Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. મહાકચ્ચાનત્થેરઅપદાનં

    3. Mahākaccānattheraapadānaṃ

    ૩૧.

    31.

    ‘‘પદુમુત્તરનાથસ્સ, પદુમં નામ ચેતિયં;

    ‘‘Padumuttaranāthassa, padumaṃ nāma cetiyaṃ;

    સિલાસનં 1 કારયિત્વા, સુવણ્ણેનાભિલેપયિં.

    Silāsanaṃ 2 kārayitvā, suvaṇṇenābhilepayiṃ.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘રતનામયછત્તઞ્ચ, પગ્ગય્હ વાળબીજનિં 3;

    ‘‘Ratanāmayachattañca, paggayha vāḷabījaniṃ 4;

    બુદ્ધસ્સ અભિરોપેસિં, લોકબન્ધુસ્સ તાદિનો.

    Buddhassa abhiropesiṃ, lokabandhussa tādino.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘યાવતા દેવતા ભુમ્મા 5, સબ્બે સન્નિપતું તદા;

    ‘‘Yāvatā devatā bhummā 6, sabbe sannipatuṃ tadā;

    રતનામયછત્તાનં, વિપાકં કથયિસ્સતિ.

    Ratanāmayachattānaṃ, vipākaṃ kathayissati.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘તઞ્ચ સબ્બં સુણિસ્સામ, કથયન્તસ્સ સત્થુનો;

    ‘‘Tañca sabbaṃ suṇissāma, kathayantassa satthuno;

    ભિય્યો હાસં જનેય્યામ, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસને.

    Bhiyyo hāsaṃ janeyyāma, sammāsambuddhasāsane.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘હેમાસને નિસીદિત્વા, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Hemāsane nisīditvā, sayambhū aggapuggalo;

    ભિક્ખુસઙ્ઘપરિબ્યૂળ્હો 7, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghaparibyūḷho 8, imā gāthā abhāsatha.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘‘યેનિદં આસનં દિન્નં, સોવણ્ણં રતનામયં;

    ‘‘‘Yenidaṃ āsanaṃ dinnaṃ, sovaṇṇaṃ ratanāmayaṃ;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘‘તિંસકપ્પાનિ દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tiṃsakappāni devindo, devarajjaṃ karissati;

    સમન્તા યોજનસતં, આભાયાભિભવિસ્સતિ.

    Samantā yojanasataṃ, ābhāyābhibhavissati.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘‘મનુસ્સલોકમાગન્ત્વા, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Manussalokamāgantvā, cakkavattī bhavissati;

    પભસ્સરોતિ નામેન, ઉગ્ગતેજો ભવિસ્સતિ.

    Pabhassaroti nāmena, uggatejo bhavissati.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘‘દિવા વા યદિ વા રત્તિં, સતરંસીવ ઉગ્ગતો;

    ‘‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, sataraṃsīva uggato;

    સમન્તા અટ્ઠરતનં, ઉજ્જોતિસ્સતિ ખત્તિયો.

    Samantā aṭṭharatanaṃ, ujjotissati khattiyo.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘‘તુસિતા હિ ચવિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘Tusitā hi cavitvāna, sukkamūlena codito;

    કચ્ચાનો નામ નામેન, બ્રહ્મબન્ધુ ભવિસ્સતિ.

    Kaccāno nāma nāmena, brahmabandhu bhavissati.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘‘સો પચ્છા પબ્બજિત્વાન, અરહા હેસ્સતિનાસવો;

    ‘‘‘So pacchā pabbajitvāna, arahā hessatināsavo;

    ગોતમો લોકપજ્જોતો, અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસ્સતિ.

    Gotamo lokapajjoto, aggaṭṭhāne ṭhapessati.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘‘સંખિત્તપુચ્છિતં 9 પઞ્હં, વિત્થારેન કથેસ્સતિ;

    ‘‘‘Saṃkhittapucchitaṃ 10 pañhaṃ, vitthārena kathessati;

    કથયન્તો ચ તં પઞ્હં, અજ્ઝાસયં 11 પૂરયિસ્સતિ’.

    Kathayanto ca taṃ pañhaṃ, ajjhāsayaṃ 12 pūrayissati’.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘અડ્ઢે કુલે અભિજાતો, બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂ;

    ‘‘Aḍḍhe kule abhijāto, brāhmaṇo mantapāragū;

    ઓહાય ધનધઞ્ઞાનિ, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Ohāya dhanadhaññāni, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘સંખિત્તેનપિ પુચ્છન્તે, વિત્થારેન કથેમહં;

    ‘‘Saṃkhittenapi pucchante, vitthārena kathemahaṃ;

    અજ્ઝાસયં તેસં પૂરેમિ, તોસેમિ દ્વિપદુત્તમં.

    Ajjhāsayaṃ tesaṃ pūremi, tosemi dvipaduttamaṃ.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘તોસિતો મે મહાવીરો, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Tosito me mahāvīro, sayambhū aggapuggalo;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, etadagge ṭhapesi maṃ.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મહાકચ્ચાનો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahākaccāno thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    મહાકચ્ચાનત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Mahākaccānattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સીહાસનં (ક॰)
    2. sīhāsanaṃ (ka.)
    3. વાળબીજની (સી॰ સ્યા॰)
    4. vāḷabījanī (sī. syā.)
    5. ભૂમા (ક॰)
    6. bhūmā (ka.)
    7. પરિબ્બૂળ્હો (સી॰)
    8. paribbūḷho (sī.)
    9. સંખિત્તં પુચ્છિતં (સ્યા॰ ક॰)
    10. saṃkhittaṃ pucchitaṃ (syā. ka.)
    11. અજ્ઝાસં (સી॰), અબ્ભાસં (ક॰)
    12. ajjhāsaṃ (sī.), abbhāsaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૩. મહાકચ્ચાનત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 3. Mahākaccānattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact