Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    ૯. મઘદેવજાતકવણ્ણના

    9. Maghadevajātakavaṇṇanā

    ઉત્તમઙ્ગરુહા મય્હન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો મહાભિનિક્ખમનં આરબ્ભ કથેસિ. તં હેટ્ઠા નિદાનકથાયં કથિતમેવ. તસ્મિં પન કાલે ભિક્ખૂ દસબલસ્સ નેક્ખમ્મં વણ્ણયન્તા નિસીદિંસુ. અથ સત્થા ધમ્મસભં આગન્ત્વા બુદ્ધાસને નિસિન્નો ભિક્ખૂ આમન્તેસિ ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ. ‘‘ભન્તે, ન અઞ્ઞાય કથાય, તુમ્હાકંયેવ પન નેક્ખમ્મં વણ્ણયમાના નિસિન્નામ્હા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, તથાગતો એતરહિયેવ નેક્ખમ્મં નિક્ખન્તો, પુબ્બેપિ નિક્ખન્તોયેવા’’તિ આહ. ભિક્ખૂ તસ્સત્થસ્સાવિભાવત્થં ભગવન્તં યાચિંસુ, ભગવા ભવન્તરેન પટિચ્છન્નં કારણં પાકટં અકાસિ.

    Uttamaṅgaruhā mayhanti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaṃ ārabbha kathesi. Taṃ heṭṭhā nidānakathāyaṃ kathitameva. Tasmiṃ pana kāle bhikkhū dasabalassa nekkhammaṃ vaṇṇayantā nisīdiṃsu. Atha satthā dhammasabhaṃ āgantvā buddhāsane nisinno bhikkhū āmantesi ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti. ‘‘Bhante, na aññāya kathāya, tumhākaṃyeva pana nekkhammaṃ vaṇṇayamānā nisinnāmhā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, tathāgato etarahiyeva nekkhammaṃ nikkhanto, pubbepi nikkhantoyevā’’ti āha. Bhikkhū tassatthassāvibhāvatthaṃ bhagavantaṃ yāciṃsu, bhagavā bhavantarena paṭicchannaṃ kāraṇaṃ pākaṭaṃ akāsi.

    અતીતે વિદેહરટ્ઠે મિથિલાયં મઘદેવો નામ રાજા અહોસિ ધમ્મિકો ધમ્મરાજા. સો ચતુરાસીતિ વસ્સસહસ્સાનિ કુમારકીળં કીળિ, તથા ઓપરજ્જં, તથા મહારજ્જં કત્વા દીઘમદ્ધાનં ખેપેત્વા એકદિવસં કપ્પકં આમન્તેસિ ‘‘યદા મે, સમ્મ કપ્પક, સિરસ્મિં પલિતાનિ પસ્સેય્યાસિ, અથ મે આરોચેય્યાસી’’તિ. કપ્પકોપિ દીઘમદ્ધાનં ખેપેત્વા એકદિવસં રઞ્ઞો અઞ્જનવણ્ણાનં કેસાનં અન્તરે એકમેવ પલિતં દિસ્વા ‘‘દેવ, એકં તે પલિતં દિસ્સતી’’તિ આરોચેસિ. ‘‘તેન હિ મે, સમ્મ, તં પલિતં ઉદ્ધરિત્વા પાણિમ્હિ ઠપેહી’’તિ ચ વુત્તે સુવણ્ણસણ્ડાસેન ઉદ્ધરિત્વા રઞ્ઞો પાણિમ્હિ પતિટ્ઠાપેસિ. તદા રઞ્ઞો ચતુરાસીતિ વસ્સસહસ્સાનિ આયુ અવસિટ્ઠં હોતિ. એવં સન્તેપિ પલિતં દિસ્વાવ મચ્ચુરાજાનં આગન્ત્વા સમીપે ઠિતં વિય અત્તાનં આદિત્તપણ્ણસાલં પવિટ્ઠં વિય ચ મઞ્ઞમાનો સંવેગં આપજ્જિત્વા ‘‘બાલ મઘદેવ, યાવ પલિતસ્સુપ્પાદાવ ઇમે કિલેસે જહિતું નાસક્ખી’’તિ ચિન્તેસિ.

    Atīte videharaṭṭhe mithilāyaṃ maghadevo nāma rājā ahosi dhammiko dhammarājā. So caturāsīti vassasahassāni kumārakīḷaṃ kīḷi, tathā oparajjaṃ, tathā mahārajjaṃ katvā dīghamaddhānaṃ khepetvā ekadivasaṃ kappakaṃ āmantesi ‘‘yadā me, samma kappaka, sirasmiṃ palitāni passeyyāsi, atha me āroceyyāsī’’ti. Kappakopi dīghamaddhānaṃ khepetvā ekadivasaṃ rañño añjanavaṇṇānaṃ kesānaṃ antare ekameva palitaṃ disvā ‘‘deva, ekaṃ te palitaṃ dissatī’’ti ārocesi. ‘‘Tena hi me, samma, taṃ palitaṃ uddharitvā pāṇimhi ṭhapehī’’ti ca vutte suvaṇṇasaṇḍāsena uddharitvā rañño pāṇimhi patiṭṭhāpesi. Tadā rañño caturāsīti vassasahassāni āyu avasiṭṭhaṃ hoti. Evaṃ santepi palitaṃ disvāva maccurājānaṃ āgantvā samīpe ṭhitaṃ viya attānaṃ ādittapaṇṇasālaṃ paviṭṭhaṃ viya ca maññamāno saṃvegaṃ āpajjitvā ‘‘bāla maghadeva, yāva palitassuppādāva ime kilese jahituṃ nāsakkhī’’ti cintesi.

    તસ્સેવં પલિતપાતુભાવં આવજ્જેન્તસ્સ અન્તોડાહો ઉપ્પજ્જિ, સરીરા સેદા મુચ્ચિંસુ, સાટકા પીળેત્વા અપનેતબ્બાકારપ્પત્તા અહેસું. સો ‘‘અજ્જેવ મયા નિક્ખમિત્વા પબ્બજિતું વટ્ટતી’’તિ કપ્પકસ્સ સતસહસ્સુટ્ઠાનકં ગામવરં દત્વા જેટ્ઠપુત્તં પક્કોસાપેત્વા ‘‘તાત, મમ સીસે પલિતં પાતુભૂતં, મહલ્લકોમ્હિ જાતો, ભુત્તા ખો પન મે માનુસકા કામા, ઇદાનિ દિબ્બે કામે પરિયેસિસ્સામિ, નેક્ખમ્મકાલો મય્હં, ત્વં ઇમં રજ્જં પટિપજ્જ, અહં પન પબ્બજિત્વા મઘદેવઅમ્બવનુય્યાને વસન્તો સમણધમ્મં કરિસ્સામી’’તિ આહ. તં એવં પબ્બજિતુકામં અમચ્ચા ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘દેવ, કિં તુમ્હાકં પબ્બજ્જાકારણ’’ન્તિ પુચ્છિંસુ. રાજા પલિતં હત્થેન ગહેત્વા અમચ્ચાનં ઇમં ગાથમાહ –

    Tassevaṃ palitapātubhāvaṃ āvajjentassa antoḍāho uppajji, sarīrā sedā mucciṃsu, sāṭakā pīḷetvā apanetabbākārappattā ahesuṃ. So ‘‘ajjeva mayā nikkhamitvā pabbajituṃ vaṭṭatī’’ti kappakassa satasahassuṭṭhānakaṃ gāmavaraṃ datvā jeṭṭhaputtaṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta, mama sīse palitaṃ pātubhūtaṃ, mahallakomhi jāto, bhuttā kho pana me mānusakā kāmā, idāni dibbe kāme pariyesissāmi, nekkhammakālo mayhaṃ, tvaṃ imaṃ rajjaṃ paṭipajja, ahaṃ pana pabbajitvā maghadevaambavanuyyāne vasanto samaṇadhammaṃ karissāmī’’ti āha. Taṃ evaṃ pabbajitukāmaṃ amaccā upasaṅkamitvā ‘‘deva, kiṃ tumhākaṃ pabbajjākāraṇa’’nti pucchiṃsu. Rājā palitaṃ hatthena gahetvā amaccānaṃ imaṃ gāthamāha –

    .

    9.

    ‘‘ઉત્તમઙ્ગરુહા મય્હં, ઇમે જાતા વયોહરા;

    ‘‘Uttamaṅgaruhā mayhaṃ, ime jātā vayoharā;

    પાતુભૂતા દેવદૂતા, પબ્બજ્જાસમયો મમા’’તિ.

    Pātubhūtā devadūtā, pabbajjāsamayo mamā’’ti.

    તત્થ ઉત્તમઙ્ગરુહાતિ કેસા. કેસા હિ સબ્બેસં હત્થપાદાદીનં અઙ્ગાનં ઉત્તમે સિરસ્મિં રુહત્તા ‘‘ઉત્તમઙ્ગરુહા’’તિ વુચ્ચન્તિ. ઇમે જાતા વયોહરાતિ પસ્સથ, તાતા, પલિતપાતુભાવેન તિણ્ણં વયાનં હરણતો ઇમે જાતા વયોહરા. પાતુભૂતાતિ નિબ્બત્તા. દેવદૂતાતિ દેવો વુચ્ચતિ મચ્ચુ, તસ્સ દૂતાતિ દેવદૂતા. સિરસ્મિઞ્હિ પલિતેસુ પાતુભૂતેસુ મચ્ચુરાજસ્સ સન્તિકે ઠિતો વિય હોતિ, તસ્મા પલિતાનિ ‘‘મચ્ચુદેવસ્સ દૂતા’’તિ વુચ્ચન્તિ. દેવા વિય દૂતાતિપિ દેવદૂતા. યથા હિ અલઙ્કતપટિયત્તાય દેવતાય આકાસે ઠત્વા ‘‘અસુકદિવસે ત્વં મરિસ્સસી’’તિ વુત્તે તં તથેવ હોતિ, એવં સિરસ્મિં પલિતેસુ પાતુભૂતેસુ દેવતાય બ્યાકરણસદિસમેવ હોતિ, તસ્મા પલિતાનિ ‘‘દેવસદિસા દૂતા’’તિ વુચ્ચન્તિ. વિસુદ્ધિદેવાનં દૂતાતિપિ દેવદૂતા. સબ્બબોધિસત્તા હિ જિણ્ણબ્યાધિમતપબ્બજિતે દિસ્વાવ સંવેગમાપજ્જિત્વા નિક્ખમ્મ પબ્બજન્તિ. યથાહ –

    Tattha uttamaṅgaruhāti kesā. Kesā hi sabbesaṃ hatthapādādīnaṃ aṅgānaṃ uttame sirasmiṃ ruhattā ‘‘uttamaṅgaruhā’’ti vuccanti. Ime jātā vayoharāti passatha, tātā, palitapātubhāvena tiṇṇaṃ vayānaṃ haraṇato ime jātā vayoharā. Pātubhūtāti nibbattā. Devadūtāti devo vuccati maccu, tassa dūtāti devadūtā. Sirasmiñhi palitesu pātubhūtesu maccurājassa santike ṭhito viya hoti, tasmā palitāni ‘‘maccudevassa dūtā’’ti vuccanti. Devā viya dūtātipi devadūtā. Yathā hi alaṅkatapaṭiyattāya devatāya ākāse ṭhatvā ‘‘asukadivase tvaṃ marissasī’’ti vutte taṃ tatheva hoti, evaṃ sirasmiṃ palitesu pātubhūtesu devatāya byākaraṇasadisameva hoti, tasmā palitāni ‘‘devasadisā dūtā’’ti vuccanti. Visuddhidevānaṃ dūtātipi devadūtā. Sabbabodhisattā hi jiṇṇabyādhimatapabbajite disvāva saṃvegamāpajjitvā nikkhamma pabbajanti. Yathāha –

    ‘‘જિણ્ણઞ્ચ દિસ્વા દુખિતઞ્ચ બ્યાધિતં, મતઞ્ચ દિસ્વા ગતમાયુસઙ્ખયં;

    ‘‘Jiṇṇañca disvā dukhitañca byādhitaṃ, matañca disvā gatamāyusaṅkhayaṃ;

    કાસાયવત્થં પબ્બજિતઞ્ચ દિસ્વા, તસ્મા અહં પબ્બજિતોમ્હિ રાજા’’તિ. (થેરગા॰ ૭૩ થોકં વિસદિસં);

    Kāsāyavatthaṃ pabbajitañca disvā, tasmā ahaṃ pabbajitomhi rājā’’ti. (theragā. 73 thokaṃ visadisaṃ);

    ઇમિના પરિયાયેન પલિતાનિ વિસુદ્ધિદેવાનં દૂતત્તા ‘‘દેવદૂતા’’તિ વુચ્ચન્તિ. પબ્બજ્જાસમયો મમાતિ ગિહિભાવતો નિક્ખન્તટ્ઠેન ‘‘પબ્બજ્જા’’તિ લદ્ધનામસ્સ સમણલિઙ્ગગહણસ્સ કાલો મય્હન્તિ દસ્સેતિ.

    Iminā pariyāyena palitāni visuddhidevānaṃ dūtattā ‘‘devadūtā’’ti vuccanti. Pabbajjāsamayo mamāti gihibhāvato nikkhantaṭṭhena ‘‘pabbajjā’’ti laddhanāmassa samaṇaliṅgagahaṇassa kālo mayhanti dasseti.

    સો એવં વત્વા તં દિવસમેવ રજ્જં પહાય ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા તસ્મિંયેવ મઘદેવઅમ્બવને વિહરન્તો ચતુરાસીતિ વસ્સસહસ્સાનિ ચત્તારો બ્રહ્મવિહારે ભાવેત્વા અપરિહીનજ્ઝાને ઠિતો કાલં કત્વા બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તિત્વા પુન તતો ચુતો મિથિલાયંયેવ નિમિ નામ રાજા હુત્વા ઓસક્કમાનં અત્તનો વંસં ઘટેત્વા તત્થેવ અમ્બવને પબ્બજિત્વા બ્રહ્મવિહારે ભાવેત્વા પુન બ્રહ્મલોકૂપગોવ અહોસિ.

    So evaṃ vatvā taṃ divasameva rajjaṃ pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā tasmiṃyeva maghadevaambavane viharanto caturāsīti vassasahassāni cattāro brahmavihāre bhāvetvā aparihīnajjhāne ṭhito kālaṃ katvā brahmaloke nibbattitvā puna tato cuto mithilāyaṃyeva nimi nāma rājā hutvā osakkamānaṃ attano vaṃsaṃ ghaṭetvā tattheva ambavane pabbajitvā brahmavihāre bhāvetvā puna brahmalokūpagova ahosi.

    સત્થાપિ ‘‘ન, ભિક્ખવે, તથાગતો ઇદાનેવ મહાભિનિક્ખમનં નિક્ખન્તો, પુબ્બેપિ નિક્ખન્તોયેવા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા દસ્સેત્વા ચત્તારિ સચ્ચાનિ પકાસેસિ, સચ્ચપરિયોસાને કેચિ સોતાપન્ના અહેસું, કેચિ સકદાગામિનો, કેચિ અનાગામિનો. ઇતિ ભગવા ઇમાનિ દ્વે વત્થૂનિ કથેત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ ‘‘તદા કપ્પકો આનન્દો અહોસિ, પુત્તો રાહુલો, મઘદેવરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthāpi ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva mahābhinikkhamanaṃ nikkhanto, pubbepi nikkhantoyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā dassetvā cattāri saccāni pakāsesi, saccapariyosāne keci sotāpannā ahesuṃ, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino. Iti bhagavā imāni dve vatthūni kathetvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā kappako ānando ahosi, putto rāhulo, maghadevarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    મઘદેવજાતકવણ્ણના નવમા.

    Maghadevajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૯. મઘદેવજાતકં • 9. Maghadevajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact