Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
7. மஹாலிஸுத்தங்
7. Mahālisuttaṃ
47. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா வேஸாலியங் விஹரதி மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங். அத² கோ² மஹாலி லிச்ச²வி யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² மஹாலி லிச்ச²வி ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கோ நு கோ², ப⁴ந்தே ஹேது, கோ பச்சயோ பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா’’தி? ‘‘லோபோ⁴ கோ², மஹாலி, ஹேது, லோபோ⁴ பச்சயோ பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. தோ³ஸோ கோ², மஹாலி, ஹேது, தோ³ஸோ பச்சயோ பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. மோஹோ கோ², மஹாலி, ஹேது, மோஹோ பச்சயோ பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. அயோனிஸோ மனஸிகாரோ கோ², மஹாலி, ஹேது, அயோனிஸோ மனஸிகாரோ பச்சயோ பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. மிச்சா²பணிஹிதங் கோ², மஹாலி, சித்தங் ஹேது, மிச்சா²பணிஹிதங் சித்தங் பச்சயோ பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியாதி. அயங் கோ², மஹாலி, ஹேது, அயங் பச்சயோ பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா’’தி.
47. Ekaṃ samayaṃ bhagavā vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ. Atha kho mahāli licchavi yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho mahāli licchavi bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ko nu kho, bhante hetu, ko paccayo pāpassa kammassa kiriyāya pāpassa kammassa pavattiyā’’ti? ‘‘Lobho kho, mahāli, hetu, lobho paccayo pāpassa kammassa kiriyāya pāpassa kammassa pavattiyā. Doso kho, mahāli, hetu, doso paccayo pāpassa kammassa kiriyāya pāpassa kammassa pavattiyā. Moho kho, mahāli, hetu, moho paccayo pāpassa kammassa kiriyāya pāpassa kammassa pavattiyā. Ayoniso manasikāro kho, mahāli, hetu, ayoniso manasikāro paccayo pāpassa kammassa kiriyāya pāpassa kammassa pavattiyā. Micchāpaṇihitaṃ kho, mahāli, cittaṃ hetu, micchāpaṇihitaṃ cittaṃ paccayo pāpassa kammassa kiriyāya pāpassa kammassa pavattiyāti. Ayaṃ kho, mahāli, hetu, ayaṃ paccayo pāpassa kammassa kiriyāya pāpassa kammassa pavattiyā’’ti.
‘‘கோ பன, ப⁴ந்தே, ஹேது கோ பச்சயோ கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா’’தி? ‘‘அலோபோ⁴ கோ², மஹாலி, ஹேது, அலோபோ⁴ பச்சயோ கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. அதோ³ஸோ கோ², மஹாலி, ஹேது, அதோ³ஸோ பச்சயோ கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. அமோஹோ கோ², மஹாலி, ஹேது, அமோஹோ பச்சயோ கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. யோனிஸோ மனஸிகாரோ கோ², மஹாலி, ஹேது, யோனிஸோ மனஸிகாரோ பச்சயோ கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. ஸம்மாபணிஹிதங் கோ², மஹாலி, சித்தங் ஹேது, ஸம்மாபணிஹிதங் சித்தங் பச்சயோ கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. அயங் கோ², மஹாலி, ஹேது, அயங் பச்சயோ கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியாய கல்யாணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்தியா. இமே ச, மஹாலி, த³ஸ த⁴ம்மா லோகே ந ஸங்விஜ்ஜெய்யுங், நயித⁴ பஞ்ஞாயேத² அத⁴ம்மசரியாவிஸமசரியாதி வா த⁴ம்மசரியாஸமசரியாதி வா. யஸ்மா ச கோ², மஹாலி, இமே த³ஸ த⁴ம்மா லோகே ஸங்விஜ்ஜந்தி, தஸ்மா பஞ்ஞாயதி அத⁴ம்மசரியாவிஸமசரியாதி வா த⁴ம்மசரியாஸமசரியாதி வா’’தி. ஸத்தமங்.
‘‘Ko pana, bhante, hetu ko paccayo kalyāṇassa kammassa kiriyāya kalyāṇassa kammassa pavattiyā’’ti? ‘‘Alobho kho, mahāli, hetu, alobho paccayo kalyāṇassa kammassa kiriyāya kalyāṇassa kammassa pavattiyā. Adoso kho, mahāli, hetu, adoso paccayo kalyāṇassa kammassa kiriyāya kalyāṇassa kammassa pavattiyā. Amoho kho, mahāli, hetu, amoho paccayo kalyāṇassa kammassa kiriyāya kalyāṇassa kammassa pavattiyā. Yoniso manasikāro kho, mahāli, hetu, yoniso manasikāro paccayo kalyāṇassa kammassa kiriyāya kalyāṇassa kammassa pavattiyā. Sammāpaṇihitaṃ kho, mahāli, cittaṃ hetu, sammāpaṇihitaṃ cittaṃ paccayo kalyāṇassa kammassa kiriyāya kalyāṇassa kammassa pavattiyā. Ayaṃ kho, mahāli, hetu, ayaṃ paccayo kalyāṇassa kammassa kiriyāya kalyāṇassa kammassa pavattiyā. Ime ca, mahāli, dasa dhammā loke na saṃvijjeyyuṃ, nayidha paññāyetha adhammacariyāvisamacariyāti vā dhammacariyāsamacariyāti vā. Yasmā ca kho, mahāli, ime dasa dhammā loke saṃvijjanti, tasmā paññāyati adhammacariyāvisamacariyāti vā dhammacariyāsamacariyāti vā’’ti. Sattamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 7. மஹாலிஸுத்தவண்ணனா • 7. Mahālisuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-8. விவாத³ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-8. Vivādasuttādivaṇṇanā