Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    516. மஹாகபிஜாதகங் (6)

    516. Mahākapijātakaṃ (6)

    178.

    178.

    பா³ராணஸ்யங் 1 அஹூ ராஜா, காஸீனங் ரட்ட²வட்³ட⁴னோ;

    Bārāṇasyaṃ 2 ahū rājā, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano;

    மித்தாமச்சபரிப்³யூள்ஹோ, அக³மாஸி மிகா³ஜினங் 3.

    Mittāmaccaparibyūḷho, agamāsi migājinaṃ 4.

    179.

    179.

    தத்த² ப்³ராஹ்மணமத்³த³க்கி², ஸேதங் சித்ரங் கிலாஸினங்;

    Tattha brāhmaṇamaddakkhi, setaṃ citraṃ kilāsinaṃ;

    வித்³த⁴ஸ்தங் கோவிளாரங்வ, கிஸங் த⁴மனிஸந்த²தங்.

    Viddhastaṃ koviḷāraṃva, kisaṃ dhamanisanthataṃ.

    180.

    180.

    பரமகாருஞ்ஞதங் பத்தங், தி³ஸ்வா கிச்ச²க³தங் நரங்;

    Paramakāruññataṃ pattaṃ, disvā kicchagataṃ naraṃ;

    அவச ப்³யம்ஹிதோ ராஜா, ‘‘யக்கா²னங் கதமோ நுஸி.

    Avaca byamhito rājā, ‘‘yakkhānaṃ katamo nusi.

    181.

    181.

    ‘‘ஹத்த²பாதா³ ச தே ஸேதா, ததோ ஸேததரங் 5 ஸிரோ;

    ‘‘Hatthapādā ca te setā, tato setataraṃ 6 siro;

    க³த்தங் கம்மாஸவண்ணங் தே, கிலாஸப³ஹுலோ சஸி.

    Gattaṃ kammāsavaṇṇaṃ te, kilāsabahulo casi.

    182.

    182.

    ‘‘வட்டனாவளி 7 ஸங்காஸா, பிட்டி² தே நின்னதுன்னதா;

    ‘‘Vaṭṭanāvaḷi 8 saṅkāsā, piṭṭhi te ninnatunnatā;

    காளபப்³பா³வ 9 தே அங்கா³, நாஞ்ஞங் பஸ்ஸாமி ஏதி³ஸங்.

    Kāḷapabbāva 10 te aṅgā, nāññaṃ passāmi edisaṃ.

    183.

    183.

    ‘‘உக்³க⁴ட்டபாதோ³ தஸிதோ, கிஸோ த⁴மனிஸந்த²தோ;

    ‘‘Ugghaṭṭapādo tasito, kiso dhamanisanthato;

    சா²தோ ஆதத்தரூபோஸி 11, குதோஸி கத்த² க³ச்ச²ஸி.

    Chāto ātattarūposi 12, kutosi kattha gacchasi.

    184.

    184.

    ‘‘து³த்³த³ஸீ அப்பகாரோஸி, து³ப்³ப³ண்ணோ பீ⁴மத³ஸ்ஸனோ;

    ‘‘Duddasī appakārosi, dubbaṇṇo bhīmadassano;

    ஜனெத்தி யாபி தே மாதா, ந தங் இச்செ²ய்ய பஸ்ஸிதுங்.

    Janetti yāpi te mātā, na taṃ iccheyya passituṃ.

    185.

    185.

    ‘‘கிங் கம்மமகரங் 13 புப்³பே³, கங் அவஜ்ஜ²ங் அகா⁴தயி;

    ‘‘Kiṃ kammamakaraṃ 14 pubbe, kaṃ avajjhaṃ aghātayi;

    கிப்³பி³ஸங் யங் கரித்வான, இத³ங் து³க்க²ங் உபாக³மி’’.

    Kibbisaṃ yaṃ karitvāna, idaṃ dukkhaṃ upāgami’’.

    186.

    186.

    தக்³க⁴ தே அஹமக்கி²ஸ்ஸங், யதா²பி குஸலோ ததா²;

    Taggha te ahamakkhissaṃ, yathāpi kusalo tathā;

    ஸச்சவாதி³ஞ்ஹி லோகஸ்மிங், பஸங்ஸந்தீத⁴ பண்டி³தா.

    Saccavādiñhi lokasmiṃ, pasaṃsantīdha paṇḍitā.

    187.

    187.

    ஏகோ சரங் கோ³க³வேஸோ, மூள்ஹோ அச்சஸரிங் வனே;

    Eko caraṃ gogaveso, mūḷho accasariṃ vane;

    அரஞ்ஞே இரீணே 15 விவனே, நானாகுஞ்ஜரஸேவிதே.

    Araññe irīṇe 16 vivane, nānākuñjarasevite.

    188.

    188.

    வாளமிகா³னுசரிதே, விப்பனட்டொ²ஸ்மி கானநே;

    Vāḷamigānucarite, vippanaṭṭhosmi kānane;

    அசரிங் தத்த² ஸத்தாஹங், கு²ப்பிபாஸ 17 ஸமப்பிதோ.

    Acariṃ tattha sattāhaṃ, khuppipāsa 18 samappito.

    189.

    189.

    தத்த² திந்து³கமத்³த³க்கி²ங், விஸமட்ட²ங் பு³பு⁴க்கி²தோ;

    Tattha tindukamaddakkhiṃ, visamaṭṭhaṃ bubhukkhito;

    பபாதமபி⁴லம்ப³ந்தங், ஸம்பன்னப²லதா⁴ரினங்.

    Papātamabhilambantaṃ, sampannaphaladhārinaṃ.

    190.

    190.

    வாதஸ்ஸிதானி ப⁴க்கே²ஸிங், தானி ருச்சிங்ஸு மே பு⁴ஸங்;

    Vātassitāni bhakkhesiṃ, tāni rucciṃsu me bhusaṃ;

    அதித்தோ ருக்க²மாரூஹிங் 19, தத்த² ஹெஸ்ஸாமி ஆஸிதோ.

    Atitto rukkhamārūhiṃ 20, tattha hessāmi āsito.

    191.

    191.

    ஏகங் மே ப⁴க்கி²தங் ஆஸி, து³தியங் அபி⁴பத்தி²தங்;

    Ekaṃ me bhakkhitaṃ āsi, dutiyaṃ abhipatthitaṃ;

    ததோ ஸா ப⁴ஞ்ஜத² ஸாகா², சி²ன்னா ப²ரஸுனா விய.

    Tato sā bhañjatha sākhā, chinnā pharasunā viya.

    192.

    192.

    ஸோஹங் ஸஹாவ ஸாகா²ஹி, உத்³த⁴ங்பாதோ³ அவங்ஸிரோ;

    Sohaṃ sahāva sākhāhi, uddhaṃpādo avaṃsiro;

    அப்பதிட்டே² அனாலம்பே³, கி³ரிது³க்³க³ஸ்மி பாபதங்.

    Appatiṭṭhe anālambe, giriduggasmi pāpataṃ.

    193.

    193.

    யஸ்மா ச வாரி க³ம்பீ⁴ரங், தஸ்மா ந ஸமபஜ்ஜிஸங் 21;

    Yasmā ca vāri gambhīraṃ, tasmā na samapajjisaṃ 22;

    தத்த² ஸேஸிங் நிரானந்தோ³, அனூனா 23 த³ஸ ரத்தியோ.

    Tattha sesiṃ nirānando, anūnā 24 dasa rattiyo.

    194.

    194.

    அதெ²த்த² கபி மாக³ஞ்சி² 25, கோ³னங்கு³லோ த³ரீசரோ;

    Athettha kapi māgañchi 26, gonaṅgulo darīcaro;

    ஸாகா²ஹி ஸாக²ங் விசரந்தோ, கா²த³மானோ து³மப்ப²லங்.

    Sākhāhi sākhaṃ vicaranto, khādamāno dumapphalaṃ.

    195.

    195.

    ஸோ மங் தி³ஸ்வா கிஸங் பண்டு³ங், காருஞ்ஞமகரங் மயி;

    So maṃ disvā kisaṃ paṇḍuṃ, kāruññamakaraṃ mayi;

    அம்போ⁴ கோ நாம ஸோ எத்த², ஏவங் து³க்கே²ன அட்டிதோ.

    Ambho ko nāma so ettha, evaṃ dukkhena aṭṭito.

    196.

    196.

    மனுஸ்ஸோ அமனுஸ்ஸோ வா, அத்தானங் மே பவேத³ய;

    Manusso amanusso vā, attānaṃ me pavedaya;

    தஸ்ஸஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Tassañjaliṃ paṇāmetvā, idaṃ vacanamabraviṃ.

    197.

    197.

    மனுஸ்ஸோஹங் ப்³யஸம்பத்தோ 27, ஸா மே நத்தி² இதோ க³தி;

    Manussohaṃ byasampatto 28, sā me natthi ito gati;

    தங் வோ வதா³மி ப⁴த்³த³ங் வோ, த்வஞ்ச மே ஸரணங் ப⁴வ.

    Taṃ vo vadāmi bhaddaṃ vo, tvañca me saraṇaṃ bhava.

    198.

    198.

    க³ருங் 29 ஸிலங் க³ஹெத்வான, விசரீ 30 பப்³ப³தே கபி;

    Garuṃ 31 silaṃ gahetvāna, vicarī 32 pabbate kapi;

    ஸிலாய யொக்³க³ங் கத்வான, நிஸபோ⁴ ஏதத³ப்³ரவி.

    Silāya yoggaṃ katvāna, nisabho etadabravi.

    199.

    199.

    ஏஹி மே பிட்டி²மாருய்ஹ, கீ³வங் க³ண்ஹாஹி பா³ஹுபி⁴;

    Ehi me piṭṭhimāruyha, gīvaṃ gaṇhāhi bāhubhi;

    அஹங் தங் உத்³த⁴ரிஸ்ஸாமி, கி³ரிது³க்³க³த வேக³ஸா.

    Ahaṃ taṃ uddharissāmi, giriduggata vegasā.

    200.

    200.

    தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, வானரிந்த³ஸ்ஸ ஸிரீமதோ;

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, vānarindassa sirīmato;

    பிட்டி²மாருய்ஹ தீ⁴ரஸ்ஸ, கீ³வங் பா³ஹாஹி அக்³க³ஹிங்.

    Piṭṭhimāruyha dhīrassa, gīvaṃ bāhāhi aggahiṃ.

    201.

    201.

    ஸோ மங் ததோ ஸமுட்டா²ஸி, தேஜஸ்ஸீ 33 ப³லவா கபி;

    So maṃ tato samuṭṭhāsi, tejassī 34 balavā kapi;

    விஹஞ்ஞமானோ கிச்சே²ன, கி³ரிது³க்³க³த வேக³ஸா.

    Vihaññamāno kicchena, giriduggata vegasā.

    202.

    202.

    உத்³த⁴ரித்வான மங் ஸந்தோ, நிஸபோ⁴ ஏதத³ப்³ரவி;

    Uddharitvāna maṃ santo, nisabho etadabravi;

    இங்க⁴ மங் ஸம்ம ரக்க²ஸ்ஸு, பஸ்ஸுபிஸ்ஸங் முஹுத்தகங்.

    Iṅgha maṃ samma rakkhassu, passupissaṃ muhuttakaṃ.

    203.

    203.

    ஸீஹா ப்³யக்³கா⁴ ச தீ³பீ ச, அச்ச²கோகதரச்ச²யோ;

    Sīhā byagghā ca dīpī ca, acchakokataracchayo;

    தே மங் பமத்தங் ஹிங்ஸெய்யுங், தே த்வங் தி³ஸ்வா நிவாரய 35.

    Te maṃ pamattaṃ hiṃseyyuṃ, te tvaṃ disvā nivāraya 36.

    204.

    204.

    ஏவங் மே பரித்தாதூன 37, பஸ்ஸுபி ஸோ முஹுத்தகங்;

    Evaṃ me parittātūna 38, passupi so muhuttakaṃ;

    ததா³ஹங் பாபிகங் தி³ட்டி²ங், படிலச்சி²ங் அயோனிஸோ.

    Tadāhaṃ pāpikaṃ diṭṭhiṃ, paṭilacchiṃ ayoniso.

    205.

    205.

    ப⁴க்கோ² அயங் மனுஸ்ஸானங், யதா² சஞ்ஞே வனே மிகா³;

    Bhakkho ayaṃ manussānaṃ, yathā caññe vane migā;

    யங் நூனிமங் வதி⁴த்வான, சா²தோ கா²தெ³ய்ய வானரங்.

    Yaṃ nūnimaṃ vadhitvāna, chāto khādeyya vānaraṃ.

    206.

    206.

    அஸிதோ 39 ச க³மிஸ்ஸாமி, மங்ஸமாதா³ய ஸம்ப³லங்;

    Asito 40 ca gamissāmi, maṃsamādāya sambalaṃ;

    கந்தாரங் நித்த²ரிஸ்ஸாமி, பாதெ²ய்யங் மே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Kantāraṃ nittharissāmi, pātheyyaṃ me bhavissati.

    207.

    207.

    ததோ ஸிலங் க³ஹெத்வான, மத்த²கங் ஸன்னிதாளயிங்;

    Tato silaṃ gahetvāna, matthakaṃ sannitāḷayiṃ;

    மம க³த்த 41 கிலந்தஸ்ஸ, பஹாரோ து³ப்³ப³லோ அஹு.

    Mama gatta 42 kilantassa, pahāro dubbalo ahu.

    208.

    208.

    ஸோ ச வேகே³னுத³ப்பத்தோ, கபி ருஹிர 43 மக்கி²தோ;

    So ca vegenudappatto, kapi ruhira 44 makkhito;

    அஸ்ஸுபுண்ணேஹி நெத்தேஹி, ரோத³ந்தோ மங் உதி³க்க²தி.

    Assupuṇṇehi nettehi, rodanto maṃ udikkhati.

    209.

    209.

    மாய்யோமங் கரி ப⁴த்³த³ந்தே, த்வஞ்ச நாமேதி³ஸங் கரி;

    Māyyomaṃ kari bhaddante, tvañca nāmedisaṃ kari;

    த்வஞ்ச கோ² நாம தீ³கா⁴வு 45, அஞ்ஞே 46 வாரேதுமரஹஸி.

    Tvañca kho nāma dīghāvu 47, aññe 48 vāretumarahasi.

    210.

    210.

    அஹோ வத ரே புரிஸ, தாவ து³க்கரகாரக;

    Aho vata re purisa, tāva dukkarakāraka;

    ஏதி³ஸா விஸமா து³க்³கா³, பபாதா உத்³த⁴தோ 49 மயா.

    Edisā visamā duggā, papātā uddhato 50 mayā.

    211.

    211.

    ஆனீதோ பரலோகாவ, து³ப்³பெ⁴ய்யங் மங் அமஞ்ஞத²;

    Ānīto paralokāva, dubbheyyaṃ maṃ amaññatha;

    தங் தேன பாபத⁴ம்மேன, பாபங் பாபேன சிந்திதங்.

    Taṃ tena pāpadhammena, pāpaṃ pāpena cintitaṃ.

    212.

    212.

    மா ஹேவ த்வங் அத⁴ம்மட்ட², வேத³னங் கடுகங் பு²ஸி;

    Mā heva tvaṃ adhammaṭṭha, vedanaṃ kaṭukaṃ phusi;

    மா ஹேவ பாபகம்மங் தங், ப²லங் வேளுங்வ தங் வதி⁴.

    Mā heva pāpakammaṃ taṃ, phalaṃ veḷuṃva taṃ vadhi.

    213.

    213.

    தயிமே நத்தி² விஸ்ஸாஸோ, பாபத⁴ம்ம அஸஞ்ஞத 51;

    Tayime natthi vissāso, pāpadhamma asaññata 52;

    ஏஹி மே பிட்டி²தோ க³ச்ச², தி³ஸ்ஸமானோவ ஸந்திகே.

    Ehi me piṭṭhito gaccha, dissamānova santike.

    214.

    214.

    முத்தோஸி ஹத்தா² வாளானங், பத்தோஸி மானுஸிங் பத³ங்;

    Muttosi hatthā vāḷānaṃ, pattosi mānusiṃ padaṃ;

    ஏஸ மக்³கோ³ அத⁴ம்மட்ட², தேன க³ச்ச² யதா²ஸுக²ங்.

    Esa maggo adhammaṭṭha, tena gaccha yathāsukhaṃ.

    215.

    215.

    இத³ங் வத்வா கி³ரிசரோ, ரஹதே³ 53 பக்க²ல்ய மத்த²கங்;

    Idaṃ vatvā giricaro, rahade 54 pakkhalya matthakaṃ;

    அஸ்ஸூனி ஸம்பமஜ்ஜித்வா, ததோ பப்³ப³தமாருஹி.

    Assūni sampamajjitvā, tato pabbatamāruhi.

    216.

    216.

    ஸோஹங் தேனாபி⁴ஸத்தொஸ்மி, பரிளாஹேன அட்டிதோ;

    Sohaṃ tenābhisattosmi, pariḷāhena aṭṭito;

    ட³ய்ஹமானேன க³த்தேன, வாரிங் பாதுங் உபாக³மிங்.

    Ḍayhamānena gattena, vāriṃ pātuṃ upāgamiṃ.

    217.

    217.

    அக்³கி³னா விய ஸந்தத்தோ, ரஹதோ³ ருஹிரமக்கி²தோ;

    Agginā viya santatto, rahado ruhiramakkhito;

    புப்³ப³லோஹிதஸங்காஸோ, ஸப்³போ³ மே ஸமபஜ்ஜத².

    Pubbalohitasaṅkāso, sabbo me samapajjatha.

    218.

    218.

    யாவந்தோ உத³பி³ந்தூ³னி, காயஸ்மிங் நிபதிங்ஸு மே;

    Yāvanto udabindūni, kāyasmiṃ nipatiṃsu me;

    தாவந்தோ க³ண்ட³ 55 ஜாயேத², அத்³த⁴பே³லுவஸாதி³ஸா.

    Tāvanto gaṇḍa 56 jāyetha, addhabeluvasādisā.

    219.

    219.

    பபி⁴ன்னா பக்³க⁴ரிங்ஸு மே, குணபா புப்³ப³லோஹிதா;

    Pabhinnā pagghariṃsu me, kuṇapā pubbalohitā;

    யேன யேனேவ க³ச்சா²மி, கா³மேஸு நிக³மேஸு ச.

    Yena yeneva gacchāmi, gāmesu nigamesu ca.

    220.

    220.

    த³ண்ட³ஹத்தா² நிவாரெந்தி, இத்தி²யோ புரிஸா ச மங்;

    Daṇḍahatthā nivārenti, itthiyo purisā ca maṃ;

    ஓக்கிதா 57 பூதிக³ந்தே⁴ன, மாஸ்ஸு ஓரேன ஆக³மா 58.

    Okkitā 59 pūtigandhena, māssu orena āgamā 60.

    221.

    221.

    ஏதாதி³ஸங் இத³ங் து³க்க²ங், ஸத்த வஸ்ஸானி தா³னி மே;

    Etādisaṃ idaṃ dukkhaṃ, satta vassāni dāni me;

    அனுபோ⁴மி ஸகங் கம்மங், புப்³பே³ து³க்கடமத்தனோ.

    Anubhomi sakaṃ kammaṃ, pubbe dukkaṭamattano.

    222.

    222.

    தங் வோ வதா³மி ப⁴த்³த³ந்தே 61, யாவந்தெத்த² ஸமாக³தா;

    Taṃ vo vadāmi bhaddante 62, yāvantettha samāgatā;

    மாஸ்ஸு மித்தான 63 து³ப்³பி⁴த்தோ², மித்தது³ப்³போ⁴ ஹி பாபகோ.

    Māssu mittāna 64 dubbhittho, mittadubbho hi pāpako.

    223.

    223.

    குட்டீ² கிலாஸீ ப⁴வதி, யோ மித்தானித⁴ து³ப்³ப⁴தி 65;

    Kuṭṭhī kilāsī bhavati, yo mittānidha dubbhati 66;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ மித்தத்³து³ 67, நிரயங் ஸோபபஜ்ஜதீதி 68.

    Kāyassa bhedā mittaddu 69, nirayaṃ sopapajjatīti 70.

    மஹாகபிஜாதகங் ச²ட்ட²ங்.

    Mahākapijātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. பா³ராணஸ்ஸங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. bārāṇassaṃ (sī. pī.)
    3. மிகா³ஜிரங் (ஸீ॰), மிகா³சிரங் (பீ॰)
    4. migājiraṃ (sī.), migāciraṃ (pī.)
    5. ஸேததரோ (பீ॰)
    6. setataro (pī.)
    7. வட்ட²னாவலி (பீ॰)
    8. vaṭṭhanāvali (pī.)
    9. காளபப்³பா³ ச (ஸ்யா॰), காளா பப்³பா³ ச (பீ॰)
    10. kāḷapabbā ca (syā.), kāḷā pabbā ca (pī.)
    11. ஆதி³த்தரூபோஸி (க॰), அதித்தரூபோஸி (ஸ்யா॰ க॰ அட்ட²॰)
    12. ādittarūposi (ka.), atittarūposi (syā. ka. aṭṭha.)
    13. கம்மமகரா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    14. kammamakarā (sī. syā. pī.)
    15. ஈரிணே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. īriṇe (sī. syā. pī.)
    17. கு²ப்பிபாஸா (ஸீ॰ பீ॰)
    18. khuppipāsā (sī. pī.)
    19. மாருய்ஹ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    20. māruyha (sī. syā.)
    21. ஸமபஜ்ஜஸிங் (ஸீ॰), ஸமப⁴ஜ்ஜிஸங் (பீ॰)
    22. samapajjasiṃ (sī.), samabhajjisaṃ (pī.)
    23. அனாதோ² (ஸீ॰)
    24. anātho (sī.)
    25. மாக³ச்சி² (ஸ்யா॰ க॰)
    26. māgacchi (syā. ka.)
    27. வஸம்பத்தோ (ஸ்யா॰ க॰)
    28. vasampatto (syā. ka.)
    29. க³ரு (ஸீ॰ பீ॰)
    30. விசரி (பீ॰)
    31. garu (sī. pī.)
    32. vicari (pī.)
    33. தேஜஸீ (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    34. tejasī (syā. pī. ka.)
    35. தி³ஸ்வான வாரய (பீ॰)
    36. disvāna vāraya (pī.)
    37. பரித்தாதுன (க॰)
    38. parittātuna (ka.)
    39. ஆஸிகோ (பீ॰)
    40. āsiko (pī.)
    41. ப⁴த்த (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ஹத்த² (பீ॰)
    42. bhatta (sī. syā.), hattha (pī.)
    43. ருதி⁴ர (ஸீ॰)
    44. rudhira (sī.)
    45. தீ³கா⁴யு (பீ॰)
    46. அஞ்ஞங் (பீ॰)
    47. dīghāyu (pī.)
    48. aññaṃ (pī.)
    49. உத்³த⁴டோ (பீ॰)
    50. uddhaṭo (pī.)
    51. பாபத⁴ம்மங் அமஞ்ஞத² (பீ॰)
    52. pāpadhammaṃ amaññatha (pī.)
    53. ருஹிரங் (ஸ்யா॰ க॰)
    54. ruhiraṃ (syā. ka.)
    55. க³ண்டூ³ (ஸீ॰ பீ॰), க³ண்டு³ (ஸ்யா॰)
    56. gaṇḍū (sī. pī.), gaṇḍu (syā.)
    57. ஓகிண்ணா (ஸீ॰)
    58. மாக³மா (ஸீ॰ பீ॰)
    59. okiṇṇā (sī.)
    60. māgamā (sī. pī.)
    61. ப⁴த்³த³ங் வோ (ஸீ॰ பீ॰)
    62. bhaddaṃ vo (sī. pī.)
    63. மித்தானங் (ஸீ॰ பீ॰)
    64. mittānaṃ (sī. pī.)
    65. யோ மித்தானங் இத⁴த்³து³பி⁴ (ஸீ॰ அட்ட²॰), யோ மித்தானங் இத⁴ து³ப்³ப⁴தி (பீ॰)
    66. yo mittānaṃ idhaddubhi (sī. aṭṭha.), yo mittānaṃ idha dubbhati (pī.)
    67. மித்தது³ப்³பீ⁴ (ஸ்யா॰ க॰)
    68. ஸோ உபபஜ்ஜதீதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    69. mittadubbhī (syā. ka.)
    70. so upapajjatīti (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [516] 6. மஹாகபிஜாதகவண்ணனா • [516] 6. Mahākapijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact