપણા લદ્ધા’’તિ? તસ્મિં ખણે નદીદેવતા આકાસે દિસ્સમાનરૂપેન ઠત્વા ‘‘અહં, ગઙ્ગાદેવતા, તયા મચ્છાનં અતિરેકભત્તં દત્વા મય્હં પત્તિ દિન્ના, તેનાહં તવ સન્તકં રક્ખન્તી આગતા’’તિ દીપયમાના ગાથમાહ –

    Evañca pana vatvā idaṃ cintesi – ‘‘kiṃ nu kho nissāya mayā ete kahāpaṇā laddhā’’ti? Tasmiṃ khaṇe nadīdevatā ākāse dissamānarūpena ṭhatvā ‘‘ahaṃ, gaṅgādevatā, tayā macchānaṃ atirekabhattaṃ datvā mayhaṃ patti dinnā, tenāhaṃ tava santakaṃ rakkhantī āgatā’’ti dīpayamānā gāthamāha –

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘મચ્છાનં ભોજનં દત્વા, મમ દક્ખિણમાદિસિ;

    ‘‘Macchānaṃ bhojanaṃ datvā, mama dakkhiṇamādisi;

    તં દક્ખિણં સરન્તિયા, કતં અપચિતિં તયા’’તિ.

    Taṃ dakkhiṇaṃ sarantiyā, kataṃ apacitiṃ tayā’’ti.

    તત્થ દક્ખિણન્તિ ઇમસ્મિં ઠાને પત્તિદાનં દક્ખિણા નામ. સરન્તિયા કતં અપચિતિં તયાતિ તં તયા મય્હં કતં અપચિતિં સરન્તિયા મયા ઇદં તવ ધનં રક્ખિતન્તિ અત્થો.

    Tattha dakkhiṇanti imasmiṃ ṭhāne pattidānaṃ dakkhiṇā nāma. Sarantiyā kataṃ apacitiṃ tayāti taṃ tayā mayhaṃ kataṃ apacitiṃ sarantiyā mayā idaṃ tava dhanaṃ rakkhitanti attho.

    ઇદં વત્વા ચ પન સા દેવતા તસ્સ કનિટ્ઠેન કતકૂટકમ્મં સબ્બં કથેત્વા ‘‘એસો ઇદાનિ હદયેન સુસ્સન્તેન નિપન્નો, દુટ્ઠચિત્તસ્સ વુડ્ઢિ નામ નત્થિ, અહં પન ‘તવ સન્તકં મા નસ્સી’તિ ધનં તે આહરિત્વા અદાસિં, ઇદં કનિટ્ઠચોરસ્સ અદત્વા સબ્બં ત્વઞ્ઞેવ ગણ્હા’’તિ વત્વા તતિયં ગાથમાહ –

    Idaṃ vatvā ca pana sā devatā tassa kaniṭṭhena katakūṭakammaṃ sabbaṃ kathetvā ‘‘eso idāni hadayena sussantena nipanno, duṭṭhacittassa vuḍḍhi nāma natthi, ahaṃ pana ‘tava santakaṃ mā nassī’ti dhanaṃ te āharitvā adāsiṃ, idaṃ kaniṭṭhacorassa adatvā sabbaṃ tvaññeva gaṇhā’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘પદુટ્ઠચિત્તસ્સ ન ફાતિ હોતિ, ન ચાપિ તં દેવતા પૂજયન્તિ;

    ‘‘Paduṭṭhacittassa na phāti hoti, na cāpi taṃ devatā pūjayanti;

    યો ભાતરં પેત્તિકં સાપતેય્યં, અવઞ્ચયી દુક્કટકમ્મકારી’’તિ.

    Yo bhātaraṃ pettikaṃ sāpateyyaṃ, avañcayī dukkaṭakammakārī’’ti.

    તત્થ ન ફાતિ હોતીતિ એવરૂપસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઇધલોકે વા પરલોકે વા વુડ્ઢિ નામ ન હોતિ. ન ચાપિ તન્તિ તં પુગ્ગલં તસ્સ સન્તકં રક્ખમાના દેવતા ન પૂજયન્તિ.

    Tattha na phāti hotīti evarūpassa puggalassa idhaloke vā paraloke vā vuḍḍhi nāma na hoti. Na cāpi tanti taṃ puggalaṃ tassa santakaṃ rakkhamānā devatā na pūjayanti.

    ઇતિ દેવતા મિત્તદુબ્ભિચોરસ્સ કહાપણે અદાતુકામા એવમાહ. બોધિસત્તો પન ‘‘ન સક્કા એવં કાતુ’’ન્તિ તસ્સપિ પઞ્ચ કહાપણસતાનિ પેસેસિયેવ.

    Iti devatā mittadubbhicorassa kahāpaṇe adātukāmā evamāha. Bodhisatto pana ‘‘na sakkā evaṃ kātu’’nti tassapi pañca kahāpaṇasatāni pesesiyeva.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને વાણિજો સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. ‘‘તદા કનિટ્ઠભાતા ઇદાનિ કૂટવાણિજો, જેટ્ઠભાતા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne vāṇijo sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā kaniṭṭhabhātā idāni kūṭavāṇijo, jeṭṭhabhātā pana ahameva ahosi’’nti.

    મચ્છુદ્દાનજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.

    Macchuddānajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૮૮. મચ્છુદ્દાનજાતકં • 288. Macchuddānajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact