Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    528. மஹாபோ³தி⁴ஜாதகங் (3)

    528. Mahābodhijātakaṃ (3)

    124.

    124.

    ‘‘கிங் நு த³ண்ட³ங் கிமஜினங், கிங் ச²த்தங் கிமுபாஹனங்;

    ‘‘Kiṃ nu daṇḍaṃ kimajinaṃ, kiṃ chattaṃ kimupāhanaṃ;

    கிமங்குஸஞ்ச பத்தஞ்ச, ஸங்கா⁴டிஞ்சாபி ப்³ராஹ்மண;

    Kimaṅkusañca pattañca, saṅghāṭiñcāpi brāhmaṇa;

    தரமானரூபோஹாஸி 1, கிங் நு பத்த²யஸே தி³ஸங்’’.

    Taramānarūpohāsi 2, kiṃ nu patthayase disaṃ’’.

    125.

    125.

    ‘‘த்³வாத³ஸேதானி வஸ்ஸானி, வுஸிதானி தவந்திகே;

    ‘‘Dvādasetāni vassāni, vusitāni tavantike;

    நாபி⁴ஜானாமி ஸோணேன, பிங்க³லேனாபி⁴கூஜிதங்.

    Nābhijānāmi soṇena, piṅgalenābhikūjitaṃ.

    126.

    126.

    ‘‘ஸ்வாயங் தி³த்தோவ நத³தி, ஸுக்கதா³ட²ங் வித³ங்ஸயங்;

    ‘‘Svāyaṃ dittova nadati, sukkadāṭhaṃ vidaṃsayaṃ;

    தவ ஸுத்வா ஸப⁴ரியஸ்ஸ, வீதஸத்³த⁴ஸ்ஸ மங் பதி’’.

    Tava sutvā sabhariyassa, vītasaddhassa maṃ pati’’.

    127.

    127.

    ‘‘அஹு ஏஸ கதோ தோ³ஸோ, யதா² பா⁴ஸஸி ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Ahu esa kato doso, yathā bhāsasi brāhmaṇa;

    ஏஸ பி⁴ய்யோ பஸீதா³மி, வஸ ப்³ராஹ்மண மாக³மா’’.

    Esa bhiyyo pasīdāmi, vasa brāhmaṇa māgamā’’.

    128.

    128.

    ‘‘ஸப்³ப³ஸேதோ புரே ஆஸி, ததோபி ஸப³லோ அஹு;

    ‘‘Sabbaseto pure āsi, tatopi sabalo ahu;

    ஸப்³ப³லோஹிதகோ தா³னி, காலோ பக்கமிதுங் மம.

    Sabbalohitako dāni, kālo pakkamituṃ mama.

    129.

    129.

    ‘‘அப்³ப⁴ந்தரங் புரே ஆஸி, ததோ மஜ்ஜே² ததோ ப³ஹி;

    ‘‘Abbhantaraṃ pure āsi, tato majjhe tato bahi;

    புரா நித்³த⁴மனா ஹோதி, ஸயமேவ வஜாமஹங்.

    Purā niddhamanā hoti, sayameva vajāmahaṃ.

    130.

    130.

    ‘‘வீதஸத்³த⁴ங் ந ஸேவெய்ய, உத³பானங்வனோத³கங்;

    ‘‘Vītasaddhaṃ na seveyya, udapānaṃvanodakaṃ;

    ஸசேபி நங் அனுக²ணே, வாரி கத்³த³மக³ந்தி⁴கங்.

    Sacepi naṃ anukhaṇe, vāri kaddamagandhikaṃ.

    131.

    131.

    ‘‘பஸன்னமேவ ஸேவெய்ய, அப்பஸன்னங் விவஜ்ஜயே;

    ‘‘Pasannameva seveyya, appasannaṃ vivajjaye;

    பஸன்னங் பயிருபாஸெய்ய, ரஹத³ங் வுத³கத்தி²கோ.

    Pasannaṃ payirupāseyya, rahadaṃ vudakatthiko.

    132.

    132.

    ‘‘ப⁴ஜே ப⁴ஜந்தங் புரிஸங், அப⁴ஜந்தங் ந ப⁴ஜ்ஜயே 3;

    ‘‘Bhaje bhajantaṃ purisaṃ, abhajantaṃ na bhajjaye 4;

    அஸப்புரிஸத⁴ம்மோ ஸோ, யோ ப⁴ஜந்தங் ந ப⁴ஜ்ஜதி 5.

    Asappurisadhammo so, yo bhajantaṃ na bhajjati 6.

    133.

    133.

    ‘‘யோ ப⁴ஜந்தங் ந ப⁴ஜதி, ஸேவமானங் ந ஸேவதி;

    ‘‘Yo bhajantaṃ na bhajati, sevamānaṃ na sevati;

    ஸ வே மனுஸ்ஸபாபிட்டோ², மிகோ³ ஸாக²ஸ்ஸிதோ யதா².

    Sa ve manussapāpiṭṭho, migo sākhassito yathā.

    134.

    134.

    ‘‘அச்சாபி⁴க்க²ணஸங்ஸக்³கா³, அஸமோஸரணேன ச;

    ‘‘Accābhikkhaṇasaṃsaggā, asamosaraṇena ca;

    ஏதேன மித்தா ஜீரந்தி, அகாலே யாசனாய ச.

    Etena mittā jīranti, akāle yācanāya ca.

    135.

    135.

    ‘‘தஸ்மா நாபி⁴க்க²ணங் க³ச்சே², ந ச க³ச்சே² சிராசிரங்;

    ‘‘Tasmā nābhikkhaṇaṃ gacche, na ca gacche cirāciraṃ;

    காலேன யாசங் யாசெய்ய, ஏவங் மித்தா ந ஜீயரே 7.

    Kālena yācaṃ yāceyya, evaṃ mittā na jīyare 8.

    136.

    136.

    ‘‘அதிசிரங் நிவாஸேன, பியோ ப⁴வதி அப்பியோ;

    ‘‘Aticiraṃ nivāsena, piyo bhavati appiyo;

    ஆமந்த கோ² தங் க³ச்சா²ம, புரா தே ஹோம அப்பியா’’.

    Āmanta kho taṃ gacchāma, purā te homa appiyā’’.

    137.

    137.

    ‘‘ஏவங் சே யாசமானானங், அஞ்ஜலிங் நாவபு³ஜ்ஜ²ஸி;

    ‘‘Evaṃ ce yācamānānaṃ, añjaliṃ nāvabujjhasi;

    பரிசாரகானங் ஸதங் 9, வசனங் ந கரோஸி நோ;

    Paricārakānaṃ sataṃ 10, vacanaṃ na karosi no;

    ஏவங் தங் அபி⁴யாசாம, புன கயிராஸி பரியாயங்’’.

    Evaṃ taṃ abhiyācāma, puna kayirāsi pariyāyaṃ’’.

    138.

    138.

    ‘‘ஏவங் சே நோ விஹரதங், அந்தராயோ ந ஹெஸ்ஸதி;

    ‘‘Evaṃ ce no viharataṃ, antarāyo na hessati;

    துய்ஹங் வாபி 11 மஹாராஜ, மய்ஹங் வா 12 ரட்ட²வத்³த⁴ன;

    Tuyhaṃ vāpi 13 mahārāja, mayhaṃ vā 14 raṭṭhavaddhana;

    அப்பேவ நாம பஸ்ஸேம, அஹோரத்தானமச்சயே’’.

    Appeva nāma passema, ahorattānamaccaye’’.

    139.

    139.

    ‘‘உதீ³ரணா சே ஸங்க³த்யா, பா⁴வாய மனுவத்ததி;

    ‘‘Udīraṇā ce saṃgatyā, bhāvāya manuvattati;

    அகாமா அகரணீயங் வா, கரணீயங் வாபி குப்³ப³தி;

    Akāmā akaraṇīyaṃ vā, karaṇīyaṃ vāpi kubbati;

    ஆகாமாகரணீயம்ஹி, க்வித⁴ பாபேன லிப்பதி 15.

    Ākāmākaraṇīyamhi, kvidha pāpena lippati 16.

    140.

    140.

    ‘‘ஸோ சே அத்தோ² ச த⁴ம்மோ ச, கல்யாணோ ந ச பாபகோ;

    ‘‘So ce attho ca dhammo ca, kalyāṇo na ca pāpako;

    போ⁴தோ சே வசனங் ஸச்சங், ஸுஹதோ வானரோ மயா.

    Bhoto ce vacanaṃ saccaṃ, suhato vānaro mayā.

    141.

    141.

    ‘‘அத்தனோ சே ஹி வாத³ஸ்ஸ, அபராத⁴ங் விஜானியா 17;

    ‘‘Attano ce hi vādassa, aparādhaṃ vijāniyā 18;

    ந மங் த்வங் க³ரஹெய்யாஸி, போ⁴தோ வாதோ³ ஹி தாதி³ஸோ’’.

    Na maṃ tvaṃ garaheyyāsi, bhoto vādo hi tādiso’’.

    142.

    142.

    ‘‘இஸ்ஸரோ ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ, ஸசே கப்பேதி ஜீவிதங்;

    ‘‘Issaro sabbalokassa, sace kappeti jīvitaṃ;

    இத்³தி⁴ங் 19 ப்³யஸனபா⁴வஞ்ச, கம்மங் கல்யாணபாபகங்;

    Iddhiṃ 20 byasanabhāvañca, kammaṃ kalyāṇapāpakaṃ;

    நித்³தே³ஸகாரீ புரிஸோ, இஸ்ஸரோ தேன லிப்பதி.

    Niddesakārī puriso, issaro tena lippati.

    143.

    143.

    ‘‘ஸோ சே அத்தோ² ச த⁴ம்மோ ச, கல்யாணோ ந ச பாபகோ;

    ‘‘So ce attho ca dhammo ca, kalyāṇo na ca pāpako;

    போ⁴தோ சே வசனங் ஸச்சங், ஸுஹதோ வானரோ மயா.

    Bhoto ce vacanaṃ saccaṃ, suhato vānaro mayā.

    144.

    144.

    ‘‘அத்தனோ சே ஹி வாத³ஸ்ஸ, அபராத⁴ங் விஜானியா;

    ‘‘Attano ce hi vādassa, aparādhaṃ vijāniyā;

    ந மங் த்வங் க³ரஹெய்யாஸி, போ⁴தோ வாதோ³ ஹி தாதி³ஸோ’’.

    Na maṃ tvaṃ garaheyyāsi, bhoto vādo hi tādiso’’.

    145.

    145.

    ‘‘ஸசே புப்³பே³கதஹேது, ஸுக²து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தி;

    ‘‘Sace pubbekatahetu, sukhadukkhaṃ nigacchati;

    போராணகங் கதங் பாபங், தமேஸோ முச்சதே 21 இணங்;

    Porāṇakaṃ kataṃ pāpaṃ, tameso muccate 22 iṇaṃ;

    போராணகஇணமொக்கோ², க்வித⁴ பாபேன லிப்பதி.

    Porāṇakaiṇamokkho, kvidha pāpena lippati.

    146.

    146.

    ‘‘ஸோ சே அத்தோ² ச த⁴ம்மோ ச, கல்யாணோ ந ச பாபகோ;

    ‘‘So ce attho ca dhammo ca, kalyāṇo na ca pāpako;

    போ⁴தோ சே வசனங் ஸச்சங், ஸுஹதோ வானரோ மயா.

    Bhoto ce vacanaṃ saccaṃ, suhato vānaro mayā.

    147.

    147.

    ‘‘அத்தனோ சே ஹி வாத³ஸ்ஸ, அபராத⁴ங் விஜானியா;

    ‘‘Attano ce hi vādassa, aparādhaṃ vijāniyā;

    ந மங் த்வங் க³ரஹெய்யாஸி, போ⁴தோ வாதோ³ ஹி தாதி³ஸோ’’.

    Na maṃ tvaṃ garaheyyāsi, bhoto vādo hi tādiso’’.

    148.

    148.

    ‘‘சதுன்னங்யேவுபாதா³ய, ரூபங் ஸம்போ⁴தி பாணினங்;

    ‘‘Catunnaṃyevupādāya, rūpaṃ sambhoti pāṇinaṃ;

    யதோ ச ரூபங் ஸம்போ⁴தி, தத்தே²வானுபக³ச்ச²தி;

    Yato ca rūpaṃ sambhoti, tatthevānupagacchati;

    இதே⁴வ ஜீவதி ஜீவோ, பேச்ச பேச்ச வினஸ்ஸதி.

    Idheva jīvati jīvo, pecca pecca vinassati.

    149.

    149.

    உச்சி²ஜ்ஜதி அயங் லோகோ, யே பா³லா யே ச பண்டி³தா;

    Ucchijjati ayaṃ loko, ye bālā ye ca paṇḍitā;

    உச்சி²ஜ்ஜமானே லோகஸ்மிங், க்வித⁴ பாபேன லிப்பதி.

    Ucchijjamāne lokasmiṃ, kvidha pāpena lippati.

    150.

    150.

    ‘‘ஸோ சே அத்தோ² ச த⁴ம்மோ ச, கல்யாணோ ந ச பாபகோ;

    ‘‘So ce attho ca dhammo ca, kalyāṇo na ca pāpako;

    போ⁴தோ சே வசனங் ஸச்சங், ஸுஹதோ வானரோ மயா.

    Bhoto ce vacanaṃ saccaṃ, suhato vānaro mayā.

    151.

    151.

    ‘‘அத்தனோ சே ஹி வாத³ஸ்ஸ, அபராத⁴ங் விஜானியா;

    ‘‘Attano ce hi vādassa, aparādhaṃ vijāniyā;

    ந மங் த்வங் க³ரஹெய்யாஸி, போ⁴தோ வாதோ³ ஹி தாதி³ஸோ’’.

    Na maṃ tvaṃ garaheyyāsi, bhoto vādo hi tādiso’’.

    152.

    152.

    ‘‘ஆஹு க²த்தவிதா³ 23 லோகே, பா³லா பண்டி³தமானினோ.

    ‘‘Āhu khattavidā 24 loke, bālā paṇḍitamānino.

    மாதரங் பிதரங் ஹஞ்ஞே, அதோ² ஜெட்ட²ம்பி பா⁴தரங்;

    Mātaraṃ pitaraṃ haññe, atho jeṭṭhampi bhātaraṃ;

    ஹனெய்ய புத்த 25 தா³ரே ச, அத்தோ² சே தாதி³ஸோ ஸியா.

    Haneyya putta 26 dāre ca, attho ce tādiso siyā.

    153.

    153.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ந தஸ்ஸ ஸாக²ங் ப⁴ஞ்ஜெய்ய, மித்தது³ப்³போ⁴ 27 ஹி பாபகோ.

    Na tassa sākhaṃ bhañjeyya, mittadubbho 28 hi pāpako.

    154.

    154.

    ‘‘அத² அத்தே² ஸமுப்பன்னே, ஸமூலமபி அப்³ப³ஹே 29;

    ‘‘Atha atthe samuppanne, samūlamapi abbahe 30;

    அத்தோ² மே ஸம்ப³லேனாபி, ஸுஹதோ வானரோ மயா.

    Attho me sambalenāpi, suhato vānaro mayā.

    155.

    155.

    31 ‘‘ஸோ சே அத்தோ² ச த⁴ம்மோ ச, கல்யாணோ ந ச பாபகோ;

    32 ‘‘So ce attho ca dhammo ca, kalyāṇo na ca pāpako;

    போ⁴தோ சே வசனங் ஸச்சங், ஸுஹதோ வானரோ மயா 33.

    Bhoto ce vacanaṃ saccaṃ, suhato vānaro mayā 34.

    156.

    156.

    ‘‘அத்தனோ சே ஹி வாத³ஸ்ஸ, அபராத⁴ங் விஜானியா;

    ‘‘Attano ce hi vādassa, aparādhaṃ vijāniyā;

    ந மங் த்வங் க³ரஹெய்யாஸி, போ⁴தோ வாதோ³ ஹி தாதி³ஸோ.

    Na maṃ tvaṃ garaheyyāsi, bhoto vādo hi tādiso.

    157.

    157.

    ‘‘அஹேதுவாதோ³ புரிஸோ, யோ ச இஸ்ஸரகுத்திகோ;

    ‘‘Ahetuvādo puriso, yo ca issarakuttiko;

    புப்³பே³கதீ ச உச்சே²தீ³, யோ ச க²த்தவிதோ³ நரோ.

    Pubbekatī ca ucchedī, yo ca khattavido naro.

    158.

    158.

    ‘‘ஏதே அஸப்புரிஸா லோகே, பா³லா பண்டி³தமானினோ;

    ‘‘Ete asappurisā loke, bālā paṇḍitamānino;

    கரெய்ய தாதி³ஸோ பாபங், அதோ² அஞ்ஞம்பி காரயே;

    Kareyya tādiso pāpaṃ, atho aññampi kāraye;

    அஸப்புரிஸஸங்ஸக்³கோ³ , து³க்க²ந்தோ 35 கடுகுத்³ரயோ.

    Asappurisasaṃsaggo , dukkhanto 36 kaṭukudrayo.

    159.

    159.

    ‘‘உரப்³ப⁴ரூபேன வகஸ்ஸு 37 புப்³பே³, அஸங்கிதோ அஜயூத²ங் உபேதி;

    ‘‘Urabbharūpena vakassu 38 pubbe, asaṃkito ajayūthaṃ upeti;

    ஹந்த்வா உரணிங் அஜிகங் 39 அஜஞ்ச, உத்ராஸயித்வா 40 யேன காமங் பலேதி.

    Hantvā uraṇiṃ ajikaṃ 41 ajañca, utrāsayitvā 42 yena kāmaṃ paleti.

    160.

    160.

    ‘‘ததா²விதே⁴கே ஸமணப்³ராஹ்மணாஸே, ச²த³னங் கத்வா வஞ்சயந்தி மனுஸ்ஸே;

    ‘‘Tathāvidheke samaṇabrāhmaṇāse, chadanaṃ katvā vañcayanti manusse;

    அனாஸகா த²ண்டி³லஸெய்யகா ச, ரஜோஜல்லங் உக்குடிகப்பதா⁴னங்;

    Anāsakā thaṇḍilaseyyakā ca, rajojallaṃ ukkuṭikappadhānaṃ;

    பரியாயப⁴த்தஞ்ச அபானகத்தா, பாபாசாரா அரஹந்தோ வதா³னா.

    Pariyāyabhattañca apānakattā, pāpācārā arahanto vadānā.

    161.

    161.

    ‘‘ஏதே அஸப்புரிஸா லோகே, பா³லா பண்டி³தமானினோ;

    ‘‘Ete asappurisā loke, bālā paṇḍitamānino;

    கரெய்ய தாதி³ஸோ பாபங், அதோ² அஞ்ஞம்பி காரயே;

    Kareyya tādiso pāpaṃ, atho aññampi kāraye;

    அஸப்புரிஸஸங்ஸக்³கோ³, து³க்க²ந்தோ கடுகுத்³ரயோ.

    Asappurisasaṃsaggo, dukkhanto kaṭukudrayo.

    162.

    162.

    ‘‘யமாஹு நத்தி² வீரியந்தி, அஹேதுஞ்ச பவத³ந்தி 43 யே;

    ‘‘Yamāhu natthi vīriyanti, ahetuñca pavadanti 44 ye;

    பரகாரங் அத்தகாரஞ்ச, யே துச்ச²ங் ஸமவண்ணயுங்.

    Parakāraṃ attakārañca, ye tucchaṃ samavaṇṇayuṃ.

    163.

    163.

    ‘‘ஏதே அஸப்புரிஸா லோகே, பா³லா பண்டி³தமானினோ;

    ‘‘Ete asappurisā loke, bālā paṇḍitamānino;

    கரெய்ய தாதி³ஸோ பாபங், அதோ² அஞ்ஞம்பி காரயே;

    Kareyya tādiso pāpaṃ, atho aññampi kāraye;

    அஸப்புரிஸஸங்ஸக்³கோ³, து³க்க²ந்தோ கடுகுத்³ரயோ.

    Asappurisasaṃsaggo, dukkhanto kaṭukudrayo.

    164.

    164.

    ‘‘ஸசே ஹி வீரியங் நாஸ்ஸ, கம்மங் கல்யாணபாபகங்;

    ‘‘Sace hi vīriyaṃ nāssa, kammaṃ kalyāṇapāpakaṃ;

    ந ப⁴ரே வட்³ட⁴கிங் ராஜா, நபி யந்தானி காரயே.

    Na bhare vaḍḍhakiṃ rājā, napi yantāni kāraye.

    165.

    165.

    ‘‘யஸ்மா ச வீரியங் அத்தி², கம்மங் கல்யாணபாபகங்;

    ‘‘Yasmā ca vīriyaṃ atthi, kammaṃ kalyāṇapāpakaṃ;

    தஸ்மா யந்தானி காரேதி, ராஜா ப⁴ரதி வட்³ட⁴கிங்.

    Tasmā yantāni kāreti, rājā bharati vaḍḍhakiṃ.

    166.

    166.

    ‘‘யதி³ வஸ்ஸஸதங் தே³வோ, ந வஸ்ஸே ந ஹிமங் பதே;

    ‘‘Yadi vassasataṃ devo, na vasse na himaṃ pate;

    உச்சி²ஜ்ஜெய்ய அயங் லோகோ, வினஸ்ஸெய்ய அயங் பஜா.

    Ucchijjeyya ayaṃ loko, vinasseyya ayaṃ pajā.

    167.

    167.

    ‘‘யஸ்மா ச வஸ்ஸதீ தே³வோ, ஹிமஞ்சானுபு²ஸாயதி;

    ‘‘Yasmā ca vassatī devo, himañcānuphusāyati;

    தஸ்மா ஸஸ்ஸானி பச்சந்தி, ரட்ட²ஞ்ச பாலிதே 45 சிரங்.

    Tasmā sassāni paccanti, raṭṭhañca pālite 46 ciraṃ.

    168.

    168.

    ‘‘க³வங் சே தரமானானங், ஜிம்ஹங் க³ச்ச²தி புங்க³வோ;

    ‘‘Gavaṃ ce taramānānaṃ, jimhaṃ gacchati puṅgavo;

    ஸப்³பா³ தா ஜிம்ஹங் க³ச்ச²ந்தி, நெத்தே ஜிம்ஹங் 47 க³தே ஸதி.

    Sabbā tā jimhaṃ gacchanti, nette jimhaṃ 48 gate sati.

    169.

    169.

    ‘‘ஏவமேவ 49 மனுஸ்ஸேஸு, யோ ஹோதி ஸெட்ட²ஸம்மதோ;

    ‘‘Evameva 50 manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    ஸோ சே அத⁴ம்மங் சரதி, பகே³வ இதரா பஜா;

    So ce adhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் து³க²ங் ஸேதி, ராஜா சே ஹோதி அத⁴ம்மிகோ.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ dukhaṃ seti, rājā ce hoti adhammiko.

    170.

    170.

    ‘‘க³வங் சே தரமானானங், உஜுங் க³ச்ச²தி புங்க³வோ;

    ‘‘Gavaṃ ce taramānānaṃ, ujuṃ gacchati puṅgavo;

    ஸப்³பா³ கா³வீ உஜுங் யந்தி, நெத்தே உஜுங் 51 க³தே ஸதி.

    Sabbā gāvī ujuṃ yanti, nette ujuṃ 52 gate sati.

    171.

    171.

    ‘‘ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, யோ ஹோதி ஸெட்ட²ஸம்மதோ;

    ‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    ஸோ ஸசே 53 த⁴ம்மங் சரதி, பகே³வ இதரா பஜா;

    So sace 54 dhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் ஸுக²ங் ஸேதி, ராஜா சே ஹோதி த⁴ம்மிகோ.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ sukhaṃ seti, rājā ce hoti dhammiko.

    172.

    172.

    ‘‘மஹாருக்க²ஸ்ஸ ப²லினோ, ஆமங் சி²ந்த³தி யோ ப²லங்;

    ‘‘Mahārukkhassa phalino, āmaṃ chindati yo phalaṃ;

    ரஸஞ்சஸ்ஸ ந ஜானாதி, பீ³ஜஞ்சஸ்ஸ வினஸ்ஸதி.

    Rasañcassa na jānāti, bījañcassa vinassati.

    173.

    173.

    ‘‘மஹாருக்கூ²பமங் ரட்ட²ங், அத⁴ம்மேன பஸாஸதி;

    ‘‘Mahārukkhūpamaṃ raṭṭhaṃ, adhammena pasāsati;

    ரஸஞ்சஸ்ஸ ந ஜானாதி, ரட்ட²ஞ்சஸ்ஸ வினஸ்ஸதி.

    Rasañcassa na jānāti, raṭṭhañcassa vinassati.

    174.

    174.

    ‘‘மஹாருக்க²ஸ்ஸ ப²லினோ, பக்கங் சி²ந்த³தி யோ ப²லங்;

    ‘‘Mahārukkhassa phalino, pakkaṃ chindati yo phalaṃ;

    ரஸஞ்சஸ்ஸ விஜானாதி, பீ³ஜஞ்சஸ்ஸ ந நஸ்ஸதி.

    Rasañcassa vijānāti, bījañcassa na nassati.

    175.

    175.

    ‘‘மஹாருக்கூ²பமங் ரட்ட²ங், த⁴ம்மேன யோ பஸாஸதி;

    ‘‘Mahārukkhūpamaṃ raṭṭhaṃ, dhammena yo pasāsati;

    ரஸஞ்சஸ்ஸ விஜானாதி, ரட்ட²ஞ்சஸ்ஸ ந நஸ்ஸதி.

    Rasañcassa vijānāti, raṭṭhañcassa na nassati.

    176.

    176.

    ‘‘யோ ச ராஜா ஜனபத³ங், அத⁴ம்மேன பஸாஸதி;

    ‘‘Yo ca rājā janapadaṃ, adhammena pasāsati;

    ஸப்³போ³ஸதீ⁴ஹி ஸோ ராஜா, விருத்³தோ⁴ ஹோதி க²த்தியோ.

    Sabbosadhīhi so rājā, viruddho hoti khattiyo.

    177.

    177.

    ‘‘ததே²வ நேக³மே ஹிங்ஸங், யே யுத்தா கயவிக்கயே;

    ‘‘Tatheva negame hiṃsaṃ, ye yuttā kayavikkaye;

    ஓஜதா³னப³லீகாரே, ஸ கோஸேன விருஜ்ஜ²தி.

    Ojadānabalīkāre, sa kosena virujjhati.

    178.

    178.

    ‘‘பஹாரவரகெ²த்தஞ்ஞூ , ஸங்கா³மே கதனிஸ்ஸமே 55;

    ‘‘Pahāravarakhettaññū , saṅgāme katanissame 56;

    உஸ்ஸிதே ஹிங்ஸயங் ராஜா, ஸ ப³லேன விருஜ்ஜ²தி.

    Ussite hiṃsayaṃ rājā, sa balena virujjhati.

    179.

    179.

    ‘‘ததே²வ இஸயோ ஹிங்ஸங், ஸஞ்ஞதே 57 ப்³ரஹ்மசாரியோ 58;

    ‘‘Tatheva isayo hiṃsaṃ, saññate 59 brahmacāriyo 60;

    அத⁴ம்மசாரீ க²த்தியோ, ஸோ ஸக்³கே³ன விருஜ்ஜ²தி.

    Adhammacārī khattiyo, so saggena virujjhati.

    180.

    180.

    ‘‘யோ ச ராஜா அத⁴ம்மட்டோ², ப⁴ரியங் ஹந்தி அதூ³ஸிகங்;

    ‘‘Yo ca rājā adhammaṭṭho, bhariyaṃ hanti adūsikaṃ;

    லுத்³த³ங் பஸவதே டா²னங் 61, புத்தேஹி ச விருஜ்ஜ²தி.

    Luddaṃ pasavate ṭhānaṃ 62, puttehi ca virujjhati.

    181.

    181.

    ‘‘த⁴ம்மங் சரே ஜானபதே³, நேக³மேஸு 63 ப³லேஸு ச;

    ‘‘Dhammaṃ care jānapade, negamesu 64 balesu ca;

    இஸயோ ச ந ஹிங்ஸெய்ய, புத்ததா³ரே ஸமங் சரே.

    Isayo ca na hiṃseyya, puttadāre samaṃ care.

    182.

    182.

    ‘‘ஸ தாதி³ஸோ பூ⁴மிபதி, ரட்ட²பாலோ அகோத⁴னோ;

    ‘‘Sa tādiso bhūmipati, raṭṭhapālo akodhano;

    ஸபத்தே 65 ஸம்பகம்பேதி, இந்தோ³வ அஸுராதி⁴போ’’தி.

    Sapatte 66 sampakampeti, indova asurādhipo’’ti.

    மஹாபோ³தி⁴ஜாதகங் ததியங்.

    Mahābodhijātakaṃ tatiyaṃ.

    பண்ணாஸனிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Paṇṇāsanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸனிளீனிகமவ்ஹயனோ பட²மோ, து³தியோ பன ஸஉம்மத³ந்திவரோ;

    Saniḷīnikamavhayano paṭhamo, dutiyo pana saummadantivaro;

    ததியோ பன போ³தி⁴ஸிரீவ்ஹயனோ, கதி²தா பன தீணி ஜினேன ஸுபா⁴தி.

    Tatiyo pana bodhisirīvhayano, kathitā pana tīṇi jinena subhāti.







    Footnotes:
    1. க³ண்ஹாஸி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. gaṇhāsi (sī. syā. pī.)
    3. பா⁴ஜயே (பீ॰)
    4. bhājaye (pī.)
    5. பா⁴ஜதி (பீ॰)
    6. bhājati (pī.)
    7. ஜீரரே (ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. jīrare (syā. pī.)
    9. பரிசாரிகானங் ஸத்தானங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. paricārikānaṃ sattānaṃ (sī. syā. pī.)
    11. தும்ஹஞ்சாபி (ஸீ॰), துய்ஹஞ்சாபி (பீ॰)
    12. அம்ஹங் வா (ஸீ॰), மய்ஹஞ்ச (பீ॰)
    13. tumhañcāpi (sī.), tuyhañcāpi (pī.)
    14. amhaṃ vā (sī.), mayhañca (pī.)
    15. லிம்பதி (ஸ்யா॰ க॰)
    16. limpati (syā. ka.)
    17. விஜானிய (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. vijāniya (sī. syā. pī.)
    19. இத்³தி⁴ (பீ॰ க॰)
    20. iddhi (pī. ka.)
    21. முஞ்சதே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    22. muñcate (sī. syā.)
    23. க²த்தவிதா⁴ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. khattavidhā (sī. syā. pī.)
    25. புத்தே ச (பீ॰)
    26. putte ca (pī.)
    27. மித்ததூ³பீ⁴ (பீ॰)
    28. mittadūbhī (pī.)
    29. அப்³ப⁴ஹே (ஸ்யா॰ க॰)
    30. abbhahe (syā. ka.)
    31. அயங் கா³தா² ஸீஹளபொத்த²கே நத்தி²
    32. ayaṃ gāthā sīhaḷapotthake natthi
    33. அயங் கா³தா² ஸீஹளபொத்த²கே நத்தி²
    34. ayaṃ gāthā sīhaḷapotthake natthi
    35. து³க்கடோ (ஸீ॰)
    36. dukkaṭo (sī.)
    37. ப³காஸு (ஸீ॰ ஸ்யா॰), வகாஸு (பீ॰)
    38. bakāsu (sī. syā.), vakāsu (pī.)
    39. அஜியங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    40. சித்ராஸயித்வா (ஸீ॰ பீ॰)
    41. ajiyaṃ (sī. syā. pī.)
    42. citrāsayitvā (sī. pī.)
    43. ஹேதுஞ்ச அபவத³ந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    44. hetuñca apavadanti (sī. syā. pī.)
    45. பல்லதே (ஸீ॰ பீ॰), போலயதே (ஸ்யா॰)
    46. pallate (sī. pī.), polayate (syā.)
    47. ஜிம்ஹ (பீ॰)
    48. jimha (pī.)
    49. ஏவமேவங் (பீ॰)
    50. evamevaṃ (pī.)
    51. உஜூ (பீ॰)
    52. ujū (pī.)
    53. சேவ (ஸீ॰), சேபி (க॰)
    54. ceva (sī.), cepi (ka.)
    55. கதனியமே (க॰)
    56. kataniyame (ka.)
    57. ஸங்யமே (ஸ்யா॰ க॰)
    58. ப்³ரஹ்மசாரினோ (ஸீ॰)
    59. saṃyame (syā. ka.)
    60. brahmacārino (sī.)
    61. பாபங் (ஸீ॰)
    62. pāpaṃ (sī.)
    63. நிக³மேஸு (ஸீ॰)
    64. nigamesu (sī.)
    65. ஸாமந்தே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    66. sāmante (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [528] 3. மஹாபோ³தி⁴ஜாதகவண்ணனா • [528] 3. Mahābodhijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact