Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā |
6. மஹாகஸ்ஸபஸுத்தவண்ணனா
6. Mahākassapasuttavaṇṇanā
6. ச²ட்டே² ராஜக³ஹேதி ஏவங்னாமகே நக³ரே. தஞ்ஹி மஹாமந்தா⁴துமஹாகோ³விந்தா³தீ³ஹி பரிக்³க³ஹிதத்தா ‘‘ராஜக³ஹ’’ந்தி வுச்சதி. ‘‘து³ரபி⁴ப⁴வனீயத்தா படிராஜூனங் க³ஹபூ⁴தந்தி ராஜக³ஹ’’ந்திஆதி³னா அஞ்ஞேனெத்த² பகாரேன வண்ணயந்தி. கிந்தேஹி? நாமமேதங் தஸ்ஸ நக³ரஸ்ஸ. தங் பனேதங் பு³த்³த⁴காலே சக்கவத்திகாலே ச நக³ரங் ஹோதி, ஸேஸகாலே ஸுஞ்ஞங் யக்க²பரிக்³க³ஹிதங் தேஸங் வஸனட்டா²னங் ஹுத்வா திட்ட²தி. வேளுவனே கலந்த³கனிவாபேதி வேளுவனந்தி தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ நாமங். தங் கிர அட்டா²ரஸஹத்து²ப்³பே³தே⁴ன பாகாரேன பரிக்கி²த்தங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வஸனானுச்ச²விகாய மஹதியா க³ந்த⁴குடியா அஞ்ஞேஹி ச பாஸாத³குடிலேணமண்ட³பசங்கமத்³வாரகொட்ட²காதீ³ஹி படிமண்டி³தங் ப³ஹி வேளூஹி பரிக்கி²த்தங் அஹோஸி நீலோபா⁴ஸங் மனோரமங், தேன ‘‘வேளுவன’’ந்தி வுச்சதி. கலந்த³கானஞ்செத்த² நிவாபங் அத³ங்ஸு, தஸ்மா ‘‘கலந்த³கனிவாபோ’’தி வுச்சதி. புப்³பே³ கிர அஞ்ஞதரோ ராஜா தங் உய்யானங் கீளனத்த²ங் பவிட்டோ² ஸுராமத³மத்தோ தி³வாஸெய்யங் உபக³தோ ஸுபி, பரிஜனோபிஸ்ஸ ‘‘ஸுத்தோ ராஜா’’தி புப்ப²ப²லாதீ³ஹி பலோபி⁴யமானோ இதோ சிதோ ச பக்காமி. அத² ஸுராக³ந்தே⁴ன அஞ்ஞதரஸ்மா ருக்க²ஸுஸிரா கண்ஹஸப்போ நிக்க²மித்வா ரஞ்ஞோ அபி⁴முகோ² ஆக³ச்ச²தி. தங் தி³ஸ்வா ருக்க²தே³வதா ‘‘ரஞ்ஞோ ஜீவிதங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி கலந்த³கவேஸேன க³ந்த்வா கண்ணமூலே ஸத்³த³மகாஸி. ராஜா படிபு³ஜ்ஜி², கண்ஹஸப்போ நிவத்தோ. ஸோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமாய காளகாய மம ஜீவிதங் தி³ன்ன’’ந்தி காளகானங் நிவாபங் தத்த² பட்ட²பேஸி, அப⁴யகோ⁴ஸஞ்ச கோ⁴ஸாபேஸி. தஸ்மா ததோ பட்டா²ய தங் ‘‘கலந்த³கனிவாப’’ந்தி ஸங்க²ங் க³தங். கலந்த³காதி ஹி காளகானங் நாமங், தஸ்மிங் வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே.
6. Chaṭṭhe rājagaheti evaṃnāmake nagare. Tañhi mahāmandhātumahāgovindādīhi pariggahitattā ‘‘rājagaha’’nti vuccati. ‘‘Durabhibhavanīyattā paṭirājūnaṃ gahabhūtanti rājagaha’’ntiādinā aññenettha pakārena vaṇṇayanti. Kintehi? Nāmametaṃ tassa nagarassa. Taṃ panetaṃ buddhakāle cakkavattikāle ca nagaraṃ hoti, sesakāle suññaṃ yakkhapariggahitaṃ tesaṃ vasanaṭṭhānaṃ hutvā tiṭṭhati. Veḷuvane kalandakanivāpeti veḷuvananti tassa vihārassa nāmaṃ. Taṃ kira aṭṭhārasahatthubbedhena pākārena parikkhittaṃ buddhassa bhagavato vasanānucchavikāya mahatiyā gandhakuṭiyā aññehi ca pāsādakuṭileṇamaṇḍapacaṅkamadvārakoṭṭhakādīhi paṭimaṇḍitaṃ bahi veḷūhi parikkhittaṃ ahosi nīlobhāsaṃ manoramaṃ, tena ‘‘veḷuvana’’nti vuccati. Kalandakānañcettha nivāpaṃ adaṃsu, tasmā ‘‘kalandakanivāpo’’ti vuccati. Pubbe kira aññataro rājā taṃ uyyānaṃ kīḷanatthaṃ paviṭṭho surāmadamatto divāseyyaṃ upagato supi, parijanopissa ‘‘sutto rājā’’ti pupphaphalādīhi palobhiyamāno ito cito ca pakkāmi. Atha surāgandhena aññatarasmā rukkhasusirā kaṇhasappo nikkhamitvā rañño abhimukho āgacchati. Taṃ disvā rukkhadevatā ‘‘rañño jīvitaṃ dassāmī’’ti kalandakavesena gantvā kaṇṇamūle saddamakāsi. Rājā paṭibujjhi, kaṇhasappo nivatto. So taṃ disvā ‘‘imāya kāḷakāya mama jīvitaṃ dinna’’nti kāḷakānaṃ nivāpaṃ tattha paṭṭhapesi, abhayaghosañca ghosāpesi. Tasmā tato paṭṭhāya taṃ ‘‘kalandakanivāpa’’nti saṅkhaṃ gataṃ. Kalandakāti hi kāḷakānaṃ nāmaṃ, tasmiṃ veḷuvane kalandakanivāpe.
மஹாகஸ்ஸபோதி மஹந்தேஹி ஸீலக்க²ந்தா⁴தீ³ஹி ஸமன்னாக³தத்தா மஹந்தோ கஸ்ஸபோதி மஹாகஸ்ஸபோ, அபிச குமாரகஸ்ஸபத்தே²ரங் உபாதா³ய அயங் மஹாதே²ரோ ‘‘மஹாகஸ்ஸபோ’’தி வுச்சதி. பிப்பலிகு³ஹாயந்தி தஸ்ஸா கிர கு³ஹாய த்³வாரஸமீபே ஏகோ பிப்பலிருக்கோ² அஹோஸி, தேன ஸா ‘‘பிப்பலிகு³ஹா’’தி பஞ்ஞாயித்த². தஸ்ஸங் பிப்பலிகு³ஹாயங். ஆபா³தி⁴கோதி ஆபா³தோ⁴ அஸ்ஸ அத்தீ²தி ஆபா³தி⁴கோ, ப்³யாதி⁴கோதி அத்தோ². து³க்கி²தோதி காயஸன்னிஸ்ஸிதங் து³க்க²ங் ஸஞ்ஜாதங் அஸ்ஸாதி து³க்கி²தோ, து³க்க²ப்பத்தோதி அத்தோ². பா³ள்ஹகி³லானோதி அதி⁴மத்தகே³லஞ்ஞோ, தங் பன கே³லஞ்ஞங் ஸதோ ஸம்பஜானோ ஹுத்வா அதி⁴வாஸேஸி. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா தங் பவத்திங் ஞத்வா தத்த² க³ந்த்வா பொ³ஜ்ஜ²ங்க³பரித்தங் அபா⁴ஸி, தேனேவ தே²ரஸ்ஸ ஸோ ஆபா³தோ⁴ வூபஸமி. வுத்தஞ்ஹேதங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸங்யுத்தே –
Mahākassapoti mahantehi sīlakkhandhādīhi samannāgatattā mahanto kassapoti mahākassapo, apica kumārakassapattheraṃ upādāya ayaṃ mahāthero ‘‘mahākassapo’’ti vuccati. Pippaliguhāyanti tassā kira guhāya dvārasamīpe eko pippalirukkho ahosi, tena sā ‘‘pippaliguhā’’ti paññāyittha. Tassaṃ pippaliguhāyaṃ. Ābādhikoti ābādho assa atthīti ābādhiko, byādhikoti attho. Dukkhitoti kāyasannissitaṃ dukkhaṃ sañjātaṃ assāti dukkhito, dukkhappattoti attho. Bāḷhagilānoti adhimattagelañño, taṃ pana gelaññaṃ sato sampajāno hutvā adhivāsesi. Athassa bhagavā taṃ pavattiṃ ñatvā tattha gantvā bojjhaṅgaparittaṃ abhāsi, teneva therassa so ābādho vūpasami. Vuttañhetaṃ bojjhaṅgasaṃyutte –
‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ பிப்பலிகு³ஹாயங் விஹரதி ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேனாயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா…பே॰… ஏதத³வோச – ‘கச்சி தே, கஸ்ஸப, க²மனீயங், கச்சி யாபனீயங், கச்சி து³க்கா² வேத³னா படிக்கமந்தி, நோ அபி⁴க்கமந்தி, படிக்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி நோ அபி⁴க்கமோ’தி? ‘ந மே, ப⁴ந்தே, க²மனீயங், ந யாபனீயங், பா³ள்ஹா மே ப⁴ந்தே, து³க்கா² வேத³னா அபி⁴க்கமந்தி நோ படிக்கமந்தி, அபி⁴க்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி நோ படிக்கமோ’தி.
‘‘Tena kho pana samayena āyasmā mahākassapo pippaliguhāyaṃ viharati ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno. Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenāyasmā mahākassapo tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā…pe… etadavoca – ‘kacci te, kassapa, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ, kacci dukkhā vedanā paṭikkamanti, no abhikkamanti, paṭikkamosānaṃ paññāyati no abhikkamo’ti? ‘Na me, bhante, khamanīyaṃ, na yāpanīyaṃ, bāḷhā me bhante, dukkhā vedanā abhikkamanti no paṭikkamanti, abhikkamosānaṃ paññāyati no paṭikkamo’ti.
‘‘‘ஸத்திமே, கஸ்ஸப, பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ மயா ஸம்மத³க்கா²தா பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா அபி⁴ஞ்ஞாய ஸம்போ³தா⁴ய நிப்³பா³னாய ஸங்வத்தந்தி. கதமே ஸத்த? ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ கோ², கஸ்ஸப, மயா ஸம்மத³க்கா²தோ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ அபி⁴ஞ்ஞாய ஸம்போ³தா⁴ய நிப்³பா³னாய ஸங்வத்ததி…பே॰… உபெக்கா²ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ கோ², கஸ்ஸப, மயா ஸம்மத³க்கா²தோ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ அபி⁴ஞ்ஞாய ஸம்போ³தா⁴ய நிப்³பா³னாய ஸங்வத்ததி. இமே கோ², கஸ்ஸப, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ மயா ஸம்மத³க்கா²தா பா⁴விதா ப³ஹூலீகதா அபி⁴ஞ்ஞாய ஸம்போ³தா⁴ய நிப்³பா³னாய ஸங்வத்தந்தீ’தி. ‘தக்³க⁴ ப⁴க³வா பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, தக்³க⁴, ஸுக³த, பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³’’’தி.
‘‘‘Sattime, kassapa, bojjhaṅgā mayā sammadakkhātā bhāvitā bahulīkatā abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattanti. Katame satta? Satisambojjhaṅgo kho, kassapa, mayā sammadakkhāto bhāvito bahulīkato abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattati…pe… upekkhāsambojjhaṅgo kho, kassapa, mayā sammadakkhāto bhāvito bahulīkato abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattati. Ime kho, kassapa, satta bojjhaṅgā mayā sammadakkhātā bhāvitā bahūlīkatā abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattantī’ti. ‘Taggha bhagavā bojjhaṅgā, taggha, sugata, bojjhaṅgā’’’ti.
‘‘இத³மவோச ப⁴க³வா. அத்தமனோ ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தி³. வுட்ட²ஹி சாயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தம்ஹா ஆபா³தா⁴, ததா² பஹீனோ சாயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ ஸோ ஆபா³தோ⁴ அஹோஸீ’’தி.
‘‘Idamavoca bhagavā. Attamano āyasmā mahākassapo bhagavato bhāsitaṃ abhinandi. Vuṭṭhahi cāyasmā mahākassapo tamhā ābādhā, tathā pahīno cāyasmato mahākassapassa so ābādho ahosī’’ti.
தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ அபரேன ஸமயேன தம்ஹா ஆபா³தா⁴ வுட்டா²ஸீ’’தி.
Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho āyasmā mahākassapo aparena samayena tamhā ābādhā vuṭṭhāsī’’ti.
ஏதத³ஹோஸீதி புப்³பே³ கே³லஞ்ஞதி³வஸேஸு ஸத்³தி⁴விஹாரிகேஹி உபனீதங் பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா விஹாரே ஏவ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ தம்ஹா ஆபா³தா⁴ வுட்டி²தஸ்ஸ ஏதங் ‘‘யங்னூனாஹங் ராஜக³ஹங் பிண்டா³ய பவிஸெய்ய’’ந்தி பரிவிதக்கோ அஹோஸி. பஞ்சமத்தானி தே³வதாஸதானீதி ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ பரிசாரிகா பஞ்சஸதா ககுடபாதி³னியோ அச்ச²ராயோ. உஸ்ஸுக்கங் ஆபன்னானி ஹொந்தீதி தே²ரஸ்ஸ பிண்ட³பாதங் த³ஸ்ஸாமாதி பஞ்சபிண்ட³பாதஸதானி ஸஜ்ஜெத்வா ஸுவண்ணபா⁴ஜனேஹி ஆதா³ய அந்தராமக்³கே³ ட²த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, இமங் பிண்ட³பாதங் க³ண்ஹத², ஸங்க³ஹங் நோ கரோதா²’’தி வத³மானா பிண்ட³பாததா³னே யுத்தப்பயுத்தானி ஹொந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ பிண்ட³பாதப்படிலாபா⁴யா’’தி.
Etadahosīti pubbe gelaññadivasesu saddhivihārikehi upanītaṃ piṇḍapātaṃ paribhuñjitvā vihāre eva ahosi. Athassa tamhā ābādhā vuṭṭhitassa etaṃ ‘‘yaṃnūnāhaṃ rājagahaṃ piṇḍāya paviseyya’’nti parivitakko ahosi. Pañcamattāni devatāsatānīti sakkassa devarañño paricārikā pañcasatā kakuṭapādiniyo accharāyo. Ussukkaṃ āpannāni hontīti therassa piṇḍapātaṃ dassāmāti pañcapiṇḍapātasatāni sajjetvā suvaṇṇabhājanehi ādāya antarāmagge ṭhatvā, ‘‘bhante, imaṃ piṇḍapātaṃ gaṇhatha, saṅgahaṃ no karothā’’ti vadamānā piṇḍapātadāne yuttappayuttāni honti. Tena vuttaṃ ‘‘āyasmato mahākassapassa piṇḍapātappaṭilābhāyā’’ti.
ஸக்கோ கிர தே³வராஜா தே²ரஸ்ஸ சித்தப்பவத்திங் ஞத்வா தா அச்ச²ராயோ உய்யோஜேஸி ‘‘க³ச்ச²த² தும்ஹே அய்யஸ்ஸ மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரஸ்ஸ பிண்ட³பாதங் த³த்வா அத்தனோ பதிட்ட²ங் கரோதா²’’தி. ஏவங் ஹிஸ்ஸ அஹோஸி ‘‘இமாஸு ஸப்³பா³ஸு க³தாஸு கதா³சி ஏகிஸ்ஸாபி ஹத்த²தோ பிண்ட³பாதங் தே²ரோ படிக்³க³ண்ஹெய்ய, தங் தஸ்ஸா ப⁴விஸ்ஸதி தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²யா’’தி. படிக்கி²பி தே²ரோ, ‘‘ப⁴ந்தே , மய்ஹங் பிண்ட³பாதங் க³ண்ஹத², மய்ஹங் பிண்ட³பாதங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³ந்தியோ ‘‘க³ச்ச²த² தும்ஹே கதபுஞ்ஞா மஹாபோ⁴கா³, அஹங் து³க்³க³தானங் ஸங்க³ஹங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, மா நோ நாஸேத², ஸங்க³ஹங் நோ கரோதா²’’தி வத³ந்தியோ புனபி படிக்கி²பித்வா புனபி அபக³ந்துங் அனிச்ச²மானா யாசந்தியோ ‘‘ந அத்தனோ பமாணங் ஜானாத², அபக³ச்ச²தா²’’தி வத்வா அச்ச²ரங் பஹரி. தா தே²ரஸ்ஸ அச்ச²ராஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஸந்தஜ்ஜிதா டா²துங் அஸக்கொந்தியோ பலாயித்வா தே³வலோகமேவ க³தா. தேன வுத்தங் – ‘‘பஞ்சமத்தானி தே³வதாஸதானி படிக்கி²பித்வா’’தி.
Sakko kira devarājā therassa cittappavattiṃ ñatvā tā accharāyo uyyojesi ‘‘gacchatha tumhe ayyassa mahākassapattherassa piṇḍapātaṃ datvā attano patiṭṭhaṃ karothā’’ti. Evaṃ hissa ahosi ‘‘imāsu sabbāsu gatāsu kadāci ekissāpi hatthato piṇḍapātaṃ thero paṭiggaṇheyya, taṃ tassā bhavissati dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti. Paṭikkhipi thero, ‘‘bhante , mayhaṃ piṇḍapātaṃ gaṇhatha, mayhaṃ piṇḍapātaṃ gaṇhathā’’ti vadantiyo ‘‘gacchatha tumhe katapuññā mahābhogā, ahaṃ duggatānaṃ saṅgahaṃ karissāmī’’ti vatvā, ‘‘bhante, mā no nāsetha, saṅgahaṃ no karothā’’ti vadantiyo punapi paṭikkhipitvā punapi apagantuṃ anicchamānā yācantiyo ‘‘na attano pamāṇaṃ jānātha, apagacchathā’’ti vatvā accharaṃ pahari. Tā therassa accharāsaddaṃ sutvā santajjitā ṭhātuṃ asakkontiyo palāyitvā devalokameva gatā. Tena vuttaṃ – ‘‘pañcamattāni devatāsatāni paṭikkhipitvā’’ti.
புப்³ப³ண்ஹஸமயந்தி புப்³ப³ண்ஹே ஏகங் ஸமயங், ஏகஸ்மிங் காலே. நிவாஸெத்வாதி விஹாரனிவாஸனபரிவத்தனவஸேன நிவாஸனங் த³ள்ஹங் நிவாஸெத்வா. பத்தசீவரமாதா³யாதி சீவரங் பாருபித்வா பத்தங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா. பிண்டா³ய பாவிஸீதி பிண்ட³பாதத்தா²ய பாவிஸி. த³லித்³த³விஸிகா²தி து³க்³க³தமனுஸ்ஸானங் வஸனோகாஸோ. கபணவிஸிகா²தி போ⁴க³பாரிஜுஞ்ஞப்பத்தியா தீ³னமனுஸ்ஸானங் வாஸோ. பேஸகாரவிஸிகா²தி தந்தவாயவாஸோ. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வாதி கத²ங் அத்³த³ஸ? ‘‘ஆபா³தா⁴ வுட்டி²தோ மம புத்தோ கஸ்ஸபோ கின்னு கோ² கரோதீ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ வேளுவனே நிஸின்னோ ஏவ ப⁴க³வா தி³ப்³ப³சக்கு²னா அத்³த³ஸ.
Pubbaṇhasamayanti pubbaṇhe ekaṃ samayaṃ, ekasmiṃ kāle. Nivāsetvāti vihāranivāsanaparivattanavasena nivāsanaṃ daḷhaṃ nivāsetvā. Pattacīvaramādāyāti cīvaraṃ pārupitvā pattaṃ hatthena gahetvā. Piṇḍāya pāvisīti piṇḍapātatthāya pāvisi. Daliddavisikhāti duggatamanussānaṃ vasanokāso. Kapaṇavisikhāti bhogapārijuññappattiyā dīnamanussānaṃ vāso. Pesakāravisikhāti tantavāyavāso. Addasā kho bhagavāti kathaṃ addasa? ‘‘Ābādhā vuṭṭhito mama putto kassapo kinnu kho karotī’’ti āvajjento veḷuvane nisinno eva bhagavā dibbacakkhunā addasa.
ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி யாயங் ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ பஞ்சஹி அச்ச²ராஸதேஹி உபனீதங் அனேகஸூபங் அனேகப்³யஞ்ஜனங் தி³ப்³ப³பிண்ட³பாதங் படிக்கி²பித்வா கபணஜனானுக்³க³ஹப்படிபத்தி வுத்தா, ஏதமத்த²ங் ஜானித்வா. இமங் உதா³னந்தி இமங் பரமப்பிச்ச²தாத³ஸ்ஸனமுகே²ன கீ²ணாஸவஸ்ஸ தாதீ³பா⁴வானுபா⁴வதீ³பகங் உதா³னங் உதா³னேஸி.
Etamatthaṃviditvāti yāyaṃ āyasmato mahākassapassa pañcahi accharāsatehi upanītaṃ anekasūpaṃ anekabyañjanaṃ dibbapiṇḍapātaṃ paṭikkhipitvā kapaṇajanānuggahappaṭipatti vuttā, etamatthaṃ jānitvā. Imaṃ udānanti imaṃ paramappicchatādassanamukhena khīṇāsavassa tādībhāvānubhāvadīpakaṃ udānaṃ udānesi.
தத்த² அனஞ்ஞபோஸிந்தி அஞ்ஞங் போஸேதீதி அஞ்ஞபோஸீ, ந அஞ்ஞபோஸீ அனஞ்ஞபோஸீ, அத்தனா போஸேதப்³ப³ஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸ அபா⁴வேன அது³தியோ, ஏககோதி அத்தோ². தேன தே²ரஸ்ஸ ஸுப⁴ரதங் த³ஸ்ஸேதி. தே²ரோ ஹி காயபரிஹாரிகேன சீவரேன குச்சி²பரிஹாரிகேன ச பிண்ட³பாதேன அத்தானமேவ போஸெந்தோ பரமப்பிச்சோ² ஹுத்வா விஹரதி, அஞ்ஞங் ஞாதிமித்தாதீ³ஸு கஞ்சி ந போஸேதி கத்த²சி அலக்³க³பா⁴வதோ. அத² வா அஞ்ஞேன அஞ்ஞதரேன போஸேதப்³ப³தாய அபா⁴வதோ அனஞ்ஞபோஸீ. யோ ஹி ஏகஸ்மிங்யேவ பச்சயதா³யகே படிப³த்³த⁴சதுபச்சயோ ஸோ அனஞ்ஞபோஸீ நாம ந ஹோதி ஏகாயத்தவுத்திதோ . தே²ரோ பன ‘‘யதா²பி ப⁴மரோ புப்ப²’’ந்தி (த⁴॰ ப॰ 49) கா³தா²ய வுத்தனயேன ஜங்கா⁴ப³லங் நிஸ்ஸாய பிண்டா³ய சரந்தோ குலேஸு நிச்சனவோ ஹுத்வா மிஸ்ஸகப⁴த்தேன யாபேதி. ததா² ஹி நங் ப⁴க³வா சந்தூ³பமப்படிபதா³ய தோ²மேஸி. அஞ்ஞாதந்தி அபி⁴ஞ்ஞாதங், யதா²பு⁴ச்சகு³ணேஹி பத்த²டயஸங், தேனேவ வா அனஞ்ஞபோஸிபா⁴வேன அப்பிச்ச²தாஸந்துட்டி²தாஹி ஞாதங். அத² வா அஞ்ஞாதந்தி ஸப்³ப³ஸோ பஹீனதண்ஹதாய லாப⁴ஸக்காரஸிலோகனிகாமனஹேது அத்தானங் ஜானாபனவஸேன ந ஞாதங். அவீததண்ஹோ ஹி பாபிச்சோ² குஹகதாய ஸம்பா⁴வனாதி⁴ப்பாயேன அத்தானங் ஜானாபேதி. த³ந்தந்தி ச²ளங்கு³பெக்கா²வஸேன இந்த்³ரியேஸு உத்தமத³மனேன த³ந்தங். ஸாரே பதிட்டி²தந்தி விமுத்திஸாரே அவட்டி²தங், அஸெக்க²ஸீலக்க²ந்தா⁴தி³கே வா ஸீலாதி³ஸாரே பதிட்டி²தங். கீ²ணாஸவங் வந்ததோ³ஸந்தி காமாஸவாதீ³னங் சதுன்னங் ஆஸவானங் அனவஸேஸங் பஹீனத்தா கீ²ணாஸவங். ததோ ஏவ ராகா³தி³தோ³ஸானங் ஸப்³ப³ஸோ வந்தத்தா வந்ததோ³ஸங். தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணந்தி தங் யதா²வுத்தகு³ணங் பரமத்த²ப்³ராஹ்மணங் அஹங் ப்³ராஹ்மணந்தி வதா³மீதி. இதா⁴பி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ தே³ஸனானானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Tattha anaññaposinti aññaṃ posetīti aññaposī, na aññaposī anaññaposī, attanā posetabbassa aññassa abhāvena adutiyo, ekakoti attho. Tena therassa subharataṃ dasseti. Thero hi kāyaparihārikena cīvarena kucchiparihārikena ca piṇḍapātena attānameva posento paramappiccho hutvā viharati, aññaṃ ñātimittādīsu kañci na poseti katthaci alaggabhāvato. Atha vā aññena aññatarena posetabbatāya abhāvato anaññaposī. Yo hi ekasmiṃyeva paccayadāyake paṭibaddhacatupaccayo so anaññaposī nāma na hoti ekāyattavuttito . Thero pana ‘‘yathāpi bhamaro puppha’’nti (dha. pa. 49) gāthāya vuttanayena jaṅghābalaṃ nissāya piṇḍāya caranto kulesu niccanavo hutvā missakabhattena yāpeti. Tathā hi naṃ bhagavā candūpamappaṭipadāya thomesi. Aññātanti abhiññātaṃ, yathābhuccaguṇehi patthaṭayasaṃ, teneva vā anaññaposibhāvena appicchatāsantuṭṭhitāhi ñātaṃ. Atha vā aññātanti sabbaso pahīnataṇhatāya lābhasakkārasilokanikāmanahetu attānaṃ jānāpanavasena na ñātaṃ. Avītataṇho hi pāpiccho kuhakatāya sambhāvanādhippāyena attānaṃ jānāpeti. Dantanti chaḷaṅgupekkhāvasena indriyesu uttamadamanena dantaṃ. Sāre patiṭṭhitanti vimuttisāre avaṭṭhitaṃ, asekkhasīlakkhandhādike vā sīlādisāre patiṭṭhitaṃ. Khīṇāsavaṃ vantadosanti kāmāsavādīnaṃ catunnaṃ āsavānaṃ anavasesaṃ pahīnattā khīṇāsavaṃ. Tato eva rāgādidosānaṃ sabbaso vantattā vantadosaṃ. Tamahaṃ brūmi brāhmaṇanti taṃ yathāvuttaguṇaṃ paramatthabrāhmaṇaṃ ahaṃ brāhmaṇanti vadāmīti. Idhāpi heṭṭhā vuttanayeneva desanānānattaṃ veditabbaṃ.
ச²ட்ட²ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Chaṭṭhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 6. மஹாகஸ்ஸபஸுத்தங் • 6. Mahākassapasuttaṃ