Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    534. மஹாஹங்ஸஜாதகங் (2)

    534. Mahāhaṃsajātakaṃ (2)

    89.

    89.

    ‘‘ஏதே ஹங்ஸா பக்கமந்தி, வக்கங்கா³ ப⁴யமேரிதா;

    ‘‘Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;

    ஹரித்தச ஹேமவண்ண, காமங் ஸுமுக² பக்கம.

    Harittaca hemavaṇṇa, kāmaṃ sumukha pakkama.

    90.

    90.

    ‘‘ஓஹாய மங் ஞாதிக³ணா, ஏகங் பாஸவஸங் க³தங்;

    ‘‘Ohāya maṃ ñātigaṇā, ekaṃ pāsavasaṃ gataṃ;

    அனபெக்க²மானா க³ச்ச²ந்தி, கிங் ஏகோ அவஹீயஸி.

    Anapekkhamānā gacchanti, kiṃ eko avahīyasi.

    91.

    91.

    ‘‘பதேவ பததங் ஸெட்ட², நத்தி² ப³த்³தே⁴ ஸஹாயதா;

    ‘‘Pateva patataṃ seṭṭha, natthi baddhe sahāyatā;

    மா அனீகா⁴ய ஹாபேஸி, காமங் ஸுமுக² பக்கம’’.

    Mā anīghāya hāpesi, kāmaṃ sumukha pakkama’’.

    92.

    92.

    ‘‘நாஹங் து³க்க²பரேதோபி 1, த⁴தரட்ட² துவங் 2 ஜஹே;

    ‘‘Nāhaṃ dukkhaparetopi 3, dhataraṭṭha tuvaṃ 4 jahe;

    ஜீவிதங் மரணங் வா மே, தயா ஸத்³தி⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதி.

    Jīvitaṃ maraṇaṃ vā me, tayā saddhiṃ bhavissati.

    93.

    93.

    ‘‘நாஹங் து³க்க²பரேதோபி, த⁴தரட்ட² துவங் ஜஹே;

    ‘‘Nāhaṃ dukkhaparetopi, dhataraṭṭha tuvaṃ jahe;

    ந மங் அனரியஸங்யுத்தே, கம்மே யோஜேதுமரஹஸி.

    Na maṃ anariyasaṃyutte, kamme yojetumarahasi.

    94.

    94.

    ‘‘ஸகுமாரோ ஸகா² த்யஸ்மி, ஸசித்தே சஸ்மி தே 5 டி²தோ;

    ‘‘Sakumāro sakhā tyasmi, sacitte casmi te 6 ṭhito;

    ஞாதோ ஸேனாபதி த்யாஹங், ஹங்ஸானங் பவருத்தம.

    Ñāto senāpati tyāhaṃ, haṃsānaṃ pavaruttama.

    95.

    95.

    ‘‘கத²ங் அஹங் விகத்தி²ஸ்ஸங் 7, ஞாதிமஜ்ஜே² இதோ க³தோ;

    ‘‘Kathaṃ ahaṃ vikatthissaṃ 8, ñātimajjhe ito gato;

    தங் ஹித்வா பததங் ஸெட்ட², கிங் தே வக்கா²மிதோ க³தோ;

    Taṃ hitvā patataṃ seṭṭha, kiṃ te vakkhāmito gato;

    இத⁴ பாணங் சஜிஸ்ஸாமி, நானரியங் 9 கத்துமுஸ்ஸஹே’’.

    Idha pāṇaṃ cajissāmi, nānariyaṃ 10 kattumussahe’’.

    96.

    96.

    ‘‘ஏஸோ ஹி த⁴ம்மோ ஸுமுக², யங் த்வங் அரியபதே² டி²தோ;

    ‘‘Eso hi dhammo sumukha, yaṃ tvaṃ ariyapathe ṭhito;

    யோ ப⁴த்தாரங் ஸகா²ரங் மங், ந பரிச்சத்துமுஸ்ஸஹே.

    Yo bhattāraṃ sakhāraṃ maṃ, na pariccattumussahe.

    97.

    97.

    ‘‘தஞ்ஹி மே பெக்க²மானஸ்ஸ, ப⁴யங் நத்வேவ ஜாயதி;

    ‘‘Tañhi me pekkhamānassa, bhayaṃ natveva jāyati;

    அதி⁴க³ச்ச²ஸி த்வங் மய்ஹங், ஏவங் பூ⁴தஸ்ஸ ஜீவிதங்’’.

    Adhigacchasi tvaṃ mayhaṃ, evaṃ bhūtassa jīvitaṃ’’.

    98.

    98.

    ‘‘இச்சேவங் 11 மந்தயந்தானங், அரியானங் அரியவுத்தினங்;

    ‘‘Iccevaṃ 12 mantayantānaṃ, ariyānaṃ ariyavuttinaṃ;

    த³ண்ட³மாதா³ய நேஸாதோ³, ஆபதீ 13 துரிதோ பு⁴ஸங்.

    Daṇḍamādāya nesādo, āpatī 14 turito bhusaṃ.

    99.

    99.

    ‘‘தமாபதந்தங் தி³ஸ்வான, ஸுமுகோ² அதிப்³ரூஹயி 15;

    ‘‘Tamāpatantaṃ disvāna, sumukho atibrūhayi 16;

    அட்டா²ஸி புரதோ ரஞ்ஞோ, ஹங்ஸோ விஸ்ஸாஸயங் ப்³யத⁴ங் 17.

    Aṭṭhāsi purato rañño, haṃso vissāsayaṃ byadhaṃ 18.

    100.

    100.

    ‘‘மா பா⁴யி பததங் ஸெட்ட², ந ஹி பா⁴யந்தி தாதி³ஸா;

    ‘‘Mā bhāyi patataṃ seṭṭha, na hi bhāyanti tādisā;

    அஹங் யோக³ங் பயுஞ்ஜிஸ்ஸங், யுத்தங் த⁴ம்மூபஸங்ஹிதங்;

    Ahaṃ yogaṃ payuñjissaṃ, yuttaṃ dhammūpasaṃhitaṃ;

    தேன பரியாபதா³னேன 19, கி²ப்பங் பாஸா பமொக்க²ஸி’’.

    Tena pariyāpadānena 20, khippaṃ pāsā pamokkhasi’’.

    101.

    101.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ஸுமுக²ஸ்ஸ ஸுபா⁴ஸிதங்;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, sumukhassa subhāsitaṃ;

    பஹட்ட²லோமோ நேஸாதோ³, அஞ்ஜலிஸ்ஸ பணாமயி.

    Pahaṭṭhalomo nesādo, añjalissa paṇāmayi.

    102.

    102.

    ‘‘ந மே ஸுதங் வா தி³ட்ட²ங் வா, பா⁴ஸந்தோ மானுஸிங் தி³ஜோ;

    ‘‘Na me sutaṃ vā diṭṭhaṃ vā, bhāsanto mānusiṃ dijo;

    அரியங் ப்³ருவானோ 21 வக்கங்கோ³, சஜந்தோ மானுஸிங் கி³ரங்.

    Ariyaṃ bruvāno 22 vakkaṅgo, cajanto mānusiṃ giraṃ.

    103.

    103.

    ‘‘கின்னு தாயங் தி³ஜோ ஹோதி, முத்தோ ப³த்³த⁴ங் உபாஸஸி;

    ‘‘Kinnu tāyaṃ dijo hoti, mutto baddhaṃ upāsasi;

    ஓஹாய ஸகுணா யந்தி, கிங் ஏகோ அவஹீயஸி’’.

    Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ eko avahīyasi’’.

    104.

    104.

    ‘‘ராஜா மே ஸோ தி³ஜாமித்த, ஸேனாபச்சஸ்ஸ காரயிங்;

    ‘‘Rājā me so dijāmitta, senāpaccassa kārayiṃ;

    தமாபதே³ பரிச்சத்துங், நுஸ்ஸஹே விஹகா³தி⁴பங்.

    Tamāpade pariccattuṃ, nussahe vihagādhipaṃ.

    105.

    105.

    ‘‘மஹாக³ணாய ப⁴த்தா மே, மா ஏகோ ப்³யஸனங் அகா³;

    ‘‘Mahāgaṇāya bhattā me, mā eko byasanaṃ agā;

    ததா² தங் ஸம்ம நேஸாத³, ப⁴த்தாயங் அபி⁴தோ ரமே’’.

    Tathā taṃ samma nesāda, bhattāyaṃ abhito rame’’.

    106.

    106.

    ‘‘அரியவத்தஸி வக்கங்க³, யோ பிண்ட³மபசாயஸி;

    ‘‘Ariyavattasi vakkaṅga, yo piṇḍamapacāyasi;

    சஜாமி தே தங் ப⁴த்தாரங், க³ச்ச²தூ²போ⁴ 23 யதா²ஸுக²ங்’’.

    Cajāmi te taṃ bhattāraṃ, gacchathūbho 24 yathāsukhaṃ’’.

    107.

    107.

    ‘‘ஸசே அத்தப்பயோகே³ன, ஓஹிதோ ஹங்ஸபக்கி²னங்;

    ‘‘Sace attappayogena, ohito haṃsapakkhinaṃ;

    படிக³ண்ஹாம தே ஸம்ம, ஏதங் அப⁴யத³க்கி²ணங்.

    Paṭigaṇhāma te samma, etaṃ abhayadakkhiṇaṃ.

    108.

    108.

    ‘‘நோ சே அத்தப்பயோகே³ன, ஓஹிதோ ஹங்ஸபக்கி²னங்;

    ‘‘No ce attappayogena, ohito haṃsapakkhinaṃ;

    அனிஸ்ஸரோ முஞ்சமம்ஹே, தெ²ய்யங் கயிராஸி லுத்³த³க’’.

    Anissaro muñcamamhe, theyyaṃ kayirāsi luddaka’’.

    109.

    109.

    ‘‘யஸ்ஸ த்வங் ப⁴தகோ 25 ரஞ்ஞோ, காமங் தஸ்ஸேவ பாபய;

    ‘‘Yassa tvaṃ bhatako 26 rañño, kāmaṃ tasseva pāpaya;

    தத்த² ஸங்யமனோ 27 ராஜா, யதா²பி⁴ஞ்ஞங் கரிஸ்ஸதி’’.

    Tattha saṃyamano 28 rājā, yathābhiññaṃ karissati’’.

    110.

    110.

    ‘‘இச்சேவங் வுத்தோ நேஸாதோ³, ஹேமவண்ணே ஹரித்தசே;

    ‘‘Iccevaṃ vutto nesādo, hemavaṇṇe harittace;

    உபோ⁴ ஹத்தே²ஹி ஸங்க³ய்ஹ 29, பஞ்ஜரே அஜ்ஜ²வோத³ஹி.

    Ubho hatthehi saṅgayha 30, pañjare ajjhavodahi.

    111.

    111.

    ‘‘தே பஞ்ஜரக³தே பக்கீ², உபோ⁴ ப⁴ஸ்ஸரவண்ணினே;

    ‘‘Te pañjaragate pakkhī, ubho bhassaravaṇṇine;

    ஸுமுக²ங் த⁴தரட்ட²ஞ்ச, லுத்³தோ³ ஆதா³ய பக்கமி’’.

    Sumukhaṃ dhataraṭṭhañca, luddo ādāya pakkami’’.

    112.

    112.

    ‘‘ஹரீயமானோ த⁴தரட்டோ², ஸுமுக²ங் ஏதத³ப்³ரவி;

    ‘‘Harīyamāno dhataraṭṭho, sumukhaṃ etadabravi;

    பா³ள்ஹங் பா⁴யாமி ஸுமுக², ஸாமாய லக்க²ணூருயா;

    Bāḷhaṃ bhāyāmi sumukha, sāmāya lakkhaṇūruyā;

    அஸ்மாகங் வத⁴மஞ்ஞாய, அத²த்தானங் வதி⁴ஸ்ஸதி.

    Asmākaṃ vadhamaññāya, athattānaṃ vadhissati.

    113.

    113.

    ‘‘பாகஹங்ஸா ச ஸுமுக², ஸுஹேமா ஹேமஸுத்தசா;

    ‘‘Pākahaṃsā ca sumukha, suhemā hemasuttacā;

    கோஞ்சீ ஸமுத்³த³தீரேவ, கபணா நூன ருச்ச²தி’’.

    Koñcī samuddatīreva, kapaṇā nūna rucchati’’.

    114.

    114.

    ‘‘ஏவங் மஹந்தோ லோகஸ்ஸ, அப்பமெய்யோ மஹாக³ணீ;

    ‘‘Evaṃ mahanto lokassa, appameyyo mahāgaṇī;

    ஏகித்தி²மனுஸோசெய்ய, நயித³ங் பஞ்ஞவதாமிவ.

    Ekitthimanusoceyya, nayidaṃ paññavatāmiva.

    115.

    115.

    ‘‘வாதோவ க³ந்த⁴மாதே³தி, உப⁴யங் சே²கபாபகங்;

    ‘‘Vātova gandhamādeti, ubhayaṃ chekapāpakaṃ;

    பா³லோ ஆமகபக்கங்வ, லோலோ அந்தோ⁴வ ஆமிஸங்.

    Bālo āmakapakkaṃva, lolo andhova āmisaṃ.

    116.

    116.

    ‘‘அவினிச்ச²யஞ்ஞு அத்தே²ஸு, மந்தோ³வ படிபா⁴ஸி 31 மங்;

    ‘‘Avinicchayaññu atthesu, mandova paṭibhāsi 32 maṃ;

    கிச்சாகிச்சங் ந ஜானாஸி, ஸம்பத்தோ காலபரியாயங்.

    Kiccākiccaṃ na jānāsi, sampatto kālapariyāyaṃ.

    117.

    117.

    ‘‘அட்³டு⁴ம்மத்தோ உதீ³ரேஸி, யோ ஸெய்யா மஞ்ஞஸித்தி²யோ;

    ‘‘Aḍḍhummatto udīresi, yo seyyā maññasitthiyo;

    ப³ஹுஸாதா⁴ரணா ஹேதா, ஸொண்டா³னங்வ ஸுராக⁴ரங்.

    Bahusādhāraṇā hetā, soṇḍānaṃva surāgharaṃ.

    118.

    118.

    ‘‘மாயா சேஸா மரீசீ ச, ஸோகோ ரோகோ³ சுபத்³த³வோ;

    ‘‘Māyā cesā marīcī ca, soko rogo cupaddavo;

    க²ரா ச ப³ந்த⁴னா சேதா, மச்சுபாஸா கு³ஹாஸயா 33;

    Kharā ca bandhanā cetā, maccupāsā guhāsayā 34;

    தாஸு யோ விஸ்ஸஸே போஸோ, ஸோ நரேஸு நராத⁴மோ’’.

    Tāsu yo vissase poso, so naresu narādhamo’’.

    119.

    119.

    ‘‘யங் வுத்³தே⁴ஹி உபஞ்ஞாதங், கோ தங் நிந்தி³துமரஹதி;

    ‘‘Yaṃ vuddhehi upaññātaṃ, ko taṃ ninditumarahati;

    மஹாபூ⁴தித்தி²யோ நாம, லோகஸ்மிங் உத³பஜ்ஜிஸுங்.

    Mahābhūtitthiyo nāma, lokasmiṃ udapajjisuṃ.

    120.

    120.

    ‘‘கி²ட்³டா³ பணிஹிதா த்யாஸு, ரதி த்யாஸு பதிட்டி²தா;

    ‘‘Khiḍḍā paṇihitā tyāsu, rati tyāsu patiṭṭhitā;

    பீ³ஜானி த்யாஸு ரூஹந்தி, யதி³த³ங் ஸத்தா பஜாயரே;

    Bījāni tyāsu rūhanti, yadidaṃ sattā pajāyare;

    தாஸு கோ நிப்³பி³தே³ 35 போஸோ, பாணமாஸஜ்ஜ பாணிபி⁴ 36.

    Tāsu ko nibbide 37 poso, pāṇamāsajja pāṇibhi 38.

    121.

    121.

    ‘‘த்வமேவ நஞ்ஞோ ஸுமுக², தீ²னங் அத்தே²ஸு யுஞ்ஜஸி;

    ‘‘Tvameva nañño sumukha, thīnaṃ atthesu yuñjasi;

    தஸ்ஸ த்யஜ்ஜ ப⁴யே ஜாதே, பீ⁴தேன ஜாயதே மதி.

    Tassa tyajja bhaye jāte, bhītena jāyate mati.

    122.

    122.

    ‘‘ஸப்³போ³ ஹி ஸங்ஸயங் பத்தோ, ப⁴யங் பீ⁴ரு திதிக்க²தி;

    ‘‘Sabbo hi saṃsayaṃ patto, bhayaṃ bhīru titikkhati;

    பண்டி³தா ச மஹந்தானோ 39, அத்தே² யுஞ்ஜந்தி து³ய்யுஜே.

    Paṇḍitā ca mahantāno 40, atthe yuñjanti duyyuje.

    123.

    123.

    ‘‘ஏதத³த்தா²ய ராஜானோ, ஸூரமிச்ச²ந்தி மந்தினங்;

    ‘‘Etadatthāya rājāno, sūramicchanti mantinaṃ;

    படிபா³ஹதி யங் ஸூரோ, ஆபத³ங் அத்தபரியாயங்.

    Paṭibāhati yaṃ sūro, āpadaṃ attapariyāyaṃ.

    124.

    124.

    ‘‘மா நோ அஜ்ஜ விகந்திங்ஸு, ரஞ்ஞோ ஸூதா³ மஹானஸே;

    ‘‘Mā no ajja vikantiṃsu, rañño sūdā mahānase;

    ததா² ஹி வண்ணோ பத்தானங், ப²லங் வேளுங்வ தங் வதி⁴.

    Tathā hi vaṇṇo pattānaṃ, phalaṃ veḷuṃva taṃ vadhi.

    125.

    125.

    ‘‘முத்தோபி ந இச்சி² 41 உட்³டே³துங் 42, ஸயங் ப³ந்த⁴ங் உபாக³மி;

    ‘‘Muttopi na icchi 43 uḍḍetuṃ 44, sayaṃ bandhaṃ upāgami;

    ஸோபஜ்ஜ ஸங்ஸயங் பத்தோ, அத்த²ங் க³ண்ஹாஹி மா முக²ங்’’.

    Sopajja saṃsayaṃ patto, atthaṃ gaṇhāhi mā mukhaṃ’’.

    126.

    126.

    ‘‘ஸோ தங் 45 யோக³ங் பயுஞ்ஜஸ்ஸு, யுத்தங் த⁴ம்மூபஸங்ஹிதங் 46;

    ‘‘So taṃ 47 yogaṃ payuñjassu, yuttaṃ dhammūpasaṃhitaṃ 48;

    தவ பரியாபதா³னேன, மம பாணேஸனங் சர’’.

    Tava pariyāpadānena, mama pāṇesanaṃ cara’’.

    127.

    127.

    ‘‘மா பா⁴யி பததங் ஸெட்ட², ந ஹி பா⁴யந்தி தாதி³ஸா;

    ‘‘Mā bhāyi patataṃ seṭṭha, na hi bhāyanti tādisā;

    அஹங் யோக³ங் பயுஞ்ஜிஸ்ஸங், யுத்தங் த⁴ம்மூபஸங்ஹிதங் 49;

    Ahaṃ yogaṃ payuñjissaṃ, yuttaṃ dhammūpasaṃhitaṃ 50;

    மம பரியாபதா³னேன, கி²ப்பங் பாஸா பமொக்க²ஸி’’.

    Mama pariyāpadānena, khippaṃ pāsā pamokkhasi’’.

    128.

    128.

    ‘‘ஸோ 51 லுத்³தோ³ ஹங்ஸகாஜேன 52, ராஜத்³வாரங் உபாக³மி;

    ‘‘So 53 luddo haṃsakājena 54, rājadvāraṃ upāgami;

    படிவேதே³த² மங் ரஞ்ஞோ, த⁴தரட்டா²யமாக³தோ’’.

    Paṭivedetha maṃ rañño, dhataraṭṭhāyamāgato’’.

    129.

    129.

    ‘‘தே தி³ஸ்வா புஞ்ஞஸங்காஸே, உபோ⁴ லக்க²ணஸம்மதே 55;

    ‘‘Te disvā puññasaṃkāse, ubho lakkhaṇasammate 56;

    க²லு ஸங்யமனோ ராஜா, அமச்சே அஜ்ஜ²பா⁴ஸத².

    Khalu saṃyamano rājā, amacce ajjhabhāsatha.

    130.

    130.

    ‘‘தே³த² லுத்³த³ஸ்ஸ வத்தா²னி, அன்னங் பானஞ்ச போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Detha luddassa vatthāni, annaṃ pānañca bhojanaṃ;

    காமங் கரோ ஹிரஞ்ஞஸ்ஸ, யாவந்தோ ஏஸ இச்ச²தி’’.

    Kāmaṃ karo hiraññassa, yāvanto esa icchati’’.

    131.

    131.

    ‘‘தி³ஸ்வா லுத்³த³ங் பஸன்னத்தங், காஸிராஜா தத³ப்³ரவி;

    ‘‘Disvā luddaṃ pasannattaṃ, kāsirājā tadabravi;

    யத்³யாயங் 57 ஸம்ம கே²மக, புண்ணா ஹங்ஸேஹி திட்ட²தி.

    Yadyāyaṃ 58 samma khemaka, puṇṇā haṃsehi tiṭṭhati.

    132.

    132.

    ‘‘கத²ங் ருசிமஜ்ஜ²க³தங், பாஸஹத்தோ² உபாக³மி;

    ‘‘Kathaṃ rucimajjhagataṃ, pāsahattho upāgami;

    ஓகிண்ணங் ஞாதிஸங்கே⁴ஹி, நிம்மஜ்ஜி²மங் 59 கத²ங் க³ஹி’’.

    Okiṇṇaṃ ñātisaṅghehi, nimmajjhimaṃ 60 kathaṃ gahi’’.

    133.

    133.

    ‘‘அஜ்ஜ மே ஸத்தமா ரத்தி, அத³னானி 61 உபாஸதோ 62;

    ‘‘Ajja me sattamā ratti, adanāni 63 upāsato 64;

    பத³மேதஸ்ஸ அன்வேஸங், அப்பமத்தோ க⁴டஸ்ஸிதோ.

    Padametassa anvesaṃ, appamatto ghaṭassito.

    134.

    134.

    ‘‘அத²ஸ்ஸ பத³மத்³த³க்கி²ங், சரதோ அத³னேஸனங்;

    ‘‘Athassa padamaddakkhiṃ, carato adanesanaṃ;

    தத்தா²ஹங் ஓத³ஹிங் பாஸங், ஏவங் தங் 65 தி³ஜமக்³க³ஹிங்’’.

    Tatthāhaṃ odahiṃ pāsaṃ, evaṃ taṃ 66 dijamaggahiṃ’’.

    135.

    135.

    ‘‘லுத்³த³ த்³வே இமே ஸகுணா, அத² ஏகோதி பா⁴ஸஸி;

    ‘‘Ludda dve ime sakuṇā, atha ekoti bhāsasi;

    சித்தங் நு தே விபரியத்தங் 67, அது³ கின்னு ஜிகீ³ஸஸி’’ 68.

    Cittaṃ nu te vipariyattaṃ 69, adu kinnu jigīsasi’’ 70.

    136.

    136.

    ‘‘யஸ்ஸ லோஹிதகா தாலா, தபனீயனிபா⁴ ஸுபா⁴;

    ‘‘Yassa lohitakā tālā, tapanīyanibhā subhā;

    உரங் ஸங்ஹச்ச திட்ட²ந்தி, ஸோ மே ப³ந்த⁴ங் உபாக³மி.

    Uraṃ saṃhacca tiṭṭhanti, so me bandhaṃ upāgami.

    137.

    137.

    ‘‘அதா²யங் ப⁴ஸ்ஸரோ பக்கீ², அப³த்³தோ⁴ ப³த்³த⁴மாதுரங்;

    ‘‘Athāyaṃ bhassaro pakkhī, abaddho baddhamāturaṃ;

    அரியங் ப்³ருவானோ அட்டா²ஸி, சஜந்தோ மானுஸிங் கி³ரங்’’.

    Ariyaṃ bruvāno aṭṭhāsi, cajanto mānusiṃ giraṃ’’.

    138.

    138.

    ‘‘அத² கிங் 71 தா³னி ஸுமுக², ஹனுங் ஸங்ஹச்ச திட்ட²ஸி;

    ‘‘Atha kiṃ 72 dāni sumukha, hanuṃ saṃhacca tiṭṭhasi;

    அது³ மே பரிஸங் பத்தோ, ப⁴யா பீ⁴தோ ந பா⁴ஸஸி’’.

    Adu me parisaṃ patto, bhayā bhīto na bhāsasi’’.

    139.

    139.

    ‘‘நாஹங் காஸிபதி பீ⁴தோ, ஓக³ய்ஹ பரிஸங் தவ;

    ‘‘Nāhaṃ kāsipati bhīto, ogayha parisaṃ tava;

    நாஹங் ப⁴யா ந பா⁴ஸிஸ்ஸங், வாக்யங் அத்த²ம்ஹி தாதி³ஸே’’.

    Nāhaṃ bhayā na bhāsissaṃ, vākyaṃ atthamhi tādise’’.

    140.

    140.

    ‘‘ந தே அபி⁴ஸரங் பஸ்ஸே, ந ரதே² நபி பத்திகே;

    ‘‘Na te abhisaraṃ passe, na rathe napi pattike;

    நாஸ்ஸ சம்மங் வ கீடங் வா, வம்மிதே ச த⁴னுக்³க³ஹே.

    Nāssa cammaṃ va kīṭaṃ vā, vammite ca dhanuggahe.

    141.

    141.

    ‘‘ந ஹிரஞ்ஞங் ஸுவண்ணங் வா, நக³ரங் வா ஸுமாபிதங்;

    ‘‘Na hiraññaṃ suvaṇṇaṃ vā, nagaraṃ vā sumāpitaṃ;

    ஓகிண்ணபரிக²ங் து³க்³க³ங், த³ள்ஹமட்டாலகொட்ட²கங்;

    Okiṇṇaparikhaṃ duggaṃ, daḷhamaṭṭālakoṭṭhakaṃ;

    யத்த² பவிட்டோ² ஸுமுக², பா⁴யிதப்³ப³ங் ந பா⁴யஸி’’.

    Yattha paviṭṭho sumukha, bhāyitabbaṃ na bhāyasi’’.

    142.

    142.

    ‘‘ந மே அபி⁴ஸரேனத்தோ², நக³ரேன த⁴னேன வா;

    ‘‘Na me abhisarenattho, nagarena dhanena vā;

    அபதே²ன பத²ங் யாம, அந்தலிக்கே²சரா மயங்.

    Apathena pathaṃ yāma, antalikkhecarā mayaṃ.

    143.

    143.

    ‘‘ஸுதா ச பண்டி³தா த்யம்ஹா, நிபுணா அத்த²சிந்தகா 73;

    ‘‘Sutā ca paṇḍitā tyamhā, nipuṇā atthacintakā 74;

    பா⁴ஸேமத்த²வதிங் வாசங், ஸச்சே சஸ்ஸ பதிட்டி²தோ.

    Bhāsematthavatiṃ vācaṃ, sacce cassa patiṭṭhito.

    144.

    144.

    ‘‘கிஞ்ச துய்ஹங் அஸச்சஸ்ஸ, அனரியஸ்ஸ கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘Kiñca tuyhaṃ asaccassa, anariyassa karissati;

    முஸாவாதி³ஸ்ஸ லுத்³த³ஸ்ஸ, ப⁴ணிதம்பி ஸுபா⁴ஸிதங்’’.

    Musāvādissa luddassa, bhaṇitampi subhāsitaṃ’’.

    145.

    145.

    ‘‘தங் ப்³ராஹ்மணானங் வசனா, இமங் கே²மமகாரயி 75;

    ‘‘Taṃ brāhmaṇānaṃ vacanā, imaṃ khemamakārayi 76;

    அப⁴யஞ்ச தயா கு⁴ட்ட²ங், இமாயோ த³ஸதா⁴ தி³ஸா.

    Abhayañca tayā ghuṭṭhaṃ, imāyo dasadhā disā.

    146.

    146.

    ‘‘ஓக³ய்ஹ தே பொக்க²ரணிங், விப்பஸன்னோத³கங் ஸுசிங்;

    ‘‘Ogayha te pokkharaṇiṃ, vippasannodakaṃ suciṃ;

    பஹூதங் சாத³னங் தத்த², அஹிங்ஸா செத்த² பக்கி²னங்.

    Pahūtaṃ cādanaṃ tattha, ahiṃsā cettha pakkhinaṃ.

    147.

    147.

    ‘‘இத³ங் ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங், ஆக³தம்ஹ தவந்திகே;

    ‘‘Idaṃ sutvāna nigghosaṃ, āgatamha tavantike;

    தே தே ப³ந்த⁴ஸ்ம பாஸேன, ஏதங் தே பா⁴ஸிதங் முஸா.

    Te te bandhasma pāsena, etaṃ te bhāsitaṃ musā.

    148.

    148.

    ‘‘முஸாவாத³ங் புரக்க²த்வா, இச்சா²லோப⁴ஞ்ச பாபகங்;

    ‘‘Musāvādaṃ purakkhatvā, icchālobhañca pāpakaṃ;

    உபோ⁴ ஸந்தி⁴மதிக்கம்ம, அஸாதங் உபபஜ்ஜதி’’.

    Ubho sandhimatikkamma, asātaṃ upapajjati’’.

    149.

    149.

    ‘‘நாபரஜ்ஜா²ம ஸுமுக², நபி லோபா⁴வ மக்³க³ஹிங்;

    ‘‘Nāparajjhāma sumukha, napi lobhāva maggahiṃ;

    ஸுதா ச பண்டி³தாத்யத்த², நிபுணா அத்த²சிந்தகா.

    Sutā ca paṇḍitātyattha, nipuṇā atthacintakā.

    150.

    150.

    ‘‘அப்பேவத்த²வதிங் வாசங், ப்³யாஹரெய்யுங் 77 இதா⁴க³தா;

    ‘‘Appevatthavatiṃ vācaṃ, byāhareyyuṃ 78 idhāgatā;

    ததா² தங் ஸம்ம நேஸாதோ³, வுத்தோ ஸுமுக² மக்³க³ஹி’’.

    Tathā taṃ samma nesādo, vutto sumukha maggahi’’.

    151.

    151.

    ‘‘நேவ பீ⁴தா 79 காஸிபதி, உபனீதஸ்மி ஜீவிதே;

    ‘‘Neva bhītā 80 kāsipati, upanītasmi jīvite;

    பா⁴ஸேமத்த²வதிங் வாசங், ஸம்பத்தா காலபரியாயங்.

    Bhāsematthavatiṃ vācaṃ, sampattā kālapariyāyaṃ.

    152.

    152.

    ‘‘யோ மிகே³ன மிக³ங் ஹந்தி, பக்கி²ங் வா பன பக்கி²னா;

    ‘‘Yo migena migaṃ hanti, pakkhiṃ vā pana pakkhinā;

    ஸுதேன வா ஸுதங் கிண்யா 81, கிங் அனரியதரங் ததோ.

    Sutena vā sutaṃ kiṇyā 82, kiṃ anariyataraṃ tato.

    153.

    153.

    ‘‘யோ சாரியருத³ங் 83 பா⁴ஸே, அனரியத⁴ம்மவஸ்ஸிதோ 84;

    ‘‘Yo cāriyarudaṃ 85 bhāse, anariyadhammavassito 86;

    உபோ⁴ ஸோ த⁴ங்ஸதே லோகா, இத⁴ சேவ பரத்த² ச.

    Ubho so dhaṃsate lokā, idha ceva parattha ca.

    154.

    154.

    ‘‘ந மஜ்ஜேத² யஸங் பத்தோ, ந ப்³யாதே⁴ 87 பத்தஸங்ஸயங்;

    ‘‘Na majjetha yasaṃ patto, na byādhe 88 pattasaṃsayaṃ;

    வாயமேதே²வ கிச்சேஸு, ஸங்வரே விவரானி ச.

    Vāyametheva kiccesu, saṃvare vivarāni ca.

    155.

    155.

    ‘‘யே வுத்³தா⁴ அப்³ப⁴திக்கந்தா 89, ஸம்பத்தா காலபரியாயங்;

    ‘‘Ye vuddhā abbhatikkantā 90, sampattā kālapariyāyaṃ;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ஏவங்தே 91 திதி³வங் க³தா.

    Idha dhammaṃ caritvāna, evaṃte 92 tidivaṃ gatā.

    156.

    156.

    ‘‘இத³ங் ஸுத்வா காஸிபதி, த⁴ம்மமத்தனி பாலய;

    ‘‘Idaṃ sutvā kāsipati, dhammamattani pālaya;

    த⁴தரட்ட²ஞ்ச முஞ்சாஹி, ஹங்ஸானங் பவருத்தமங்’’.

    Dhataraṭṭhañca muñcāhi, haṃsānaṃ pavaruttamaṃ’’.

    157.

    157.

    ‘‘ஆஹரந்துத³கங் பஜ்ஜங், ஆஸனஞ்ச மஹாரஹங்;

    ‘‘Āharantudakaṃ pajjaṃ, āsanañca mahārahaṃ;

    பஞ்ஜரதோ பமொக்கா²மி, த⁴தரட்ட²ங் யஸஸ்ஸினங்.

    Pañjarato pamokkhāmi, dhataraṭṭhaṃ yasassinaṃ.

    158.

    158.

    ‘‘தஞ்ச ஸேனாபதிங் தீ⁴ரங், நிபுணங் அத்த²சிந்தகங்;

    ‘‘Tañca senāpatiṃ dhīraṃ, nipuṇaṃ atthacintakaṃ;

    யோ ஸுகே² ஸுகி²தோ ரஞ்ஞே 93, து³க்கி²தே ஹோதி து³க்கி²தோ.

    Yo sukhe sukhito raññe 94, dukkhite hoti dukkhito.

    159.

    159.

    ‘‘ஏதி³ஸோ கோ² அரஹதி, பிண்ட³மஸ்னாது ப⁴த்துனோ;

    ‘‘Ediso kho arahati, piṇḍamasnātu bhattuno;

    யதா²யங் ஸுமுகோ² ரஞ்ஞோ, பாணஸாதா⁴ரணோ ஸகா²’’.

    Yathāyaṃ sumukho rañño, pāṇasādhāraṇo sakhā’’.

    160.

    160.

    ‘‘பீட²ஞ்ச ஸப்³ப³ஸோவண்ணங், அட்ட²பாத³ங் மனோரமங்;

    ‘‘Pīṭhañca sabbasovaṇṇaṃ, aṭṭhapādaṃ manoramaṃ;

    மட்ட²ங் காஸிகமத்த²ன்னங் 95, த⁴தரட்டோ² உபாவிஸி.

    Maṭṭhaṃ kāsikamatthannaṃ 96, dhataraṭṭho upāvisi.

    161.

    161.

    ‘‘கொச்ச²ஞ்ச ஸப்³ப³ஸோவண்ணங், வெய்யக்³க⁴பரிஸிப்³பி³தங்;

    ‘‘Kocchañca sabbasovaṇṇaṃ, veyyagghaparisibbitaṃ;

    ஸுமுகோ² அஜ்ஜு²பாவெக்கி², த⁴தரட்ட²ஸ்ஸனந்தரா 97.

    Sumukho ajjhupāvekkhi, dhataraṭṭhassanantarā 98.

    162.

    162.

    ‘‘தேஸங் கஞ்சனபத்தேஹி, புதூ² ஆதா³ய காஸியோ;

    ‘‘Tesaṃ kañcanapattehi, puthū ādāya kāsiyo;

    ஹங்ஸானங் அபி⁴ஹாரேஸுங், அக்³க³ரஞ்ஞோ பவாஸிதங்’’.

    Haṃsānaṃ abhihāresuṃ, aggarañño pavāsitaṃ’’.

    163.

    163.

    ‘‘தி³ஸ்வா அபி⁴ஹடங் அக்³க³ங், காஸிராஜேன பேஸிதங்;

    ‘‘Disvā abhihaṭaṃ aggaṃ, kāsirājena pesitaṃ;

    குஸலோ க²த்தத⁴ம்மானங், ததோ புச்சி² அனந்தரா.

    Kusalo khattadhammānaṃ, tato pucchi anantarā.

    164.

    164.

    ‘‘கச்சின்னு போ⁴தோ குஸலங், கச்சி போ⁴தோ அனாமயங்;

    ‘‘Kaccinnu bhoto kusalaṃ, kacci bhoto anāmayaṃ;

    கச்சி ரட்ட²மித³ங் பீ²தங், த⁴ம்மேன மனுஸாஸஸி’’.

    Kacci raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsasi’’.

    165.

    165.

    ‘‘குஸலஞ்சேவ மே ஹங்ஸ, அதோ² ஹங்ஸ அனாமயங்;

    ‘‘Kusalañceva me haṃsa, atho haṃsa anāmayaṃ;

    அதோ² ரட்ட²மித³ங் பீ²தங், த⁴ம்மேனங் மனுஸாஸஹங்.

    Atho raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammenaṃ manusāsahaṃ.

    166.

    166.

    ‘‘கச்சி போ⁴தோ அமச்சேஸு, தோ³ஸோ கோசி ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Kacci bhoto amaccesu, doso koci na vijjati;

    கச்சி ச தே தவத்தே²ஸு, நாவகங்க²ந்தி ஜீவிதங்’’.

    Kacci ca te tavatthesu, nāvakaṅkhanti jīvitaṃ’’.

    167.

    167.

    ‘‘அதோ²பி மே அமச்சேஸு, தோ³ஸோ கோசி ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Athopi me amaccesu, doso koci na vijjati;

    அதோ²பி தே மமத்தே²ஸு, நாவகங்க²ந்தி ஜீவிதங்’’.

    Athopi te mamatthesu, nāvakaṅkhanti jīvitaṃ’’.

    168.

    168.

    ‘‘கச்சி தே ஸாதி³ஸீ ப⁴ரியா, அஸ்ஸவா பியபா⁴ணினீ;

    ‘‘Kacci te sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    புத்தரூபயஸூபேதா, தவ ச²ந்த³வஸானுகா³’’.

    Puttarūpayasūpetā, tava chandavasānugā’’.

    169.

    169.

    ‘‘அதோ² மே ஸாதி³ஸீ ப⁴ரியா, அஸ்ஸவா பியபா⁴ணினீ;

    ‘‘Atho me sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    புத்தரூபயஸூபேதா, மம ச²ந்த³வஸானுகா³’’.

    Puttarūpayasūpetā, mama chandavasānugā’’.

    170.

    170.

    ‘‘கச்சி ரட்ட²ங் அனுப்பீளங், அகுதோசிஉபத்³த³வங்;

    ‘‘Kacci raṭṭhaṃ anuppīḷaṃ, akutociupaddavaṃ;

    அஸாஹஸேன த⁴ம்மேன, ஸமேன மனுஸாஸஸி’’.

    Asāhasena dhammena, samena manusāsasi’’.

    171.

    171.

    ‘‘அதோ² ரட்ட²ங் அனுப்பீளங், அகுதோசிஉபத்³த³வங்;

    ‘‘Atho raṭṭhaṃ anuppīḷaṃ, akutociupaddavaṃ;

    அஸாஹஸேன த⁴ம்மேன, ஸமேன மனுஸாஸஹங்’’.

    Asāhasena dhammena, samena manusāsahaṃ’’.

    172.

    172.

    ‘‘கச்சி ஸந்தோ அபசிதா, அஸந்தோ பரிவஜ்ஜிதா;

    ‘‘Kacci santo apacitā, asanto parivajjitā;

    நோ சே 99 த⁴ம்மங் நிரங்கத்வா, அத⁴ம்மமனுவத்தஸி’’.

    No ce 100 dhammaṃ niraṃkatvā, adhammamanuvattasi’’.

    173.

    173.

    ‘‘ஸந்தோ ச மே அபசிதா, அஸந்தோ பரிவஜ்ஜிதா;

    ‘‘Santo ca me apacitā, asanto parivajjitā;

    த⁴ம்மமேவானுவத்தாமி, அத⁴ம்மோ மே நிரங்கதோ’’.

    Dhammamevānuvattāmi, adhammo me niraṅkato’’.

    174.

    174.

    ‘‘கச்சி நானாக³தங் 101 தீ³க⁴ங், ஸமவெக்க²ஸி க²த்திய;

    ‘‘Kacci nānāgataṃ 102 dīghaṃ, samavekkhasi khattiya;

    கச்சி மத்தோ 103 மத³னீயே, பரலோகங் ந ஸந்தஸி’’.

    Kacci matto 104 madanīye, paralokaṃ na santasi’’.

    175.

    175.

    ‘‘நாஹங் அனாக³தங் 105 தீ³க⁴ங், ஸமவெக்கா²மி பக்கி²ம;

    ‘‘Nāhaṃ anāgataṃ 106 dīghaṃ, samavekkhāmi pakkhima;

    டி²தோ த³ஸஸு த⁴ம்மேஸு, பரலோகங் ந ஸந்தஸே 107.

    Ṭhito dasasu dhammesu, paralokaṃ na santase 108.

    176.

    176.

    ‘‘தா³னங் ஸீலங் பரிச்சாக³ங், அஜ்ஜவங் மத்³த³வங் தபங்;

    ‘‘Dānaṃ sīlaṃ pariccāgaṃ, ajjavaṃ maddavaṃ tapaṃ;

    அக்கோத⁴ங் அவிஹிங்ஸஞ்ச, க²ந்திஞ்ச 109 அவிரோத⁴னங்.

    Akkodhaṃ avihiṃsañca, khantiñca 110 avirodhanaṃ.

    177.

    177.

    ‘‘இச்சேதே குஸலே த⁴ம்மே, டி²தே பஸ்ஸாமி அத்தனி;

    ‘‘Iccete kusale dhamme, ṭhite passāmi attani;

    ததோ மே ஜாயதே பீதி, ஸோமனஸ்ஸஞ்சனப்பகங்.

    Tato me jāyate pīti, somanassañcanappakaṃ.

    178.

    178.

    ‘‘ஸுமுகோ² ச அசிந்தெத்வா, விஸஜ்ஜி 111 ப²ருஸங் கி³ரங்;

    ‘‘Sumukho ca acintetvā, visajji 112 pharusaṃ giraṃ;

    பா⁴வதோ³ஸமனஞ்ஞாய, அஸ்மாகாயங் விஹங்க³மோ.

    Bhāvadosamanaññāya, asmākāyaṃ vihaṅgamo.

    179.

    179.

    ‘‘ஸோ குத்³தோ⁴ ப²ருஸங் வாசங், நிச்சா²ரேஸி அயோனிஸோ;

    ‘‘So kuddho pharusaṃ vācaṃ, nicchāresi ayoniso;

    யானஸ்மாஸு 113 ந விஜ்ஜந்தி, நயித³ங் 114 பஞ்ஞவதாமிவ’’.

    Yānasmāsu 115 na vijjanti, nayidaṃ 116 paññavatāmiva’’.

    180.

    180.

    ‘‘அத்தி² மே தங் அதிஸாரங், வேகே³ன மனுஜாதி⁴ப;

    ‘‘Atthi me taṃ atisāraṃ, vegena manujādhipa;

    த⁴தரட்டே² ச ப³த்³த⁴ஸ்மிங், து³க்க²ங் மே விபுலங் அஹு.

    Dhataraṭṭhe ca baddhasmiṃ, dukkhaṃ me vipulaṃ ahu.

    181.

    181.

    ‘‘த்வங் நோ பிதாவ புத்தானங், பூ⁴தானங் த⁴ரணீரிவ;

    ‘‘Tvaṃ no pitāva puttānaṃ, bhūtānaṃ dharaṇīriva;

    அஸ்மாகங் அதி⁴பன்னானங், க²மஸ்ஸு ராஜகுஞ்ஜர’’.

    Asmākaṃ adhipannānaṃ, khamassu rājakuñjara’’.

    182.

    182.

    ‘‘ஏதங் 117 தே அனுமோதா³ம, யங் பா⁴வங் ந நிகூ³ஹஸி;

    ‘‘Etaṃ 118 te anumodāma, yaṃ bhāvaṃ na nigūhasi;

    கி²லங் பபி⁴ந்த³ஸி பக்கி², உஜுகோஸி விஹங்க³ம’’.

    Khilaṃ pabhindasi pakkhi, ujukosi vihaṅgama’’.

    183.

    183.

    ‘‘யங் கிஞ்சி ரதனங் அத்தி², காஸிராஜ நிவேஸனே;

    ‘‘Yaṃ kiñci ratanaṃ atthi, kāsirāja nivesane;

    ரஜதங் ஜாதரூபஞ்ச, முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ.

    Rajataṃ jātarūpañca, muttā veḷuriyā bahū.

    184.

    184.

    ‘‘மணயோ ஸங்க²முத்தஞ்ச, வத்த²கங் ஹரிசந்த³னங்;

    ‘‘Maṇayo saṅkhamuttañca, vatthakaṃ haricandanaṃ;

    அஜினங் த³ந்தப⁴ண்ட³ஞ்ச, லோஹங் காளாயஸங் ப³ஹுங்;

    Ajinaṃ dantabhaṇḍañca, lohaṃ kāḷāyasaṃ bahuṃ;

    ஏதங் த³தா³மி வோ வித்தங், இஸ்ஸரியங் 119 விஸ்ஸஜாமி வோ’’.

    Etaṃ dadāmi vo vittaṃ, issariyaṃ 120 vissajāmi vo’’.

    185.

    185.

    ‘‘அத்³தா⁴ அபசிதா த்யம்ஹா, ஸக்கதா ச ரதே²ஸப⁴;

    ‘‘Addhā apacitā tyamhā, sakkatā ca rathesabha;

    த⁴ம்மேஸு வத்தமானானங், த்வங் நோ ஆசரியோ ப⁴வ.

    Dhammesu vattamānānaṃ, tvaṃ no ācariyo bhava.

    186.

    186.

    ‘‘ஆசரிய ஸமனுஞ்ஞாதா, தயா அனுமதா மயங்;

    ‘‘Ācariya samanuññātā, tayā anumatā mayaṃ;

    தங் பத³க்கி²ணதோ கத்வா, ஞாதிங் 121 பஸ்ஸேமுரிந்த³ம’’ 122.

    Taṃ padakkhiṇato katvā, ñātiṃ 123 passemurindama’’ 124.

    187.

    187.

    ‘‘ஸப்³ப³ரத்திங் சிந்தயித்வா, மந்தயித்வா யதா²தத²ங்;

    ‘‘Sabbarattiṃ cintayitvā, mantayitvā yathātathaṃ;

    காஸிராஜா அனுஞ்ஞாஸி, ஹங்ஸானங் பவருத்தமங்’’.

    Kāsirājā anuññāsi, haṃsānaṃ pavaruttamaṃ’’.

    188.

    188.

    ‘‘ததோ ரத்யா விவஸானே, ஸூரியுக்³க³மனங் 125 பதி;

    ‘‘Tato ratyā vivasāne, sūriyuggamanaṃ 126 pati;

    பெக்க²தோ காஸிராஜஸ்ஸ, ப⁴வனா தே 127 விகா³ஹிஸுங்’’.

    Pekkhato kāsirājassa, bhavanā te 128 vigāhisuṃ’’.

    189.

    189.

    ‘‘தே அரோகே³ அனுப்பத்தே, தி³ஸ்வான பரமே தி³ஜே;

    ‘‘Te aroge anuppatte, disvāna parame dije;

    கேகாதி மகருங் ஹங்ஸா, புது²ஸத்³தோ³ அஜாயத².

    Kekāti makaruṃ haṃsā, puthusaddo ajāyatha.

    190.

    190.

    ‘‘தே பதீதா பமுத்தேன, ப⁴த்துனா ப⁴த்துகா³ரவா;

    ‘‘Te patītā pamuttena, bhattunā bhattugāravā;

    ஸமந்தா பரிகிரிங்ஸு, அண்ட³ஜா லத்³த⁴பச்சயா’’.

    Samantā parikiriṃsu, aṇḍajā laddhapaccayā’’.

    191.

    191.

    ‘‘ஏவங் மித்தவதங் அத்தா², ஸப்³பே³ ஹொந்தி பத³க்கி²ணா;

    ‘‘Evaṃ mittavataṃ atthā, sabbe honti padakkhiṇā;

    ஹங்ஸா யதா² த⁴தரட்டா², ஞாதிஸங்க⁴ங் உபாக³மு’’ந்தி.

    Haṃsā yathā dhataraṭṭhā, ñātisaṅghaṃ upāgamu’’nti.

    மஹாஹங்ஸஜாதகங் து³தியங்.

    Mahāhaṃsajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. து³க்க²பரேதோ’’தி (ஜா॰ 1.15.136) அட்ட²கதா²யோ ஓலோகேதப்³பா³
    2. தவங் (ஸீ॰ பீ॰)
    3. dukkhapareto’’ti (jā. 1.15.136) aṭṭhakathāyo oloketabbā
    4. tavaṃ (sī. pī.)
    5. ஸமிதே (பீ॰), த்யஸ்மி தே (க॰)
    6. samite (pī.), tyasmi te (ka.)
    7. விகத்திஸ்ஸங் (பீ॰)
    8. vikattissaṃ (pī.)
    9. ந அனரியங் (பீ॰)
    10. na anariyaṃ (pī.)
    11. இச்சேவ (ஸீ॰ பீ॰)
    12. icceva (sī. pī.)
    13. ஆபதீ³ (க॰)
    14. āpadī (ka.)
    15. அபரிப்³ரூஹயி (ஸீ॰ பீ॰)
    16. aparibrūhayi (sī. pī.)
    17. ப்³யத²ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. byathaṃ (sī. syā. pī.)
    19. பரியாதா³னேன (க॰)
    20. pariyādānena (ka.)
    21. ப்³ரூஹந்தோ (ஸ்யா॰ க॰)
    22. brūhanto (syā. ka.)
    23. க³ச்ச²து போ⁴ (பீ॰)
    24. gacchatu bho (pī.)
    25. ப⁴டகோ (க॰)
    26. bhaṭako (ka.)
    27. ஸங்யமானோ (பீ॰)
    28. saṃyamāno (pī.)
    29. பக்³க³ய்ஹ (ஸ்யா॰ க॰)
    30. paggayha (syā. ka.)
    31. படிபா⁴தி (க॰)
    32. paṭibhāti (ka.)
    33. பச்சுபாஸோ கு³ஹாஸயோ (ஸீ॰ பீ॰)
    34. paccupāso guhāsayo (sī. pī.)
    35. நிப்³பி³ஜே (க॰)
    36. பாணஹி (ஸீ॰)
    37. nibbije (ka.)
    38. pāṇahi (sī.)
    39. மஹத்தானோ (ஸீ॰)
    40. mahattāno (sī.)
    41. நிச்ச²ஸி (க॰)
    42. ஒட்³டே³துங் (ஸீ॰)
    43. nicchasi (ka.)
    44. oḍḍetuṃ (sī.)
    45. த்வங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    46. த⁴ம்மோபஸஞ்ஹிதங் (க॰)
    47. tvaṃ (syā. pī.)
    48. dhammopasañhitaṃ (ka.)
    49. த⁴ம்மோபஸஞ்ஹிதங் (க॰)
    50. dhammopasañhitaṃ (ka.)
    51. ஸ (ஸீ॰)
    52. ஹங்ஸகாசேன (பீ॰)
    53. sa (sī.)
    54. haṃsakācena (pī.)
    55. லக்க²ஞ்ஞாஸம்மதே (ஸீ॰ பீ॰)
    56. lakkhaññāsammate (sī. pī.)
    57. யதா³யங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    58. yadāyaṃ (sī. syā. pī.)
    59. நிமஜ்ஜி²மங் (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    60. nimajjhimaṃ (sī. pī. ka.)
    61. ஆதா³னானி (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    62. உபாக³தோ (க॰)
    63. ādānāni (syā. pī. ka.)
    64. upāgato (ka.)
    65. ஏவேதங் (ஸீ॰ பீ॰)
    66. evetaṃ (sī. pī.)
    67. விபரியத்த²ங் (பீ॰)
    68. ஜிகி³ங்ஸஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    69. vipariyatthaṃ (pī.)
    70. jigiṃsasi (sī. pī.)
    71. அத² கின்னு (ஸீ॰ பீ॰), கத²ங் நு (ஸ்யா॰)
    72. atha kinnu (sī. pī.), kathaṃ nu (syā.)
    73. சத்த²சிந்தகா (க॰)
    74. catthacintakā (ka.)
    75. கே²மிகாரயி (ஸீ॰ பீ॰)
    76. khemikārayi (sī. pī.)
    77. ப்³யாகரெய்யுங் (ஸீ॰ பீ॰)
    78. byākareyyuṃ (sī. pī.)
    79. பூ⁴தா (ஸ்யா॰ க॰)
    80. bhūtā (syā. ka.)
    81. கிணே (ஸீ॰ பீ॰)
    82. kiṇe (sī. pī.)
    83. ச அரியருத³ங் (ஸீ॰ பீ॰)
    84. அனரியத⁴ம்மமவஸ்ஸிதோ (ஸீ॰)
    85. ca ariyarudaṃ (sī. pī.)
    86. anariyadhammamavassito (sī.)
    87. ப்³யதே² (ஸீ॰ பீ॰)
    88. byathe (sī. pī.)
    89. நாப்³ப⁴சிக்க²ந்தா (க॰)
    90. nābbhacikkhantā (ka.)
    91. ஏவேதே (ஸீ॰ பீ॰)
    92. evete (sī. pī.)
    93. ரஞ்ஞோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    94. rañño (sī. syā. pī. ka.)
    95. காஸிகபத்தி²ண்ணங் (ஸீ॰), காஸிகவத்தி²னங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    96. kāsikapatthiṇṇaṃ (sī.), kāsikavatthinaṃ (syā. pī.)
    97. அனந்தரங் (ஸீ॰)
    98. anantaraṃ (sī.)
    99. ச (ஸ்யா॰ க॰)
    100. ca (syā. ka.)
    101. கச்சி நுனாக³தங் (ஸ்யா॰ க॰)
    102. kacci nunāgataṃ (syā. ka.)
    103. ந மத்தோ (ஸீ॰)
    104. na matto (sī.)
    105. அஹங் அனாக³தங் (ஸ்யா॰)
    106. ahaṃ anāgataṃ (syā.)
    107. ஸந்தஸிங் (ஸ்யா॰)
    108. santasiṃ (syā.)
    109. க²ந்தீ ச (க॰)
    110. khantī ca (ka.)
    111. விஸ்ஸஜி (ஸீ॰ பீ॰)
    112. vissaji (sī. pī.)
    113. யானஸ்மாஸு (ஸீ॰ ஸ்யா பீ॰)
    114. ந இத³ங் (ஸீ॰ பீ॰)
    115. yānasmāsu (sī. syā pī.)
    116. na idaṃ (sī. pī.)
    117. ஏவங் (ஸ்யா॰ க॰)
    118. evaṃ (syā. ka.)
    119. இஸ்ஸேரங் (ஸீ॰), இஸ்ஸரங் (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    120. isseraṃ (sī.), issaraṃ (syā. pī. ka.)
    121. ஞாதீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    122. பஸ்ஸேமரிந்த³ம (ஸீ॰ பீ॰)
    123. ñātī (sī. syā. pī.)
    124. passemarindama (sī. pī.)
    125. ஸுரியஸ்ஸுக்³க³மனங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ஸுரியுக்³க³மனங் (பீ॰)
    126. suriyassuggamanaṃ (sī. syā.), suriyuggamanaṃ (pī.)
    127. ப⁴வனதோ (ஸ்யா॰ க॰)
    128. bhavanato (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [534] 2. மஹாஹங்ஸஜாதகவண்ணனா • [534] 2. Mahāhaṃsajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact