Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૬. મગ્ગદત્તિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
6. Maggadattikattheraapadānavaṇṇanā
અનોમદસ્સી ભગવાતિઆદિકં આયસ્મતો મગ્ગદત્તિકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પાયસ્મા પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો અનોમદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા વસન્તો અનોમદસ્સિં ભગવન્તં આકાસે ચઙ્કમન્તં પાદુદ્ધારે પાદુદ્ધારચઙ્કમનટ્ઠાને પુપ્ફાનં વિકિરણં અચ્છરિયઞ્ચ દિસ્વા પસન્નમાનસો પુપ્ફાનિ આકાસે ઉક્ખિપિ, તાનિ વિતાનં હુત્વા અટ્ઠંસુ.
Anomadassī bhagavātiādikaṃ āyasmato maggadattikattherassa apadānaṃ. Ayampāyasmā purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto anomadassissa bhagavato kāle kulagehe nibbatto vuddhimanvāya gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā vasanto anomadassiṃ bhagavantaṃ ākāse caṅkamantaṃ pāduddhāre pāduddhāracaṅkamanaṭṭhāne pupphānaṃ vikiraṇaṃ acchariyañca disvā pasannamānaso pupphāni ākāse ukkhipi, tāni vitānaṃ hutvā aṭṭhaṃsu.
૨૬. સો તેન પુઞ્ઞેન સુગતીસુયેવ સંસરન્તો સબ્બત્થ પૂજિતો સુખં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો કમેન યોબ્બઞ્ઞં પાપુણિત્વા સદ્ધાજાતો પબ્બજિત્વા વત્તસમ્પન્નો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પત્તો ચઙ્કમનસ્સ પૂજિતત્તા મગ્ગદત્તિકત્થેરોતિ પાકટો. સો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો અનોમદસ્સી ભગવાતિઆદિમાહ. દિટ્ઠધમ્મસુખત્થાયાતિ ઇમસ્મિં અત્તભાવે ચઙ્કમનેન સરીરસલ્લહુકાદિસુખં પટિચ્ચાતિ અત્થો. અબ્ભોકાસમ્હિ ચઙ્કમીતિ અબ્ભોકાસે અઙ્ગણટ્ઠાને ચઙ્કમિ, પદવિક્ખેપં પદસઞ્ચારં અકાસીતિ અત્થો.
26. So tena puññena sugatīsuyeva saṃsaranto sabbattha pūjito sukhaṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kule nibbatto kamena yobbaññaṃ pāpuṇitvā saddhājāto pabbajitvā vattasampanno nacirasseva arahattaṃ patto caṅkamanassa pūjitattā maggadattikattheroti pākaṭo. So pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento anomadassī bhagavātiādimāha. Diṭṭhadhammasukhatthāyāti imasmiṃ attabhāve caṅkamanena sarīrasallahukādisukhaṃ paṭiccāti attho. Abbhokāsamhi caṅkamīti abbhokāse aṅgaṇaṭṭhāne caṅkami, padavikkhepaṃ padasañcāraṃ akāsīti attho.
ઉદ્ધતે પાદે પુપ્ફાનીતિ ચઙ્કમન્તેન પાદે ઉદ્ધતે પદુમુપ્પલાદીનિ પુપ્ફાનિ પથવિતો ઉગ્ગન્ત્વા ચઙ્કમે વિકિરિંસૂતિ અત્થો. સોભં મુદ્ધનિ તિટ્ઠરેતિ બુદ્ધસ્સ મુદ્ધનિ સીસે સોભયમાના તાનિ તિટ્ઠન્તીતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
Uddhate pāde pupphānīti caṅkamantena pāde uddhate padumuppalādīni pupphāni pathavito uggantvā caṅkame vikiriṃsūti attho. Sobhaṃ muddhani tiṭṭhareti buddhassa muddhani sīse sobhayamānā tāni tiṭṭhantīti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
મગ્ગદત્તિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Maggadattikattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૬. મગ્ગદત્તિકત્થેરઅપદાનં • 6. Maggadattikattheraapadānaṃ