Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૫. મગ્ગકથાવણ્ણના

    5. Maggakathāvaṇṇanā

    ૮૭૨-૮૭૫. ઇદાનિ મગ્ગકથા નામ હોતિ. તત્થ યેસં ‘‘પુબ્બેવ ખો પનસ્સ કાયકમ્મં વચીકમ્મં આજીવો સુપરિસુદ્ધો હોતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૩.૪૩૧) ઇદઞ્ચેવ સુત્તં સમ્માવાચાકમ્મન્તાજીવાનઞ્ચ ચિત્તવિપ્પયુત્તતં નિસ્સાય ‘‘નિપ્પરિયાયેન પઞ્ચઙ્ગિકોવ મગ્ગો’’તિ લદ્ધિ, સેય્યથાપિ મહિસાસકાનં, તે સન્ધાય પઞ્ચઙ્ગિકોતિ પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. સમ્માવાચા મગ્ગઙ્ગં, સા ચ ન મગ્ગોતિઆદિ પરસમયવસેન વુત્તં. પરસમયસ્મિઞ્હિ સમ્માવાચાદયો મગ્ગઙ્ગન્તિ આગતા. રૂપત્તા પન મગ્ગો ન હોતીતિ વણ્ણિતા. સમ્માદિટ્ઠિ મગ્ગઙ્ગન્તિઆદિ મગ્ગઙ્ગસ્સ અમગ્ગતા નામ નત્થીતિ દસ્સનત્થં વુત્તં. પુબ્બેવ ખો પનસ્સાતિ સુત્તે પરિસુદ્ધસીલસ્સ મગ્ગભાવના નામ હોતિ, ન ઇતરસ્સાતિ આગમનિયપટિપદાય વિસુદ્ધિભાવદસ્સનત્થં ‘‘કાયકમ્મં વચીકમ્મં આજીવો સુપરિસુદ્ધો હોતી’’તિ વુત્તં, ન ઇમેહિ વિના પઞ્ચઙ્ગિકભાવદસ્સનત્થં. તેનેવાહ ‘‘એવમસ્સાયં અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છતી’’તિ. સકવાદિના આભતસુત્તં નીતત્થમેવાતિ.

    872-875. Idāni maggakathā nāma hoti. Tattha yesaṃ ‘‘pubbeva kho panassa kāyakammaṃ vacīkammaṃ ājīvo suparisuddho hotī’’ti (a. ni. 3.431) idañceva suttaṃ sammāvācākammantājīvānañca cittavippayuttataṃ nissāya ‘‘nippariyāyena pañcaṅgikova maggo’’ti laddhi, seyyathāpi mahisāsakānaṃ, te sandhāya pañcaṅgikoti pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Sammāvācā maggaṅgaṃ, sā ca na maggotiādi parasamayavasena vuttaṃ. Parasamayasmiñhi sammāvācādayo maggaṅganti āgatā. Rūpattā pana maggo na hotīti vaṇṇitā. Sammādiṭṭhi maggaṅgantiādi maggaṅgassa amaggatā nāma natthīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Pubbeva kho panassāti sutte parisuddhasīlassa maggabhāvanā nāma hoti, na itarassāti āgamaniyapaṭipadāya visuddhibhāvadassanatthaṃ ‘‘kāyakammaṃ vacīkammaṃ ājīvo suparisuddho hotī’’ti vuttaṃ, na imehi vinā pañcaṅgikabhāvadassanatthaṃ. Tenevāha ‘‘evamassāyaṃ ariyo aṭṭhaṅgiko maggo bhāvanāpāripūriṃ gacchatī’’ti. Sakavādinā ābhatasuttaṃ nītatthamevāti.

    મગ્ગકથાવણ્ણના.

    Maggakathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૯૮) ૫. મગ્ગકથા • (198) 5. Maggakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact