Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
3. மக⁴தே³வஸுத்தவண்ணனா
3. Maghadevasuttavaṇṇanā
308. ஏவங் மே ஸுதந்தி மக⁴தே³வஸுத்தங். தத்த² மக⁴தே³வஅம்ப³வனேதி புப்³பே³ மக⁴தே³வோ நாம ராஜா தங் அம்ப³வனங் ரோபேஸி. தேஸு ருக்கே²ஸு பலுஜ்ஜமானேஸு அபரபா⁴கே³ அஞ்ஞேபி ராஜானோ ரோபேஸுங்யேவ. தங் பன பட²மவோஹாரவஸேன மக⁴தே³வம்ப³வனந்தேவ ஸங்க²ங் க³தங். ஸிதங் பாத்வாகாஸீதி ஸாயன்ஹஸமயே விஹாரசாரிகங் சரமானோ ரமணீயங் பூ⁴மிபா⁴க³ங் தி³ஸ்வா – ‘‘வஸிதபுப்³ப³ங் நு கோ² மே இமஸ்மிங் ஓகாஸே’’தி ஆவஜ்ஜந்தோ – ‘‘புப்³பே³ அஹங் மக⁴தே³வோ நாம ராஜா ஹுத்வா இமங் அம்ப³வனங் ரோபேஸிங், எத்தே²வ பப்³ப³ஜித்வா சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்திங். தங் கோ² பனேதங் காரணங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அபாகடங், பாகடங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி அக்³க³க்³க³த³ந்தே த³ஸ்ஸெந்தோ ஸிதங் பாது அகாஸி.
308.Evaṃme sutanti maghadevasuttaṃ. Tattha maghadevaambavaneti pubbe maghadevo nāma rājā taṃ ambavanaṃ ropesi. Tesu rukkhesu palujjamānesu aparabhāge aññepi rājāno ropesuṃyeva. Taṃ pana paṭhamavohāravasena maghadevambavananteva saṅkhaṃ gataṃ. Sitaṃ pātvākāsīti sāyanhasamaye vihāracārikaṃ caramāno ramaṇīyaṃ bhūmibhāgaṃ disvā – ‘‘vasitapubbaṃ nu kho me imasmiṃ okāse’’ti āvajjanto – ‘‘pubbe ahaṃ maghadevo nāma rājā hutvā imaṃ ambavanaṃ ropesiṃ, ettheva pabbajitvā cattāro brahmavihāre bhāvetvā brahmaloke nibbattiṃ. Taṃ kho panetaṃ kāraṇaṃ bhikkhusaṅghassa apākaṭaṃ, pākaṭaṃ karissāmī’’ti aggaggadante dassento sitaṃ pātu akāsi.
த⁴ம்மோ அஸ்ஸ அத்தீ²தி த⁴ம்மிகோ. த⁴ம்மேன ராஜா ஜாதோதி த⁴ம்மராஜா. த⁴ம்மே டி²தோதி த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மே டி²தோ. த⁴ம்மங் சரதீதி ஸமங் சரதி . தத்ர ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகேஸூதி யோபி ஸோ புப்³ப³ராஜூஹி ப்³ராஹ்மணானங் தி³ன்னபரிஹாரோ, தங் அஹாபெத்வா பகதினியாமேனேவ அதா³ஸி, ததா² க³ஹபதிகானங். தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். பக்க²ஸ்ஸாதி இமினா பாடிஹாரிகபக்கோ²பி ஸங்க³ஹிதோ. அட்ட²மீஉபோஸத²ஸ்ஸ ஹி பச்சுக்³க³மனானுக்³க³மனவஸேன ஸத்தமியஞ்ச நவமியஞ்ச, சாதுத்³த³ஸபன்னரஸானங் பச்சுக்³க³மனானுக்³க³மனவஸேன தேரஸியஞ்ச பாடிபதே³ சாதி இமே தி³வஸா பாடிஹாரிகபக்கா²தி வேதி³தப்³பா³. தேஸுபி உபோஸத²ங் உபவஸி.
Dhammo assa atthīti dhammiko. Dhammena rājā jātoti dhammarājā. Dhamme ṭhitoti dasakusalakammapathadhamme ṭhito. Dhammaṃ caratīti samaṃ carati . Tatra brāhmaṇagahapatikesūti yopi so pubbarājūhi brāhmaṇānaṃ dinnaparihāro, taṃ ahāpetvā pakatiniyāmeneva adāsi, tathā gahapatikānaṃ. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Pakkhassāti iminā pāṭihārikapakkhopi saṅgahito. Aṭṭhamīuposathassa hi paccuggamanānuggamanavasena sattamiyañca navamiyañca, cātuddasapannarasānaṃ paccuggamanānuggamanavasena terasiyañca pāṭipade cāti ime divasā pāṭihārikapakkhāti veditabbā. Tesupi uposathaṃ upavasi.
309. தே³வதூ³தாதி தே³வோதி மச்சு, தஸ்ஸ தூ³தாதி தே³வதூ³தா. ஸிரஸ்மிஞ்ஹி பலிதேஸு பாதுபூ⁴தேஸு மச்சுராஜஸ்ஸ ஸந்திகே டி²தோ விய ஹோதி, தஸ்மா பலிதானி மச்சுதே³வஸ்ஸ தூ³தாதி வுச்சந்தி. தே³வா விய தூ³தாதிபி தே³வதூ³தா. யதா² ஹி அலங்கதபடியத்தாய தே³வதாய ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘அஸுகதி³வஸே மரிஸ்ஸதீ’’தி வுத்தே தங் ததே²வ ஹோதி, ஏவங் ஸிரஸ்மிங் பலிதேஸு பாதுபூ⁴தேஸு தே³வதாப்³யாகரணஸதி³ஸமேவ ஹோதி. தஸ்மா பலிதானி தே³வஸதி³ஸா தூ³தாதி வுச்சந்தி. விஸுத்³தி⁴தே³வானங் தூ³தாதிபி தே³வதூ³தா. ஸப்³ப³போ³தி⁴ஸத்தா ஹி ஜிண்ணப்³யாதி⁴தமதபப்³ப³ஜிதே தி³ஸ்வாவ ஸங்வேக³மாபஜ்ஜித்வா நிக்க²ம்ம பப்³ப³ஜந்தி. யதா²ஹ –
309.Devadūtāti devoti maccu, tassa dūtāti devadūtā. Sirasmiñhi palitesu pātubhūtesu maccurājassa santike ṭhito viya hoti, tasmā palitāni maccudevassa dūtāti vuccanti. Devā viya dūtātipi devadūtā. Yathā hi alaṅkatapaṭiyattāya devatāya ākāse ṭhatvā ‘‘asukadivase marissatī’’ti vutte taṃ tatheva hoti, evaṃ sirasmiṃ palitesu pātubhūtesu devatābyākaraṇasadisameva hoti. Tasmā palitāni devasadisā dūtāti vuccanti. Visuddhidevānaṃ dūtātipi devadūtā. Sabbabodhisattā hi jiṇṇabyādhitamatapabbajite disvāva saṃvegamāpajjitvā nikkhamma pabbajanti. Yathāha –
‘‘ஜிண்ணஞ்ச தி³ஸ்வா து³கி²தஞ்ச ப்³யாதி⁴தங்,
‘‘Jiṇṇañca disvā dukhitañca byādhitaṃ,
மதஞ்ச தி³ஸ்வா க³தமாயுஸங்க²யங்;
Matañca disvā gatamāyusaṅkhayaṃ;
காஸாயவத்த²ங் பப்³ப³ஜிதஞ்ச தி³ஸ்வா,
Kāsāyavatthaṃ pabbajitañca disvā,
தஸ்மா அஹங் பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜா’’தி.
Tasmā ahaṃ pabbajitomhi rājā’’ti.
இமினா பரியாயேன பலிதானி விஸுத்³தி⁴தே³வானங் தூ³தத்தா தே³வதூ³தாதி வுச்சந்தி.
Iminā pariyāyena palitāni visuddhidevānaṃ dūtattā devadūtāti vuccanti.
கப்பகஸ்ஸ கா³மவரங் த³த்வாதி ஸதஸஹஸ்ஸுட்டா²னகங் ஜெட்ட²ககா³மங் த³த்வா. கஸ்மா அதா³ஸி? ஸங்விக்³க³மானஸத்தா. தஸ்ஸ ஹி அஞ்ஜலிஸ்மிங் ட²பிதானி பலிதானி தி³ஸ்வாவ ஸங்வேகோ³ உப்பஜ்ஜதி. அஞ்ஞானி சதுராஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு அத்தி², ஏவங் ஸந்தேபி மச்சுராஜஸ்ஸ ஸந்திகே டி²தங் விய அத்தானங் மஞ்ஞமானோ ஸங்விக்³கோ³ பப்³ப³ஜ்ஜங் ரோசேதி. தேன வுத்தங் –
Kappakassa gāmavaraṃ datvāti satasahassuṭṭhānakaṃ jeṭṭhakagāmaṃ datvā. Kasmā adāsi? Saṃviggamānasattā. Tassa hi añjalismiṃ ṭhapitāni palitāni disvāva saṃvego uppajjati. Aññāni caturāsītivassasahassāni āyu atthi, evaṃ santepi maccurājassa santike ṭhitaṃ viya attānaṃ maññamāno saṃviggo pabbajjaṃ roceti. Tena vuttaṃ –
‘‘ஸிரே தி³ஸ்வான பலிதங், மக⁴தே³வோ தி³ஸம்பதி;
‘‘Sire disvāna palitaṃ, maghadevo disampati;
ஸங்வேக³ங் அலபீ⁴ தீ⁴ரோ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயீ’’தி.
Saṃvegaṃ alabhī dhīro, pabbajjaṃ samarocayī’’ti.
அபரம்பி வுத்தங் –
Aparampi vuttaṃ –
‘‘உத்தமங்க³ருஹா மய்ஹங், இமே ஜாதா வயோஹரா;
‘‘Uttamaṅgaruhā mayhaṃ, ime jātā vayoharā;
பாதுபூ⁴தா தே³வதூ³தா, பப்³ப³ஜ்ஜாஸமயோ மமா’’தி.
Pātubhūtā devadūtā, pabbajjāsamayo mamā’’ti.
புரிஸயுகே³தி வங்ஸஸம்ப⁴வே புரிஸே. கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வாதி தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜந்தாபி ஹி பட²மங் கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா பப்³ப³ஜந்தி, ததோ பட்டா²ய வட்³டி⁴தே கேஸே ப³ந்தி⁴த்வா ஜடாகலாபத⁴ரா ஹுத்வா விசரந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோபி தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. பப்³ப³ஜிதோ பன அனேஸனங் அனநுயுஞ்ஜித்வா ராஜகே³ஹதோ ஆஹடபி⁴க்கா²ய யாபெந்தோ ப்³ரஹ்மவிஹாரங் பா⁴வேஸி. தஸ்மா ஸோ மெத்தாஸஹக³தேனாதிஆதி³ வுத்தங்.
Purisayugeti vaṃsasambhave purise. Kesamassuṃ ohāretvāti tāpasapabbajjaṃ pabbajantāpi hi paṭhamaṃ kesamassuṃ ohāretvā pabbajanti, tato paṭṭhāya vaḍḍhite kese bandhitvā jaṭākalāpadharā hutvā vicaranti. Bodhisattopi tāpasapabbajjaṃ pabbaji. Pabbajito pana anesanaṃ ananuyuñjitvā rājagehato āhaṭabhikkhāya yāpento brahmavihāraṃ bhāvesi. Tasmā so mettāsahagatenātiādi vuttaṃ.
குமாரகீளிதங் கீளீதி அங்கேன அங்கங் பரிஹரியமானோ கீளி. மாலாகலாபங் விய ஹி நங் உக்கி²பித்வாவ விசரிங்ஸு. ரஞ்ஞோ மக⁴தே³வஸ்ஸ புத்தோ…பே॰… பப்³ப³ஜீதி இமஸ்ஸ பப்³ப³ஜிததி³வஸே பஞ்ச மங்க³லானி அஹேஸுங். மக⁴தே³வரஞ்ஞோ மதகப⁴த்தங், தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ பப்³ப³ஜிதமங்க³லங், தஸ்ஸ புத்தஸ்ஸ ச²த்துஸ்ஸாபனமங்க³லங், தஸ்ஸ புத்தஸ்ஸ உபரஜ்ஜமங்க³லங், தஸ்ஸ புத்தஸ்ஸ நாமகரணமங்க³லந்தி ஏகஸ்மிங்யேவ ஸமயே பஞ்ச மங்க³லானி அஹேஸுங், ஸகலஜம்பு³தீ³பதலே உன்னங்க³லமஹோஸி.
Kumārakīḷitaṃ kīḷīti aṅkena aṅkaṃ parihariyamāno kīḷi. Mālākalāpaṃ viya hi naṃ ukkhipitvāva vicariṃsu. Rañño maghadevassa putto…pe… pabbajīti imassa pabbajitadivase pañca maṅgalāni ahesuṃ. Maghadevarañño matakabhattaṃ, tassa rañño pabbajitamaṅgalaṃ, tassa puttassa chattussāpanamaṅgalaṃ, tassa puttassa uparajjamaṅgalaṃ, tassa puttassa nāmakaraṇamaṅgalanti ekasmiṃyeva samaye pañca maṅgalāni ahesuṃ, sakalajambudīpatale unnaṅgalamahosi.
311. புத்தபபுத்தகாதி புத்தா ச புத்தபுத்தா சாதி ஏவங் பவத்தா தஸ்ஸ பரம்பரா. பச்சி²மகோ அஹோஸீதி பப்³ப³ஜ்ஜாபச்சி²மகோ அஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ கிர ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தோ – ‘‘பவத்ததி நு கோ² தங் மயா மனுஸ்ஸலோகே நிஹதங் கல்யாணவத்த’’ந்தி ஆவஜ்ஜந்தோ அத்³த³ஸ – ‘‘எத்தகங் அத்³தா⁴னங் பவத்ததி, இதா³னி ந பவத்திஸ்ஸதீ’’தி. ந கோ² பனாஹங் மய்ஹங் பவேணியா உச்சி²ஜ்ஜிதுங் த³ஸ்ஸாமீதி அத்தனோ வங்ஸே ஜாதரஞ்ஞோயேவ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா அத்தனோ வங்ஸஸ்ஸ நேமிங் க⁴டெந்தோ விய நிப்³ப³த்தோ, தேனேவஸ்ஸ நிமீதி நாமங் அஹோஸி. இதி ஸோ பப்³ப³ஜிதராஜூனங் ஸப்³ப³பச்சி²மகோ ஹுத்வா பப்³ப³ஜிதோதி பப்³ப³ஜ்ஜாபச்சி²மகோ அஹோஸி. கு³ணேஹி பன அதிரேகதரோ. தஸ்ஸ ஹி ஸப்³ப³ராஜூஹி அதிரேகதரா த்³வே கு³ணா அஹேஸுங் . சதூஸு த்³வாரேஸு ஸதஸஹஸ்ஸங் ஸதஸஹஸ்ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தே³வஸிகங் தா³னங் அதா³ஸி, அனுபோஸதி²கஸ்ஸ ச த³ஸ்ஸனங் நிவாரேஸி. அனுபோஸதி²கேஸு ஹி ராஜானங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமாதி க³தேஸு தோ³வாரிகோ புச்ச²தி ‘‘தும்ஹே உபோஸதி²கா நோ வா’’தி. யே அனுபோஸதி²கா ஹொந்தி, தே நிவாரேதி ‘‘அனுபோஸதி²கானங் ராஜா த³ஸ்ஸனங் ந தே³தீ’’தி. ‘‘மயங் ஜனபத³வாஸினோ காலே போ⁴ஜனங் குஹிங் லபி⁴ஸ்ஸாமா’’திபி தத்த² வசனோகாஸோ நத்தி². சதூஸு ஹி த்³வாரேஸு ராஜங்க³ணே ச அனேகானி ப⁴த்தசாடிஸஹஸ்ஸானி படியத்தானேவ ஹொந்தி. தஸ்மா மஹாஜனோ இச்சி²திச்சி²தட்டா²னே மஸ்ஸுங் காரெத்வா ந்ஹாயித்வா வத்தா²னி பரிவத்தெத்வா யதா²ருசிதங் போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா உபோஸத²ங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ய ரஞ்ஞோ கே³ஹத்³வாரங் க³ச்ச²தி. தோ³வாரிகேன ‘‘உபோஸதி²கா தும்ஹே’’தி புச்சி²தபுச்சி²தா ‘‘ஆம ஆமா’’தி வத³ந்தி. தேன ஹி ஆக³ச்ச²தா²தி பவேஸெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேதி. இதி இமேஹி த்³வீஹி கு³ணேஹி அதிரேகதரோ அஹோஸி.
311.Puttapaputtakāti puttā ca puttaputtā cāti evaṃ pavattā tassa paramparā. Pacchimako ahosīti pabbajjāpacchimako ahosi. Bodhisatto kira brahmaloke nibbatto – ‘‘pavattati nu kho taṃ mayā manussaloke nihataṃ kalyāṇavatta’’nti āvajjanto addasa – ‘‘ettakaṃ addhānaṃ pavattati, idāni na pavattissatī’’ti. Na kho panāhaṃ mayhaṃ paveṇiyā ucchijjituṃ dassāmīti attano vaṃse jātaraññoyeva aggamahesiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gahetvā attano vaṃsassa nemiṃ ghaṭento viya nibbatto, tenevassa nimīti nāmaṃ ahosi. Iti so pabbajitarājūnaṃ sabbapacchimako hutvā pabbajitoti pabbajjāpacchimako ahosi. Guṇehi pana atirekataro. Tassa hi sabbarājūhi atirekatarā dve guṇā ahesuṃ . Catūsu dvāresu satasahassaṃ satasahassaṃ vissajjetvā devasikaṃ dānaṃ adāsi, anuposathikassa ca dassanaṃ nivāresi. Anuposathikesu hi rājānaṃ passissāmāti gatesu dovāriko pucchati ‘‘tumhe uposathikā no vā’’ti. Ye anuposathikā honti, te nivāreti ‘‘anuposathikānaṃ rājā dassanaṃ na detī’’ti. ‘‘Mayaṃ janapadavāsino kāle bhojanaṃ kuhiṃ labhissāmā’’tipi tattha vacanokāso natthi. Catūsu hi dvāresu rājaṅgaṇe ca anekāni bhattacāṭisahassāni paṭiyattāneva honti. Tasmā mahājano icchiticchitaṭṭhāne massuṃ kāretvā nhāyitvā vatthāni parivattetvā yathārucitaṃ bhojanaṃ bhuñjitvā uposathaṅgāni adhiṭṭhāya rañño gehadvāraṃ gacchati. Dovārikena ‘‘uposathikā tumhe’’ti pucchitapucchitā ‘‘āma āmā’’ti vadanti. Tena hi āgacchathāti pavesetvā rañño dasseti. Iti imehi dvīhi guṇehi atirekataro ahosi.
312. தே³வானங் தாவதிங்ஸானந்தி தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்ததே³வானங். தே கிர தே³வா விதே³ஹரட்டே² மிதி²லனக³ரவாஸினோ ரஞ்ஞோ ஓவாதே³ ட²த்வா பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி²த்வா உபோஸத²கம்மங் கத்வா தத்த² நிப்³ப³த்தா ரஞ்ஞோ கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தி. தே ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘தே³வானங் தாவதிங்ஸான’’ந்தி.
312.Devānaṃ tāvatiṃsānanti tāvatiṃsabhavane nibbattadevānaṃ. Te kira devā videharaṭṭhe mithilanagaravāsino rañño ovāde ṭhatvā pañca sīlāni rakkhitvā uposathakammaṃ katvā tattha nibbattā rañño guṇakathaṃ kathenti. Te sandhāya vuttaṃ ‘‘devānaṃ tāvatiṃsāna’’nti.
நிஸின்னோ ஹோதீதி பாஸாத³வரஸ்ஸ உபரிக³தோ தா³னஞ்ச ஸீலஞ்ச உபபரிக்க²மானோ நிஸின்னோ ஹோதி. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘தா³னங் நு கோ² மஹந்தங் உதா³ஹு ஸீலங், யதி³ தா³னங் மஹந்தங், அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா தா³னமேவ த³ஸ்ஸாமி. அத² ஸீலங், ஸீலமேவ பூரிஸ்ஸாமீ’’தி. தஸ்ஸ ‘‘இத³ங் மஹந்தங் இத³ங் மஹந்த’’ந்தி நிச்சி²துங் அஸக்கொந்தஸ்ஸேவ ஸக்கோ க³ந்த்வா புரதோ பாதுரஹோஸி. தேன வுத்தங் அத² கோ², ஆனந்த³,…பே॰… ஸம்முகே² பாதுரஹோஸீதி. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘ரஞ்ஞோ கங்கா² உப்பன்னா, தஸ்ஸ கங்க²ச்சே²த³னத்த²ங் பஞ்ஹஞ்ச கதெ²ஸ்ஸாமி, இதா⁴க³மனத்தா²ய படிஞ்ஞஞ்ச க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி . தஸ்மா க³ந்த்வா ஸம்முகே² பாதுரஹோஸி. ராஜா அதி³ட்ட²புப்³ப³ங் ரூபங் தி³ஸ்வா பீ⁴தோ அஹோஸி லோமஹட்ட²ஜாதோ. அத² நங் ஸக்கோ – ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜ, விஸ்ஸத்தோ² பஞ்ஹங் புச்ச², கங்க²ங் தே படிவினோதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ.
Nisinnohotīti pāsādavarassa uparigato dānañca sīlañca upaparikkhamāno nisinno hoti. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘dānaṃ nu kho mahantaṃ udāhu sīlaṃ, yadi dānaṃ mahantaṃ, ajjhottharitvā dānameva dassāmi. Atha sīlaṃ, sīlameva pūrissāmī’’ti. Tassa ‘‘idaṃ mahantaṃ idaṃ mahanta’’nti nicchituṃ asakkontasseva sakko gantvā purato pāturahosi. Tena vuttaṃ atha kho, ānanda,…pe… sammukhe pāturahosīti. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘rañño kaṅkhā uppannā, tassa kaṅkhacchedanatthaṃ pañhañca kathessāmi, idhāgamanatthāya paṭiññañca gaṇhissāmī’’ti . Tasmā gantvā sammukhe pāturahosi. Rājā adiṭṭhapubbaṃ rūpaṃ disvā bhīto ahosi lomahaṭṭhajāto. Atha naṃ sakko – ‘‘mā bhāyi, mahārāja, vissattho pañhaṃ puccha, kaṅkhaṃ te paṭivinodessāmī’’ti āha.
ராஜா –
Rājā –
‘‘புச்சா²மி தங் மஹாராஜ, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;
‘‘Pucchāmi taṃ mahārāja, sabbabhūtānamissara;
தா³னங் வா ப்³ரஹ்மசரியங் வா, கதமங் ஸு மஹப்ப²ல’’ந்தி. –
Dānaṃ vā brahmacariyaṃ vā, katamaṃ su mahapphala’’nti. –
பஞ்ஹங் புச்சி². ஸக்கோ – ‘‘தா³னங் நாம கிங், ஸீலமேவ கு³ணவிஸிட்ட²தாய மஹந்தங். அஹஞ்ஹி புப்³பே³, மஹாராஜ, த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி த³ஸன்னங் ஜடிலஸஹஸ்ஸானங் தா³னங் த³த்வா பெத்திவிஸயதோ ந முத்தோ, ஸீலவந்தா பன மய்ஹங் தா³னங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தா’’தி வத்வா இமா கா³தா² அவோச –
Pañhaṃ pucchi. Sakko – ‘‘dānaṃ nāma kiṃ, sīlameva guṇavisiṭṭhatāya mahantaṃ. Ahañhi pubbe, mahārāja, dasavassasahassāni dasannaṃ jaṭilasahassānaṃ dānaṃ datvā pettivisayato na mutto, sīlavantā pana mayhaṃ dānaṃ bhuñjitvā brahmaloke nibbattā’’ti vatvā imā gāthā avoca –
‘‘ஹீனேன ப்³ரஹ்மசரியேன, க²த்தியே உபபஜ்ஜதி;
‘‘Hīnena brahmacariyena, khattiye upapajjati;
மஜ்ஜி²மேன ச தே³வத்தங், உத்தமேன விஸுஜ்ஜ²தி.
Majjhimena ca devattaṃ, uttamena visujjhati.
ந ஹேதே ஸுலபா⁴ காயா, யாசயோகே³ன கேனசி;
Na hete sulabhā kāyā, yācayogena kenaci;
யே காயே உபபஜ்ஜந்தி, அனாகா³ரா தபஸ்ஸினோ’’தி. (ஜா॰ 2.22.429-430);
Ye kāye upapajjanti, anāgārā tapassino’’ti. (jā. 2.22.429-430);
ஏவங் ரஞ்ஞோ கங்க²ங் வினோதெ³த்வா தே³வலோகக³மனாய படிஞ்ஞாக³ஹணத்த²ங் லாபா⁴ தே மஹாராஜாதிஆதி³மாஹ. தத்த² அவிகம்பமானோதி அபா⁴யமானோ. அதி⁴வாஸேஸீதி அஹங் மஹாஜனங் குஸலங் ஸமாத³பேமி, புஞ்ஞவந்தானங் பன வஸனட்டா²னங் தி³ஸ்வா ஆக³தேன மனுஸ்ஸபதே² ஸுக²ங் கதே²துங் ஹோதீதி அதி⁴வாஸேஸி.
Evaṃ rañño kaṅkhaṃ vinodetvā devalokagamanāya paṭiññāgahaṇatthaṃ lābhā te mahārājātiādimāha. Tattha avikampamānoti abhāyamāno. Adhivāsesīti ahaṃ mahājanaṃ kusalaṃ samādapemi, puññavantānaṃ pana vasanaṭṭhānaṃ disvā āgatena manussapathe sukhaṃ kathetuṃ hotīti adhivāsesi.
313. ஏவங் ப⁴த்³த³ந்தவாதி ஏவங் ஹோது ப⁴த்³த³கங் தவ வசனந்தி வத்வா. யோஜெத்வாதி ஏகஸ்மிங்யேவ யுகே³ ஸஹஸ்ஸஅஸ்ஸாஜானீயே யோஜெத்வா. தேஸங் பன பாடியேக்கங் யோஜனகிச்சங் நத்தி², மனங் ஆக³ம்ம யுத்தாயேவ ஹொந்தி. ஸோ பன தி³ப்³ப³ரதோ² தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதிகோ ஹோதி, நத்³தி⁴தோ பட்டா²ய ரத²ஸீஸங் பஞ்ஞாஸயோஜனானி, அக்க²ப³ந்தோ⁴ பண்ணாஸயோஜனானி, அக்க²ப³ந்த⁴தோ பட்டா²ய பச்சா²பா⁴கோ³ பண்ணாஸயோஜனானி, ஸப்³போ³ ஸத்தவண்ணரதனமயோ. தே³வலோகோ நாம உத்³த⁴ங், மனுஸ்ஸலோகோ அதோ⁴, தஸ்மா ஹெட்டா²முக²ங் ரத²ங் பேஸேஸீதி ந ஸல்லக்கே²தப்³ப³ங். யதா² பன பகதிமக்³க³ங் பேஸேதி, ஏவமேவ மனுஸ்ஸானங் ஸாயமாஸப⁴த்தே நிட்டி²தே சந்தே³ன ஸத்³தி⁴ங் யுக³னத்³த⁴ங் கத்வா பேஸேஸி, யமகசந்தா³ உட்டி²தா விய அஹேஸுங். மஹாஜனோ தி³ஸ்வா ‘‘யமகசந்தா³ உக்³க³தா’’தி ஆஹ. ஆக³ச்ச²ந்தே ஆக³ச்ச²ந்தே ந யமகசந்தா³, ஏகங் விமானங், ந விமானங், ஏகோ ரதோ²தி. ரதோ²பி ஆக³ச்ச²ந்தோ ஆக³ச்ச²ந்தோ பகதிரத²ப்பமாணோவ, அஸ்ஸாபி பகதிஅஸ்ஸப்பமாணாவ அஹேஸுங். ஏவங் ரத²ங் ஆஹரித்வா ரஞ்ஞோ பாஸாத³ங் பத³க்கி²ணங் கத்வா பாசீனஸீஹபஞ்ஜரட்டா²னே ரத²ங் நிவத்தெத்வா ஆக³தமக்³கா³பி⁴முக²ங் கத்வா ஸீஹபஞ்ஜரே ட²த்வாவ ஆரோஹனஸஜ்ஜங் ட²பேஸி.
313.Evaṃ bhaddantavāti evaṃ hotu bhaddakaṃ tava vacananti vatvā. Yojetvāti ekasmiṃyeva yuge sahassaassājānīye yojetvā. Tesaṃ pana pāṭiyekkaṃ yojanakiccaṃ natthi, manaṃ āgamma yuttāyeva honti. So pana dibbaratho diyaḍḍhayojanasatiko hoti, naddhito paṭṭhāya rathasīsaṃ paññāsayojanāni, akkhabandho paṇṇāsayojanāni, akkhabandhato paṭṭhāya pacchābhāgo paṇṇāsayojanāni, sabbo sattavaṇṇaratanamayo. Devaloko nāma uddhaṃ, manussaloko adho, tasmā heṭṭhāmukhaṃ rathaṃ pesesīti na sallakkhetabbaṃ. Yathā pana pakatimaggaṃ peseti, evameva manussānaṃ sāyamāsabhatte niṭṭhite candena saddhiṃ yuganaddhaṃ katvā pesesi, yamakacandā uṭṭhitā viya ahesuṃ. Mahājano disvā ‘‘yamakacandā uggatā’’ti āha. Āgacchante āgacchante na yamakacandā, ekaṃ vimānaṃ, na vimānaṃ, eko rathoti. Rathopi āgacchanto āgacchanto pakatirathappamāṇova, assāpi pakatiassappamāṇāva ahesuṃ. Evaṃ rathaṃ āharitvā rañño pāsādaṃ padakkhiṇaṃ katvā pācīnasīhapañjaraṭṭhāne rathaṃ nivattetvā āgatamaggābhimukhaṃ katvā sīhapañjare ṭhatvāva ārohanasajjaṃ ṭhapesi.
அபி⁴ருஹ மஹாராஜாதி ராஜா – ‘‘தி³ப்³ப³யானங் மே லத்³த⁴’’ந்தி ந தாவதே³வ அபி⁴ருஹி, நாக³ரானங் பன ஓவாத³ங் அதா³ஸி ‘‘பஸ்ஸத² தாதா, யங் மே ஸக்கேன தே³வரஞ்ஞா தி³ப்³ப³ரதோ² பேஸிதோ, ஸோ ச கோ² ந ஜாதிகொ³த்தங் வா குலப்பதே³ஸங் வா படிச்ச பேஸிதோ, மய்ஹங் பன ஸீலாசாரகு³ணே பஸீதி³த்வா பேஸிதோ. ஸசே தும்ஹேபி ஸீலங் ரக்கி²ஸ்ஸத², தும்ஹாகம்பி பேஸெஸ்ஸதி, ஏவங் ரக்கி²துங் யுத்தங் நாமேதங் ஸீலங். நாஹங் தே³வலோகங் க³ந்த்வா சிராயிஸ்ஸாமி, அப்பமத்தா ஹோதா²’’தி மஹாஜனங் ஓவதி³த்வா பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பெத்வா ரத²ங் அபி⁴ருஹி. ததோ மாதலி ஸங்கா³ஹகோ ‘‘அஹம்பி மஹாராஜஸ்ஸ மமானுச்ச²விகங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆகாஸம்ஹி த்³வே மக்³கே³ த³ஸ்ஸெத்வா அபிச மஹாராஜாதிஆதி³மாஹ.
Abhiruha mahārājāti rājā – ‘‘dibbayānaṃ me laddha’’nti na tāvadeva abhiruhi, nāgarānaṃ pana ovādaṃ adāsi ‘‘passatha tātā, yaṃ me sakkena devaraññā dibbaratho pesito, so ca kho na jātigottaṃ vā kulappadesaṃ vā paṭicca pesito, mayhaṃ pana sīlācāraguṇe pasīditvā pesito. Sace tumhepi sīlaṃ rakkhissatha, tumhākampi pesessati, evaṃ rakkhituṃ yuttaṃ nāmetaṃ sīlaṃ. Nāhaṃ devalokaṃ gantvā cirāyissāmi, appamattā hothā’’ti mahājanaṃ ovaditvā pañcasu sīlesu patiṭṭhāpetvā rathaṃ abhiruhi. Tato mātali saṅgāhako ‘‘ahampi mahārājassa mamānucchavikaṃ karissāmī’’ti ākāsamhi dve magge dassetvā apica mahārājātiādimāha.
தத்த² கதமேனாதி, மஹாராஜ, இமேஸு மக்³கே³ஸு ஏகோ நிரயங் க³ச்ச²தி, ஏகோ தே³வலோகங், தேஸு தங் கதமேன நேமி. யேனாதி யேன மக்³கே³ன க³ந்த்வா யத்த² பாபகம்மந்தா பாபகானங் கம்மானங் விபாகங் படிஸங்வேதி³யந்தி, தங் டா²னங் ஸக்கா ஹோதி பஸ்ஸிதுந்தி அத்தோ². து³தியபதே³பி ஏஸேவ நயோ. ஜாதகேபி –
Tattha katamenāti, mahārāja, imesu maggesu eko nirayaṃ gacchati, eko devalokaṃ, tesu taṃ katamena nemi. Yenāti yena maggena gantvā yattha pāpakammantā pāpakānaṃ kammānaṃ vipākaṃ paṭisaṃvediyanti, taṃ ṭhānaṃ sakkā hoti passitunti attho. Dutiyapadepi eseva nayo. Jātakepi –
‘‘கேன தங் நேமி மக்³கே³ன, ராஜஸெட்ட² தி³ஸம்பதி;
‘‘Kena taṃ nemi maggena, rājaseṭṭha disampati;
யேன வா பாபகம்மந்தா, புஞ்ஞகம்மா ச யே நரா’’தி. (ஜா॰ 2.22.450) –
Yena vā pāpakammantā, puññakammā ca ye narā’’ti. (jā. 2.22.450) –
கா³தா²ய அயமேவத்தோ². தேனேவாஹ –
Gāthāya ayamevattho. Tenevāha –
‘‘நிரயே தாவ பஸ்ஸாமி, ஆவாஸே பாபகம்மினங்;
‘‘Niraye tāva passāmi, āvāse pāpakamminaṃ;
டா²னானி லுத்³த³கம்மானங், து³ஸ்ஸீலானஞ்ச யா க³தீ’’தி. (ஜா॰ 2.22.451);
Ṭhānāni luddakammānaṃ, dussīlānañca yā gatī’’ti. (jā. 2.22.451);
உப⁴யேனேவ மங் மாதலி நேஹீதி மாதலி த்³வீஹி மக்³கே³ஹி மங் நேஹி, அஹங் நிரயங் பஸ்ஸிதுகாமோ தே³வலோகம்பீதி. பட²மங் கதமேன நேமீதி. பட²மங் நிரயமக்³கே³ன நேஹீதி. ததோ மாதலி அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன ராஜானங் பஞ்சத³ஸ மஹானிரயே த³ஸ்ஸேஸி. வித்தா²ரகதா² பனெத்த² –
Ubhayeneva maṃ mātali nehīti mātali dvīhi maggehi maṃ nehi, ahaṃ nirayaṃ passitukāmo devalokampīti. Paṭhamaṃ katamena nemīti. Paṭhamaṃ nirayamaggena nehīti. Tato mātali attano ānubhāvena rājānaṃ pañcadasa mahāniraye dassesi. Vitthārakathā panettha –
‘‘த³ஸ்ஸேஸி மாதலி ரஞ்ஞோ, து³க்³க³ங் வேதரணிங் நதி³ங்;
‘‘Dassesi mātali rañño, duggaṃ vetaraṇiṃ nadiṃ;
குதி²தங் கா²ரஸங்யுத்தங், தத்தங் அக்³கி³ஸிகூ²பம’’ந்தி. (ஜா॰ 2.22.452) –
Kuthitaṃ khārasaṃyuttaṃ, tattaṃ aggisikhūpama’’nti. (jā. 2.22.452) –
ஜாதகே வுத்தனயேன வேதி³தப்³பா³. நிரயங் த³ஸ்ஸெத்வா ரத²ங் நிவத்தெத்வா தே³வலோகாபி⁴முக²ங் க³ந்த்வா பீ³ரணீதே³வதீ⁴தாய ஸோணதி³ன்னதே³வபுத்தஸ்ஸ க³ணதே³வபுத்தானஞ்ச விமானானி த³ஸ்ஸெந்தோ தே³வலோகங் நேஸி. தத்ராபி வித்தா²ரகதா² –
Jātake vuttanayena veditabbā. Nirayaṃ dassetvā rathaṃ nivattetvā devalokābhimukhaṃ gantvā bīraṇīdevadhītāya soṇadinnadevaputtassa gaṇadevaputtānañca vimānāni dassento devalokaṃ nesi. Tatrāpi vitthārakathā –
‘‘யதி³ தே ஸுதா பீ³ரணீ ஜீவலோகே,
‘‘Yadi te sutā bīraṇī jīvaloke,
ஆமாயதா³ஸீ அஹு ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ;
Āmāyadāsī ahu brāhmaṇassa;
ஸா பத்தகாலே அதிதி²ங் விதி³த்வா,
Sā pattakāle atithiṃ viditvā,
மாதாவ புத்தங் ஸகிமாபி⁴னந்தீ³;
Mātāva puttaṃ sakimābhinandī;
ஸங்யமா ஸங்விபா⁴கா³ ச,
Saṃyamā saṃvibhāgā ca,
ஸா விமானஸ்மி மோத³தீ’’தி. (ஜா॰ 2.22.507) –
Sā vimānasmi modatī’’ti. (jā. 2.22.507) –
ஜாதகே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³.
Jātake vuttanayeneva veditabbā.
ஏவங் க³ச்ச²தோ பன தஸ்ஸ ரத²னேமி வட்டியா சித்தகூடத்³வாரகொட்ட²கஸ்ஸ உம்மாரே பஹதமத்தேவ தே³வனக³ரே கோலாஹலங் அஹோஸி. ஸக்கங் தே³வராஜானங் ஏககங்யேவ ஓஹாய தே³வஸங்கோ⁴ மஹாஸத்தங் பச்சுக்³க³மனமகாஸி, தங் தே³வதானங் ஆத³ரங் தி³ஸ்வா ஸக்கோ சித்தங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தோ – ‘‘அபி⁴ரம, மஹாராஜ, தே³வேஸு தே³வானுபா⁴வேனா’’தி ஆஹ. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அயங் ராஜா அஜ்ஜ ஆக³ந்த்வா ஏகதி³வஸேனேவ தே³வக³ணங் அத்தனோ அபி⁴முக²மகாஸி. ஸசே ஏகங் த்³வே தி³வஸே வஸிஸ்ஸதி, ந மங் தே³வா ஓலோகெஸ்ஸந்தீ’’தி. ஸோ உஸூயமானோ, ‘‘மஹாராஜ, துய்ஹங் இமஸ்மிங் தே³வலோகே வஸிதுங் புஞ்ஞங் நத்தி², அஞ்ஞேஸங் புஞ்ஞேன வஸாஹீ’’தி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ஏவமாஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ – ‘‘நாஸக்கி² ஜரஸக்கோ மனங் ஸந்தா⁴ரேதுங், பரங் நிஸ்ஸாய லத்³த⁴ங் கோ² பன யாசித்வா லத்³த⁴ப⁴ண்ட³கங் விய ஹோதீ’’தி படிக்கி²பந்தோ அலங் மாரிஸாதிஆதி³மாஹ. ஜாதகேபி வுத்தங் –
Evaṃ gacchato pana tassa rathanemi vaṭṭiyā cittakūṭadvārakoṭṭhakassa ummāre pahatamatteva devanagare kolāhalaṃ ahosi. Sakkaṃ devarājānaṃ ekakaṃyeva ohāya devasaṅgho mahāsattaṃ paccuggamanamakāsi, taṃ devatānaṃ ādaraṃ disvā sakko cittaṃ sandhāretuṃ asakkonto – ‘‘abhirama, mahārāja, devesu devānubhāvenā’’ti āha. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘ayaṃ rājā ajja āgantvā ekadivaseneva devagaṇaṃ attano abhimukhamakāsi. Sace ekaṃ dve divase vasissati, na maṃ devā olokessantī’’ti. So usūyamāno, ‘‘mahārāja, tuyhaṃ imasmiṃ devaloke vasituṃ puññaṃ natthi, aññesaṃ puññena vasāhī’’ti iminā adhippāyena evamāha. Bodhisatto – ‘‘nāsakkhi jarasakko manaṃ sandhāretuṃ, paraṃ nissāya laddhaṃ kho pana yācitvā laddhabhaṇḍakaṃ viya hotī’’ti paṭikkhipanto alaṃ mārisātiādimāha. Jātakepi vuttaṃ –
‘‘யதா² யாசிதகங் யானங், யதா² யாசிதகங் த⁴னங்;
‘‘Yathā yācitakaṃ yānaṃ, yathā yācitakaṃ dhanaṃ;
ஏவங்ஸம்பத³மேவே தங், யங் பரதோ தா³னபச்சயா;
Evaṃsampadameve taṃ, yaṃ parato dānapaccayā;
ந சாஹமேதமிச்சா²மி, யங் பரதோ தா³னபச்சயா’’தி. (ஜா॰ 2.22.585-586) –
Na cāhametamicchāmi, yaṃ parato dānapaccayā’’ti. (jā. 2.22.585-586) –
ஸப்³ப³ங் வத்தப்³ப³ங். போ³தி⁴ஸத்தோ பன மனுஸ்ஸத்தபா⁴வேன கதிவாரே தே³வலோகங் க³தோதி. சத்தாரோ – மந்தா⁴துராஜகாலே ஸாதி⁴னராஜகாலே கு³த்திலவீணாவாத³ககாலே நிமிமஹாராஜகாலேதி. ஸோ மந்தா⁴துகாலே தே³வலோகே அஸங்க்²யெய்யங் காலங் வஸி, தஸ்மிஞ்ஹி வஸமானேயேவ ச²த்திங்ஸ ஸக்கா சவிங்ஸு. ஸாதி⁴னராஜகாலே ஸத்தாஹங் வஸி, மனுஸ்ஸக³ணனாய ஸத்த வஸ்ஸஸதானி ஹொந்தி. கு³த்திலவீணாவாத³ககாலே ச நிமிராஜகாலே ச முஹுத்தமத்தங் வஸி, மனுஸ்ஸக³ணனாய ஸத்த தி³வஸானி ஹொந்தி.
Sabbaṃ vattabbaṃ. Bodhisatto pana manussattabhāvena kativāre devalokaṃ gatoti. Cattāro – mandhāturājakāle sādhinarājakāle guttilavīṇāvādakakāle nimimahārājakāleti. So mandhātukāle devaloke asaṅkhyeyyaṃ kālaṃ vasi, tasmiñhi vasamāneyeva chattiṃsa sakkā caviṃsu. Sādhinarājakāle sattāhaṃ vasi, manussagaṇanāya satta vassasatāni honti. Guttilavīṇāvādakakāle ca nimirājakāle ca muhuttamattaṃ vasi, manussagaṇanāya satta divasāni honti.
314. தத்தே²வ மிதி²லங் படினேஸீதி படினெத்வா பகதிஸிரிக³ப்³பே⁴யேவ பதிட்டா²பேஸி.
314.Tatthevamithilaṃ paṭinesīti paṭinetvā pakatisirigabbheyeva patiṭṭhāpesi.
315. களாரஜனகோதி தஸ்ஸ நாமங். களாரத³ந்ததாய பன களாரஜனகோதி வுத்தோ. ந ஸோ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜீதி எத்தகமத்தமேவ ந அகாஸி, ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் பாகதிகமேவ அஹோஸி.
315.Kaḷārajanakoti tassa nāmaṃ. Kaḷāradantatāya pana kaḷārajanakoti vutto. Na so agārasmā anagāriyaṃ pabbajīti ettakamattameva na akāsi, sesaṃ sabbaṃ pākatikameva ahosi.
316. ஸமுச்சே²தோ³ ஹோதீதி எத்த² கல்யாணவத்தங் கோ ஸமுச்சி²ந்த³தி, கேன ஸமுச்சி²ன்னங், கோ பவத்தேதி, கேன பவத்திதங் நாம ஹோதீதி அயங் விபா⁴கோ³ வேதி³தப்³போ³. தத்த² ஸீலவா பி⁴க்கு² ‘‘ந ஸக்கா மயா அரஹத்தங் லத்³து⁴’’ந்தி வீரியங் அகரொந்தோ ஸமுச்சி²ந்த³தி. து³ஸ்ஸீலேன ஸமுச்சி²ன்னங் நாம ஹோதி. ஸத்த ஸேகா² பவத்தெந்தி. கீ²ணாஸவேன பவத்திதங் நாம ஹோதி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
316.Samucchedo hotīti ettha kalyāṇavattaṃ ko samucchindati, kena samucchinnaṃ, ko pavatteti, kena pavattitaṃ nāma hotīti ayaṃ vibhāgo veditabbo. Tattha sīlavā bhikkhu ‘‘na sakkā mayā arahattaṃ laddhu’’nti vīriyaṃ akaronto samucchindati. Dussīlena samucchinnaṃ nāma hoti. Satta sekhā pavattenti. Khīṇāsavena pavattitaṃ nāma hoti. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
பபஞ்சஸூத³னியா மஜ்ஜி²மனிகாயட்ட²கதா²ய
Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya
மக⁴தே³வஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Maghadevasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 3. மக⁴தே³வஸுத்தங் • 3. Maghadevasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 3. மக⁴தே³வஸுத்தவண்ணனா • 3. Maghadevasuttavaṇṇanā