Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā

    ૨૦. સટ્ઠિનિપાતો

    20. Saṭṭhinipāto

    ૧. મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરગાથાવણ્ણના

    1. Mahāmoggallānattheragāthāvaṇṇanā

    સટ્ઠિનિપાતે આરઞ્ઞિકાતિઆદિકા આયસ્મતો મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ ગાથા. કા ઉપ્પત્તિ? તસ્સ વત્થુ ધમ્મસેનાપતિવત્થુમ્હિ વુત્તમેવ. થેરો હિ પબ્બજિતદિવસતો સત્તમે દિવસે મગધરટ્ઠે કલ્લવાલગામકં ઉપનિસ્સાય સમણધમ્મં કરોન્તો થિનમિદ્ધે ઓક્કન્તે સત્થારા – ‘‘મોગ્ગલ્લાન, મોગ્ગલ્લાન, મા, બ્રાહ્મણ, અરિયં તુણ્હીભાવં પમાદો’’તિઆદિના (સં॰ નિ॰ ૨.૨૩૫) સંવેજિતો થિનમિદ્ધં વિનોદેત્વા ભગવતા વુચ્ચમાનં ધાતુકમ્મટ્ઠાનં સુણન્તો એવ વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા પટિપાટિયા ઉપરિમગ્ગત્તયં ઉપગન્ત્વા અગ્ગફલક્ખણે સાવકપારમીઞાણસ્સ મત્થકં પાપુણિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેર ૧.૧.૩૭૫-૩૯૭) –

    Saṭṭhinipāte āraññikātiādikā āyasmato mahāmoggallānattherassa gāthā. Kā uppatti? Tassa vatthu dhammasenāpativatthumhi vuttameva. Thero hi pabbajitadivasato sattame divase magadharaṭṭhe kallavālagāmakaṃ upanissāya samaṇadhammaṃ karonto thinamiddhe okkante satthārā – ‘‘moggallāna, moggallāna, mā, brāhmaṇa, ariyaṃ tuṇhībhāvaṃ pamādo’’tiādinā (saṃ. ni. 2.235) saṃvejito thinamiddhaṃ vinodetvā bhagavatā vuccamānaṃ dhātukammaṭṭhānaṃ suṇanto eva vipassanaṃ vaḍḍhetvā paṭipāṭiyā uparimaggattayaṃ upagantvā aggaphalakkhaṇe sāvakapāramīñāṇassa matthakaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.1.375-397) –

    ‘‘અનોમદસ્સી ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Anomadassī bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    વિહાસિ હિમવન્તમ્હિ, દેવસઙ્ઘપુરક્ખતો.

    Vihāsi himavantamhi, devasaṅghapurakkhato.

    ‘‘વરુણો નામ નામેન, નાગરાજા અહં તદા;

    ‘‘Varuṇo nāma nāmena, nāgarājā ahaṃ tadā;

    કામરૂપી વિકુબ્બામિ, મહોદધિનિવાસહં.

    Kāmarūpī vikubbāmi, mahodadhinivāsahaṃ.

    ‘‘સઙ્ગણિયં ગણં હિત્વા, તૂરિયં પટ્ઠપેસહં;

    ‘‘Saṅgaṇiyaṃ gaṇaṃ hitvā, tūriyaṃ paṭṭhapesahaṃ;

    સમ્બુદ્ધં પરિવારેત્વા, વાદેસું અચ્છરા તદા.

    Sambuddhaṃ parivāretvā, vādesuṃ accharā tadā.

    ‘‘વજ્જમાનેસુ તૂરેસુ, દેવા તૂરાનિ વજ્જયું;

    ‘‘Vajjamānesu tūresu, devā tūrāni vajjayuṃ;

    ઉભિન્નં સદ્દં સુત્વાન, બુદ્ધોપિ સમ્પબુજ્ઝથ.

    Ubhinnaṃ saddaṃ sutvāna, buddhopi sampabujjhatha.

    ‘‘નિમન્તેત્વાન સમ્બુદ્ધં, સકં ભવનુપાગમિં;

    ‘‘Nimantetvāna sambuddhaṃ, sakaṃ bhavanupāgamiṃ;

    આસનં પઞ્ઞપેત્વાન, કાલમારોચયિં અહં.

    Āsanaṃ paññapetvāna, kālamārocayiṃ ahaṃ.

    ‘‘ખીણાસવસહસ્સેહિ, પરિવુતો લોકનાયકો;

    ‘‘Khīṇāsavasahassehi, parivuto lokanāyako;

    ઓભાસેન્તો દિસા સબ્બા, ભવનં મે ઉપાગમિ.

    Obhāsento disā sabbā, bhavanaṃ me upāgami.

    ‘‘ઉપવિટ્ઠં મહાવીરં, દેવદેવં નરાસભં;

    ‘‘Upaviṭṭhaṃ mahāvīraṃ, devadevaṃ narāsabhaṃ;

    સભિક્ખુસઙ્ઘં તપ્પેસિં, અન્નપાનેનહં તદા.

    Sabhikkhusaṅghaṃ tappesiṃ, annapānenahaṃ tadā.

    ‘‘અનુમોદિ મહાવીરો, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Anumodi mahāvīro, sayambhū aggapuggalo;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    ‘‘યો સો સઙ્ઘં અપૂજેસિ, બુદ્ધઞ્ચ લોકનાયકં;

    ‘‘Yo so saṅghaṃ apūjesi, buddhañca lokanāyakaṃ;

    તેન ચિત્તપ્પસાદેન, દેવલોકં ગમિસ્સતિ.

    Tena cittappasādena, devalokaṃ gamissati.

    ‘‘સત્તસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;

    ‘‘Sattasattatikkhattuñca, devarajjaṃ karissati;

    પથબ્યા રજ્જં અટ્ઠસતં, વસુધં આવસિસ્સતિ.

    Pathabyā rajjaṃ aṭṭhasataṃ, vasudhaṃ āvasissati.

    ‘‘પઞ્ચપઞ્ઞાસક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Pañcapaññāsakkhattuñca, cakkavattī bhavissati;

    ભોગા અસઙ્ખિયા તસ્સ, ઉપ્પજ્જિસ્સન્તિ તાવદે.

    Bhogā asaṅkhiyā tassa, uppajjissanti tāvade.

    ‘‘અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ‘‘નિરયા સો ચવિત્વાન, મનુસ્સત્તં ગમિસ્સતિ;

    ‘‘Nirayā so cavitvāna, manussattaṃ gamissati;

    કોલિતો નામ નામેન, બ્રહ્મબન્ધુ ભવિસ્સતિ.

    Kolito nāma nāmena, brahmabandhu bhavissati.

    ‘‘સો પચ્છા પબ્બજિત્વાન, કુસલમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘So pacchā pabbajitvāna, kusalamūlena codito;

    ગોતમસ્સ ભગવતો, દુતિયો હેસ્સતિ સાવકો.

    Gotamassa bhagavato, dutiyo hessati sāvako.

    ‘‘આરદ્ધવીરિયો પહિતત્તો, ઇદ્ધિયા પારમિં ગતો;

    ‘‘Āraddhavīriyo pahitatto, iddhiyā pāramiṃ gato;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ‘‘પાપમિત્તોપનિસ્સાય, કામરાગવસં ગતો;

    ‘‘Pāpamittopanissāya, kāmarāgavasaṃ gato;

    માતરં પિતરઞ્ચાપિ, ઘાતયિં દુટ્ઠમાનસો.

    Mātaraṃ pitarañcāpi, ghātayiṃ duṭṭhamānaso.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, નિરયં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, nirayaṃ atha mānusaṃ;

    પાપકમ્મસમઙ્ગિતા, ભિન્નસીસો મરામહં.

    Pāpakammasamaṅgitā, bhinnasīso marāmahaṃ.

    ‘‘ઇદં પચ્છિમકં મય્હં, ચરિમો વત્તતે ભવો;

    ‘‘Idaṃ pacchimakaṃ mayhaṃ, carimo vattate bhavo;

    ઇધાપિ એદિસો મય્હં, મરણકાલે ભવિસ્સતિ.

    Idhāpi ediso mayhaṃ, maraṇakāle bhavissati.

    ‘‘પવિવેકમનુયુત્તો, સમાધિભાવનારતો;

    ‘‘Pavivekamanuyutto, samādhibhāvanārato;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ‘‘ધરણિમ્પિ સુગમ્ભીરં, બહલં દુપ્પધંસિયં;

    ‘‘Dharaṇimpi sugambhīraṃ, bahalaṃ duppadhaṃsiyaṃ;

    વામઙ્ગુટ્ઠેન ખોભેય્યં, ઇદ્ધિયા પારમિં ગતો.

    Vāmaṅguṭṭhena khobheyyaṃ, iddhiyā pāramiṃ gato.

    ‘‘અસ્મિમાનં ન પસ્સામિ, માનો મય્હં ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Asmimānaṃ na passāmi, māno mayhaṃ na vijjati;

    સામણેરે ઉપાદાય, ગરુચિત્તં કરોમહં.

    Sāmaṇere upādāya, garucittaṃ karomahaṃ.

    ‘‘અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, યં કમ્મમભિનીહરિં;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, yaṃ kammamabhinīhariṃ;

    તાહં ભૂમિમનુપ્પત્તો, પત્તોમ્હિ આસવક્ખયં.

    Tāhaṃ bhūmimanuppatto, pattomhi āsavakkhayaṃ.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    અથ નં સત્થા અપરભાગે જેતવનમહાવિહારે અરિયગણમજ્ઝે નિસિન્નો તેન તેન ગુણેન અત્તનો સાવકે એતદગ્ગે ઠપેન્તો ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં ઇદ્ધિમન્તાનં યદિદં મહામોગ્ગલ્લાનો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૧૮૮, ૧૯૦) ઇદ્ધિમન્તતાય એતદગ્ગે ઠપેસિ. તેન એવં સત્થારા એતદગ્ગે ઠપિતેન સાવકપારમિયા મત્થકં પત્તેન મહાથેરેન તં તં નિમિત્તં આગમ્મ તત્થ તત્થ ભાસિતા ગાથા, તા સઙ્ગીતિકાલે ધમ્મસઙ્ગાહકેહિ –

    Atha naṃ satthā aparabhāge jetavanamahāvihāre ariyagaṇamajjhe nisinno tena tena guṇena attano sāvake etadagge ṭhapento ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ iddhimantānaṃ yadidaṃ mahāmoggallāno’’ti (a. ni. 1.188, 190) iddhimantatāya etadagge ṭhapesi. Tena evaṃ satthārā etadagge ṭhapitena sāvakapāramiyā matthakaṃ pattena mahātherena taṃ taṃ nimittaṃ āgamma tattha tattha bhāsitā gāthā, tā saṅgītikāle dhammasaṅgāhakehi –

    ૧૧૪૯.

    1149.

    ‘‘આરઞ્ઞિકા પિણ્ડપાતિકા, ઉઞ્છાપત્તાગતે રતા;

    ‘‘Āraññikā piṇḍapātikā, uñchāpattāgate ratā;

    દાલેમુ મચ્ચુનો સેનં, અજ્ઝત્તં સુસમાહિતા.

    Dālemu maccuno senaṃ, ajjhattaṃ susamāhitā.

    ૧૧૫૦.

    1150.

    ‘‘આરઞ્ઞિકા પિણ્ડપાતિકા, ઉઞ્છાપત્તાગતે રતા;

    ‘‘Āraññikā piṇḍapātikā, uñchāpattāgate ratā;

    ધુનામ મચ્ચુનો સેનં, નળાગારંવ કુઞ્જરો.

    Dhunāma maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro.

    ૧૧૫૧.

    1151.

    ‘‘રુક્ખમૂલિકા સાતતિકા, ઉઞ્છાપત્તાગતે રતા;

    ‘‘Rukkhamūlikā sātatikā, uñchāpattāgate ratā;

    દાલેમુ મચ્ચુનો સેનં, અજ્ઝત્તં સુસમાહિતા.

    Dālemu maccuno senaṃ, ajjhattaṃ susamāhitā.

    ૧૧૫૨.

    1152.

    ‘‘રુક્ખમૂલિકા સાતતિકા, ઉઞ્છાપત્તાગતે રતા;

    ‘‘Rukkhamūlikā sātatikā, uñchāpattāgate ratā;

    ધુનામ મચ્ચુનો સેનં, નળાગારંવ કુઞ્જરો.

    Dhunāma maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro.

    ૧૧૫૩.

    1153.

    ‘‘અટ્ઠિકઙ્કલકુટિકે, મંસન્હારુપસિબ્બિતે;

    ‘‘Aṭṭhikaṅkalakuṭike, maṃsanhārupasibbite;

    ધિરત્થુ પુરે દુગ્ગન્ધે, પરગત્તે મમાયસે.

    Dhiratthu pure duggandhe, paragatte mamāyase.

    ૧૧૫૪..

    1154..

    ‘‘તવ સરીરં નવસોતં, દુગ્ગન્ધકરં પરિબન્ધં;

    ‘‘Tava sarīraṃ navasotaṃ, duggandhakaraṃ paribandhaṃ;

    ભિક્ખુ પરિવજ્જયતે તં, મીળ્હઞ્ચ યથા સુચિકામો.

    Bhikkhu parivajjayate taṃ, mīḷhañca yathā sucikāmo.

    ૧૧૫૬.

    1156.

    ‘‘એવઞ્ચે તં જનો જઞ્ઞા, યથા જાનામિ તં અહં;

    ‘‘Evañce taṃ jano jaññā, yathā jānāmi taṃ ahaṃ;

    આરકા પરિવજ્જેય્ય, ગૂથટ્ઠાનંવ પાવુસે.

    Ārakā parivajjeyya, gūthaṭṭhānaṃva pāvuse.

    ૧૧૫૭.

    1157.

    ‘‘એવમેતં મહાવીર, યથા સમણ ભાસસિ;

    ‘‘Evametaṃ mahāvīra, yathā samaṇa bhāsasi;

    એત્થ ચેકે વિસીદન્તિ, પઙ્કમ્હિવ જરગ્ગવો.

    Ettha ceke visīdanti, paṅkamhiva jaraggavo.

    ૧૧૫૮.

    1158.

    ‘‘આકાસમ્હિ હલિદ્દિયા, યો મઞ્ઞેથ રજેતવે;

    ‘‘Ākāsamhi haliddiyā, yo maññetha rajetave;

    અઞ્ઞેન વાપિ રઙ્ગેન, વિઘાતુદયમેવ તં.

    Aññena vāpi raṅgena, vighātudayameva taṃ.

    ૧૧૫૯.

    1159.

    ‘‘તદાકાસસમં ચિત્તં, અજ્ઝત્તં સુસમાહિતં;

    ‘‘Tadākāsasamaṃ cittaṃ, ajjhattaṃ susamāhitaṃ;

    મા પાપચિત્તે આસાદિ, અગ્ગિખન્ધંવ પક્ખિમા.

    Mā pāpacitte āsādi, aggikhandhaṃva pakkhimā.

    ૧૧૬૦.

    1160.

    ‘‘પસ્સ ચિત્તકતં બિમ્બં, અરુકાયં સમુસ્સિતં;

    ‘‘Passa cittakataṃ bimbaṃ, arukāyaṃ samussitaṃ;

    આતુરં બહુસઙ્કપ્પં, યસ્સ નત્થિ ધુવં ઠિતિ.

    Āturaṃ bahusaṅkappaṃ, yassa natthi dhuvaṃ ṭhiti.

    ૧૧૬૧.

    1161.

    ‘‘પસ્સ ચિત્તકતં રૂપં, મણિના કુણ્ડલેન ચ;

    ‘‘Passa cittakataṃ rūpaṃ, maṇinā kuṇḍalena ca;

    અટ્ઠિં તચેન ઓનદ્ધં, સહ વત્થેહિ સોભતિ.

    Aṭṭhiṃ tacena onaddhaṃ, saha vatthehi sobhati.

    ૧૧૬૨.

    1162.

    ‘‘અલત્તકકતા પાદા, મુખં ચુણ્ણકમક્ખિતં;

    ‘‘Alattakakatā pādā, mukhaṃ cuṇṇakamakkhitaṃ;

    અલં બાલસ્સ મોહાય, નો ચ પારગવેસિનો.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    ૧૧૬૩.

    1163.

    ‘‘અટ્ઠાપદકતા કેસા, નેત્તા અઞ્જનમક્ખિતા;

    ‘‘Aṭṭhāpadakatā kesā, nettā añjanamakkhitā;

    અલં બાલસ્સ મોહાય, નો ચ પારગવેસિનો.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    ૧૧૬૪.

    1164.

    ‘‘અઞ્જનીવ નવા ચિત્તા, પૂતિકાયો અલઙ્કતો;

    ‘‘Añjanīva navā cittā, pūtikāyo alaṅkato;

    અલં બાલસ્સ મોહાય, નો ચ પારગવેસિનો.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    ૧૧૬૫.

    1165.

    ‘‘ઓદહિ મિગવો પાસં, નાસદા વાગુરં મિગો;

    ‘‘Odahi migavo pāsaṃ, nāsadā vāguraṃ migo;

    ભુત્વા નિવાપં ગચ્છામ, કદ્દન્તે મિગબન્ધકે.

    Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, kaddante migabandhake.

    ૧૧૬૬.

    1166.

    ‘‘છિન્નો પાસો મિગવસ્સ, નાસદા વાગુરં મિગો;

    ‘‘Chinno pāso migavassa, nāsadā vāguraṃ migo;

    ભુત્વા નિવાપં ગચ્છામ, સોચન્તે મિગલુદ્દકે.

    Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, socante migaluddake.

    ૧૧૬૭.

    1167.

    ‘‘તદાસિ યં ભિંસનકં, તદાસિ લોમહંસનં;

    ‘‘Tadāsi yaṃ bhiṃsanakaṃ, tadāsi lomahaṃsanaṃ;

    અનેકાકારસમ્પન્ને, સારિપુત્તમ્હિ નિબ્બુતે.

    Anekākārasampanne, sāriputtamhi nibbute.

    ૧૧૬૮.

    1168.

    ‘‘અનિચ્ચા વત સઙ્ખારા, ઉપ્પાદવયધમ્મિનો;

    ‘‘Aniccā vata saṅkhārā, uppādavayadhammino;

    ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝન્તિ, તેસં વૂપસમો સુખો.

    Uppajjitvā nirujjhanti, tesaṃ vūpasamo sukho.

    ૧૧૬૯.

    1169.

    ‘‘સુખુમં તે પટિવિજ્ઝન્તિ, વાલગ્ગં ઉસુના યથા;

    ‘‘Sukhumaṃ te paṭivijjhanti, vālaggaṃ usunā yathā;

    યે પઞ્ચક્ખન્ધે પસ્સન્તિ, પરતો નો ચ અત્તતો.

    Ye pañcakkhandhe passanti, parato no ca attato.

    ૧૧૭૦.

    1170.

    ‘‘યે ચ પસ્સન્તિ સઙ્ખારે, પરતો નો ચ અત્તતો;

    ‘‘Ye ca passanti saṅkhāre, parato no ca attato;

    પચ્ચબ્યાધિંસુ નિપુણં, વાલગ્ગં ઉસુના યથા.

    Paccabyādhiṃsu nipuṇaṃ, vālaggaṃ usunā yathā.

    ૧૧૭૧.

    1171.

    ‘‘સત્તિયા વિય ઓમટ્ઠો, ડય્હમાનોવ મત્થકે;

    ‘‘Sattiyā viya omaṭṭho, ḍayhamānova matthake;

    કામરાગપ્પહાનાય, સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજે.

    Kāmarāgappahānāya, sato bhikkhu paribbaje.

    ૧૧૭૨.

    1172.

    ‘‘સત્તિયા વિય ઓમટ્ઠો, ડય્હમાનોવ મત્થકે;

    ‘‘Sattiyā viya omaṭṭho, ḍayhamānova matthake;

    ભવરાગપ્પહાનાય, સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજે.

    Bhavarāgappahānāya, sato bhikkhu paribbaje.

    ૧૧૭૩.

    1173.

    ‘‘ચોદિતો ભાવિતત્તેન, સરીરન્તિમધારિના;

    ‘‘Codito bhāvitattena, sarīrantimadhārinā;

    મિગારમાતુપાસાદં, પાદઙ્ગુટ્ઠેન કમ્પયિં.

    Migāramātupāsādaṃ, pādaṅguṭṭhena kampayiṃ.

    ૧૧૭૪.

    1174.

    ‘‘નયિદં સિથિલમારબ્ભ, નયિદં અપ્પેન થામસા;

    ‘‘Nayidaṃ sithilamārabbha, nayidaṃ appena thāmasā;

    નિબ્બાનમધિગન્તબ્બં, સબ્બગન્થપમોચનં.

    Nibbānamadhigantabbaṃ, sabbaganthapamocanaṃ.

    ૧૧૭૫.

    1175.

    ‘‘અયઞ્ચ દહરો ભિક્ખુ, અયમુત્તમપોરિસો;

    ‘‘Ayañca daharo bhikkhu, ayamuttamaporiso;

    ધારેતિ અન્તિમં દેહં, જેત્વા મારં સવાહનં.

    Dhāreti antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhanaṃ.

    ૧૧૭૬.

    1176.

    ‘‘વિવરમનુપભન્તિ વિજ્જુતા, વેભારસ્સ ચ પણ્ડવસ્સ ચ;

    ‘‘Vivaramanupabhanti vijjutā, vebhārassa ca paṇḍavassa ca;

    નગવિવરગતો ઝાયતિ, પુત્તો અપ્પટિમસ્સ તાદિનો.

    Nagavivaragato jhāyati, putto appaṭimassa tādino.

    ૧૧૭૭.

    1177.

    ‘‘ઉપસન્તો ઉપરતો, પન્તસેનાસનો મુનિ;

    ‘‘Upasanto uparato, pantasenāsano muni;

    દાયાદો બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, બ્રહ્મુના અભિવન્દિતો.

    Dāyādo buddhaseṭṭhassa, brahmunā abhivandito.

    ૧૧૭૮.

    1178.

    ‘‘ઉપસન્તં ઉપરતં, પન્તસેનાસનં મુનિં;

    ‘‘Upasantaṃ uparataṃ, pantasenāsanaṃ muniṃ;

    દાયાદં બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, વન્દ બ્રાહ્મણ કસ્સપં.

    Dāyādaṃ buddhaseṭṭhassa, vanda brāhmaṇa kassapaṃ.

    ૧૧૭૯.

    1179.

    ‘‘યો ચ જાતિસતં ગચ્છે, સબ્બા બ્રાહ્મણજાતિયો;

    ‘‘Yo ca jātisataṃ gacche, sabbā brāhmaṇajātiyo;

    સોત્તિયો વેદસમ્પન્નો, મનુસ્સેસુ પુનપ્પુનં.

    Sottiyo vedasampanno, manussesu punappunaṃ.

    ૧૧૮૦.

    1180.

    ‘‘અજ્ઝાયકોપિ ચે અસ્સ, તિણ્ણં વેદાન પારગૂ;

    ‘‘Ajjhāyakopi ce assa, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    એતસ્સ વન્દનાયેતં, કલં નાગ્ઘતિ સોળસિં.

    Etassa vandanāyetaṃ, kalaṃ nāgghati soḷasiṃ.

    ૧૧૮૧.

    1181.

    ‘‘યો સો અટ્ઠ વિમોક્ખાનિ, પુરેભત્તં અફસ્સયિ;

    ‘‘Yo so aṭṭha vimokkhāni, purebhattaṃ aphassayi;

    અનુલોમં પટિલોમં, તતો પિણ્ડાય ગચ્છતિ.

    Anulomaṃ paṭilomaṃ, tato piṇḍāya gacchati.

    ૧૧૮૨.

    1182.

    ‘‘તાદિસં ભિક્ખું માસાદિ, માત્તાનં ખણિ બ્રાહ્મણ;

    ‘‘Tādisaṃ bhikkhuṃ māsādi, māttānaṃ khaṇi brāhmaṇa;

    અભિપ્પસાદેહિ મનં, અરહન્તમ્હિ તાદિને;

    Abhippasādehi manaṃ, arahantamhi tādine;

    ખિપ્પં પઞ્જલિકો વન્દ, મા તે વિજટિ મત્થકં.

    Khippaṃ pañjaliko vanda, mā te vijaṭi matthakaṃ.

    ૧૧૮૩.

    1183.

    ‘‘નેસો પસ્સતિ સદ્ધમ્મં, સંસારેન પુરક્ખતો;

    ‘‘Neso passati saddhammaṃ, saṃsārena purakkhato;

    અધોગમં જિમ્હપથં, કુમ્મગ્ગમનુધાવતિ.

    Adhogamaṃ jimhapathaṃ, kummaggamanudhāvati.

    ૧૧૮૪.

    1184.

    ‘‘કિમીવ મીળ્હસલ્લિત્તો, સઙ્ખારે અધિમુચ્છિતો;

    ‘‘Kimīva mīḷhasallitto, saṅkhāre adhimucchito;

    પગાળ્હો લાભસક્કારે, તુચ્છો ગચ્છતિ પોટ્ઠિલો.

    Pagāḷho lābhasakkāre, tuccho gacchati poṭṭhilo.

    ૧૧૮૫.

    1185.

    ‘‘ઇમઞ્ચ પસ્સ આયન્તં, સારિપુત્તં સુદસ્સનં;

    ‘‘Imañca passa āyantaṃ, sāriputtaṃ sudassanaṃ;

    વિમુત્તં ઉભતોભાગે, અજ્ઝત્તં સુસમાહિતં.

    Vimuttaṃ ubhatobhāge, ajjhattaṃ susamāhitaṃ.

    ૧૧૮૬.

    1186.

    ‘‘વિસલ્લં ખીણસંયોગં, તેવિજ્જં મચ્ચુહાયિનં;

    ‘‘Visallaṃ khīṇasaṃyogaṃ, tevijjaṃ maccuhāyinaṃ;

    દક્ખિણેય્યં મનુસ્સાનં, પુઞ્ઞક્ખેત્તં અનુત્તરં.

    Dakkhiṇeyyaṃ manussānaṃ, puññakkhettaṃ anuttaraṃ.

    ૧૧૮૭. ‘‘એતે સમ્બહુલા દેવા, ઇદ્ધિમન્તો યસસ્સિનો.

    1187. ‘‘Ete sambahulā devā, iddhimanto yasassino.

    દસ દેવસહસ્સાનિ, સબ્બે બ્રહ્મપુરોહિતા;

    Dasa devasahassāni, sabbe brahmapurohitā;

    મોગ્ગલ્લાનં નમસ્સન્તા, તિટ્ઠન્તિ પઞ્જલીકતા.

    Moggallānaṃ namassantā, tiṭṭhanti pañjalīkatā.

    ૧૧૮૮.

    1188.

    ‘‘નમો તે પુરિસાજઞ્ઞ, નમો તે પુરિસુત્તમ;

    ‘‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama;

    યસ્સ તે આસવા ખીણા, દક્ખિણેય્યોસિ મારિસ.

    Yassa te āsavā khīṇā, dakkhiṇeyyosi mārisa.

    ૧૧૮૯.

    1189.

    ‘‘પૂજિતો નરદેવેન, ઉપ્પન્નો મરણાભિભૂ;

    ‘‘Pūjito naradevena, uppanno maraṇābhibhū;

    પુણ્ડરીકંવ તોયેન, સઙ્ખારેનુપલિમ્પતિ.

    Puṇḍarīkaṃva toyena, saṅkhārenupalimpati.

    ૧૧૯૦.

    1190.

    ‘‘યસ્સ મુહુત્તેન સહસ્સધા લોકો, સંવિદિતો સબ્રહ્મકપ્પો વસિ;

    ‘‘Yassa muhuttena sahassadhā loko, saṃvidito sabrahmakappo vasi;

    ઇદ્ધિગુણે ચુતુપપાતે કાલે, પસ્સતિ દેવતા સ ભિક્ખુ.

    Iddhiguṇe cutupapāte kāle, passati devatā sa bhikkhu.

    ૧૧૯૧.

    1191.

    ‘‘સારિપુત્તોવ પઞ્ઞાય, સીલેન ઉપસમેન ચ;

    ‘‘Sāriputtova paññāya, sīlena upasamena ca;

    યોપિ પારઙ્ગતો ભિક્ખુ, એતાવપરમો સિયા.

    Yopi pāraṅgato bhikkhu, etāvaparamo siyā.

    ૧૧૯૨.

    1192.

    ‘‘કોટિસતસહસ્સસ્સ, અત્તભાવં ખણેન નિમ્મિને;

    ‘‘Koṭisatasahassassa, attabhāvaṃ khaṇena nimmine;

    અહં વિકુબ્બનાસુ કુસલો, વસીભૂતોમ્હિ ઇદ્ધિયા.

    Ahaṃ vikubbanāsu kusalo, vasībhūtomhi iddhiyā.

    ૧૧૯૩.

    1193.

    ‘‘સમાધિવિજ્જાવસિપારમીગતો, મોગ્ગલ્લાનગોત્તો અસિતસ્સ સાસને;

    ‘‘Samādhivijjāvasipāramīgato, moggallānagotto asitassa sāsane;

    ધીરો સમુચ્છિન્દિ સમાહિતિન્દ્રિયો, નાગો યથા પૂતિલતંવ બન્ધનં.

    Dhīro samucchindi samāhitindriyo, nāgo yathā pūtilataṃva bandhanaṃ.

    ૧૧૯૪.

    1194.

    ‘‘પરિચિણ્ણો મયા સત્થા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ઓહિતો ગરુકો ભારો, ભવનેત્તિ સમૂહતા.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    ૧૧૯૫.

    1195.

    ‘‘યસ્સ ચત્થાય પબ્બજિતો, અગારસ્માનગારિયં;

    ‘‘Yassa catthāya pabbajito, agārasmānagāriyaṃ;

    સો મે અત્થો અનુપ્પત્તો, સબ્બસંયોજનક્ખયો.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    ૧૧૯૬.

    1196.

    ‘‘કીદિસો નિરયો આસિ, યત્થ દુસ્સી અપચ્ચથ;

    ‘‘Kīdiso nirayo āsi, yattha dussī apaccatha;

    વિધુરં સાવકમાસજ્જ, કકુસન્ધઞ્ચ બ્રાહ્મણં.

    Vidhuraṃ sāvakamāsajja, kakusandhañca brāhmaṇaṃ.

    ૧૧૯૭.

    1197.

    ‘‘સતં આસિ અયોસઙ્કૂ, સબ્બે પચ્ચત્તવેદના;

    ‘‘Sataṃ āsi ayosaṅkū, sabbe paccattavedanā;

    ઈદિસો નિરયો આસિ, યત્થ દુસ્સી અપચ્ચથ;

    Īdiso nirayo āsi, yattha dussī apaccatha;

    વિધુરં સાવકમાસજ્જ, કકુસન્ધઞ્ચ બ્રાહ્મણં.

    Vidhuraṃ sāvakamāsajja, kakusandhañca brāhmaṇaṃ.

    ૧૧૯૮.

    1198.

    ‘‘યો એતમભિજાનાતિ, ભિક્ખુ બુદ્ધસ્સ સાવકો;

    ‘‘Yo etamabhijānāti, bhikkhu buddhassa sāvako;

    તાદિસં ભિક્ખુમાસજ્જ, કણ્હ દુક્ખં નિગચ્છસિ.

    Tādisaṃ bhikkhumāsajja, kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    ૧૧૯૯.

    1199.

    ‘‘મજ્ઝેસરસ્મિં તિટ્ઠન્તિ, વિમાના કપ્પઠાયિનો;

    ‘‘Majjhesarasmiṃ tiṭṭhanti, vimānā kappaṭhāyino;

    વેળુરિયવણ્ણા રુચિરા, અચ્ચિમન્તો પભસ્સરા;

    Veḷuriyavaṇṇā rucirā, accimanto pabhassarā;

    અચ્છરા તત્થ નચ્ચન્તિ, પુથુ નાનત્તવણ્ણિયો.

    Accharā tattha naccanti, puthu nānattavaṇṇiyo.

    ૧૨૦૦.

    1200.

    ‘‘યો એતમભિજાનાતિ…પે॰… કણ્હ દુક્ખં નિગચ્છસિ.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    ૧૨૦૧.

    1201.

    ‘‘યો વે બુદ્ધેન ચોદિતો, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ પેક્ખતો;

    ‘‘Yo ve buddhena codito, bhikkhusaṅghassa pekkhato;

    મિગારમાતુપાસાદં, પાદઙ્ગુટ્ઠેન કમ્પયિ.

    Migāramātupāsādaṃ, pādaṅguṭṭhena kampayi.

    ૧૨૦૨.

    1202.

    ‘‘યો એતમભિજાનાતિ…પે॰… કણ્હ દુક્ખં નિગચ્છસિ.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    ૧૨૦૩.

    1203.

    ‘‘યો વેજયન્તપાસાદં, પાદઙ્ગુટ્ઠેન કમ્પયિ;

    ‘‘Yo vejayantapāsādaṃ, pādaṅguṭṭhena kampayi;

    ઇદ્ધિબલેનુપત્થદ્ધો, સંવેજેસિ ચ દેવતા.

    Iddhibalenupatthaddho, saṃvejesi ca devatā.

    ૧૨૦૪.

    1204.

    ‘‘યો એતમભિજાનાતિ…પે॰… કણ્હ દુક્ખં નિગચ્છસિ.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    ૧૨૦૫.

    1205.

    ‘‘યો વેજયન્તપાસાદે, સક્કં સો પરિપુચ્છતિ;

    ‘‘Yo vejayantapāsāde, sakkaṃ so paripucchati;

    અપિ આવુસો જાનાસિ, તણ્હક્ખયવિમુત્તિયો;

    Api āvuso jānāsi, taṇhakkhayavimuttiyo;

    તસ્સ સક્કો વિયાકાસિ, પઞ્હં પુટ્ઠો યથાતથં.

    Tassa sakko viyākāsi, pañhaṃ puṭṭho yathātathaṃ.

    ૧૨૦૬.

    1206.

    ‘‘યો એતમભિજાનાતિ…પે॰… કણ્હ દુક્ખં નિગચ્છસિ.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    ૧૨૦૭.

    1207.

    ‘‘યો બ્રહ્માનં પરિપુચ્છતિ, સુધમ્માયં ઠિતો સભં;

    ‘‘Yo brahmānaṃ paripucchati, sudhammāyaṃ ṭhito sabhaṃ;

    અજ્જાપિ ત્યાવુસો સા દિટ્ઠિ, યા તે દિટ્ઠિ પુરે અહુ;

    Ajjāpi tyāvuso sā diṭṭhi, yā te diṭṭhi pure ahu;

    પસ્સસિ વીતિવત્તન્તં, બ્રહ્મલોકે પભસ્સરં.

    Passasi vītivattantaṃ, brahmaloke pabhassaraṃ.

    ૧૨૦૮.

    1208.

    ‘‘તસ્સ બ્રહ્મા વિયાકાસિ, પઞ્હં પુટ્ઠો યથાતથં;

    ‘‘Tassa brahmā viyākāsi, pañhaṃ puṭṭho yathātathaṃ;

    ન મે મારિસ સા દિટ્ઠિ, યા મે દિટ્ઠિ પુરે અહુ.

    Na me mārisa sā diṭṭhi, yā me diṭṭhi pure ahu.

    ૧૨૦૯.

    1209.

    ‘‘પસ્સામિ વીતિવત્તન્તં, બ્રહ્મલોકે પભસ્સરં;

    ‘‘Passāmi vītivattantaṃ, brahmaloke pabhassaraṃ;

    સોહં અજ્જ કથં વજ્જં, અહં નિચ્ચોમ્હિ સસ્સતો.

    Sohaṃ ajja kathaṃ vajjaṃ, ahaṃ niccomhi sassato.

    ૧૨૧૦.

    1210.

    ‘‘યો એતમભિજાનાતિ…પે॰… કણ્હ દુક્ખં નિગચ્છસિ.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    ૧૨૧૧.

    1211.

    ‘‘યો મહાનેરુનો કૂટં, વિમોક્ખેન અફસ્સયિ;

    ‘‘Yo mahāneruno kūṭaṃ, vimokkhena aphassayi;

    વનં પુબ્બવિદેહાનં, યે ચ ભૂમિસયા નરા.

    Vanaṃ pubbavidehānaṃ, ye ca bhūmisayā narā.

    ૧૨૧૨.

    1212.

    ‘‘યો એતમભિજાનાતિ, ભિક્ખુ બુદ્ધસ્સ સાવકો;

    ‘‘Yo etamabhijānāti, bhikkhu buddhassa sāvako;

    તાદિસં ભિક્ખુમાસજ્જ, કણ્હ દુક્ખં નિગચ્છસિ.

    Tādisaṃ bhikkhumāsajja, kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    ૧૨૧૩.

    1213.

    ‘‘ન વે અગ્ગિ ચેતયતિ, અહં બાલં ડહામિતિ;

    ‘‘Na ve aggi cetayati, ahaṃ bālaṃ ḍahāmiti;

    બાલોવ જલિતં અગ્ગિં, આસજ્જ નં પડય્હતિ.

    Bālova jalitaṃ aggiṃ, āsajja naṃ paḍayhati.

    ૧૨૧૪.

    1214.

    ‘‘એવમેવ તુવં માર, આસજ્જ નં તથાગતં;

    ‘‘Evameva tuvaṃ māra, āsajja naṃ tathāgataṃ;

    સયં ડહિસ્સસિ અત્તાનં, બાલો અગ્ગિંવ સમ્ફુસં.

    Sayaṃ ḍahissasi attānaṃ, bālo aggiṃva samphusaṃ.

    ૧૨૧૫.

    1215.

    ‘‘અપુઞ્ઞં પસવી મારો, આસજ્જ નં તથાગતં;

    ‘‘Apuññaṃ pasavī māro, āsajja naṃ tathāgataṃ;

    કિન્નુ મઞ્ઞસિ પાપિમ, ન મે પાપં વિપચ્ચતિ.

    Kinnu maññasi pāpima, na me pāpaṃ vipaccati.

    ૧૨૧૬.

    1216.

    ‘‘કરતો તે ચીયતે પાપં, ચિરરત્તાય અન્તક;

    ‘‘Karato te cīyate pāpaṃ, cirarattāya antaka;

    માર નિબ્બિન્દ બુદ્ધમ્હા, આસં માકાસિ ભિક્ખુસુ.

    Māra nibbinda buddhamhā, āsaṃ mākāsi bhikkhusu.

    ૧૨૧૭.

    1217.

    ‘‘ઇતિ મારં અતજ્જેસિ, ભિક્ખુ ભેસકળાવને;

    ‘‘Iti māraṃ atajjesi, bhikkhu bhesakaḷāvane;

    તતો સો દુમ્મનો યક્ખો, તત્થેવન્તરધાયથા’’તિ. –

    Tato so dummano yakkho, tatthevantaradhāyathā’’ti. –

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો થેરો ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahāmoggallāno thero gāthāyo abhāsitthāti.

    ઇમિના અનુક્કમેન એકચ્ચં સઙ્ગહં આરોપેત્વા ઠપિતા.

    Iminā anukkamena ekaccaṃ saṅgahaṃ āropetvā ṭhapitā.

    તત્થ ‘‘આરઞ્ઞિકા’’તિઆદિકા ચતસ્સો ગાથા ભિક્ખૂનં ઓવાદદાનવસેન ભાસિતા. આરઞ્ઞિકાતિ ગામન્તસેનાસનં પટિક્ખિપિત્વા આરઞ્ઞકધુતઙ્ગસમાદાનેન આરઞ્ઞિકા. સઙ્ઘભત્તં પટિક્ખિપિત્વા પિણ્ડપાતિકઙ્ગસમાદાનેન પિણ્ડપાતિકા, ઘરે ઘરે લદ્ધપિણ્ડપાતેન યાપનકા. ઉઞ્છાપત્તાગતે રતાતિ ઉઞ્છાચરિયાય પત્તે આગતે પત્તપરિયાપન્ને રતા, તેનેવ અભિરતા સન્તુટ્ઠા. દાલેમુ મચ્ચુનો સેનન્તિ અત્તાનં અનત્થજનને સહાયભાવૂપગમનતો મચ્ચુરાજસ્સ સેનાભૂતં કિલેસવાહિનિં સમુચ્છિન્દેમ. અજ્ઝત્તં સુસમાહિતાતિ ગોચરજ્ઝત્તેસુ સુટ્ઠુ સમાહિતા હુત્વા, એતેનસ્સ પદાલનુપાયમાહ.

    Tattha ‘‘āraññikā’’tiādikā catasso gāthā bhikkhūnaṃ ovādadānavasena bhāsitā. Āraññikāti gāmantasenāsanaṃ paṭikkhipitvā āraññakadhutaṅgasamādānena āraññikā. Saṅghabhattaṃ paṭikkhipitvā piṇḍapātikaṅgasamādānena piṇḍapātikā, ghare ghare laddhapiṇḍapātena yāpanakā. Uñchāpattāgateratāti uñchācariyāya patte āgate pattapariyāpanne ratā, teneva abhiratā santuṭṭhā. Dālemu maccuno senanti attānaṃ anatthajanane sahāyabhāvūpagamanato maccurājassa senābhūtaṃ kilesavāhiniṃ samucchindema. Ajjhattaṃ susamāhitāti gocarajjhattesu suṭṭhu samāhitā hutvā, etenassa padālanupāyamāha.

    ધુનામાતિ નિદ્ધુનામ વિદ્ધંસેમ.

    Dhunāmāti niddhunāma viddhaṃsema.

    સાતતિકાતિ સાતચ્ચકારિનો ભાવનાય સતતપવત્તવીરિયા.

    Sātatikāti sātaccakārino bhāvanāya satatapavattavīriyā.

    ‘‘અટ્ઠિકઙ્કલકુટિકે’’તિઆદિકા ચતસ્સો ગાથા અત્તાનં પલોભેતું ઉપગતાય ગણિકાય ઓવાદવસેન અભાસિ. તત્થ અટ્ઠિકઙ્કલકુટિકેતિ અટ્ઠિસઙ્ખલિકામયકુટિકે. ન્હારુપસિબ્બિતેતિ નવહિ ન્હારુસતેહિ સમન્તતો સિબ્બિતે. અરઞ્ઞે કુટિયો દારુદણ્ડે ઉસ્સાપેત્વા વલ્લિઆદીહિ બન્ધિત્વા કરિયન્તિ, ત્વં પન પરમજેગુચ્છેન અટ્ઠિકઙ્કલેન પરમજેગુચ્છેહેવ ન્હારૂહિ બન્ધિત્વા કતા, અતિવિય જેગુચ્છા પટિક્કૂલા ચાતિ દસ્સેતિ. ધિરત્થુ પૂરે દુગ્ગન્ધેતિ કેસલોમાદિનો નાનપ્પકારસ્સ અસુચિનો પૂરે પરિપુણ્ણે, તતો એવ દુગ્ગન્ધે ધિરત્થુ તવ ધીકારો હોતુ. પરગત્તે મમાયસેતિ ઇદઞ્ચ તે દુગ્ગન્ધસ્સ ઉપરિ ફોટસમુટ્ઠાનં પરિસ્સયં એવં અસુચિદુગ્ગન્ધં જેગુચ્છં પટિક્કૂલસમાદાનં તાદિસે એવ અઞ્ઞસ્મિં પદેસે સોણસિઙ્ગાલકિમિકુલાદીનં ગત્તભૂતે કળેવરે મમત્તં કરોસિ.

    ‘‘Aṭṭhikaṅkalakuṭike’’tiādikā catasso gāthā attānaṃ palobhetuṃ upagatāya gaṇikāya ovādavasena abhāsi. Tattha aṭṭhikaṅkalakuṭiketi aṭṭhisaṅkhalikāmayakuṭike. Nhārupasibbiteti navahi nhārusatehi samantato sibbite. Araññe kuṭiyo dārudaṇḍe ussāpetvā valliādīhi bandhitvā kariyanti, tvaṃ pana paramajegucchena aṭṭhikaṅkalena paramajeguccheheva nhārūhi bandhitvā katā, ativiya jegucchā paṭikkūlā cāti dasseti. Dhiratthu pūre duggandheti kesalomādino nānappakārassa asucino pūre paripuṇṇe, tato eva duggandhe dhiratthu tava dhīkāro hotu. Paragatte mamāyaseti idañca te duggandhassa upari phoṭasamuṭṭhānaṃ parissayaṃ evaṃ asuciduggandhaṃ jegucchaṃ paṭikkūlasamādānaṃ tādise eva aññasmiṃ padese soṇasiṅgālakimikulādīnaṃ gattabhūte kaḷevare mamattaṃ karosi.

    ગૂથભસ્તેતિ ગૂથભરિતભસ્તસદિસે. તચોનદ્ધેતિ તચેન ઓનદ્ધે છવિમત્તપટિચ્છાદિતકિબ્બિસે. ઉરગણ્ડિપિસાચિનીતિ ઉરે ઠિતગણ્ડદ્વયવતી ભયાનકભાવતો અનત્થાવહતો ચ પિસાચસદિસી. યાનિ સન્દન્તિ સબ્બદાતિ યાનિ નવ સોતાનિ, નવ વણમુખાનિ સબ્બદા રત્તિન્દિવં સન્દન્તિ, સવન્તિ, અસુચિં પગ્ઘરન્તિ.

    Gūthabhasteti gūthabharitabhastasadise. Taconaddheti tacena onaddhe chavimattapaṭicchāditakibbise. Uragaṇḍipisācinīti ure ṭhitagaṇḍadvayavatī bhayānakabhāvato anatthāvahato ca pisācasadisī. Yāni sandanti sabbadāti yāni nava sotāni, nava vaṇamukhāni sabbadā rattindivaṃ sandanti, savanti, asuciṃ paggharanti.

    પરિબન્ધન્તિ સમ્માપટિપત્તિપરિબન્ધભૂતં. ભિક્ખૂતિ સંસારે ભયં ઇક્ખન્તો ભિન્નકિલેસો વા દૂરતો પરિવજ્જયતેતિ મમત્તં ન કરોતિ. મીળ્હઞ્ચ યથા સુચિકામોતિ -ઇતિ નિપાતમત્તં. યથા સુચિજાતિકો સુચિમેવ ઇચ્છન્તો સસીસં ન્હાતો મીળ્હં દિસ્વા દૂરતોવ પરિવજ્જેસિ, એવમેવં ભિક્ખૂતિ અત્થો.

    Paribandhanti sammāpaṭipattiparibandhabhūtaṃ. Bhikkhūti saṃsāre bhayaṃ ikkhanto bhinnakileso vā dūrato parivajjayateti mamattaṃ na karoti. Mīḷhañca yathā sucikāmoti ca-iti nipātamattaṃ. Yathā sucijātiko sucimeva icchanto sasīsaṃ nhāto mīḷhaṃ disvā dūratova parivajjesi, evamevaṃ bhikkhūti attho.

    એવઞ્ચે તં જનો જઞ્ઞા, યથા જાનામિ તં અહન્તિ એવં સરીરસઞ્ઞિતં અસુચિપુઞ્જં યથા અહં યથાભૂતં જાનામિ, એવમેવ મહાજનો જાનેય્ય, તં આરકા દૂરતોવ પરિવજ્જેય્ય. ગૂથટ્ઠાનંવ પાવુસેતિ પાવુસકાલે કિલિન્નાસુચિં નિરન્તરં ગૂથટ્ઠાનં વિય સુચિજાતિકો. યસ્મા પન તં યથાભૂતં ન જાનાતિ, તસ્મા તત્થ નિમુગ્ગો સીસં ન ઉક્ખિપતીતિ અધિપ્પાયો.

    Evañce taṃ jano jaññā, yathā jānāmi taṃ ahanti evaṃ sarīrasaññitaṃ asucipuñjaṃ yathā ahaṃ yathābhūtaṃ jānāmi, evameva mahājano jāneyya, taṃ ārakā dūratova parivajjeyya. Gūthaṭṭhānaṃvapāvuseti pāvusakāle kilinnāsuciṃ nirantaraṃ gūthaṭṭhānaṃ viya sucijātiko. Yasmā pana taṃ yathābhūtaṃ na jānāti, tasmā tattha nimuggo sīsaṃ na ukkhipatīti adhippāyo.

    એવં થેરેન સરીરે દોસે વિભાવિતે સા ગણિકા લજ્જાવનતમુખા થેરે ગારવં પચ્ચુપટ્ઠપેત્વા ‘‘એવમેતં મહાવીરા’’તિ ગાથં વત્વા થેરં વન્દિત્વા અટ્ઠાસિ. તત્થ એત્થ ચેકેતિ એવં પાકટપટિક્કૂલસભાવેપિ એતસ્મિં કાયે એકચ્ચે સત્તા આસત્તિબલવતાય વિસીદન્તિ વિસાદં આપજ્જન્તિ. પઙ્કમ્હિવ જરગ્ગવો મહાકદ્દમકુચ્છિયં સમ્પતિતદુબ્બલબલિબદ્દો વિય બ્યસનમેવ પાપુણન્તીતિ અત્થો.

    Evaṃ therena sarīre dose vibhāvite sā gaṇikā lajjāvanatamukhā there gāravaṃ paccupaṭṭhapetvā ‘‘evametaṃ mahāvīrā’’ti gāthaṃ vatvā theraṃ vanditvā aṭṭhāsi. Tattha ettha ceketi evaṃ pākaṭapaṭikkūlasabhāvepi etasmiṃ kāye ekacce sattā āsattibalavatāya visīdanti visādaṃ āpajjanti. Paṅkamhiva jaraggavo mahākaddamakucchiyaṃ sampatitadubbalabalibaddo viya byasanameva pāpuṇantīti attho.

    પુન તં થેરો માદિસે એવરૂપા પટિપત્તિ નિરત્થકા વિઘાતાવહા એવાતિ દસ્સેન્તો ‘‘આકાસમ્હી’’તિઆદિના ગાથાદ્વયમાહ. તસ્સત્થો – યો પુગ્ગલો હલિદ્દિયા અઞ્ઞેન વા રઙ્ગજાતેન આકાસં રઞ્જિતું મઞ્ઞેય્ય, તસ્સ તં કમ્મં વિઘાતુદયં ચિત્તવિઘાતાવહમેવ સિયા, યથા તં અવિસયે યોગો.

    Puna taṃ thero mādise evarūpā paṭipatti niratthakā vighātāvahā evāti dassento ‘‘ākāsamhī’’tiādinā gāthādvayamāha. Tassattho – yo puggalo haliddiyā aññena vā raṅgajātena ākāsaṃ rañjituṃ maññeyya, tassa taṃ kammaṃ vighātudayaṃ cittavighātāvahameva siyā, yathā taṃ avisaye yogo.

    તદાકાસસમં ચિત્તન્તિ તયિદં મમ ચિત્તં આકાસસમં કત્થચિ અલગ્ગભાવેન અજ્ઝત્તં સુટ્ઠુ સમાહિતં, તસ્મા મા પાપચિત્તે આસાદીતિ કામેસુ નિમુગ્ગતાય લામકચિત્તે નિહીનચિત્તે માદિસે મા આસાદેહિ. અગ્ગિખન્ધંવ પક્ખિમાતિ પક્ખિમા સલભો અગ્ગિક્ખન્ધં આસાદેન્તો અનત્થમેવ પાપુણાતિ, એવં સમ્પદમિદં તુય્હન્તિ દસ્સેતિ.

    Tadākāsasamaṃ cittanti tayidaṃ mama cittaṃ ākāsasamaṃ katthaci alaggabhāvena ajjhattaṃ suṭṭhu samāhitaṃ, tasmā mā pāpacitte āsādīti kāmesu nimuggatāya lāmakacitte nihīnacitte mādise mā āsādehi. Aggikhandhaṃva pakkhimāti pakkhimā salabho aggikkhandhaṃ āsādento anatthameva pāpuṇāti, evaṃ sampadamidaṃ tuyhanti dasseti.

    પસ્સ ચિત્તકતન્તિઆદિકા સત્ત ગાથા તમેવ ગણિકં દિસ્વા વિપલ્લત્તચિત્તાનં ભિક્ખૂનં ઓવાદદાનવસેન વુત્તા. તં સુત્વા સા ગણિકા મઙ્કુભૂતા આગતમગ્ગેનેવ પલાતા.

    Passa cittakatantiādikā satta gāthā tameva gaṇikaṃ disvā vipallattacittānaṃ bhikkhūnaṃ ovādadānavasena vuttā. Taṃ sutvā sā gaṇikā maṅkubhūtā āgatamaggeneva palātā.

    તદાસીતિઆદિકા ચતસ્સો ગાથા આયસ્મતો સારિપુત્તત્થેરસ્સ પરિનિબ્બાનં આરબ્ભ વુત્તા. તત્થ અનેકાકારસમ્પન્નેતિ અનેકેહિ સીલસંવરાદિપ્પકારેહિ પરિપુણ્ણે.

    Tadāsītiādikā catasso gāthā āyasmato sāriputtattherassa parinibbānaṃ ārabbha vuttā. Tattha anekākārasampanneti anekehi sīlasaṃvarādippakārehi paripuṇṇe.

    સુખુમં તે પટિવિજ્ઝન્તીતિ તે યોગિનો અતિસુખુમં પટિવિજ્ઝન્તિ નામ. યથા કિં? વાલગ્ગં ઉસુના યથા યથા સતધાભિન્નસ્સ વાલસ્સ એકં અંસુ અગ્ગં રત્તન્ધકારતિમિસાય વિજ્જુલ્લતોભાસેન વિજ્ઝન્તા વિયાતિ અત્થો. કે પન તેતિ આહ ‘‘યે પઞ્ચક્ખન્ધે પસ્સન્તિ, પરતો નો ચ અત્તતો’’તિ. તત્થ પરતોતિ અનત્તતો. તસ્સ અત્તગ્ગાહપટિક્ખેપદસ્સનઞ્હેતં. તેનાહ ‘‘નો ચ અત્તતો’’તિ. એતેન અનત્તતો અભિવુટ્ઠિતસ્સ અરિયમગ્ગસ્સ વસેન દુક્ખસચ્ચે પરિઞ્ઞાભિસમયં આહ, તદવિનાભાવતો પન ઇતરેસમ્પિ અભિસમયાનં સુપ્પટિવિજ્ઝતા વુત્તા એવ હોતીતિ દટ્ઠબ્બં. કેચિ પન ‘‘અનત્થકારકતો પરે નામ પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધાતિ ‘પરતો પસ્સન્તી’તિ ઇમિના વિસેસતો સબ્બોપિ સમ્મદેવ વુત્તો’’તિ વદન્તિ. પચ્ચબ્યાધિંસૂતિ પટિવિજ્ઝિંસુ.

    Sukhumaṃ te paṭivijjhantīti te yogino atisukhumaṃ paṭivijjhanti nāma. Yathā kiṃ? Vālaggaṃ usunā yathā yathā satadhābhinnassa vālassa ekaṃ aṃsu aggaṃ rattandhakāratimisāya vijjullatobhāsena vijjhantā viyāti attho. Ke pana teti āha ‘‘ye pañcakkhandhe passanti, parato no ca attato’’ti. Tattha paratoti anattato. Tassa attaggāhapaṭikkhepadassanañhetaṃ. Tenāha ‘‘no ca attato’’ti. Etena anattato abhivuṭṭhitassa ariyamaggassa vasena dukkhasacce pariññābhisamayaṃ āha, tadavinābhāvato pana itaresampi abhisamayānaṃ suppaṭivijjhatā vuttā eva hotīti daṭṭhabbaṃ. Keci pana ‘‘anatthakārakato pare nāma pañcupādānakkhandhāti ‘parato passantī’ti iminā visesato sabbopi sammadeva vutto’’ti vadanti. Paccabyādhiṃsūti paṭivijjhiṃsu.
