Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. મહાકોટ્ઠિકત્થેરઅપદાનં

    7. Mahākoṭṭhikattheraapadānaṃ

    ૨૨૧.

    221.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બલોકવિદૂ મુનિ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbalokavidū muni;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ ચક્ખુમા.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji cakkhumā.

    ૨૨૨.

    222.

    ‘‘ઓવાદકો વિઞ્ઞાપકો, તારકો સબ્બપાણિનં;

    ‘‘Ovādako viññāpako, tārako sabbapāṇinaṃ;

    દેસનાકુસલો બુદ્ધો, તારેસિ જનતં બહું.

    Desanākusalo buddho, tāresi janataṃ bahuṃ.

    ૨૨૩.

    223.

    ‘‘અનુકમ્પકો કારુણિકો, હિતેસી સબ્બપાણિનં;

    ‘‘Anukampako kāruṇiko, hitesī sabbapāṇinaṃ;

    સમ્પત્તે તિત્થિયે સબ્બે, પઞ્ચસીલે પતિટ્ઠપિ.

    Sampatte titthiye sabbe, pañcasīle patiṭṭhapi.

    ૨૨૪.

    224.

    ‘‘એવં નિરાકુલં આસિ, સુઞ્ઞતં તિત્થિયેહિ ચ;

    ‘‘Evaṃ nirākulaṃ āsi, suññataṃ titthiyehi ca;

    વિચિત્તં અરહન્તેહિ, વસીભૂતેહિ તાદિભિ.

    Vicittaṃ arahantehi, vasībhūtehi tādibhi.

    ૨૨૫.

    225.

    ‘‘રતનાનટ્ઠપઞ્ઞાસં, ઉગ્ગતો સો મહામુનિ;

    ‘‘Ratanānaṭṭhapaññāsaṃ, uggato so mahāmuni;

    કઞ્ચનગ્ઘિયસઙ્કાસો, બાત્તિંસવરલક્ખણો.

    Kañcanagghiyasaṅkāso, bāttiṃsavaralakkhaṇo.

    ૨૨૬.

    226.

    ‘‘વસ્સસતસહસ્સાનિ, આયુ વિજ્જતિ તાવદે;

    ‘‘Vassasatasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    તાવતા તિટ્ઠમાનો સો, તારેસિ જનતં બહું.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    ૨૨૭.

    227.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, બ્રાહ્મણો વેદપારગૂ;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, brāhmaṇo vedapāragū;

    ઉપેચ્ચ સબ્બલોકગ્ગં 1, અસ્સોસિં ધમ્મદેસનં.

    Upecca sabbalokaggaṃ 2, assosiṃ dhammadesanaṃ.

    ૨૨૮.

    228.

    ‘‘તદા સો સાવકં વીરો, પભિન્નમતિગોચરં;

    ‘‘Tadā so sāvakaṃ vīro, pabhinnamatigocaraṃ;

    અત્થે ધમ્મે નિરુત્તે ચ, પટિભાને ચ કોવિદં.

    Atthe dhamme nirutte ca, paṭibhāne ca kovidaṃ.

    ૨૨૯.

    229.

    ‘‘ઠપેસિ એતદગ્ગમ્હિ, તં સુત્વા મુદિતો અહં;

    ‘‘Ṭhapesi etadaggamhi, taṃ sutvā mudito ahaṃ;

    સસાવકં જિનવરં, સત્તાહં ભોજયિં તદા.

    Sasāvakaṃ jinavaraṃ, sattāhaṃ bhojayiṃ tadā.

    ૨૩૦.

    230.

    ‘‘દુસ્સેહચ્છાદયિત્વાન , સસિસ્સં બુદ્ધિસાગરં 3;

    ‘‘Dussehacchādayitvāna , sasissaṃ buddhisāgaraṃ 4;

    નિપચ્ચ પાદમૂલમ્હિ, તં ઠાનં પત્થયિં અહં.

    Nipacca pādamūlamhi, taṃ ṭhānaṃ patthayiṃ ahaṃ.

    ૨૩૧.

    231.

    ‘‘તતો અવોચ લોકગ્ગો, ‘પસ્સથેતં દિજુત્તમં;

    ‘‘Tato avoca lokaggo, ‘passathetaṃ dijuttamaṃ;

    વિનતં પાદમૂલે મે, કમલોદરસપ્પભં.

    Vinataṃ pādamūle me, kamalodarasappabhaṃ.

    ૨૩૨.

    232.

    ‘‘‘બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ 5 ભિક્ખુસ્સ, ઠાનં પત્થયતે અયં;

    ‘‘‘Buddhaseṭṭhassa 6 bhikkhussa, ṭhānaṃ patthayate ayaṃ;

    તાય સદ્ધાય ચાગેન, સદ્ધમ્મસ્સવનેન 7 ચ.

    Tāya saddhāya cāgena, saddhammassavanena 8 ca.

    ૨૩૩.

    233.

    ‘‘‘સબ્બત્થ સુખિતો હુત્વા, સંસરિત્વા ભવાભવે;

    ‘‘‘Sabbattha sukhito hutvā, saṃsaritvā bhavābhave;

    અનાગતમ્હિ અદ્ધાને, લચ્છસે તં મનોરથં.

    Anāgatamhi addhāne, lacchase taṃ manorathaṃ.

    ૨૩૪.

    234.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૨૩૫.

    235.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    કોટ્ઠિકો નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Koṭṭhiko nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    ૨૩૬.

    236.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતો હુત્વા, યાવજીવં તદા જિનં;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    મેત્તચિત્તો પરિચરિં, સતો પઞ્ઞાસમાહિતો.

    Mettacitto paricariṃ, sato paññāsamāhito.

    ૨૩૭.

    237.

    ‘‘તેન કમ્મવિપાકેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammavipākena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૨૩૮.

    238.

    ‘‘સતાનં તીણિક્ખત્તુઞ્ચ, દેવરજ્જમકારયિં;

    ‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, devarajjamakārayiṃ;

    સતાનં પઞ્ચક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.

    Satānaṃ pañcakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    ૨૩૯.

    239.

    ‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    સબ્બત્થ સુખિતો આસિં, તસ્સ કમ્મસ્સ વાહસા.

    Sabbattha sukhito āsiṃ, tassa kammassa vāhasā.

    ૨૪૦.

    240.

    ‘‘દુવે ભવે સંસરામિ, દેવત્તે અથ માનુસે;

    ‘‘Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse;

    અઞ્ઞં ગતિં ન ગચ્છામિ, સુચિણ્ણસ્સ ઇદં ફલં.

    Aññaṃ gatiṃ na gacchāmi, suciṇṇassa idaṃ phalaṃ.

    ૨૪૧.

    241.

    ‘‘દુવે કુલે પજાયામિ, ખત્તિયે અથ બ્રાહ્મણે;

    ‘‘Duve kule pajāyāmi, khattiye atha brāhmaṇe;

    ‘‘નીચે કુલે ન જાયામિ, સુચિણ્ણસ્સ ઇદં ફલં.

    ‘‘Nīce kule na jāyāmi, suciṇṇassa idaṃ phalaṃ.

    ૨૪૨.

    242.

    ‘‘પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, બ્રહ્મબન્ધુ અહોસહં;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, brahmabandhu ahosahaṃ;

    સાવત્થિયં વિપ્પકુલે, પચ્ચાજાતો મહદ્ધને.

    Sāvatthiyaṃ vippakule, paccājāto mahaddhane.

    ૨૪૩.

    243.

    ‘‘માતા ચન્દવતી નામ, પિતા મે અસ્સલાયનો;

    ‘‘Mātā candavatī nāma, pitā me assalāyano;

    યદા મે પિતરં બુદ્ધો, વિનયી સબ્બસુદ્ધિયા.

    Yadā me pitaraṃ buddho, vinayī sabbasuddhiyā.

    ૨૪૪.

    244.

    ‘‘તદા પસન્નો સુગતે, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Tadā pasanno sugate, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    મોગ્ગલ્લાનો આચરિયો, ઉપજ્ઝા સારિસમ્ભવો.

    Moggallāno ācariyo, upajjhā sārisambhavo.

    ૨૪૫.

    245.

    ‘‘કેસેસુ છિજ્જમાનેસુ, દિટ્ઠિ છિન્ના સમૂલિકા;

    ‘‘Kesesu chijjamānesu, diṭṭhi chinnā samūlikā;

    નિવાસેન્તો ચ કાસાવં, અરહત્તમપાપુણિં.

    Nivāsento ca kāsāvaṃ, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૨૪૬.

    246.

    ‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને ચ મે મતિ;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne ca me mati;

    પભિન્ના તેન લોકગ્ગો, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં.

    Pabhinnā tena lokaggo, etadagge ṭhapesi maṃ.

    ૨૪૭.

    247.

    ‘‘અસન્દિટ્ઠં વિયાકાસિં, ઉપતિસ્સેન પુચ્છિતો;

    ‘‘Asandiṭṭhaṃ viyākāsiṃ, upatissena pucchito;

    પટિસમ્ભિદાસુ તેનાહં, અગ્ગો સમ્બુદ્ધસાસને.

    Paṭisambhidāsu tenāhaṃ, aggo sambuddhasāsane.

    ૨૪૮.

    248.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૨૪૯.

    249.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૫૦.

    250.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મહાકોટ્ઠિકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahākoṭṭhiko thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    મહાકોટ્ઠિકત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Mahākoṭṭhikattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. સબ્બસારગ્ગં (સી॰), સત્તપારગં (પી॰)
    2. sabbasāraggaṃ (sī.), sattapāragaṃ (pī.)
    3. બુદ્ધસાગરં (ક॰)
    4. buddhasāgaraṃ (ka.)
    5. સેટ્ઠં બુદ્ધસ્સ (સ્યા॰ ક॰)
    6. seṭṭhaṃ buddhassa (syā. ka.)
    7. તેન ધમ્મસ્સવેન (સી॰ પી॰ ક॰)
    8. tena dhammassavena (sī. pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૭. મહાકોટ્ઠિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 7. Mahākoṭṭhikattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact