Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૩. મહાલિસુત્તવણ્ણના

    3. Mahālisuttavaṇṇanā

    ૨૫૯. સોતિ સક્કો દેવરાજા. બહુવચને વત્તબ્બે એકવચનં વુત્તં. વુચ્ચતીતિ વચનં, અત્થો. તસ્મા બહુવચનેતિ બહુમ્હિ અત્થેતિ અત્થો . યથા પટિપજ્જન્તો અનુક્કમેન તે ધમ્મે સમાદિયિત્વા સક્કો સક્કત્તં અજ્ઝગા, તં પટિપત્તિં દસ્સેતું ‘‘સક્કો કિરા’’તિઆદિ વુત્તં. અનન્તરેતિ સક્કભાવસ્સ અતીતાનન્તરે અત્તભાવે. તં સબ્બન્તિ સક્કસ્સ મઘમાણવકાલે સમ્માપટિપત્તિં, તાય સક્કભાવૂપગમનઞ્ચાતિ તં સબ્બં. વુત્તો, તસ્મા તત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બોતિ અધિપ્પાયો.

    259.Soti sakko devarājā. Bahuvacane vattabbe ekavacanaṃ vuttaṃ. Vuccatīti vacanaṃ, attho. Tasmā bahuvacaneti bahumhi attheti attho . Yathā paṭipajjanto anukkamena te dhamme samādiyitvā sakko sakkattaṃ ajjhagā, taṃ paṭipattiṃ dassetuṃ ‘‘sakko kirā’’tiādi vuttaṃ. Anantareti sakkabhāvassa atītānantare attabhāve. Taṃ sabbanti sakkassa maghamāṇavakāle sammāpaṭipattiṃ, tāya sakkabhāvūpagamanañcāti taṃ sabbaṃ. Vutto, tasmā tattha vuttanayeneva veditabboti adhippāyo.

    મહાલિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mahālisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. મહાલિસુત્તં • 3. Mahālisuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. મહાલિસુત્તવણ્ણના • 3. Mahālisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact