Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    8. மஹாஹத்தி²பதோ³பமஸுத்தவண்ணனா

    8. Mahāhatthipadopamasuttavaṇṇanā

    300. ஏவங் மே ஸுதந்தி மஹாஹத்தி²பதோ³பமஸுத்தங். தத்த² ஜங்க³லானந்தி பத²வீதலசாரீனங். பாணானந்தி ஸபாத³கபாணானங். பத³ஜாதானீதி பதா³னி. ஸமோதா⁴னங் க³ச்ச²ந்தீதி ஓதா⁴னங் பக்கே²பங் க³ச்ச²ந்தி. அக்³க³மக்கா²யதீதி ஸெட்ட²ங் அக்கா²யதி. யதி³த³ங் மஹந்தத்தேனாதி மஹந்தபா⁴வேன அக்³க³ங் அக்கா²யதி, ந கு³ணவஸேனாதி அத்தோ². யே கேசி குஸலா த⁴ம்மாதி யே கேசி லோகியா வா லோகுத்தரா வா குஸலா த⁴ம்மா. ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²ந்தீதி எத்த² சதுப்³பி³தோ⁴ ஸங்க³ஹோ – ஸஜாதிஸங்க³ஹோ, ஸஞ்ஜாதிஸங்க³ஹோ, கிரியஸங்க³ஹோ, க³ணனஸங்க³ஹோதி. தத்த² ‘‘ஸப்³பே³ க²த்தியா ஆக³ச்ச²ந்து ஸப்³பே³ ப்³ராஹ்மணா’’தி ஏவங் ஸமானஜாதிவஸேன ஸங்க³ஹோ ஸஜாதிஸங்க³ஹோ நாம. ‘‘ஸப்³பே³ கோஸலகா ஸப்³பே³ மாக³த⁴கா’’தி ஏவங் ஸஞ்ஜாதிதே³ஸவஸேன ஸங்க³ஹோ ஸஞ்ஜாதிஸங்க³ஹோ நாம. ‘‘ஸப்³பே³ ரதி²கா ஸப்³பே³ த⁴னுக்³க³ஹா’’தி ஏவங் கிரியவஸேன ஸங்க³ஹோ கிரியஸங்க³ஹோ நாம. ‘‘சக்கா²யதனங் கதமக்க²ந்த⁴க³ணனங் க³ச்ச²தீதி? சக்கா²யதனங் ரூபக்க²ந்த⁴க³ணனங் க³ச்ச²தி. ஹஞ்சி சக்கா²யதனங் ரூபக்க²ந்த⁴க³ணனங் க³ச்ச²தி, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ சக்கா²யதனங் ரூபக்க²ந்தே⁴ன ஸங்க³ஹித’’ந்தி (கதா²॰ 471), அயங் க³ணனஸங்க³ஹோ நாம. இமஸ்மிம்பி டா²னே அயமேவ அதி⁴ப்பேதோ.

    300.Evaṃme sutanti mahāhatthipadopamasuttaṃ. Tattha jaṅgalānanti pathavītalacārīnaṃ. Pāṇānanti sapādakapāṇānaṃ. Padajātānīti padāni. Samodhānaṃ gacchantīti odhānaṃ pakkhepaṃ gacchanti. Aggamakkhāyatīti seṭṭhaṃ akkhāyati. Yadidaṃ mahantattenāti mahantabhāvena aggaṃ akkhāyati, na guṇavasenāti attho. Ye keci kusalā dhammāti ye keci lokiyā vā lokuttarā vā kusalā dhammā. Saṅgahaṃ gacchantīti ettha catubbidho saṅgaho – sajātisaṅgaho, sañjātisaṅgaho, kiriyasaṅgaho, gaṇanasaṅgahoti. Tattha ‘‘sabbe khattiyā āgacchantu sabbe brāhmaṇā’’ti evaṃ samānajātivasena saṅgaho sajātisaṅgaho nāma. ‘‘Sabbe kosalakā sabbe māgadhakā’’ti evaṃ sañjātidesavasena saṅgaho sañjātisaṅgaho nāma. ‘‘Sabbe rathikā sabbe dhanuggahā’’ti evaṃ kiriyavasena saṅgaho kiriyasaṅgaho nāma. ‘‘Cakkhāyatanaṃ katamakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti? Cakkhāyatanaṃ rūpakkhandhagaṇanaṃ gacchati. Hañci cakkhāyatanaṃ rūpakkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe cakkhāyatanaṃ rūpakkhandhena saṅgahita’’nti (kathā. 471), ayaṃ gaṇanasaṅgaho nāma. Imasmimpi ṭhāne ayameva adhippeto.

    நனு ச ‘‘சதுன்னங் அரியஸச்சானங் கதி குஸலா கதி அகுஸலா கதி அப்³யாகதாதி பஞ்ஹஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனே ஸமுத³யஸச்சங் அகுஸலங், மக்³க³ஸச்சங் குஸலங், நிரோத⁴ஸச்சங் அப்³யாகதங், து³க்க²ஸச்சங் ஸியா குஸலங், ஸியா அகுஸலங், ஸியா அப்³யாகத’’ந்தி (விப⁴॰ 216-217) ஆக³தத்தா சதுபூ⁴மகம்பி குஸலங் தி³யட்³ட⁴மேவ ஸச்சங் ப⁴ஜதி. அத² கஸ்மா மஹாதே²ரோ சதூஸு அரியஸச்சேஸு க³ணனங் க³ச்ச²தீதி ஆஹாதி? ஸச்சானங் அந்தோக³த⁴த்தா. யதா² ஹி ‘‘ஸாதி⁴கமித³ங், பி⁴க்க²வே, தி³யட்³ட⁴ஸிக்கா²பத³ஸதங் அன்வத்³த⁴மாஸங் உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²தி, யத்த² அத்தகாமா குலபுத்தா ஸிக்க²ந்தி. திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, ஸிக்கா² அதி⁴ஸீலஸிக்கா² அதி⁴சித்தஸிக்கா² அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²’’தி (அ॰ நி॰ 3.88) எத்த² ஸாதி⁴கமித³ங் தி³யட்³ட⁴ஸிக்கா²பத³ஸதங் ஏகா அதி⁴ஸீலஸிக்கா²வ ஹோதி, தங் ஸிக்க²ந்தோபி திஸ்ஸோ ஸிக்கா² ஸிக்க²தீதி த³ஸ்ஸிதோ, ஸிக்கா²னங் அந்தோக³த⁴த்தா. யதா² ச ஏகஸ்ஸ ஹத்தி²பத³ஸ்ஸ சதூஸு கொட்டா²ஸேஸு ஏகஸ்மிங் கொட்டா²ஸே ஓதிண்ணானிபி த்³வீஸு தீஸு சதூஸு கொட்டா²ஸேஸு ஓதிண்ணானிபி ஸிங்கா³லஸஸமிகா³தீ³னங் பாதா³னி ஹத்தி²பதே³ ஸமோதா⁴னங் க³தானேவ ஹொந்தி. ஹத்தி²பத³தோ அமுச்சித்வா தஸ்ஸேவ அந்தோக³த⁴த்தா. ஏவமேவ ஏகஸ்மிம்பி த்³வீஸுபி தீஸுபி சதூஸுபி ஸச்சேஸு க³ணனங் க³தா த⁴ம்மா சதூஸு ஸச்சேஸு க³ணனங் க³தாவ ஹொந்தி; ஸச்சானங் அந்தோக³த⁴த்தாதி தி³யட்³ட⁴ஸச்சக³ணனங் க³தேபி குஸலத⁴ம்மே ‘‘ஸப்³பே³ தே சதூஸு அரியஸச்சேஸு ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²ந்தீ’’தி ஆஹ. ‘‘து³க்கே² அரியஸச்சே’’திஆதீ³ஸு உத்³தே³ஸபதே³ஸு சேவ ஜாதிபி து³க்கா²திஆதீ³ஸு நித்³தே³ஸபதே³ஸு ச யங் வத்தப்³ப³ங், தங் விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வுத்தமேவ. கேவலங் பனெத்த² தே³ஸனானுக்கமோவ வேதி³தப்³போ³.

    Nanu ca ‘‘catunnaṃ ariyasaccānaṃ kati kusalā kati akusalā kati abyākatāti pañhassa vissajjane samudayasaccaṃ akusalaṃ, maggasaccaṃ kusalaṃ, nirodhasaccaṃ abyākataṃ, dukkhasaccaṃ siyā kusalaṃ, siyā akusalaṃ, siyā abyākata’’nti (vibha. 216-217) āgatattā catubhūmakampi kusalaṃ diyaḍḍhameva saccaṃ bhajati. Atha kasmā mahāthero catūsu ariyasaccesu gaṇanaṃ gacchatīti āhāti? Saccānaṃ antogadhattā. Yathā hi ‘‘sādhikamidaṃ, bhikkhave, diyaḍḍhasikkhāpadasataṃ anvaddhamāsaṃ uddesaṃ āgacchati, yattha attakāmā kulaputtā sikkhanti. Tisso imā, bhikkhave, sikkhā adhisīlasikkhā adhicittasikkhā adhipaññāsikkhā’’ti (a. ni. 3.88) ettha sādhikamidaṃ diyaḍḍhasikkhāpadasataṃ ekā adhisīlasikkhāva hoti, taṃ sikkhantopi tisso sikkhā sikkhatīti dassito, sikkhānaṃ antogadhattā. Yathā ca ekassa hatthipadassa catūsu koṭṭhāsesu ekasmiṃ koṭṭhāse otiṇṇānipi dvīsu tīsu catūsu koṭṭhāsesu otiṇṇānipi siṅgālasasamigādīnaṃ pādāni hatthipade samodhānaṃ gatāneva honti. Hatthipadato amuccitvā tasseva antogadhattā. Evameva ekasmimpi dvīsupi tīsupi catūsupi saccesu gaṇanaṃ gatā dhammā catūsu saccesu gaṇanaṃ gatāva honti; saccānaṃ antogadhattāti diyaḍḍhasaccagaṇanaṃ gatepi kusaladhamme ‘‘sabbe te catūsu ariyasaccesu saṅgahaṃ gacchantī’’ti āha. ‘‘Dukkhe ariyasacce’’tiādīsu uddesapadesu ceva jātipi dukkhātiādīsu niddesapadesu ca yaṃ vattabbaṃ, taṃ visuddhimagge vuttameva. Kevalaṃ panettha desanānukkamova veditabbo.

    301. யதா² ஹி சே²கோ விலீவகாரோ ஸுஜாதங் வேளுங் லபி⁴த்வா சதுதா⁴ செ²த்வா ததோ தயோ கொட்டா²ஸே ட²பெத்வா ஏகங் க³ண்ஹித்வா பஞ்சதா⁴ பி⁴ந்தெ³ய்ய, ததோபி சத்தாரோ ட²பெத்வா ஏகங் க³ண்ஹித்வா பா²லெந்தோ பஞ்ச பேஸியோ கரெய்ய, ததோ சதஸ்ஸோ ட²பெத்வா ஏகங் க³ண்ஹித்வா குச்சி²பா⁴க³ங் பிட்டி²பா⁴க³ந்தி த்³விதா⁴ பா²லெத்வா பிட்டி²பா⁴க³ங் ட²பெத்வா குச்சி²பா⁴க³ங் ஆதா³ய ததோ ஸமுக்³க³பீ³ஜனிதாலவண்டாதி³னானப்பகாரங் வேளுவிகதிங் கரெய்ய, ஸோ பிட்டி²பா⁴க³ஞ்ச இதரா ச சதஸ்ஸோ பேஸியோ இதரே ச சத்தாரோ கொட்டா²ஸே இதரே ச தயோ கொட்டா²ஸே கம்மாய ந உபனெஸ்ஸதீதி ந வத்தப்³போ³. ஏகப்பஹாரேன பன உபனேதுங் ந ஸக்கா, அனுபுப்³பே³ன உபனெஸ்ஸதி. ஏவமேவ அயங் மஹாதே²ரோபி விலீவகாரோ ஸுஜாதங் வேளுங் லபி⁴த்வா சத்தாரோ கொட்டா²ஸே விய, இமங் மஹந்தங் ஸுத்தந்தங் ஆரபி⁴த்வா சதுஅரியஸச்சவஸேன மாதிகங் ட²பேஸி. விலீவகாரஸ்ஸ தயோ கொட்டா²ஸே ட²பெத்வா ஏகங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸ பஞ்சதா⁴ கரணங் விய தே²ரஸ்ஸ தீணி அரியஸச்சானி ட²பெத்வா ஏகங் து³க்க²ஸச்சங் க³ஹெத்வா பா⁴ஜெந்தஸ்ஸ க²ந்த⁴வஸேன பஞ்சதா⁴ கரணங். ததோ யதா² ஸோ விலீவகாரோ சத்தாரோ கொட்டா²ஸே ட²பெத்வா ஏகங் பா⁴க³ங் க³ஹெத்வா பஞ்சதா⁴ பா²லேஸி, ஏவங் தே²ரோ சத்தாரோ அரூபக்க²ந்தே⁴ ட²பெத்வா ரூபக்க²ந்த⁴ங் விப⁴ஜந்தோ சத்தாரி ச மஹாபூ⁴தானி சதுன்னஞ்ச மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய ரூபந்தி பஞ்சதா⁴ அகாஸி. ததோ யதா² ஸோ விலீவகாரோ சதஸ்ஸோ பேஸியோ ட²பெத்வா ஏகங் க³ஹெத்வா குச்சி²பா⁴க³ங் பிட்டி²பா⁴க³ந்தி த்³விதா⁴ பா²லேஸி, ஏவங் தே²ரோ உபாதா³ய ரூபஞ்ச திஸ்ஸோ ச தா⁴துயோ ட²பெத்வா ஏகங் பத²வீதா⁴துங் விப⁴ஜந்தோ அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரவஸேன த்³விதா⁴ த³ஸ்ஸேஸி. யதா² ஸோ விலீவகாரோ பிட்டி²பா⁴க³ங் ட²பெத்வா குச்சி²பா⁴க³ங் ஆதா³ய நானப்பகாரங் விலீவவிகதிங் அகாஸி, ஏவங் தே²ரோ பா³ஹிரங் பத²வீதா⁴துங் ட²பெத்வா அஜ்ஜ²த்திகங் பத²வீதா⁴துங் வீஸதியா ஆகாரேஹி விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் கதமா சாவுஸோ, அஜ்ஜ²த்திகா பத²வீதா⁴தூதிஆதி³மாஹ.

    301. Yathā hi cheko vilīvakāro sujātaṃ veḷuṃ labhitvā catudhā chetvā tato tayo koṭṭhāse ṭhapetvā ekaṃ gaṇhitvā pañcadhā bhindeyya, tatopi cattāro ṭhapetvā ekaṃ gaṇhitvā phālento pañca pesiyo kareyya, tato catasso ṭhapetvā ekaṃ gaṇhitvā kucchibhāgaṃ piṭṭhibhāganti dvidhā phāletvā piṭṭhibhāgaṃ ṭhapetvā kucchibhāgaṃ ādāya tato samuggabījanitālavaṇṭādinānappakāraṃ veḷuvikatiṃ kareyya, so piṭṭhibhāgañca itarā ca catasso pesiyo itare ca cattāro koṭṭhāse itare ca tayo koṭṭhāse kammāya na upanessatīti na vattabbo. Ekappahārena pana upanetuṃ na sakkā, anupubbena upanessati. Evameva ayaṃ mahātheropi vilīvakāro sujātaṃ veḷuṃ labhitvā cattāro koṭṭhāse viya, imaṃ mahantaṃ suttantaṃ ārabhitvā catuariyasaccavasena mātikaṃ ṭhapesi. Vilīvakārassa tayo koṭṭhāse ṭhapetvā ekaṃ gahetvā tassa pañcadhā karaṇaṃ viya therassa tīṇi ariyasaccāni ṭhapetvā ekaṃ dukkhasaccaṃ gahetvā bhājentassa khandhavasena pañcadhā karaṇaṃ. Tato yathā so vilīvakāro cattāro koṭṭhāse ṭhapetvā ekaṃ bhāgaṃ gahetvā pañcadhā phālesi, evaṃ thero cattāro arūpakkhandhe ṭhapetvā rūpakkhandhaṃ vibhajanto cattāri ca mahābhūtāni catunnañca mahābhūtānaṃ upādāya rūpanti pañcadhā akāsi. Tato yathā so vilīvakāro catasso pesiyo ṭhapetvā ekaṃ gahetvā kucchibhāgaṃ piṭṭhibhāganti dvidhā phālesi, evaṃ thero upādāya rūpañca tisso ca dhātuyo ṭhapetvā ekaṃ pathavīdhātuṃ vibhajanto ajjhattikabāhiravasena dvidhā dassesi. Yathā so vilīvakāro piṭṭhibhāgaṃ ṭhapetvā kucchibhāgaṃ ādāya nānappakāraṃ vilīvavikatiṃ akāsi, evaṃ thero bāhiraṃ pathavīdhātuṃ ṭhapetvā ajjhattikaṃ pathavīdhātuṃ vīsatiyā ākārehi vibhajitvā dassetuṃ katamā cāvuso, ajjhattikā pathavīdhātūtiādimāha.

    யதா² பன விலீவகாரோ பிட்டி²பா⁴க³ஞ்ச இதரா ச சத்தஸ்ஸோ பேஸியோ இதரே ச சத்தாரோ கொட்டா²ஸே இதரே ச தயோ கொட்டா²ஸே அனுபுப்³பே³ன கம்மாய உபனெஸ்ஸதி, ந ஹி ஸக்கா ஏகப்பஹாரேன உபனேதுங், ஏவங் தே²ரோபி பா³ஹிரஞ்ச பத²வீதா⁴துங் இதரா ச திஸ்ஸோ தா⁴துயோ உபாதா³ரூபஞ்ச இதரே ச சத்தாரோ அரூபினோ க²ந்தே⁴ இதரானி ச தீணி அரியஸச்சானி அனுபுப்³பே³ன விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸெஸ்ஸதி, ந ஹி ஸக்கா ஏகப்பஹாரேன த³ஸ்ஸேதுங். அபிச ராஜபுத்தூபமாயபி அயங் கமோ விபா⁴வேதப்³போ³ –

    Yathā pana vilīvakāro piṭṭhibhāgañca itarā ca cattasso pesiyo itare ca cattāro koṭṭhāse itare ca tayo koṭṭhāse anupubbena kammāya upanessati, na hi sakkā ekappahārena upanetuṃ, evaṃ theropi bāhirañca pathavīdhātuṃ itarā ca tisso dhātuyo upādārūpañca itare ca cattāro arūpino khandhe itarāni ca tīṇi ariyasaccāni anupubbena vibhajitvā dassessati, na hi sakkā ekappahārena dassetuṃ. Apica rājaputtūpamāyapi ayaṃ kamo vibhāvetabbo –

    ஏகோ கிர மஹாராஜா, தஸ்ஸ பரோஸஹஸ்ஸங் புத்தா. ஸோ தேஸங் பிளந்த⁴னபரிக்கா²ரங் சதூஸு பேளாஸு ட²பெத்வா ஜெட்ட²புத்தஸ்ஸ அப்பேஸி – ‘‘இத³ங் தே, தாத, பா⁴திகானங் பிளந்த⁴னப⁴ண்ட³ங் ததா²ரூபே ச²ணே ஸம்பத்தே பிளந்த⁴னங் நோ தே³ஹீதி யாசந்தானங் த³தெ³ய்யாஸீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாது⁴ தே³வா’’தி ஸாரக³ப்³பே⁴ படிஸாமேஸி, ததா²ரூபே ச²ணதி³வஸே ராஜபுத்தா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘பிளந்த⁴னங் நோ, தாத, தே³த², நக்க²த்தங் கீளிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு. தாதா, ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ வோ ஹத்தே² மயா பிளந்த⁴னங் ட²பிதங், தங் ஆஹராபெத்வா பிளந்த⁴தா²தி. தே ஸாதூ⁴தி படிஸ்ஸுணித்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ‘‘தும்ஹாகங் கிர நோ ஹத்தே² பிளந்த⁴னப⁴ண்ட³ங், தங் தே³தா²’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ ஏவங் கரிஸ்ஸாமீதி க³ப்³ப⁴ங் விவரித்வா, சதஸ்ஸோ பேளாயோ நீஹரித்வா திஸ்ஸோ ட²பெத்வா ஏகங் விவரித்வா, ததோ பஞ்ச ஸமுக்³கே³ நீஹரித்வா சத்தாரோ ட²பெத்வா ஏகங் விவரித்வா, ததோ பஞ்சஸு கரண்டே³ஸு நீஹரிதேஸு சத்தாரோ ட²பெத்வா ஏகங் விவரித்வா பிதா⁴னங் பஸ்ஸே ட²பெத்வா ததோ ஹத்தூ²பக³பாதூ³பகா³தீ³னி நானப்பகாரானி பிளந்த⁴னானி நீஹரித்வா அதா³ஸி. ஸோ கிஞ்சாபி இதரேஹி சதூஹி கரண்டே³ஹி இதரேஹி சதூஹி ஸமுக்³கே³ஹி இதராஹி தீஹி பேளாஹி ந தாவ பா⁴ஜெத்வா தே³தி, அனுபுப்³பே³ன பன த³ஸ்ஸதி, ந ஹி ஸக்கா ஏகப்பஹாரேன தா³துங்.

    Eko kira mahārājā, tassa parosahassaṃ puttā. So tesaṃ piḷandhanaparikkhāraṃ catūsu peḷāsu ṭhapetvā jeṭṭhaputtassa appesi – ‘‘idaṃ te, tāta, bhātikānaṃ piḷandhanabhaṇḍaṃ tathārūpe chaṇe sampatte piḷandhanaṃ no dehīti yācantānaṃ dadeyyāsī’’ti. So ‘‘sādhu devā’’ti sāragabbhe paṭisāmesi, tathārūpe chaṇadivase rājaputtā rañño santikaṃ gantvā ‘‘piḷandhanaṃ no, tāta, detha, nakkhattaṃ kīḷissāmā’’ti āhaṃsu. Tātā, jeṭṭhabhātikassa vo hatthe mayā piḷandhanaṃ ṭhapitaṃ, taṃ āharāpetvā piḷandhathāti. Te sādhūti paṭissuṇitvā tassa santikaṃ gantvā, ‘‘tumhākaṃ kira no hatthe piḷandhanabhaṇḍaṃ, taṃ dethā’’ti āhaṃsu. So evaṃ karissāmīti gabbhaṃ vivaritvā, catasso peḷāyo nīharitvā tisso ṭhapetvā ekaṃ vivaritvā, tato pañca samugge nīharitvā cattāro ṭhapetvā ekaṃ vivaritvā, tato pañcasu karaṇḍesu nīharitesu cattāro ṭhapetvā ekaṃ vivaritvā pidhānaṃ passe ṭhapetvā tato hatthūpagapādūpagādīni nānappakārāni piḷandhanāni nīharitvā adāsi. So kiñcāpi itarehi catūhi karaṇḍehi itarehi catūhi samuggehi itarāhi tīhi peḷāhi na tāva bhājetvā deti, anupubbena pana dassati, na hi sakkā ekappahārena dātuṃ.

    தத்த² மஹாராஜா விய ப⁴க³வா த³ட்ட²ப்³போ³. வுத்தம்பி சேதங் – ‘‘ராஜாஹமஸ்மி ஸேலாதி ப⁴க³வா, த⁴ம்மராஜா அனுத்தரோ’’தி (ஸு॰ நி॰ 559). ஜெட்ட²புத்தோ விய ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ, வுத்தம்பி சேதங் – ‘‘யங் கோ² தங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய, ‘ப⁴க³வதோ புத்தோ ஓரஸோ முக²தோ ஜாதோ த⁴ம்மஜோ த⁴ம்மனிம்மிதோ த⁴ம்மதா³யாதோ³, நோ ஆமிஸதா³யாதோ³’தி ஸாரிபுத்தமேவ தங் ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய, ப⁴க³வதோ புத்தோ…பே॰… நோ ஆமிஸதா³யாதோ³’’தி (ம॰ நி॰ 3.97). பரோஸஹஸ்ஸராஜபுத்தா விய பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ த³ட்ட²ப்³போ³. வுத்தம்பி சேதங் –

    Tattha mahārājā viya bhagavā daṭṭhabbo. Vuttampi cetaṃ – ‘‘rājāhamasmi selāti bhagavā, dhammarājā anuttaro’’ti (su. ni. 559). Jeṭṭhaputto viya sāriputtatthero, vuttampi cetaṃ – ‘‘yaṃ kho taṃ, bhikkhave, sammā vadamāno vadeyya, ‘bhagavato putto oraso mukhato jāto dhammajo dhammanimmito dhammadāyādo, no āmisadāyādo’ti sāriputtameva taṃ sammā vadamāno vadeyya, bhagavato putto…pe… no āmisadāyādo’’ti (ma. ni. 3.97). Parosahassarājaputtā viya bhikkhusaṅgho daṭṭhabbo. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘பரோஸஹஸ்ஸங் பி⁴க்கூ²னங், ஸுக³தங் பயிருபாஸதி;

    ‘‘Parosahassaṃ bhikkhūnaṃ, sugataṃ payirupāsati;

    தே³ஸெந்தங் விரஜங் த⁴ம்மங், நிப்³பா³னங் அகுதோப⁴ய’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.216);

    Desentaṃ virajaṃ dhammaṃ, nibbānaṃ akutobhaya’’nti. (saṃ. ni. 1.216);

    ரஞ்ஞோ தேஸங் புத்தானங் பிளந்த⁴னங் சதூஸு பேளாஸு பக்கி²பித்வா ஜெட்ட²புத்தஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பிதகாலோ விய ப⁴க³வதோ த⁴ம்மஸேனாபதிஸ்ஸ ஹத்தே² சதுஸச்சப்பகாஸனாய ட²பிதகாலோ, தேனேவாஹ – ‘‘ஸாரிபுத்தோ, பி⁴க்க²வே, பஹோதி சத்தாரி அரியஸச்சானி வித்தா²ரேன ஆசிக்கி²துங் தே³ஸேதுங் பஞ்ஞாபேதுங் பட்ட²பேதுங் விவரிதுங் விப⁴ஜிதுங் உத்தானீகாது’’ந்தி (ம॰ நி॰ 3.371). ததா²ரூபே க²ணே தேஸங் ராஜபுத்தானங் தங் ராஜானங் உபஸங்கமித்வா பிளந்த⁴னங் யாசனகாலோ விய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ வஸ்ஸூபனாயிகஸமயே ஆக³ந்த்வா த⁴ம்மதே³ஸனாய யாசிதகாலோ. உபகட்டா²ய கிர வஸ்ஸூபனாயிகாய இத³ங் ஸுத்தங் தே³ஸிதங். ரஞ்ஞோ, ‘‘தாதா, ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ வோ ஹத்தே² மயா பிளந்த⁴னங் ட²பிதங் தங் ஆஹராபெத்வா பிளந்த⁴தா²’’தி வுத்தகாலோ விய ஸம்பு³த்³தே⁴னாபி, ‘‘ஸேவேத², பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானே, ப⁴ஜத², பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானே. பண்டி³தா பி⁴க்கூ² அனுக்³கா³ஹகா ஸப்³ரஹ்மசாரீன’’ந்தி ஏவங் த⁴ம்மஸேனாபதினோ ஸந்திகே பி⁴க்கூ²னங் பேஸிதகாலோ.

    Rañño tesaṃ puttānaṃ piḷandhanaṃ catūsu peḷāsu pakkhipitvā jeṭṭhaputtassa hatthe ṭhapitakālo viya bhagavato dhammasenāpatissa hatthe catusaccappakāsanāya ṭhapitakālo, tenevāha – ‘‘sāriputto, bhikkhave, pahoti cattāri ariyasaccāni vitthārena ācikkhituṃ desetuṃ paññāpetuṃ paṭṭhapetuṃ vivarituṃ vibhajituṃ uttānīkātu’’nti (ma. ni. 3.371). Tathārūpe khaṇe tesaṃ rājaputtānaṃ taṃ rājānaṃ upasaṅkamitvā piḷandhanaṃ yācanakālo viya bhikkhusaṅghassa vassūpanāyikasamaye āgantvā dhammadesanāya yācitakālo. Upakaṭṭhāya kira vassūpanāyikāya idaṃ suttaṃ desitaṃ. Rañño, ‘‘tātā, jeṭṭhabhātikassa vo hatthe mayā piḷandhanaṃ ṭhapitaṃ taṃ āharāpetvā piḷandhathā’’ti vuttakālo viya sambuddhenāpi, ‘‘sevetha, bhikkhave, sāriputtamoggallāne, bhajatha, bhikkhave, sāriputtamoggallāne. Paṇḍitā bhikkhū anuggāhakā sabrahmacārīna’’nti evaṃ dhammasenāpatino santike bhikkhūnaṃ pesitakālo.

    ராஜபுத்தேஹி ரஞ்ஞோ கத²ங் ஸுத்வா ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா பிளந்த⁴னங் யாசிதகாலோ விய பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்து²கத²ங் ஸுத்வா த⁴ம்மஸேனாபதிங் உபஸங்கம்ம த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆயாசிதகாலோ. ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ க³ப்³ப⁴ங் விவரித்வா சதஸ்ஸோ பேளாயோ நீஹரித்வா ட²பனங் விய த⁴ம்மஸேனாபதிஸ்ஸ இமங் ஸுத்தந்தங் ஆரபி⁴த்வா சதுன்னங் அரியஸச்சானங் வஸேன மாதிகாய ட²பனங். திஸ்ஸோ பேளாயோ ட²பெத்வா ஏகங் விவரித்வா ததோ பஞ்சஸமுக்³க³னீஹரணங் விய தீணி அரியஸச்சானி ட²பெத்வா து³க்க²ங் அரியஸச்சங் விப⁴ஜந்தஸ்ஸ பஞ்சக்க²ந்த⁴த³ஸ்ஸனங். சத்தாரோ ஸமுக்³கே³ ட²பெத்வா ஏகங் விவரித்வா ததோ பஞ்சகரண்ட³னீஹரணங் விய சத்தாரோ அரூபக்க²ந்தே⁴ ட²பெத்வா ஏகங் ரூபக்க²ந்த⁴ங் விப⁴ஜந்தஸ்ஸ சதுமஹாபூ⁴தஉபாதா³ரூபவஸேன பஞ்சகொட்டா²ஸத³ஸ்ஸனங்.

    Rājaputtehi rañño kathaṃ sutvā jeṭṭhabhātikassa santikaṃ gantvā piḷandhanaṃ yācitakālo viya bhikkhūhi satthukathaṃ sutvā dhammasenāpatiṃ upasaṅkamma dhammadesanaṃ āyācitakālo. Jeṭṭhabhātikassa gabbhaṃ vivaritvā catasso peḷāyo nīharitvā ṭhapanaṃ viya dhammasenāpatissa imaṃ suttantaṃ ārabhitvā catunnaṃ ariyasaccānaṃ vasena mātikāya ṭhapanaṃ. Tisso peḷāyo ṭhapetvā ekaṃ vivaritvā tato pañcasamugganīharaṇaṃ viya tīṇi ariyasaccāni ṭhapetvā dukkhaṃ ariyasaccaṃ vibhajantassa pañcakkhandhadassanaṃ. Cattāro samugge ṭhapetvā ekaṃ vivaritvā tato pañcakaraṇḍanīharaṇaṃ viya cattāro arūpakkhandhe ṭhapetvā ekaṃ rūpakkhandhaṃ vibhajantassa catumahābhūtaupādārūpavasena pañcakoṭṭhāsadassanaṃ.

    302. சத்தாரோ கரண்டே³ ட²பெத்வா ஏகங் விவரித்வா பிதா⁴னங் பஸ்ஸே ட²பெத்வா ஹத்தூ²பக³பாதூ³பகா³தி³பிளந்த⁴னதா³னங் விய தீணி மஹாபூ⁴தானி உபாதா³ரூபஞ்ச ட²பெத்வா ஏகங் பத²வீதா⁴துங் விப⁴ஜந்தஸ்ஸ பா³ஹிரங் தாவ பிதா⁴னங் விய ட²பெத்வா அஜ்ஜ²த்திகாய பத²வீதா⁴துயா நானாஸபா⁴வதோ வீஸதியா ஆகாரேஹி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘கதமா சாவுஸோ அஜ்ஜ²த்திகா பத²வீதா⁴தூ’’திஆதி³வசனங்.

    302. Cattāro karaṇḍe ṭhapetvā ekaṃ vivaritvā pidhānaṃ passe ṭhapetvā hatthūpagapādūpagādipiḷandhanadānaṃ viya tīṇi mahābhūtāni upādārūpañca ṭhapetvā ekaṃ pathavīdhātuṃ vibhajantassa bāhiraṃ tāva pidhānaṃ viya ṭhapetvā ajjhattikāya pathavīdhātuyā nānāsabhāvato vīsatiyā ākārehi dassanatthaṃ ‘‘katamā cāvuso ajjhattikā pathavīdhātū’’tiādivacanaṃ.

    தஸ்ஸ பன ராஜபுத்தஸ்ஸ தேஹி சதூஹி கரண்டே³ஹி சதூஹி ஸமுக்³கே³ஹி தீஹி ச பேளாஹி பச்சா² அனுபுப்³பே³ன நீஹரித்வா பிளந்த⁴னதா³னங் விய தே²ரஸ்ஸாபி இதரேஸஞ்ச திண்ணங் மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ரூபானஞ்ச சதுன்னங் அரூபக்க²ந்தா⁴னஞ்ச திண்ணங் அரியஸச்சானஞ்ச பச்சா² அனுபுப்³பே³ன பா⁴ஜெத்வா த³ஸ்ஸனங் வேதி³தப்³ப³ங். யங் பனேதங் ‘‘கதமா சாவுஸோ, அஜ்ஜ²த்திகா பத²வீதா⁴தூ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அஜ்ஜ²த்தங் பச்சத்தந்தி உப⁴யம்பேதங் நியகாதி⁴வசனமேவ. கக்க²ளந்தி த²த்³த⁴ங். க²ரிக³தந்தி ப²ருஸங். உபாதி³ன்னந்தி ந கம்மஸமுட்டா²னமேவ, அவிஸேஸேன பன ஸரீரட்ட²கஸ்ஸேதங் க³ஹணங். ஸரீரட்ட²கஞ்ஹி உபாதி³ன்னங் வா ஹோது, அனுபாதி³ன்னங் வா, ஆதி³ன்னக³ஹிதபராமட்ட²வஸேன ஸப்³ப³ங் உபாதி³ன்னமேவ நாம. ஸெய்யதி²த³ங் – கேஸா லோமா…பே॰… உத³ரியங் கரீஸந்தி இத³ங் தா⁴துகம்மட்டா²னிகஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ அஜ்ஜ²த்திகபத²வீதா⁴துவஸேன தாவ கம்மட்டா²னங் விப⁴த்தங். எத்த² பன மனஸிகாரங் ஆரபி⁴த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் க³ஹேதுகாமேன யங் காதப்³ப³ங், தங் ஸப்³ப³ங் விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வித்தா²ரிதமேவ. மத்த²லுங்க³ங் பன ந இத⁴ பாளிஆருள்ஹங். தம்பி ஆஹரித்வா, விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வுத்தனயேனேவ வண்ணஸண்டா²னாதி³வஸேன வவத்த²பெத்வா, ‘‘அயம்பி அசேதனா அப்³யாகதா ஸுஞ்ஞா த²த்³தா⁴ பத²வீதா⁴து ஏவா’’தி மனஸி காதப்³ப³ங். யங் வா பனஞ்ஞம்பீதி இத³ங் இதரேஸு தீஸு கொட்டா²ஸேஸு அனுக³தாய பத²வீதா⁴துயா க³ஹணத்த²ங் வுத்தங். யா சேவ கோ² பன அஜ்ஜ²த்திகா பத²வீதா⁴தூதி யா ச அயங் வுத்தப்பகாரா அஜ்ஜ²த்திகா பத²வீதா⁴து. யா ச பா³ஹிராதி யா ச விப⁴ங்கே³, ‘‘அயோ லோஹங் திபு ஸீஸ’’ந்திஆதி³னா (விப⁴॰ 173) நயேன ஆக³தா பா³ஹிரா பத²வீதா⁴து.

    Tassa pana rājaputtassa tehi catūhi karaṇḍehi catūhi samuggehi tīhi ca peḷāhi pacchā anupubbena nīharitvā piḷandhanadānaṃ viya therassāpi itaresañca tiṇṇaṃ mahābhūtānaṃ upādārūpānañca catunnaṃ arūpakkhandhānañca tiṇṇaṃ ariyasaccānañca pacchā anupubbena bhājetvā dassanaṃ veditabbaṃ. Yaṃ panetaṃ ‘‘katamā cāvuso, ajjhattikā pathavīdhātū’’tiādi vuttaṃ. Tattha ajjhattaṃ paccattanti ubhayampetaṃ niyakādhivacanameva. Kakkhaḷanti thaddhaṃ. Kharigatanti pharusaṃ. Upādinnanti na kammasamuṭṭhānameva, avisesena pana sarīraṭṭhakassetaṃ gahaṇaṃ. Sarīraṭṭhakañhi upādinnaṃ vā hotu, anupādinnaṃ vā, ādinnagahitaparāmaṭṭhavasena sabbaṃ upādinnameva nāma. Seyyathidaṃ – kesā lomā…pe… udariyaṃ karīsanti idaṃ dhātukammaṭṭhānikassa kulaputtassa ajjhattikapathavīdhātuvasena tāva kammaṭṭhānaṃ vibhattaṃ. Ettha pana manasikāraṃ ārabhitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ gahetukāmena yaṃ kātabbaṃ, taṃ sabbaṃ visuddhimagge vitthāritameva. Matthaluṅgaṃ pana na idha pāḷiāruḷhaṃ. Tampi āharitvā, visuddhimagge vuttanayeneva vaṇṇasaṇṭhānādivasena vavatthapetvā, ‘‘ayampi acetanā abyākatā suññā thaddhā pathavīdhātu evā’’ti manasi kātabbaṃ. Yaṃ vā panaññampīti idaṃ itaresu tīsu koṭṭhāsesu anugatāya pathavīdhātuyā gahaṇatthaṃ vuttaṃ. Yā ceva kho pana ajjhattikā pathavīdhātūti yā ca ayaṃ vuttappakārā ajjhattikā pathavīdhātu. Yā ca bāhirāti yā ca vibhaṅge, ‘‘ayo lohaṃ tipu sīsa’’ntiādinā (vibha. 173) nayena āgatā bāhirā pathavīdhātu.

    எத்தாவதா தே²ரேன அஜ்ஜ²த்திகா பத²வீதா⁴து நானாஸபா⁴வதோ வீஸதியா ஆகாரேஹி வித்தா²ரேன த³ஸ்ஸிதா, பா³ஹிரா ஸங்கே²பேன. கஸ்மா? யஸ்மிஞ்ஹி டா²னே ஸத்தானங் ஆலயோ நிகந்தி பத்த²னா பரியுட்டா²னங் க³ஹணங் பராமாஸோ ப³லவா ஹோதி, தத்த² தேஸங் ஆலயாதீ³னங் உத்³த⁴ரணத்த²ங் பு³த்³தா⁴ வா பு³த்³த⁴ஸாவகா வா வித்தா²ரகத²ங் கதெ²ந்தி. யத்த² பன ந ப³லவா, தத்த² கத்தப்³ப³கிச்சாபா⁴வதோ ஸங்கே²பேன கதெ²ந்தி. யதா² ஹி கஸ்ஸகோ கெ²த்தங் கஸமானோ யத்த² மூலஸந்தானகானங் ப³லவதாய நங்க³லங் லக்³க³தி, தத்த² கோ³ணே ட²பெத்வா பங்ஸுங் வியூஹித்வா மூலஸந்தானகானி செ²த்வா செ²த்வா உத்³த⁴ரந்தோ ப³ஹுங் வாயாமங் கரோதி. யத்த² தானி நத்தி², தத்த² ப³லவங் பயோக³ங் கத்வா கோ³ணே பிட்டி²யங் பஹரமானோ கஸதியேவ, ஏவங்ஸம்பத³மித³ங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Ettāvatā therena ajjhattikā pathavīdhātu nānāsabhāvato vīsatiyā ākārehi vitthārena dassitā, bāhirā saṅkhepena. Kasmā? Yasmiñhi ṭhāne sattānaṃ ālayo nikanti patthanā pariyuṭṭhānaṃ gahaṇaṃ parāmāso balavā hoti, tattha tesaṃ ālayādīnaṃ uddharaṇatthaṃ buddhā vā buddhasāvakā vā vitthārakathaṃ kathenti. Yattha pana na balavā, tattha kattabbakiccābhāvato saṅkhepena kathenti. Yathā hi kassako khettaṃ kasamāno yattha mūlasantānakānaṃ balavatāya naṅgalaṃ laggati, tattha goṇe ṭhapetvā paṃsuṃ viyūhitvā mūlasantānakāni chetvā chetvā uddharanto bahuṃ vāyāmaṃ karoti. Yattha tāni natthi, tattha balavaṃ payogaṃ katvā goṇe piṭṭhiyaṃ paharamāno kasatiyeva, evaṃsampadamidaṃ veditabbaṃ.

    பத²வீதா⁴துரேவேஸாதி து³விதா⁴பேஸா த²த்³த⁴ட்டே²ன கக்க²ளட்டே²ன ப²ருஸட்டே²ன ஏகலக்க²ணா பத²வீதா⁴துயேவ , ஆவுஸோதி அஜ்ஜ²த்திகங் பா³ஹிராய ஸத்³தி⁴ங் யோஜெத்வா த³ஸ்ஸேதி. யஸ்மா பா³ஹிராய பத²வீதா⁴துயா அசேதனாபா⁴வோ பாகடோ, ந அஜ்ஜ²த்திகாய, தஸ்மா ஸா பா³ஹிராய ஸத்³தி⁴ங் ஏகஸதி³ஸா அசேதனாயேவாதி க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஸுக²பரிக்³க³ஹோ ஹோதி. யதா² கிங்? யதா² த³ந்தேன கோ³ணேன ஸத்³தி⁴ங் யோஜிதோ அத³ந்தோ கதிபாஹமேவ விஸூகாயதி விப்ப²ந்த³தி, அத² ந சிரஸ்ஸேவ த³மத²ங் உபேதி. ஏவங் அஜ்ஜ²த்திகாபி பா³ஹிராய ஸத்³தி⁴ங் ஏகஸதி³ஸாதி க³ண்ஹந்தஸ்ஸ கதிபாஹமேவ அசேதனாபா⁴வோ ந உபட்டா²தி, அத² ந சிரேனேவஸ்ஸா அசேதனாபா⁴வோ பாகடோ ஹோதி. தங் நேதங் மமாதி தங் உப⁴யம்பி ந ஏதங் மம, ந ஏஸோஹமஸ்மி, ந ஏஸோ மே அத்தாதி ஏவங் யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய த³ட்ட²ப்³ப³ங். யதா²பூ⁴தந்தி யதா²ஸபா⁴வங், தஞ்ஹி அனிச்சாதி³ஸபா⁴வங், தஸ்மா அனிச்சங் து³க்க²மனத்தாதி ஏவங் த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி அத்தோ².

    Pathavīdhāturevesāti duvidhāpesā thaddhaṭṭhena kakkhaḷaṭṭhena pharusaṭṭhena ekalakkhaṇā pathavīdhātuyeva , āvusoti ajjhattikaṃ bāhirāya saddhiṃ yojetvā dasseti. Yasmā bāhirāya pathavīdhātuyā acetanābhāvo pākaṭo, na ajjhattikāya, tasmā sā bāhirāya saddhiṃ ekasadisā acetanāyevāti gaṇhantassa sukhapariggaho hoti. Yathā kiṃ? Yathā dantena goṇena saddhiṃ yojito adanto katipāhameva visūkāyati vipphandati, atha na cirasseva damathaṃ upeti. Evaṃ ajjhattikāpi bāhirāya saddhiṃ ekasadisāti gaṇhantassa katipāhameva acetanābhāvo na upaṭṭhāti, atha na cirenevassā acetanābhāvo pākaṭo hoti. Taṃ netaṃ mamāti taṃ ubhayampi na etaṃ mama, na esohamasmi, na eso me attāti evaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya daṭṭhabbaṃ. Yathābhūtanti yathāsabhāvaṃ, tañhi aniccādisabhāvaṃ, tasmā aniccaṃ dukkhamanattāti evaṃ daṭṭhabbanti attho.

    ஹோதி கோ² ஸோ, ஆவுஸோதி கஸ்மா ஆரபி⁴? பா³ஹிரஆபோதா⁴துவஸேன பா³ஹிராய பத²வீதா⁴துயா வினாஸங் த³ஸ்ஸெத்வா ததோ விஸேஸதரேன உபாதி³ன்னாய ஸரீரட்ட²கபத²வீதா⁴துயா வினாஸத³ஸ்ஸனத்த²ங். பகுப்பதீதி ஆபோஸங்வட்டவஸேன வட்³ட⁴மானா குப்பதி. அந்தரஹிதா தஸ்மிங் ஸமயே பா³ஹிரா பத²வீதா⁴து ஹோதீதி தஸ்மிங் ஸமயே கோடிஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளே கா²ரோத³கேன விலீயமானா உத³கானுக³தா ஹுத்வா ஸப்³பா³ பப்³ப³தாதி³வஸேன ஸண்டி²தா பத²வீதா⁴து அந்தரஹிதா ஹோதி. விலீயித்வா உத³கமேவ ஹோதி. தாவ மஹல்லிகாயாதி தாவ மஹந்தாய.

    Hoti kho so, āvusoti kasmā ārabhi? Bāhiraāpodhātuvasena bāhirāya pathavīdhātuyā vināsaṃ dassetvā tato visesatarena upādinnāya sarīraṭṭhakapathavīdhātuyā vināsadassanatthaṃ. Pakuppatīti āposaṃvaṭṭavasena vaḍḍhamānā kuppati. Antarahitā tasmiṃ samaye bāhirā pathavīdhātu hotīti tasmiṃ samaye koṭisatasahassacakkavāḷe khārodakena vilīyamānā udakānugatā hutvā sabbā pabbatādivasena saṇṭhitā pathavīdhātu antarahitā hoti. Vilīyitvā udakameva hoti. Tāva mahallikāyāti tāva mahantāya.

    து³வே ஸதஸஹஸ்ஸானி, சத்தாரி நஹுதானி ச;

    Duve satasahassāni, cattāri nahutāni ca;

    எத்தகங் ப³ஹலத்தேன, ஸங்கா²தாயங் வஸுந்த⁴ராதி. –

    Ettakaṃ bahalattena, saṅkhātāyaṃ vasundharāti. –

    ஏவங் ப³ஹலத்தேனேவ மஹந்தாய, வித்தா²ரதோ பன கோடிஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளப்பமாணாய. அனிச்சதாதி ஹுத்வா அபா⁴வதா. க²யத⁴ம்மதாதி க²யங் க³மனஸபா⁴வதா . வயத⁴ம்மதாதி வயங் க³மனஸபா⁴வதா. விபரிணாமத⁴ம்மதாதி பகதிவிஜஹனஸபா⁴வதா, இதி ஸப்³பே³ஹிபி இமேஹி பதே³ஹி அனிச்சலக்க²ணமேவ வுத்தங். யங் பன அனிச்சங், தங் து³க்க²ங். யங் து³க்க²ங், தங் அனத்தாதி தீணிபி லக்க²ணானி ஆக³தானேவ ஹொந்தி. மத்தட்ட²கஸ்ஸாதி பரித்தட்டி²திகஸ்ஸ, தத்த² த்³வீஹாகாரேஹி இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ பரித்தட்டி²திதா வேதி³தப்³பா³ டி²திபரித்ததாய ச ஸரஸபரித்ததாய ச. அயஞ்ஹி அதீதே சித்தக்க²ணே ஜீவித்த², ந ஜீவதி, ந ஜீவிஸ்ஸதி. அனாக³தே சித்தக்க²ணே ஜீவிஸ்ஸதி, ந ஜீவதி, ந ஜீவித்த². பச்சுப்பன்னே சித்தக்க²ணே ஜீவதி , ந ஜீவித்த², ந ஜீவிஸ்ஸதீதி வுச்சதி.

    Evaṃ bahalatteneva mahantāya, vitthārato pana koṭisatasahassacakkavāḷappamāṇāya. Aniccatāti hutvā abhāvatā. Khayadhammatāti khayaṃ gamanasabhāvatā . Vayadhammatāti vayaṃ gamanasabhāvatā. Vipariṇāmadhammatāti pakativijahanasabhāvatā, iti sabbehipi imehi padehi aniccalakkhaṇameva vuttaṃ. Yaṃ pana aniccaṃ, taṃ dukkhaṃ. Yaṃ dukkhaṃ, taṃ anattāti tīṇipi lakkhaṇāni āgatāneva honti. Mattaṭṭhakassāti parittaṭṭhitikassa, tattha dvīhākārehi imassa kāyassa parittaṭṭhititā veditabbā ṭhitiparittatāya ca sarasaparittatāya ca. Ayañhi atīte cittakkhaṇe jīvittha, na jīvati, na jīvissati. Anāgate cittakkhaṇe jīvissati, na jīvati, na jīvittha. Paccuppanne cittakkhaṇe jīvati , na jīvittha, na jīvissatīti vuccati.

    ‘‘ஜீவிதங் அத்தபா⁴வோ ச, ஸுக²து³க்கா² ச கேவலா;

    ‘‘Jīvitaṃ attabhāvo ca, sukhadukkhā ca kevalā;

    ஏகசித்தஸமாயுத்தா, லஹு ஸோ வத்ததே க²ணோ’’தி. –

    Ekacittasamāyuttā, lahu so vattate khaṇo’’ti. –

    இத³ங் ஏதஸ்ஸேவ பரித்தட்டி²தித³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். ஏவங் டி²திபரித்ததாய பரித்தட்டி²திதா வேதி³தப்³பா³.

    Idaṃ etasseva parittaṭṭhitidassanatthaṃ vuttaṃ. Evaṃ ṭhitiparittatāya parittaṭṭhititā veditabbā.

    அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸூபனிப³த்³தா⁴தி³பா⁴வேன பனஸ்ஸ ஸரஸபரித்ததா வேதி³தப்³பா³. ஸத்தானஞ்ஹி அஸ்ஸாஸூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், பஸ்ஸாஸூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், மஹாபூ⁴தூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், கப³ளீகாராஹாரூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதங், விஞ்ஞாணூபனிப³த்³த⁴ங் ஜீவிதந்தி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வித்தா²ரிதங்.

    Assāsapassāsūpanibaddhādibhāvena panassa sarasaparittatā veditabbā. Sattānañhi assāsūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, passāsūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, assāsapassāsūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, mahābhūtūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, kabaḷīkārāhārūpanibaddhaṃ jīvitaṃ, viññāṇūpanibaddhaṃ jīvitanti visuddhimagge vitthāritaṃ.

    தண்ஹுபாதி³ன்னஸ்ஸாதி தண்ஹாய ஆதி³ன்னக³ஹிதபராமட்ட²ஸ்ஸ அஹந்தி வா மமந்தி வா அஸ்மீதி வா. அத² க்²வாஸ்ஸ நோதேவெத்த² ஹோதீதி அத² கோ² அஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏவங் தீணி லக்க²ணானி ஆரோபெத்வா பஸ்ஸந்தஸ்ஸ எத்த² அஜ்ஜ²த்திகாய பத²வீதா⁴துயா அஹந்தி வாதிஆதி³ திவிதோ⁴ தண்ஹாமானதி³ட்டி²க்³கா³ஹோ நோதேவ ஹோதி, ந ஹோதியேவாதி அத்தோ². யதா² ச ஆபோதா⁴துவஸேன, ஏவங் தேஜோதா⁴துவாயோதா⁴துவஸேனபி பா³ஹிராய பத²வீதா⁴துயா அந்தரதா⁴னங் ஹோதி. இத⁴ பன ஏகங்யேவ ஆக³தங். இதரானிபி அத்த²தோ வேதி³தப்³பா³னி.

    Taṇhupādinnassāti taṇhāya ādinnagahitaparāmaṭṭhassa ahanti vā mamanti vā asmīti vā. Atha khvāssa notevettha hotīti atha kho assa bhikkhuno evaṃ tīṇi lakkhaṇāni āropetvā passantassa ettha ajjhattikāya pathavīdhātuyā ahanti vātiādi tividho taṇhāmānadiṭṭhiggāho noteva hoti, na hotiyevāti attho. Yathā ca āpodhātuvasena, evaṃ tejodhātuvāyodhātuvasenapi bāhirāya pathavīdhātuyā antaradhānaṃ hoti. Idha pana ekaṃyeva āgataṃ. Itarānipi atthato veditabbāni.

    தஞ்சே, ஆவுஸோதி இத⁴ தஸ்ஸ தா⁴துகம்மட்டா²னிகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸோதத்³வாரே பரிக்³க³ஹங் பட்ட²பெந்தோ ப³லங் த³ஸ்ஸேதி. அக்கோஸந்தீதி த³ஸஹி அக்கோஸவத்தூ²ஹி அக்கோஸந்தி. பரிபா⁴ஸந்தீதி தயா இத³ஞ்சித³ஞ்ச கதங், ஏவஞ்ச ஏவஞ்ச தங் கரிஸ்ஸாமாதி வாசாய பரிபா⁴ஸந்தி. ரோஸெந்தீதி க⁴ட்டெந்தி. விஹேஸெந்தீதி து³க்கா²பெந்தி, ஸப்³ப³ங் வாசாய க⁴ட்டனமேவ வுத்தங். ஸோ ஏவந்தி ஸோ தா⁴துகம்மட்டா²னிகோ ஏவங் ஸம்பஜானாதி. உப்பன்னா கோ² மே அயந்தி ஸம்பதிவத்தமானுப்பன்னபா⁴வேன ச ஸமுதா³சாருப்பன்னபா⁴வேன ச உப்பன்னா. ஸோதஸம்ப²ஸ்ஸஜாதி உபனிஸ்ஸயவஸேன ஸோதஸம்ப²ஸ்ஸதோ ஜாதா ஸோதத்³வாரஜவனவேத³னா, ப²ஸ்ஸோ அனிச்சோதி ஸோதஸம்ப²ஸ்ஸோ ஹுத்வா அபா⁴வட்டே²ன அனிச்சோதி பஸ்ஸதி. வேத³னாத³யோபி ஸோதஸம்ப²ஸ்ஸஸம்பயுத்தாவ வேதி³தப்³பா³. தா⁴தாரம்மணமேவாதி தா⁴துஸங்கா²தமேவ ஆரம்மணங். பக்க²ந்த³தீதி ஓதரதி. பஸீத³தீதி தஸ்மிங் ஆரம்மணே பஸீத³தி, பு⁴ம்மவசனமேவ வா ஏதங். ப்³யஞ்ஜனஸந்தி⁴வஸேன ‘‘தா⁴தாரம்மணமேவா’’தி வுத்தங், தா⁴தாரம்மணேயேவாதி அயமெத்த² அத்தோ². அதி⁴முச்சதீதி தா⁴துவஸேன ஏவந்தி அதி⁴மொக்க²ங் லப⁴தி, ந ரஜ்ஜதி, ந து³ஸ்ஸதி. அயஞ்ஹி ஸோதத்³வாரம்ஹி ஆரம்மணே ஆபாத²க³தே மூலபரிஞ்ஞாஆக³ந்துகதாவகாலிகவஸேன பரிக்³க³ஹங் கரோதி, தஸ்ஸ வித்தா²ரகதா² ஸதிபட்டா²னே ஸதிஸம்பஜஞ்ஞபப்³பே³ வுத்தா. ஸா பன தத்த² சக்கு²த்³வாரவஸேன வுத்தா, இத⁴ ஸோதத்³வாரவஸேன வேதி³தப்³பா³.

    Tañce, āvusoti idha tassa dhātukammaṭṭhānikassa bhikkhuno sotadvāre pariggahaṃ paṭṭhapento balaṃ dasseti. Akkosantīti dasahi akkosavatthūhi akkosanti. Paribhāsantīti tayā idañcidañca kataṃ, evañca evañca taṃ karissāmāti vācāya paribhāsanti. Rosentīti ghaṭṭenti. Vihesentīti dukkhāpenti, sabbaṃ vācāya ghaṭṭanameva vuttaṃ. So evanti so dhātukammaṭṭhāniko evaṃ sampajānāti. Uppannā kho me ayanti sampativattamānuppannabhāvena ca samudācāruppannabhāvena ca uppannā. Sotasamphassajāti upanissayavasena sotasamphassato jātā sotadvārajavanavedanā, phasso aniccoti sotasamphasso hutvā abhāvaṭṭhena aniccoti passati. Vedanādayopi sotasamphassasampayuttāva veditabbā. Dhātārammaṇamevāti dhātusaṅkhātameva ārammaṇaṃ. Pakkhandatīti otarati. Pasīdatīti tasmiṃ ārammaṇe pasīdati, bhummavacanameva vā etaṃ. Byañjanasandhivasena ‘‘dhātārammaṇamevā’’ti vuttaṃ, dhātārammaṇeyevāti ayamettha attho. Adhimuccatīti dhātuvasena evanti adhimokkhaṃ labhati, na rajjati, na dussati. Ayañhi sotadvāramhi ārammaṇe āpāthagate mūlapariññāāgantukatāvakālikavasena pariggahaṃ karoti, tassa vitthārakathā satipaṭṭhāne satisampajaññapabbe vuttā. Sā pana tattha cakkhudvāravasena vuttā, idha sotadvāravasena veditabbā.

    ஏவங் கதபரிக்³க³ஹஸ்ஸ ஹி தா⁴துகம்மட்டா²னிகஸ்ஸ ப³லவவிபஸ்ஸகஸ்ஸ ஸசேபி சக்கு²த்³வாராதீ³ஸு ஆரம்மணே ஆபாத²க³தே அயோனிஸோ ஆவஜ்ஜனங் உப்பஜ்ஜதி, வொட்ட²ப்³ப³னங் பத்வா ஏகங் த்³வே வாரே ஆஸேவனங் லபி⁴த்வா சித்தங் ப⁴வங்க³மேவ ஓதரதி, ந ராகா³தி³வஸேன உப்பஜ்ஜதி, அயங் கோடிப்பத்தோ திக்க²விபஸ்ஸகோ. அபரஸ்ஸ ராகா³தி³வஸேன ஏகங் வாரங் ஜவனங் ஜவதி, ஜவனபரியோஸானே பன ராகா³தி³வஸேன ஏவங் மே ஜவனங் ஜவிதந்தி ஆவஜ்ஜதோ ஆரம்மணங் பரிக்³க³ஹிதமேவ ஹோதி, புன வாரங் ததா² ந ஜவதி. அபரஸ்ஸ ஏகவாரங் ஏவங் ஆவஜ்ஜதோ புன து³தியவாரங் ராகா³தி³வஸேன ஜவனங் ஜவதியேவ, து³தியவாராவஸானே பன ஏவங் மே ஜவனங் ஜவிதந்தி ஆவஜ்ஜதோ ஆரம்மணங் பரிக்³க³ஹிதமேவ ஹோதி, ததியவாரே ததா² ந உப்பஜ்ஜதி. எத்த² பன பட²மோ அதிதிக்கோ², ததியோ அதிமந்தோ³, து³தியஸ்ஸ பன வஸேன இமஸ்மிங் ஸுத்தே, லடுகிகோபமே, இந்த்³ரியபா⁴வனே ச அயமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
