Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૫૪. કચ્ચાયનવગ્ગો
54. Kaccāyanavaggo
૧. મહાકચ્ચાયનત્થેરઅપદાનં
1. Mahākaccāyanattheraapadānaṃ
૧.
1.
‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, અનેજો અજિતં જયો;
‘‘Padumuttaro nāma jino, anejo ajitaṃ jayo;
સતસહસ્સે કપ્પાનં, ઇતો ઉપ્પજ્જિ નાયકો.
Satasahasse kappānaṃ, ito uppajji nāyako.
૨.
2.
‘‘વીરો કમલપત્તક્ખો, સસઙ્કવિમલાનનો;
‘‘Vīro kamalapattakkho, sasaṅkavimalānano;
૩.
3.
‘‘સત્તનેત્તમનોહારી, વરલક્ખણભૂસિતો;
‘‘Sattanettamanohārī, varalakkhaṇabhūsito;
સબ્બવાક્યપથાતીતો, મનુજામરસક્કતો.
Sabbavākyapathātīto, manujāmarasakkato.
૪.
4.
‘‘સમ્બુદ્ધો બોધયં સત્તે, વાગીસો મધુરસ્સરો;
‘‘Sambuddho bodhayaṃ satte, vāgīso madhurassaro;
કરુણાનિબન્ધસન્તાનો, પરિસાસુ વિસારદો.
Karuṇānibandhasantāno, parisāsu visārado.
૫.
5.
‘‘દેસેતિ મધુરં ધમ્મં, ચતુસચ્ચૂપસંહિતં;
‘‘Deseti madhuraṃ dhammaṃ, catusaccūpasaṃhitaṃ;
નિમુગ્ગે મોહપઙ્કમ્હિ, સમુદ્ધરતિ પાણિને.
Nimugge mohapaṅkamhi, samuddharati pāṇine.
૬.
6.
‘‘તદા એકચરો હુત્વા, તાપસો હિમવાલયો;
‘‘Tadā ekacaro hutvā, tāpaso himavālayo;
નભસા માનુસં લોકં, ગચ્છન્તો જિનમદ્દસં.
Nabhasā mānusaṃ lokaṃ, gacchanto jinamaddasaṃ.
૭.
7.
‘‘ઉપેચ્ચ સન્તિકં તસ્સ, અસ્સોસિં ધમ્મદેસનં;
‘‘Upecca santikaṃ tassa, assosiṃ dhammadesanaṃ;
વણ્ણયન્તસ્સ વીરસ્સ, સાવકસ્સ મહાગુણં.
Vaṇṇayantassa vīrassa, sāvakassa mahāguṇaṃ.
૮.
8.
‘‘સઙ્ખિત્તેન મયા વુત્તં, વિત્થારેન પકાસયં;
‘‘Saṅkhittena mayā vuttaṃ, vitthārena pakāsayaṃ;
પરિસં મઞ્ચ તોસેતિ, યથા કચ્ચાયનો અયં.
Parisaṃ mañca toseti, yathā kaccāyano ayaṃ.
૯.
9.
૧૦.
10.
‘‘તદાહં વિમ્હિતો હુત્વા, સુત્વા વાક્યં મનોરમં;
‘‘Tadāhaṃ vimhito hutvā, sutvā vākyaṃ manoramaṃ;
૧૧.
11.
‘‘પૂજેત્વા લોકસરણં, તં ઠાનમભિપત્થયિં;
‘‘Pūjetvā lokasaraṇaṃ, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ;
તદા મમાસયં ઞત્વા, બ્યાકાસિ સ રણઞ્જહો.
Tadā mamāsayaṃ ñatvā, byākāsi sa raṇañjaho.
૧૨.
12.
‘‘‘પસ્સથેતં ઇસિવરં, નિદ્ધન્તકનકત્તચં;
‘‘‘Passathetaṃ isivaraṃ, niddhantakanakattacaṃ;
ઉદ્ધગ્ગલોમં પીણંસં, અચલં પઞ્જલિં ઠિતં.
Uddhaggalomaṃ pīṇaṃsaṃ, acalaṃ pañjaliṃ ṭhitaṃ.
૧૩.
13.
‘‘‘હાસં સુપુણ્ણનયનં, બુદ્ધવણ્ણગતાસયં;
‘‘‘Hāsaṃ supuṇṇanayanaṃ, buddhavaṇṇagatāsayaṃ;
૧૪.
14.
‘‘કચ્ચાનસ્સ ગુણં સુત્વા, તં ઠાનં પત્થયં ઠિતો;
‘‘Kaccānassa guṇaṃ sutvā, taṃ ṭhānaṃ patthayaṃ ṭhito;
અનાગતમ્હિ અદ્ધાને, ગોતમસ્સ મહામુને.
Anāgatamhi addhāne, gotamassa mahāmune.
૧૫.
15.
‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;
‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;
કચ્ચાનો નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો.
Kaccāno nāma nāmena, hessati satthu sāvako.
૧૬.
16.
‘‘બહુસ્સુતો મહાઞાણી, અધિપ્પાયવિદૂ મુને;
‘‘Bahussuto mahāñāṇī, adhippāyavidū mune;
પાપુણિસ્સતિ તં ઠાનં, યથાયં બ્યાકતો મયા.
Pāpuṇissati taṃ ṭhānaṃ, yathāyaṃ byākato mayā.
૧૭.
17.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
૧૮.
18.
‘‘દુવે ભવે સંસરામિ, દેવત્તે અથ માનુસે;
‘‘Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse;
અઞ્ઞં ગતિં ન ગચ્છામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.
Aññaṃ gatiṃ na gacchāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
૧૯.
19.
‘‘દુવે કુલે પજાયામિ, ખત્તિયે અથ બ્રાહ્મણે;
‘‘Duve kule pajāyāmi, khattiye atha brāhmaṇe;
નીચે કુલે ન જાયામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.
Nīce kule na jāyāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
૨૦.
20.
૨૧.
21.
માતા ચ ચન્દિમા નામ, કચ્ચાનોહં વરત્તચો.
Mātā ca candimā nāma, kaccānohaṃ varattaco.
૨૨.
22.
‘‘વીમંસનત્થં બુદ્ધસ્સ, ભૂમિપાલેન પેસિતો;
‘‘Vīmaṃsanatthaṃ buddhassa, bhūmipālena pesito;
દિસ્વા મોક્ખપુરદ્વારં, નાયકં ગુણસઞ્ચયં.
Disvā mokkhapuradvāraṃ, nāyakaṃ guṇasañcayaṃ.
૨૩.
23.
‘‘સુત્વા ચ વિમલં વાક્યં, ગતિપઙ્કવિસોસનં;
‘‘Sutvā ca vimalaṃ vākyaṃ, gatipaṅkavisosanaṃ;
પાપુણિં અમતં સન્તં, સેસેહિ સહ સત્તહિ.
Pāpuṇiṃ amataṃ santaṃ, sesehi saha sattahi.
૨૪.
24.
‘‘અધિપ્પાયવિદૂ જાતો, સુગતસ્સ મહામતે;
‘‘Adhippāyavidū jāto, sugatassa mahāmate;
ઠપિતો એતદગ્ગે ચ, સુસમિદ્ધમનોરથો.
Ṭhapito etadagge ca, susamiddhamanoratho.
૨૫.
25.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.
Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.
૨૬.
26.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;
‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે; તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike; Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૨૭.
27.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;
‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા મહાકચ્ચાયનો થેરો ઇમા ગાથાયો
Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahākaccāyano thero imā gāthāyo
અભાસિત્થાતિ.
Abhāsitthāti.
મહાકચ્ચાયનત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.
Mahākaccāyanattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. મહાકચ્ચાયનત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Mahākaccāyanattheraapadānavaṇṇanā