Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિભઙ્ગ-મૂલટીકા • Vibhaṅga-mūlaṭīkā

    ૧૧. મગ્ગઙ્ગવિભઙ્ગો

    11. Maggaṅgavibhaṅgo

    ૨. અભિધમ્મભાજનીયવણ્ણના

    2. Abhidhammabhājanīyavaṇṇanā

    ૪૯૦. અભિધમ્મે લોકુત્તરચિત્તભાજનીયેપિ ‘‘તસ્મિં ખો પન સમયે ચત્તારો ખન્ધા હોન્તિ…પે॰… અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો હોતી’’તિ (ધ॰ સ॰ ૩૩૭) વુત્તત્તા ઇધાપિ અભિધમ્મભાજનીયે અભિધમ્માનુરૂપં દેસનં કરોન્તો ‘‘અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો’’તિ અરિયોપપદતં ન કરોતિ.

    490. Abhidhamme lokuttaracittabhājanīyepi ‘‘tasmiṃ kho pana samaye cattāro khandhā honti…pe… aṭṭhaṅgiko maggo hotī’’ti (dha. sa. 337) vuttattā idhāpi abhidhammabhājanīye abhidhammānurūpaṃ desanaṃ karonto ‘‘aṭṭhaṅgiko maggo’’ti ariyopapadataṃ na karoti.

    ૪૯૩. તસ્મિં સમયેતિ લોકિયકાલેન એતેસં અતિરેકકિચ્ચં દસ્સેતિ. વિરતિઉપ્પાદનેન મિચ્છાવાચાદીનિ પુગ્ગલં પજહાપેન્તીતિ સમ્માદિટ્ઠાદીનિ પઞ્ચ ‘‘કારાપકઙ્ગાની’’તિ વુત્તાનિ. સમ્માવાચાદિકિરિયા હિ વિરતિ, તઞ્ચ એતાનિ કારાપેન્તીતિ. વિરતિવસેનાતિ વિરમણકિરિયાવસેન, ન કારાપકભાવેન કત્તુભાવેન ચાતિ અત્થો. ઇમં…પે॰… કિચ્ચાતિરેકતં દસ્સેતુન્તિ લોકુત્તરક્ખણેપિ ઇમાનેવ પઞ્ચ સમ્માવાચાદિત્તયસ્સ એકક્ખણે કારાપકાનીતિ દસ્સેતુન્તિ અત્થો. મિચ્છાદિટ્ઠાદિકા દસ, તપ્પચ્ચયા અકુસલા ચ દસાતિ વીસતિ અકુસલપક્ખિયા, સમ્માદિટ્ઠાદિકા દસ, તપ્પચ્ચયા ચ કુસલા દસાતિ વીસતિ કુસલપક્ખિયા ચ મહાચત્તારીસકસુત્તે (મ॰ નિ॰ ૩.૧૩૬) વુત્તાતિ તસ્સ એતં નામં.

    493. Tasmiṃ samayeti lokiyakālena etesaṃ atirekakiccaṃ dasseti. Viratiuppādanena micchāvācādīni puggalaṃ pajahāpentīti sammādiṭṭhādīni pañca ‘‘kārāpakaṅgānī’’ti vuttāni. Sammāvācādikiriyā hi virati, tañca etāni kārāpentīti. Virativasenāti viramaṇakiriyāvasena, na kārāpakabhāvena kattubhāvena cāti attho. Imaṃ…pe… kiccātirekataṃ dassetunti lokuttarakkhaṇepi imāneva pañca sammāvācādittayassa ekakkhaṇe kārāpakānīti dassetunti attho. Micchādiṭṭhādikā dasa, tappaccayā akusalā ca dasāti vīsati akusalapakkhiyā, sammādiṭṭhādikā dasa, tappaccayā ca kusalā dasāti vīsati kusalapakkhiyā ca mahācattārīsakasutte (ma. ni. 3.136) vuttāti tassa etaṃ nāmaṃ.

    પુઞ્ઞભાગિયાતિ પુઞ્ઞકોટ્ઠાસે ભવા, પુઞ્ઞાભિસઙ્ખારેકદેસભૂતાતિ અત્થો. ખન્ધોપધિં વિપચ્ચતિ, તત્થ વા વિપચ્ચતીતિ ઉપધિવેપક્કા.

    Puññabhāgiyāti puññakoṭṭhāse bhavā, puññābhisaṅkhārekadesabhūtāti attho. Khandhopadhiṃ vipaccati, tattha vā vipaccatīti upadhivepakkā.

    પઞ્ચઙ્ગિકમગ્ગં ઉદ્દિસિત્વા તત્થ એકેકં પુચ્છિત્વા તસ્સ તસ્સેવ સમયવવત્થાનં કત્વા વિસ્સજ્જનં ‘‘પાટિયેક્કં પુચ્છિત્વા પાટિયેક્કં વિસ્સજ્જન’’ન્તિ વુત્તં. સહ પન પુચ્છિત્વા પઞ્ચન્નમ્પિ સમયવવત્થાનં કત્વા વિસ્સજ્જને ‘‘તત્થ કતમા સમ્માદિટ્ઠિયા પઞ્ઞા’’તિઆદિકો પટિનિદ્દેસો એકતો વિસ્સજ્જનપટિનિદ્દેસત્તા ન પાટિયેક્કં પુચ્છાવિસ્સજ્જનં નામ હોતીતિ. તત્થ પઞ્ચઙ્ગિકવારે એવ પાટિયેક્કં પુચ્છાવિસ્સજ્જનં સમ્માદિટ્ઠાદીસુ કારાપકઙ્ગેસુ એકેકમુખાય ભાવનાય મગ્ગુપ્પત્તિં સન્ધાય કતન્તિ વેદિતબ્બં. વાચાદીનિ હિ પુબ્બસુદ્ધિયા સિજ્ઝન્તિ, ન મગ્ગસ્સ ઉપચારેનાતિ.

    Pañcaṅgikamaggaṃ uddisitvā tattha ekekaṃ pucchitvā tassa tasseva samayavavatthānaṃ katvā vissajjanaṃ ‘‘pāṭiyekkaṃ pucchitvā pāṭiyekkaṃ vissajjana’’nti vuttaṃ. Saha pana pucchitvā pañcannampi samayavavatthānaṃ katvā vissajjane ‘‘tattha katamā sammādiṭṭhiyā paññā’’tiādiko paṭiniddeso ekato vissajjanapaṭiniddesattā na pāṭiyekkaṃ pucchāvissajjanaṃ nāma hotīti. Tattha pañcaṅgikavāre eva pāṭiyekkaṃ pucchāvissajjanaṃ sammādiṭṭhādīsu kārāpakaṅgesu ekekamukhāya bhāvanāya magguppattiṃ sandhāya katanti veditabbaṃ. Vācādīni hi pubbasuddhiyā sijjhanti, na maggassa upacārenāti.

    અભિધમ્મભાજનીયવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Abhidhammabhājanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.

    મગ્ગઙ્ગવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Maggaṅgavibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૧૧. મગ્ગઙ્ગવિભઙ્ગો • 11. Maggaṅgavibhaṅgo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā / ૨. અભિધમ્મભાજનીયવણ્ણના • 2. Abhidhammabhājanīyavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā / ૧૧. મગ્ગઙ્ગવિભઙ્ગો • 11. Maggaṅgavibhaṅgo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact