Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    453. மஹாமங்க³லஜாதகங் (15)

    453. Mahāmaṅgalajātakaṃ (15)

    155.

    155.

    கிங்ஸு நரோ ஜப்பமதி⁴ச்சகாலே, கங் வா விஜ்ஜங் கதமங் வா ஸுதானங்;

    Kiṃsu naro jappamadhiccakāle, kaṃ vā vijjaṃ katamaṃ vā sutānaṃ;

    ஸோ மச்சோ அஸ்மிஞ்ச 1 பரம்ஹி லோகே, கத²ங் கரோ ஸொத்தா²னேன கு³த்தோ.

    So macco asmiñca 2 paramhi loke, kathaṃ karo sotthānena gutto.

    156.

    156.

    யஸ்ஸ தே³வா பிதரோ ச ஸப்³பே³, ஸரீஸபா 3 ஸப்³ப³பூ⁴தானி சாபி;

    Yassa devā pitaro ca sabbe, sarīsapā 4 sabbabhūtāni cāpi;

    மெத்தாய நிச்சங் அபசிதானி ஹொந்தி, பூ⁴தேஸு வே ஸொத்தா²னங் ததா³ஹு.

    Mettāya niccaṃ apacitāni honti, bhūtesu ve sotthānaṃ tadāhu.

    157.

    157.

    யோ ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ நிவாதவுத்தி, இத்தீ²புமானங் ஸஹதா³ரகானங்;

    Yo sabbalokassa nivātavutti, itthīpumānaṃ sahadārakānaṃ;

    க²ந்தா து³ருத்தானமப்படிகூலவாதீ³, அதி⁴வாஸனங் ஸொத்தா²னங் ததா³ஹு.

    Khantā duruttānamappaṭikūlavādī, adhivāsanaṃ sotthānaṃ tadāhu.

    158.

    158.

    யோ நாவஜானாதி ஸஹாயமித்தே 5, ஸிப்பேன குல்யாஹி த⁴னேன ஜச்சா;

    Yo nāvajānāti sahāyamitte 6, sippena kulyāhi dhanena jaccā;

    ருசிபஞ்ஞோ அத்த²காலே மதீமா 7, ஸஹாயேஸு வே ஸொத்தா²னங் ததா³ஹு.

    Rucipañño atthakāle matīmā 8, sahāyesu ve sotthānaṃ tadāhu.

    159.

    159.

    மித்தானி வே யஸ்ஸ ப⁴வந்தி ஸந்தோ, ஸங்விஸ்ஸத்தா² அவிஸங்வாத³கஸ்ஸ;

    Mittāni ve yassa bhavanti santo, saṃvissatthā avisaṃvādakassa;

    ந மித்தது³ப்³பீ⁴ ஸங்விபா⁴கீ³ த⁴னேன, மித்தேஸு வே ஸொத்தா²னங் ததா³ஹு.

    Na mittadubbhī saṃvibhāgī dhanena, mittesu ve sotthānaṃ tadāhu.

    160.

    160.

    யஸ்ஸ ப⁴ரியா துல்யவயா ஸமக்³கா³, அனுப்³ப³தா த⁴ம்மகாமா பஜாதா 9;

    Yassa bhariyā tulyavayā samaggā, anubbatā dhammakāmā pajātā 10;

    கோலினியா ஸீலவதீ பதிப்³ப³தா, தா³ரேஸு வே ஸொத்தா²னங் ததா³ஹு.

    Koliniyā sīlavatī patibbatā, dāresu ve sotthānaṃ tadāhu.

    161.

    161.

    யஸ்ஸ ராஜா பூ⁴தபதி 11 யஸஸ்ஸீ, ஜானாதி ஸோசெய்யங் பரக்கமஞ்ச;

    Yassa rājā bhūtapati 12 yasassī, jānāti soceyyaṃ parakkamañca;

    அத்³வெஜ்ஜ²தா ஸுஹத³யங் மமந்தி, ராஜூஸு வே ஸொத்தா²னங் ததா³ஹு.

    Advejjhatā suhadayaṃ mamanti, rājūsu ve sotthānaṃ tadāhu.

    162.

    162.

    அன்னஞ்ச பானஞ்ச த³தா³தி ஸத்³தோ⁴, மாலஞ்ச க³ந்த⁴ஞ்ச விலேபனஞ்ச;

    Annañca pānañca dadāti saddho, mālañca gandhañca vilepanañca;

    பஸன்னசித்தோ அனுமோத³மானோ, ஸக்³கே³ஸு வே ஸொத்தா²னங் ததா³ஹு.

    Pasannacitto anumodamāno, saggesu ve sotthānaṃ tadāhu.

    163.

    163.

    யமரியத⁴ம்மேன புனந்தி வுத்³தா⁴, ஆராதி⁴தா ஸமசரியாய ஸந்தோ;

    Yamariyadhammena punanti vuddhā, ārādhitā samacariyāya santo;

    ப³ஹுஸ்ஸுதா இஸயோ ஸீலவந்தோ, அரஹந்தமஜ்ஜே² ஸொத்தா²னங் ததா³ஹு.

    Bahussutā isayo sīlavanto, arahantamajjhe sotthānaṃ tadāhu.

    164.

    164.

    ஏதானி கோ² ஸொத்தா²னானி லோகே, விஞ்ஞுப்பஸத்தா²னி ஸுகு²த்³ரயானி 13;

    Etāni kho sotthānāni loke, viññuppasatthāni sukhudrayāni 14;

    தானீத⁴ ஸேவேத² நரோ ஸபஞ்ஞோ, ந ஹி மங்க³லே கிஞ்சனமத்தி² ஸச்சந்தி.

    Tānīdha sevetha naro sapañño, na hi maṅgale kiñcanamatthi saccanti.

    மஹாமங்க³லஜாதகங் பன்னரஸமங்.

    Mahāmaṅgalajātakaṃ pannarasamaṃ.







    Footnotes:
    1. அஸ்மிங்வ (பீ॰)
    2. asmiṃva (pī.)
    3. ஸிரிங்ஸபா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. siriṃsapā (sī. syā. pī.)
    5. ஸஹாயமத்தே (ஸீ॰ பீ॰)
    6. sahāyamatte (sī. pī.)
    7. முதீமா (ஸீ॰ பீ॰)
    8. mutīmā (sī. pī.)
    9. ஸஜாதா (க॰)
    10. sajātā (ka.)
    11. பூ⁴தபதீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. bhūtapatī (sī. syā. pī.)
    13. ஸுகி²ந்த்³ரியானி (பீ॰)
    14. sukhindriyāni (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [453] 15. மஹாமங்க³லஜாதகவண்ணனா • [453] 15. Mahāmaṅgalajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact