Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૭. મગ્ગદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
7. Maggadāyakattheraapadānavaṇṇanā
ઉત્તરિત્વાન નદિકન્તિઆદિકં આયસ્મતો મગ્ગદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો અનેકેસુ ભવેસુ નિબ્બાનાધિગમત્થાય પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે લોકસમ્મતે કુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય ઘરાવાસં વસન્તો એકદિવસં ભગવન્તં એકં નદિં ઉત્તરિત્વા વનન્તરં ગચ્છન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો ‘‘ઇદાનિ મયા ભગવતો મગ્ગં સમં કાતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા કુદાલઞ્ચ પિટકઞ્ચ આદાય ભગવતો ગમનમગ્ગં સમં કત્વા વાલુકં ઓકિરિત્વા ભગવતો પાદે વન્દિત્વા, ‘‘ભન્તે, ઇમિના મગ્ગાલઙ્કારકરણેન નિબ્બત્તનિબ્બત્તટ્ઠાને પૂજનીયો ભવેય્યં, નિબ્બાનઞ્ચ પાપુણેય્ય’’ન્તિ પત્થનં અકાસિ. ભગવા ‘‘યથાધિપ્પાયં સમિજ્ઝતૂ’’તિ અનુમોદનં વત્વા પક્કામિ.
Uttaritvāna nadikantiādikaṃ āyasmato maggadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu katādhikāro anekesu bhavesu nibbānādhigamatthāya puññāni upacinanto siddhatthassa bhagavato kāle lokasammate kule nibbatto vuddhimanvāya gharāvāsaṃ vasanto ekadivasaṃ bhagavantaṃ ekaṃ nadiṃ uttaritvā vanantaraṃ gacchantaṃ disvā pasannamānaso ‘‘idāni mayā bhagavato maggaṃ samaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā kudālañca piṭakañca ādāya bhagavato gamanamaggaṃ samaṃ katvā vālukaṃ okiritvā bhagavato pāde vanditvā, ‘‘bhante, iminā maggālaṅkārakaraṇena nibbattanibbattaṭṭhāne pūjanīyo bhaveyyaṃ, nibbānañca pāpuṇeyya’’nti patthanaṃ akāsi. Bhagavā ‘‘yathādhippāyaṃ samijjhatū’’ti anumodanaṃ vatvā pakkāmi.
૩૨-૩. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો સબ્બત્થ પૂજિતો અહોસિ. ઇમસ્મિં પન બુદ્ધુપ્પાદે પાકટે એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો સત્થરિ પસન્નો પબ્બજિત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા નચિરસ્સેવ અરહત્તં પત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં પચ્ચક્ખતો ઞત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો ઉત્તરિત્વાન નદિકન્તિઆદિમાહ. તત્થ નદતિ સદ્દં કરોતિ ગચ્છતીતિ નદી, નદીયેવ નદિકા, તં નદિકં ઉત્તરિત્વા અતિક્કમિત્વાતિ અત્થો. કુદાલપિટકમાદાયાતિ કુ વુચ્ચતિ પથવી, તં વિદાલને પદાલને છિન્દને અલન્તિ કુદાલં, પિટકં વુચ્ચતિ પંસુવાલિકાદિવાહકં, તાલપણ્ણવેત્તલતાદીહિ કતભાજનં, કુદાલઞ્ચ પિટકઞ્ચ કુદાલપિટકં, તં આદાય ગહેત્વાતિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
32-3. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto sabbattha pūjito ahosi. Imasmiṃ pana buddhuppāde pākaṭe ekasmiṃ kule nibbatto satthari pasanno pabbajitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā nacirasseva arahattaṃ patvā attano pubbakammaṃ paccakkhato ñatvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento uttaritvāna nadikantiādimāha. Tattha nadati saddaṃ karoti gacchatīti nadī, nadīyeva nadikā, taṃ nadikaṃ uttaritvā atikkamitvāti attho. Kudālapiṭakamādāyāti ku vuccati pathavī, taṃ vidālane padālane chindane alanti kudālaṃ, piṭakaṃ vuccati paṃsuvālikādivāhakaṃ, tālapaṇṇavettalatādīhi katabhājanaṃ, kudālañca piṭakañca kudālapiṭakaṃ, taṃ ādāya gahetvāti attho. Sesaṃ uttānatthamevāti.
મગ્ગદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Maggadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૭. મગ્ગદાયકત્થેરઅપદાનં • 7. Maggadāyakattheraapadānaṃ