Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    469. மஹாகண்ஹஜாதகங் (6)

    469. Mahākaṇhajātakaṃ (6)

    61.

    61.

    கண்ஹோ கண்ஹோ ச கோ⁴ரோ ச, ஸுக்கதா³டோ² பபா⁴ஸவா 1;

    Kaṇho kaṇho ca ghoro ca, sukkadāṭho pabhāsavā 2;

    ப³த்³தோ⁴ பஞ்சஹி ரஜ்ஜூஹி, கிங் ரவி 3 ஸுனகோ² தவ.

    Baddho pañcahi rajjūhi, kiṃ ravi 4 sunakho tava.

    62.

    62.

    நாயங் மிகா³னமத்தா²ய, உஸீனக 5 ப⁴விஸ்ஸதி;

    Nāyaṃ migānamatthāya, usīnaka 6 bhavissati;

    மனுஸ்ஸானங் அனயோ ஹுத்வா, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Manussānaṃ anayo hutvā, tadā kaṇho pamokkhati.

    63.

    63.

    பத்தஹத்தா² ஸமணகா, முண்டா³ ஸங்கா⁴டிபாருதா;

    Pattahatthā samaṇakā, muṇḍā saṅghāṭipārutā;

    நங்க³லேஹி கஸிஸ்ஸந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Naṅgalehi kasissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    64.

    64.

    தபஸ்ஸினியோ 7 பப்³ப³ஜிதா, முண்டா³ ஸங்கா⁴டிபாருதா;

    Tapassiniyo 8 pabbajitā, muṇḍā saṅghāṭipārutā;

    யதா³ லோகே க³மிஸ்ஸந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Yadā loke gamissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    65.

    65.

    தீ³கொ⁴த்தரொட்டா² ஜடிலா, பங்கத³ந்தா ரஜஸ்ஸிரா;

    Dīghottaroṭṭhā jaṭilā, paṅkadantā rajassirā;

    இணங் சோதா³ய 9 க³ச்ச²ந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Iṇaṃ codāya 10 gacchanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    66.

    66.

    அதி⁴ச்ச வேதே³ 11 ஸாவித்திங், யஞ்ஞதந்தஞ்ச 12 ப்³ராஹ்மணா;

    Adhicca vede 13 sāvittiṃ, yaññatantañca 14 brāhmaṇā;

    ப⁴திகாய யஜிஸ்ஸந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Bhatikāya yajissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    67.

    67.

    மாதரங் பிதரஞ்சாபி, ஜிண்ணகங் க³தயொப்³ப³னங்;

    Mātaraṃ pitarañcāpi, jiṇṇakaṃ gatayobbanaṃ;

    பஹூ ஸந்தோ 15 ந ப⁴ரந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Pahū santo 16 na bharanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    68.

    68.

    மாதரங் பிதரஞ்சாபி, ஜிண்ணகங் க³தயொப்³ப³னங்;

    Mātaraṃ pitarañcāpi, jiṇṇakaṃ gatayobbanaṃ;

    பா³லா தும்ஹேதி வக்க²ந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Bālā tumheti vakkhanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    69.

    69.

    ஆசரியப⁴ரியங் ஸகி²ங் 17, மாதுலானிங் பிதுச்ச²கிங் 18;

    Ācariyabhariyaṃ sakhiṃ 19, mātulāniṃ pitucchakiṃ 20;

    யதா³ லோகே க³மிஸ்ஸந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Yadā loke gamissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    70.

    70.

    அஸிசம்மங் க³ஹெத்வான, க²க்³க³ங் பக்³க³ய்ஹ ப்³ராஹ்மணா;

    Asicammaṃ gahetvāna, khaggaṃ paggayha brāhmaṇā;

    பந்த²கா⁴தங் கரிஸ்ஸந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Panthaghātaṃ karissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    71.

    71.

    ஸுக்கச்ச²வீ வேத⁴வேரா, தூ²லபா³ஹூ அபாதுபா⁴;

    Sukkacchavī vedhaverā, thūlabāhū apātubhā;

    மித்தபே⁴த³ங் கரிஸ்ஸந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தி.

    Mittabhedaṃ karissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    72.

    72.

    மாயாவினோ நேகதிகா, அஸப்புரிஸசிந்தகா;

    Māyāvino nekatikā, asappurisacintakā;

    யதா³ லோகே ப⁴விஸ்ஸந்தி, ததா³ கண்ஹோ பமொக்க²தீதி.

    Yadā loke bhavissanti, tadā kaṇho pamokkhatīti.

    மஹாகண்ஹஜாதகங் ச²ட்ட²ங்.

    Mahākaṇhajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. பதாபவா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. patāpavā (sī. syā. pī.)
    3. தீ⁴ர (ஸீ॰ பீ॰), வீர (ஸ்யா॰)
    4. dhīra (sī. pī.), vīra (syā.)
    5. உஸீனர (ஸீ॰ பீ॰), உஸீன்னர (ஸ்யா॰)
    6. usīnara (sī. pī.), usīnnara (syā.)
    7. தபனீயா (க॰) து³தியந்தபதா³னி ஹேதானி
    8. tapanīyā (ka.) dutiyantapadāni hetāni
    9. வோதா³ய (ஸீ॰ பீ॰), சோத³ய (ஸ்யா॰)
    10. vodāya (sī. pī.), codaya (syā.)
    11. வேத³ங் (க॰)
    12. தந்த்ரஞ்ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    13. vedaṃ (ka.)
    14. tantrañca (sī. syā. pī.)
    15. ஸந்தா (ஸீ॰)
    16. santā (sī.)
    17. ஆசரியப⁴ரியங் ஸகா²ப⁴ரியங் (ஸீ॰ பீ॰)
    18. பிதுச்ச²யங் (ஸீ॰), பிதுச்ச²ஸங் (பீ॰)
    19. ācariyabhariyaṃ sakhābhariyaṃ (sī. pī.)
    20. pitucchayaṃ (sī.), pitucchasaṃ (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [469] 6. மஹாகண்ஹஜாதகவண்ணனா • [469] 6. Mahākaṇhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact