Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૩૪] ૨. મહાહંસજાતકવણ્ણના
[534] 2. Mahāhaṃsajātakavaṇṇanā
એતે હંસા પક્કમન્તીતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો આનન્દથેરસ્સ જીવિતપરિચ્ચાગમેવ આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ હેટ્ઠા વુત્તસદિસમેવ, ઇધ પન સત્થા અતીતં આહરન્તો ઇદમાહરિ.
Ete haṃsā pakkamantīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ānandatherassa jīvitapariccāgameva ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā vuttasadisameva, idha pana satthā atītaṃ āharanto idamāhari.
અતીતે બારાણસિયં સંયમસ્સ નામ બારાણસિરઞ્ઞો ખેમા નામ અગ્ગમહેસી અહોસિ. તદા બોધિસત્તો નવુતિહંસસહસ્સપરિવુતો ચિત્તકૂટે વિહાસિ. અથેકદિવસં ખેમા દેવી પચ્ચૂસસમયે સુપિનં અદ્દસ. સુવણ્ણવણ્ણા હંસા આગન્ત્વા રાજપલ્લઙ્કે નિસીદિત્વા મધુરસ્સરેન ધમ્મકથં કથેસું. દેવિયા સાધુકારં દત્વા ધમ્મં સુણન્તિયા ધમ્મસ્સવનેન અતિત્તાય એવ રત્તિ વિભાયિ. હંસા ધમ્મં કથેત્વા સીહપઞ્જરેન નિક્ખમિત્વા અગમંસુ. સા વેગેનુટ્ઠાય ‘‘પલાયમાને હંસે ગણ્હથ ગણ્હથા’’તિ વત્વા હત્થં પસારેન્તીયેવ પબુજ્ઝિ. તસ્સા કથં સુત્વા પરિચારિકાયો ‘‘કુહિં હંસા’’તિ થોકં અવહસિંસુ. સા તસ્મિં ખણે સુપિનભાવં ઞત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘અહં અભૂતં ન પસ્સામિ, અદ્ધા ઇમસ્મિં લોકે સુવણ્ણવણ્ણા હંસા ભવિસ્સન્તિ, સચે ખો પન ‘સુવણ્ણહંસાનં ધમ્મં સોતુકામામ્હી’તિ રાજાનં વક્ખામિ, ‘અમ્હેહિ સુવણ્ણહંસા નામ ન દિટ્ઠપુબ્બા, હંસાનઞ્ચ કથા નામ અભૂતાયેવા’તિ વત્વા નિરુસ્સુક્કો ભવિસ્સતિ, ‘દોહળો’તિ વુત્તે પન યેન કેનચિ ઉપાયેન પરિયેસિસ્સતિ, એવં મે મનોરથો સમિજ્ઝિસ્સતી’’તિ. સા ગિલાનાલયં દસ્સેત્વા પરિચારિકાનં સઞ્ઞં દત્વા નિપજ્જિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ saṃyamassa nāma bārāṇasirañño khemā nāma aggamahesī ahosi. Tadā bodhisatto navutihaṃsasahassaparivuto cittakūṭe vihāsi. Athekadivasaṃ khemā devī paccūsasamaye supinaṃ addasa. Suvaṇṇavaṇṇā haṃsā āgantvā rājapallaṅke nisīditvā madhurassarena dhammakathaṃ kathesuṃ. Deviyā sādhukāraṃ datvā dhammaṃ suṇantiyā dhammassavanena atittāya eva ratti vibhāyi. Haṃsā dhammaṃ kathetvā sīhapañjarena nikkhamitvā agamaṃsu. Sā vegenuṭṭhāya ‘‘palāyamāne haṃse gaṇhatha gaṇhathā’’ti vatvā hatthaṃ pasārentīyeva pabujjhi. Tassā kathaṃ sutvā paricārikāyo ‘‘kuhiṃ haṃsā’’ti thokaṃ avahasiṃsu. Sā tasmiṃ khaṇe supinabhāvaṃ ñatvā cintesi – ‘‘ahaṃ abhūtaṃ na passāmi, addhā imasmiṃ loke suvaṇṇavaṇṇā haṃsā bhavissanti, sace kho pana ‘suvaṇṇahaṃsānaṃ dhammaṃ sotukāmāmhī’ti rājānaṃ vakkhāmi, ‘amhehi suvaṇṇahaṃsā nāma na diṭṭhapubbā, haṃsānañca kathā nāma abhūtāyevā’ti vatvā nirussukko bhavissati, ‘dohaḷo’ti vutte pana yena kenaci upāyena pariyesissati, evaṃ me manoratho samijjhissatī’’ti. Sā gilānālayaṃ dassetvā paricārikānaṃ saññaṃ datvā nipajji.
રાજા રાજાસને નિસિન્નો તસ્સા દસ્સનવેલાય તં અદિસ્વા ‘‘કહં, ખેમા દેવી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ગિલાના’’તિ સુત્વા તસ્સા સન્તિકં ગન્ત્વા સયનેકદેસે નિસીદિત્વા પિટ્ઠિં પરિમજ્જન્તો ‘‘કિં તે અફાસુક’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘દેવ અઞ્ઞં અફાસુકં નત્થિ, દોહળો પન મે ઉપ્પન્નો’’તિ. તેન હિ ‘‘ભણ, દેવિ, યં ઇચ્છસિ, તં સીઘં તે ઉપનામેસ્સામી’’તિ. ‘‘મહારાજ, અહમેકસ્સ સુવણ્ણહંસસ્સ સમુસ્સિતસેતચ્છત્તે રાજપલ્લઙ્કે નિસિન્નસ્સ ગન્ધમાલાદીહિ પૂજં કત્વા સાધુકારં દદમાના ધમ્મકથં સોતુમિચ્છામિ, સચે લભામિ, ઇચ્ચેતં કુસલં, નો ચે, જીવિતં મે નત્થી’’તિ. અથ નં રાજા ‘‘સચે મનુસ્સલોકે અત્થિ, લભિસ્સસિ , મા ચિન્તયી’’તિ અસ્સાસેત્વા સિરિગબ્ભતો નિક્ખમ્મ અમચ્ચેહિ સદ્ધિં મન્તેસિ – ‘‘અમ્ભો, ખેમા દેવી, ‘સુવણ્ણહંસસ્સ ધમ્મકથં સોતું લભન્તી જીવિસ્સામિ, અલભન્તિયા મે જીવિતં નત્થી’તિ વદતિ, અત્થિ નુ ખો સુવણ્ણવણ્ણા હંસા’’તિ. ‘‘દેવ અમ્હેહિ નેવ દિટ્ઠપુબ્બા ન સુતપુબ્બા’’તિ. ‘‘કે પન જાનેય્યુ’’ન્તિ? ‘‘બ્રાહ્મણા, દેવા’’તિ. રાજા બ્રાહ્મણે પક્કોસાપેત્વા સક્કારં કત્વા પુચ્છિ – ‘‘હોન્તિ નુ ખો આચરિયા સુવણ્ણવણ્ણા હંસા’’તિ? ‘‘આમ, મહારાજ અમ્હાકં મન્તેસુમચ્છા, કક્કટકા, કચ્છપા, મિગા, મોરા, હંસાતિ છ એતે તિરચ્છાનગતા સુવણ્ણવણ્ણા હોન્તીતિ આગતા, તત્થ ધતરટ્ઠકુલહંસા નામ પણ્ડિતા ઞાણસમ્પન્ના, ઇતિ મનુસ્સેહિ સદ્ધિં સત્ત સુવણ્ણવણ્ણા હોન્તી’’તિ.
Rājā rājāsane nisinno tassā dassanavelāya taṃ adisvā ‘‘kahaṃ, khemā devī’’ti pucchitvā ‘‘gilānā’’ti sutvā tassā santikaṃ gantvā sayanekadese nisīditvā piṭṭhiṃ parimajjanto ‘‘kiṃ te aphāsuka’’nti pucchi. ‘‘Deva aññaṃ aphāsukaṃ natthi, dohaḷo pana me uppanno’’ti. Tena hi ‘‘bhaṇa, devi, yaṃ icchasi, taṃ sīghaṃ te upanāmessāmī’’ti. ‘‘Mahārāja, ahamekassa suvaṇṇahaṃsassa samussitasetacchatte rājapallaṅke nisinnassa gandhamālādīhi pūjaṃ katvā sādhukāraṃ dadamānā dhammakathaṃ sotumicchāmi, sace labhāmi, iccetaṃ kusalaṃ, no ce, jīvitaṃ me natthī’’ti. Atha naṃ rājā ‘‘sace manussaloke atthi, labhissasi , mā cintayī’’ti assāsetvā sirigabbhato nikkhamma amaccehi saddhiṃ mantesi – ‘‘ambho, khemā devī, ‘suvaṇṇahaṃsassa dhammakathaṃ sotuṃ labhantī jīvissāmi, alabhantiyā me jīvitaṃ natthī’ti vadati, atthi nu kho suvaṇṇavaṇṇā haṃsā’’ti. ‘‘Deva amhehi neva diṭṭhapubbā na sutapubbā’’ti. ‘‘Ke pana jāneyyu’’nti? ‘‘Brāhmaṇā, devā’’ti. Rājā brāhmaṇe pakkosāpetvā sakkāraṃ katvā pucchi – ‘‘honti nu kho ācariyā suvaṇṇavaṇṇā haṃsā’’ti? ‘‘Āma, mahārāja amhākaṃ mantesumacchā, kakkaṭakā, kacchapā, migā, morā, haṃsāti cha ete tiracchānagatā suvaṇṇavaṇṇā hontīti āgatā, tattha dhataraṭṭhakulahaṃsā nāma paṇḍitā ñāṇasampannā, iti manussehi saddhiṃ satta suvaṇṇavaṇṇā hontī’’ti.
તં સુત્વા રાજા અત્તમનો હુત્વા ‘‘કહં નુ ખો આચરિયા ધતરટ્ઠહંસા વસન્તી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ન જાનામ, મહારાજા’’તિ વુત્તે ‘‘અથ કે પન જાનિસ્સન્તી’’તિ વત્વા ‘‘લુદ્દપુત્તા’’તિ વુત્તે સબ્બે અત્તનો વિજિતે લુદ્દકે સન્નિપાતાપેત્વા પુચ્છિ – ‘‘તાતા, સુવણ્ણવણ્ણા ધતરટ્ઠકુલહંસા નામ કહં વસન્તી’’તિ? અથેકો લુદ્દો ‘‘હિમવન્તે કિર, દેવ, ચિત્તકૂટપબ્બતેતિ નો કુલપરમ્પરાય કથેન્તી’’તિ આહ. ‘‘જાનાસિ પન નેસં ગહણૂપાય’’ન્તિ? ‘‘ન જાનામિ, દેવા’’તિ. ‘‘કે પન જાનિસ્સન્તી’’તિ? બ્રાહ્મણાતિ. સો બ્રાહ્મણપણ્ડિતે પક્કોસાપેત્વા ચિત્તકૂટપબ્બતે સુવણ્ણવણ્ણાનં હંસાનં અત્થિભાવં આરોચેત્વા ‘‘જાનાથ નુ ખો તેસં ગહણૂપાય’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘મહારાજ, કિં તેહિ ગન્ત્વા ગહિતેહિ, ઉપાયેન તે નગરસમીપં આનેત્વા ગહેસ્સામા’’તિ. ‘‘કો પન ઉપાયો’’તિ? ‘‘મહારાજ, નગરતો અવિદૂરે ઉત્તરેન તિગાવુતમત્તે તિગાવુતપ્પમાણં ખેમં નામ સરં કારાપેત્વા ઉદકસ્સ પૂરેત્વા નાનાધઞ્ઞાનિ રોપેત્વા પઞ્ચવણ્ણપદુમસઞ્છન્નં કારાપેત્વા એકં પણ્ડિતં નેસાદં પટિચ્છાપેત્વા મનુસ્સાનં ઉપગન્તું અદત્વા ચતૂસુ કણ્ણેસુ ઠિતેહિ અભયં ઘોસાપેથ, તં સુત્વા નાનાસકુણા દસ દિસા ઓતરિસ્સન્તિ, તેપિ હંસા પરમ્પરાય તસ્સ સરસ્સ ખેમભાવં સુત્વા આગચ્છિસ્સન્તિ, અથ ને વાલપાસેહિ બન્ધાપેત્વા ગણ્હાપેય્યાથા’’તિ.
Taṃ sutvā rājā attamano hutvā ‘‘kahaṃ nu kho ācariyā dhataraṭṭhahaṃsā vasantī’’ti pucchitvā ‘‘na jānāma, mahārājā’’ti vutte ‘‘atha ke pana jānissantī’’ti vatvā ‘‘luddaputtā’’ti vutte sabbe attano vijite luddake sannipātāpetvā pucchi – ‘‘tātā, suvaṇṇavaṇṇā dhataraṭṭhakulahaṃsā nāma kahaṃ vasantī’’ti? Atheko luddo ‘‘himavante kira, deva, cittakūṭapabbateti no kulaparamparāya kathentī’’ti āha. ‘‘Jānāsi pana nesaṃ gahaṇūpāya’’nti? ‘‘Na jānāmi, devā’’ti. ‘‘Ke pana jānissantī’’ti? Brāhmaṇāti. So brāhmaṇapaṇḍite pakkosāpetvā cittakūṭapabbate suvaṇṇavaṇṇānaṃ haṃsānaṃ atthibhāvaṃ ārocetvā ‘‘jānātha nu kho tesaṃ gahaṇūpāya’’nti pucchi. ‘‘Mahārāja, kiṃ tehi gantvā gahitehi, upāyena te nagarasamīpaṃ ānetvā gahessāmā’’ti. ‘‘Ko pana upāyo’’ti? ‘‘Mahārāja, nagarato avidūre uttarena tigāvutamatte tigāvutappamāṇaṃ khemaṃ nāma saraṃ kārāpetvā udakassa pūretvā nānādhaññāni ropetvā pañcavaṇṇapadumasañchannaṃ kārāpetvā ekaṃ paṇḍitaṃ nesādaṃ paṭicchāpetvā manussānaṃ upagantuṃ adatvā catūsu kaṇṇesu ṭhitehi abhayaṃ ghosāpetha, taṃ sutvā nānāsakuṇā dasa disā otarissanti, tepi haṃsā paramparāya tassa sarassa khemabhāvaṃ sutvā āgacchissanti, atha ne vālapāsehi bandhāpetvā gaṇhāpeyyāthā’’ti.
તં સુત્વા રાજા તેહિ વુત્તપદેસે વુત્તપ્પકારં સરં કારાપેત્વા છેકં નેસાદં પક્કોસાપેત્વા તસ્સ સહસ્સં દાપેત્વા ‘‘ત્વં ઇતો પટ્ઠાય અત્તનો કમ્મં મા કરિ, પુત્તદારં તે અહં પોસેસ્સામિ, ત્વં અપ્પમત્તો ખેમં સરં રક્ખન્તો મનુસ્સે પટિક્કમાપેત્વા ચતૂસુ કણ્ણેસુ અભયં ઘોસાપેત્વા આગતાગતે સકુણે મમ આચિક્ખેય્યાસિ, સુવણ્ણહંસેસુ આગતેસુ મહન્તં સક્કારં લભિસ્સસી’’તિ તમસ્સાસેત્વા ખેમં સરં પટિચ્છાપેસિ. સો તતો પટ્ઠાય રઞ્ઞા વુત્તનયેનેવ તત્થ પટિપજ્જિ, ‘‘ખેમં સરં રક્ખતી’’તિ ચસ્સ ‘‘ખેમનેસાદો’’ત્વેવ નામં ઉદપાદિ . તતો પટ્ઠાય ચ નાનપ્પકારા સકુણા ઓતરિંસુ, ‘‘ખેમં નિબ્ભયં સર’’ન્તિ પરમ્પરાઘોસેન નાનાહંસા આગમિંસુ. પઠમં તાવ તિણહંસા આગમિંસુ, તેસં ઘોસેન પણ્ડુહંસા, તેસં ઘોસેન મનોસિલાવણ્ણા હંસા, તેસં ઘોસેન સેતહંસા, તેસં ઘોસેન પાકહંસા આગમિંસુ. તેસુ આગતેસુ ખેમકો રઞ્ઞો આરોચેસિ – ‘‘દેવ, પઞ્ચવણ્ણા હંસા આગન્ત્વા સરે ગોચરં ગણ્હન્તિ, પાકહંસાનં આગતત્તા ઇદાનિ કતિપાહેનેવ સુવણ્ણહંસા આગમિસ્સન્તિ, મા ચિન્તયિત્થ, દેવા’’તિ.
Taṃ sutvā rājā tehi vuttapadese vuttappakāraṃ saraṃ kārāpetvā chekaṃ nesādaṃ pakkosāpetvā tassa sahassaṃ dāpetvā ‘‘tvaṃ ito paṭṭhāya attano kammaṃ mā kari, puttadāraṃ te ahaṃ posessāmi, tvaṃ appamatto khemaṃ saraṃ rakkhanto manusse paṭikkamāpetvā catūsu kaṇṇesu abhayaṃ ghosāpetvā āgatāgate sakuṇe mama ācikkheyyāsi, suvaṇṇahaṃsesu āgatesu mahantaṃ sakkāraṃ labhissasī’’ti tamassāsetvā khemaṃ saraṃ paṭicchāpesi. So tato paṭṭhāya raññā vuttanayeneva tattha paṭipajji, ‘‘khemaṃ saraṃ rakkhatī’’ti cassa ‘‘khemanesādo’’tveva nāmaṃ udapādi . Tato paṭṭhāya ca nānappakārā sakuṇā otariṃsu, ‘‘khemaṃ nibbhayaṃ sara’’nti paramparāghosena nānāhaṃsā āgamiṃsu. Paṭhamaṃ tāva tiṇahaṃsā āgamiṃsu, tesaṃ ghosena paṇḍuhaṃsā, tesaṃ ghosena manosilāvaṇṇā haṃsā, tesaṃ ghosena setahaṃsā, tesaṃ ghosena pākahaṃsā āgamiṃsu. Tesu āgatesu khemako rañño ārocesi – ‘‘deva, pañcavaṇṇā haṃsā āgantvā sare gocaraṃ gaṇhanti, pākahaṃsānaṃ āgatattā idāni katipāheneva suvaṇṇahaṃsā āgamissanti, mā cintayittha, devā’’ti.
તં સુત્વા રાજા ‘‘અઞ્ઞેન તત્થ ન ગન્તબ્બં, યો ગચ્છિસ્સતિ, હત્થપાદછેદનઞ્ચ ઘરવિલોપઞ્ચ પાપુણિસ્સતી’’તિ નગર ભેરિં ચરાપેસિ. તતો પટ્ઠાય તત્થ કોચિ ન ગચ્છતિ. ચિત્તકૂટસ્સ પનાવિદૂરે કઞ્ચનગુહાયંપાકહંસા વસન્તિ, તેપિ મહબ્બલા. ધતરટ્ઠકુલેન સદ્ધિં તેસં સરીરવણ્ણોવ વિસેસો. પાકહંસરઞ્ઞો પન ધીતા સુવણ્ણવણ્ણા અહોસિ. સો તં ધતરટ્ઠમહિસ્સરસ્સ અનુરૂપાતિ તસ્સ પાદપરિચારિકં કત્વા પેસેસિ. સા તસ્સ પિયા અહોસિ મનાપા, તેનેવ ચ કારણેન તાનિ દ્વે હંસકુલાનિ અઞ્ઞમઞ્ઞં વિસ્સાસિકાનિ જાતાનિ.
Taṃ sutvā rājā ‘‘aññena tattha na gantabbaṃ, yo gacchissati, hatthapādachedanañca gharavilopañca pāpuṇissatī’’ti nagara bheriṃ carāpesi. Tato paṭṭhāya tattha koci na gacchati. Cittakūṭassa panāvidūre kañcanaguhāyaṃpākahaṃsā vasanti, tepi mahabbalā. Dhataraṭṭhakulena saddhiṃ tesaṃ sarīravaṇṇova viseso. Pākahaṃsarañño pana dhītā suvaṇṇavaṇṇā ahosi. So taṃ dhataraṭṭhamahissarassa anurūpāti tassa pādaparicārikaṃ katvā pesesi. Sā tassa piyā ahosi manāpā, teneva ca kāraṇena tāni dve haṃsakulāni aññamaññaṃ vissāsikāni jātāni.
અથેકદિવસં બોધિસત્તસ્સ પરિવારહંસા પાકહંસે પુચ્છિંસુ – ‘‘તુમ્હે ઇમેસુ દિવસેસુ કહં ગોચરં ગણ્હથા’’તિ? ‘‘મયં બારાણસિતો અવિદૂરે ખેમસરે ગોચરં ગણ્હામ, તુમ્હે પન કુહિં આહિણ્ડથા’’તિ. ‘‘અસુકં નામા’’તિ વુત્તે ‘‘કસ્મા ખેમસરં ન ગચ્છથ, સો હિ સરો રમણીયો નાનાસકુણસમાકિણ્ણો પઞ્ચવણ્ણપદુમસઞ્છન્નો નાનાધઞ્ઞફલસમ્પન્નો નાનપ્પકારભમરગણનિકૂજિતો ચતૂસુ કણ્ણેસુ નિચ્ચં પવત્તઅભયઘોસનો, કોચિ નં ઉપસઙ્કમિતું સમત્થો નામ નત્થિ, પગેવ અઞ્ઞં ઉપદ્દવં કાતું, એવરૂપો સો સરો’’તિ ખેમસરં વણ્ણયિંસુ. તે તેસં વચનં સુત્વા ‘‘બારાણસિયા સમીપે કિર એવરૂપો ખેમો નામ સરો અત્થિ, પાકહંસા તત્થ ગન્ત્વા ગોચરં ગણ્હન્તિ, તુમ્હેપિ ધતરટ્ઠમહિસ્સરસ્સ આરોચેથ, સચે અનુજાનાતિ, મયમ્પિ તત્થ ગન્ત્વા ગોચરં ગણ્હેય્યામા’’તિ સુમુખસ્સ કથેસું. સુમુખો રઞ્ઞો આરોચેસિ. સો ચિન્તેસિ – ‘‘મનુસ્સા નામ બહુમાયા ખરમન્તા ઉપાયકુસલા, ભવિતબ્બમેત્થ કારણેન, એત્તકં કાલં એસો સરો નત્થિ, ઇદાનિ અમ્હાકં ગહણત્થાય કતો ભવિસ્સતી’’તિ. સો સુમુખં આહ – ‘‘મા વો તત્થ ગમનં રુચ્ચથ, ન સો સરો તેહિ સુધમ્મતાય કતો, અમ્હાકં ગહણત્થાયેવ કતો, મનુસ્સા નામ બહુમાયા ખરમન્તા ઉપાયકુસલા, તુમ્હે સકેયેવ ગોચરે ચરથા’’તિ .
Athekadivasaṃ bodhisattassa parivārahaṃsā pākahaṃse pucchiṃsu – ‘‘tumhe imesu divasesu kahaṃ gocaraṃ gaṇhathā’’ti? ‘‘Mayaṃ bārāṇasito avidūre khemasare gocaraṃ gaṇhāma, tumhe pana kuhiṃ āhiṇḍathā’’ti. ‘‘Asukaṃ nāmā’’ti vutte ‘‘kasmā khemasaraṃ na gacchatha, so hi saro ramaṇīyo nānāsakuṇasamākiṇṇo pañcavaṇṇapadumasañchanno nānādhaññaphalasampanno nānappakārabhamaragaṇanikūjito catūsu kaṇṇesu niccaṃ pavattaabhayaghosano, koci naṃ upasaṅkamituṃ samattho nāma natthi, pageva aññaṃ upaddavaṃ kātuṃ, evarūpo so saro’’ti khemasaraṃ vaṇṇayiṃsu. Te tesaṃ vacanaṃ sutvā ‘‘bārāṇasiyā samīpe kira evarūpo khemo nāma saro atthi, pākahaṃsā tattha gantvā gocaraṃ gaṇhanti, tumhepi dhataraṭṭhamahissarassa ārocetha, sace anujānāti, mayampi tattha gantvā gocaraṃ gaṇheyyāmā’’ti sumukhassa kathesuṃ. Sumukho rañño ārocesi. So cintesi – ‘‘manussā nāma bahumāyā kharamantā upāyakusalā, bhavitabbamettha kāraṇena, ettakaṃ kālaṃ eso saro natthi, idāni amhākaṃ gahaṇatthāya kato bhavissatī’’ti. So sumukhaṃ āha – ‘‘mā vo tattha gamanaṃ ruccatha, na so saro tehi sudhammatāya kato, amhākaṃ gahaṇatthāyeva kato, manussā nāma bahumāyā kharamantā upāyakusalā, tumhe sakeyeva gocare carathā’’ti .
સુવણ્ણહંસા ‘‘ખેમં સરં ગન્તુકામમ્હા’’તિ દુતિયમ્પિ તતિયમ્પિ સુમુખસ્સ આરોચેસું. સો તેસં તત્થ ગન્તુકામતં મહાસત્તસ્સ આરોચેસિ. અથ મહાસત્તો ‘‘મમ ઞાતકા મં નિસ્સાય મા કિલમન્તુ, તેન હિ ગચ્છામા’’તિ નવુતિહંસસહસ્સપરિવુતો તત્થ ગન્ત્વા ગોચરં ગહેત્વા હંસકીળં કીળિત્વા ચિત્તકૂટમેવ પચ્ચાગમિ. ખેમકો તેસં ગોચરં ચરિત્વા ગતકાલે ગન્ત્વા તેસં આગતભાવં રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા તુટ્ઠચિત્તો હુત્વા, ‘‘સમ્મ ખેમક, એકં વા દ્વે વા હંસે ગણ્હિતું વાયમ, મહન્તં તે યસં દસ્સામી’’તિ વત્વા પરિબ્બયં દત્વા તં ઉય્યોજેસિ. સો તત્થ ગન્ત્વા ચાટિપઞ્જરે નિસીદિત્વા હંસાનં ચરણટ્ઠાનં વીમંસિ. બોધિસત્તા નામ નિલ્લોલુપ્પચારિનો હોન્તિ, તસ્મા મહાસત્તો ઓતિણ્ણટ્ઠાનતો પટ્ઠાય સપદાનં સાલિં ખાદન્તો અગમાસિ. સેસા ઇતો ચિતો ચ ખાદન્તા વિચરિંસુ.
Suvaṇṇahaṃsā ‘‘khemaṃ saraṃ gantukāmamhā’’ti dutiyampi tatiyampi sumukhassa ārocesuṃ. So tesaṃ tattha gantukāmataṃ mahāsattassa ārocesi. Atha mahāsatto ‘‘mama ñātakā maṃ nissāya mā kilamantu, tena hi gacchāmā’’ti navutihaṃsasahassaparivuto tattha gantvā gocaraṃ gahetvā haṃsakīḷaṃ kīḷitvā cittakūṭameva paccāgami. Khemako tesaṃ gocaraṃ caritvā gatakāle gantvā tesaṃ āgatabhāvaṃ rañño ārocesi. Rājā tuṭṭhacitto hutvā, ‘‘samma khemaka, ekaṃ vā dve vā haṃse gaṇhituṃ vāyama, mahantaṃ te yasaṃ dassāmī’’ti vatvā paribbayaṃ datvā taṃ uyyojesi. So tattha gantvā cāṭipañjare nisīditvā haṃsānaṃ caraṇaṭṭhānaṃ vīmaṃsi. Bodhisattā nāma nilloluppacārino honti, tasmā mahāsatto otiṇṇaṭṭhānato paṭṭhāya sapadānaṃ sāliṃ khādanto agamāsi. Sesā ito cito ca khādantā vicariṃsu.
અથ લુદ્દપુત્તો ‘‘અયં હંસો નિલ્લોલુપ્પચારી, ઇમં બન્ધિતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા પુનદિવસે હંસેસુ સરં અનોતિણ્ણેસુયેવ ચાટિપઞ્જરે નિસિન્નો તં ઠાનં ગન્ત્વા અવિદૂરે પઞ્જરે અત્તાનં પટિચ્છાદેત્વા છિદ્દેન ઓલોકેન્તો અચ્છિ. તસ્મિં ખણે મહાસત્તો નવુતિહંસસહસ્સપુરક્ખતો હિય્યો ઓતિણ્ણટ્ઠાનેયેવ ઓતરિત્વા ઓધિયં નિસીદિત્વા સાલિં ખાદન્તો પાયાસિ. નેસાદો પઞ્જરછિદ્દેન ઓલોકેન્તો તસ્સ રૂપસોભગ્ગપ્પત્તં અત્તભાવં દિસ્વા ‘‘અયં હંસો સકટનાભિપ્પમાણસરીરો સુવણ્ણવણ્ણો, તીહિ રત્તરાજીહિ ગીવાયં પરિક્ખિત્તો, તિસ્સો રાજિયો ગલેન ઓતરિત્વા ઉરન્તરેન ગતા, તિસ્સો પચ્છાભાગેન નિબ્બિજ્ઝિત્વા ગતા, રત્તકમ્બલસુત્તસિક્કાય ઠપિતકઞ્ચનક્ખન્ધો વિય અતિરોચતિ, ઇમિના એતેસં રઞ્ઞા ભવિતબ્બં, ઇમમેવ ગણ્હિસ્સામી’’તિ ચિન્તેસિ. હંસરાજાપિ બહું ગોચરં ચરિત્વા જલકીળં કીળિત્વા હંસગણપરિવુતો ચિત્તકૂટમેવ અગમાસિ. ઇમિના નિયામેનેવ પઞ્ચ દિવસે ગોચરં ગણ્હિ. છટ્ઠે દિવસે ખેમકો કાળઅસ્સવાલમયં દળ્હં મહારજ્જું વટ્ટિત્વા યટ્ઠિયા પાસં કત્વા ‘‘સ્વે હંસરાજા ઇમસ્મિં ઓકાસે ઓતરિસ્સતી’’તિ તથતો ઞત્વા અન્તોઉદકે યટ્ઠિપાસં ઓડ્ડિ.
Atha luddaputto ‘‘ayaṃ haṃso nilloluppacārī, imaṃ bandhituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā punadivase haṃsesu saraṃ anotiṇṇesuyeva cāṭipañjare nisinno taṃ ṭhānaṃ gantvā avidūre pañjare attānaṃ paṭicchādetvā chiddena olokento acchi. Tasmiṃ khaṇe mahāsatto navutihaṃsasahassapurakkhato hiyyo otiṇṇaṭṭhāneyeva otaritvā odhiyaṃ nisīditvā sāliṃ khādanto pāyāsi. Nesādo pañjarachiddena olokento tassa rūpasobhaggappattaṃ attabhāvaṃ disvā ‘‘ayaṃ haṃso sakaṭanābhippamāṇasarīro suvaṇṇavaṇṇo, tīhi rattarājīhi gīvāyaṃ parikkhitto, tisso rājiyo galena otaritvā urantarena gatā, tisso pacchābhāgena nibbijjhitvā gatā, rattakambalasuttasikkāya ṭhapitakañcanakkhandho viya atirocati, iminā etesaṃ raññā bhavitabbaṃ, imameva gaṇhissāmī’’ti cintesi. Haṃsarājāpi bahuṃ gocaraṃ caritvā jalakīḷaṃ kīḷitvā haṃsagaṇaparivuto cittakūṭameva agamāsi. Iminā niyāmeneva pañca divase gocaraṃ gaṇhi. Chaṭṭhe divase khemako kāḷaassavālamayaṃ daḷhaṃ mahārajjuṃ vaṭṭitvā yaṭṭhiyā pāsaṃ katvā ‘‘sve haṃsarājā imasmiṃ okāse otarissatī’’ti tathato ñatvā antoudake yaṭṭhipāsaṃ oḍḍi.
પુનદિવસે હંસરાજા ઓતરન્તો પાદં પાસે પવેસન્તોયેવ ઓતરિ. અથસ્સ પાસો પાદં અયપટ્ટકેન કડ્ઢન્તો વિય આબન્ધિત્વા ગણ્હિ. સો ‘‘છિન્દિસ્સામિ ન’’ન્તિ વેગં જનેત્વા કડ્ઢિત્વા પાતેસિ. પઠમવારે સુવણ્ણવણ્ણં ચમ્મં છિજ્જિ, દુતિયવારે કમ્બલવણ્ણં મંસં છિજ્જિ, તતિયવારે ન્હારુ છિજ્જિ, ચતુત્થવારે પન ‘‘પાદા છિજ્જેય્યું, રઞ્ઞો પન હીનઙ્ગતા નામ અનનુચ્છવિકા’’તિ ન વાયામં અકાસિ, બલવવેદના ચ પવત્તિંસુ. સો ચિન્તેસિ – ‘‘સચાહં બદ્ધરવં રવિસ્સામિ, ઞાતકા મે ઞત્રસ્તા હુત્વા ગોચરં અગ્ગહેત્વા છાતજ્ઝત્તાવ પલાયન્તા દુબ્બલત્તા સમુદ્દે પતિસ્સન્તી’’તિ. સો વેદનં અધિવાસેત્વા પાસવસે વત્તેત્વા સાલિં ખાદન્તો વિય હુત્વા તેસં યાવદત્થં ચરિત્વા હંસકીળં કીળનકાલે મહન્તેન સદ્દેન બદ્ધરવં રવિ. તં સુત્વા હંસા મરણભયતજ્જિતા વગ્ગવગ્ગા ચિત્તકૂટાભિમુખા પુરિમનયેનેવ પક્કમિંસુ.
Punadivase haṃsarājā otaranto pādaṃ pāse pavesantoyeva otari. Athassa pāso pādaṃ ayapaṭṭakena kaḍḍhanto viya ābandhitvā gaṇhi. So ‘‘chindissāmi na’’nti vegaṃ janetvā kaḍḍhitvā pātesi. Paṭhamavāre suvaṇṇavaṇṇaṃ cammaṃ chijji, dutiyavāre kambalavaṇṇaṃ maṃsaṃ chijji, tatiyavāre nhāru chijji, catutthavāre pana ‘‘pādā chijjeyyuṃ, rañño pana hīnaṅgatā nāma ananucchavikā’’ti na vāyāmaṃ akāsi, balavavedanā ca pavattiṃsu. So cintesi – ‘‘sacāhaṃ baddharavaṃ ravissāmi, ñātakā me ñatrastā hutvā gocaraṃ aggahetvā chātajjhattāva palāyantā dubbalattā samudde patissantī’’ti. So vedanaṃ adhivāsetvā pāsavase vattetvā sāliṃ khādanto viya hutvā tesaṃ yāvadatthaṃ caritvā haṃsakīḷaṃ kīḷanakāle mahantena saddena baddharavaṃ ravi. Taṃ sutvā haṃsā maraṇabhayatajjitā vaggavaggā cittakūṭābhimukhā purimanayeneva pakkamiṃsu.
સુમુખોપિ હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ ચિન્તેત્વા વિચિનિત્વા તીસુપિ કોટ્ઠાસેસુ મહાસત્તં અદિસ્વા ‘‘અદ્ધા તસ્સેવેદં ભયં ઉપ્પન્ન’’ન્તિ નિવત્તિત્વા આગતો મહાસત્તં પાસેન બદ્ધં લોહિતમક્ખિતં દુક્ખાતુરં પઙ્કપિટ્ઠે નિપન્નં દિસ્વા ‘‘મા ભાયિ, મહારાજ, અહં મમ જીવિતં પરિચ્ચજિત્વા તુમ્હે મોચેસ્સામી’’તિ વદન્તો ઓતરિત્વા મહાસત્તં અસ્સાસેન્તો પઙ્કપિટ્ઠે નિસીદિ. મહાસત્તો ‘‘નવુતિહંસસહસ્સેસુ મં છડ્ડેત્વા પલાયન્તેસુ અયં સુમુખો એકકોવ આગતો, કિં નુ ખો લુદ્દપુત્તસ્સ આગતકાલે મં છડ્ડેત્વા પલાયિસ્સતિ, ઉદાહુ નો’’તિ વીમંસનવસેન લોહિતમક્ખિતો પાસયટ્ઠિયં ઓલમ્બન્તોયેવ તિસ્સો ગાથા અભાસિ –
Sumukhopi heṭṭhā vuttanayeneva cintetvā vicinitvā tīsupi koṭṭhāsesu mahāsattaṃ adisvā ‘‘addhā tassevedaṃ bhayaṃ uppanna’’nti nivattitvā āgato mahāsattaṃ pāsena baddhaṃ lohitamakkhitaṃ dukkhāturaṃ paṅkapiṭṭhe nipannaṃ disvā ‘‘mā bhāyi, mahārāja, ahaṃ mama jīvitaṃ pariccajitvā tumhe mocessāmī’’ti vadanto otaritvā mahāsattaṃ assāsento paṅkapiṭṭhe nisīdi. Mahāsatto ‘‘navutihaṃsasahassesu maṃ chaḍḍetvā palāyantesu ayaṃ sumukho ekakova āgato, kiṃ nu kho luddaputtassa āgatakāle maṃ chaḍḍetvā palāyissati, udāhu no’’ti vīmaṃsanavasena lohitamakkhito pāsayaṭṭhiyaṃ olambantoyeva tisso gāthā abhāsi –
૮૯.
89.
‘‘એતે હંસા પક્કમન્તિ, વક્કઙ્ગા ભયમેરિતા;
‘‘Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;
હરિત્તચ હેમવણ્ણ, કામં સુમુખ પક્કમ.
Harittaca hemavaṇṇa, kāmaṃ sumukha pakkama.
૯૦.
90.
‘‘ઓહાય મં ઞાતિગણા, એકં પાસવસં ગતં;
‘‘Ohāya maṃ ñātigaṇā, ekaṃ pāsavasaṃ gataṃ;
અનપેક્ખમાના ગચ્છન્તિ, કિં એકો અવહીયસિ.
Anapekkhamānā gacchanti, kiṃ eko avahīyasi.
૯૧.
91.
‘‘પતેવ પતતં સેટ્ઠ, નત્થિ બદ્ધે સહાયતા;
‘‘Pateva patataṃ seṭṭha, natthi baddhe sahāyatā;
મા અનીઘાય હાપેસિ, કામં સુમુખ પક્કમા’’તિ.
Mā anīghāya hāpesi, kāmaṃ sumukha pakkamā’’ti.
તત્થ ભયમેરિતાતિ ભયેન એરિતા ભયટ્ટિતા ભયચલિતા. તતિયપદે ‘‘હરી’’તિપિ ‘‘હેમ’’ન્તિપિ સુવણ્ણસ્સેવ નામં. સો ચ હરિત્તચતાય હેમવણ્ણો, તેન તં એવં આલપતિ. સુમુખાતિ સુન્દરમુખ. અનપેક્ખમાનાતિ તવ ઞાતકા મં અનોલોકેન્તા નિરાલયા હુત્વા. પતેવાતિ ઉપ્પતાહિયેવ. મા અનીઘાયાતિ ઇતો ગન્ત્વા પત્તબ્બાય નિદુક્ખભાવાય વીરિયં મા હાપેસિ.
Tattha bhayameritāti bhayena eritā bhayaṭṭitā bhayacalitā. Tatiyapade ‘‘harī’’tipi ‘‘hema’’ntipi suvaṇṇasseva nāmaṃ. So ca harittacatāya hemavaṇṇo, tena taṃ evaṃ ālapati. Sumukhāti sundaramukha. Anapekkhamānāti tava ñātakā maṃ anolokentā nirālayā hutvā. Patevāti uppatāhiyeva. Mā anīghāyāti ito gantvā pattabbāya nidukkhabhāvāya vīriyaṃ mā hāpesi.
તં સુત્વા સુમુખો ‘‘અયં હંસરાજા મમ પિયમિત્તભાવં ન જાનાતિ, અનુપ્પિયભાણી મિત્તોતિ મં સલ્લક્ખેતિ, સિનેહભાવમસ્સ દસ્સેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ચતસ્સો ગાથા અભાસિ –
Taṃ sutvā sumukho ‘‘ayaṃ haṃsarājā mama piyamittabhāvaṃ na jānāti, anuppiyabhāṇī mittoti maṃ sallakkheti, sinehabhāvamassa dassessāmī’’ti cintetvā catasso gāthā abhāsi –
૯૨.
92.
‘‘નાહં દુક્ખપરેતોપિ, ધતરટ્ઠ તુવં જહે;
‘‘Nāhaṃ dukkhaparetopi, dhataraṭṭha tuvaṃ jahe;
જીવિતં મરણં વા મે, તયા સદ્ધિં ભવિસ્સતિ.
Jīvitaṃ maraṇaṃ vā me, tayā saddhiṃ bhavissati.
૯૩.
93.
‘‘નાહં દુક્ખપરેતોપિ, ધતરટ્ઠ તુવં જહે;
‘‘Nāhaṃ dukkhaparetopi, dhataraṭṭha tuvaṃ jahe;
ન મં અનરિયસંયુત્તે, કમ્મે યોજેતુમરહસિ.
Na maṃ anariyasaṃyutte, kamme yojetumarahasi.
૯૪.
94.
‘‘સકુમારો સખાત્યસ્મિ, સચિત્તે ચસ્મિ તે ઠિતો;
‘‘Sakumāro sakhātyasmi, sacitte casmi te ṭhito;
ઞાતો સેનાપતી ત્યાહં, હંસાનં પવરુત્તમ.
Ñāto senāpatī tyāhaṃ, haṃsānaṃ pavaruttama.
૯૫.
95.
‘‘કથં અહં વિકત્તિસ્સં, ઞાતિમજ્ઝે ઇતો ગતો;
‘‘Kathaṃ ahaṃ vikattissaṃ, ñātimajjhe ito gato;
તં હિત્વા પતતં સેટ્ઠ, કિં તે વક્ખામિતો ગતો;
Taṃ hitvā patataṃ seṭṭha, kiṃ te vakkhāmito gato;
ઇધ પાણં ચજિસ્સામિ, નાનરિયં કત્તુમુસ્સહે’’તિ.
Idha pāṇaṃ cajissāmi, nānariyaṃ kattumussahe’’ti.
તત્થ નાહન્તિ અહં, મહારાજ, કાયિકચેતસિકેન દુક્ખેન ફુટ્ઠોપિ તં ન જહામિ. અનરિયસંયુત્તેતિ મિત્તદુબ્ભીહિ અહિરિકેહિ કત્તબ્બતાય અનરિયભાવેન સંયુત્તે. કમ્મેતિ તં જહિત્વા પક્કમનકમ્મે. સકુમારોતિ સમાનકુમારો, એકદિવસેનેવ પટિસન્ધિં ગહેત્વા એકદિવસે અણ્ડકોસં પદાલેત્વા એકતો વડ્ઢિતકુમારોતિ અત્થો. સખાત્યસ્મીતિ અહં તે દક્ખિણક્ખિસમો પિયસહાયો. સચિત્તેતિ તવ સકે ચિત્તે અહં ઠિતો તવ વસે વત્તામિ, તયિ જીવન્તે જીવામિ, ન જીવન્તે ન જીવામીતિ અત્થો. ‘‘સંચિત્તે’’તિપિ પાઠો, તવ ચિત્તે અહં સણ્ઠિતો સુટ્ઠુ ઠિતોતિ અત્થો. ઞાતોતિ સબ્બહંસાનં અન્તરે પઞ્ઞાતો. વિકત્તિસ્સન્તિ ‘‘કુહિં હંસરાજા’’તિ પુચ્છિતો અહં કિન્તિ કથેસ્સામિ. કિં તે વક્ખામીતિ તે તવ પવત્તિં પુચ્છન્તે હંસગણે કિં વક્ખામિ.
Tattha nāhanti ahaṃ, mahārāja, kāyikacetasikena dukkhena phuṭṭhopi taṃ na jahāmi. Anariyasaṃyutteti mittadubbhīhi ahirikehi kattabbatāya anariyabhāvena saṃyutte. Kammeti taṃ jahitvā pakkamanakamme. Sakumāroti samānakumāro, ekadivaseneva paṭisandhiṃ gahetvā ekadivase aṇḍakosaṃ padāletvā ekato vaḍḍhitakumāroti attho. Sakhātyasmīti ahaṃ te dakkhiṇakkhisamo piyasahāyo. Sacitteti tava sake citte ahaṃ ṭhito tava vase vattāmi, tayi jīvante jīvāmi, na jīvante na jīvāmīti attho. ‘‘Saṃcitte’’tipi pāṭho, tava citte ahaṃ saṇṭhito suṭṭhu ṭhitoti attho. Ñātoti sabbahaṃsānaṃ antare paññāto. Vikattissanti ‘‘kuhiṃ haṃsarājā’’ti pucchito ahaṃ kinti kathessāmi. Kiṃ te vakkhāmīti te tava pavattiṃ pucchante haṃsagaṇe kiṃ vakkhāmi.
એવં સુમુખેન ચતૂહિ ગાથાહિ સીહનાદે નદિતે તસ્સ ગુણં પકાસેન્તો મહાસત્તો આહ –
Evaṃ sumukhena catūhi gāthāhi sīhanāde nadite tassa guṇaṃ pakāsento mahāsatto āha –
૯૬.
96.
‘‘એસો હિ ધમ્મો સુમુખ, યં ત્વં અરિયપથે ઠિતો;
‘‘Eso hi dhammo sumukha, yaṃ tvaṃ ariyapathe ṭhito;
યો ભત્તારં સખારં મં, ન પરિચ્ચત્તુમુસ્સહે.
Yo bhattāraṃ sakhāraṃ maṃ, na pariccattumussahe.
૯૭.
97.
‘‘તઞ્હિ મે પેક્ખમાનસ્સ, ભયં ન ત્વેવ જાયતિ;
‘‘Tañhi me pekkhamānassa, bhayaṃ na tveva jāyati;
અધિગચ્છસિ ત્વં મય્હં, એવંભૂતસ્સ જીવિત’’ન્તિ.
Adhigacchasi tvaṃ mayhaṃ, evaṃbhūtassa jīvita’’nti.
તત્થ એસો ધમ્મોતિ એસ પોરાણકપણ્ડિતાનં સભાવો. ભત્તારં સખારં મન્તિ સામિકઞ્ચ સહાયઞ્ચ મં. ભયન્તિ ચિત્તુત્રાસો મય્હં ન જાયતિ, ચિત્તકૂટપબ્બતે હંસગણમજ્ઝે ઠિતો વિય હોમિ. મય્હન્તિ મમ જીવિતં ત્વં લભાપેસ્સસિ.
Tattha eso dhammoti esa porāṇakapaṇḍitānaṃ sabhāvo. Bhattāraṃ sakhāraṃ manti sāmikañca sahāyañca maṃ. Bhayanti cittutrāso mayhaṃ na jāyati, cittakūṭapabbate haṃsagaṇamajjhe ṭhito viya homi. Mayhanti mama jīvitaṃ tvaṃ labhāpessasi.
એવં તેસં કથેન્તાનઞ્ઞેવ લુદ્દપુત્તો સરપરિયન્તે ઠિતો હંસે તીહિ ખન્ધેહિ પલાયન્તે દિસ્વા ‘‘કિં નુ ખો’’તિ પાસટ્ઠાનં ઓલોકેન્તો બોધિસત્તં પાસયટ્ઠિયં ઓલમ્બન્તં દિસ્વા સઞ્જાતસોમનસ્સો કચ્છં દળ્હં બન્ધિત્વા મુગ્ગરં ગહેત્વા કપ્પુટ્ઠાનગ્ગિ વિય અવત્થરમાનો પણ્હિયા અક્કન્તકલલે ઉપરિસીસેન ગન્ત્વા પુરતો પતન્તે વેગેન ઉપસઙ્કમિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Evaṃ tesaṃ kathentānaññeva luddaputto sarapariyante ṭhito haṃse tīhi khandhehi palāyante disvā ‘‘kiṃ nu kho’’ti pāsaṭṭhānaṃ olokento bodhisattaṃ pāsayaṭṭhiyaṃ olambantaṃ disvā sañjātasomanasso kacchaṃ daḷhaṃ bandhitvā muggaraṃ gahetvā kappuṭṭhānaggi viya avattharamāno paṇhiyā akkantakalale uparisīsena gantvā purato patante vegena upasaṅkami. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૯૮.
98.
‘‘ઇચ્ચેવં મન્તયન્તાનં, અરિયાનં અરિયવુત્તિનં;
‘‘Iccevaṃ mantayantānaṃ, ariyānaṃ ariyavuttinaṃ;
દણ્ડમાદાય નેસાદો, આપતી તુરિતો ભુસં.
Daṇḍamādāya nesādo, āpatī turito bhusaṃ.
૯૯.
99.
‘‘તમાપતન્તં દિસ્વાન, સુમુખો અતિબ્રૂહયિ;
‘‘Tamāpatantaṃ disvāna, sumukho atibrūhayi;
અટ્ઠાસિ પુરતો રઞ્ઞો, હંસો વિસ્સાસયં બ્યથં.
Aṭṭhāsi purato rañño, haṃso vissāsayaṃ byathaṃ.
૧૦૦.
100.
‘‘મા ભાયિ પતતં સેટ્ઠ, ન હિ ભાયન્તિ તાદિસા;
‘‘Mā bhāyi patataṃ seṭṭha, na hi bhāyanti tādisā;
અહં યોગં પયુઞ્જિસ્સં, યુત્તં ધમ્મૂપસઞ્હિતં;
Ahaṃ yogaṃ payuñjissaṃ, yuttaṃ dhammūpasañhitaṃ;
તેન પરિયાપદાનેન, ખિપ્પં પાસા પમોક્ખસી’’તિ.
Tena pariyāpadānena, khippaṃ pāsā pamokkhasī’’ti.
તત્થ અરિયવુત્તિનન્તિ અરિયાચારે વત્તમાનાનં. ભુસન્તિ દળ્હં બલવં. અતિબ્રૂહયીતિ અનન્તરગાથાય આગતં ‘‘મા ભાયી’’તિ વચનં વદન્તો અતિબ્રૂહેસિ મહાસદ્દં નિચ્છારેસિ. અટ્ઠાસીતિ સચે નેસાદો રાજાનં પહરિસ્સતિ, અહં પહારં સમ્પટિચ્છિસ્સામીતિ જીવિતં પરિચ્ચજિત્વા પુરતો અટ્ઠાસિ. વિસ્સાસયન્તિ વિસ્સાસેન્તો અસ્સાસેન્તો. બ્યથન્તિ બ્યથિતં ભીતં રાજાનં ‘‘મા ભાયી’’તિ ઇમિના વચનેન વિસ્સાસેન્તો. તાદિસાતિ તુમ્હાદિસા ઞાણવીરિયસમ્પન્ના. યોગન્તિ ઞાણવીરિયયોગં. યુત્તન્તિ અનુચ્છવિકં. ધમ્મૂપસઞ્હિતન્તિ કારણનિસ્સિતં. તેન પરિયાપદાનેનાતિ તેન મયા પયુત્તેન યોગેન પરિસુદ્ધેન. પમોક્ખસીતિ મુચ્ચિસ્સસિ.
Tattha ariyavuttinanti ariyācāre vattamānānaṃ. Bhusanti daḷhaṃ balavaṃ. Atibrūhayīti anantaragāthāya āgataṃ ‘‘mā bhāyī’’ti vacanaṃ vadanto atibrūhesi mahāsaddaṃ nicchāresi. Aṭṭhāsīti sace nesādo rājānaṃ paharissati, ahaṃ pahāraṃ sampaṭicchissāmīti jīvitaṃ pariccajitvā purato aṭṭhāsi. Vissāsayanti vissāsento assāsento. Byathanti byathitaṃ bhītaṃ rājānaṃ ‘‘mā bhāyī’’ti iminā vacanena vissāsento. Tādisāti tumhādisā ñāṇavīriyasampannā. Yoganti ñāṇavīriyayogaṃ. Yuttanti anucchavikaṃ. Dhammūpasañhitanti kāraṇanissitaṃ. Tena pariyāpadānenāti tena mayā payuttena yogena parisuddhena. Pamokkhasīti muccissasi.
એવં સુમુખો મહાસત્તં અસ્સાસેત્વા લુદ્દપુત્તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા મધુરં માનુસિં વાચં નિચ્છારેન્તો, ‘‘સમ્મ, ત્વં કોનામોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સુવણ્ણવણ્ણહંસરાજ, અહં ખેમકો નામા’’તિ વુત્તે, ‘‘સમ્મ ખેમક, ‘તયા ઓડ્ડિતવાલપાસે યો વા સો વા હંસો બદ્ધો’તિ સઞ્ઞં મા કરિ, નવુતિયા હંસસહસ્સાનં પવરો ધતરટ્ઠહંસરાજા તે પાસે બદ્ધો, ઞાણસીલાચારસમ્પન્નો સઙ્ગાહકપક્ખે ઠિતો, ન તં મારેતું યુત્તો, અહં તવ ઇમિના કત્તબ્બકિચ્ચં કરિસ્સામિ, અયમ્પિ સુવણ્ણવણ્ણો, અહમ્પિ તથેવ, અહં એતસ્સત્થાય અત્તનો જીવિતં પરિચ્ચજિસ્સામિ, સચે ત્વં એતસ્સ પત્તાનિ ગણ્હિતુકામોસિ, મમ પત્તાનિ ગણ્હ, અથોપિ ચમ્મમંસન્હારુઅટ્ઠીનમઞ્ઞતરં ગણ્હિતુકામોસિ, મમેવ સરીરતો ગણ્હ, અથ નં કીળાહંસં કાતુકામોસિ, મઞ્ઞેવ કર, જીવન્તમેવ વિક્કિણિત્વા સચે ધનં ઉપ્પાદેતુકામોસિ, મં જીવન્તમેવ વિક્કિણિત્વા ધનં ઉપ્પાદેહિ, મા એતં ઞાણાદિગુણસંયુત્તં હંસરાજાનં અવધિ, સચે હિ નં વધિસ્સસિ, નિરયાદીહિ ન મુચ્ચિસ્સસી’’તિ તં નિરયાદિભયેન સન્તજ્જેત્વા અત્તનો મધુરકથં ગણ્હાપેત્વા પુન બોધિસત્તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા તં અસ્સાસેન્તો અટ્ઠાસિ. નેસાદો તસ્સ કથં સુત્વા ‘‘અયં તિરચ્છાનગતો સમાનો મનુસ્સેહિપિ કાતું અસક્કુણેય્યં એવરૂપં મિત્તધમ્મં કરોતિ, મનુસ્સાપિ એવં મિત્તધમ્મે ઠાતું ન સક્કોન્તિ, અહો એસ ઞાણસમ્પન્નો મધુરકથો ધમ્મિકો’’તિ સકલસરીરં પીતિસોમનસ્સપરિપુણ્ણં કત્વા પહટ્ઠલોમો દણ્ડં છડ્ડેત્વા સિરસિ અઞ્જલિં પતિટ્ઠપેત્વા સૂરિયં નમસ્સન્તો વિય સુમુખસ્સ ગુણં કિત્તેન્તો અટ્ઠાસિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Evaṃ sumukho mahāsattaṃ assāsetvā luddaputtassa santikaṃ gantvā madhuraṃ mānusiṃ vācaṃ nicchārento, ‘‘samma, tvaṃ konāmosī’’ti pucchitvā ‘‘suvaṇṇavaṇṇahaṃsarāja, ahaṃ khemako nāmā’’ti vutte, ‘‘samma khemaka, ‘tayā oḍḍitavālapāse yo vā so vā haṃso baddho’ti saññaṃ mā kari, navutiyā haṃsasahassānaṃ pavaro dhataraṭṭhahaṃsarājā te pāse baddho, ñāṇasīlācārasampanno saṅgāhakapakkhe ṭhito, na taṃ māretuṃ yutto, ahaṃ tava iminā kattabbakiccaṃ karissāmi, ayampi suvaṇṇavaṇṇo, ahampi tatheva, ahaṃ etassatthāya attano jīvitaṃ pariccajissāmi, sace tvaṃ etassa pattāni gaṇhitukāmosi, mama pattāni gaṇha, athopi cammamaṃsanhāruaṭṭhīnamaññataraṃ gaṇhitukāmosi, mameva sarīrato gaṇha, atha naṃ kīḷāhaṃsaṃ kātukāmosi, maññeva kara, jīvantameva vikkiṇitvā sace dhanaṃ uppādetukāmosi, maṃ jīvantameva vikkiṇitvā dhanaṃ uppādehi, mā etaṃ ñāṇādiguṇasaṃyuttaṃ haṃsarājānaṃ avadhi, sace hi naṃ vadhissasi, nirayādīhi na muccissasī’’ti taṃ nirayādibhayena santajjetvā attano madhurakathaṃ gaṇhāpetvā puna bodhisattassa santikaṃ gantvā taṃ assāsento aṭṭhāsi. Nesādo tassa kathaṃ sutvā ‘‘ayaṃ tiracchānagato samāno manussehipi kātuṃ asakkuṇeyyaṃ evarūpaṃ mittadhammaṃ karoti, manussāpi evaṃ mittadhamme ṭhātuṃ na sakkonti, aho esa ñāṇasampanno madhurakatho dhammiko’’ti sakalasarīraṃ pītisomanassaparipuṇṇaṃ katvā pahaṭṭhalomo daṇḍaṃ chaḍḍetvā sirasi añjaliṃ patiṭṭhapetvā sūriyaṃ namassanto viya sumukhassa guṇaṃ kittento aṭṭhāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૧૦૧.
101.
‘‘તસ્સ તં વચનં સુત્વા, સુમુખસ્સ સુભાસિતં;
‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, sumukhassa subhāsitaṃ;
પહટ્ઠલોમો નેસાદો, અઞ્જલિસ્સ પણામયિ.
Pahaṭṭhalomo nesādo, añjalissa paṇāmayi.
૧૦૨.
102.
‘‘ન મે સુતં વા દિટ્ઠં વા, ભાસન્તો માનુસિં દિજો;
‘‘Na me sutaṃ vā diṭṭhaṃ vā, bhāsanto mānusiṃ dijo;
અરિયં બ્રુવાનો વક્કઙ્ગો, ચજન્તો માનુસિં ગિરં.
Ariyaṃ bruvāno vakkaṅgo, cajanto mānusiṃ giraṃ.
૧૦૩.
103.
‘‘કિં નુ તાયં દિજો હોતિ, મુત્તો બદ્ધં ઉપાસસિ;
‘‘Kiṃ nu tāyaṃ dijo hoti, mutto baddhaṃ upāsasi;
ઓહાય સકુણા યન્તિ, કિં એકો અવહીયસી’’તિ.
Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ eko avahīyasī’’ti.
તત્થ અઞ્જલિસ્સ પણામયીતિ અઞ્જલિં અસ્સ ઉપનામયિ, ‘‘ન મે’’તિ ગાથાયસ્સ થુતિં કરોતિ. તત્થ માનુસિન્તિ મનુસ્સવાચં. અરિયન્તિ સુન્દરં નિદ્દોસં. ચજન્તોતિ વિસ્સજ્જેન્તો. ઇદં વુત્તં હોતિ – સમ્મ, ત્વં દિજો સમાનો અજ્જ મયા સદ્ધિં માનુસિં વાચં ભાસન્તો નિદ્દોસં બ્રુવાનો માનુસિં ગિરં ચજન્તો પચ્ચક્ખતો દિટ્ઠો, ઇતો પુબ્બે પન ઇદં અચ્છરિયં મયા નેવ સુતં ન દિટ્ઠન્તિ. કિં નુ તાયન્તિ યં એતં ત્વં ઉપાસસિ, કિં નુ તે અયં હોતિ.
Tattha añjalissa paṇāmayīti añjaliṃ assa upanāmayi, ‘‘na me’’ti gāthāyassa thutiṃ karoti. Tattha mānusinti manussavācaṃ. Ariyanti sundaraṃ niddosaṃ. Cajantoti vissajjento. Idaṃ vuttaṃ hoti – samma, tvaṃ dijo samāno ajja mayā saddhiṃ mānusiṃ vācaṃ bhāsanto niddosaṃ bruvāno mānusiṃ giraṃ cajanto paccakkhato diṭṭho, ito pubbe pana idaṃ acchariyaṃ mayā neva sutaṃ na diṭṭhanti. Kiṃ nu tāyanti yaṃ etaṃ tvaṃ upāsasi, kiṃ nu te ayaṃ hoti.
એવં તુટ્ઠચિત્તેન નેસાદેન પુટ્ઠો સુમુખો ‘‘અયં મુદુકો જાતો, ઇદાનિસ્સ ભિય્યોસોમત્તાય મુદુભાવત્થં મમ ગુણં દસ્સેસામી’’તિ ચિન્તેત્વા આહ –
Evaṃ tuṭṭhacittena nesādena puṭṭho sumukho ‘‘ayaṃ muduko jāto, idānissa bhiyyosomattāya mudubhāvatthaṃ mama guṇaṃ dassesāmī’’ti cintetvā āha –
૧૦૪.
104.
‘‘રાજા મે સો દિજામિત્ત, સેનાપચ્ચસ્સ કારયિં;
‘‘Rājā me so dijāmitta, senāpaccassa kārayiṃ;
તમાપદે પરિચ્ચતું, નુસ્સહે વિહગાધિપં.
Tamāpade pariccatuṃ, nussahe vihagādhipaṃ.
૧૦૫.
105.