Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૨૮] ૩. મહાબોધિજાતકવણ્ણના

    [528] 3. Mahābodhijātakavaṇṇanā

    કિં નુ દણ્ડં કિમજિનન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો પઞ્ઞાપારમિં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ મહાઉમઙ્ગજાતકે (જા॰ ૨.૨૨.૫૯૦ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. તદા પન સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ તથાગતો પઞ્ઞવા પરપ્પવાદપ્પમદ્દનોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Kiṃ nu daṇḍaṃ kimajinanti idaṃ satthā jetavane viharanto paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Vatthu mahāumaṅgajātake (jā. 2.22.590 ādayo) āvi bhavissati. Tadā pana satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato paññavā parappavādappamaddanoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કાસિરટ્ઠે અસીતિકોટિવિભવસ્સ ઉદિચ્ચબ્રાહ્મણમહાસાલસ્સ કુલે નિબ્બત્તિ, ‘‘બોધિકુમારો’’તિસ્સ નામં કરિંસુ. સો વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં ઉગ્ગહિતસિપ્પો પચ્ચાગન્ત્વા અગારમજ્ઝે વસન્તો અપરભાગે કામે પહાય હિમવન્તપદેસં પવિસિત્વા પરિબ્બાજકપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા તત્થેવ વનમૂલફલાહારો ચિરં વસિત્વા વસ્સારત્તસમયે હિમવન્તા ઓરુય્હ ચારિકં ચરન્તો અનુપુબ્બેન બારાણસિં પત્વા રાજુય્યાને વસિત્વા પુનદિવસે પરિબ્બાજકસારુપ્પેન નગરે ભિક્ખાય ચરન્તો રાજદ્વારં પાપુણિ તમેનં સીહપઞ્જરે ઠિતો રાજા દિસ્વા તસ્સ ઉપસમે પસીદિત્વા તં અત્તનો ભવનં પવેસેત્વા રાજપલ્લઙ્કે નિસીદાપેત્વા કતપટિસન્થારો થોકં ધમ્મકથં સુત્વા નાનગ્ગરસભોજનં દાપેસિ. મહાસત્તો ભત્તં ગહેત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘ઇદં રાજકુલં નામ બહુદોસં બહુપચ્ચામિત્તં હોતિ, કો નુ ખો મમ ઉપ્પન્નં ભયં નિત્થરિસ્સતી’’તિ. સો અવિદૂરે ઠિતં રાજવલ્લભં એકં પિઙ્ગલસુનખં દિસ્વા મહન્તં ભત્તપિણ્ડં ગહેત્વા તસ્સ દાતુકામતાકારં દસ્સેસિ. રાજા ઞત્વા સુનખસ્સ ભાજનં આહરાપેત્વા ભત્તં ગાહાપેત્વા દાપેસિ. મહાસત્તોપિ તસ્સ દત્વા ભત્તકિચ્ચં નિટ્ઠપેસિ. રાજાપિસ્સ પટિઞ્ઞં ગહેત્વા અન્તોનગરે રાજુય્યાને પણ્ણસાલં કારેત્વા પબ્બજિતપરિક્ખારે દત્વા તં તત્થ વાસાપેસિ, દેવસિકઞ્ચસ્સ દ્વે તયો વારે ઉપટ્ઠાનં અગમાસિ. ભોજનકાલે પન મહાસત્તો નિચ્ચં રાજપલ્લઙ્કેયેવ નિસીદિત્વા રાજભોજનમેવ ભુઞ્જતિ. એવં દ્વાદસ સંવચ્છરાનિ અતીતાનિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe asītikoṭivibhavassa udiccabrāhmaṇamahāsālassa kule nibbatti, ‘‘bodhikumāro’’tissa nāmaṃ kariṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ uggahitasippo paccāgantvā agāramajjhe vasanto aparabhāge kāme pahāya himavantapadesaṃ pavisitvā paribbājakapabbajjaṃ pabbajitvā tattheva vanamūlaphalāhāro ciraṃ vasitvā vassārattasamaye himavantā oruyha cārikaṃ caranto anupubbena bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase paribbājakasāruppena nagare bhikkhāya caranto rājadvāraṃ pāpuṇi tamenaṃ sīhapañjare ṭhito rājā disvā tassa upasame pasīditvā taṃ attano bhavanaṃ pavesetvā rājapallaṅke nisīdāpetvā katapaṭisanthāro thokaṃ dhammakathaṃ sutvā nānaggarasabhojanaṃ dāpesi. Mahāsatto bhattaṃ gahetvā cintesi – ‘‘idaṃ rājakulaṃ nāma bahudosaṃ bahupaccāmittaṃ hoti, ko nu kho mama uppannaṃ bhayaṃ nittharissatī’’ti. So avidūre ṭhitaṃ rājavallabhaṃ ekaṃ piṅgalasunakhaṃ disvā mahantaṃ bhattapiṇḍaṃ gahetvā tassa dātukāmatākāraṃ dassesi. Rājā ñatvā sunakhassa bhājanaṃ āharāpetvā bhattaṃ gāhāpetvā dāpesi. Mahāsattopi tassa datvā bhattakiccaṃ niṭṭhapesi. Rājāpissa paṭiññaṃ gahetvā antonagare rājuyyāne paṇṇasālaṃ kāretvā pabbajitaparikkhāre datvā taṃ tattha vāsāpesi, devasikañcassa dve tayo vāre upaṭṭhānaṃ agamāsi. Bhojanakāle pana mahāsatto niccaṃ rājapallaṅkeyeva nisīditvā rājabhojanameva bhuñjati. Evaṃ dvādasa saṃvaccharāni atītāni.

    તસ્સ પન રઞ્ઞો પઞ્ચ અમચ્ચા અત્થઞ્ચ ધમ્મઞ્ચ અનુસાસન્તિ. તેસુ એકો અહેતુકવાદી, એકો ઇસ્સરકતવાદી, એકો પુબ્બેકતવાદી, એકો ઉચ્છેદવાદી, એકો ખત્તવિજ્જવાદી. તેસુ અહેતુકવાદી ‘‘ઇમે સત્તા સંસારસુદ્ધિકા’’તિ મહાજનં ઉગ્ગણ્હાપેસિ. ઇસ્સરકતવાદી ‘‘અયં લોકો ઇસ્સરનિમ્મિતો’’તિ મહાજનં ઉગ્ગણ્હાપેસિ. પુબ્બેકતવાદી ‘‘ઇમેસં સત્તાનં સુખં વા દુક્ખં વા ઉપ્પજ્જમાનં પુબ્બેકતેનેવ ઉપ્પજ્જતી’’તિ મહાજનં ઉગ્ગણ્હાપેસિ. ઉચ્છેદવાદી ‘‘ઇતો પરલોકં ગતો નામ નત્થિ, અયં લોકો ઉચ્છિજ્જતી’’તિ મહાજનં ઉગ્ગણ્હાપેસિ. ખત્તવિજ્જવાદી ‘‘માતાપિતરોપિ મારેત્વા અત્તનોવ અત્થો કાતબ્બો’’તિ મહાજનં ઉગ્ગણ્હાપેસિ. તે રઞ્ઞો વિનિચ્છયે નિયુત્તા લઞ્જખાદકા હુત્વા અસ્સામિકં સામિકં, સામિકં અસ્સામિકં કરોન્તિ.

    Tassa pana rañño pañca amaccā atthañca dhammañca anusāsanti. Tesu eko ahetukavādī, eko issarakatavādī, eko pubbekatavādī, eko ucchedavādī, eko khattavijjavādī. Tesu ahetukavādī ‘‘ime sattā saṃsārasuddhikā’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Issarakatavādī ‘‘ayaṃ loko issaranimmito’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Pubbekatavādī ‘‘imesaṃ sattānaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā uppajjamānaṃ pubbekateneva uppajjatī’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Ucchedavādī ‘‘ito paralokaṃ gato nāma natthi, ayaṃ loko ucchijjatī’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Khattavijjavādī ‘‘mātāpitaropi māretvā attanova attho kātabbo’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Te rañño vinicchaye niyuttā lañjakhādakā hutvā assāmikaṃ sāmikaṃ, sāmikaṃ assāmikaṃ karonti.

    અથેકદિવસં એકો પુરિસો કૂટટ્ટપરાજિતો મહાસત્તં ભિક્ખાય ચરન્તં રાજગેહં પવિસન્તં દિસ્વા વન્દિત્વા, ‘‘ભન્તે, તુમ્હે રાજગેહે ભુઞ્જમાના વિનિચ્છયામચ્ચે લઞ્જં ગહેત્વા લોકં વિનાસેન્તે કસ્મા અજ્ઝુપેક્ખથ, ઇદાનિ પઞ્ચહિ અમચ્ચેહિ કૂટટ્ટકારકસ્સ હત્થતો લઞ્જં ગહેત્વા સામિકોવ સમાનો અસ્સામિકો કતો’’તિ પરિદેવિ. સો તસ્મિં કારુઞ્ઞવસેન વિનિચ્છયં ગન્ત્વા ધમ્મેન વિનિચ્છિનિત્વા સામિકઞ્ઞેવ સામિકં અકાસિ. મહાજનો એકપ્પહારેનેવ મહાસદ્દેન સાધુકારં અદાસિ. રાજા તં સદ્દં સુત્વા ‘‘કિંસદ્દો નામાય’’ન્તિ પુચ્છિત્વા તમત્થં સુત્વા કતભત્તકિચ્ચં મહાસત્તં ઉપનિસીદિત્વા પુચ્છિ – ‘‘ભન્તે, અજ્જ કિર વો અટ્ટો વિનિચ્છિતો’’તિ. ‘‘આમ, મહારાજા’’તિ. ‘‘ભન્તે, તુમ્હેસુ વિનિચ્છિનન્તેસુ મહાજનસ્સ વુડ્ઢિ ભવિસ્સતિ, ઇતો પટ્ઠાય તુમ્હેવ વિનિચ્છિનથા’’તિ. ‘‘મહારાજ, મયં પબ્બજિતા નામ, નેતં કમ્મં અમ્હાકં કમ્મ’’ન્તિ. ‘‘ભન્તે, મહાજને કારુઞ્ઞેન કાતું વટ્ટતિ, તુમ્હે સકલદિવસં મા વિનિચ્છિનથ, ઉય્યાનતો પન ઇધાગચ્છન્તા વિનિચ્છયટ્ઠાનં ગન્ત્વા પાતોવ ચત્તારો અટ્ટે વિનિચ્છિનથ, ભુત્વા ઉય્યાનં ગચ્છન્તા ચત્તારો, એવં મહાજનસ્સ વુડ્ઢિ ભવિસ્સતી’’તિ. સો તેન પુનપ્પુનં યાચિયમાનો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તતો પટ્ઠાય તથા અકાસિ.

    Athekadivasaṃ eko puriso kūṭaṭṭaparājito mahāsattaṃ bhikkhāya carantaṃ rājagehaṃ pavisantaṃ disvā vanditvā, ‘‘bhante, tumhe rājagehe bhuñjamānā vinicchayāmacce lañjaṃ gahetvā lokaṃ vināsente kasmā ajjhupekkhatha, idāni pañcahi amaccehi kūṭaṭṭakārakassa hatthato lañjaṃ gahetvā sāmikova samāno assāmiko kato’’ti paridevi. So tasmiṃ kāruññavasena vinicchayaṃ gantvā dhammena vinicchinitvā sāmikaññeva sāmikaṃ akāsi. Mahājano ekappahāreneva mahāsaddena sādhukāraṃ adāsi. Rājā taṃ saddaṃ sutvā ‘‘kiṃsaddo nāmāya’’nti pucchitvā tamatthaṃ sutvā katabhattakiccaṃ mahāsattaṃ upanisīditvā pucchi – ‘‘bhante, ajja kira vo aṭṭo vinicchito’’ti. ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Bhante, tumhesu vinicchinantesu mahājanassa vuḍḍhi bhavissati, ito paṭṭhāya tumheva vinicchinathā’’ti. ‘‘Mahārāja, mayaṃ pabbajitā nāma, netaṃ kammaṃ amhākaṃ kamma’’nti. ‘‘Bhante, mahājane kāruññena kātuṃ vaṭṭati, tumhe sakaladivasaṃ mā vinicchinatha, uyyānato pana idhāgacchantā vinicchayaṭṭhānaṃ gantvā pātova cattāro aṭṭe vinicchinatha, bhutvā uyyānaṃ gacchantā cattāro, evaṃ mahājanassa vuḍḍhi bhavissatī’’ti. So tena punappunaṃ yāciyamāno ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tato paṭṭhāya tathā akāsi.

    કૂટટ્ટકારકા ઓકાસં ન લભિંસુ. તેપિ અમચ્ચા લઞ્જં અલભન્તા દુગ્ગતા હુત્વા ચિન્તયિંસુ – ‘‘બોધિપરિબ્બાજકસ્સ વિનિચ્છિનનકાલતો પટ્ઠાય મયં કિઞ્ચિ ન લભામ, હન્દ નં ‘રાજવેરિકો’તિ વત્વા રઞ્ઞો અન્તરે પરિભિન્દિત્વા મારાપેસ્સામા’’તિ. તે રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા, ‘‘મહારાજ, બોધિપરિબ્બાજકો તુમ્હાકં અનત્થકામો’’તિ વત્વા અસદ્દહન્તેન રઞ્ઞા ‘‘સીલવા એસ ઞાણસમ્પન્નો, ન એવં કરિસ્સતી’’તિ વુત્તે, ‘‘મહારાજ, તેન સકલનગરવાસિનો અત્તનો હત્થે કત્વા કેવલં અમ્હેયેવ પઞ્ચ જને કાતું ન સક્કા, સચે અમ્હાકં વચનં ન સદ્દહથ, તસ્સ ઇધાગમનકાલે પરિસં ઓલોકેથા’’તિ આહંસુ. રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ સીહપઞ્જરે ઠિતો તં આગચ્છન્તં ઓલોકેન્તો પરિવારં દિસ્વા અત્તનો અઞ્ઞાણેન અટ્ટકારકમનુસ્સે ‘‘તસ્સ પરિવારા’’તિ મઞ્ઞમાનો ભિજ્જિત્વા તે અમચ્ચે પક્કોસાપેત્વા ‘‘કિન્તિ કરોમા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ગણ્હાપેથ નં, દેવા’’તિ. ‘‘ઓળારિકં અપરાધં અપસ્સન્તા કથં ગણ્હામા’’તિ. ‘‘તેન હિ, મહારાજ, પકતિપરિહારમસ્સ હાપેથ, તં પરિહાયન્તં દિસ્વા પણ્ડિતો પરિબ્બાજકો કસ્સચિ અનારોચેત્વા સયમેવ પલાયિસ્સતી’’તિ.

    Kūṭaṭṭakārakā okāsaṃ na labhiṃsu. Tepi amaccā lañjaṃ alabhantā duggatā hutvā cintayiṃsu – ‘‘bodhiparibbājakassa vinicchinanakālato paṭṭhāya mayaṃ kiñci na labhāma, handa naṃ ‘rājaveriko’ti vatvā rañño antare paribhinditvā mārāpessāmā’’ti. Te rājānaṃ upasaṅkamitvā, ‘‘mahārāja, bodhiparibbājako tumhākaṃ anatthakāmo’’ti vatvā asaddahantena raññā ‘‘sīlavā esa ñāṇasampanno, na evaṃ karissatī’’ti vutte, ‘‘mahārāja, tena sakalanagaravāsino attano hatthe katvā kevalaṃ amheyeva pañca jane kātuṃ na sakkā, sace amhākaṃ vacanaṃ na saddahatha, tassa idhāgamanakāle parisaṃ olokethā’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘sādhū’’ti sīhapañjare ṭhito taṃ āgacchantaṃ olokento parivāraṃ disvā attano aññāṇena aṭṭakārakamanusse ‘‘tassa parivārā’’ti maññamāno bhijjitvā te amacce pakkosāpetvā ‘‘kinti karomā’’ti pucchi. ‘‘Gaṇhāpetha naṃ, devā’’ti. ‘‘Oḷārikaṃ aparādhaṃ apassantā kathaṃ gaṇhāmā’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, pakatiparihāramassa hāpetha, taṃ parihāyantaṃ disvā paṇḍito paribbājako kassaci anārocetvā sayameva palāyissatī’’ti.

    રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ વત્વા અનુપુબ્બેન તસ્સ પરિહારં પરિહાપેસિ. પઠમદિવસં તાવ નં તુચ્છપલ્લઙ્કેયેવ નિસીદાપેસું. સો તુચ્છપલ્લઙ્કં દિસ્વાવ રઞ્ઞો પરિભિન્નભાવં ઞત્વા સયમેવ ઉય્યાનં ગન્ત્વા તં દિવસમેવ પક્કમિતુકામો હુત્વાપિ ‘‘એકન્તેન ઞત્વા પક્કમિસ્સામી’’તિ ન પક્કામિ. અથસ્સ પુનદિવસે તુચ્છપલ્લઙ્કે નિસિન્નસ્સ રઞ્ઞોપકતિભત્તઞ્ચ અઞ્ઞઞ્ચ ગહેત્વા મિસ્સકભત્તં અદંસુ. તતિયદિવસે મહાતલં પવિસિતું અદત્વા સોપાનસીસેયેવ ઠપેત્વા મિસ્સકભત્તં અદંસુ. સો તમ્પિ આદાય ઉય્યાનં ગન્ત્વા ભત્તકિચ્ચં અકાસિ. ચતુત્થદિવસે હેટ્ઠાપાસાદે ઠપેત્વા કણાજકભત્તં અદંસુ. સો તમ્પિ ગહેત્વા ઉય્યાનં ગન્ત્વા ભત્તકિચ્ચં અકાસિ. રાજા અમચ્ચે પુચ્છિ – ‘‘બોધિપરિબ્બાજકો સક્કારે પરિહાપિતેપિ ન પક્કમતિ, કિન્તિ નં કરોમા’’તિ? ‘‘દેવ, ન સો ભત્તત્થાય ચરતિ, છત્તત્થાય પન ચરતિ. સચે ભત્તત્થાય ચરેય્ય, પઠમદિવસંયેવ પલાયેય્યા’’તિ. ‘‘ઇદાનિ કિં કરોમા’’તિ? ‘‘સ્વે ઘાતાપેથ નં, મહારાજા’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ તેસઞ્ઞેવ હત્થે ખગ્ગે ઠપેત્વા ‘‘સ્વે અન્તરદ્વારે ઠત્વા પવિસન્તસ્સેવસ્સ સીસં છિન્દિત્વા ખણ્ડાખણ્ડિકં કત્વા કઞ્ચિ અજાનાપેત્વા વચ્ચકુટિયં પક્ખિપિત્વા ન્હત્વા આગચ્છેય્યાથા’’તિ આહ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા ‘‘સ્વે આગન્ત્વા એવં કરિસ્સામા’’તિ અઞ્ઞમઞ્ઞં વિચારેત્વા એવં અત્તનો નિવેસનં અગમંસુ.

    Rājā ‘‘sādhū’’ti vatvā anupubbena tassa parihāraṃ parihāpesi. Paṭhamadivasaṃ tāva naṃ tucchapallaṅkeyeva nisīdāpesuṃ. So tucchapallaṅkaṃ disvāva rañño paribhinnabhāvaṃ ñatvā sayameva uyyānaṃ gantvā taṃ divasameva pakkamitukāmo hutvāpi ‘‘ekantena ñatvā pakkamissāmī’’ti na pakkāmi. Athassa punadivase tucchapallaṅke nisinnassa raññopakatibhattañca aññañca gahetvā missakabhattaṃ adaṃsu. Tatiyadivase mahātalaṃ pavisituṃ adatvā sopānasīseyeva ṭhapetvā missakabhattaṃ adaṃsu. So tampi ādāya uyyānaṃ gantvā bhattakiccaṃ akāsi. Catutthadivase heṭṭhāpāsāde ṭhapetvā kaṇājakabhattaṃ adaṃsu. So tampi gahetvā uyyānaṃ gantvā bhattakiccaṃ akāsi. Rājā amacce pucchi – ‘‘bodhiparibbājako sakkāre parihāpitepi na pakkamati, kinti naṃ karomā’’ti? ‘‘Deva, na so bhattatthāya carati, chattatthāya pana carati. Sace bhattatthāya careyya, paṭhamadivasaṃyeva palāyeyyā’’ti. ‘‘Idāni kiṃ karomā’’ti? ‘‘Sve ghātāpetha naṃ, mahārājā’’ti. So ‘‘sādhū’’ti tesaññeva hatthe khagge ṭhapetvā ‘‘sve antaradvāre ṭhatvā pavisantassevassa sīsaṃ chinditvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ katvā kañci ajānāpetvā vaccakuṭiyaṃ pakkhipitvā nhatvā āgaccheyyāthā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘sve āgantvā evaṃ karissāmā’’ti aññamaññaṃ vicāretvā evaṃ attano nivesanaṃ agamaṃsu.

    રાજાપિ સાયં ભુત્તભોજનો સિરિસયને નિપજ્જિત્વા મહાસત્તસ્સ ગુણે અનુસ્સરિ. અથસ્સ તાવદેવ સોકો ઉપ્પજ્જિ, સરીરતો સેદા મુચ્ચિંસુ, સયને અસ્સાસં અલભન્તો અપરાપરં પરિવત્તિ. અથસ્સ અગ્ગમહેસી ઉપનિપજ્જિ, સો તાય સદ્ધિં સલ્લાપમત્તમ્પિ ન કરિ. અથ નં સા ‘‘કિં નુ ખો, મહારાજ, સલ્લાપમત્તમ્પિ ન કરોથ, અપિ નુ ખો મે કોચિ અપરાધો અત્થી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘નત્થિ દેવિ, અપિચ ખો બોધિપરિબ્બાજકો કિર અમ્હાકં પચ્ચત્થિકો જાતોતિ તસ્સ સ્વે ઘાતનત્થાય પઞ્ચ અમચ્ચે આણાપેસિં, તે પન નં મારેત્વા ખણ્ડાખણ્ડિકં કત્વા વચ્ચકૂપે પક્ખિપિસ્સન્તિ, સો પન અમ્હાકં દ્વાદસ સંવચ્છરાનિ બહું ધમ્મં દેસેસિ, એકાપરાધોપિસ્સ મયા પચ્ચક્ખતો ન દિટ્ઠપુબ્બો, પરપત્તિયેન હુત્વા તસ્સ મયા વધો આણત્તો, તેન કારણેન સોચામી’’તિ. અથ નં સા ‘‘સચે તે દેવ સો પચ્ચત્થિકો જાતો, તં ઘાતેન્તો કિં સોચસિ, પચ્ચત્થિકં નામ પુત્તમ્પિ ઘાતેત્વા અત્તનો સોત્થિભાવો કાતબ્બોવ, મા સોચિત્થા’’તિ અસ્સાસેસિ. સો તસ્સા વચનેન પટિલદ્ધસ્સાસો નિદ્દં ઓક્કમિ.

    Rājāpi sāyaṃ bhuttabhojano sirisayane nipajjitvā mahāsattassa guṇe anussari. Athassa tāvadeva soko uppajji, sarīrato sedā mucciṃsu, sayane assāsaṃ alabhanto aparāparaṃ parivatti. Athassa aggamahesī upanipajji, so tāya saddhiṃ sallāpamattampi na kari. Atha naṃ sā ‘‘kiṃ nu kho, mahārāja, sallāpamattampi na karotha, api nu kho me koci aparādho atthī’’ti pucchi. ‘‘Natthi devi, apica kho bodhiparibbājako kira amhākaṃ paccatthiko jātoti tassa sve ghātanatthāya pañca amacce āṇāpesiṃ, te pana naṃ māretvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ katvā vaccakūpe pakkhipissanti, so pana amhākaṃ dvādasa saṃvaccharāni bahuṃ dhammaṃ desesi, ekāparādhopissa mayā paccakkhato na diṭṭhapubbo, parapattiyena hutvā tassa mayā vadho āṇatto, tena kāraṇena socāmī’’ti. Atha naṃ sā ‘‘sace te deva so paccatthiko jāto, taṃ ghātento kiṃ socasi, paccatthikaṃ nāma puttampi ghātetvā attano sotthibhāvo kātabbova, mā socitthā’’ti assāsesi. So tassā vacanena paṭiladdhassāso niddaṃ okkami.

    તસ્મિં ખણે કોલેય્યકો પિઙ્ગલસુનખો તં કથં સુત્વા ‘‘સ્વે મયા અત્તનો બલેનસ્સ જીવિતં દાતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા પુનદિવસે પાતોવ પાસાદા ઓરુય્હ મહાદ્વારં આગન્ત્વા ઉમ્મારે સીસં કત્વા મહાસત્તસ્સ આગમનમગ્ગં ઓલોકેન્તોવ નિપજ્જિ. તેપિ અમચ્ચા પાતોવ ખગ્ગહત્થા આગન્ત્વા દ્વારન્તરે અટ્ઠંસુ. બોધિસત્તોપિ વેલં સલ્લક્ખેત્વા ઉય્યાના નિક્ખમ્મ રાજદ્વારં આગઞ્છિ. અથ નં સુનખો દિસ્વા મુખં વિવરિત્વા ચતસ્સો દાઠા દસ્સેત્વા ‘‘કિં ત્વં, ભન્તે, જમ્બુદીપતલે અઞ્ઞત્થ ભિક્ખં ન લભસિ, અમ્હાકં રાજા તવ મારણત્થાય પઞ્ચ અમચ્ચે ખગ્ગહત્થે દ્વારન્તરે ઠપેસિ, મા ત્વં નલાટેન મચ્ચું ગહેત્વા આગમિ, સીઘં પક્કમા’’તિ મહાસદ્દેન વિરવિ. સો સબ્બરુતઞ્ઞુતાય તમત્થં ઞત્વા તતોવ નિવત્તિત્વા ઉય્યાનં ગન્ત્વા પક્કમનત્થાય પરિક્ખારે આદિયિ. રાજા સીહપઞ્જરે ઠિતો તં આગચ્છન્તં ગચ્છન્તઞ્ચ દિસ્વા ‘‘સચે અયં મમ પચ્ચત્થિકો ભવેય્ય, ઉય્યાનં ગન્ત્વા બલં સન્નિપાતાપેત્વા કમ્મસજ્જો ભવિસ્સતિ. નો ચે, અત્તનો પરિક્ખારે ગહેત્વા ગમનસજ્જો ભવિસ્સતિ, જાનિસ્સામિ તાવસ્સ કિરિય’’ન્તિ ઉય્યાનં ગન્ત્વા મહાસત્તં અત્તનો પરિક્ખારે આદાય ‘‘ગમિસ્સામી’’તિ પણ્ણસાલતો નિક્ખન્તં ચઙ્કમનકોટિયં દિસ્વાવ વન્દિત્વા એકમન્તં ઠિતો પઠમં ગાથમાહ –

    Tasmiṃ khaṇe koleyyako piṅgalasunakho taṃ kathaṃ sutvā ‘‘sve mayā attano balenassa jīvitaṃ dātuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā punadivase pātova pāsādā oruyha mahādvāraṃ āgantvā ummāre sīsaṃ katvā mahāsattassa āgamanamaggaṃ olokentova nipajji. Tepi amaccā pātova khaggahatthā āgantvā dvārantare aṭṭhaṃsu. Bodhisattopi velaṃ sallakkhetvā uyyānā nikkhamma rājadvāraṃ āgañchi. Atha naṃ sunakho disvā mukhaṃ vivaritvā catasso dāṭhā dassetvā ‘‘kiṃ tvaṃ, bhante, jambudīpatale aññattha bhikkhaṃ na labhasi, amhākaṃ rājā tava māraṇatthāya pañca amacce khaggahatthe dvārantare ṭhapesi, mā tvaṃ nalāṭena maccuṃ gahetvā āgami, sīghaṃ pakkamā’’ti mahāsaddena viravi. So sabbarutaññutāya tamatthaṃ ñatvā tatova nivattitvā uyyānaṃ gantvā pakkamanatthāya parikkhāre ādiyi. Rājā sīhapañjare ṭhito taṃ āgacchantaṃ gacchantañca disvā ‘‘sace ayaṃ mama paccatthiko bhaveyya, uyyānaṃ gantvā balaṃ sannipātāpetvā kammasajjo bhavissati. No ce, attano parikkhāre gahetvā gamanasajjo bhavissati, jānissāmi tāvassa kiriya’’nti uyyānaṃ gantvā mahāsattaṃ attano parikkhāre ādāya ‘‘gamissāmī’’ti paṇṇasālato nikkhantaṃ caṅkamanakoṭiyaṃ disvāva vanditvā ekamantaṃ ṭhito paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘કિં નુ દણ્ડં કિમજિનં, કિં છત્તં કિમુપાહનં;

    ‘‘Kiṃ nu daṇḍaṃ kimajinaṃ, kiṃ chattaṃ kimupāhanaṃ;

    કિમઙ્કુસઞ્ચ પત્તઞ્ચ, સઙ્ઘાટિઞ્ચાપિ બ્રાહ્મણ;

    Kimaṅkusañca pattañca, saṅghāṭiñcāpi brāhmaṇa;

    તરમાનરૂપોહાસિ, કિં નુ પત્થયસે દિસ’’ન્તિ.

    Taramānarūpohāsi, kiṃ nu patthayase disa’’nti.

    તસ્સત્થો – ભન્તે, પુબ્બે ત્વં અમ્હાકં ઘરં આગચ્છન્તો દણ્ડાદીનિ ન ગણ્હાસિ, અજ્જ પન કેન કારણેન દણ્ડઞ્ચ અજિનઞ્ચ છત્તૂપાહનઞ્ચ મત્તિકપસિબ્બકોલમ્બનઅઙ્કુસઞ્ચ મત્તિકપત્તઞ્ચ સઙ્ઘાટિઞ્ચાતિ સબ્બેપિમે પરિક્ખારે તરમાનરૂપો ગણ્હાસિ, કતરં નુ દિસં પત્થેસિ, કત્થ ગન્તુકામોસીતિ પુચ્છિ.

    Tassattho – bhante, pubbe tvaṃ amhākaṃ gharaṃ āgacchanto daṇḍādīni na gaṇhāsi, ajja pana kena kāraṇena daṇḍañca ajinañca chattūpāhanañca mattikapasibbakolambanaaṅkusañca mattikapattañca saṅghāṭiñcāti sabbepime parikkhāre taramānarūpo gaṇhāsi, kataraṃ nu disaṃ patthesi, kattha gantukāmosīti pucchi.

    તં સુત્વા મહાસત્તો ‘‘અયં અત્તના કતકમ્મં ન જાનાતીતિ મઞ્ઞતિ, જાનાપેસ્સામિ ન’’ન્તિ દ્વે ગાથા અભાસિ –

    Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘ayaṃ attanā katakammaṃ na jānātīti maññati, jānāpessāmi na’’nti dve gāthā abhāsi –

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘દ્વાદસેતાનિ વસ્સાનિ, વુસિતાનિ તવન્તિકે;

    ‘‘Dvādasetāni vassāni, vusitāni tavantike;

    નાભિજાનામિ સોણેન, પિઙ્ગલેનાભિકૂજિતં.

    Nābhijānāmi soṇena, piṅgalenābhikūjitaṃ.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘સ્વાયં દિત્તોવ નદતિ, સુક્કદાઠં વિદંસયં;

    ‘‘Svāyaṃ dittova nadati, sukkadāṭhaṃ vidaṃsayaṃ;

    તવ સુત્વા સભરિયસ્સ, વીતસદ્ધસ્સ મં પતી’’તિ.

    Tava sutvā sabhariyassa, vītasaddhassa maṃ patī’’ti.

    તત્થ અભિકૂજિતન્તિ એતેન તવ સુનખેન એવં મહાવિરવેન વિરવિતં ન જાનામિ. દિત્તો વાતિ દપ્પિતો વિય. સભરિયસ્સાતિ તવ સભરિયસ્સ મમ મારણત્થાય પઞ્ચન્નં અમચ્ચાનં આણત્તભાવં કથેન્તસ્સ સુત્વા ‘‘કિં ત્વં અઞ્ઞત્થ ભિક્ખં ન લભસિ, રઞ્ઞા તે વધો આણત્તો, ઇધ માગચ્છી’’તિ દિત્તોવ નદતિ. વીતસદ્ધસ્સ મં પતીતિ મમન્તરે વિગતસદ્ધસ્સ તવ વચનં સુત્વા એવ નદતીતિ આહ.

    Tattha abhikūjitanti etena tava sunakhena evaṃ mahāviravena viravitaṃ na jānāmi. Ditto vāti dappito viya. Sabhariyassāti tava sabhariyassa mama māraṇatthāya pañcannaṃ amaccānaṃ āṇattabhāvaṃ kathentassa sutvā ‘‘kiṃ tvaṃ aññattha bhikkhaṃ na labhasi, raññā te vadho āṇatto, idha māgacchī’’ti dittova nadati. Vītasaddhassa maṃ patīti mamantare vigatasaddhassa tava vacanaṃ sutvā eva nadatīti āha.

    તતો રાજા અત્તનો દોસં સમ્પટિચ્છિત્વા તં ખમાપેન્તો ચતુત્થં ગાથમાહ –

    Tato rājā attano dosaṃ sampaṭicchitvā taṃ khamāpento catutthaṃ gāthamāha –

    ૧૨૭.

    127.

    ‘‘અહુ એસ કતો દોસો, યથા ભાસસિ બ્રાહ્મણ;

    ‘‘Ahu esa kato doso, yathā bhāsasi brāhmaṇa;

    એસ ભિય્યો પસીદામિ, વસ બ્રાહ્મણ માગમા’’તિ.

    Esa bhiyyo pasīdāmi, vasa brāhmaṇa māgamā’’ti.

    તત્થ ભિય્યોતિ સચ્ચં મયા એવં આણત્તં, અયં મે દોસો, એસ પનાહં ઇદાનિ અધિકતરં તયિ પસીદામિ, ઇધેવ વસ, મા અઞ્ઞત્થ ગમીતિ.

    Tattha bhiyyoti saccaṃ mayā evaṃ āṇattaṃ, ayaṃ me doso, esa panāhaṃ idāni adhikataraṃ tayi pasīdāmi, idheva vasa, mā aññattha gamīti.

    તં સુત્વા મહાસત્તો, ‘‘મહારાજ, પણ્ડિતા નામ તાદિસેન પરપત્તિયેન અપચ્ચક્ખકારિના સદ્ધિં ન વસન્તી’’તિ વત્વા તસ્સ અનાચારં પકાસેન્તો આહ –

    Taṃ sutvā mahāsatto, ‘‘mahārāja, paṇḍitā nāma tādisena parapattiyena apaccakkhakārinā saddhiṃ na vasantī’’ti vatvā tassa anācāraṃ pakāsento āha –

    ૧૨૮.

    128.

    ‘‘સબ્બસેતો પુરે આસિ, તતોપિ સબલો અહુ;

    ‘‘Sabbaseto pure āsi, tatopi sabalo ahu;

    સબ્બલોહિતકો દાનિ, કાલો પક્કમિતું મમ.

    Sabbalohitako dāni, kālo pakkamituṃ mama.

    ૧૨૯.

    129.

    ‘‘અબ્ભન્તરં પુરે આસિ, તતો મજ્ઝે તતો બહિ;

    ‘‘Abbhantaraṃ pure āsi, tato majjhe tato bahi;

    પુરા નિદ્ધમના હોતિ, સયમેવ વજામહં.

    Purā niddhamanā hoti, sayameva vajāmahaṃ.

    ૧૩૦.

    130.

    ‘‘વીતસદ્ધં ન સેવેય્ય, ઉપદાનંવનોદકં;

    ‘‘Vītasaddhaṃ na seveyya, upadānaṃvanodakaṃ;

    સચેપિ નં અનુખણે, વારિ કદ્દમગન્ધિકં.

    Sacepi naṃ anukhaṇe, vāri kaddamagandhikaṃ.

    ૧૩૧.

    131.

    ‘‘પસન્નમેવ સેવેય્ય, અપ્પસન્નં વિવજ્જયે;

    ‘‘Pasannameva seveyya, appasannaṃ vivajjaye;

    પસન્નં પયિરુપાસેય્ય, રહદંવુદકત્થિકો.

    Pasannaṃ payirupāseyya, rahadaṃvudakatthiko.

    ૧૩૨.

    132.

    ‘‘ભજે ભજન્તં પુરિસં, અભજન્તં ન ભજ્જયે;

    ‘‘Bhaje bhajantaṃ purisaṃ, abhajantaṃ na bhajjaye;

    અસપ્પુરિસધમ્મો સો, યો ભજન્તં ન ભજ્જતિ.

    Asappurisadhammo so, yo bhajantaṃ na bhajjati.

    ૧૩૩.

    133.

    ‘‘યો ભજન્તં ન ભજતિ, સેવમાનં ન સેવતિ;

    ‘‘Yo bhajantaṃ na bhajati, sevamānaṃ na sevati;

    સ વે મનુસ્સપાપિટ્ઠો, મિગો સાખસ્સિતો યથા.

    Sa ve manussapāpiṭṭho, migo sākhassito yathā.

    ૧૩૪.

    134.

    ‘‘અચ્ચાભિક્ખણસંસગ્ગા, અસમોસરણેન ચ;

    ‘‘Accābhikkhaṇasaṃsaggā, asamosaraṇena ca;

    એતેન મિત્તા જીરન્તિ, અકાલે યાચનાય ચ.

    Etena mittā jīranti, akāle yācanāya ca.

    ૧૩૫.

    135.

    ‘‘તસ્મા નાભિક્ખણં ગચ્છે, ન ચ ગચ્છે ચિરાચિરં;

    ‘‘Tasmā nābhikkhaṇaṃ gacche, na ca gacche cirāciraṃ;

    કાલેન યાચં યાચેય્ય, એવં મિત્તા ન જીયરે.

    Kālena yācaṃ yāceyya, evaṃ mittā na jīyare.

    ૧૩૬.

    136.

    ‘‘અતિચિરં નિવાસેન, પિયો ભવતિ અપ્પિયો;

    ‘‘Aticiraṃ nivāsena, piyo bhavati appiyo;

    આમન્ત ખો તં ગચ્છામ, પુરા તે હોમ અપ્પિયા’’તિ.

    Āmanta kho taṃ gacchāma, purā te homa appiyā’’ti.

    તત્થ સબ્બસેતોતિ, મહારાજ, પઠમમેવ તવ નિવેસને મમ ઓદનો સબ્બસેતો અહોસિ, યં ત્વં ભુઞ્જસિ, તમેવ દાપેસીતિ અત્થો. તતોતિ તતો પચ્છા પરિભેદકાનં વચનં ગહેત્વા તવ મયિ વિરત્તકાલે સબલો મિસ્સકોદનો જાતો. દાનીતિ ઇદાનિ સબ્બલોહિતકો જાતો. કાલોતિ અગુણઞ્ઞુસ્સ તવ સન્તિકા ઇદાનિ મમ પક્કમિતું કાલો. અબ્ભન્તરન્તિ પઠમં મમ અબ્ભન્તરં આસનં આસિ, અલઙ્કતમહાતલમ્હિ ઉસ્સિતસેતચ્છત્તે રાજપલ્લઙ્કેયેવ મં નિસીદાપેસું. મજ્ઝેતિ સોપાનમત્થકે. પુરા નિદ્ધમના હોતીતિ યાવ ગીવાયં ગહેત્વા નિક્કડ્ઢના ન હોતિ.

    Tattha sabbasetoti, mahārāja, paṭhamameva tava nivesane mama odano sabbaseto ahosi, yaṃ tvaṃ bhuñjasi, tameva dāpesīti attho. Tatoti tato pacchā paribhedakānaṃ vacanaṃ gahetvā tava mayi virattakāle sabalo missakodano jāto. Dānīti idāni sabbalohitako jāto. Kāloti aguṇaññussa tava santikā idāni mama pakkamituṃ kālo. Abbhantaranti paṭhamaṃ mama abbhantaraṃ āsanaṃ āsi, alaṅkatamahātalamhi ussitasetacchatte rājapallaṅkeyeva maṃ nisīdāpesuṃ. Majjheti sopānamatthake. Purā niddhamanā hotīti yāva gīvāyaṃ gahetvā nikkaḍḍhanā na hoti.

    અનુખણેતિ સચેપિ અનુદકં ઉદપાનં પત્તો પુરિસો ઉદકં અપસ્સન્તો કલલં વિયૂહિત્વા અનુખણેય્ય, તથાપિ તં વારિ કદ્દમગન્ધિકં ભવેય્ય, અમનુઞ્ઞતાય ન પિવેય્ય, તથેવ વીતસદ્ધં પયિરુપાસન્તેન લદ્ધપચ્ચયાપિ પરિત્તા ચેવ લૂખા ચ, અમનુઞ્ઞા અપરિભોગારહાતિ અત્થો. પસન્નન્તિ પતિટ્ઠિતસદ્ધં. રહદન્તિ ગમ્ભીરં મહારહદં. ભજન્તન્તિ અત્તાનં ભજન્તમેવ ભજેય્ય. અભજન્તન્તિ પચ્ચત્થિકં. ન ભજ્જયેતિ ન ભજેય્ય. ન ભજ્જતીતિ યો પુરિસો અત્તાનં ભજન્તં હિતચિત્તં પુગ્ગલં ન ભજતિ, સો અસપ્પુરિસધમ્મો નામાતિ. મનુસ્સપાપિટ્ઠોતિ મનુસ્સલામકો પતિકુટ્ઠો સબ્બપચ્છિમકો. સાખસ્સિતોતિ મક્કટો.

    Anukhaṇeti sacepi anudakaṃ udapānaṃ patto puriso udakaṃ apassanto kalalaṃ viyūhitvā anukhaṇeyya, tathāpi taṃ vāri kaddamagandhikaṃ bhaveyya, amanuññatāya na piveyya, tatheva vītasaddhaṃ payirupāsantena laddhapaccayāpi parittā ceva lūkhā ca, amanuññā aparibhogārahāti attho. Pasannanti patiṭṭhitasaddhaṃ. Rahadanti gambhīraṃ mahārahadaṃ. Bhajantanti attānaṃ bhajantameva bhajeyya. Abhajantanti paccatthikaṃ. Na bhajjayeti na bhajeyya. Na bhajjatīti yo puriso attānaṃ bhajantaṃ hitacittaṃ puggalaṃ na bhajati, so asappurisadhammo nāmāti. Manussapāpiṭṭhoti manussalāmako patikuṭṭho sabbapacchimako. Sākhassitoti makkaṭo.

    અચ્ચાભિક્ખણસંસગ્ગાતિ અતિવિય અભિણ્હસંસગ્ગેન. અકાલેતિ અયુત્તપ્પત્તકાલે પરસ્સ પિયભણ્ડં યાચનાય મિત્તા જીરન્તિ નામ, ત્વમ્પિ અતિચિરં નિવાસેન મયિ મિત્તિં ભિન્દિ. તસ્માતિ યસ્મા અચ્ચાભિક્ખણસંસગ્ગેન અસમોસરણેન ચ મિત્તા જીરન્તિ, તસ્મા. ચિરાચિરન્તિ ચિરકાલં વીતિનામેત્વા ચિરં ન ગચ્છે ન ઉપસઙ્કમેય્ય. યાચન્તિ યાચિતબ્બં ભણ્ડકં યુત્તકાલે યાચેય્ય. ન જીયરેતિ એવં મિત્તા ન જીરન્તિ. પુરા તે હોમ અપ્પિયાતિ યાવ તવ અપ્પિયા ન હોમ, તાવ આમન્તેત્વાવ તં ગચ્છામાતિ.

    Accābhikkhaṇasaṃsaggāti ativiya abhiṇhasaṃsaggena. Akāleti ayuttappattakāle parassa piyabhaṇḍaṃ yācanāya mittā jīranti nāma, tvampi aticiraṃ nivāsena mayi mittiṃ bhindi. Tasmāti yasmā accābhikkhaṇasaṃsaggena asamosaraṇena ca mittā jīranti, tasmā. Cirāciranti cirakālaṃ vītināmetvā ciraṃ na gacche na upasaṅkameyya. Yācanti yācitabbaṃ bhaṇḍakaṃ yuttakāle yāceyya. Na jīyareti evaṃ mittā na jīranti. Purā te homa appiyāti yāva tava appiyā na homa, tāva āmantetvāva taṃ gacchāmāti.

    રાજા આહ –

    Rājā āha –

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘એવં ચે યાચમાનાનં, અઞ્જલિં નાવબુજ્ઝસિ;

    ‘‘Evaṃ ce yācamānānaṃ, añjaliṃ nāvabujjhasi;

    પરિચારકાનં સતં, વચનં ન કરોસિ નો;

    Paricārakānaṃ sataṃ, vacanaṃ na karosi no;

    એવં તં અભિયાચામ, પુન કયિરાસિ પરિયાય’’ન્તિ.

    Evaṃ taṃ abhiyācāma, puna kayirāsi pariyāya’’nti.

    તત્થ નાવબુજ્ઝસીતિ સચે, ભન્તે, એવં યાચન્તેન મયા કતં અઞ્જલિં ન જાનાસિ, ન પટિગ્ગણ્હસીતિ અત્થો. પરિયાયન્તિ પુન ઇધાગમનાય એકવારં કરેય્યાસીતિ યાચતિ.

    Tattha nāvabujjhasīti sace, bhante, evaṃ yācantena mayā kataṃ añjaliṃ na jānāsi, na paṭiggaṇhasīti attho. Pariyāyanti puna idhāgamanāya ekavāraṃ kareyyāsīti yācati.

    બોધિસત્તો આહ –

    Bodhisatto āha –

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘એવં ચે નો વિહરતં, અન્તરાયો ન હેસ્સતિ;

    ‘‘Evaṃ ce no viharataṃ, antarāyo na hessati;

    તુય્હં વાપિ મહારાજ, મય્હં વા રટ્ઠવદ્ધન;

    Tuyhaṃ vāpi mahārāja, mayhaṃ vā raṭṭhavaddhana;

    અપ્પેવ નામ પસ્સેમ, અહોરત્તાનમચ્ચયે’’તિ.

    Appeva nāma passema, ahorattānamaccaye’’ti.

    તત્થ એવં ચે નોતિ સચે, મહારાજ, એવં નાના હુત્વા વિહરન્તાનં અમ્હાકં અન્તરાયો ન હેસ્સતિ, તુય્હં વા મય્હં વા જીવિતં પવત્તિસ્સતીતિ દીપેતિ. પસ્સેમાતિ અપિ નામ પસ્સેય્યામ.

    Tattha evaṃ ce noti sace, mahārāja, evaṃ nānā hutvā viharantānaṃ amhākaṃ antarāyo na hessati, tuyhaṃ vā mayhaṃ vā jīvitaṃ pavattissatīti dīpeti. Passemāti api nāma passeyyāma.

    એવં વત્વા મહાસત્તો રઞ્ઞો ધમ્મં દેસેત્વા ‘‘અપ્પમત્તો હોહિ, મહારાજા’’તિ વત્વા ઉય્યાના નિક્ખમિત્વા એકસ્મિં સભાગટ્ઠાને ભિક્ખાય ચરિત્વા બારાણસિતો નિક્ખમ્મ અનુપુબ્બેન હિમવન્તોકાસમેવ ગન્ત્વા કિઞ્ચિ કાલં વસિત્વા પુન ઓતરિત્વા એકં પચ્ચન્તગામં નિસ્સાય અરઞ્ઞે વસિ. તસ્સ પન ગતકાલતો પટ્ઠાય તે અમચ્ચા પુન વિનિચ્છયે નિસીદિત્વા વિલોપં કરોન્તા ચિન્તયિંસુ – ‘‘સચે મહાબોધિપરિબ્બાજકો પુનાગમિસ્સતિ, જીવિતં નો નત્થિ, કિં નુ ખ્વસ્સ અનાગમનકારણં કરેય્યામા’’તિ. અથ નેસં એતદહોસિ – ‘‘ઇમે સત્તા પટિબદ્ધટ્ઠાનં નામ જહિતું ન સક્કોન્તિ, કિં નુ ખ્વસ્સ ઇધ પટિબદ્ધટ્ઠાન’’ન્તિ. તતો ‘‘રઞ્ઞો અગ્ગમહેસી’’તિ ઞત્વા ‘‘ઠાનં ખો પનેતં વિજ્જતિ, યં સો ઇમં નિસ્સાય આગચ્છેય્ય, પટિકચ્ચેવ નં મારાપેસ્સામા’’તિ તે રાજાનં એતદવોચું – ‘‘દેવ, ઇમસ્મિં દિવસે નગરે એકા કથા સૂયતી’’તિ. ‘‘કિં કથા નામા’’તિ? ‘‘મહાબોધિપરિબ્બાજકો ચ કિર દેવી ચ અઞ્ઞમઞ્ઞં સાસનપટિસાસનં પેસેન્તી’’તિ. ‘‘કિન્તિ કત્વા’’તિ? તેન કિર દેવિયા પેસિતં ‘‘સક્કા નુ ખો અત્તનો બલેન રાજાનં મારાપેત્વા મમ સેતચ્છત્તં દાતુ’’ન્તિ. તાયપિસ્સ પેસિતં ‘‘રઞ્ઞો મારણં નામ મમ ભારો, મહાબોધિપરિબ્બાજકો ખિપ્પં આગચ્છતૂ’’તિ રાજા તેસં પુનપ્પુનં કથેન્તાનં સદ્દહિત્વા ‘‘ઇદાનિ કિં કત્તબ્બ’’ન્તિ પુચ્છિત્વા ‘‘દેવિં મારેતું વટ્ટતી’’તિ વુત્તે અનુપપરિક્ખિત્વાવ ‘‘તેન હિ નં તુમ્હેવ મારેત્વા ખણ્ડાખણ્ડિકં છિન્દિત્વા વચ્ચકૂપે ખિપથા’’તિ આહ. તે તથા કરિંસુ. તસ્સા મારિતભાવો સકલનગરે પાકટો અહોસિ.

    Evaṃ vatvā mahāsatto rañño dhammaṃ desetvā ‘‘appamatto hohi, mahārājā’’ti vatvā uyyānā nikkhamitvā ekasmiṃ sabhāgaṭṭhāne bhikkhāya caritvā bārāṇasito nikkhamma anupubbena himavantokāsameva gantvā kiñci kālaṃ vasitvā puna otaritvā ekaṃ paccantagāmaṃ nissāya araññe vasi. Tassa pana gatakālato paṭṭhāya te amaccā puna vinicchaye nisīditvā vilopaṃ karontā cintayiṃsu – ‘‘sace mahābodhiparibbājako punāgamissati, jīvitaṃ no natthi, kiṃ nu khvassa anāgamanakāraṇaṃ kareyyāmā’’ti. Atha nesaṃ etadahosi – ‘‘ime sattā paṭibaddhaṭṭhānaṃ nāma jahituṃ na sakkonti, kiṃ nu khvassa idha paṭibaddhaṭṭhāna’’nti. Tato ‘‘rañño aggamahesī’’ti ñatvā ‘‘ṭhānaṃ kho panetaṃ vijjati, yaṃ so imaṃ nissāya āgaccheyya, paṭikacceva naṃ mārāpessāmā’’ti te rājānaṃ etadavocuṃ – ‘‘deva, imasmiṃ divase nagare ekā kathā sūyatī’’ti. ‘‘Kiṃ kathā nāmā’’ti? ‘‘Mahābodhiparibbājako ca kira devī ca aññamaññaṃ sāsanapaṭisāsanaṃ pesentī’’ti. ‘‘Kinti katvā’’ti? Tena kira deviyā pesitaṃ ‘‘sakkā nu kho attano balena rājānaṃ mārāpetvā mama setacchattaṃ dātu’’nti. Tāyapissa pesitaṃ ‘‘rañño māraṇaṃ nāma mama bhāro, mahābodhiparibbājako khippaṃ āgacchatū’’ti rājā tesaṃ punappunaṃ kathentānaṃ saddahitvā ‘‘idāni kiṃ kattabba’’nti pucchitvā ‘‘deviṃ māretuṃ vaṭṭatī’’ti vutte anupaparikkhitvāva ‘‘tena hi naṃ tumheva māretvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā vaccakūpe khipathā’’ti āha. Te tathā kariṃsu. Tassā māritabhāvo sakalanagare pākaṭo ahosi.

    અથસ્સા ચત્તારો પુત્તા ‘‘ઇમિના નો નિરપરાધા માતા મારિતા’’તિ રઞ્ઞો પચ્ચત્થિકા અહેસું. રાજા મહાભયપ્પત્તો અહોસિ. મહાસત્તો પરમ્પરાય તં પવત્તિં સુત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘ઠપેત્વા મં અઞ્ઞો તે કુમારે સઞ્ઞાપેત્વા પિતરં ખમાપેતું સમત્થો નામ નત્થિ, રઞ્ઞો ચ જીવિતં દસ્સામિ, કુમારે ચ પાપતો મોચેસ્સામી’’તિ. સો પુનદિવસે પચ્ચન્તગામં પવિસિત્વા મનુસ્સેહિ દિન્નં મક્કટમંસં ખાદિત્વા તસ્સ ચમ્મં યાચિત્વા ગહેત્વા અસ્સમપદે સુક્ખાપેત્વા નિગ્ગન્ધં કત્વા નિવાસેસિપિ પારુપેસિપિ અંસેપિ ઠપેસિ. કિંકારણા? ‘‘બહૂપકારો મે’’તિ વચનત્થાય. સો તં ચમ્મં આદાય અનુપુબ્બેન બારાણસિં ગન્ત્વા કુમારે ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘પિતુઘાતકકમ્મં નામ દારુણં, તં વો ન કાતબ્બં, અજરામરો સત્તો નામ નત્થિ, અહં તુમ્હે અઞ્ઞમઞ્ઞં સમગ્ગે કરિસ્સામિચ્ચેવ આગતો, તુમ્હે મયા પહિતે સાસને આગચ્છેય્યાથા’’તિ કુમારે ઓવદિત્વા અન્તોનગરે ઉય્યાનં પવિસિત્વા મક્કટચમ્મં અત્થરિત્વા સિલાપટ્ટે નિસીદિ.

    Athassā cattāro puttā ‘‘iminā no niraparādhā mātā māritā’’ti rañño paccatthikā ahesuṃ. Rājā mahābhayappatto ahosi. Mahāsatto paramparāya taṃ pavattiṃ sutvā cintesi – ‘‘ṭhapetvā maṃ añño te kumāre saññāpetvā pitaraṃ khamāpetuṃ samattho nāma natthi, rañño ca jīvitaṃ dassāmi, kumāre ca pāpato mocessāmī’’ti. So punadivase paccantagāmaṃ pavisitvā manussehi dinnaṃ makkaṭamaṃsaṃ khāditvā tassa cammaṃ yācitvā gahetvā assamapade sukkhāpetvā niggandhaṃ katvā nivāsesipi pārupesipi aṃsepi ṭhapesi. Kiṃkāraṇā? ‘‘Bahūpakāro me’’ti vacanatthāya. So taṃ cammaṃ ādāya anupubbena bārāṇasiṃ gantvā kumāre upasaṅkamitvā ‘‘pitughātakakammaṃ nāma dāruṇaṃ, taṃ vo na kātabbaṃ, ajarāmaro satto nāma natthi, ahaṃ tumhe aññamaññaṃ samagge karissāmicceva āgato, tumhe mayā pahite sāsane āgaccheyyāthā’’ti kumāre ovaditvā antonagare uyyānaṃ pavisitvā makkaṭacammaṃ attharitvā silāpaṭṭe nisīdi.

    અથ નં ઉય્યાનપાલકો દિસ્વા વેગેન ગન્ત્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા સુત્વાવ સઞ્જાતસોમનસ્સો હુત્વા તે અમચ્ચે આદાય તત્થ ગન્ત્વા મહાસત્તં વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિત્વા પટિસન્થારં કાતું આરભિ. મહાસત્તો તેન સદ્ધિં અસમ્મોદિત્વા મક્કટચમ્મમેવ પરિમજ્જિ. અથ નં એવમાહ – ‘‘ભન્તે, તુમ્હે મં અકથેત્વા મક્કટચમ્મમેવ પરિમજ્જથ, કિં વો ઇદં મયા બહૂપકારતર’’ન્તિ? ‘‘આમ મહારાજ, બહૂપકારો મે એસ વાનરો, અહમસ્સ પિટ્ઠે નિસીદિત્વા વિચરિં, અયં મે પાનીયઘટં આહરિ, વસનટ્ઠાનં સમ્મજ્જિ, આભિસમાચારિકવત્તપટિવત્તં મમ અકાસિ, અહં પન અત્તનો દુબ્બલચિત્તતાય અસ્સ મંસં ખાદિત્વા ચમ્મં સુક્ખાપેત્વા અત્થરિત્વા નિસીદામિ ચેવ નિપજ્જામિ ચ, એવં બહૂપકારો એસ મય્હ’’ન્તિ. ઇતિ સો તેસં વાદે ભિન્દનત્થાય વાનરચમ્મે વાનરવોહારં આરોપેત્વા તં તં પરિયાયં સન્ધાય ઇમં કથં કથેસિ. સો હિ તસ્સ નિવુત્થપુબ્બત્તા ‘‘પિટ્ઠે નિસીદિત્વા વિચરિ’’ન્તિ આહ; તં અંસે કત્વા પાનીયઘટસ્સ આહટપુબ્બત્તા ‘‘પાનીયઘટં આહરી’’તિ આહ; તેન ચમ્મેન ભૂમિયં સમ્મટ્ઠપુબ્બત્તા ‘‘વસનટ્ઠાનં સમ્મજ્જી’’તિ આહ; નિપન્નકાલે તેન ચમ્મેન પિટ્ઠિયા, અક્કન્તકાલે પાદાનં ફુટ્ઠપુબ્બત્તા ‘‘વત્તપટિવત્તં મે અકાસી’’તિ આહ. છાતકાલે પન તસ્સ મંસં લભિત્વા ખાદિતત્તા ‘‘અહં પન અત્તનો દુબ્બલચિત્તતાય તસ્સ મંસં ખાદિ’’ન્તિ આહ.
