Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya

    7. மஹாசத்தாரீஸகஸுத்தங்

    7. Mahācattārīsakasuttaṃ

    136. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தத்ர கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘பி⁴க்க²வோ’’தி. ‘‘ப⁴த³ந்தே’’தி தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங். ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘அரியங் வோ, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸமாதி⁴ங் தே³ஸெஸ்ஸாமி ஸஉபனிஸங் ஸபரிக்கா²ரங். தங் ஸுணாத², ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத²; பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங். ப⁴க³வா ஏதத³வோச –

    136. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca – ‘‘ariyaṃ vo, bhikkhave, sammāsamādhiṃ desessāmi saupanisaṃ saparikkhāraṃ. Taṃ suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, அரியோ ஸம்மாஸமாதி⁴ ஸஉபனிஸோ ஸபரிக்கா²ரோ? ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாஸங்கப்போ, ஸம்மாவாசா, ஸம்மாகம்மந்தோ, ஸம்மாஆஜீவோ, ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி; யா கோ², பி⁴க்க²வே, இமேஹி ஸத்தஹங்கே³ஹி சித்தஸ்ஸ ஏகக்³க³தா பரிக்க²தா – அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அரியோ ஸம்மாஸமாதி⁴ ஸஉபனிஸோ இதிபி, ஸபரிக்கா²ரோ இதிபி. தத்ர, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி? மிச்சா²தி³ட்டி²ங் ‘மிச்சா²தி³ட்டீ²’தி பஜானாதி, ஸம்மாதி³ட்டி²ங் ‘ஸம்மாதி³ட்டீ²’தி பஜானாதி – ஸாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாதி³ட்டி².

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, ariyo sammāsamādhi saupaniso saparikkhāro? Seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāsaṅkappo, sammāvācā, sammākammanto, sammāājīvo, sammāvāyāmo, sammāsati; yā kho, bhikkhave, imehi sattahaṅgehi cittassa ekaggatā parikkhatā – ayaṃ vuccati, bhikkhave, ariyo sammāsamādhi saupaniso itipi, saparikkhāro itipi. Tatra, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti. Kathañca, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti? Micchādiṭṭhiṃ ‘micchādiṭṭhī’ti pajānāti, sammādiṭṭhiṃ ‘sammādiṭṭhī’ti pajānāti – sāssa hoti sammādiṭṭhi.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²தி³ட்டி²? ‘நத்தி² தி³ன்னங், நத்தி² யிட்ட²ங், நத்தி² ஹுதங், நத்தி² ஸுகதது³க்கடானங் கம்மானங் ப²லங் விபாகோ, நத்தி² அயங் லோகோ, நத்தி² பரோ லோகோ, நத்தி² மாதா, நத்தி² பிதா, நத்தி² ஸத்தா ஓபபாதிகா, நத்தி² லோகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸம்மக்³க³தா ஸம்மாபடிபன்னா யே இமஞ்ச லோகங் பரஞ்ச லோகங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதெ³ந்தீ’தி – அயங், பி⁴க்க²வே, மிச்சா²தி³ட்டி².

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, micchādiṭṭhi? ‘Natthi dinnaṃ, natthi yiṭṭhaṃ, natthi hutaṃ, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko, natthi ayaṃ loko, natthi paro loko, natthi mātā, natthi pitā, natthi sattā opapātikā, natthi loke samaṇabrāhmaṇā sammaggatā sammāpaṭipannā ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentī’ti – ayaṃ, bhikkhave, micchādiṭṭhi.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி²? ஸம்மாதி³ட்டி²ங்பஹங் 1, பி⁴க்க²வே, த்³வாயங் 2 வதா³மி – அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² ஸாஸவா புஞ்ஞபா⁴கி³யா உபதி⁴வேபக்கா; அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² அரியா அனாஸவா லோகுத்தரா மக்³க³ங்கா³. கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² ஸாஸவா புஞ்ஞபா⁴கி³யா உபதி⁴வேபக்கா ? ‘அத்தி² தி³ன்னங், அத்தி² யிட்ட²ங், அத்தி² ஹுதங், அத்தி² ஸுகதது³க்கடானங் கம்மானங் ப²லங் விபாகோ, அத்தி² அயங் லோகோ, அத்தி² பரோ லோகோ, அத்தி² மாதா, அத்தி² பிதா, அத்தி² ஸத்தா ஓபபாதிகா, அத்தி² லோகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸம்மக்³க³தா ஸம்மாபடிபன்னா யே இமஞ்ச லோகங் பரஞ்ச லோகங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதெ³ந்தீ’தி – அயங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² ஸாஸவா புஞ்ஞபா⁴கி³யா உபதி⁴வேபக்கா.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, sammādiṭṭhi? Sammādiṭṭhiṃpahaṃ 3, bhikkhave, dvāyaṃ 4 vadāmi – atthi, bhikkhave, sammādiṭṭhi sāsavā puññabhāgiyā upadhivepakkā; atthi, bhikkhave, sammādiṭṭhi ariyā anāsavā lokuttarā maggaṅgā. Katamā ca, bhikkhave, sammādiṭṭhi sāsavā puññabhāgiyā upadhivepakkā ? ‘Atthi dinnaṃ, atthi yiṭṭhaṃ, atthi hutaṃ, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko, atthi ayaṃ loko, atthi paro loko, atthi mātā, atthi pitā, atthi sattā opapātikā, atthi loke samaṇabrāhmaṇā sammaggatā sammāpaṭipannā ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentī’ti – ayaṃ, bhikkhave, sammādiṭṭhi sāsavā puññabhāgiyā upadhivepakkā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² அரியா அனாஸவா லோகுத்தரா மக்³க³ங்கா³? யா கோ², பி⁴க்க²வே, அரியசித்தஸ்ஸ அனாஸவசித்தஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸமங்கி³னோ அரியமக்³க³ங் பா⁴வயதோ பஞ்ஞா பஞ்ஞிந்த்³ரியங் பஞ்ஞாப³லங் த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ ஸம்மாதி³ட்டி² மக்³க³ங்க³ங் 5 – அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² அரியா அனாஸவா லோகுத்தரா மக்³க³ங்கா³. ஸோ மிச்சா²தி³ட்டி²யா பஹானாய வாயமதி, ஸம்மாதி³ட்டி²யா, உபஸம்பதா³ய, ஸ்வாஸ்ஸ 6 ஹோதி ஸம்மாவாயாமோ. ஸோ ஸதோ மிச்சா²தி³ட்டி²ங் பஜஹதி, ஸதோ ஸம்மாதி³ட்டி²ங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, ஸாஸ்ஸ 7 ஹோதி ஸம்மாஸதி. இதியிமே 8 தயோ த⁴ம்மா ஸம்மாதி³ட்டி²ங் அனுபரிதா⁴வந்தி அனுபரிவத்தந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, sammādiṭṭhi ariyā anāsavā lokuttarā maggaṅgā? Yā kho, bhikkhave, ariyacittassa anāsavacittassa ariyamaggasamaṅgino ariyamaggaṃ bhāvayato paññā paññindriyaṃ paññābalaṃ dhammavicayasambojjhaṅgo sammādiṭṭhi maggaṅgaṃ 9 – ayaṃ vuccati, bhikkhave, sammādiṭṭhi ariyā anāsavā lokuttarā maggaṅgā. So micchādiṭṭhiyā pahānāya vāyamati, sammādiṭṭhiyā, upasampadāya, svāssa 10 hoti sammāvāyāmo. So sato micchādiṭṭhiṃ pajahati, sato sammādiṭṭhiṃ upasampajja viharati, sāssa 11 hoti sammāsati. Itiyime 12 tayo dhammā sammādiṭṭhiṃ anuparidhāvanti anuparivattanti, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāvāyāmo, sammāsati.

    137. ‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி? மிச்சா²ஸங்கப்பங் ‘மிச்சா²ஸங்கப்போ’தி பஜானாதி, ஸம்மாஸங்கப்பங் ‘ஸம்மாஸங்கப்போ’தி பஜானாதி, ஸாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாதி³ட்டி² .

    137. ‘‘Tatra, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti. Kathañca, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti? Micchāsaṅkappaṃ ‘micchāsaṅkappo’ti pajānāti, sammāsaṅkappaṃ ‘sammāsaṅkappo’ti pajānāti, sāssa hoti sammādiṭṭhi .

    ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஸங்கப்போ? காமஸங்கப்போ, ப்³யாபாத³ஸங்கப்போ, விஹிங்ஸாஸங்கப்போ – அயங், பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஸங்கப்போ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, micchāsaṅkappo? Kāmasaṅkappo, byāpādasaṅkappo, vihiṃsāsaṅkappo – ayaṃ, bhikkhave, micchāsaṅkappo.

    ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ? ஸம்மாஸங்கப்பங்பஹங், பி⁴க்க²வே, த்³வாயங் வதா³மி – அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ ஸாஸவோ புஞ்ஞபா⁴கி³யோ உபதி⁴வேபக்கோ; அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ அரியோ அனாஸவோ லோகுத்தரோ மக்³க³ங்கோ³. கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ ஸாஸவோ புஞ்ஞபா⁴கி³யோ உபதி⁴வேபக்கோ? நெக்க²ம்மஸங்கப்போ, அப்³யாபாத³ஸங்கப்போ, அவிஹிங்ஸாஸங்கப்போ – ‘அயங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ ஸாஸவோ புஞ்ஞபா⁴கி³யோ உபதி⁴வேபக்கோ’’’.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, sammāsaṅkappo? Sammāsaṅkappaṃpahaṃ, bhikkhave, dvāyaṃ vadāmi – atthi, bhikkhave, sammāsaṅkappo sāsavo puññabhāgiyo upadhivepakko; atthi, bhikkhave, sammāsaṅkappo ariyo anāsavo lokuttaro maggaṅgo. Katamo ca, bhikkhave, sammāsaṅkappo sāsavo puññabhāgiyo upadhivepakko? Nekkhammasaṅkappo, abyāpādasaṅkappo, avihiṃsāsaṅkappo – ‘ayaṃ, bhikkhave, sammāsaṅkappo sāsavo puññabhāgiyo upadhivepakko’’’.

    ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ அரியோ அனாஸவோ லோகுத்தரோ மக்³க³ங்கோ³? யோ கோ², பி⁴க்க²வே, அரியசித்தஸ்ஸ அனாஸவசித்தஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸமங்கி³னோ அரியமக்³க³ங் பா⁴வயதோ தக்கோ விதக்கோ ஸங்கப்போ அப்பனா ப்³யப்பனா சேதஸோ அபி⁴னிரோபனா வசீஸங்கா²ரோ – அயங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ அரியோ அனாஸவோ லோகுத்தரோ மக்³க³ங்கோ³. ஸோ மிச்சா²ஸங்கப்பஸ்ஸ பஹானாய வாயமதி, ஸம்மாஸங்கப்பஸ்ஸ உபஸம்பதா³ய, ஸ்வாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாவாயாமோ. ஸோ ஸதோ மிச்சா²ஸங்கப்பங் பஜஹதி, ஸதோ ஸம்மாஸங்கப்பங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; ஸாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாஸதி. இதியிமே தயோ த⁴ம்மா ஸம்மாஸங்கப்பங் அனுபரிதா⁴வந்தி அனுபரிவத்தந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, sammāsaṅkappo ariyo anāsavo lokuttaro maggaṅgo? Yo kho, bhikkhave, ariyacittassa anāsavacittassa ariyamaggasamaṅgino ariyamaggaṃ bhāvayato takko vitakko saṅkappo appanā byappanā cetaso abhiniropanā vacīsaṅkhāro – ayaṃ, bhikkhave, sammāsaṅkappo ariyo anāsavo lokuttaro maggaṅgo. So micchāsaṅkappassa pahānāya vāyamati, sammāsaṅkappassa upasampadāya, svāssa hoti sammāvāyāmo. So sato micchāsaṅkappaṃ pajahati, sato sammāsaṅkappaṃ upasampajja viharati; sāssa hoti sammāsati. Itiyime tayo dhammā sammāsaṅkappaṃ anuparidhāvanti anuparivattanti, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāvāyāmo, sammāsati.

    138. ‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி? மிச்சா²வாசங் ‘மிச்சா²வாசா’தி பஜானாதி, ஸம்மாவாசங் ‘ஸம்மாவாசா’தி பஜானாதி; ஸாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாதி³ட்டி². கதமா ச, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²வாசா? முஸாவாதோ³, பிஸுணா வாசா, ப²ருஸா வாசா, ஸம்ப²ப்பலாபோ – அயங், பி⁴க்க²வே, மிச்சா²வாசா. கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாவாசா? ஸம்மாவாசங்பஹங், பி⁴க்க²வே, த்³வாயங் வதா³மி – அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸம்மாவாசா ஸாஸவா புஞ்ஞபா⁴கி³யா உபதி⁴வேபக்கா; அத்தி², பி⁴க்க²வே , ஸம்மாவாசா அரியா அனாஸவா லோகுத்தரா மக்³க³ங்கா³. கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாவாசா ஸாஸவா புஞ்ஞபா⁴கி³யா உபதி⁴வேபக்கா? முஸாவாதா³ வேரமணீ, பிஸுணாய வாசாய வேரமணீ, ப²ருஸாய வாசாய வேரமணீ, ஸம்ப²ப்பலாபா வேரமணீ – அயங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மாவாசா ஸாஸவா புஞ்ஞபா⁴கி³யா உபதி⁴வேபக்கா. கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாவாசா அரியா அனாஸவா லோகுத்தரா மக்³க³ங்கா³? யா கோ², பி⁴க்க²வே, அரியசித்தஸ்ஸ அனாஸவசித்தஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸமங்கி³னோ அரியமக்³க³ங் பா⁴வயதோ சதூஹி வசீது³ச்சரிதேஹி ஆரதி விரதி படிவிரதி வேரமணீ – அயங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மாவாசா அரியா அனாஸவா லோகுத்தரா மக்³க³ங்கா³. ஸோ மிச்சா²வாசாய பஹானாய வாயமதி, ஸம்மாவாசாய உபஸம்பதா³ய; ஸ்வாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாவாயாமோ. ஸோ ஸதோ மிச்சா²வாசங் பஜஹதி, ஸதோ ஸம்மாவாசங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; ஸாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாஸதி. இதியிமே தயோ த⁴ம்மா ஸம்மாவாசங் அனுபரிதா⁴வந்தி அனுபரிவத்தந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி.

    138. ‘‘Tatra, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti. Kathañca, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti? Micchāvācaṃ ‘micchāvācā’ti pajānāti, sammāvācaṃ ‘sammāvācā’ti pajānāti; sāssa hoti sammādiṭṭhi. Katamā ca, bhikkhave, micchāvācā? Musāvādo, pisuṇā vācā, pharusā vācā, samphappalāpo – ayaṃ, bhikkhave, micchāvācā. Katamā ca, bhikkhave, sammāvācā? Sammāvācaṃpahaṃ, bhikkhave, dvāyaṃ vadāmi – atthi, bhikkhave, sammāvācā sāsavā puññabhāgiyā upadhivepakkā; atthi, bhikkhave , sammāvācā ariyā anāsavā lokuttarā maggaṅgā. Katamā ca, bhikkhave, sammāvācā sāsavā puññabhāgiyā upadhivepakkā? Musāvādā veramaṇī, pisuṇāya vācāya veramaṇī, pharusāya vācāya veramaṇī, samphappalāpā veramaṇī – ayaṃ, bhikkhave, sammāvācā sāsavā puññabhāgiyā upadhivepakkā. Katamā ca, bhikkhave, sammāvācā ariyā anāsavā lokuttarā maggaṅgā? Yā kho, bhikkhave, ariyacittassa anāsavacittassa ariyamaggasamaṅgino ariyamaggaṃ bhāvayato catūhi vacīduccaritehi ārati virati paṭivirati veramaṇī – ayaṃ, bhikkhave, sammāvācā ariyā anāsavā lokuttarā maggaṅgā. So micchāvācāya pahānāya vāyamati, sammāvācāya upasampadāya; svāssa hoti sammāvāyāmo. So sato micchāvācaṃ pajahati, sato sammāvācaṃ upasampajja viharati; sāssa hoti sammāsati. Itiyime tayo dhammā sammāvācaṃ anuparidhāvanti anuparivattanti, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāvāyāmo, sammāsati.

    139. ‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி? மிச்சா²கம்மந்தங் ‘மிச்சா²கம்மந்தோ’தி பஜானாதி, ஸம்மாகம்மந்தங் ‘ஸம்மாகம்மந்தோ’தி பஜானாதி ; ஸாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாதி³ட்டி². கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²கம்மந்தோ? பாணாதிபாதோ, அதி³ன்னாதா³னங், காமேஸுமிச்சா²சாரோ – அயங், பி⁴க்க²வே, மிச்சா²கம்மந்தோ. கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாகம்மந்தோ? ஸம்மாகம்மந்தங்பஹங், பி⁴க்க²வே , த்³வாயங் வதா³மி – அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸம்மாகம்மந்தோ ஸாஸவோ புஞ்ஞபா⁴கி³யோ உபதி⁴வேபக்கோ; அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸம்மாகம்மந்தோ அரியோ அனாஸவோ லோகுத்தரோ மக்³க³ங்கோ³. கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாகம்மந்தோ ஸாஸவோ புஞ்ஞபா⁴கி³யோ உபதி⁴வேபக்கோ? பாணாதிபாதா வேரமணீ, அதி³ன்னாதா³னா வேரமணீ, காமேஸுமிச்சா²சாரா வேரமணீ – அயங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மாகம்மந்தோ ஸாஸவோ புஞ்ஞபா⁴கி³யோ உபதி⁴வேபக்கோ. கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாகம்மந்தோ அரியோ அனாஸவோ லோகுத்தரோ மக்³க³ங்கோ³? யா கோ², பி⁴க்க²வே, அரியசித்தஸ்ஸ அனாஸவசித்தஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸமங்கி³னோ அரியமக்³க³ங் பா⁴வயதோ தீஹி காயது³ச்சரிதேஹி ஆரதி விரதி படிவிரதி வேரமணீ – அயங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மாகம்மந்தோ அரியோ அனாஸவோ லோகுத்தரோ மக்³க³ங்கோ³. ஸோ மிச்சா²கம்மந்தஸ்ஸ பஹானாய வாயமதி, ஸம்மாகம்மந்தஸ்ஸ உபஸம்பதா³ய; ஸ்வாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாவாயாமோ. ஸோ ஸதோ மிச்சா²கம்மந்தங் பஜஹதி, ஸதோ ஸம்மாகம்மந்தங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; ஸாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாஸதி. இதியிமே தயோ த⁴ம்மா ஸம்மாகம்மந்தங் அனுபரிதா⁴வந்தி அனுபரிவத்தந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி.

    139. ‘‘Tatra, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti. Kathañca, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti? Micchākammantaṃ ‘micchākammanto’ti pajānāti, sammākammantaṃ ‘sammākammanto’ti pajānāti ; sāssa hoti sammādiṭṭhi. Katamo ca, bhikkhave, micchākammanto? Pāṇātipāto, adinnādānaṃ, kāmesumicchācāro – ayaṃ, bhikkhave, micchākammanto. Katamo ca, bhikkhave, sammākammanto? Sammākammantaṃpahaṃ, bhikkhave , dvāyaṃ vadāmi – atthi, bhikkhave, sammākammanto sāsavo puññabhāgiyo upadhivepakko; atthi, bhikkhave, sammākammanto ariyo anāsavo lokuttaro maggaṅgo. Katamo ca, bhikkhave, sammākammanto sāsavo puññabhāgiyo upadhivepakko? Pāṇātipātā veramaṇī, adinnādānā veramaṇī, kāmesumicchācārā veramaṇī – ayaṃ, bhikkhave, sammākammanto sāsavo puññabhāgiyo upadhivepakko. Katamo ca, bhikkhave, sammākammanto ariyo anāsavo lokuttaro maggaṅgo? Yā kho, bhikkhave, ariyacittassa anāsavacittassa ariyamaggasamaṅgino ariyamaggaṃ bhāvayato tīhi kāyaduccaritehi ārati virati paṭivirati veramaṇī – ayaṃ, bhikkhave, sammākammanto ariyo anāsavo lokuttaro maggaṅgo. So micchākammantassa pahānāya vāyamati, sammākammantassa upasampadāya; svāssa hoti sammāvāyāmo. So sato micchākammantaṃ pajahati, sato sammākammantaṃ upasampajja viharati; sāssa hoti sammāsati. Itiyime tayo dhammā sammākammantaṃ anuparidhāvanti anuparivattanti, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāvāyāmo, sammāsati.

    140. ‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி? மிச்சா²ஆஜீவங் ‘மிச்சா²ஆஜீவோ’தி பஜானாதி, ஸம்மாஆஜீவங் ‘ஸம்மாஆஜீவோ’தி பஜானாதி; ஸாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாதி³ட்டி². கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஆஜீவோ? குஹனா, லபனா, நேமித்திகதா, நிப்பேஸிகதா, லாபே⁴ன லாப⁴ங் நிஜிகீ³ஸனதா 13 – அயங், பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஆஜீவோ. கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஆஜீவோ? ஸம்மாஆஜீவங்பஹங், பி⁴க்க²வே , த்³வாயங் வதா³மி – அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஆஜீவோ ஸாஸவோ புஞ்ஞபா⁴கி³யோ உபதி⁴வேபக்கோ; அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஆஜீவோ அரியோ அனாஸவோ லோகுத்தரோ மக்³க³ங்கோ³. கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஆஜீவோ ஸாஸவோ புஞ்ஞபா⁴கி³யோ உபதி⁴வேபக்கோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ மிச்சா²ஆஜீவங் பஹாய ஸம்மாஆஜீவேன ஜீவிகங் கப்பேதி – அயங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஆஜீவோ ஸாஸவோ புஞ்ஞபா⁴கி³யோ உபதி⁴வேபக்கோ. கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஆஜீவோ அரியோ அனாஸவோ லோகுத்தரோ மக்³க³ங்கோ³? யா கோ², பி⁴க்க²வே, அரியசித்தஸ்ஸ அனாஸவசித்தஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸமங்கி³னோ அரியமக்³க³ங் பா⁴வயதோ மிச்சா²ஆஜீவா ஆரதி விரதி படிவிரதி வேரமணீ – அயங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஆஜீவோ அரியோ அனாஸவோ லோகுத்தரோ மக்³க³ங்கோ³. ஸோ மிச்சா²ஆஜீவஸ்ஸ பஹானாய வாயமதி, ஸம்மாஆஜீவஸ்ஸ உபஸம்பதா³ய ; ஸ்வாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாவாயாமோ. ஸோ ஸதோ மிச்சா²ஆஜீவங் பஜஹதி, ஸதோ ஸம்மாஆஜீவங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; ஸாஸ்ஸ ஹோதி ஸம்மாஸதி. இதியிமே தயோ த⁴ம்மா ஸம்மாஆஜீவங் அனுபரிதா⁴வந்தி அனுபரிவத்தந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி.

    140. ‘‘Tatra, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti. Kathañca, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti? Micchāājīvaṃ ‘micchāājīvo’ti pajānāti, sammāājīvaṃ ‘sammāājīvo’ti pajānāti; sāssa hoti sammādiṭṭhi. Katamo ca, bhikkhave, micchāājīvo? Kuhanā, lapanā, nemittikatā, nippesikatā, lābhena lābhaṃ nijigīsanatā 14 – ayaṃ, bhikkhave, micchāājīvo. Katamo ca, bhikkhave, sammāājīvo? Sammāājīvaṃpahaṃ, bhikkhave , dvāyaṃ vadāmi – atthi, bhikkhave, sammāājīvo sāsavo puññabhāgiyo upadhivepakko; atthi, bhikkhave, sammāājīvo ariyo anāsavo lokuttaro maggaṅgo. Katamo ca, bhikkhave, sammāājīvo sāsavo puññabhāgiyo upadhivepakko? Idha, bhikkhave, ariyasāvako micchāājīvaṃ pahāya sammāājīvena jīvikaṃ kappeti – ayaṃ, bhikkhave, sammāājīvo sāsavo puññabhāgiyo upadhivepakko. Katamo ca, bhikkhave, sammāājīvo ariyo anāsavo lokuttaro maggaṅgo? Yā kho, bhikkhave, ariyacittassa anāsavacittassa ariyamaggasamaṅgino ariyamaggaṃ bhāvayato micchāājīvā ārati virati paṭivirati veramaṇī – ayaṃ, bhikkhave, sammāājīvo ariyo anāsavo lokuttaro maggaṅgo. So micchāājīvassa pahānāya vāyamati, sammāājīvassa upasampadāya ; svāssa hoti sammāvāyāmo. So sato micchāājīvaṃ pajahati, sato sammāājīvaṃ upasampajja viharati; sāssa hoti sammāsati. Itiyime tayo dhammā sammāājīvaṃ anuparidhāvanti anuparivattanti, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāvāyāmo, sammāsati.

    141. ‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி? ஸம்மாதி³ட்டி²ஸ்ஸ , பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ பஹோதி, ஸம்மாஸங்கப்பஸ்ஸ ஸம்மாவாசா பஹோதி, ஸம்மாவாசஸ்ஸ ஸம்மாகம்மந்தோ பஹோதி, ஸம்மாகம்மந்தஸ்ஸ ஸம்மாஆஜீவோ பஹோதி, ஸம்மாஆஜீவஸ்ஸ ஸம்மாவாயாமோ பஹோதி, ஸம்மாவாயாமஸ்ஸ ஸம்மாஸதி பஹோதி, ஸம்மாஸதிஸ்ஸ ஸம்மாஸமாதி⁴ பஹோதி, ஸம்மாஸமாதி⁴ஸ்ஸ ஸம்மாஞாணங் பஹோதி, ஸம்மாஞாணஸ்ஸ ஸம்மாவிமுத்தி பஹோதி. இதி கோ², பி⁴க்க²வே, அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தோ ஸெக்கோ² 15, த³ஸங்க³ஸமன்னாக³தோ அரஹா ஹோதி. (தத்ரபி ஸம்மாஞாணேன அனேகே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா விக³தா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி).

    141. ‘‘Tatra, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti. Kathañca, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti? Sammādiṭṭhissa , bhikkhave, sammāsaṅkappo pahoti, sammāsaṅkappassa sammāvācā pahoti, sammāvācassa sammākammanto pahoti, sammākammantassa sammāājīvo pahoti, sammāājīvassa sammāvāyāmo pahoti, sammāvāyāmassa sammāsati pahoti, sammāsatissa sammāsamādhi pahoti, sammāsamādhissa sammāñāṇaṃ pahoti, sammāñāṇassa sammāvimutti pahoti. Iti kho, bhikkhave, aṭṭhaṅgasamannāgato sekkho 16, dasaṅgasamannāgato arahā hoti. (Tatrapi sammāñāṇena aneke pāpakā akusalā dhammā vigatā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti).

    142. ‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாதி³ட்டி² புப்³ப³ங்க³மா ஹோதி? ஸம்மாதி³ட்டி²ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²தி³ட்டி² நிஜ்ஜிண்ணா ஹோதி. யே ச மிச்சா²தி³ட்டி²பச்சயா அனேகே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா ஸம்ப⁴வந்தி தே சஸ்ஸ நிஜ்ஜிண்ணா ஹொந்தி. ஸம்மாதி³ட்டி²பச்சயா அனேகே குஸலா த⁴ம்மா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி. ஸம்மாஸங்கப்பஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஸங்கப்போ நிஜ்ஜிண்ணோ ஹோதி…பே॰… ஸம்மாவாசஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²வாசா நிஜ்ஜிண்ணா ஹோதி… ஸம்மாகம்மந்தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²கம்மந்தோ நிஜ்ஜிண்ணோ ஹோதி… ஸம்மாஆஜீவஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஆஜீவோ நிஜ்ஜிண்ணோ ஹோதி… ஸம்மாவாயாமஸ்ஸ , பி⁴க்க²வே , மிச்சா²வாயாமோ நிஜ்ஜிண்ணோ ஹோதி… ஸம்மாஸதிஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஸதி நிஜ்ஜிண்ணா ஹோதி… ஸம்மாஸமாதி⁴ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஸமாதி⁴ நிஜ்ஜிண்ணோ ஹோதி… ஸம்மாஞாணஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஞாணங் நிஜ்ஜிண்ணங் ஹோதி… ஸம்மாவிமுத்தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²விமுத்தி நிஜ்ஜிண்ணா ஹோதி. யே ச மிச்சா²விமுத்திபச்சயா அனேகே பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா ஸம்ப⁴வந்தி தே சஸ்ஸ நிஜ்ஜிண்ணா ஹொந்தி. ஸம்மாவிமுத்திபச்சயா ச அனேகே குஸலா த⁴ம்மா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி.

    142. ‘‘Tatra, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti. Kathañca, bhikkhave, sammādiṭṭhi pubbaṅgamā hoti? Sammādiṭṭhissa, bhikkhave, micchādiṭṭhi nijjiṇṇā hoti. Ye ca micchādiṭṭhipaccayā aneke pāpakā akusalā dhammā sambhavanti te cassa nijjiṇṇā honti. Sammādiṭṭhipaccayā aneke kusalā dhammā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti. Sammāsaṅkappassa, bhikkhave, micchāsaṅkappo nijjiṇṇo hoti…pe… sammāvācassa, bhikkhave, micchāvācā nijjiṇṇā hoti… sammākammantassa, bhikkhave, micchākammanto nijjiṇṇo hoti… sammāājīvassa, bhikkhave, micchāājīvo nijjiṇṇo hoti… sammāvāyāmassa , bhikkhave , micchāvāyāmo nijjiṇṇo hoti… sammāsatissa, bhikkhave, micchāsati nijjiṇṇā hoti… sammāsamādhissa, bhikkhave, micchāsamādhi nijjiṇṇo hoti… sammāñāṇassa, bhikkhave, micchāñāṇaṃ nijjiṇṇaṃ hoti… sammāvimuttassa, bhikkhave, micchāvimutti nijjiṇṇā hoti. Ye ca micchāvimuttipaccayā aneke pāpakā akusalā dhammā sambhavanti te cassa nijjiṇṇā honti. Sammāvimuttipaccayā ca aneke kusalā dhammā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti.

    ‘‘இதி கோ², பி⁴க்க²வே, வீஸதி குஸலபக்கா², வீஸதி அகுஸலபக்கா² – மஹாசத்தாரீஸகோ த⁴ம்மபரியாயோ பவத்திதோ அப்படிவத்தியோ ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா கேனசி வா லோகஸ்மிங்.

    ‘‘Iti kho, bhikkhave, vīsati kusalapakkhā, vīsati akusalapakkhā – mahācattārīsako dhammapariyāyo pavattito appaṭivattiyo samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ.

    143. ‘‘யோ ஹி கோசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா இமங் மஹாசத்தாரீஸகங் த⁴ம்மபரியாயங் க³ரஹிதப்³ப³ங் படிக்கோஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்ய தஸ்ஸ தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே த³ஸஸஹத⁴ம்மிகா வாதா³னுவாதா³ கா³ரய்ஹங் டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தி – ஸம்மாதி³ட்டி²ங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி, யே ச மிச்சா²தி³ட்டீ² ஸமணப்³ராஹ்மணா தே போ⁴தோ புஜ்ஜா, தே போ⁴தோ பாஸங்ஸா; ஸம்மாஸங்கப்பங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி , யே ச மிச்சா²ஸங்கப்பா ஸமணப்³ராஹ்மணா தே போ⁴தோ புஜ்ஜா, தே போ⁴தோ பாஸங்ஸா; ஸம்மாவாசங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி…பே॰… ஸம்மாகம்மந்தங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி… ஸம்மாஆஜீவங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி… ஸம்மாவாயாமங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி… ஸம்மாஸதிங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி… ஸம்மாஸமாதி⁴ங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி… ஸம்மாஞாணங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி … ஸம்மாவிமுத்திங் சே ப⁴வங் க³ரஹதி, யே ச மிச்சா²விமுத்தீ ஸமணப்³ராஹ்மணா தே போ⁴தோ புஜ்ஜா, தே போ⁴தோ பாஸங்ஸா. யோ கோசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா இமங் மஹாசத்தாரீஸகங் த⁴ம்மபரியாயங் க³ரஹிதப்³ப³ங் படிக்கோஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்ய தஸ்ஸ தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே இமே த³ஸஸஹத⁴ம்மிகா வாதா³னுவாதா³ கா³ரய்ஹங் டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தி. யேபி தே, பி⁴க்க²வே, அஹேஸுங் ஓக்கலா வஸ்ஸப⁴ஞ்ஞா 17 அஹேதுவாதா³ அகிரியவாதா³ நத்தி²கவாதா³ தேபி மஹாசத்தாரீஸகங் த⁴ம்மபரியாயங் ந க³ரஹிதப்³ப³ங் நபடிக்கோஸிதப்³ப³ங் அமஞ்ஞிங்ஸு 18. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? நிந்தா³ப்³யாரோஸஉபாரம்ப⁴ப⁴யா’’தி.

    143. ‘‘Yo hi koci, bhikkhave, samaṇo vā brāhmaṇo vā imaṃ mahācattārīsakaṃ dhammapariyāyaṃ garahitabbaṃ paṭikkositabbaṃ maññeyya tassa diṭṭheva dhamme dasasahadhammikā vādānuvādā gārayhaṃ ṭhānaṃ āgacchanti – sammādiṭṭhiṃ ce bhavaṃ garahati, ye ca micchādiṭṭhī samaṇabrāhmaṇā te bhoto pujjā, te bhoto pāsaṃsā; sammāsaṅkappaṃ ce bhavaṃ garahati , ye ca micchāsaṅkappā samaṇabrāhmaṇā te bhoto pujjā, te bhoto pāsaṃsā; sammāvācaṃ ce bhavaṃ garahati…pe… sammākammantaṃ ce bhavaṃ garahati… sammāājīvaṃ ce bhavaṃ garahati… sammāvāyāmaṃ ce bhavaṃ garahati… sammāsatiṃ ce bhavaṃ garahati… sammāsamādhiṃ ce bhavaṃ garahati… sammāñāṇaṃ ce bhavaṃ garahati … sammāvimuttiṃ ce bhavaṃ garahati, ye ca micchāvimuttī samaṇabrāhmaṇā te bhoto pujjā, te bhoto pāsaṃsā. Yo koci, bhikkhave, samaṇo vā brāhmaṇo vā imaṃ mahācattārīsakaṃ dhammapariyāyaṃ garahitabbaṃ paṭikkositabbaṃ maññeyya tassa diṭṭheva dhamme ime dasasahadhammikā vādānuvādā gārayhaṃ ṭhānaṃ āgacchanti. Yepi te, bhikkhave, ahesuṃ okkalā vassabhaññā 19 ahetuvādā akiriyavādā natthikavādā tepi mahācattārīsakaṃ dhammapariyāyaṃ na garahitabbaṃ napaṭikkositabbaṃ amaññiṃsu 20. Taṃ kissa hetu? Nindābyārosaupārambhabhayā’’ti.

    இத³மவோச ப⁴க³வா. அத்தமனா தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்து³ந்தி.

    Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti.

    மஹாசத்தாரீஸகஸுத்தங் நிட்டி²தங் ஸத்தமங்.

    Mahācattārīsakasuttaṃ niṭṭhitaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸம்மாதி³ட்டி²மஹங் (க॰) ஏவங் ஸம்மாஸங்கப்பங்பஹங்க்யாதீ³ஸுபி
    2. த்³வயங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰) டீகா ஓலோகேதப்³பா³
    3. sammādiṭṭhimahaṃ (ka.) evaṃ sammāsaṅkappaṃpahaṃkyādīsupi
    4. dvayaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.) ṭīkā oloketabbā
    5. மக்³க³ங்கா³ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. ஸ்வாயங் (க॰)
    7. ஸாயங் (க॰)
    8. இதிமே (ஸீ॰), இதிஸ்ஸிமே (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    9. maggaṅgā (sī. pī.)
    10. svāyaṃ (ka.)
    11. sāyaṃ (ka.)
    12. itime (sī.), itissime (syā. kaṃ. pī.)
    13. நிஜிகி³ங் ஸனதா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    14. nijigiṃ sanatā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    15. அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தா ஸேகா² படிபதா³ (ஸீ॰), அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தோ ஸேகோ² பாடிபதோ³ (பீ॰ க॰) ( ) நத்தி² ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰ பொத்த²கேஸு
    16. aṭṭhaṅgasamannāgatā sekhā paṭipadā (sī.), aṭṭhaṅgasamannāgato sekho pāṭipado (pī. ka.) ( ) natthi sī. syā. kaṃ. pī. potthakesu
    17. வயபி⁴ஞ்ஞா (க॰) ஸங்॰ நி॰ 3.62; அ॰ நி॰ 4.30 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    18. மஞ்ஞெய்யுங் (க॰)
    19. vayabhiññā (ka.) saṃ. ni. 3.62; a. ni. 4.30 passitabbaṃ
    20. maññeyyuṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 7. மஹாசத்தாரீஸகஸுத்தவண்ணனா • 7. Mahācattārīsakasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 7. மஹாசத்தாரீஸகஸுத்தவண்ணனா • 7. Mahācattārīsakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact