Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૮. મગ્ગસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
8. Maggasaññakattheraapadānavaṇṇanā
પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સાતિઆદિકં આયસ્મતો મગ્ગસઞ્ઞકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તતો ઓરં તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે હિમવન્તે દેવપુત્તો હુત્વા નિબ્બત્તો અરઞ્ઞં ગન્ત્વા મગ્ગમૂળ્હાનં મગ્ગં ગવેસન્તાનં તસ્સ સાવકાનં ભોજેત્વા મગ્ગં આચિક્ખિ. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સસમ્પત્તિમનુભવિત્વા ઉપ્પન્નુપ્પન્નભવે સબ્બત્થ અમૂળ્હો સઞ્ઞવા અહોસિ. અથ ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો ઘરાવાસે અનલ્લીનો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Padumuttarabuddhassātiādikaṃ āyasmato maggasaññakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tato oraṃ tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle himavante devaputto hutvā nibbatto araññaṃ gantvā maggamūḷhānaṃ maggaṃ gavesantānaṃ tassa sāvakānaṃ bhojetvā maggaṃ ācikkhi. So tena puññena devamanussasampattimanubhavitvā uppannuppannabhave sabbattha amūḷho saññavā ahosi. Atha imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto viññutaṃ patto gharāvāse anallīno pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
૬૬. સો અપરભાગે અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સાતિઆદિમાહ. સાવકા વનચારિનોતિ ભગવતો વુત્તવચનં સમ્મા આદરેન સુણન્તીતિ સાવકા, અથ વા ભગવતો દેસનાનુસારેન ઞાણં પેસેત્વા સદ્ધમ્મં સુણન્તીતિ સાવકા. વનચારિનો વને વિચરણકા સાવકા વિપ્પનટ્ઠા મગ્ગમૂળ્હા મહાઅરઞ્ઞે અન્ધાવ ચક્ખુવિરહિતાવ અનુસુય્યરે વિચરન્તીતિ સમ્બન્ધો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
66. So aparabhāge attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento padumuttarabuddhassātiādimāha. Sāvakā vanacārinoti bhagavato vuttavacanaṃ sammā ādarena suṇantīti sāvakā, atha vā bhagavato desanānusārena ñāṇaṃ pesetvā saddhammaṃ suṇantīti sāvakā. Vanacārino vane vicaraṇakā sāvakā vippanaṭṭhā maggamūḷhā mahāaraññe andhāva cakkhuvirahitāva anusuyyare vicarantīti sambandho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
મગ્ગસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Maggasaññakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૮. મગ્ગસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં • 8. Maggasaññakattheraapadānaṃ