Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    5. மாக⁴ஸுத்தங்

    5. Māghasuttaṃ

    ஏவங் மே ஸுதங் – ஏக ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே. அத² கோ² மாகோ⁴ மாணவோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² மாகோ⁴ மாணவோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –

    Evaṃ me sutaṃ – eka samayaṃ bhagavā rājagahe viharati gijjhakūṭe pabbate. Atha kho māgho māṇavo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho māgho māṇavo bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘அஹஞ்ஹி, போ⁴ கோ³தம, தா³யகோ தா³னபதி வத³ஞ்ஞூ யாசயோகோ³; த⁴ம்மேன போ⁴கே³ பரியேஸாமி; த⁴ம்மேன போ⁴கே³ பரியேஸித்வா த⁴ம்மலத்³தே⁴ஹி போ⁴கே³ஹி த⁴ம்மாதி⁴க³தேஹி ஏகஸ்ஸபி த³தா³மி த்³வின்னம்பி திண்ணம்பி சதுன்னம்பி பஞ்சன்னம்பி ச²ன்னம்பி ஸத்தன்னம்பி அட்ட²ன்னம்பி நவன்னம்பி த³ஸன்னம்பி த³தா³மி, வீஸாயபி திங்ஸாயபி சத்தாலீஸாயபி பஞ்ஞாஸாயபி த³தா³மி, ஸதஸ்ஸபி த³தா³மி, பி⁴ய்யோபி த³தா³மி. கச்சாஹங், போ⁴ கோ³தம, ஏவங் த³த³ந்தோ ஏவங் யஜந்தோ ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவாமீ’’தி ?

    ‘‘Ahañhi, bho gotama, dāyako dānapati vadaññū yācayogo; dhammena bhoge pariyesāmi; dhammena bhoge pariyesitvā dhammaladdhehi bhogehi dhammādhigatehi ekassapi dadāmi dvinnampi tiṇṇampi catunnampi pañcannampi channampi sattannampi aṭṭhannampi navannampi dasannampi dadāmi, vīsāyapi tiṃsāyapi cattālīsāyapi paññāsāyapi dadāmi, satassapi dadāmi, bhiyyopi dadāmi. Kaccāhaṃ, bho gotama, evaṃ dadanto evaṃ yajanto bahuṃ puññaṃ pasavāmī’’ti ?

    ‘‘தக்³க⁴ த்வங், மாணவ, ஏவங் த³த³ந்தோ ஏவங் யஜந்தோ ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவஸி. யோ கோ², மாணவ, தா³யகோ தா³னபதி வத³ஞ்ஞூ யாசயோகோ³; த⁴ம்மேன போ⁴கே³ பரியேஸதி; த⁴ம்மேன போ⁴கே³ பரியேஸித்வா த⁴ம்மலத்³தே⁴ஹி போ⁴கே³ஹி த⁴ம்மாதி⁴க³தேஹி ஏகஸ்ஸபி த³தா³தி…பே॰… ஸதஸ்ஸபி த³தா³தி, பி⁴ய்யோபி த³தா³தி, ப³ஹுங் ஸோ புஞ்ஞங் பஸவதீ’’தி. அத² கோ² மாகோ⁴ மாணவோ ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    ‘‘Taggha tvaṃ, māṇava, evaṃ dadanto evaṃ yajanto bahuṃ puññaṃ pasavasi. Yo kho, māṇava, dāyako dānapati vadaññū yācayogo; dhammena bhoge pariyesati; dhammena bhoge pariyesitvā dhammaladdhehi bhogehi dhammādhigatehi ekassapi dadāti…pe… satassapi dadāti, bhiyyopi dadāti, bahuṃ so puññaṃ pasavatī’’ti. Atha kho māgho māṇavo bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    491.

    491.

    ‘‘புச்சா²மஹங் கோ³தமங் வத³ஞ்ஞுங், (இதி மாகோ⁴ மாணவோ)

    ‘‘Pucchāmahaṃ gotamaṃ vadaññuṃ, (iti māgho māṇavo)

    காஸாயவாஸிங் அக³ஹங் 1 சரந்தங்;

    Kāsāyavāsiṃ agahaṃ 2 carantaṃ;

    யோ யாசயோகோ³ தா³னபதி 3 க³ஹட்டோ², புஞ்ஞத்தி²கோ 4 யஜதி புஞ்ஞபெக்கோ²;

    Yo yācayogo dānapati 5 gahaṭṭho, puññatthiko 6 yajati puññapekkho;

    த³த³ங் பரேஸங் இத⁴ அன்னபானங், கத²ங் ஹுதங் யஜமானஸ்ஸ ஸுஜ்ஜே²’’.

    Dadaṃ paresaṃ idha annapānaṃ, kathaṃ hutaṃ yajamānassa sujjhe’’.

    492.

    492.

    ‘‘யோ யாசயோகோ³ தா³னபதி க³ஹட்டோ², (மாகா⁴தி ப⁴க³வா)

    ‘‘Yo yācayogo dānapati gahaṭṭho, (māghāti bhagavā)

    புஞ்ஞத்தி²கோ யஜதி புஞ்ஞபெக்கோ²;

    Puññatthiko yajati puññapekkho;

    த³த³ங் பரேஸங் இத⁴ அன்னபானங், ஆராத⁴யே த³க்கி²ணெய்யேபி⁴ தாதி³’’.

    Dadaṃ paresaṃ idha annapānaṃ, ārādhaye dakkhiṇeyyebhi tādi’’.

    493.

    493.

    ‘‘யோ யாசயோகோ³ தா³னபதி க³ஹட்டோ², (இதி மாகோ⁴ மாணவோ)

    ‘‘Yo yācayogo dānapati gahaṭṭho, (iti māgho māṇavo)

    புஞ்ஞத்தி²கோ யஜதி புஞ்ஞபெக்கோ²;

    Puññatthiko yajati puññapekkho;

    த³த³ங் பரேஸங் இத⁴ அன்னபானங், அக்கா²ஹி மே ப⁴க³வா த³க்கி²ணெய்யே’’.

    Dadaṃ paresaṃ idha annapānaṃ, akkhāhi me bhagavā dakkhiṇeyye’’.

    494.

    494.

    ‘‘யே வே அஸத்தா 7 விசரந்தி லோகே, அகிஞ்சனா கேவலினோ யதத்தா;

    ‘‘Ye ve asattā 8 vicaranti loke, akiñcanā kevalino yatattā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    495.

    495.

    ‘‘யே ஸப்³ப³ஸங்யோஜனப³ந்த⁴னச்சி²தா³, த³ந்தா விமுத்தா அனீகா⁴ நிராஸா;

    ‘‘Ye sabbasaṃyojanabandhanacchidā, dantā vimuttā anīghā nirāsā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    496.

    496.

    ‘‘யே ஸப்³ப³ஸங்யோஜனவிப்பமுத்தா, த³ந்தா விமுத்தா அனீகா⁴ நிராஸா;

    ‘‘Ye sabbasaṃyojanavippamuttā, dantā vimuttā anīghā nirāsā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    497.

    497.

    ‘‘ராக³ஞ்ச தோ³ஸஞ்ச பஹாய மோஹங், கீ²ணாஸவா வூஸிதப்³ரஹ்மசரியா;

    ‘‘Rāgañca dosañca pahāya mohaṃ, khīṇāsavā vūsitabrahmacariyā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    498.

    498.

    ‘‘யேஸு ந மாயா வஸதி ந மானோ, கீ²ணாஸவா வூஸிதப்³ரஹ்மசரியா;

    ‘‘Yesu na māyā vasati na māno, khīṇāsavā vūsitabrahmacariyā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    499.

    499.

    ‘‘யே வீதலோபா⁴ அமமா நிராஸா, கீ²ணாஸவா வூஸிதப்³ரஹ்மசரியா;

    ‘‘Ye vītalobhā amamā nirāsā, khīṇāsavā vūsitabrahmacariyā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    500.

    500.

    ‘‘யே வே ந தண்ஹாஸு உபாதிபன்னா, விதரெய்ய ஓக⁴ங் அமமா சரந்தி;

    ‘‘Ye ve na taṇhāsu upātipannā, vitareyya oghaṃ amamā caranti;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    501.

    501.

    ‘‘யேஸங் தண்ஹா நத்தி² குஹிஞ்சி லோகே, ப⁴வாப⁴வாய இத⁴ வா ஹுரங் வா;

    ‘‘Yesaṃ taṇhā natthi kuhiñci loke, bhavābhavāya idha vā huraṃ vā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    502.

    502.

    ‘‘யே காமே ஹித்வா அக³ஹா சரந்தி, ஸுஸஞ்ஞதத்தா தஸரங்வ உஜ்ஜுங்;

    ‘‘Ye kāme hitvā agahā caranti, susaññatattā tasaraṃva ujjuṃ;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    503.

    503.

    ‘‘யே வீதராகா³ ஸுஸமாஹிதிந்த்³ரியா, சந்தோ³வ ராஹுக்³க³ஹணா பமுத்தா;

    ‘‘Ye vītarāgā susamāhitindriyā, candova rāhuggahaṇā pamuttā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    504.

    504.

    ‘‘ஸமிதாவினோ வீதராகா³ அகோபா, யேஸங் க³தீ நத்தி²த⁴ விப்பஹாய;

    ‘‘Samitāvino vītarāgā akopā, yesaṃ gatī natthidha vippahāya;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    505.

    505.

    ‘‘ஜஹித்வா ஜாதிமரணங் அஸேஸங், கத²ங்கதி²ங் ஸப்³ப³முபாதிவத்தா;

    ‘‘Jahitvā jātimaraṇaṃ asesaṃ, kathaṃkathiṃ sabbamupātivattā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    506.

    506.

    ‘‘யே அத்ததீ³பா விசரந்தி லோகே, அகிஞ்சனா ஸப்³ப³தி⁴ விப்பமுத்தா;

    ‘‘Ye attadīpā vicaranti loke, akiñcanā sabbadhi vippamuttā;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    507.

    507.

    ‘‘யே ஹெத்த² ஜானந்தி யதா² ததா² இத³ங், அயமந்திமா நத்தி² புனப்³ப⁴வோதி;

    ‘‘Ye hettha jānanti yathā tathā idaṃ, ayamantimā natthi punabbhavoti;

    காலேன தேஸு ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத².

    Kālena tesu habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha.

    508.

    508.

    ‘‘யோ வேத³கூ³ ஜா²னரதோ ஸதீமா, ஸம்போ³தி⁴பத்தோ ஸரணங் ப³ஹூனங்;

    ‘‘Yo vedagū jhānarato satīmā, sambodhipatto saraṇaṃ bahūnaṃ;

    காலேன தம்ஹி ஹப்³யங் பவெச்சே², யோ ப்³ராஹ்மணோ புஞ்ஞபெக்கோ² யஜேத²’’.

    Kālena tamhi habyaṃ pavecche, yo brāhmaṇo puññapekkho yajetha’’.

    509.

    509.

    ‘‘அத்³தா⁴ அமோகா⁴ மம புச்ச²னா அஹு, அக்கா²ஸி மே ப⁴க³வா த³க்கி²ணெய்யே;

    ‘‘Addhā amoghā mama pucchanā ahu, akkhāsi me bhagavā dakkhiṇeyye;

    த்வஞ்ஹெத்த² ஜானாஸி யதா² ததா² இத³ங், ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோ.

    Tvañhettha jānāsi yathā tathā idaṃ, tathā hi te vidito esa dhammo.

    510.

    510.

    ‘‘யோ யாசயோகோ³ தா³னபதி க³ஹட்டோ², (இதி மாகோ⁴ மாணவோ)

    ‘‘Yo yācayogo dānapati gahaṭṭho, (iti māgho māṇavo)

    புஞ்ஞத்தி²கோ யஜதி புஞ்ஞபெக்கோ²;

    Puññatthiko yajati puññapekkho;

    த³த³ங் பரேஸங் இத⁴ அன்னபானங்,

    Dadaṃ paresaṃ idha annapānaṃ,

    அக்கா²ஹி மே ப⁴க³வா யஞ்ஞஸம்பத³ங்’’.

    Akkhāhi me bhagavā yaññasampadaṃ’’.

    511.

    511.

    ‘‘யஜஸ்ஸு யஜமானோ மாகா⁴தி ப⁴க³வா, ஸப்³ப³த்த² ச விப்பஸாதே³ஹி சித்தங்;

    ‘‘Yajassu yajamāno māghāti bhagavā, sabbattha ca vippasādehi cittaṃ;

    ஆரம்மணங் யஜமானஸ்ஸ யஞ்ஞோ, எத்த²ப்பதிட்டா²ய ஜஹாதி தோ³ஸங்.

    Ārammaṇaṃ yajamānassa yañño, etthappatiṭṭhāya jahāti dosaṃ.

    512.

    512.

    ‘‘ஸோ வீதராகோ³ பவினெய்ய தோ³ஸங், மெத்தங் சித்தங் பா⁴வயமப்பமாணங்;

    ‘‘So vītarāgo pavineyya dosaṃ, mettaṃ cittaṃ bhāvayamappamāṇaṃ;

    ரத்திந்தி³வங் ஸததமப்பமத்தோ, ஸப்³பா³ தி³ஸா ப²ரதி அப்பமஞ்ஞங்’’.

    Rattindivaṃ satatamappamatto, sabbā disā pharati appamaññaṃ’’.

    513.

    513.

    ‘‘கோ ஸுஜ்ஜ²தி முச்சதி ப³ஜ்ஜ²தீ ச, கேனத்தனா க³ச்ச²தி 9 ப்³ரஹ்மலோகங்;

    ‘‘Ko sujjhati muccati bajjhatī ca, kenattanā gacchati 10 brahmalokaṃ;

    அஜானதோ மே முனி ப்³ரூஹி புட்டோ², ப⁴க³வா ஹி மே ஸக்கி² ப்³ரஹ்மஜ்ஜதி³ட்டோ²;

    Ajānato me muni brūhi puṭṭho, bhagavā hi me sakkhi brahmajjadiṭṭho;

    துவஞ்ஹி நோ ப்³ரஹ்மஸமோஸி ஸச்சங், கத²ங் உபபஜ்ஜதி ப்³ரஹ்மலோகங் ஜுதிம’’.

    Tuvañhi no brahmasamosi saccaṃ, kathaṃ upapajjati brahmalokaṃ jutima’’.

    514.

    514.

    ‘‘யோ யஜதி திவித⁴ங் யஞ்ஞஸம்பத³ங், (மாகா⁴தி ப⁴க³வா)

    ‘‘Yo yajati tividhaṃ yaññasampadaṃ, (māghāti bhagavā)

    ஆராத⁴யே த³க்கி²ணெய்யேபி⁴ தாதி³;

    Ārādhaye dakkhiṇeyyebhi tādi;

    ஏவங் யஜித்வா ஸம்மா யாசயோகோ³,

    Evaṃ yajitvā sammā yācayogo,

    உபபஜ்ஜதி ப்³ரஹ்மலோகந்தி ப்³ரூமீ’’தி.

    Upapajjati brahmalokanti brūmī’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, மாகோ⁴ மாணவோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி.

    Evaṃ vutte, māgho māṇavo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.

    மாக⁴ஸுத்தங் பஞ்சமங் நிட்டி²தங்.

    Māghasuttaṃ pañcamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. அகி³ஹங் (ஸீ॰), அகே³ஹங் (பீ॰)
    2. agihaṃ (sī.), agehaṃ (pī.)
    3. தா³னபதீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. புஞ்ஞபேகோ² (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    5. dānapatī (sī. syā. pī.)
    6. puññapekho (sī. pī. ka.)
    7. அலக்³கா³ (ஸ்யா॰)
    8. alaggā (syā.)
    9. கேனத்தே²னா க³ச்ச²தி (க॰)
    10. kenatthenā gacchati (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 5. மாக⁴ஸுத்தவண்ணனா • 5. Māghasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact