Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    9. மாக³ண்டி³யஸுத்தங்

    9. Māgaṇḍiyasuttaṃ

    841.

    841.

    ‘‘தி³ஸ்வான தண்ஹங் அரதிங் ரக³ஞ்ச 1, நாஹோஸி ச²ந்தோ³ அபி மேது²னஸ்மிங்;

    ‘‘Disvāna taṇhaṃ aratiṃ ragañca 2, nāhosi chando api methunasmiṃ;

    கிமேவித³ங் முத்தகரீஸபுண்ணங், பாதா³பி நங் ஸம்பு²ஸிதுங் ந இச்சே²’’.

    Kimevidaṃ muttakarīsapuṇṇaṃ, pādāpi naṃ samphusituṃ na icche’’.

    842.

    842.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் சே ரதனங் ந இச்ச²ஸி, நாரிங் நரிந்தே³ஹி ப³ஹூஹி பத்தி²தங்;

    ‘‘Etādisaṃ ce ratanaṃ na icchasi, nāriṃ narindehi bahūhi patthitaṃ;

    தி³ட்டி²க³தங் ஸீலவதங் நு ஜீவிதங் 3, ப⁴வூபபத்திஞ்ச வதே³ஸி கீதி³ஸங்’’.

    Diṭṭhigataṃ sīlavataṃ nu jīvitaṃ 4, bhavūpapattiñca vadesi kīdisaṃ’’.

    843.

    843.

    ‘‘இத³ங் வதா³மீதி ந தஸ்ஸ ஹோதி, (மாக³ண்டி³யாதி 5 ப⁴க³வா)

    ‘‘Idaṃ vadāmīti na tassa hoti, (māgaṇḍiyāti 6 bhagavā)

    த⁴ம்மேஸு நிச்செ²ய்ய ஸமுக்³க³ஹீதங்;

    Dhammesu niccheyya samuggahītaṃ;

    பஸ்ஸஞ்ச தி³ட்டீ²ஸு அனுக்³க³ஹாய,

    Passañca diṭṭhīsu anuggahāya,

    அஜ்ஜ²த்தஸந்திங் பசினங் அத³ஸ்ஸங்’’.

    Ajjhattasantiṃ pacinaṃ adassaṃ’’.

    844.

    844.

    ‘‘வினிச்ச²யா யானி பகப்பிதானி, (இதி மாக³ண்டி³யோ 7 )

    ‘‘Vinicchayā yāni pakappitāni, (iti māgaṇḍiyo 8 )

    தே வே முனீ ப்³ரூஸி அனுக்³க³ஹாய;

    Te ve munī brūsi anuggahāya;

    அஜ்ஜ²த்தஸந்தீதி யமேதமத்த²ங்,

    Ajjhattasantīti yametamatthaṃ,

    கத²ங் நு தீ⁴ரேஹி பவேதி³தங் தங்’’.

    Kathaṃ nu dhīrehi paveditaṃ taṃ’’.

    845.

    845.

    ‘‘ந தி³ட்டி²யா ந ஸுதியா ந ஞாணேன, (மாக³ண்டி³யாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Na diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena, (māgaṇḍiyāti bhagavā)

    ஸீலப்³ப³தேனாபி ந ஸுத்³தி⁴மாஹ;

    Sīlabbatenāpi na suddhimāha;

    அதி³ட்டி²யா அஸ்ஸுதியா அஞாணா,

    Adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā,

    அஸீலதா அப்³ப³தா நோபி தேன;

    Asīlatā abbatā nopi tena;

    ஏதே ச நிஸ்ஸஜ்ஜ அனுக்³க³ஹாய,

    Ete ca nissajja anuggahāya,

    ஸந்தோ அனிஸ்ஸாய ப⁴வங் ந ஜப்பே’’.

    Santo anissāya bhavaṃ na jappe’’.

    846.

    846.

    ‘‘நோ சே கிர தி³ட்டி²யா ந ஸுதியா ந ஞாணேன, (இதி மாக³ண்டி³யோ)

    ‘‘No ce kira diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena, (iti māgaṇḍiyo)

    ஸீலப்³ப³தேனாபி ந ஸுத்³தி⁴மாஹ;

    Sīlabbatenāpi na suddhimāha;

    அதி³ட்டி²யா அஸ்ஸுதியா அஞாணா,

    Adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā,

    அஸீலதா அப்³ப³தா நோபி தேன;

    Asīlatā abbatā nopi tena;

    மஞ்ஞாமஹங் மோமுஹமேவ த⁴ம்மங்,

    Maññāmahaṃ momuhameva dhammaṃ,

    தி³ட்டி²யா ஏகே பச்செந்தி ஸுத்³தி⁴ங்’’.

    Diṭṭhiyā eke paccenti suddhiṃ’’.

    847.

    847.

    ‘‘தி³ட்ட²ஞ்ச நிஸ்ஸாய அனுபுச்ச²மானோ, (மாக³ண்டி³யாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Diṭṭhañca nissāya anupucchamāno, (māgaṇḍiyāti bhagavā)

    ஸமுக்³க³ஹீதேஸு பமோஹமாகா³ 9;

    Samuggahītesu pamohamāgā 10;

    இதோ ச நாத்³த³க்கி² அணும்பி ஸஞ்ஞங்,

    Ito ca nāddakkhi aṇumpi saññaṃ,

    தஸ்மா துவங் மோமுஹதோ த³ஹாஸி.

    Tasmā tuvaṃ momuhato dahāsi.

    848.

    848.

    ‘‘ஸமோ விஸேஸீ உத³ வா நிஹீனோ, யோ மஞ்ஞதீ ஸோ விவதே³த² தேன;

    ‘‘Samo visesī uda vā nihīno, yo maññatī so vivadetha tena;

    தீஸு விதா⁴ஸு அவிகம்பமானோ, ஸமோ விஸேஸீதி ந தஸ்ஸ ஹோதி.

    Tīsu vidhāsu avikampamāno, samo visesīti na tassa hoti.

    849.

    849.

    ‘‘ஸச்சந்தி ஸோ ப்³ராஹ்மணோ கிங் வதெ³ய்ய, முஸாதி வா ஸோ விவதே³த² கேன;

    ‘‘Saccanti so brāhmaṇo kiṃ vadeyya, musāti vā so vivadetha kena;

    யஸ்மிங் ஸமங் விஸமங் வாபி நத்தி², ஸ கேன வாத³ங் படிஸங்யுஜெய்ய.

    Yasmiṃ samaṃ visamaṃ vāpi natthi, sa kena vādaṃ paṭisaṃyujeyya.

    850.

    850.

    ‘‘ஓகங் பஹாய அனிகேதஸாரீ, கா³மே அகுப்³ப³ங் முனி ஸந்த²வானி 11;

    ‘‘Okaṃ pahāya aniketasārī, gāme akubbaṃ muni santhavāni 12;

    காமேஹி ரித்தோ அபுரெக்க²ரானோ, கத²ங் ந விக்³க³ய்ஹ ஜனேன கயிரா.

    Kāmehi ritto apurekkharāno, kathaṃ na viggayha janena kayirā.

    851.

    851.

    ‘‘யேஹி விவித்தோ விசரெய்ய லோகே, ந தானி உக்³க³ய்ஹ வதெ³ய்ய நாகோ³;

    ‘‘Yehi vivitto vicareyya loke, na tāni uggayha vadeyya nāgo;

    ஜலம்பு³ஜங் 13 கண்ட³கங் வாரிஜங் யதா², ஜலேன பங்கேன சனூபலித்தங்;

    Jalambujaṃ 14 kaṇḍakaṃ vārijaṃ yathā, jalena paṅkena canūpalittaṃ;

    ஏவங் முனீ ஸந்திவாதோ³ அகி³த்³தோ⁴, காமே ச லோகே ச அனூபலித்தோ.

    Evaṃ munī santivādo agiddho, kāme ca loke ca anūpalitto.

    852.

    852.

    ‘‘ந வேத³கூ³ தி³ட்டி²யாயகோ 15 ந முதியா, ஸ மானமேதி ந ஹி தம்மயோ ஸோ;

    ‘‘Na vedagū diṭṭhiyāyako 16 na mutiyā, sa mānameti na hi tammayo so;

    ந கம்முனா நோபி ஸுதேன நெய்யோ, அனூபனீதோ ஸ நிவேஸனேஸு.

    Na kammunā nopi sutena neyyo, anūpanīto sa nivesanesu.

    853.

    853.

    ‘‘ஸஞ்ஞாவிரத்தஸ்ஸ ந ஸந்தி க³ந்தா², பஞ்ஞாவிமுத்தஸ்ஸ ந ஸந்தி மோஹா;

    ‘‘Saññāvirattassa na santi ganthā, paññāvimuttassa na santi mohā;

    ஸஞ்ஞஞ்ச தி³ட்டி²ஞ்ச யே அக்³க³ஹேஸுங், தே க⁴ட்டயந்தா 17 விசரந்தி லோகே’’தி.

    Saññañca diṭṭhiñca ye aggahesuṃ, te ghaṭṭayantā 18 vicaranti loke’’ti.

    மாக³ண்டி³யஸுத்தங் நவமங் நிட்டி²தங்.

    Māgaṇḍiyasuttaṃ navamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. அரதிஞ்ச ராக³ங் (ஸ்யா॰ க॰)
    2. aratiñca rāgaṃ (syā. ka.)
    3. ஸீலவதானுஜீவிதங் (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    4. sīlavatānujīvitaṃ (sī. pī. ka.)
    5. மாக³ந்தி³யாதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. māgandiyāti (sī. syā. pī.)
    7. மாக³ந்தி³யோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. māgandiyo (sī. syā. pī.)
    9. ஸமோஹமாகா³ (ஸ்யா॰ க॰)
    10. samohamāgā (syā. ka.)
    11. ஸந்த⁴வானி (க॰)
    12. sandhavāni (ka.)
    13. ஏலம்பு³ஜங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    14. elambujaṃ (sī. syā.)
    15. ந வேத³கூ³ தி³ட்டி²யா (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. na vedagū diṭṭhiyā (ka. sī. syā. pī.)
    17. க⁴ட்டமானா (ஸ்யா॰ க॰)
    18. ghaṭṭamānā (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 9. மாக³ண்டி³யஸுத்தவண்ணனா • 9. Māgaṇḍiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact