Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    491. மஹாமோரஜாதகங் (8)

    491. Mahāmorajātakaṃ (8)

    143.

    143.

    ஸசே ஹி த்யாஹங் த⁴னஹேது கா³ஹிதோ, மா மங் வதீ⁴ ஜீவகா³ஹங் க³ஹெத்வா;

    Sace hi tyāhaṃ dhanahetu gāhito, mā maṃ vadhī jīvagāhaṃ gahetvā;

    ரஞ்ஞோ ச 1 மங் ஸம்ம உபந்திகங் 2 நேஹி, மஞ்ஞே த⁴னங் லச்ச²ஸினப்பரூபங்.

    Rañño ca 3 maṃ samma upantikaṃ 4 nehi, maññe dhanaṃ lacchasinapparūpaṃ.

    144.

    144.

    ந மே அயங் துய்ஹ வதா⁴ய அஜ்ஜ, ஸமாஹிதோ சாபது⁴ரே 5 கு²ரப்போ;

    Na me ayaṃ tuyha vadhāya ajja, samāhito cāpadhure 6 khurappo;

    பாஸஞ்ச த்யாஹங் அதி⁴பாதயிஸ்ஸங், யதா²ஸுக²ங் க³ச்ச²து மோரராஜா.

    Pāsañca tyāhaṃ adhipātayissaṃ, yathāsukhaṃ gacchatu morarājā.

    145.

    145.

    யங் ஸத்த வஸ்ஸானி மமானுப³ந்தி⁴, ரத்திந்தி³வங் கு²ப்பிபாஸங் ஸஹந்தோ;

    Yaṃ satta vassāni mamānubandhi, rattindivaṃ khuppipāsaṃ sahanto;

    அத² கிஸ்ஸ மங் பாஸவஸூபனீதங், பமுத்தவே இச்ச²ஸி ப³ந்த⁴னஸ்மா.

    Atha kissa maṃ pāsavasūpanītaṃ, pamuttave icchasi bandhanasmā.

    146 .

    146.

    பாணாதிபாதா விரதோ நுஸஜ்ஜ, அப⁴யங் நு தே ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தி³ன்னங்;

    Pāṇātipātā virato nusajja, abhayaṃ nu te sabbabhūtesu dinnaṃ;

    யங் மங் துவங் பாஸவஸூபனீதங், பமுத்தவே இச்ச²ஸி ப³ந்த⁴னஸ்மா.

    Yaṃ maṃ tuvaṃ pāsavasūpanītaṃ, pamuttave icchasi bandhanasmā.

    147.

    147.

    பாணாதிபாதா விரதஸ்ஸ ப்³ரூஹி, அப⁴யஞ்ச யோ ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தே³தி;

    Pāṇātipātā viratassa brūhi, abhayañca yo sabbabhūtesu deti;

    புச்சா²மி தங் மோரராஜேதமத்த²ங், இதோ சுதோ கிங் லப⁴தே ஸுக²ங் ஸோ.

    Pucchāmi taṃ morarājetamatthaṃ, ito cuto kiṃ labhate sukhaṃ so.

    148.

    148.

    பாணாதிபாதா விரதஸ்ஸ ப்³ரூமி, அப⁴யஞ்ச யோ ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தே³தி;

    Pāṇātipātā viratassa brūmi, abhayañca yo sabbabhūtesu deti;

    தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே லப⁴தே பஸங்ஸங், ஸக்³க³ஞ்ச ஸோ யாதி ஸரீரபே⁴தா³.

    Diṭṭheva dhamme labhate pasaṃsaṃ, saggañca so yāti sarīrabhedā.

    149.

    149.

    ந ஸந்தி தே³வா இதி ஆஹு 7 ஏகே, இதே⁴வ ஜீவோ விப⁴வங் உபேதி;

    Na santi devā iti āhu 8 eke, idheva jīvo vibhavaṃ upeti;

    ததா² ப²லங் ஸுகதது³க்கடானங், த³த்துபஞ்ஞத்தஞ்ச வத³ந்தி தா³னங்;

    Tathā phalaṃ sukatadukkaṭānaṃ, dattupaññattañca vadanti dānaṃ;

    தேஸங் வசோ அரஹதங் ஸத்³த³ஹானோ, தஸ்மா அஹங் ஸகுணே பா³த⁴யாமி.

    Tesaṃ vaco arahataṃ saddahāno, tasmā ahaṃ sakuṇe bādhayāmi.

    150.

    150.

    சந்தோ³ ச ஸுரியோ ச உபோ⁴ ஸுத³ஸ்ஸனா, க³ச்ச²ந்தி ஓபா⁴ஸயமந்தலிக்கே²;

    Cando ca suriyo ca ubho sudassanā, gacchanti obhāsayamantalikkhe;

    இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ பரஸ்ஸ வா தே, கத²ங் நு தே ஆஹு மனுஸ்ஸலோகே.

    Imassa lokassa parassa vā te, kathaṃ nu te āhu manussaloke.

    151.

    151.

    சந்தோ³ ச ஸுரியோ ச உபோ⁴ ஸுத³ஸ்ஸனா, க³ச்ச²ந்தி ஓபா⁴ஸயமந்தலிக்கே²;

    Cando ca suriyo ca ubho sudassanā, gacchanti obhāsayamantalikkhe;

    பரஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ந தே இமஸ்ஸ, தே³வாதி தே ஆஹு மனுஸ்ஸலோகே.

    Parassa lokassa na te imassa, devāti te āhu manussaloke.

    152.

    152.

    எத்தே²வ தே நீஹதா ஹீனவாதா³, அஹேதுகா யே ந வத³ந்தி கம்மங்;

    Ettheva te nīhatā hīnavādā, ahetukā ye na vadanti kammaṃ;

    ததா² ப²லங் ஸுகதது³க்கடானங், த³த்துபஞ்ஞத்தங் யே ச வத³ந்தி தா³னங்.

    Tathā phalaṃ sukatadukkaṭānaṃ, dattupaññattaṃ ye ca vadanti dānaṃ.

    153.

    153.

    அத்³தா⁴ ஹி ஸச்சங் வசனங் தவேத³ங் 9, கத²ஞ்ஹி தா³னங் அப²லங் ப⁴வெய்ய 10;

    Addhā hi saccaṃ vacanaṃ tavedaṃ 11, kathañhi dānaṃ aphalaṃ bhaveyya 12;

    ததா² ப²லங் ஸுகதது³க்கடானங், த³த்துபஞ்ஞத்தஞ்ச கத²ங் ப⁴வெய்ய.

    Tathā phalaṃ sukatadukkaṭānaṃ, dattupaññattañca kathaṃ bhaveyya.

    154.

    154.

    கத²ங்கரோ கிந்திகரோ கிமாசரங், கிங் ஸேவமானோ கேன தபோகு³ணேன;

    Kathaṃkaro kintikaro kimācaraṃ, kiṃ sevamāno kena tapoguṇena;

    அக்கா²ஹி 13 மே மோரராஜேதமத்த²ங், யதா² அஹங் நோ நிரயங் பதெய்யங்.

    Akkhāhi 14 me morarājetamatthaṃ, yathā ahaṃ no nirayaṃ pateyyaṃ.

    155.

    155.

    யே கேசி அத்தி² ஸமணா பத²ப்³யா, காஸாயவத்தா² அனகா³ரியா தே;

    Ye keci atthi samaṇā pathabyā, kāsāyavatthā anagāriyā te;

    பாதோவ பிண்டா³ய சரந்தி காலே, விகாலசரியா விரதா ஹி ஸந்தோ.

    Pātova piṇḍāya caranti kāle, vikālacariyā viratā hi santo.

    156.

    156.

    தே தத்த² காலேனுபஸங்கமித்வா, புச்சா²ஹி யங் தே மனஸோ பியங் ஸியா;

    Te tattha kālenupasaṅkamitvā, pucchāhi yaṃ te manaso piyaṃ siyā;

    தே தே பவக்க²ந்தி யதா²பஜானங், இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ பரஸ்ஸ சத்த²ங்.

    Te te pavakkhanti yathāpajānaṃ, imassa lokassa parassa catthaṃ.

    157.

    157.

    தசங்வ ஜிண்ணங் உரகோ³ புராணங், பண்டூ³பலாஸங் ஹரிதோ து³மோவ;

    Tacaṃva jiṇṇaṃ urago purāṇaṃ, paṇḍūpalāsaṃ harito dumova;

    ஏஸப்பஹீனோ மம லுத்³த³பா⁴வோ, ஜஹாமஹங் லுத்³த³கபா⁴வமஜ்ஜ.

    Esappahīno mama luddabhāvo, jahāmahaṃ luddakabhāvamajja.

    158.

    158.

    யே சாபி மே ஸகுணா அத்தி² ப³த்³தா⁴, ஸதானினேகானி நிவேஸனஸ்மிங்;

    Ye cāpi me sakuṇā atthi baddhā, satāninekāni nivesanasmiṃ;

    தேஸம்பஹங் 15 ஜீவிதமஜ்ஜ த³ம்மி, மொக்க²ஞ்ச தே பத்தா 16 ஸகங் நிகேதங்.

    Tesampahaṃ 17 jīvitamajja dammi, mokkhañca te pattā 18 sakaṃ niketaṃ.

    159.

    159.

    லுத்³தோ³ சரீ பாஸஹத்தோ² அரஞ்ஞே, பா³தே⁴து மோராதி⁴பதிங் யஸஸ்ஸிங்;

    Luddo carī pāsahattho araññe, bādhetu morādhipatiṃ yasassiṃ;

    ப³ந்தி⁴த்வா 19 மோராதி⁴பதிங் யஸஸ்ஸிங், து³க்கா² ஸ பமுச்சி 20 யதா²ஹங் பமுத்தோதி.

    Bandhitvā 21 morādhipatiṃ yasassiṃ, dukkhā sa pamucci 22 yathāhaṃ pamuttoti.

    மஹாமோரஜாதகங் அட்ட²மங்.

    Mahāmorajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ரஞ்ஞோவ (ஸீ॰ பீ॰)
    2. உபந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. raññova (sī. pī.)
    4. upanti (sī. syā. pī.)
    5. சாபவரே (ஸீ॰ பீ॰), சாபவரோ (ஸ்யா॰)
    6. cāpavare (sī. pī.), cāpavaro (syā.)
    7. இச்சாஹு (ஸீ॰ பீ॰)
    8. iccāhu (sī. pī.)
    9. தவேதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. வதெ³ய்ய (ஸீ॰ பீ॰)
    11. tavetaṃ (sī. syā. pī.)
    12. vadeyya (sī. pī.)
    13. அக்கா²ஹி தங் தா³னி (க॰)
    14. akkhāhi taṃ dāni (ka.)
    15. தேஸங் அஹங் (ஸ்யா॰ க॰)
    16. பத்தோ (ஸீ॰), அச்ச² (ஸ்யா॰)
    17. tesaṃ ahaṃ (syā. ka.)
    18. patto (sī.), accha (syā.)
    19. ப³ந்தி⁴த்வ (ஸீ॰ பீ॰)
    20. து³க்கா² பமுச்சி (ஸீ॰), து³க்கா² பமுஞ்சி (ஸ்யா॰ பீ॰)
    21. bandhitva (sī. pī.)
    22. dukkhā pamucci (sī.), dukkhā pamuñci (syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [491] 8. மஹாமோரஜாதகவண்ணனா • [491] 8. Mahāmorajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact