Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    13. மஹாப்³யூஹஸுத்தங்

    13. Mahābyūhasuttaṃ

    901.

    901.

    யே கேசிமே தி³ட்டி²பரிப்³ப³ஸானா, இத³மேவ ஸச்சந்தி விவாத³யந்தி 1;

    Ye kecime diṭṭhiparibbasānā, idameva saccanti vivādayanti 2;

    ஸப்³பே³வ தே நிந்த³மன்வானயந்தி, அதோ² பஸங்ஸம்பி லப⁴ந்தி தத்த².

    Sabbeva te nindamanvānayanti, atho pasaṃsampi labhanti tattha.

    902.

    902.

    அப்பஞ்ஹி ஏதங் ந அலங் ஸமாய, து³வே விவாத³ஸ்ஸ ப²லானி ப்³ரூமி;

    Appañhi etaṃ na alaṃ samāya, duve vivādassa phalāni brūmi;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேத², கே²மாபி⁴பஸ்ஸங் அவிவாத³பூ⁴மிங்.

    Etampi disvā na vivādayetha, khemābhipassaṃ avivādabhūmiṃ.

    903.

    903.

    யா காசிமா ஸம்முதியோ புது²ஜ்ஜா, ஸப்³பா³வ ஏதா ந உபேதி வித்³வா;

    Yā kācimā sammutiyo puthujjā, sabbāva etā na upeti vidvā;

    அனூபயோ ஸோ உபயங் கிமெய்ய, தி³ட்டே² ஸுதே க²ந்திமகுப்³ப³மானோ.

    Anūpayo so upayaṃ kimeyya, diṭṭhe sute khantimakubbamāno.

    904.

    904.

    ஸீலுத்தமா ஸஞ்ஞமேனாஹு ஸுத்³தி⁴ங், வதங் ஸமாதா³ய உபட்டி²தாஸே;

    Sīluttamā saññamenāhu suddhiṃ, vataṃ samādāya upaṭṭhitāse;

    இதே⁴வ ஸிக்கே²ம அத²ஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴ங், ப⁴வூபனீதா குஸலா வதா³னா.

    Idheva sikkhema athassa suddhiṃ, bhavūpanītā kusalā vadānā.

    905.

    905.

    ஸசே சுதோ ஸீலவததோ ஹோதி, பவேத⁴தீ 3 கம்ம விராத⁴யித்வா;

    Sace cuto sīlavatato hoti, pavedhatī 4 kamma virādhayitvā;

    பஜப்பதீ பத்த²யதீ ச ஸுத்³தி⁴ங், ஸத்தா²வ ஹீனோ பவஸங் க⁴ரம்ஹா.

    Pajappatī patthayatī ca suddhiṃ, satthāva hīno pavasaṃ gharamhā.

    906.

    906.

    ஸீலப்³ப³தங் வாபி பஹாய ஸப்³ப³ங், கம்மஞ்ச ஸாவஜ்ஜனவஜ்ஜமேதங்;

    Sīlabbataṃ vāpi pahāya sabbaṃ, kammañca sāvajjanavajjametaṃ;

    ஸுத்³தி⁴ங் அஸுத்³தி⁴ந்தி அபத்த²யானோ, விரதோ சரே ஸந்திமனுக்³க³ஹாய.

    Suddhiṃ asuddhinti apatthayāno, virato care santimanuggahāya.

    907.

    907.

    தமூபனிஸ்ஸாய ஜிகு³ச்சி²தங் வா, அத²வாபி தி³ட்ட²ங் வ ஸுதங் முதங் வா;

    Tamūpanissāya jigucchitaṃ vā, athavāpi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā;

    உத்³த⁴ங்ஸரா ஸுத்³தி⁴மனுத்து²னந்தி, அவீததண்ஹாஸே ப⁴வாப⁴வேஸு.

    Uddhaṃsarā suddhimanutthunanti, avītataṇhāse bhavābhavesu.

    908.

    908.

    பத்த²யமானஸ்ஸ ஹி ஜப்பிதானி, பவேதி⁴தங் வாபி பகப்பிதேஸு;

    Patthayamānassa hi jappitāni, pavedhitaṃ vāpi pakappitesu;

    சுதூபபாதோ இத⁴ யஸ்ஸ நத்தி², ஸ கேன வேதெ⁴ய்ய குஹிங்வ ஜப்பே 5.

    Cutūpapāto idha yassa natthi, sa kena vedheyya kuhiṃva jappe 6.

    909.

    909.

    யமாஹு த⁴ம்மங் பரமந்தி ஏகே, தமேவ ஹீனந்தி பனாஹு அஞ்ஞே;

    Yamāhu dhammaṃ paramanti eke, tameva hīnanti panāhu aññe;

    ஸச்சோ நு வாதோ³ கதமோ இமேஸங், ஸப்³பே³வ ஹீமே குஸலா வதா³னா.

    Sacco nu vādo katamo imesaṃ, sabbeva hīme kusalā vadānā.

    910.

    910.

    ஸகஞ்ஹி த⁴ம்மங் பரிபுண்ணமாஹு, அஞ்ஞஸ்ஸ த⁴ம்மங் பன ஹீனமாஹு;

    Sakañhi dhammaṃ paripuṇṇamāhu, aññassa dhammaṃ pana hīnamāhu;

    ஏவம்பி விக்³க³ய்ஹ விவாத³யந்தி, ஸகங் ஸகங் ஸம்முதிமாஹு ஸச்சங்.

    Evampi viggayha vivādayanti, sakaṃ sakaṃ sammutimāhu saccaṃ.

    911.

    911.

    பரஸ்ஸ சே வம்ப⁴யிதேன ஹீனோ, ந கோசி த⁴ம்மேஸு விஸேஸி அஸ்ஸ;

    Parassa ce vambhayitena hīno, na koci dhammesu visesi assa;

    புதூ² ஹி அஞ்ஞஸ்ஸ வத³ந்தி த⁴ம்மங், நிஹீனதோ ஸம்ஹி த³ள்ஹங் வதா³னா.

    Puthū hi aññassa vadanti dhammaṃ, nihīnato samhi daḷhaṃ vadānā.

    912.

    912.

    ஸத்³த⁴ம்மபூஜாபி நேஸங் ததே²வ, யதா² பஸங்ஸந்தி ஸகாயனானி;

    Saddhammapūjāpi nesaṃ tatheva, yathā pasaṃsanti sakāyanāni;

    ஸப்³பே³வ வாதா³ 7 ததி²யா 8 ப⁴வெய்யுங், ஸுத்³தீ⁴ ஹி நேஸங் பச்சத்தமேவ.

    Sabbeva vādā 9 tathiyā 10 bhaveyyuṃ, suddhī hi nesaṃ paccattameva.

    913.

    913.

    ந ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பரனெய்யமத்தி², த⁴ம்மேஸு நிச்செ²ய்ய ஸமுக்³க³ஹீதங்;

    Na brāhmaṇassa paraneyyamatthi, dhammesu niccheyya samuggahītaṃ;

    தஸ்மா விவாதா³னி உபாதிவத்தோ, ந ஹி ஸெட்ட²தோ பஸ்ஸதி த⁴ம்மமஞ்ஞங்.

    Tasmā vivādāni upātivatto, na hi seṭṭhato passati dhammamaññaṃ.

    914.

    914.

    ஜானாமி பஸ்ஸாமி ததே²வ ஏதங், தி³ட்டி²யா ஏகே பச்செந்தி ஸுத்³தி⁴ங்;

    Jānāmi passāmi tatheva etaṃ, diṭṭhiyā eke paccenti suddhiṃ;

    அத்³த³க்கி² சே கிஞ்ஹி துமஸ்ஸ தேன, அதிஸித்வா அஞ்ஞேன வத³ந்தி ஸுத்³தி⁴ங்.

    Addakkhi ce kiñhi tumassa tena, atisitvā aññena vadanti suddhiṃ.

    915.

    915.

    பஸ்ஸங் நரோ த³க்க²தி 11 நாமரூபங், தி³ஸ்வான வா ஞஸ்ஸதி தானிமேவ;

    Passaṃ naro dakkhati 12 nāmarūpaṃ, disvāna vā ñassati tānimeva;

    காமங் ப³ஹுங் பஸ்ஸது அப்பகங் வா, ந ஹி தேன ஸுத்³தி⁴ங் குஸலா வத³ந்தி.

    Kāmaṃ bahuṃ passatu appakaṃ vā, na hi tena suddhiṃ kusalā vadanti.

    916.

    916.

    நிவிஸ்ஸவாதீ³ ந ஹி ஸுப்³பி³னாயோ, பகப்பிதங் தி³ட்டி² புரெக்க²ரானோ;

    Nivissavādī na hi subbināyo, pakappitaṃ diṭṭhi purekkharāno;

    யங் நிஸ்ஸிதோ தத்த² ஸுப⁴ங் வதா³னோ, ஸுத்³தி⁴ங்வதோ³ தத்த² தத²த்³த³ஸா ஸோ.

    Yaṃ nissito tattha subhaṃ vadāno, suddhiṃvado tattha tathaddasā so.

    917.

    917.

    ந ப்³ராஹ்மணோ கப்பமுபேதி ஸங்கா² 13, ந தி³ட்டி²ஸாரீ நபி ஞாணப³ந்து⁴;

    Na brāhmaṇo kappamupeti saṅkhā 14, na diṭṭhisārī napi ñāṇabandhu;

    ஞத்வா ச ஸோ ஸம்முதியோ 15 புது²ஜ்ஜா, உபெக்க²தீ உக்³க³ஹணந்தி மஞ்ஞே.

    Ñatvā ca so sammutiyo 16 puthujjā, upekkhatī uggahaṇanti maññe.

    918.

    918.

    விஸ்ஸஜ்ஜ க³ந்தா²னி முனீத⁴ லோகே, விவாத³ஜாதேஸு ந வக்³க³ஸாரீ;

    Vissajja ganthāni munīdha loke, vivādajātesu na vaggasārī;

    ஸந்தோ அஸந்தேஸு உபெக்க²கோ ஸோ, அனுக்³க³ஹோ உக்³க³ஹணந்தி மஞ்ஞே.

    Santo asantesu upekkhako so, anuggaho uggahaṇanti maññe.

    919.

    919.

    புப்³பா³ஸவே ஹித்வா நவே அகுப்³ப³ங், ந ச²ந்த³கூ³ நோபி நிவிஸ்ஸவாதீ³;

    Pubbāsave hitvā nave akubbaṃ, na chandagū nopi nivissavādī;

    ஸ விப்பமுத்தோ தி³ட்டி²க³தேஹி தீ⁴ரோ, ந லிம்பதி 17 லோகே அனத்தக³ரஹீ.

    Sa vippamutto diṭṭhigatehi dhīro, na limpati 18 loke anattagarahī.

    920.

    920.

    ஸ ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு விஸேனிபூ⁴தோ, யங் கிஞ்சி தி³ட்ட²ங் வ ஸுதங் முதங் வா;

    Sa sabbadhammesu visenibhūto, yaṃ kiñci diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā;

    ஸ பன்னபா⁴ரோ முனி விப்பமுத்தோ, ந கப்பியோ நூபரதோ ந பத்தி²யோதி.

    Sa pannabhāro muni vippamutto, na kappiyo nūparato na patthiyoti.

    மஹாப்³யூஹஸுத்தங் தேரஸமங் நிட்டி²தங்.

    Mahābyūhasuttaṃ terasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. விவாதி³யந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    2. vivādiyanti (sī. pī.)
    3. ஸ வேத⁴தி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. sa vedhati (sī. pī.)
    5. குஹிஞ்சி ஜப்பே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰), குஹிங் பஜப்பே (பீ॰) நித்³தே³ஸோ பஸ்ஸிதப்³போ³
    6. kuhiñci jappe (sī. syā. ka.), kuhiṃ pajappe (pī.) niddeso passitabbo
    7. ஸப்³பே³ பவாதா³ (ஸ்யா॰)
    8. ததி²வா (ஸப்³ப³த்த²)
    9. sabbe pavādā (syā.)
    10. tathivā (sabbattha)
    11. த³க்கி²தி (ஸீ॰)
    12. dakkhiti (sī.)
    13. ஸங்க²ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    14. saṅkhaṃ (sī. syā. pī.)
    15. ஸம்மதியோ (ஸ்யா॰)
    16. sammatiyo (syā.)
    17. ந லிப்பதி (ஸீ॰ பீ॰)
    18. na lippati (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 13. மஹாப்³யூஹஸுத்தவண்ணனா • 13. Mahābyūhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact