Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā)

    ૬. મહાગોવિન્દસુત્તવણ્ણના

    6. Mahāgovindasuttavaṇṇanā

    ૨૯૩. પઞ્ચકુણ્ડલિકોતિ વિસ્સટ્ઠપઞ્ચવેણિકો. ચતુમગ્ગટ્ઠાનેસૂતિ ચતુન્નં મગ્ગાનં વિનિવિજ્ઝિત્વા ગતટ્ઠાનેસુ. તત્થ હિ કતા સાલાદયો ચતૂહિ દિસાહિ આગતમનુસ્સાનં ઉપભોગક્ખમા હોન્તિ. ‘‘એવરૂપાની’’તિ ઇમિના રુક્ખમૂલસોધનાદીનિ ચેવ યથાસત્તિ અન્નદાનાદીનિ ચ પુઞ્ઞાનિ સઙ્ગણ્હાતિ. ‘‘સુવણ્ણક્ખન્ધસદિસો અત્તભાવો ઇટ્ઠો કન્તો મનાપો અહોસી’’તિ પાઠો. સકટસહસ્સમત્તન્તિ વાહસહસ્સમત્તં, વાહો પન વીસતિ ખારી, ખારી સોળસદોણમત્તા, દોણં સોળસ નાળિયો વેદિતબ્બા. કુમ્ભં દસમ્બણાનિ. ‘‘સહસ્સનાળિયો’’તિ કેચિ. રત્તસુવણ્ણકણ્ણિકન્તિ રત્તસુવણ્ણમયં વટંસકં.

    293.Pañcakuṇḍalikoti vissaṭṭhapañcaveṇiko. Catumaggaṭṭhānesūti catunnaṃ maggānaṃ vinivijjhitvā gataṭṭhānesu. Tattha hi katā sālādayo catūhi disāhi āgatamanussānaṃ upabhogakkhamā honti. ‘‘Evarūpānī’’ti iminā rukkhamūlasodhanādīni ceva yathāsatti annadānādīni ca puññāni saṅgaṇhāti. ‘‘Suvaṇṇakkhandhasadiso attabhāvo iṭṭho kanto manāpo ahosī’’ti pāṭho. Sakaṭasahassamattanti vāhasahassamattaṃ, vāho pana vīsati khārī, khārī soḷasadoṇamattā, doṇaṃ soḷasa nāḷiyo veditabbā. Kumbhaṃ dasambaṇāni. ‘‘Sahassanāḷiyo’’ti keci. Rattasuvaṇṇakaṇṇikanti rattasuvaṇṇamayaṃ vaṭaṃsakaṃ.

    યસ્મા મજ્ઝિમયામે એવ દેવતા સત્થારં ઉપસઙ્કમિતું અવસરં લભન્તિ, તસ્મા ‘‘એકકોટ્ઠાસં અતીતાયા’’તિ વુત્તં. અતિક્કન્તવણ્ણોતિ અતિવિય કમનીયરૂપો, કેવલકપ્પન્તિ વા મનં ઊનં અવસેસં, ઈસકં અસમત્તન્તિ અત્થો ભગવતો હિ સમીપટ્ઠાનં મુઞ્ચિત્વા સબ્બો ગિજ્ઝકૂટવિહારો તેન ઓભાસિતો. તેનાહ ‘‘ચન્દિમા વિયા’’તિઆદિ.

    Yasmā majjhimayāme eva devatā satthāraṃ upasaṅkamituṃ avasaraṃ labhanti, tasmā ‘‘ekakoṭṭhāsaṃ atītāyā’’ti vuttaṃ. Atikkantavaṇṇoti ativiya kamanīyarūpo, kevalakappanti vā manaṃ ūnaṃ avasesaṃ, īsakaṃ asamattanti attho bhagavato hi samīpaṭṭhānaṃ muñcitvā sabbo gijjhakūṭavihāro tena obhāsito. Tenāha ‘‘candimā viyā’’tiādi.

    દેવસભાવણ્ણના

    Devasabhāvaṇṇanā

    ૨૯૪. રતનમત્તકણ્ણિકરુક્ખનિસ્સન્દેનાતિ રતનપ્પમાણરુક્ખમયકૂટદાનપુઞ્ઞનિસ્સન્દેન, તસ્સ વા પુઞ્ઞસ્સ નિસ્સન્દફલભાવેન. નિબ્બત્તસભાયન્તિ સમુટ્ઠિતઉપટ્ઠાનસાલાયં. મણિમયાતિ પદુમરાગાદિમણિમયા. આણિયોતિ થમ્ભતુલાસઙ્ઘાટકાદીસુ વાળરૂપાદિસઙ્ઘાટનકઆણિયો.

    294.Ratanamattakaṇṇikarukkhanissandenāti ratanappamāṇarukkhamayakūṭadānapuññanissandena, tassa vā puññassa nissandaphalabhāvena. Nibbattasabhāyanti samuṭṭhitaupaṭṭhānasālāyaṃ. Maṇimayāti padumarāgādimaṇimayā. Āṇiyoti thambhatulāsaṅghāṭakādīsu vāḷarūpādisaṅghāṭanakaāṇiyo.

    ગન્ધબ્બરાજાતિ ગન્ધબ્બકાયિકાનં દેવતાનં રાજા. યે તાવતિંસાનં આસન્નવાસિનો ચાતુમહારાજિકા દેવા, તે પુરતો કરોન્તો ‘‘દ્વીસુ દેવલોકેસુ દેવતા પુરતો કત્વા નિસિન્નો’’તિ વુત્તો. સેસેસુપિ તીસુ ઠાનેસુ એસેવ નયો.

    Gandhabbarājāti gandhabbakāyikānaṃ devatānaṃ rājā. Ye tāvatiṃsānaṃ āsannavāsino cātumahārājikā devā, te purato karonto ‘‘dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinno’’ti vutto. Sesesupi tīsu ṭhānesu eseva nayo.

    નાગરાજાતિ નાગાનં અધિપતિ, ન પન સયં નાગજાતિકો.

    Nāgarājāti nāgānaṃ adhipati, na pana sayaṃ nāgajātiko.

    આસતિ નિસીદતિ એત્થાતિ આસનં, નિસજ્જટ્ઠાનન્તિ આહ ‘‘નિસીદિતું ઓકાસો’’તિ. ‘‘એત્થા’’તિ પદં નિપાતમત્તં, એત્થાતિ વા એતસ્મિં પાઠે. અત્થુદ્ધારનયેન વત્તબ્બં પુબ્બે વુત્તં ચતુબ્બિધમેવ. તાવતિંસા, એકચ્ચે ચ ચાતુમહારાજિકા યથાલદ્ધાય સમ્પત્તિયા થાવરભાવાય, આયતિં સોધનાય ચ પઞ્ચ સીલાનિ રક્ખન્તિ, તે તસ્સ વિસોધનત્થં પવારણાસઙ્ગહં કરોન્તિ. તેન વુત્તં ‘‘મહાપવારણાયા’’તિઆદિ.

    Āsati nisīdati etthāti āsanaṃ, nisajjaṭṭhānanti āha ‘‘nisīdituṃ okāso’’ti. ‘‘Etthā’’ti padaṃ nipātamattaṃ, etthāti vā etasmiṃ pāṭhe. Atthuddhāranayena vattabbaṃ pubbe vuttaṃ catubbidhameva. Tāvatiṃsā, ekacce ca cātumahārājikā yathāladdhāya sampattiyā thāvarabhāvāya, āyatiṃ sodhanāya ca pañca sīlāni rakkhanti, te tassa visodhanatthaṃ pavāraṇāsaṅgahaṃ karonti. Tena vuttaṃ ‘‘mahāpavāraṇāyā’’tiādi.

    વસ્સસહસ્સન્તિ મનુસ્સગણનાય વસ્સસહસ્સં.

    Vassasahassanti manussagaṇanāya vassasahassaṃ.

    પન્નપલાસોતિ પતિતપત્તો. ખારકજાતોતિ જાતખુદ્દકમકુળો. યે હિ નીલપત્તકા અતિવિય ખુદ્દકા મકુળા, તે ‘‘ખારકા’’તિ વુચ્ચન્તિ. જાલકજાતોતિ તેહિયેવ ખુદ્દકમકુળેહિ જાતજાલકો સબ્બસો જાલો વિય જાતો. કેચિ પન ‘‘જાલકજાતોતિ એકજાલો વિય જાતો’’તિ અત્થં વદન્તિ. પારિછત્તકો કિર ખારકગ્ગહણકાલે સબ્બત્થકમેવ પલ્લવિકો હોતિ, તે ચસ્સ પલ્લવા પભસ્સરપવાળવણ્ણસમુજ્જલા હોન્તિ, તેન સો સબ્બસો સમુજ્જલન્તો તિટ્ઠતિ. કુટુમલકજાતોતિ સઞ્જાતમહામકુળો. કોરકજાતોતિ સઞ્જાતસૂચિભેદો સમ્પતિ વિકસમાનાવત્થો. સબ્બપાલિફુલ્લોતિ સબ્બસો ફુલ્લિતવિકસિતો.

    Pannapalāsoti patitapatto. Khārakajātoti jātakhuddakamakuḷo. Ye hi nīlapattakā ativiya khuddakā makuḷā, te ‘‘khārakā’’ti vuccanti. Jālakajātoti tehiyeva khuddakamakuḷehi jātajālako sabbaso jālo viya jāto. Keci pana ‘‘jālakajātoti ekajālo viya jāto’’ti atthaṃ vadanti. Pārichattako kira khārakaggahaṇakāle sabbatthakameva pallaviko hoti, te cassa pallavā pabhassarapavāḷavaṇṇasamujjalā honti, tena so sabbaso samujjalanto tiṭṭhati. Kuṭumalakajātoti sañjātamahāmakuḷo. Korakajātoti sañjātasūcibhedo sampati vikasamānāvattho. Sabbapāliphulloti sabbaso phullitavikasito.

    કન્તનકવાતોતિ દેવાનં પુઞ્ઞકમ્મપચ્ચયા પુપ્ફાનં છિન્દનકવાતો. કન્તતીતિ છિન્દતિ. સમ્પટિચ્છનકવાતોતિ છિન્નાનં છિન્નાનં પુપ્ફાનં સમ્પટિગ્ગણ્હનકવાતો . નચ્ચન્તોતિ નાનાવિધભત્તિં સન્નિવેસવસેન નચ્ચનં કરોન્તો. અઞ્ઞતરદેવતાનન્તિ નામગોત્તવસેન અપ્પઞ્ઞાતદેવતાનં.

    Kantanakavātoti devānaṃ puññakammapaccayā pupphānaṃ chindanakavāto. Kantatīti chindati. Sampaṭicchanakavātoti chinnānaṃ chinnānaṃ pupphānaṃ sampaṭiggaṇhanakavāto . Naccantoti nānāvidhabhattiṃ sannivesavasena naccanaṃ karonto. Aññataradevatānanti nāmagottavasena appaññātadevatānaṃ.

    રેણુવટ્ટીતિ રેણુસઙ્ઘાતો. કણ્ણિકં આહચ્ચાતિ સુધમ્માય કૂટં આહન્ત્વા.

    Reṇuvaṭṭīti reṇusaṅghāto. Kaṇṇikaṃ āhaccāti sudhammāya kūṭaṃ āhantvā.

    અટ્ઠ દિવસેતિ પઞ્ચમિયા સદ્ધિં પક્ખે ચત્તારો દિવસે સન્ધાય વુત્તં. યથાવુત્તેસુ અટ્ઠસુ દિવસેસુ ધમ્મસ્સવનં નિબદ્ધં તદા પવત્તતીતિ તતો અઞ્ઞદા કારિતં સન્ધાયાહ ‘‘અકાલધમ્મસ્સવનં કારિત’’ન્તિ. ચેતિયે છત્તસ્સ હેટ્ઠા કાતબ્બવેદિકા છત્તવેદિકા. ચેતિયં પરિક્ખિપિત્વા પદક્ખિણકરણટ્ઠાનં અન્તોકત્વા કાતબ્બવેદિકા પુટવેદિકા. ચેતિયસ્સ કુચ્છિં પરિક્ખિપિત્વા તં સમ્બન્ધમેવ કત્વા કાતબ્બવેદિકા કુચ્છિવેદિકા. સીહરૂપપાદકં આસનં સીહાસનં. ઉભોસુ પસ્સેસુ સીહરૂપયુત્તં સોપાનં સીહસોપાનં.

    Aṭṭha divaseti pañcamiyā saddhiṃ pakkhe cattāro divase sandhāya vuttaṃ. Yathāvuttesu aṭṭhasu divasesu dhammassavanaṃ nibaddhaṃ tadā pavattatīti tato aññadā kāritaṃ sandhāyāha ‘‘akāladhammassavanaṃ kārita’’nti. Cetiye chattassa heṭṭhā kātabbavedikā chattavedikā. Cetiyaṃ parikkhipitvā padakkhiṇakaraṇaṭṭhānaṃ antokatvā kātabbavedikā puṭavedikā. Cetiyassa kucchiṃ parikkhipitvā taṃ sambandhameva katvā kātabbavedikā kucchivedikā. Sīharūpapādakaṃ āsanaṃ sīhāsanaṃ. Ubhosu passesu sīharūpayuttaṃ sopānaṃ sīhasopānaṃ.

    અત્તમના હોન્તિ અનિયામનકભાવતો. તેનેવાહ ‘‘મહાપુઞ્ઞે પુરક્ખત્વા’’તિઆદિ. પવારણાસઙ્ગહત્થાય સન્નિપતિતાતિ વેદિતબ્બા ‘‘તદહુપોસથે પન્નરસે પવારણાય પુણ્ણાય પુણ્ણમાય રત્તિયા’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૨૯૪) વચનતો.

    Attamanāhonti aniyāmanakabhāvato. Tenevāha ‘‘mahāpuññe purakkhatvā’’tiādi. Pavāraṇāsaṅgahatthāya sannipatitāti veditabbā ‘‘tadahuposathe pannarase pavāraṇāya puṇṇāya puṇṇamāya rattiyā’’ti (dī. ni. 2.294) vacanato.

    ૨૯૫. નવહિ કારણેહીતિ ‘‘ઇતિપિ સો ભગવા અરહ’’ન્તિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૧.૧૫૭, ૨૫૫) વુત્તેહિ અરહત્તાદીહિ નવહિ બુદ્ધાનુભાવદીપનેહિ કારણેહિ. ધમ્મસ્સ ચાતિ એત્થ -સદ્દો અવુત્તસમુચ્ચયત્થોતિ તેન સમ્પિણ્ડિતમત્થં દસ્સેન્તો ‘‘ઉજુપ્પટિપન્નતાદિભેદં સઙ્ઘસ્સ ચ સુપ્પટિપત્તિ’’ન્તિ આહ.

    295.Navahi kāraṇehīti ‘‘itipi so bhagavā araha’’ntiādinā (dī. ni. 1.157, 255) vuttehi arahattādīhi navahi buddhānubhāvadīpanehi kāraṇehi. Dhammassa cāti ettha ca-saddo avuttasamuccayatthoti tena sampiṇḍitamatthaṃ dassento ‘‘ujuppaṭipannatādibhedaṃ saṅghassa ca suppaṭipatti’’nti āha.

    અટ્ઠયથાભુચ્ચવણ્ણના

    Aṭṭhayathābhuccavaṇṇanā

    ૨૯૬. યથા અનન્તમેવ આનઞ્ચં, ભિસક્કમેવ ભેસજ્જં , એવં યથાભૂતા એવ યથાભુચ્ચાતિ પાળિયં વુત્તન્તિ આહ ‘‘યથાભુચ્ચેતિ યથાભૂતે’’તિ. વણ્ણેતબ્બતો કિત્તેતબ્બતો વણ્ણા, ગુણા. કથં પટિપન્નોતિ હેતુઅવત્થાયં, ફલઅવત્થાયં, સત્તાનં ઉપકારા વત્થાયન્તિ તીસુપિ અવત્થાસુ લોકનાથસ્સ બહુજનહિતાય પટિપત્તિયા કથેતુકમ્યતાપુચ્છા. તથા હિ નં આદિતો પટ્ઠાય યાવ પરિયોસાના સઙ્ખેપેનેવ દસ્સેન્તો ‘‘દીપઙ્કરપાદમૂલે’’તિઆદિમાહ. તત્થ અભિનીહરમાનોતિ અભિનીહારં કરોન્તો. યં પનેત્થ મહાભિનીહારે, પારમીસુ ચ વત્તબ્બં, તં બ્રહ્મજાલટીકાયં (દી॰ નિ॰ ટી॰ ૧.૭) વુત્તં એવાતિ તત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં.

    296. Yathā anantameva ānañcaṃ, bhisakkameva bhesajjaṃ , evaṃ yathābhūtā eva yathābhuccāti pāḷiyaṃ vuttanti āha ‘‘yathābhucceti yathābhūte’’ti. Vaṇṇetabbato kittetabbato vaṇṇā, guṇā. Kathaṃ paṭipannoti hetuavatthāyaṃ, phalaavatthāyaṃ, sattānaṃ upakārā vatthāyanti tīsupi avatthāsu lokanāthassa bahujanahitāya paṭipattiyā kathetukamyatāpucchā. Tathā hi naṃ ādito paṭṭhāya yāva pariyosānā saṅkhepeneva dassento ‘‘dīpaṅkarapādamūle’’tiādimāha. Tattha abhinīharamānoti abhinīhāraṃ karonto. Yaṃ panettha mahābhinīhāre, pāramīsu ca vattabbaṃ, taṃ brahmajālaṭīkāyaṃ (dī. ni. ṭī. 1.7) vuttaṃ evāti tattha vuttanayeneva veditabbaṃ.

    ‘‘ખન્તિવાદિતાપસકાલે’’તિઆદિ (જા॰ ૧.ખન્તીવાદીજાતક) હેતુઅવત્થાયમેવ અનઞ્ઞસાધારણાય સુદુક્કરાય બહુજનહિતાય પટિપત્તિયા વિભાવનં. યથાધિપ્પેતં હિતસુખં યાય કિરિયાય વિના ન ઇજ્ઝતિ, સાપિ તદત્થા એવાતિ દસ્સેતું ‘‘તુસિતપુરે યાવતાયુકં તિટ્ઠન્તોપી’’તિઆદિ વુત્તં.

    ‘‘Khantivāditāpasakāle’’tiādi (jā. 1.khantīvādījātaka) hetuavatthāyameva anaññasādhāraṇāya sudukkarāya bahujanahitāya paṭipattiyā vibhāvanaṃ. Yathādhippetaṃ hitasukhaṃ yāya kiriyāya vinā na ijjhati, sāpi tadatthā evāti dassetuṃ ‘‘tusitapure yāvatāyukaṃ tiṭṭhantopī’’tiādi vuttaṃ.

    ધમ્મચક્કપ્પવત્તનાદિ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૮૧; મહાવ॰ ૧૩; પટિ॰ મ॰ ૩.૩૦) પન નિબ્બત્તિતા બહુજનહિતાય પટિપત્તિ. આયુસઙ્ખારોસ્સજ્જનમ્પિ ‘‘એત્તકં કાલં તિટ્ઠામી’’તિ પવત્તિયા બહુજનહિતાય પટિપત્તિ. અનુપાદિસેસાય નિબ્બાનધાતુયા પરિનિબ્બાનવસેન બહુજનહિતાય પટિપત્તિ. તેનાહ ‘‘યાવસ્સા’’તિઆદિ. સેસપદાનીતિ ‘‘બહુજનસુખાયા’’તિઆદીનિ પદાનિ. પચ્છિમન્તિ ‘‘અત્થાય હિતાય સુખાયા’’તિ પદત્તયં. પુરિમસ્સાતિ તતો પુરિમસ્સ પદત્તયસ્સ. અત્થોતિ અત્થનિદ્દેસો.

    Dhammacakkappavattanādi (saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 13; paṭi. ma. 3.30) pana nibbattitā bahujanahitāya paṭipatti. Āyusaṅkhārossajjanampi ‘‘ettakaṃ kālaṃ tiṭṭhāmī’’ti pavattiyā bahujanahitāya paṭipatti. Anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbānavasena bahujanahitāya paṭipatti. Tenāha ‘‘yāvassā’’tiādi. Sesapadānīti ‘‘bahujanasukhāyā’’tiādīni padāni. Pacchimanti ‘‘atthāya hitāya sukhāyā’’ti padattayaṃ. Purimassāti tato purimassa padattayassa. Atthoti atthaniddeso.

    યદિપિ અતીતેનઙ્ગેન સમન્નાગતા સત્થારો અહેસું, તેપિ પન બુદ્ધા એવાતિ અત્થતો અમ્હાકં સત્થા અનઞ્ઞોતિ આહ ‘‘અતીતેપિ બુદ્ધતો અઞ્ઞં ન સમનુપસ્સામા’’તિ. યથા ચ અતીતે, એવં અનાગતે ચાતિ અયમત્થો નયતો લબ્ભતીતિ કત્વા વુત્તં ‘‘અનાગતેપિ ન સમનુપસ્સામા’’તિ. સક્કો પન દેવરાજા તમત્થં અત્થાપન્નમેવ કત્વા ‘‘ન પનેતરહિ’’ ઇચ્ચેવાહ. કિં સક્કો કથેતીતિ વિચારેત્વાતિ ‘‘નેવ અતીતંસે સમનુપસ્સમા’તિ વદન્તો સક્કો કિં કથેતી’’તિ વિચારણં સમુટ્ઠપેત્વા. યસ્મા અતીતે બુદ્ધા અહેસું, અનાગતે ભવિસ્સન્તીતિ નાયમત્થો સક્કેન દેવરાજેન પરિઞ્ઞાતો, તે પન બુદ્ધસામઞ્ઞેન અમ્હાકં ભગવતા સદ્ધિં ગહેત્વા એતરહિ અઞ્ઞસ્સ સબ્બેન સબ્બં અભાવતો તથા વુત્તન્તિ દસ્સેતું ‘‘એતરહી’’તિઆદિ વુત્તં. સ્વાક્ખાતાદીનીતિ સ્વાક્ખાતપદાદીનિ. કુસલાદીનીતિ ‘‘ઇદં કુસલ’’ન્તિઆદીનિ પદાનિ.

    Yadipi atītenaṅgena samannāgatā satthāro ahesuṃ, tepi pana buddhā evāti atthato amhākaṃ satthā anaññoti āha ‘‘atītepi buddhato aññaṃ na samanupassāmā’’ti. Yathā ca atīte, evaṃ anāgate cāti ayamattho nayato labbhatīti katvā vuttaṃ ‘‘anāgatepi na samanupassāmā’’ti. Sakko pana devarājā tamatthaṃ atthāpannameva katvā ‘‘na panetarahi’’ iccevāha. Kiṃ sakko kathetīti vicāretvāti ‘‘neva atītaṃse samanupassamā’ti vadanto sakko kiṃ kathetī’’ti vicāraṇaṃ samuṭṭhapetvā. Yasmā atīte buddhā ahesuṃ, anāgate bhavissantīti nāyamattho sakkena devarājena pariññāto, te pana buddhasāmaññena amhākaṃ bhagavatā saddhiṃ gahetvā etarahi aññassa sabbena sabbaṃ abhāvato tathā vuttanti dassetuṃ ‘‘etarahī’’tiādi vuttaṃ. Svākkhātādīnīti svākkhātapadādīni. Kusalādīnīti ‘‘idaṃ kusala’’ntiādīni padāni.

    ગઙ્ગાયમુનાનં અસમાગમટ્ઠાને ઉદકં ભિન્નવણ્ણં હોન્તમ્પિ સમાગમટ્ઠાને અભિન્નવણ્ણં એવાતિ આહ ‘‘વણ્ણેનપિ સંસન્દતિ સમેતી’’તિ. તત્થ કિર ગઙ્ગોદકસદિસમેવ યમુનોદકં. યથા નિબ્બાનં કેનચિ કિલેસેન અનુપક્કિલિટ્ઠતાય પરિસુદ્ધં, એવં નિબ્બાનગામિનિપટિપદાપિ કેનચિ કિલેસેન અનુપક્કિલિટ્ઠતાય પરિસુદ્ધાવ ઇચ્છિતબ્બા. તેનાહ ‘‘ન હી’’તિઆદિ. યેન પરિસુદ્ધત્થેન નિબ્બાનસ્સ, નિબ્બાનગામિનિયા પટિપદાય ચ આકાસૂપમતા, સો કેનચિ અનુપલેપો, અનુપક્કિલેસો ચાતિ આહ ‘‘આકાસમ્પિ અલગ્ગં પરિસુદ્ધ’’ન્તિ. ઇદાનિ તમત્થં નિદસ્સનેન વિભૂતં કત્વા દસ્સેતું ‘‘ચન્દિમસૂરિયાન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. સંસન્દતિ યુજ્જતિ પટિપજ્જિતબ્બતાપટિપજ્જનેહિ અઞ્ઞમઞ્ઞાનુચ્છવિકતાય.

    Gaṅgāyamunānaṃ asamāgamaṭṭhāne udakaṃ bhinnavaṇṇaṃ hontampi samāgamaṭṭhāne abhinnavaṇṇaṃ evāti āha ‘‘vaṇṇenapi saṃsandati sametī’’ti. Tattha kira gaṅgodakasadisameva yamunodakaṃ. Yathā nibbānaṃ kenaci kilesena anupakkiliṭṭhatāya parisuddhaṃ, evaṃ nibbānagāminipaṭipadāpi kenaci kilesena anupakkiliṭṭhatāya parisuddhāva icchitabbā. Tenāha ‘‘na hī’’tiādi. Yena parisuddhatthena nibbānassa, nibbānagāminiyā paṭipadāya ca ākāsūpamatā, so kenaci anupalepo, anupakkileso cāti āha ‘‘ākāsampi alaggaṃ parisuddha’’nti. Idāni tamatthaṃ nidassanena vibhūtaṃ katvā dassetuṃ ‘‘candimasūriyāna’’ntiādi vuttaṃ. Saṃsandati yujjati paṭipajjitabbatāpaṭipajjanehi aññamaññānucchavikatāya.

    પટિપદાય ઠિતાનન્તિ પટિપદં મગ્ગપટિપત્તિં પટિપજ્જમાનાનં. વુસિતવતન્તિ બ્રહ્મચરિયવાસં વુસિતવન્તાનં એતેસં. લદ્ધસહાયોતિ એતાસં પટિપદાનં વસેન લદ્ધસહાયો. તત્થ તત્થ સાવકેહિ સત્થુ કાતબ્બકિચ્ચે. ઇદં પન ‘‘અદુતિયો’’તિઆદિ સુત્તન્તરે આગતવચનં અઞ્ઞેહિ અસદિસટ્ઠેન વુત્તં, ન યથાવુત્તસહાયાભાવતો. અપનુજ્જાતિ અપનીય વિવજ્જેત્વા. ‘‘અપનુજ્જા’’તિ ચ અન્તોગધાવધારણં ઇદં વચનં એકન્તિકત્તા તસ્સ અપનોદસ્સાતિ વુત્તં ‘‘અપનુજ્જેવા’’તિ.

    Paṭipadāya ṭhitānanti paṭipadaṃ maggapaṭipattiṃ paṭipajjamānānaṃ. Vusitavatanti brahmacariyavāsaṃ vusitavantānaṃ etesaṃ. Laddhasahāyoti etāsaṃ paṭipadānaṃ vasena laddhasahāyo. Tattha tattha sāvakehi satthu kātabbakicce. Idaṃ pana ‘‘adutiyo’’tiādi suttantare āgatavacanaṃ aññehi asadisaṭṭhena vuttaṃ, na yathāvuttasahāyābhāvato. Apanujjāti apanīya vivajjetvā. ‘‘Apanujjā’’ti ca antogadhāvadhāraṇaṃ idaṃ vacanaṃ ekantikattā tassa apanodassāti vuttaṃ ‘‘apanujjevā’’ti.

    લબ્ભતીતિ લાભો, સો પન ઉક્કંસગતિવિજાનનેન સાતિસયો, વિપુલો એવ ચ ઇધાધિપ્પેતોતિ આહ ‘‘મહાલાભો ઉપ્પન્નો’’તિ. ઉસ્સન્નપુઞ્ઞનિસ્સન્દસમુપ્પન્નોતિ યથાવુત્તકાલં સમ્ભતસુવિપુલઉળારતરપુઞ્ઞાભિસન્દતો નિબ્બત્તો.‘‘ઇમે નિબ્બત્તા, ઇતો પરં મય્હં ઓકાસો નત્થી’’તિ ઉસ્સાહજાતો વિય ઉપરૂપરિ વડ્ઢમાનો ઉદપાદિ. સબ્બદિસાસુ હિ યમકમહામેઘો ઉટ્ઠહિત્વા મહામેઘં વિય સબ્બપારમિયો ‘‘એકસ્મિં અત્તભાવે વિપાકં દસ્સામા’’તિ સમ્પિણ્ડિતા વિય ભગવતો ઇદં લાભસક્કારસિલોકં નિબ્બત્તયિંસુ, તતો અન્નપાનવત્થયાનમાલાગન્ધવિલેપનાદિહત્થા ખત્તિયબ્રાહ્મણાદયો ઉપગન્ત્વા ‘‘કહં બુદ્ધો, કહં ભગવા, કહં દેવદેવો, કહં નરાસભો, કહં પુરિસસીહો’’તિ ભગવન્તં પરિયેસન્તિ, સકટસતેહિપિ પચ્ચયે આહરિત્વા ઓકાસં અલભમાના સમન્તા ગાવુતપ્પમાણમ્પિ સકટધુરેન સકટધુરં આહચ્ચ તિટ્ઠન્તિ ચેવ અનુબન્ધન્તિ ચ અન્ધકવિન્દબ્રાહ્મણાદયો વિય. સબ્બં ખન્ધકે, તેસુ તેસુ ચ સુત્તેસુ આગતનયેન વેદિતબ્બં. તેનાહ ‘‘લાભસક્કારો મહોઘો વિયા’’તિઆદિ.

    Labbhatīti lābho, so pana ukkaṃsagativijānanena sātisayo, vipulo eva ca idhādhippetoti āha ‘‘mahālābho uppanno’’ti. Ussannapuññanissandasamuppannoti yathāvuttakālaṃ sambhatasuvipulauḷāratarapuññābhisandato nibbatto.‘‘Ime nibbattā, ito paraṃ mayhaṃ okāso natthī’’ti ussāhajāto viya uparūpari vaḍḍhamāno udapādi. Sabbadisāsu hi yamakamahāmegho uṭṭhahitvā mahāmeghaṃ viya sabbapāramiyo ‘‘ekasmiṃ attabhāve vipākaṃ dassāmā’’ti sampiṇḍitā viya bhagavato idaṃ lābhasakkārasilokaṃ nibbattayiṃsu, tato annapānavatthayānamālāgandhavilepanādihatthā khattiyabrāhmaṇādayo upagantvā ‘‘kahaṃ buddho, kahaṃ bhagavā, kahaṃ devadevo, kahaṃ narāsabho, kahaṃ purisasīho’’ti bhagavantaṃ pariyesanti, sakaṭasatehipi paccaye āharitvā okāsaṃ alabhamānā samantā gāvutappamāṇampi sakaṭadhurena sakaṭadhuraṃ āhacca tiṭṭhanti ceva anubandhanti ca andhakavindabrāhmaṇādayo viya. Sabbaṃ khandhake, tesu tesu ca suttesu āgatanayena veditabbaṃ. Tenāha ‘‘lābhasakkāro mahogho viyā’’tiādi.

    પટિપાટિભત્તન્તિ બહૂસુ ‘‘દાનં દસ્સામા’’તિ આહટપટિપાટિકાય ઉટ્ઠિતેસુ અનુપટિપાટિયા દાતબ્બ ભત્તં.

    Paṭipāṭibhattanti bahūsu ‘‘dānaṃ dassāmā’’ti āhaṭapaṭipāṭikāya uṭṭhitesu anupaṭipāṭiyā dātabba bhattaṃ.

    મત્થકં પત્તો અનઞ્ઞસાધારણત્તા તસ્સ દાનસ્સ. ઉપાયં આચિક્ખિ નાગરાનં અસક્કુણેય્યરૂપેન દાનં દાપેતું. સાલકલ્યાણિરુક્ખા રાજપરિગ્ગહા અઞ્ઞેહિ અસાધારણા, તસ્મા તેસં પદરેહિ મણ્ડપો કારિતો, હત્થિનો ચ રાજભણ્ડભૂતા નાગરેહિ ન સક્કા લદ્ધુન્તિ તેહિ છત્તં ધારાપિતં, તથા ખત્તિયધીતાહિ વેય્યાવચ્ચં કારિતં. ‘‘પઞ્ચ આસનસતાની’’તિ ઇદં સાલકલ્યાણિમણ્ડપે પઞ્ઞત્તે સન્ધાય વુત્તં, તતો બહિ પન બહૂનિ પઞ્ઞત્તાનિ અહેસું . ચતુજ્જાતિયગન્ધં પિસતિ બુદ્ધપ્પમુખસ્સ સઙ્ઘસ્સ પૂજનત્થઞ્ચેવ પત્તસ્સ ઉબ્બટનત્થઞ્ચ. ઉદકન્તિ પત્તધોવનઉદકં. અનગ્ઘાનિ અહેસું અનગ્ઘરતનાભિસઙ્ખતત્તા.

    Matthakaṃ patto anaññasādhāraṇattā tassa dānassa. Upāyaṃ ācikkhi nāgarānaṃ asakkuṇeyyarūpena dānaṃ dāpetuṃ. Sālakalyāṇirukkhā rājapariggahā aññehi asādhāraṇā, tasmā tesaṃ padarehi maṇḍapo kārito, hatthino ca rājabhaṇḍabhūtā nāgarehi na sakkā laddhunti tehi chattaṃ dhārāpitaṃ, tathā khattiyadhītāhi veyyāvaccaṃ kāritaṃ. ‘‘Pañca āsanasatānī’’ti idaṃ sālakalyāṇimaṇḍape paññatte sandhāya vuttaṃ, tato bahi pana bahūni paññattāni ahesuṃ . Catujjātiyagandhaṃ pisati buddhappamukhassa saṅghassa pūjanatthañceva pattassa ubbaṭanatthañca. Udakanti pattadhovanaudakaṃ. Anagghāni ahesuṃ anaggharatanābhisaṅkhatattā.

    સત્તધા મુદ્ધા ફલિસ્સતિ અનાદરકારણાદિના. કાળં ઓલોકેસ્સામીતિ કાળં એવં અનુપેક્ખિસ્સામિ, તસ્સ ઉપ્પજ્જનકં અનત્થં પરિહરિસ્સામીતિ અત્થો.

    Sattadhā muddhā phalissati anādarakāraṇādinā. Kāḷaṃ olokessāmīti kāḷaṃ evaṃ anupekkhissāmi, tassa uppajjanakaṃ anatthaṃ pariharissāmīti attho.

    કદરિયાતિ થદ્ધમચ્છરિનો પુઞ્ઞકમ્મવિમુખા. દેવલોકં ન વજન્તિ પુઞ્ઞસ્સ અકતત્તા, મચ્છરિભાવેન ચ પાપસ્સ પસુતત્તા. બાલાતિ દુચ્ચિન્તિતચિન્તનાદિના બાલલક્ખણયુત્તા. નપ્પસંસન્તિ દાનં પસંસિતુમ્પિ ન વિસહન્તિ. ધીરોતિ ધીતિસમ્પન્નો ઉળારપઞ્ઞો પરેહિ કતં દાનં અનુમોદમાનોપિ, તેનેવ દાનાનુમોદનેનેવ. સુખી પરત્થાતિ પરલોકે કાયિકચેતસિકસુખસમઙ્ગી હોતિ.

    Kadariyāti thaddhamaccharino puññakammavimukhā. Devalokaṃ na vajanti puññassa akatattā, maccharibhāvena ca pāpassa pasutattā. Bālāti duccintitacintanādinā bālalakkhaṇayuttā. Nappasaṃsanti dānaṃ pasaṃsitumpi na visahanti. Dhīroti dhītisampanno uḷārapañño parehi kataṃ dānaṃanumodamānopi, teneva dānānumodaneneva. Sukhī paratthāti paraloke kāyikacetasikasukhasamaṅgī hoti.

    વરરોજો નામ તસ્મિં કાલે એકો ખત્તિયો, તસ્સ વરરોજસ્સ. અનવજ્જ…પે॰… ફલેય્ય અભૂતવાદિભાવતોતિ અધિપ્પાયો. અતિરેકપદસહસ્સેન તિંસાધિકેન અડ્ઢતેય્યગાથાસતેન વણ્ણમેવ કથેસિ રૂપપ્પસન્નતાય ચ.

    Vararojo nāma tasmiṃ kāle eko khattiyo, tassa vararojassa. Anavajja…pe… phaleyya abhūtavādibhāvatoti adhippāyo. Atirekapadasahassena tiṃsādhikena aḍḍhateyyagāthāsatena vaṇṇameva kathesi rūpappasannatāya ca.

    યાવ મઞ્ઞે ખત્તિયાતિ એત્થ યાવાતિ અવધિપરિચ્છેદવચનં, અઞ્ઞેતિ નિપાતમત્તં, યાવ ખત્તિયા ખત્તિયે અવધિં કત્વા સબ્બે દેવમનુસ્સાતિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘ખત્તિયા બ્રાહ્મણા’’તિઆદિ. મદપમત્તોતિ લાભસક્કારસિલોકમદેન પમત્તો ચેવ તદન્વયેન પમાદેન પમત્તો ચ હુત્વા.

    Yāva maññe khattiyāti ettha yāvāti avadhiparicchedavacanaṃ, aññeti nipātamattaṃ, yāva khattiyā khattiye avadhiṃ katvā sabbe devamanussāti adhippāyo. Tenāha ‘‘khattiyā brāhmaṇā’’tiādi. Madapamattoti lābhasakkārasilokamadena pamatto ceva tadanvayena pamādena pamatto ca hutvā.

    તદન્વયમેવાતિ તદનુગતમેવ. વાચા…પે॰… સમેતીતિ વચીકમ્મકાયકમ્માનિ અઞ્ઞમઞ્ઞં અવિરુદ્ધાનિ, અઞ્ઞદત્થુ સંસન્દન્તિ. અજા એવ મિગાતિ અજામિગા, તે અજામિગે.

    Tadanvayamevāti tadanugatameva. Vācā…pe… sametīti vacīkammakāyakammāni aññamaññaṃ aviruddhāni, aññadatthu saṃsandanti. Ajā eva migāti ajāmigā, te ajāmige.

    તિણ્ણવિચિકિચ્છો સબ્બસો અતિક્કન્તવિચિકિચ્છાકન્તારો . નનુ ચ સબ્બેપિ સોતાપન્ના તિણ્ણવિચિકિચ્છા, વિગતકથંકથા ચ? સચ્ચમેતં, ઇદં પન ન તાદિસં તિણ્ણવિચિકિચ્છતં સન્ધાય વુત્તં, અથ ખો સબ્બસ્મિં ઞેય્યધમ્મે સબ્બાકારાવબોધસઙ્ખાતસન્નિટ્ઠાનવસેન સબ્બસો નિરાકતં સન્ધાયાતિ દસ્સેન્તો ‘‘યથા હી’’તિ આદિમાહ. ઉસ્સન્નુસ્સન્નત્તાતિ પરોપરભાવતો, અયઞ્ચ અત્થો ભગવતો અનેકધાતુનાનાધાતુઞાણબલેનપિ ઇજ્ઝતિ. સબ્બત્થ વિગતકથંકથો સબ્બદસ્સાવિભાવતો. સબ્બેસં પરમત્થધમ્માનં સચ્ચાભિસમયવસેન પટિવિદ્ધત્તા વુત્તં ‘‘વોહારવસેના’’તિ વા નામગોત્તાદિવસેનાતિ અત્થો.

    Tiṇṇavicikiccho sabbaso atikkantavicikicchākantāro . Nanu ca sabbepi sotāpannā tiṇṇavicikicchā, vigatakathaṃkathā ca? Saccametaṃ, idaṃ pana na tādisaṃ tiṇṇavicikicchataṃ sandhāya vuttaṃ, atha kho sabbasmiṃ ñeyyadhamme sabbākārāvabodhasaṅkhātasanniṭṭhānavasena sabbaso nirākataṃ sandhāyāti dassento ‘‘yathā hī’’ti ādimāha. Ussannussannattāti paroparabhāvato, ayañca attho bhagavato anekadhātunānādhātuñāṇabalenapi ijjhati. Sabbattha vigatakathaṃkatho sabbadassāvibhāvato. Sabbesaṃ paramatthadhammānaṃ saccābhisamayavasena paṭividdhattā vuttaṃ ‘‘vohāravasenā’’ti vā nāmagottādivasenāti attho.

    પરિયોસિતસઙ્કપ્પોતિ સબ્બસો નિટ્ઠિતમનોરથો. નનુ ચ અરિયમગ્ગેન પરિયોસિતસઙ્કપ્પતા નામ સોળસકિચ્ચસિદ્ધિયા કતકરણીયભાવેન, ન સબ્બઞેય્યધમ્માવબોધેનાતિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘પુબ્બે અનનુસ્સુતેસૂ’’તિઆદિ. સાવકાનં સાવકપારમિઞાણં વિય, હિ પચ્ચેકબુદ્ધાનં પચ્ચેકબોધિઞાણં વિય ચ સમ્માસમ્બુદ્ધાનં સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં ચતુસચ્ચાભિસમ્બોધપુબ્બકમેવાતિ. અનનુસ્સુતેસૂતિ ન અનુસ્સુતેસુ. સામન્તિ સયમેવ. પદદ્વયેનાપિ પરતો ઘોસેન વિનાતિ દસ્સેતિ. તત્થાતિ નિમિત્તત્થે ભુમ્મં, સચ્ચાભિસમ્બોધનિમિત્તન્તિ અત્થો. સચ્ચાભિસમ્બોધો ચ અગ્ગમગ્ગવસેનાતિ દટ્ઠબ્બં. બલેસુ ચ વસીભાવન્તિ દસન્નં બલઞાણાનં યથારુચિ પવત્તિ. જાતત્તા જાતાતિ સમ્માસમ્બુદ્ધે વદતિ.

    Pariyositasaṅkappoti sabbaso niṭṭhitamanoratho. Nanu ca ariyamaggena pariyositasaṅkappatā nāma soḷasakiccasiddhiyā katakaraṇīyabhāvena, na sabbañeyyadhammāvabodhenāti codanaṃ sandhāyāha ‘‘pubbeananussutesū’’tiādi. Sāvakānaṃ sāvakapāramiñāṇaṃ viya, hi paccekabuddhānaṃ paccekabodhiñāṇaṃ viya ca sammāsambuddhānaṃ sabbaññutaññāṇaṃ catusaccābhisambodhapubbakamevāti. Ananussutesūti na anussutesu. Sāmanti sayameva. Padadvayenāpi parato ghosena vināti dasseti. Tatthāti nimittatthe bhummaṃ, saccābhisambodhanimittanti attho. Saccābhisambodho ca aggamaggavasenāti daṭṭhabbaṃ. Balesu ca vasībhāvanti dasannaṃ balañāṇānaṃ yathāruci pavatti. Jātattā jātāti sammāsambuddhe vadati.

    ૨૯૭. તત્થ તત્થ રાજધાનિઆદિકે નિબદ્ધવાસં વસન્તો. તીસુ મણ્ડલેસુ યથાકાલં ચારિકં ચરન્તો.

    297. Tattha tattha rājadhāniādike nibaddhavāsaṃ vasanto. Tīsu maṇḍalesu yathākālaṃ cārikaṃ caranto.

    ૨૯૮. અસ્સાતિ ફલસ્સ. ન્તિ કારણં. દ્વિન્નમ્પિ એકતો ઉપ્પત્તિયા કારણં નત્થિ, પગેવ તિણ્ણં, ચતુન્નં વાતિ. ‘‘એત્થ ચા’’તિઆદિ ‘‘એકિસ્સા લોકધાતુયા’’તિ વુત્તલોકધાતુયા પમાણપરિચ્છેદદસ્સનત્થં આરદ્ધં.

    298.Assāti phalassa. Tanti kāraṇaṃ. Dvinnampi ekato uppattiyā kāraṇaṃ natthi, pageva tiṇṇaṃ, catunnaṃ vāti. ‘‘Ettha cā’’tiādi ‘‘ekissā lokadhātuyā’’ti vuttalokadhātuyā pamāṇaparicchedadassanatthaṃ āraddhaṃ.

    યાવતાતિ યત્તકેન ઠાનેન. પરિહરન્તીતિ સિનેરું પરિક્ખિપન્તા પરિવત્તન્તિ. દિસાતિ દિસાસુ, ભુમ્મત્થે એતં પચ્ચત્તવચનં. ભન્તિ દિબ્બન્તિ. વિરોચનાતિ ઓભાસન્તા, વિરોચના વા સોભમાના ચન્દિમસૂરિયા ભન્તિ, તતો એવ દિસાભન્તિ. તાવ સહસ્સધાતિ તત્તકો સહસ્સલોકો.

    Yāvatāti yattakena ṭhānena. Pariharantīti sineruṃ parikkhipantā parivattanti. Disāti disāsu, bhummatthe etaṃ paccattavacanaṃ. Bhanti dibbanti. Virocanāti obhāsantā, virocanā vā sobhamānā candimasūriyā bhanti, tato eva disā ca bhanti.Tāva sahassadhāti tattako sahassaloko.

    એત્તકન્તિ ઇમં ચક્કવાળં મજ્ઝે કત્વા ઇમિનાવ સદ્ધિં ચક્કવાળં દસસહસ્સં. યં પનેત્થ વત્તબ્બં, તં મહાપદાનવણ્ણનાયં વુત્તમેવ. ન પઞ્ઞાયતીતિ તીસુ પિટકેસુ અનાગતત્તા.

    Ettakanti imaṃ cakkavāḷaṃ majjhe katvā imināva saddhiṃ cakkavāḷaṃ dasasahassaṃ. Yaṃ panettha vattabbaṃ, taṃ mahāpadānavaṇṇanāyaṃ vuttameva. Na paññāyatīti tīsu piṭakesu anāgatattā.

    સનઙ્કુમારકથાવણ્ણના

    Sanaṅkumārakathāvaṇṇanā

    ૩૦૦. વણ્ણેનાતિ રૂપસમ્પત્તિયા. સુવિઞ્ઞેય્યત્તા તં અનામસિત્વા યસસદ્દસ્સેવ અત્થમાહ. અલઙ્કારપરિવારેનાતિ અલઙ્કારેન ચ પરિવારેન ચ. પુઞ્ઞસિરિયાતિ પુઞ્ઞિદ્ધિયા.

    300.Vaṇṇenāti rūpasampattiyā. Suviññeyyattā taṃ anāmasitvā yasasaddasseva atthamāha. Alaṅkāraparivārenāti alaṅkārena ca parivārena ca. Puññasiriyāti puññiddhiyā.

    ૩૦૧. સમ્પસાદનેતિ સમ્પસાદજનને. સંપુબ્બો ખા-સદ્દો જાનનત્થો ‘‘સઙ્ખાયેતં પટિસેવતી’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૨.૧૬૮) વિયાતિ આહ ‘‘જાનિત્વા મોદામા’’તિ.

    301.Sampasādaneti sampasādajanane. Saṃpubbo khā-saddo jānanattho ‘‘saṅkhāyetaṃ paṭisevatī’’tiādīsu (ma. ni. 2.168) viyāti āha ‘‘jānitvā modāmā’’ti.

    ગોવિન્દબ્રાહ્મણવત્થુવણ્ણના

    Govindabrāhmaṇavatthuvaṇṇanā

    ૩૦૪. યાવ દીઘરત્તન્તિ યાવ પરિમાણતો, અપરિમિતકાલપરિદીપનમેતન્તિ આહ ‘‘એત્તકન્તિ…પે॰… અતિચિરરત્ત’’ન્તિ. મહાપઞ્ઞોવ સો ભગવાતિ તેન બ્રહ્મુના અનુમતિપુચ્છાવસેન દેવાનં વુત્તન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘મહાપઞ્ઞોવ સો ભગવા. નોતિ કથં તુમ્હે મઞ્ઞથા’’તિ આહ. સયમેવેતં પઞ્હં બ્યાકાતુકામો ‘‘ભૂતપુબ્બં ભો’’તિ આદિં આહાતિ સમ્બન્ધો. એવં પન બ્યાકરોન્તેન અત્થતો અયમ્પિ અત્થો વુત્તો નામ હોતીતિ દસ્સેન્તો ‘‘અનચ્છરિયમેત’’ન્તિ આદિમાહ. તિણ્ણં મારાનન્તિ કિલેસાભિસઙ્ખારદેવપુત્તમારાનં. ‘‘અનચ્છરિયમેત’’ન્તિ વુત્તમેવત્થં નિગમનવસેન ‘‘કિમેત્થ અચ્છરિય’’ન્તિ પુનપિ વુત્તં.

    304.Yāvadīgharattanti yāva parimāṇato, aparimitakālaparidīpanametanti āha ‘‘ettakanti…pe… aticiraratta’’nti. Mahāpaññova so bhagavāti tena brahmunā anumatipucchāvasena devānaṃ vuttanti dassento ‘‘mahāpaññova so bhagavā. Noti kathaṃ tumhe maññathā’’ti āha. Sayamevetaṃ pañhaṃ byākātukāmo ‘‘bhūtapubbaṃ bho’’ti ādiṃ āhāti sambandho. Evaṃ pana byākarontena atthato ayampi attho vutto nāma hotīti dassento ‘‘anacchariyameta’’nti ādimāha. Tiṇṇaṃ mārānanti kilesābhisaṅkhāradevaputtamārānaṃ. ‘‘Anacchariyameta’’nti vuttamevatthaṃ nigamanavasena ‘‘kimettha acchariya’’nti punapi vuttaṃ.

    રઞ્ઞો દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકઅત્થાનં પુરો ધાનતો પુરે પુરે સંવિધાનતો પુરોહિતોતિ આહ ‘‘સબ્બકિચ્ચાનિ અનુસાસનપુરોહિતો’’તિ. ગોવિન્દિયાભિસેકેનાતિ ગોવિન્દસ્સ ઠાને ઠપનાભિસેકેન. તં કિર તસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ કુલપરમ્પરાગતં ઠાનન્તરં. જોતિતત્તાતિ આવુધાનં જોતિતત્તા. પાલનસમત્થતાયાતિ રઞ્ઞો, અપરિમિતસ્સ ચ સત્તકાયસ્સ અનત્થતો પરિપાલનસમત્થતાય.

    Rañño diṭṭhadhammikasamparāyikaatthānaṃ puro dhānato pure pure saṃvidhānato purohitoti āha ‘‘sabbakiccānianusāsanapurohito’’ti. Govindiyābhisekenāti govindassa ṭhāne ṭhapanābhisekena. Taṃ kira tassa brāhmaṇassa kulaparamparāgataṃ ṭhānantaraṃ. Jotitattāti āvudhānaṃ jotitattā. Pālanasamatthatāyāti rañño, aparimitassa ca sattakāyassa anatthato paripālanasamatthatāya.

    સમ્મા વોસ્સજ્જિત્વાતિ સુટ્ઠુ તસ્સેવાગારવભાવેન વિસ્સજ્જિત્વા નિય્યાતેત્વા. તં તમત્થં કિચ્ચં પસ્સતીતિ અત્થદસો.

    Sammā vossajjitvāti suṭṭhu tassevāgāravabhāvena vissajjitvā niyyātetvā. Taṃ tamatthaṃ kiccaṃ passatīti atthadaso.

    ૩૦૫. ભવનં વડ્ઢનં ભવો, ભવતિ એતેનાતિ વા ભવો, વડ્ઢિકારણં સન્ધિવસેન મ-કારાગમો, ઓ-કારસ્સ ચ અ-કારાદેસં કત્વા ‘‘ભવમત્થૂ’’તિ વુત્તં. ભવન્તં જોતિપાલન્તિ પન સામિઅત્થે ઉપયોગવચનન્તિ આહ ‘‘ભોતો’’તિ. મા પચ્ચબ્યાહાસીતિ મા પટિક્ખિપીતિ અત્થો. સો પન પટિક્ખેપો પટિવચનં હોતીતિ આહ ‘‘મા પટિબ્યાહાસી’’તિ. અભિસમ્ભોસીતિ કમ્મન્તાનં સંવિધાને સમત્થો હોતીતિ આહ ‘‘સંવિદહિત્વા’’તિ. ભવાભવં, પઞ્ઞઞ્ચ વિન્દિ પટિલભીતિ ગોવિન્દો, મહન્તો ગોવિન્દો મહાગોવિન્દો. ‘‘ગો’’તિ હિ પઞ્ઞાયેતં અધિવચનં ગચ્છતિ અત્થે બુજ્ઝતીતિ.

    305. Bhavanaṃ vaḍḍhanaṃ bhavo, bhavati etenāti vā bhavo, vaḍḍhikāraṇaṃ sandhivasena ma-kārāgamo, o-kārassa ca a-kārādesaṃ katvā ‘‘bhavamatthū’’ti vuttaṃ. Bhavantaṃ jotipālanti pana sāmiatthe upayogavacananti āha ‘‘bhoto’’ti. Mā paccabyāhāsīti mā paṭikkhipīti attho. So pana paṭikkhepo paṭivacanaṃ hotīti āha ‘‘mā paṭibyāhāsī’’ti. Abhisambhosīti kammantānaṃ saṃvidhāne samattho hotīti āha ‘‘saṃvidahitvā’’ti. Bhavābhavaṃ, paññañca vindi paṭilabhīti govindo, mahanto govindo mahāgovindo. ‘‘Go’’ti hi paññāyetaṃ adhivacanaṃ gacchati atthe bujjhatīti.

    રજ્જસંવિભજનવણ્ણના

    Rajjasaṃvibhajanavaṇṇanā

    ૩૦૬. એકપિતિકા વેમાતુકા કનિટ્ઠભાતરો. અયં અભિસિત્તોતિ અયં રેણુ રાજકુમારો પિતુ અચ્ચયેન રજ્જે અભિસિત્તો. રાજકારકાતિ રાજપુત્તં રજ્જે પતિટ્ઠાપેતારો.

    306.Ekapitikā vemātukā kaniṭṭhabhātaro. Ayaṃ abhisittoti ayaṃ reṇu rājakumāro pitu accayena rajje abhisitto. Rājakārakāti rājaputtaṃ rajje patiṭṭhāpetāro.

    ૩૦૭. મદેન્તીતિ મદનીયાતિ કત્તુસાધનતં દસ્સેન્તો ‘‘મદકરા’’તિ આહ. મદકરણં પન પમાદસ્સ વિસેસકારણન્તિ વુત્તં ‘‘પમાદકરા’’તિ.

    307. Madentīti madanīyāti kattusādhanataṃ dassento ‘‘madakarā’’ti āha. Madakaraṇaṃ pana pamādassa visesakāraṇanti vuttaṃ ‘‘pamādakarā’’ti.

    ૩૦૮. રેણુસ્સ રજ્જસમીપે દસગાવુતમત્તવિત્થતાનિ હુત્વા અપરભાગે તિયોજનસતં વિત્થતત્તા સબ્બાનિ છ રજ્જાનિ સકટમુખાનિ પટ્ઠપેસિ. વિતાનસદિસં ચતુરસ્સભાવતો.

    308. Reṇussa rajjasamīpe dasagāvutamattavitthatāni hutvā aparabhāge tiyojanasataṃ vitthatattā sabbāni cha rajjāni sakaṭamukhāni paṭṭhapesi. Vitānasadisaṃ caturassabhāvato.

    ૩૧૦. સહાતિ ગાથાય પદપરિપૂરણત્થં વુત્તં. તસ્સ અત્થં દસ્સેન્તો ‘‘તેનેવ સહા’’તિ આહ. સહાતિ વા અવિનાભાવત્થે નિપાતો, સો સહ આસું સત્ત ભારધાતિ યોજેતબ્બો, તેન તે દેસન્તરે વસન્તા વિચિત્તેન સહભાવિનો અવિનાભાવિનોતિ દીપેતિ. રજ્જભારં ધારેન્તિ અત્તનિ આરોપેન્તિ વહન્તીતિ ભારધા.

    310.Sahāti gāthāya padaparipūraṇatthaṃ vuttaṃ. Tassa atthaṃ dassento ‘‘teneva sahā’’ti āha. Sahāti vā avinābhāvatthe nipāto, so saha āsuṃ satta bhāradhāti yojetabbo, tena te desantare vasantā vicittena sahabhāvino avinābhāvinoti dīpeti. Rajjabhāraṃ dhārenti attani āropenti vahantīti bhāradhā.

    પઠમભાણવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamabhāṇavāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    કિત્તિસદ્દઅબ્ભુગ્ગમનવણ્ણના

    Kittisaddaabbhuggamanavaṇṇanā

    ૩૧૧. અનુપુરોહિતે ઠપેસીતિ અનુપુરોહિતે કત્વા ઠપેસિ, અનુપુરોહિતે વા ઠાને ઠપેસિ. તિસવનં કરોન્તે સન્ધાય ‘‘દિવસસ્સ તિક્ખત્તુ’’ન્તિ વુત્તં. દ્વીસુ સન્ધીસુ સવનં કરોન્તે સન્ધાય ‘‘સાયં, પાતો વા’’તિ વુત્તં. તતો પટ્ઠાયાતિ વતચરિયં મત્થકં પાપેત્વા ન્હાતકાલતો પભુતિ.

    311.Anupurohite ṭhapesīti anupurohite katvā ṭhapesi, anupurohite vā ṭhāne ṭhapesi. Tisavanaṃ karonte sandhāya ‘‘divasassa tikkhattu’’nti vuttaṃ. Dvīsu sandhīsu savanaṃ karonte sandhāya ‘‘sāyaṃ, pāto vā’’ti vuttaṃ. Tato paṭṭhāyāti vatacariyaṃ matthakaṃ pāpetvā nhātakālato pabhuti.

    ૩૧૨. અભિઉગ્ગચ્છીતિ ઉટ્ઠહિ ઉદપાદિ. અચિન્તેત્વાતિ ‘‘કથં ખો અહં બ્રહ્મુના સદ્ધિં મન્તેય્ય’’ન્તિ અચિન્તેત્વા એવં ચિત્તમ્પિ અનુપ્પાદેત્વા. તેન સમાગમનસ્સેવ અભાવતો અમન્તેત્વા. તં દિસ્વાતિ તં કરુણાબ્રહ્મવિહારભાવનં બ્રહ્મદસ્સનૂપાયં દિસ્વા ઞાણચક્ખુના.

    312.Abhiuggacchīti uṭṭhahi udapādi. Acintetvāti ‘‘kathaṃ kho ahaṃ brahmunā saddhiṃ manteyya’’nti acintetvā evaṃ cittampi anuppādetvā. Tena samāgamanasseva abhāvato amantetvā. Taṃ disvāti taṃ karuṇābrahmavihārabhāvanaṃ brahmadassanūpāyaṃ disvā ñāṇacakkhunā.

    ૩૧૩. એવન્તિ એવં રઞ્ઞો આરોચેત્વા પટિસલ્લાનં ઉપગતે. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ છન્નં ખત્તિયાનં, સત્તન્નં બ્રાહ્મણમહાસાલાનં , સત્તન્નં નાટકસતાનં, ચત્તારીસાય ચ ભરિયાનં આપુચ્છનવારેસુ.

    313.Evanti evaṃ rañño ārocetvā paṭisallānaṃ upagate. Sabbatthāti sabbesu channaṃ khattiyānaṃ, sattannaṃ brāhmaṇamahāsālānaṃ , sattannaṃ nāṭakasatānaṃ, cattārīsāya ca bhariyānaṃ āpucchanavāresu.

    ૩૧૬. સાદિસિયોતિ જાતિયા સાદિસિયોતિ આહ ‘‘સમવણ્ણા સમજાતિકા’’તિ.

    316.Sādisiyoti jātiyā sādisiyoti āha ‘‘samavaṇṇā samajātikā’’ti.
