Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. મહાકપ્પિનત્થેરઅપદાનં

    3. Mahākappinattheraapadānaṃ

    ૬૬.

    66.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ઉદિતો અજટાકાસે 1, રવીવ સરદમ્બરે.

    Udito ajaṭākāse 2, ravīva saradambare.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘વચનાભાય બોધેતિ, વેનેય્યપદુમાનિ સો;

    ‘‘Vacanābhāya bodheti, veneyyapadumāni so;

    કિલેસપઙ્કં સોસેતિ, મતિરંસીહિ નાયકો.

    Kilesapaṅkaṃ soseti, matiraṃsīhi nāyako.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘તિત્થિયાનં યસે 3 હન્તિ, ખજ્જોતાભા યથા રવિ;

    ‘‘Titthiyānaṃ yase 4 hanti, khajjotābhā yathā ravi;

    સચ્ચત્થાભં પકાસેતિ, રતનંવ દિવાકરો.

    Saccatthābhaṃ pakāseti, ratanaṃva divākaro.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘ગુણાનં આયતિભૂતો, રતનાનંવ સાગરો;

    ‘‘Guṇānaṃ āyatibhūto, ratanānaṃva sāgaro;

    પજ્જુન્નોરિવ ભૂતાનિ, ધમ્મમેઘેન વસ્સતિ.

    Pajjunnoriva bhūtāni, dhammameghena vassati.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘અક્ખદસ્સો તદા આસિં, નગરે હંસસવ્હયે;

    ‘‘Akkhadasso tadā āsiṃ, nagare haṃsasavhaye;

    ઉપેચ્ચ ધમ્મમસ્સોસિં, જલજુત્તમનામિનો.

    Upecca dhammamassosiṃ, jalajuttamanāmino.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘ઓવાદકસ્સ ભિક્ખૂનં, સાવકસ્સ કતાવિનો;

    ‘‘Ovādakassa bhikkhūnaṃ, sāvakassa katāvino;

    ગુણં પકાસયન્તસ્સ, તપ્પયન્તસ્સ 5 મે મનં.

    Guṇaṃ pakāsayantassa, tappayantassa 6 me manaṃ.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘સુત્વા પતીતો સુમનો, નિમન્તેત્વા તથાગતં;

    ‘‘Sutvā patīto sumano, nimantetvā tathāgataṃ;

    સસિસ્સં ભોજયિત્વાન, તં ઠાનમભિપત્થયિં.

    Sasissaṃ bhojayitvāna, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘તદા હંસસમભાગો, હંસદુન્દુભિનિસ્સનો 7;

    ‘‘Tadā haṃsasamabhāgo, haṃsadundubhinissano 8;

    પસ્સથેતં મહામત્તં, વિનિચ્છયવિસારદં.

    Passathetaṃ mahāmattaṃ, vinicchayavisāradaṃ.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘પતિતં પાદમૂલે મે, સમુગ્ગતતનૂરુહં;

    ‘‘Patitaṃ pādamūle me, samuggatatanūruhaṃ;

    જીમૂતવણ્ણં પીણંસં, પસન્નનયનાનનં.

    Jīmūtavaṇṇaṃ pīṇaṃsaṃ, pasannanayanānanaṃ.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘પરિવારેન મહતા, રાજયુત્તં મહાયસં;

    ‘‘Parivārena mahatā, rājayuttaṃ mahāyasaṃ;

    એસો કતાવિનો ઠાનં, પત્થેતિ મુદિતાસયો.

    Eso katāvino ṭhānaṃ, pattheti muditāsayo.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘‘ઇમિના પણિપાતેન, ચાગેન પણિધીહિ ચ 9;

    ‘‘‘Iminā paṇipātena, cāgena paṇidhīhi ca 10;

    કપ્પસતસહસ્સાનિ, નુપપજ્જતિ દુગ્ગતિં.

    Kappasatasahassāni, nupapajjati duggatiṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘‘દેવેસુ દેવસોભગ્ગં, મનુસ્સેસુ મહન્તતં;

    ‘‘‘Devesu devasobhaggaṃ, manussesu mahantataṃ;

    અનુભોત્વાન સેસેન 11, નિબ્બાનં પાપુણિસ્સતિ.

    Anubhotvāna sesena 12, nibbānaṃ pāpuṇissati.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    કપ્પિનો નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Kappino nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘તતોહં સુકતં કારં, કત્વાન જિનસાસને;

    ‘‘Tatohaṃ sukataṃ kāraṃ, katvāna jinasāsane;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તુસિતં અગમાસહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tusitaṃ agamāsahaṃ.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘દેવમાનુસરજ્જાનિ, સતસો અનુસાસિય;

    ‘‘Devamānusarajjāni, sataso anusāsiya;

    બારાણસિયમાસન્ને, જાતો કેનિયજાતિયં.

    Bārāṇasiyamāsanne, jāto keniyajātiyaṃ.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘સહસ્સપરિવારેન 13, સપજાપતિકો અહં;

    ‘‘Sahassaparivārena 14, sapajāpatiko ahaṃ;

    પઞ્ચ પચ્ચેકબુદ્ધાનં, સતાનિ સમુપટ્ઠહિં.

    Pañca paccekabuddhānaṃ, satāni samupaṭṭhahiṃ.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘તેમાસં ભોજયિત્વાન, પચ્છાદમ્હ તિચીવરં;

    ‘‘Temāsaṃ bhojayitvāna, pacchādamha ticīvaraṃ;

    તતો ચુતા મયં સબ્બે, અહુમ્હ તિદસૂપગા.

    Tato cutā mayaṃ sabbe, ahumha tidasūpagā.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘પુનો સબ્બે મનુસ્સત્તં, અગમિમ્હ તતો ચુતા;

    ‘‘Puno sabbe manussattaṃ, agamimha tato cutā;

    કુક્કુટમ્હિ પુરે જાતા, હિમવન્તસ્સ પસ્સતો.

    Kukkuṭamhi pure jātā, himavantassa passato.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘કપ્પિનો નામહં આસિં, રાજપુત્તો મહાયસો;

    ‘‘Kappino nāmahaṃ āsiṃ, rājaputto mahāyaso;

    સેસામચ્ચકુલે જાતા, મમેવ પરિવારયું.

    Sesāmaccakule jātā, mameva parivārayuṃ.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘મહારજ્જસુખં પત્તો, સબ્બકામસમિદ્ધિમા;

    ‘‘Mahārajjasukhaṃ patto, sabbakāmasamiddhimā;

    વાણિજેહિ સમક્ખાતં, બુદ્ધુપ્પાદમહં સુણિં.

    Vāṇijehi samakkhātaṃ, buddhuppādamahaṃ suṇiṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘‘બુદ્ધો લોકે સમુપ્પન્નો, અસમો એકપુગ્ગલો;

    ‘‘‘Buddho loke samuppanno, asamo ekapuggalo;

    સો પકાસેતિ સદ્ધમ્મં, અમતં સુખમુત્તમં.

    So pakāseti saddhammaṃ, amataṃ sukhamuttamaṃ.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘‘સુયુત્તા તસ્સ સિસ્સા ચ, સુમુત્તા ચ અનાસવા’;

    ‘‘‘Suyuttā tassa sissā ca, sumuttā ca anāsavā’;

    ‘‘સુત્વા નેસં સુવચનં, સક્કરિત્વાન વાણિજે.

    ‘‘Sutvā nesaṃ suvacanaṃ, sakkaritvāna vāṇije.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘પહાય રજ્જં સામચ્ચો, નિક્ખમિં બુદ્ધમામકો;

    ‘‘Pahāya rajjaṃ sāmacco, nikkhamiṃ buddhamāmako;

    નદિં દિસ્વા મહાચન્દં, પૂરિતં સમતિત્તિકં.

    Nadiṃ disvā mahācandaṃ, pūritaṃ samatittikaṃ.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘અપ્પતિટ્ઠં અનાલમ્બં, દુત્તરં સીઘવાહિનિં;

    ‘‘Appatiṭṭhaṃ anālambaṃ, duttaraṃ sīghavāhiniṃ;

    ગુણં સરિત્વા બુદ્ધસ્સ, સોત્થિના સમતિક્કમિં.

    Guṇaṃ saritvā buddhassa, sotthinā samatikkamiṃ.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘‘ભવસોતં સચે બુદ્ધો, તિણ્ણો લોકન્તગૂ વિદૂ 15;

    ‘‘‘Bhavasotaṃ sace buddho, tiṇṇo lokantagū vidū 16;

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, ગમનં મે સમિજ્ઝતુ.

    Etena saccavajjena, gamanaṃ me samijjhatu.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘‘યદિ સન્તિગમો મગ્ગો, મોક્ખો ચચ્ચન્તિકં 17 સુખં;

    ‘‘‘Yadi santigamo maggo, mokkho caccantikaṃ 18 sukhaṃ;

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, ગમનં મે સમિજ્ઝતુ.

    Etena saccavajjena, gamanaṃ me samijjhatu.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘‘સઙ્ઘો ચે તિણ્ણકન્તારો, પુઞ્ઞક્ખેત્તો અનુત્તરો;

    ‘‘‘Saṅgho ce tiṇṇakantāro, puññakkhetto anuttaro;

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, ગમનં મે સમિજ્ઝતુ’.

    Etena saccavajjena, gamanaṃ me samijjhatu’.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘સહ કતે સચ્ચવરે, મગ્ગા અપગતં જલં;

    ‘‘Saha kate saccavare, maggā apagataṃ jalaṃ;

    તતો સુખેન ઉત્તિણ્ણો, નદીતીરે મનોરમે.

    Tato sukhena uttiṇṇo, nadītīre manorame.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘નિસિન્નં અદ્દસં બુદ્ધં, ઉદેન્તંવ પભઙ્કરં;

    ‘‘Nisinnaṃ addasaṃ buddhaṃ, udentaṃva pabhaṅkaraṃ;

    જલન્તં હેમસેલંવ, દીપરુક્ખંવ જોતિતં.

    Jalantaṃ hemaselaṃva, dīparukkhaṃva jotitaṃ.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘સસિંવ તારાસહિતં, સાવકેહિ પુરક્ખતં;

    ‘‘Sasiṃva tārāsahitaṃ, sāvakehi purakkhataṃ;

    વાસવં વિય વસ્સન્તં, દેસનાજલદન્તરં 19.

    Vāsavaṃ viya vassantaṃ, desanājaladantaraṃ 20.

    ૯૭.

    97.

    ‘‘વન્દિત્વાન સહામચ્ચો, એકમન્તમુપાવિસિં;

    ‘‘Vanditvāna sahāmacco, ekamantamupāvisiṃ;

    તતો નો આસયં 21 ઞત્વા, બુદ્ધો ધમ્મમદેસયિ.

    Tato no āsayaṃ 22 ñatvā, buddho dhammamadesayi.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘સુત્વાન ધમ્મં વિમલં, અવોચુમ્હ મયં જિનં;

    ‘‘Sutvāna dhammaṃ vimalaṃ, avocumha mayaṃ jinaṃ;

    ‘પબ્બાજેહિ મહાવીર, નિબ્બિન્દામ્હ 23 મયં ભવે’.

    ‘Pabbājehi mahāvīra, nibbindāmha 24 mayaṃ bhave’.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘‘સ્વક્ખાતો ભિક્ખવે ધમ્મો, દુક્ખન્તકરણાય વો;

    ‘‘‘Svakkhāto bhikkhave dhammo, dukkhantakaraṇāya vo;

    ચરથ બ્રહ્મચરિયં’, ઇચ્ચાહ મુનિસત્તમો.

    Caratha brahmacariyaṃ’, iccāha munisattamo.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘સહ વાચાય સબ્બેપિ, ભિક્ખુવેસધરા મયં;

    ‘‘Saha vācāya sabbepi, bhikkhuvesadharā mayaṃ;

    અહુમ્હ ઉપસમ્પન્ના, સોતાપન્ના ચ સાસને.

    Ahumha upasampannā, sotāpannā ca sāsane.

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘તતો જેતવનં ગન્ત્વા, અનુસાસિ વિનાયકો;

    ‘‘Tato jetavanaṃ gantvā, anusāsi vināyako;

    અનુસિટ્ઠો જિનેનાહં, અરહત્તમપાપુણિં.

    Anusiṭṭho jinenāhaṃ, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘તતો ભિક્ખુસહસ્સાનિ 25, અનુસાસિમહં તદા;

    ‘‘Tato bhikkhusahassāni 26, anusāsimahaṃ tadā;

    મમાનુસાસનકરા, તેપિ આસું અનાસવા.

    Mamānusāsanakarā, tepi āsuṃ anāsavā.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘જિનો તસ્મિં ગુણે તુટ્ઠો, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;

    ભિક્ખુઓવાદકાનગ્ગો, કપ્પિનોતિ મહાજને.

    Bhikkhuovādakānaggo, kappinoti mahājane.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘સતસહસ્સે કતં કમ્મં, ફલં દસ્સેસિ મે ઇધ;

    ‘‘Satasahasse kataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha;

    પમુત્તો સરવેગોવ, કિલેસે ઝાપયિં 27 મમ.

    Pamutto saravegova, kilese jhāpayiṃ 28 mama.

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મહાકપ્પિનો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahākappino thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    મહાકપ્પિનત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Mahākappinattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. જગદાકાસે (સી॰), જલદાકાસે (પી॰)
    2. jagadākāse (sī.), jaladākāse (pī.)
    3. યસો (સી॰ પી॰)
    4. yaso (sī. pī.)
    5. તોસયન્તસ્સ (સી॰), હાસયન્તસ્સ (સ્યા॰), વાસયન્તસ્સ (પી॰)
    6. tosayantassa (sī.), hāsayantassa (syā.), vāsayantassa (pī.)
    7. હંસદુન્દુભિસુસ્સરો (સી॰)
    8. haṃsadundubhisussaro (sī.)
    9. પિણ્ડપાતેન, ચેતના પણિધીહિ ચ (સી॰)
    10. piṇḍapātena, cetanā paṇidhīhi ca (sī.)
    11. અભુત્વાવ સેસેન (સી॰), અનુભોત્વાવ સેસેન (સ્યા॰)
    12. abhutvāva sesena (sī.), anubhotvāva sesena (syā.)
    13. સતસહસ્સપરિવારો (સ્યા॰)
    14. satasahassaparivāro (syā.)
    15. વિભૂ (ક॰)
    16. vibhū (ka.)
    17. મોક્ખદં સન્તિકં (સ્યા॰)
    18. mokkhadaṃ santikaṃ (syā.)
    19. દેવેન જલનન્દનં (સ્યા॰ પી॰)
    20. devena jalanandanaṃ (syā. pī.)
    21. તતો અજ્ઝાસયં (સ્યા॰)
    22. tato ajjhāsayaṃ (syā.)
    23. નિબ્બિન્નામ્હ (સી॰ પી॰), ઓતિણ્ણમ્હ (સ્યા॰)
    24. nibbinnāmha (sī. pī.), otiṇṇamha (syā.)
    25. ભિક્ખુસહસ્સં તં (સી॰ પી॰)
    26. bhikkhusahassaṃ taṃ (sī. pī.)
    27. ઝાપયી (સી॰)
    28. jhāpayī (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૩. મહાકપ્પિનત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 3. Mahākappinattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact