Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. મગ્ગદાયકત્થેરઅપદાનં

    7. Maggadāyakattheraapadānaṃ

    ૩૨.

    32.

    ‘‘ઉત્તરિત્વાન નદિકં, વનં ગચ્છતિ ચક્ખુમા;

    ‘‘Uttaritvāna nadikaṃ, vanaṃ gacchati cakkhumā;

    તમદ્દસાસિં સમ્બુદ્ધં, સિદ્ધત્થં વરલક્ખણં.

    Tamaddasāsiṃ sambuddhaṃ, siddhatthaṃ varalakkhaṇaṃ.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘કુદાલ 1 પિટકમાદાય, સમં કત્વાન તં પથં;

    ‘‘Kudāla 2 piṭakamādāya, samaṃ katvāna taṃ pathaṃ;

    સત્થારં અભિવાદેત્વા, સકં ચિત્તં પસાદયિં.

    Satthāraṃ abhivādetvā, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, મગ્ગદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, maggadānassidaṃ phalaṃ.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘સત્તપઞ્ઞાસકપ્પમ્હિ, એકો આસિં જનાધિપો;

    ‘‘Sattapaññāsakappamhi, eko āsiṃ janādhipo;

    નામેન સુપ્પબુદ્ધોતિ, નાયકો સો નરિસ્સરો.

    Nāmena suppabuddhoti, nāyako so narissaro.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મગ્ગદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā maggadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    મગ્ગદાયકત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Maggadāyakattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. કુદ્દાલ (સી॰ સ્યા॰)
    2. kuddāla (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૭. મગ્ગદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 7. Maggadāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact